Σαλάτα με φακές και τόνο

Μεσογειακή δροσερή σαλάτα με φακές και τόνο, μια ελαφριά επιλογή ανάμεσα στις βουτιές που αντικαθιστά πλήρως ένα γεύμα.

Γρήγορη, γευστική και χορταστική για τις ζεστές μέρες, που χρειαζόμαστε όμως και κάτι θρεπτικό για να μας κρατήσει δραστήριους.

Χρησιμοποιούμε ψιλές φακές Λάρισας της Terranea που δεν λιώνουν και κρατάνε το σχήμα τους στη σαλάτα ακόμα και αφού την ανακατέψω καλά.

Ο τόνος MSC στο γυάλινο βαζάκι με ελαιόλαδο από τη Lidl που στηρίζει τη διακεκριμένη διεθνή οργάνωση Marine Stewardship Council (MSC), η οποία προωθεί την αειφόρο αλιεία και βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών ζώων.

Βασικό συστατικό της σαλάτας είναι το λαδολέμονο που φτιάχνουμε με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ από τα Χανιά.


ΑΤΟΜΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ φακές ψιλές Λάρισας Terranea, από τα LIDL

  • 1 βαζάκι τόνο MSC σε ελαιόλαδο, από τα LIDL

  • 3-4 ΚΣ ελιές πράσινες σε φέτες Ευ, από τα LIDL

  • 6 λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λωρίδες

  • ½ κόκκινη πιπεριά, κομμένη καρέ

  • 50 γρ φέτα θρυμματισμένη

  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 2 κγ κάπαρη

  • ½ κρεμμύδι κομμένο σε μισές ροδέλες

  • 2 φύλλα δάφνης

  • 120 ml (2-3τμχ) χυμό λεμονιού

  • 120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ, από τα LIDL

  • 1 κγ αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζω τις φακές σε νερό που τις καλύπτει για 10 λεπτά.

  2. Στραγγίζω το νερό, γεμίζω με νέο, προσθέτω τα φύλλα δάφνης και τις αφήνω να βράσουν για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να είναι έτοιμες, χωρίς όμως να λιώσουν.

  3. Τις στραγγίζω ξανά και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνω μαζί τις ντομάτες, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τις ελιές, την κάπαρη και ανακατεύω καλά.

  4. Προσθέτω τον τόνο (αφού πρώτα τον στραγγίζω) την φέτα χοντροκομμένη, αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.

  5. Ανακατεύω για τελευταία φορά, δοκιμάζω αν είναι εντάξει το λαδολέμονο και σερβίρω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

  • ·        Η συνταγή έγινε σε συνεργασία με τη Lidl hellas


Λεμονάδα κλασική

Κλασική λεμονάδα της γιαγιάς γεμάτη αναμνήσεις, που επανήλθε δυναμικά για να μας δροσίσει τα καλοκαίρια.

Το σπιτικό αναψυκτικό που γίνεται πανεύκολα και μπορούμε να έχουμε αποθηκευμένο όποτε το χρειαστούμε.

Ιδανικό για πάρτι ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις τους ζεστούς μήνες, για κέρασμα των καλεσμένων.


ΑΤΟΜΑ:

800 ml συμπυκνωμένος χυμός

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 450 γρ ζάχαρη

  • 250 ml νερό

  • 500 ml (10 λεμόνια) χυμό λεμονιού

Αραίωση:

  • 1200 ml νερό ή ανθρακούχο

  • παγάκια

  • μέντα ή δυόσμο, για γαρνίρισμα

  • φέτες λεμονιού, για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 2-3 λεπτά με΄χρι να λιώσει η ζάχαρη.

  2. Το βγάζω από την εστία, προσθέτω το χυμό λεμονιού ανακατεύω καλά και το μεταφέρω σε γυάλινο μπουκάλι.

  3. Το αφήνω να κρυώσει τελείως πριν κλείσω με το καπάκι και αποθηκεύσω στο ψυγείο το συμπυκνωμένο χυμό. Κάθε φορά που θέλω να σερβίρω βάζω 1/3 του ποτηριού συμπυκνωμένου χυμού και την διπλάσια ποσότητα νερού, είτε απλό είτε ανθρακούχο. Συμπληρώνω με παγάκια και γαρνίρω με μέντα ή δυόσμο και φέτες λεμονιού.

  4. Αν θέλω να σερβίρω στο τραπέζι, τότε σε μια κανάτα κάνω όμοια την αραίωση 800 ml συμπυκνωμένου χυμού με 1200 ml νερό και γαρνίρω όμοια, ώστε να μπορούν άμεσα να σερβιριστούν όλοι.

ΤΙΠ:

• Αποθηκεύεται σε αποστειρωμένο μπουκάλι στο ψυγείο για 2 μήνες.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Πάστα ελιάς

Φτιάξε σε 15 μόνο λεπτά πάστα ελιάς, το πιο εύκολο και υγιεινό ντιπ να βουτήξεις το φρέσκο ψωμάκι ή το κριτσίνι σου.

Όλοι πέφτουν πάνω της, όταν την προσφέρουν για ορεκτικό στα εστιατόρια μέχρι να ετοιμαστεί η σαλάτα και το φαγητό.

Είναι όμως τόσο εύκολη που μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας στο σπίτι και να καταπολεμήσουμε μια λιγούρα της στιγμής ή να προσφέρουμε όταν έρθουν φίλοι σπίτι μαζί με τυράκι και κρακεράκια.


ΑΤΟΜΑ:

250 ml

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ ελιές Καλαμών

  • 2 κγ κάπαρη

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • χυμό ½ λεμονιού

  • ξύσμα ½ λεμονιού

  • 1 κγ ρίγανη ή θυμάρι

  • 1 πρέζα πιπέρι

  • 1-2 ΚΣ ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αφαιρώ τα κουκούτσια από τις ελιές πιέζοντας κάθε μια στη μέση και προς την άκρη βγαίνει ο καρπός και βάζω την ψίχα τους στο μούλτι.

  2. Προσθέτω την κάπαρη, το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τη ρίγανη και το πιπέρι.

  3. Τα πολτοποιώ σε δόσεις αρχικά και έπειτα καλά.

  4. Τέλος ρίχνω το ελαιόλαδο λίγο-λίγο μέχρι το μείγμα να έχει την πυκνότητα απαλής πάστας.

  5. Μεταφέρω την πάστα σε κλειστό βάζο και την αποθηκεύω στο ψυγείο έως 8 ημέρες.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Γλυκό ψυγείου λεμόνι

Δροσερό, αέρινο, αφράτο γλυκό ψυγείου λεμόνι που τρώγεται στο λεπτό!

Ιδανικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, με την γλυκιά κρέμα λεμόνι να ενώνεται με τη σαντιγί και τα αρωματισμένα σαβαγιάρ κι όλα μαζί σε μια μπουκιά λιώνουν μέσα στο στόμα.

Την κρέμα λεμόνι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε πολλά άλλα γλυκά ή ακόμα και για γαρνίρισμα με φρούτα, μπισκότα κ.α.


