ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

Σολομός με λεμόνι και σάλτσα κρασιού

 

Μια διαφορετική συνταγή του γευστικότατου σολομού με άρωμα λεμονιού και λευκού κρασιού.
Έτοιμος σε λίγα λεπτά, εντυπωσιακός και πολύ νόστιμος.

Ο σολομός θέλει λίγο ψήσιμο για να γίνει τρυφερός και να μην ξεραθεί. Μέσα στην λαδόκολλα κρατάει τα υγρά του και συγκρατεί όλα τα αρώματα που του προσθέτουμε. Πλούσιος σε ω3 λιπαρά, με λίγα κόκκαλα μπορεί να συνδυαστεί με λαχανικά ή ρύζι για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φιλέτα φρέσκου σολομού
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε λεπτά στικάκια
  • 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 λεμόνι, σε ροδέλες
  • κλαδιά φρέσκου θυμαριού
  • λευκό κρασί
  • καστανή ζάχαρη

Για τη σάλτσα:

  • 3 ΚΣ βούτυρο
  • 1 ΚΣ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 120 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 60 ml κρέμα γάλακτος ( 35% λιπαρά ή light)
  • ½ λεμόνι ξύσμα και χυμό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη λαδόκολλα μέσα σε ταψί, απλώνω τα στικς κολοκυθιού και πάνω τους τις ροδέλες κρεμμυδιού. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Τοποθετώ πάνω τους τα φιλέτα του σολομού τα οποία ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι και τα σκεπάζω με τις φέτες του λεμονιού και κλαδιά φρέσκου θυμαριού.
  3. Ρίχνω λίγο λευκό κρασί και μια πρέζα καστανή ζάχαρη στο κάθε φιλέτο και τα κλείνω καλά μέσα στη λαδόκολλα.
  4. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190*C, στις αντιστάσεις για 15 λεπτά.
  5. Όσο ψήνεται το ψάρι φτιάχνω την σάλτσα. Σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι λιώνω του βούτυρο και προσθέτω το κρεμμύδι.
  6. Προσθέτω το κρασί, αφήνω να εξατμιστεί λίγο και προσθέτω την κρέμα γάλακτος.
  7. Συμπληρώνω το ξύσμα ½ λεμονιού και το χυμό του.
  8. Αφήνω τη σάλτσα για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  9. Όταν ετοιμαστεί ο σολομός τον σερβίρω μαζί με τα λαχανικά του ρίχνοντας από πάνω την σάλτσα κι αν θέλω μπορώ να συμπληρώσω μαζί ρύζι.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!

*Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από το thecookierookie


Τάρτα καραμέλας

 

Είτε είσαι είτε όχι ερωτευμένος πρέπει να δοκιμάσεις αυτή την τάρτα!

Σοκολατένια, γεμιστή με καραμέλα και τραγανή σοκολατένια βάση. Φουλ της σοκολάτας και της απόλαυσης!

Αν ακόμα δεν πείστηκες δες το βίντεο. 

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 – 10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για την βάση:

  • 110 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ άχνη ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 220 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ κακάο σκόνη

Για την καραμέλα:

  • 300 γρ ζάχαρη
  • 100 ml νερό
  • 120 ml κρέμα γάλακτος
  • 70 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Για την σοκολατένια γκανάζ:

  • 120 ml κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ κουβερτούρα

Για γαρνίρισμα:

