Τάρτα καραμέλας

 

Είτε είσαι είτε όχι ερωτευμένος πρέπει να δοκιμάσεις αυτή την τάρτα!

Σοκολατένια, γεμιστή με καραμέλα και τραγανή σοκολατένια βάση. Φουλ της σοκολάτας και της απόλαυσης!

Αν ακόμα δεν πείστηκες δες το βίντεο. 

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 – 10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για την βάση:

  • 110 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ άχνη ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 220 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ κακάο σκόνη

Για την καραμέλα:

  • 300 γρ ζάχαρη
  • 100 ml νερό
  • 120 ml κρέμα γάλακτος
  • 70 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Για την σοκολατένια γκανάζ:

  • 120 ml κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ κουβερτούρα

Για γαρνίρισμα:

  • 30 γρ λευκή σοκολάτα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη βάση χτυπάω στο μπολ του μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτω την άχνη και την ενσωματώνω στο μίγμα. Συνεχίζω με το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας.
  2. Σε άλλο μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με το κακάο και τα ρίχνω σταδιακά στο μίγμα, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  3. Απλώνω την ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγω σε διάμετρο 30 εκ.
  4. Αφαιρώ τη μία λαδόκολλα, αναποδογυρίζω το φύλλο πάνω σε ταρτιέρα 23 εκ και αφαιρώ και τη δεύτερη λαδόκολλα προσεκτικά.
  5. Κολλάω καλά τη σοκολατένια ζύμη στην βάση και τα τοιχία του σκεύους, κόβω περιμετρικά όση περισσεύει. Με ένα πιρούνι τρυπάω όλη την επιφάνεια της και μέσα σε λαδόκολλα τοποθετώ όσπρια.
  6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C για 15 λεπτά. Βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ τα όσπρια και τη λαδόκολλα και το ξαναβάζω στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
  7. Βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.
  8. Φτιάχνω την καραμέλα βάζοντας σε βαθιά κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύω να διαλυθεί η ζάχαρη μέχρι να αρχίσει να βράζει το μίγμα. Τότε απαγορεύεται να ανακατέψω ξανά. Αφήνω το μίγμα να βράζει μέχρι να αρχίσει να παίρνει το καστανό καφέ χρώμα της καραμέλας. Προσοχή πρέπει να είμαι από πάνω και να το παρακολουθώ, γιατί όταν πάρει το καστανό χρώμα και μείνει παραπάνω η καραμέλα θα καεί και θα γίνει πικρή.
  9. Όταν αποκτήσει το χρώμα και μυρίσει το άρωμα της καραμέλας, κλείνω τη φωτιά, ρίχνω πολύ προσεκτικά την κρέμα γάλακτος και με μια μακριά πυρίμαχη σπάτουλα ανακατεύω να ενσωματωθεί επαναφέροντας την κατσαρόλα στη φωτιά.
  10. Τότε βγάζω από τη φωτιά το μείγμα, προσθέτω το βούτυρο ανακατεύοντας. 
  11. Ρίχνω την καραμέλα στην τάρτα και αφήνω να κρυώσει για 15 λεπτά.
  12. Για την γκανάζ, ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και την ρίχνω μέσα στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνω ένα λεπτό να ζεσταθεί και έπειτα ανακατεύω να λιώσει τελείως σοκολάτα. Προσθέτω τη γκανάζ πάνω από την καραμέλα.
  13. Λιώνω λίγη λευκή σοκολάτα και με ένα κορνέ βάζω στη μέση της γκανάζ σχηματίζοντας κύκλο. Με τη βοήθεια μια οδοντογλυφίδας που περνάω από πάνω προς τα κάτω σχηματίζοντας μια καρδία.
  14. Βάζω την τάρτα στο ψυγείο να κρυώσει.
  15. Σερβίρω αφού την βγάλω 15 λεπτά πριν από το ψυγείο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!