ΑΤΟΜΑ:

10 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

4-5 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

75 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 30 τμχ (1 ½ συσκευασία) σαβαγιάρ

  • 450 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

  • 2 ΚΣ άχνη ζάχαρη

  • 350 ml γάλα

  • 30 ml λιμοντσέλο (δες ΕΔΩ πώς να το φτιάξεις)

Για την lemon curd:

  • 5 κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 2 ολόκληρα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ξύσμα ενός λεμονιού

  • 220 γρ ζάχαρη

  • 110 γρ (3) χυμό λεμονιού

  • 60 γρ βούτυρο, κρύο σε κυβάκια

  • Φέτες λεμονιού ζαχαρωμένες, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το lemon curd βάζω όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα, τους κρόκους και τα αυγά, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

  2. Το βάζω σε μέτρια ένταση, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αρχίσει να γίνεται πιο πηχτό σαν κρέμα και να κάθετε στην ράχη της ξύλινης κουτάλας.

  3. Τότε την βγάζω από την εστία και ρίχνω το κρύο βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει και να ενωθεί με το μείγμα.

  4. Μεταφέρω την lemon curd σε ένα επίπεδο σκεύος αφού πρώτα την περάσω από σουρωτήρι. Σκεπάζω με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην δημιουργηθεί κρούστα και το αφήνω να κρυώσει τελείως.

  5. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω την κρύα κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να αφρατεύει προσθέτω την άχνη και συνεχίζω μέχρι να δημιουργηθούν απαλές κορυφές και η υφή της έχει γίνει πιο σταθερή (αν δεν την βάλω αμέσως στο γλυκό την αποθηκεύω σκεπασμένη στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ).

  6. Μπορώ να φτιάξω το γλυκό είτε σε πυρέξ-ταψί είτε σε γυάλινο μπολ (20 εκ. διάμετρος και 10 εκ ύψος) που γίνεται πιο εντυπωσιακό για ένα τραπέζι.

  7. Σε ένα μικρότερο μπολ αναμιγνύω το γάλα με το λιμοτσέλο και βουτάω, χωρίς να μουλιάσουν, τα σαβαγιάρ σε αυτό και τα στρώνω στον πάτο του σκεύους να το καλύψουν.

  8. Συνεχίζω με μια στρώση lemon curd και άλλη μια με σαντιγί.

  9. Επαναλαμβάνω όμοια τις στρώσεις άλλες δύο φορές σαβαγιάρ-κρέμα λεμόνι-σαντιγί-σαβαγιάρ-κρέμα λεμόνι-σαντιγί.

  10. Γαρνίρω με τις ζαχαρωμένες φέτες λεμονιού ή φιλέ αμυγδάλου ή καραμελωμένο αμύγδαλο και βάζω το γλυκό στο ψυγείο για 4-5 ώρες πριν το σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Παγωτό παρφέ βανίλια

Το πιο κλασικό παγωτό που υπάρχει, το παρφέ βανίλιας θυμίζει παλιά ζαχαροπλαστεία και αναψυκτήρια που καθόμασταν σε κάποια έξοδο για να το απολαύσουμε.

Είναι από τα παγωτά που μόνο σε τέτοια μέρη μπορούσαμε να γευτούμε, δεν υπήρχαν ακόμα στα περίπτερα ούτε σε μονάδες έτοιμου παγωτού.

Με τα χρόνια ξεχάστηκε και στις μέρες μας πια θεωρείται ρετρό που σε ελάχιστα πλέον μέρη το βρίσκουμε.

Η διαδικασία του γενικά είναι παν-εύκολη, τη μόνη δυσκολία την έχει η παστερίωση των αυγών (σας έχω δείξει όμως αναλυτικά πως την κάνουμε).


ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

5 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ φυτική σαντιγί

  • 135 γρ ζαχαρούχο γάλα

  • 3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια

  • 180 ml γάλα εβαπορέ

  • 1 ΚΣ άχνη ζάχαρη

  • 2 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάω βάζοντας σε μπεν μαρί τα ασπράδια με το αλάτι και την άχνη. Ανακατεύω διαρκώς έχοντας μέτρια-χαμηλή ένταση μέχρι το μείγμα να αρχίσει να γίνεται πιο πυκνό και να φτάσει τους 61*C (δες ΕΔΩ αναλυτικά πως παστεριώνουμε τα αυγά).

  2. Βγάζω το μπολ από το μπεν μαρί συνεχίζοντας την ανάδευση για άλλα 5 λεπτά μέχρι να κρυώσει το μείγμα.

  3. Όμοια βάζω σε μπεν μαρί και τους κρόκους μαζί με το ζαχαρούχο γάλα, σε μέτρια-χαμηλή ένταση, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει πιο λευπτόρευστο το μείγμα και να φτάσει τους 63*C.

  4. Τότε το βγάζω από το μπεν μαρί και το ανακατεύω να κρυώσει.

  5. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τη φυτική σαντιγί να μαλακώσει. Προσθέτω σταδιακά το γάλα εβαπορέ και αφού ενσωματωθεί στο μείγμα συνεχίζω ρίχνοντας το μείγμα με τους κρόκους.

  6. Βάζω το εκχύλισμα βανίλιας και έπειτα ενσωματώνω σε δόσεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ.

  7. Ρίχνω το μείγμα στο σκεύος που θα το αποθηκεύσω, ισιώνω την επιφάνεια του και αν το σκεύος δεν έχει καπάκι σκεπάζω με μεμβράνη.

  8. Το βάζω στην κατάψυξη για 5-6 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα.

  9. Βγάζω το παγωτό από την κατάψυξη 15 λεπτά πριν σερβίρω για να μαλακώσει.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Μύδια γιουβέτσι

Το φαγητό που μόλις σερβίρεις ακούγονται επιφωνήματα χαράς και θέλεις μόνο λίγα λεπτά για να φτιάξεις. Τα μύδια γιουβέτσι συνδυάζουν τα αρώματα της θάλασσας (ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μύδια) και ένα αγαπημένο ζυμαρικό, το κριθαράκι.

Αν δεν βάλουμε τυρί είναι και νηστίσιμο κερδίζοντας ένα ακόμη νόστιμο και χορταστικό γεύμα τις δύσκολες μέρες της νηστείας.

Φυσικά αν το συνδυάσουμε και με ανάλογη θέα στη θάλασσα τότε απογειώνεται!


ΑΤΟΜΑ:

6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ κριθαράκι μέτριο

  • 600 γρ μύδια ψίχα κατεψυγμένα ή 1000 γρ φρέσκα ολόκληρα*

  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή λιωμένες

  • 1 κγ κρόκο Κοζάνης (σαφράν)

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζωμό από μύδια

  • ½ κγ αλάτι

  • 1/8 κγ πιπέρι

  • ξύσμα ενός λεμονιού

  • χυμό 1-1/2 λεμονιού

  • 80 γρ κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα με μεγάλο πάτο ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά (ανακατεύοντας συνεχώς).

  2. Προσθέτω το σκόρδο αφήνω για 1 λεπτό, ρίχνω το κριθαράκι και ανακατεύω για 2 λεπτά να γυαλίσει.