  • 30 γρ λευκή σοκολάτα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη βάση χτυπάω στο μπολ του μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτω την άχνη και την ενσωματώνω στο μίγμα. Συνεχίζω με το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας.
  2. Σε άλλο μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με το κακάο και τα ρίχνω σταδιακά στο μίγμα, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  3. Απλώνω την ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγω σε διάμετρο 30 εκ.
  4. Αφαιρώ τη μία λαδόκολλα, αναποδογυρίζω το φύλλο πάνω σε ταρτιέρα 23 εκ και αφαιρώ και τη δεύτερη λαδόκολλα προσεκτικά.
  5. Κολλάω καλά τη σοκολατένια ζύμη στην βάση και τα τοιχία του σκεύους, κόβω περιμετρικά όση περισσεύει. Με ένα πιρούνι τρυπάω όλη την επιφάνεια της και μέσα σε λαδόκολλα τοποθετώ όσπρια.
  6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C για 15 λεπτά. Βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ τα όσπρια και τη λαδόκολλα και το ξαναβάζω στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
  7. Βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.
  8. Φτιάχνω την καραμέλα βάζοντας σε βαθιά κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύω να διαλυθεί η ζάχαρη μέχρι να αρχίσει να βράζει το μίγμα. Τότε απαγορεύεται να ανακατέψω ξανά. Αφήνω το μίγμα να βράζει μέχρι να αρχίσει να παίρνει το καστανό καφέ χρώμα της καραμέλας. Προσοχή πρέπει να είμαι από πάνω και να το παρακολουθώ, γιατί όταν πάρει το καστανό χρώμα και μείνει παραπάνω η καραμέλα θα καεί και θα γίνει πικρή.
  9. Όταν αποκτήσει το χρώμα και μυρίσει το άρωμα της καραμέλας, κλείνω τη φωτιά, ρίχνω πολύ προσεκτικά την κρέμα γάλακτος και με μια μακριά πυρίμαχη σπάτουλα ανακατεύω να ενσωματωθεί επαναφέροντας την κατσαρόλα στη φωτιά.
  10. Τότε βγάζω από τη φωτιά το μείγμα, προσθέτω το βούτυρο ανακατεύοντας. 
  11. Ρίχνω την καραμέλα στην τάρτα και αφήνω να κρυώσει για 15 λεπτά.
  12. Για την γκανάζ, ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και την ρίχνω μέσα στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνω ένα λεπτό να ζεσταθεί και έπειτα ανακατεύω να λιώσει τελείως σοκολάτα. Προσθέτω τη γκανάζ πάνω από την καραμέλα.
  13. Λιώνω λίγη λευκή σοκολάτα και με ένα κορνέ βάζω στη μέση της γκανάζ σχηματίζοντας κύκλο. Με τη βοήθεια μια οδοντογλυφίδας που περνάω από πάνω προς τα κάτω σχηματίζοντας μια καρδία.
  14. Βάζω την τάρτα στο ψυγείο να κρυώσει.
  15. Σερβίρω αφού την βγάλω 15 λεπτά πριν από το ψυγείο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Σοκολατάκια κακάο για κέρασμα ή δώρο

 

Από τα πιο εύκολα σοκολατάκια με μόνο δύο βασικά  υλικά.

Επιδέχονται αμέτρητους πειραματισμούς ανάλογα τα γούστα και την έμπνευσή μας. Θέλουμε να δώσουμε πιο εορταστική νότα με αλκοόλ ταιριάζουν απίστευτα με το ρούμι και το λικέρ ή κονιάκ, αν πάλι τα θέλουμε πιο πικάντικα το τσίλι και το πιπέρι cayenne τα απογειώνουν, αν θέλουμε να εμπλουτιστούν με αρωματικά μπαχαρικά μπορούμε η κανέλα είναι ένας κλασικός συνδυασμός και τέλος με προσθήκη αποξηραμένων φρούτων.

Είναι μια καλή επιλογή για εύκολο κέρασμα ή για να τα δωρίσουμε σε πακέτο στους αγαπημένους μας.

 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
17 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ κουβερτούρα με 65% κακάο

  • 80 ml κρέμα γάλακτος

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 100 γρ κακάο σκόνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος μαζί με το αλάτι και την σοκολάτα. Μόλις ενωθούν τα βγάζω από τη φωτιά.

  2. Ρίχνω το μίγμα σε ένα ταψί ή φόρμα που έχω ντύσει με λαδόκολλα και το βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα (ή στην κατάψυξη για 20 λεπτά) μέχρι να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.

  3. Το βγάζω από το ψυγείο και από το ταψί και με ένα κουταλάκι του γλυκού ή ένα μαχαίρι το χωρίζω σε μερίδες. Παίρνω κάθε κομμάτι, το πλάθω μπάλα με τα χέρια μου και το κυλάω στο κακάο να καλυφθεί πλήρως. Το τινάζω να φύγει η περίσσεια.

  4. Το βάζω σε χάρτινη θήκη και τα διατηρώ στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Σοκολατένιος κορμός με κρέμα κάστανου

 

Σοκολατένιος κορμός με ξεχωριστή κρέμα κάστανου, ένα εντυπωσιακό γλυκό για τις γιορτινές μέρες στα τραπέζια που κάνουμε.

Αέρινο, αφράτο, γεμάτο από γλυκιά γεύση της σοκολάτας, του κάστανου και της κανέλας.

Ένα μοναδικό γλυκό που αξίζει να φτιάξουμε αυτές τις μέρες.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
17 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 - 12 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
5 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1  ΩΡΑ

 

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι:

  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 100 γρ ζάχαρη

  • 35 γρ κακάο

  • 2/3 κγ κανέλα

  • ½ κγ τζίντζερ σκόνη

  • 1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη

Για την κρέμα κάστανου:

  • 100 γρ κάστανα, βρασμένα καθαρισμένα σε σκόνη

  • 100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

  • 120 γρ ζάχαρη

  • 1 κρόκος αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 180 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

  • 30 γρ άχνη ζάχαρη

Για το γλάσο:

  • 200 γρ κουβερτούρα

  • 200 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το παντεσπάνι θα χωρίσω τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών και θα χτυπήσω τα δεύτερα μαζί με 30 γρ ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα στο μίξερ.