  3. Διαλύω σε 1 λίτρο βραστό νερό ένα κύβο λαχανικών και το σαφράν (αν έχω φρέσκα μύδια βάζω από το ζωμό τους).

  4. Τον προσθέτω σταδιακά στο τηγάνι και μόλις απορροφηθεί ρίχνω κι άλλο.

  5. Βάζω αλάτι και πιπέρι και το αφήνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι (12 λεπτά περίπου, ανάλογα τις οδηγίες της συσκευασίας) .

  6. Πριν ετοιμαστεί 3 λεπτά ρίχνω τα μύδια (είτε τα κατεψυγμένα είτε τα αχνιστά).

  7. Προσθέτω το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το τριμμένο τυρί, ανακατεύω και βγάζω από την εστία.

  8. Γαρνίρω με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω.

* Αν χρησιμοποιήσω φρέσκα μύδια, τα αχνίζω πρώτα όπως έχω δείξει ΕΔΩ και κρατάω και το ζωμό τους που βάζω αντί για τον κύβο λαχανικών

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Λουκουμάδες παραλίας αφράτοι με ζάχαρη

Αφράτοι λουκουμάδες παραλίας με ζάχαρη, που λαχταράμε όταν τους βλέπουμε δίπλα στη θάλασσα.

Λιώνουν στο στόμα, πασπαλισμένοι με κρυσταλλική ζάχαρη είναι το απόλυτο γλυκό μετά το μπάνιο.

Με τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού η αναμονή μειώνεται, αφού η ζέστη φουσκώνει γρήγορα τη ζύμη και έτσι μπορούμε να τους γευτούμε γρηγορότερα!


ΑΤΟΜΑ:

14 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 240 ml ζεστό νερό

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

  • 80 γρ ζάχαρη

  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 60 γρ βούτυρο λιωμένο

  • λάδι για τηγάνισμα

  • ζάχαρη, για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το ζεστό νερό (όχι καυτό)και μέσα του διαλύω τη μαγιά μαζί με 1 ΚΣ ζάχαρη. Προσθέτω 3 ΚΣ αλεύρι, ανακατεύω να γίνει ένα ελαφρύ κουρκούτι και το αφήνω για 5 λεπτά.

  2. Βάζω την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.

  3. Προσθέτω το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνω σταδιακά εναλλάξ με το βούτυρο (αλεύρι-βούτυρο-αλεύρι-βούτυρο-αλεύρι), ξεκινώντας το ζύμωμα με τον γάντζο του μίξερ για 7 λεπτά (ή με τα χέρια).

  4. Σκεπάζω τον κάδο και τοβ αφήνω σε ζεστό σημείο να διπλασιάσει τον όγκο του (το καλοκαίρι θα χρειαστεί 1 ώρα ή λιγότερο).

  5. Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγω σε χοντρό φύλλο των 5-6 χιλ με τον πλάστη.

  6. Κόβω κύκλους διαμέτρου 8,8 εκ με το κουπ-πατ και μέσα τους μικρότερους των 3,5 εκ.

  7. Τους μεταφέρω σε ατομικές λαδόκολλες για κάθε λουκουμά στο ταψί (διαφορετικά όταν έπειτα θα φουσκώσουν και τους πιάσω για να τους τηγανίσω θα ξεφουσκώσουν).

  8. Τους σκεπάζω και τους αφήνω να φουσκώσουν για 15-20 λεπτά.

  9. Σε μια κατσαρόλα με λάδι 4-5 εκ στο ύψος, το ζεσταίνω και τότε ρίχνω τους λουκουμάδες. Ανάλογα το μέγεθος της κατσαρόλας μπορώ να βάλω ταυτόχρονα μέχρι 3 μαζί (για να μην μειωθεί πολύ η θερμοκρασία του λαδιού). Ρίχνω τον κάθε λουκουμά προσεκτικά μαζί με τη λαδόκολλα, η οποία αποκολλάτε μόλις υγρανθεί και την αφαιρώ. Αφήνω να πάρει χρώμα για 2-3 λεπτά και τον γυρίζω και από την άλλη όμοια.

  10. Όταν τηγανιστούν, βγάζω τους λουκουμάδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

  11. Όσο είναι ακόμα ζεστοί, ρίχνω έναν ένα μέσα σε ένα πιάτο με κρυσταλλική ζάχαρη τον γυρίζω και από την άλλη πλευρά να καλυφθεί με αυτή και τον σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΥΣ!


Λεμονόπιτα σιροπιαστή ( πατσαβουρόπιτα γλυκιά)

Λεμονόπιτα σιροπιαστή σε στιλ πατσαβουρόπιτας, να λιώνει στο στόμα και να το πλημμυρίζει με το γλυκό της άρωμα!

Αυτή η εύκολη λεμονόπιτα δεν απαιτεί μίξερ ή πολλά εργαλεία και είναι κατάλληλη ώστε να μπορούμε να την απολαμβάνουμε τις στιγμές χαλάρωσης στη βεράντα ή ακόμα καλύτερα στο εξοχικό ή το χωριό μας.


ΑΤΟΜΑ:

12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

35-40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ φύλλα κρούστας

  • 200 ml ηλιέλαιο ή σπορέλαιο

  • 250 γρ ζάχαρη

  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 2 κγ εκχύλισμα βανίλιας (δες ΕΔΩ πως να το φτιάξεις)

  • ξύσμα 2 λεμονιών

  • 300 γρ στραγγιστό γιαούρτι

  • 1 φακελάκι (20 γρ) μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

  • 420 ml νερό

  • 460 γρ ζάχαρη

  • φλούδα ενός λεμονιού

  • 60 ml χυμό λεμονιού ή λιμοντσέλο (δες ΕΔΩ πως να το φτιάξεις)

  • 1 στικ κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να ξεραθεί το φύλλο κρούστας το κόβω σε λωρίδες με τα χέρια ή όλο μαζί με ένα μαχαίρι και το ξεκολλάω το ένα από το άλλο πάνω σε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.

  2. Μπορώ να το κάνω από την προηγούμενη μέρα και τα το αφήσω να ξεραθεί με τον αέρα, διαφορετικά το ψήνω στον αέρα στους 100*C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ξεραθεί (ενδιάμεσα το ανακατεύω για να ξεραθούν όλα τα κομμάτια). Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.

  3. Φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά, σε μέτρια ένταση, ανακατεύω να λιώσει η ζάχαρη και τα αφήνω να βράσουν για 2-3 λεπτά. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.

  4. Σε ένα μεγάλο μπολ (όσο πιο μεγάλο έχω) χτυπάω το λάδι με τη ζάχαρη με το σύρμα.

  5. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά ενσωματώνοντάς τα στο μείγμα.

  6. Συνεχίζω με τα αρωματικά τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και έπειτα το γιαούρτι σε δόσεις.

  7. Ρίχνω το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας το κι αυτό και τέλος λίγα λίγα βάζω τα ξερά φύλλα κρούστας φροντίζοντας να υγρανθούν καλά όλα.

  8. Αφήνω το μείγμα να μουλιάζουν τα φύλλα για 20- 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα ψήνω την πίτα στους 180*C, στις αντιστάσεις για 35-40 λεπτά.

  9. Μόλις πάρει χρώμα, την βγάζω από τον φούρνο, την αφήνω 3 λεπτά να κρυώσει και τη λούζω με το κρύο σιρόπι.

  10. Την αφήνω να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει πριν την κόψω σε κομμάτια για να τη σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Πανακότα καρύδα, χωρίς ζάχαρη & κρέμα γάλακτος

Αν σου αρέσει η γεύση της καρύδας και θες ένα ελαφρύ γλυκό, αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Πανακότα καρύδας χωρίς ζάχαρη, με μαρμελάδα φράουλα να τη συμπληρώνει.

Χωρίς ζάχαρη για να μπορείς να την φτιάχνεις συχνά, χωρίς τύψεις.

Αν είσαι φανατικός της καρύδας, απόλαυσε τη και σκέτη θα ενθουσιαστείς, διαφορετικά ακόμα και με φρέσκα φρούτα ή γκρανόλα για όποια ώρα την προτιμάς.

Φτιάξετε τη και θα μπει στη ζωή σου για πάντα!


ΑΤΟΜΑ:

4-5 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

3 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 10 γρ ζελατίνη σκόνη

  • 4 ΚΣ νερό κρύο

  • 400 ml πλήρες γάλα καρύδας

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 50 ml μέλι ή σιρόπι αγαύης

  • λίγο λάδι καρύδας, για επάλειψη

Για τη μαρμελάδα:

  • 150 γρ ώριμες φράουλες τεμαχισμένες

  • 2-3 ΚΣ μέλι ή σιρόπι αγαύης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω τη ζελατίνη σε ένα μπολάκι μαζί με το κρύο νερό, ανακατεύω να διαλυθεί και την αφήνω για 5 λεπτά.

  2. Βάζω ένα κατσαρολάκι στην εστία σε μέτρια ένταση. Όταν ζεσταθεί προσθέτω τη ζελατίνη και ανακατεύω να διαλυθεί.

  3. Ρίχνω το εκχύλισμα βανίλιας, το μέλι, ανακατεύω και βγάζω από την φωτιά.

  4. Αλείφω με λιωμένο λάδι καρύδας τα μεταλλικά φορμάκια και τα γεμίζω με το μείγμα.

  5. Τα βάζω σε ένα δίσκο και τα μεταφέρω στο ψυγείο. Τα αφήνω να κρυώσουν για 3 ώρες μέχρι να πήξει το μείγμα.

  6. Για τη μαρμελάδα φράουλα ζεσταίνω τις φράουλες σε ένα τηγανάκι μέχρι να λιώσουν, να και βγάλουν τα υγρά τους.

  7. Τις λιώνω με το ειδικό εργαλείο ή μ’ ένα πιρούνι, προσθέτω το μέλι και τις βγάζω από την εστία αφήνοντας να κρυώσουν.

  8. Όταν θέλω να σερβίρω την πανακότα βάζω το φορμάκι κάτω από ζεστό νερό για 5 δεύτερα και το αναποδογυρίζω στο πιάτο.

  9. Γαρνίρω είτε με τη μαρμελάδα είτε με τα φρέσκα φρούτα είτε με γκρανόλα είτε ακόμα και σκέτη.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας με ρύζι

Κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα με ρύζι και λαχανικά, ένα κλασικό, γρήγορο, πλήρες φαγητό.

Με Ελληνικές γεύσεις, ελαφρύ και ζουμερό το κρέας αλλά και το ρύζι με τη λεμονάτη σάλτσα του είναι κατάλληλο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Ένα φαγητό που αγαπάνε όλοι στην οικογένεια και γίνεται μόνο με ένα τηγάνι (ή μια κατσαρόλα με μεγάλο πάτο).


ΑΤΟΜΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

55 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

70 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

  • 250 γρ ρύζι parboiled καστανό ή λευκό

  • 1 καρότο κομμένο καρέ

  • ½ πιπεριά πορτοκαλί γλυκιά κομμένη σε κυβάκια

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

  • ½ κγ θυμάρι

  • 2 λεμονιών το χυμό

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω, στεγνώνω το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και το πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι.

  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου (αν δεν χωράνε όλα τα βάζω σε δόσεις). Όταν ασπρίσει η μια πλευρά τους (περίπου 4-5 λεπτά) τα γυρίζω και από την άλλη. Τα βγάζω σε μια πιατέλα.

  3. Στο ίδιο τηγάνι με το ελαιόλαδο που έχει μείνει ρίχνω να σοτάρω το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο και το καρότο και τα αφήνω 2-3 λεπτά.

  4. Βάζω πάλι μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και γεμίσω μέχρι τη μέση του με νερό, μειώνω την ένταση σε μέτρια και το αφήνω (μισοσκεπασμένο το σκεύος) για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας (αλλά να μην είναι εντελώς έτοιμο).

  5. Μεταφέρω το κοτόπουλο στην μια άκρη του τηγανιού και στο άλλο άκρο ρίχνω το ρύζι (που έχω πλύνει και στραγγίξει) μαζί με την πιπεριά, 1 κγ αλάτι και 1 πρέζα γερή πιπέρι.

  6. Αφήνω το ρύζι να βράσει για περίπου 20 λεπτά , τσεκάρω ενδιάμεσα και αν χρειαστεί συμπληρώνω λίγο νερό.

  7. Μόλις ετοιμαστεί και το ρύζι ρίχνω το θυμάρι και το χυμό λεμονιού, αφήνω να πάρει μια βράση (δοκιμάζω αν είναι εντάξει στα καρυκεύματα για να διορθώσω) και το βγάζω από την εστία.

  8. Σκεπάζω το τηγάνι με μια πετσέτα κουζίνας (ή χαρτί κουζίνας), κλείνω με το καπάκι και αφήνω για 5 λεπτά.

  9. Γαρνίρω με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Γεμιστά ορφανά με αμύγδαλο

H Maggi με προσκαλεί να διαλέξω την αγαπημένη συνταγή της μαμάς μου, και να την κάνω αλλιώς. Κι επειδή το αγαπημένο μου φαγητό ήταν τα ΓΕΜΙΣΤΑ, θα το κάνω αλλιώς ξεκινώντας τη δική μου παράδοση στην κουζίνα.

Θα φτιάξω ορφανά γεμιστά με αμύγδαλο χοντροκομμένο, που μου δίνει την αίσθηση του κρέατος που λείπει αλλά και τις πρωτεΐνες του, συμπληρώνοντας τη γεύση του παιδικού μου φαγητού.

Με τους κύβους MAGGI λαχανικών ενισχύω τη γεύση του λαδερού Ελληνικού φαγητού της μαμάς μου, που είναι γεμάτο αναμνήσεις.