  2. Σε άλλο μπολ αναμιγνύω τους κρόκους με τα υπόλοιπα 70 γρ ζάχαρης με το μίξερ μέχρι να γίνουν μια κρέμα ανοιχτού κίτρινου χρώματος.

  3. Τότε κοσκινίζω μέσα το κακάο μαζί με την κανέλα, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο και ανακατεύω με μια σπάτουλα.

  4. Προσθέτω σε 3 δόσεις την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά να μην χάσει το μίγμα τον όγκο του.

  5. Το ρίχνω μέσα σε λαδόκολλα σε ταψί 32 x22 εκ. και ψήνω για 10 – 12 λεπτά στους 180*C στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο.

  6. Μόλις ψηθεί το αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά και έπειτα κοσκινίζω λίγη άχνη σε μια πετσέτα κουζίνας, βάζω το παντεσπάνι πάνω και το τυλίγω με αυτή απαλά σε ρολό.

  7. Το αφήνω να κρυώσει τελείως.

  8. Για την κρέμα κάστανου βάζω μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, το τριμμένο κάστανο μαζί με τα 120 γρ ζάχαρης, τα 120 ml κρέμα γάλακτος, τον κρόκο και τη βανίλια ανακατεύοντας απαλά συνεχώς μέχρι να γίνει παχύρευστο το μίγμα και μόλις πάει να βράσει, το κατεβάζω από τη φωτιά. Το αφήνω να κρυώσει τελείως και το περνάω από το σουρωτήρι.

  9. Σε μπολ χτυπάω τα 180 ml κρέμας γάλακτος μέχρι να αρχίσει να σφίγγει, τότε κοσκινίζω μέσα 30 γρ άχνης ζάχαρης και συνεχίζω μέχρι να σφίξει σε σαντιγί.

  10. Τότε προσθέτω και το μίγμα του κάστανου και ανακατεύω με μια μαρίζ απαλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

  11. Για να φτιάξω τον κορμό ανοίγω μαλακά την πετσέτα με το παντεσπάνι, με ένα πινέλο απομακρύνω την άχνη ζάχαρη και απλώνω κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του, την κρέμα κάστανου. Το γυρίζω σιγά σε ρολό και το τοποθετώ με την άκρη από το παντεσπάνι προς τα κάτω πάνω σε σχάρα που από κάτω έχω ένα ταψί με λαδόκολλα.

  12. Κόβω σε κομμάτια την κουβερτούρα και προσθέτω σ αυτή ζεστή την κρέμα γάλακτος. Αφήνω δύο λεπτά και ανακατεύω να λιώσει η σοκολάτα. Το αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και ρίχνω τα 2/3 πάνω στο παντεσπάνι προσεκτικά να το καλύψει όλο.

  13. Αφήνω 15 λεπτά σε δροσερό μέρος να κρυώσει η γκανάζ και επαναλαμβάνω με την υπόλοιπη. Με ένα πιρούνι γρατζουνάω την επιφάνεια του για να σχηματίσω το ξύλο.

  14. Βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστο 5 ώρες να κρυώσει το γλυκό πριν το σερβίρω.

  15. Αν θέλω μπορώ να το στολίσω με άχνη ζάχαρη, κουκουνάρια ή ζώα τα οποία έχω καλύψει πρώτα με λευκή σοκολάτα και τριμμένη καρύδα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Pancakes γεμιστά με πραλίνα φουντουκιού

 

Pancakes γεμιστά με πραλίνα φουντουκιού για να ξεκινήσει με γλυκό πρωινό η πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη!

Κι επειδή μόνο ένα pancake ίσον κανένα, φτιάχνω πύργο για φουλ απόλαυση.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 PANCAKES

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ANAMONHΣ:
4 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 235 γρ αλεύρι
  • 3 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 4 ΚΣ ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό
  • 280 ml γάλα
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • λίγο βούτυρο για επάλειψη
  • πραλίνα φουντουκιού, για την γέμιση και για γαρνίρισμα
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σχεδιάζω κύκλους 6 εκ στη λαδόκολλα και την γυρίζω ανάποδα.
  2. Γεμίζω τους κύκλους με μια γερή δόση πραλίνας και τα βάζω στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες (ή όλη τη νύχτα).
  3. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνω τα υγρά υλικά, το αυγό, το γάλα και τη βανίλια, τα ανακατεύω. Προσθέτω και τα στερεά υλικά.
  4. Βάζω ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αλείφω με λίγο βούτυρο. Ρίχνω 1 scoop από το μίγμα, βγάζω από την κατάψυξη τους παγωμένους κύκλους πραλίνας και με τη βοήθεια μια σπάτουλας παίρνω έναν, τον βάζω στη μέση του pancake και σκεπάζω με λίγο μίγμα. Μόλις βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια γυρίζω κι από την άλλη πλευρά.
  5. Σερβίρω αμέσως, γαρνίροντας από πάνω με πραλίνα και άχνη ζάχαρη.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Πανακότα ιταλιάνα

 

ΠΑ—ΝΑ—ΚΟ—ΤΑ σε λατρεύω!