ΑΤΟΜΑ:

6 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

75 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 5 ντομάτες

  • 4 κολοκυθάκια στρογγυλά

  • 3 πράσινες στρογγυλές πιπεριές

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 1 κύβο MAGGI λαχανικών

  • 2 ντομάτες τριμμένες

  • 100 γρ ρύζι καρολίνα

  • 100 γρ ρύζι parboiled

  • 70 γρ ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα

  • 6 - 7 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 1 κγ κύμινο

  • 1 κγ βασιλικό, ψιλοκομμένο

  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • ½ κγ πιπέρι

  • λίγη ζάχαρη

  • λίγη τριμμένη φρυγανιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω όλα τα λαχανικά. Κόβω ένα καπάκι από τις ντομάτες από το κάτω μέρος (όχι από το κοτσάνι), με ένα κουταλάκι αδειάζω τα σπόρια τους σε ένα μπολ και τις βάζω μπρούμυτα (με το άνοιγμα προς τα κάτω) στο ταψί.

  2. Όμοια κόβω ένα καπάκι από κάθε κολοκυθάκι και με ένα κουτάλι αδειάζω την ψίχα τους σε ένα άλλο μπολ και τα βάζω κι αυτά μπρούμυτα στο ταψί.

  3. Τις πιπεριές, τις κόβω το καπάκι (από το κοτσάνι) και αδειάζω και πετάω τα σπόρια τους. Τις ξεπλένω με νερό και τις βάζω κι αυτές με τον ίδιο τρόπο στο ταψί.

  4. Ψιλοκόβω τη γέμιση από τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια με ένα μαχαίρι.

  5. Βάζω μια κατσαρόλα με νερό στην εστία να βράσει. Προσθέτω ½ κγ αλάτι και ζεματάω τα κολοκυθάκια μέσα με μια κουτάλα κρατώντας τα μέσα για 5 λεπτά. Τα βγάζω και τα βάζω πίσω στο ταψί.

  6. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 4 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω σε αυτό το κρεμμύδι για 2 λεπτά.

  7. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια αφήνοντάς τα για 2 λεπτά και ρίχνω τη γέμιση των κολοκυθιών να εξατμιστούν τα υγρά τους.

  8. Συνεχίζω με τις τριμμένες ντομάτες και τη γέμιση τους μαζί με 120 ml νερό.

  9. Για να ενισχύσω τη φυσική γεύση όλων των συστατικών του φαγητού βάζω ένα κύβο MAGGI λαχανικών. Στους κύβους MAGGI τα λαχανικά αποξηραίνονται και κλείνονται μέσα σ’ ένα μικρό κύβο και απελευθερώνουν τη γεύση τους μέσα στο φαγητό.

  10. Βάζοντας κύβο δεν χρειάζεται η προσθήκη αλατιού.

  11. Ρίχνω όλα τα καρυκεύματα και τα αρωματικά δηλαδή πιπέρι και κύμινο καθώς και ψιλοκομμένο μαϊντανό και βασιλικό.

  12. Αφήνω την κατσαρόλα να βράσει για 4 λεπτά, την κατεβάζω από την εστία, προσθέτω τα αμύγδαλα, ανακατεύω και σκεπάζω με το καπάκι.

  13. Παίρνω τις ντομάτες από το ταψί και πασπαλίζω στο εσωτερικό τους μια πρέζα αλάτι και ζάχαρη και έπειτα τις γεμίζω με τη γέμιση (δεν τις γεμίζω μέχρι πάνω αφήνω ένα περιθώριο γιατί το ρύζι θα φουσκώσει όταν ψηθούν).

  14. Με ένα κουτάλι γεμίζω εσωτερικά τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές και τα βάζω πίσω στο ταψί.

  15. Καλύπτω όλα τα λαχανικά με τα καπάκια τους, τα ραντίζω από πάνω με 2-3 ΚΣ ελαιόλαδο και βάζω 80 ml νερό στο ταψί.

  16. Τέλος πασπαλίζω με λίγη φρυγανιά τα καπάκια από τις ντομάτες και βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 15 λεπτά (στην κατώτερη σχάρα). Μετά από 45 λεπτά σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί, και συνεχίζω το ψήσιμο.

  17. Βγάζω το φαγητό από το φούρνο, το αφήνω να σταθεί 10 λεπτά πριν σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

  • Η συνταγή έγινε σε συνεργασία με τη MAGGI GREECE #kyvoimaggi


Μπριάμ με λαβράκι στο φούρνο

Ψήνεσαι για λαβράκι με μπριάμ στο φούρνο; Ελαφρύ φαγητό, γεμάτο λαχανικά και λεμονάτο λαβράκι που λιώνει στο στόμα, χωρίς πολύ κούραση αφού την περισσότερη δουλειά την κάνει ο φούρνος.

Ένα γεύμα για όλη την οικογένεια ιδανικό για τις υψηλές θερμοκρασίες του Ελληνικού καλοκαιριού και χωρίς να μας βαραίνει. Συνδυάζει τα λαχανικά με ένα από τα πιο νόστιμα ψάρια το λαβράκι, χωρίς πολλά κόκκαλα, κατάλληλο και για τα παιδιά.

Τα συγκεκριμένα λαβράκια που χρησιμοποίησα είναι Ελληνικά, έτοιμα καθαρισμένα και συσκευασμένα από τα Lidl. Τα προτιμώ για να μην λερώνω την κουζίνα μου, είναι πιο γρήγορο και με αυτό τον τρόπο κερδίζω και σε ποιότητα, φρεσκάδα αλλά και σε ποσότητα καθώς τα πληρώνω καθαρισμένα.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ευ, δεν θα μπορούσε να μην ήταν από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τα Χανιά. Γιατί αυτό που δίνει ένταση στο φαγητό είναι το τέλειο λαδολέμονο, η χαρακτηριστική Ελληνική σάλτσα που ταιριάζει στα περισσότερα γεύματα μας.


ΑΤΟΜΑ:

6 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

100 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φρέσκα λαβράκια, καθαρισμένα από τα Lidl

  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες στα δύο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 2 μελιτζάνες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες και στα τέσσερα

  • 4 κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες

  • 2 πατάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες

  • 120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ευ, από τα Lidl

  • 120 ml χυμό φρέσκου λεμονιού

  • 1 ½ κγ αλάτι

  • ½ κγ πιπέρι

  • 2 κγ ρίγανη (ή θυμάρι)

  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάω κόβοντας τα λαχανικά και τα βάζω στο ταψί.

  2. Τα πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τα ανακατεύω καλά.

  3. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ευ με το χυμό λεμονιού και ρίχνω τη μισή ποσότητα πάνω από τα λαχανικά και συμπληρώνω με 200 ml νερό (σε θερμοκρασία δωματίου).

  4. Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 220*C για 40 λεπτά μέχρι να έχουν μισό-ψηθεί τα λαχανικά (να κρατάνε ακόμα). Ενδιάμεσα παρακολουθώ κι αν χρειαστεί συμπληρώνω με νερό.

  5. Πλένω καλά τα λαβράκια και τα πασπαλίζω εξωτερικά αλλά και στην κοιλιά τους με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

  6. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, τοποθετώ πάνω στα λαχανικά τα ψάρια και τα λούζω με το υπόλοιπο λαδολέμονο.

  7. Αν χρειαστεί συμπληρώνω με ζεστό νερό, μειώνω τη θερμοκρασία στους 200*C, στις αντιστάσεις και το ψήνω για άλλα 30 λεπτά ακόμα.

  8. Τέλος ρυθμίζω το φούρνο στον αέρα και το αφήνω για άλλα 10 λεπτά για να πάρει χρώμα και το βγάζω (δοκιμάζω αν θέλω κι άλλο λεμόνι να συμπληρώσω).

  9. Πασπαλίζω με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

  • ·        Η συνταγή έγινε σε συνεργασία με τη Lidl hellas


Marbled cheesecake σοκολάτα-βύσσινο

Με αυτό το γλυκό θα τα ξεχάσετε όλα: Marbled cheesecake σοκολάτα-βύσσινο και θα γίνει χαμός!

Η ψητή εκδοχή του cheesecake που είναι διαφορετική γευστικά από το αντίστοιχο του ψυγείου.

Γλυκό υπερπαραγωγή αλλά καθόλου δύσκολο. Με μπισκοσοκολατένια βάση και γέμιση που μπλέκει το γλυκό τυρί με τη σοκολάτα και τα βύσσινα σε κάθε μπουκιά.

Το ψήσιμο απαιτεί προσοχή γιατί το ευαίσθητο σημείο του είναι να μην ραγίσει η επιφάνεια, από την διαφορά θερμοκρασίας φούρνου- εξωτ.θερμοκρασίας, γι’ αυτό ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνω.


ΑΤΟΜΑ:

12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

4-5 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

100 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση:

  • 400 γρ (2 πακέτα) γεμιστά μπισκότα σοκολατένια

  • 100 γρ βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση:

  • 600 γρ κρέμα τυρί σε θερμοκρασία δωματίου

  • 200 γρ ζάχαρη

  • 3 ΚΣ (25 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 230 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γκανάζ:

  • 170 γρ κουβερτούρα

  • 120 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

Για γέμιση & διακόσμηση:

  • 150 γρ βύσσινα κομπόστα ή γλυκό κουταλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη βάση αφαιρώ από τα μπισκότα τη γέμιση και τα αλέθω στο μούλτι να γίνουν σκόνη. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και τα χτυπάω ξανά να υγρανθούν όλα και τα αποκτήσουν την υφή της άμμου (να κολλάει το μείγμα).

  2. Παίρνω τη φόρμα 23 εκ με σούστα και γυρίζω ανάποδα τον πάτο της (με τον τρόπο αυτό εξαφανίζεται η εσοχή που κάνει σε εκείνο το σημείο η φόρμα και είναι πιο εύκολο έπειτα όταν ξεφορμάρω το γλυκό).

  3. Κόβω λωρίδες από λαδόκολλα και τις τοποθετώ στον πάτο τις φόρμας δυο οριζόντια, άλλες δύο κάθετα και τις σταθεροποιώ κλείνοντας τη σούστα.

  4. Για να μην υπάρξει «διαρροή» καλύπτω τη φόρμα εξωτερικά με αλουμινόχαρτο.

  5. Ρίχνω το μείγμα των μπισκότων μέσα και με τη ράχη ενός κουταλιού ή τον πάτο ενός ποτηριού, το πιέζω να καλύψει όλο τον πάτο της φόρμας ομοιόμορφα και σφιχτά (σαν μια μάζα ζύμης).

  6. Ψήνω την βάση σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για 10 λεπτά.

  7. Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.

  8. Προχωράω να φτιάξω τη γέμιση και χτυπάω με το μίξερ την κρέμα τυρί σε ένα μπολ να μαλακώσει.

  9. Προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη και αφού ενσωματωθεί όλη το αλεύρι.

  10. Συνεχίζω ρίχνοντας σταδιακά την κρέμα γάλακτος .

  11. Τελειώνοντας σπάω ένα ένα τα αυγά στο μείγμα και αρωματίζω με βανίλια.

  12. Φτιάχνω και τη γκανάζ ζεσταίνοντας την κρέμα γάλακτος είτε σε μπεν-μαρί είτε στα μικροκύματα και ρίχνοντάς την πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Αφήνω για ένα λεπτό και ανακατεύω καλά αν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

  13. Βάζω το 1/3 της γέμισης κρέμας τυριού στη φόρμα και ραντίζω διάσπαρτα με 3-4 ΚΣ γκανάζ και βύσσινα μαζί με το σιρόπι τους (αν δεν θέλω να πάνε στο πάτο, μπορώ να τα πολτοποιήσω).

  14. Με ένα μαχαίρι τα ανακατεύω απαλά με τη γέμιση, σε κυκλικές κινήσεις, χωρίς όμως να γίνουν ένα 9θέλω κάθε υλικό να φαίνεται χωριστό).

  15. Συνεχίζω όμοια σε άλλες δύο στρώσεις, γέμιση τυριού – γκανάζ – βύσσινα – κρέμα τυριού- γκανάζ και σιρόπι βύσσινο μόνο στο τέλος (κρατάω λίγα βύσσινα με σιρόπι για γαρνίρισμα στο τέλος).

  16. Βάζω τη φόρμα μέσα σε ένα ταψί και γεμίσω περίπου μέχρι τη μέση με νερό (μπεν-μαρί φούρνου). Το ψήνω στους 150*C, στις αντιστάσεις για 80 λεπτά, κλείνω το φούρνο, το αφήνω εκεί για άλλα 30 λεπτά και ανοίγω την πόρτα του φούρνου και το αφήνω να κρυώσει εκεί. Έπειτα το καλύπτω με μεμβράνη (αφαιρώ το αλουμινόχαρτο) και το βάζω με τη φόρμα στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή ιδανικά όλο το βράδυ.

  17. Τη βγάζω από το ψυγείο, αφαιρώ τη σούστα και με τη βοήθεια από τις λαδόκολλες μεταφέρω το cheesecake στην πιατέλα. Τραβάω απαλά τις λαδόκολλες να βγουν και γαρνίρω το γλυκό με το βύσσινο με το σιρόπι που κράτησα.

  18. Είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

• Το cheesecake διατηρείται στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Πως παστεριώνω τα αυγά

Τι χρειάζεται να κάνουμε όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ωμά αυγά σε μια συνταγή; να τα παστεριώσουμε για να αποφύγουμε τη σαλμονέλα που ένα στα 20.000 αυγά είναι μολυσμένο από αυτή.

Στη συνταγή δείχνω πως μπορούμε να παστεριώσουμε είτε ολόκληρα αυγά είτε μόνο τους κρόκους είτε μόνο τα ασπράδια ανάλογα τι θα χρειαστούμε για την παρασκευή μας.

Μόνο μετρώντας τη θερμοκρασία, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει σωστά η παστερίωση, γι’ αυτό ένα απλό θερμόμετρο είναι απαραίτητο.


ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΕΝ-ΜΑΡΙ:

4 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

9 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • αυγά

  • νερό

  • ζάχαρη

  • θερμόμετρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για παστερίωση ολόκληρου αυγού:

  1. Σε μπεν μαρί (ένα μπολ που βάζουμε μέσα σε ένα κατσαρολάκι με 2 εκ νερό κι αυτό δεν ακουμπάει το μπολ) σε μέτρια-χαμηλή φωτιά βάζω το αυγό μαζί με 2 ΚΣ υγρό (νερό ή χυμό ή γάλα), τα χτυπάω απαλά με το σύρμα.

  2. Μέσα στο μπολ βάζω και το θερμόμετρο παρακολουθώντας τη θερμοκρασία να φτάσει τους 60*C, για περίπου 4 λεπτά. Τότε το μείγμα έχει γίνει πιο πυκνό, το βγάζω από την εστία και συνεχίζω την ανάδευση μέχρι να κρυώσει. Έπειτα είναι παστεριωμένο και μπορώ να το χρησιμοποιήσω στη συνταγή.

Για παστερίωση μόνο το ασπράδι του αυγού:

  1. Σε μπεν μαρί (ένα μπολ που βάζουμε μέσα σε ένα κατσαρολάκι με 2 εκ νερό κι αυτό δεν ακουμπάει το μπολ) σε μέτρια-χαμηλή φωτιά βάζω το ασπράδι μαζί με 1 ΚΣ ζάχαρη ή σιρόπι, τα χτυπάω απαλά με το σύρμα.

  2. Μέσα στο μπολ βάζω και το θερμόμετρο παρακολουθώντας τη θερμοκρασία να φτάσει τους 61*C, για περίπου 3,5 λεπτά. Τότε το μείγμα έχει γίνει πιο πυκνό, το βγάζω από την εστία και συνεχίζω την ανάδευση μέχρι να κρυώσει και να γίνει μια απαλή μαρέγκα. Έπειτα είναι παστεριωμένο και μπορώ να το χρησιμοποιήσω στη συνταγή.

Για παστερίωση μόνο του κρόκου του αυγού:

  1. Σε μπεν μαρί (ένα μπολ που βάζουμε μέσα σε ένα κατσαρολάκι με 2 εκ νερό κι αυτό δεν ακουμπάει το μπολ) σε μέτρια φωτιά βάζω τον κρόκο μαζί με 1 ΚΣ ζάχαρη ή σιρόπι, τα χτυπάω απαλά με το σύρμα.

  2. Μέσα στο μπολ βάζω και το θερμόμετρο παρακολουθώντας τη θερμοκρασία να φτάσει τους 63*C, για περίπου 3,5 λεπτά. Τότε το μείγμα έχει γίνει πιο πυκνό, το βγάζω από την εστία και συνεχίζω την ανάδευση μέχρι να κρυώσει. Έπειτα είναι παστεριωμένος και μπορώ να το χρησιμοποιήσω στη συνταγή.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Βενιζελικά Λήμνου

Βενιζελικά Λήμνου, απολαυστικά κεράσματα με λευκή επίστρωση γλυκιάς βανίλιας και σοκολατο-αμυγδαλένια γέμιση.

Πρόκειται για το γλυκό με το οποίο υποδέχτηκαν στη Λήμνο το Βενιζέλο και έχει μείνει ως ανάμνηση αφού είναι ιδιαίτερο τόσο στην όψη όσο και γευστικά.

Λόγω της λευκής τους όψης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν κέρασμα σε αρραβώνα ή γάμο κλεισμένα σε ζελατίνη.

Στη γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αμύγδαλα είτε λεπτοτριμμένα σε μορφή σκόνης είτε λιγότερο αλεσμένα ώστε να τα νιώθουμε σε κάθε μπουκιά.

Το «δυσκολότερο» σημείο είναι η κάλυψη τους με τη βανίλια, καθώς ανάλογα τη θερμοκρασία της είναι λιγότερο ή περισσότερο διάφανη και το υποβρύχιο είναι ένα υλικό που στεγνώνει πολύ γρήγορα επομένως θέλει μια ταχύτητα.


ΑΤΟΜΑ:

30 TEMAXIA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

1 ΜΕΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα (+ 1 ΚΣ άχνη ζάχαρη)

  • 100 γρ αλεσμένη κουβερτούρα

  • 1 ΚΣ κακάο σκόνη

  • 1 σφηνάκι (30 ml) λικέρ

  • λίγο κονιάκ

  • 400 γρ βανίλια υποβρύχιο

Για το σιρόπι:

  • 80 γρ ζάχαρη

  • 80 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι βάζω σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύω και τα αφήνω να βράσουν για 2-3 λεπτά και να λιώσει η ζάχαρη σε μέτρια ένταση. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.

  2. Αλέθω τα αμύγδαλα (δεν χρειάζεται να γίνουν τελείως σκόνη) μαζί με 1 ΚΣ άχνη.

  3. Όμοια στο μούλτι χτυπάω την κουβερτούρα τεμαχισμένη να γίνει σκόνη.

  4. Σε ένα μπολ ρίχνω τα αμύγδαλα, την κουβερτούρα, το κακάο και το λικέρ ανακατεύοντας τα καλά.

  5. Προσθέτω λίγο λίγο 50 ml περίπου από το κρύο σιρόπι, μέχρι το μείγμα να γίνει κολλώδες (και να μπορεί να πλαστεί).

  6. Βρέχω τα χέρια μου με κονιάκ, παίρνω 15 γρ από το μείγμα και το πλάθω σε μπαλίτσες.

  7. Τις τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τις αφήνω για 24 ώρες να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου (αν έχει πολύ ζέστη μπορώ να τα βάλω στο ψυγείο).

  8. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τη βανίλια να λιώσει και να γίνει ρευστή σε μέτρια ένταση. Παίρνω κάθε φορά μια μπαλίτσα βοηθώντας με δύο κουταλάκια και τη βουτάω γρήγορα καλύπτοντας την ολόκληρη. Τη βγάζω πάνω στη λαδόκολλα και την αφήνω να στεγνώσει.

  9. Ανάλογα τη ρευστότητα της βανίλιας την βουτάω μία ή δυο φορές στο μείγμα (αφού πρώτα έχει στεγνώσει την πρώτη φορά). Αν η βανίλια ζεσταθεί πολύ δεν μένει πολύ πάνω στη μπάλα με αποτέλεσμα να γίνεται διάφανη, επομένως χρειάζεται και δεύτερο βούτηγμα. Αν η βανίλια είναι λιγότερο ρευστή καλύπτεται αμέσως αλλά επειδή στεγνώνει γρήγορα μπορεί να μην έχει καλύψει όλη τη μπάλα.

  10. Τις αφήνω να στεγνώσουν για 30 λεπτά (στεγνώνουν και πιο γρήγορα ανάλογα την εποχή και τη θερμοκρασία) και με ένα κοφτερό λείο μαχαίρι κόβω περιμετρικά στη βάση κάθε βενιζελικού τη βανίλια που έχει στεγνώσει.

  11. Τα τοποθετώ σε χάρτινες θήκες και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα διατηρώ κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Ζυμαρικά με σάλτσα φέτας & κοτόπουλο

Γρήγορα ζυμαρικά με σάλτσα φέτας & κοτόπουλο για μια μέρα που δεν έχουμε χρόνο, σε μια διαφορετική εκδοχή σάλτσας, για ποικιλία και γεύση που θα απολαύσουν όλοι.

Πλήρες γευστικό φαγητό, κατάλληλο και για τους ζεστούς μήνες που έρχονται και χωρίς τσακωμούς στο σπίτι αφού οι περισσότεροι μικροί και μεγάλοι αγαπούν αυτές τις γεύσεις.

Χρησιμοποιούμε φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι, για να διατηρήσει η σάλτσα μας την ιδανική ποσότητα αλατιού.


ΑΤΟΜΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 στήθη κοτόπουλου, τεμαχισμένα καρέ

  • 2-3 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη καρέ

  • 30 ml ούζο

  • 400 γρ κοχυλάκι ή άλλο ζυμαρικό

  • 400 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι

  • 350 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ πλήρες

  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • ¼ κγ πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κοτόπουλο, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του και να σοταριστεί από όλες τις πλευρές (περίπου 5 λεπτά). Σβήνω με λίγο ούζο, τα αφήνω 2-3 λεπτά και το βγάζω σε ένα πιάτο.

  2. Στο μπλέντερ πολτοποιώ τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι μαζί με το γάλα.

  3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τα ζυμαρικά με αλάτι και νερό και τα αφήνω να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζω και κρατάω 1- 1 1/2 κούπα από το ζουμί.

  4. Στο ίδιο τηγάνι με προηγουμένως βάζω το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτω την πιπεριά και όταν μαραθεί ρίχνω τη σάλτσα φέτας αφήνοντάς την να χυλώσει. Αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία ρίχνω λίγο από το ζουμί στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά.

  5. Τέλος βάζω το κοτόπουλο και τα ζυμαρικά στο τηγάνι, ανακατεύω απαλά όλο το φαγητό να ενωθεί και γαρνίρω με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

  6. Σερβίρω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Green Smoothie

Green smoothie, το γρήγορο ρόφημα που μπορεί να γίνει μια υγιεινή καθημερινή συνήθεια.

Με βιταμίνες και φυτικές ίνες από τη μπανάνα, τα πράσινα λαχανικά και το τζίντζερ, δυναμωτικό από το ταχίνι και το γάλα.

Η γεύση του δεν θυμίζει τα λαχανικά που περιέχει, καθώς επηρεάζεται περισσότερο από τη γεύση της μπανάνας.


ΑΤΟΜΑ:

1 ΜΕΡΙΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ώριμη μπανάνα

  • 1 μέτριο αγγούρι, χωρίς σπόρια

  • 1 χούφτα σπανάκι, τα φύλλα

  • λίγο τζίντζερ

  • 1 ΚΣ ταχίνι ή βούτυρο ξηρών καρπών (φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου κλπ)

  • 120 ml γάλα, κανονικό ή ξηρών καρπών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω το αγγούρι και το κόβω κατά μήκος στη μέση. Με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρώ τα σπόρια «σκάβοντας» το στη μέση και το κόβω σε κομμάτια.

  2. Στο μπλέντερ βάζω την μπανάνα σε κομμάτια, το αγγούρι, το σπανάκι, το τζίντζερ, το ταχίνι και το γάλα.

  3. Τα αλέθω καλά να γίνει το μείγμα ρευστό και ομογενές.

  4. Το σερβίρω στο ποτήρι και το καταναλώνω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Εκμέικ κανταΐφι

Εκμέκ κανταΐφί, το γλύκισμα που τρελαίνει κόσμο με τη μοναδική γεύση του.

Το μάθαμε στην Ελλάδα από τους Πολίτες και το αγαπήσαμε αμέσως!

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην ιδιαίτερη γεύση του; Το σιροπιαστό κανταΐφι το σκεπάζει η πλούσια κρέμα με εσανς μαστίχας και από πάνω η αέρινη σαντιγί που γαρνίρουν η ελάχιστη κανέλα με τα τραγανά φιστίκια Αιγίνης δίνουν το χρώμα τους στο γλυκό.

Μπήκες στο πειρασμό; Μην ανησυχείς, δες πόσο απλά μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ.


ΑΤΟΜΑ:

12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

55 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

4-5 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ κανταΐφι

  • 150 γρ βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι:

  • 380 ml νερό

  • 600 γρ ζάχαρη

  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα

  • 65 γρ κορν φλάουρ

  • 230 γρ ζάχαρη

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 2 βόλοι μαστίχα Χίου

  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 55 γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια

Για τη σαντιγί:

  • 450-500 ml κρέμα γάλακτος κρύα με 35% λιπαρά

  • 2 ΚΣ άχνη ζάχαρη

  • ½ κγ κανέλα, για γαρνίρισμα

  • 70 γρ φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξάνω το κανταίφι, ανοίγοντας τις κλωστές του μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος 22x31 εκ.

  2. Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C μέχρι να ροδίσει, για 30 λεπτά περίπου.

  3. Ωστόσο φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα να βράσουν για 5 λεπτά. Το κατεβάζω από την φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

  4. Όταν ετοιμαστεί το κανταΐφι, όπως είναι ζεστό του ρίχνω διάσπαρτα το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει.

  5. Σε μια κατσαρόλα βάζω το κρύο γάλα και μέσα του διαλύω το κορν φλάουρ.

  6. Χτυπάω στο γουδί ½ ΚΣ ζάχαρη μαζί με τη μαστίχα να γίνουν σκόνη.

  7. Την προσθέτω κι αυτή στην κατσαρόλα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.

  8. Αφήνω το γάλα να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη.

  9. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά και με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω λίγο από το γάλα της κατσαρόλας (σταδιακά 2 κουταλιές). Έπειτα επαναφέρω το μείγμα σε δυο δόσεις στην κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς (αν φοβάμαι μην ψηθούν τα αυγά, όταν λιώσει η ζάχαρη και ζεσταθεί το γάλα, βγάζω από την εστία την κατσαρόλα, κάνω την ανάμειξη όπως παραπάνω κι έπειτα την επαναφέρω πάλι στην φωτιά).

  10. Ανακατεύω με την κουτάλα απαλά αλλά συνεχώς μέχρι να αρχίσει να δένει σε κρέμα.

  11. Βγάζω την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτω το κρύο βούτυρο, ανακατεύω να λιώσει και ρίχνω την κρέμα σε ένα επίπεδο σκεύος, σκεπάζοντας την με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της (για να μην δημιουργηθεί κρούστα).

  12. Την αφήνω να κρυώσει τελείως.

  13. Για την σαντιγί χτυπάω με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σφίξει δημιουργώντας κορυφές (όχι περισσότερο από 7 λεπτά). Την σκεπάζω με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.

  14. Μοντάρω το εκμέκ αφού έχει κρυώσει καλά το κανταΐφι. Με το σύρμα ανακατεύω πρώτα την κρέμα να ενωθεί και να αφρατέψει και την απλώνω ομοιόμορφα πάνω του.

  15. Συνεχίζω όμοια με τη σαντιγί και γαρνίρω με λίγη κανέλα που κοσκινίζω στην επιφάνεια του. Τέλος πασπαλίζω με τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

  16. Σκεπάζω το σκεύος και το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει για 4-5 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα, να ενωθούν τα υλικά και να μπορέσω να τη σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!