Εύκολο και δροσερό ιταλικό γλυκό συνοδευόμενο από μια ιδιαίτερη σοκολατένια σως.
Φτιάξε την γρήγορα, βάλε την στο ψυγείο και το απόγευμα είναι έτοιμη. 

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
3 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10  ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
4 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10  ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 φύλλα ζελατίνης
  • 150 ml γάλα πλήρες
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 32 γρ ζάχαρη
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σοκολατένια σως:

  • 2 ΚΣ κακάο
  • 2 ΚΣ γάλα
  • 4 ΚΣ ζάχαρη
  • 2 ΚΣ λάδι καρύδας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζω 3 φύλλα ζελατίνης για 5 λεπτά.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
  3. Ανακατεύω να ζεσταθεί το μείγμα και πριν βράσει στραγγίζω τα φύλλα ζελατίνης, τα ρίχνω μέσα, ανακατεύω να διαλυθούν τελείως και κατεβάζω από τη φωτιά.
  4. Βάζω το μείγμα σε 3 φορμάκια και τα τοποθετώ στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
  5. Για να τα ξεφορμάρω βουτάω τα φορμάκια σε μπολ με ζεστό νερό για 1 λεπτό και τα αναποδογυρίζω στο πιάτο.
  6. Όταν θέλω να τη σερβίρω φτιάχνω τη σως σοκολάτας ζεσταίνοντας σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με το λάδι καρύδας και διαλύοντας μέσα τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύω να λιώσει το κακάο και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  7. Αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά η σως, να μπορεί να «σταθεί», και ρίχνω μια κουταλιά της σούπας από τη σάλτσα σοκολάτας πάνω στην πανακότα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


 

 

Σολομός σε σφολιάτα

 

Εντυπωσιακός και πανεύκολος σολομός με ντοματίνια!

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10  ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45  ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φιλέτα σολομού (δέρμα κάτω)
  • περίπου 180 γρ έτοιμο φύλλο κρούστας (σφολιατα)

Για την πάστα ελιάς:

  • 20 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. κουκουνάρι
  • 3 κλαδάκια βασιλικού + έξτρα για σερβίρισμα
  • 1 ντοματίνι
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ μοτσαρέλα για πίτσα
  • 10 - 12 ντοματίνια στο κλαδί 
  • αλάτι
  • πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω την σφολιάτα σε δύο ίσα μέρη. Λαδώνω το ταψί και την βάζω μέσα.
  2. Τοποθετώ πάνω στο κάθε φύλλο από ένα φιλέτο σολομού σε το δέρμα προς τα κάτω.
  3. Για να φτιάξω την πάστα ελιάς βάζω στο μούλτι τις ελιές, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, το βασιλικό, το ντοματίνι και τα αλέθω να γίνουν αλοιφή.
  4. Προσθέτω 2 – 3 κ. σ. από την πάστα πάνω στον κάθε σολομό.
  5. Τοποθετώ κατά μήκος του 4 – 5 κυβάκια μοτσαρέλα και 10 – 12 ντοματίνια στο κλαδί.
  6. Πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι.
  7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 30 – 40 λεπτά.
  8. Σερβίρω γαρνίροντας με λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Πως φτιάχνω μοναδική Σαγκρία ροδάκινο

 

Sangria hacks! Απόλαυση

Δροσερό, φρουτώδες ποτό με γεύση ροδάκινο από την Ισπανία. 

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
1 ΜΠΟΥΚΑΛΙ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5  ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
15  ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 ροδάκινα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 60 ml μέλι
  • χυμό ¼ λεμονιού
  • ½ μήλο κομμένο σε καρέ (κυβάκια)
  • 3 - 4 κλωνάρια μέντας
  • 50 ml μπράντι
  • ένα μπουκάλι λευκό ξηρό κρασί
  • παγάκια, για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω τις φέτες του ροδάκινου μαζί με 100 ml νερό και 60 ml μέλι. Τα αφήνω να βράσουν για 10 λεπτά και να μαλακώσουν τα ροδάκινα.
  2. Στύβω το χυμό ¼ λεμονιού αφήνω ένα λεπτό ακόμα στη φωτιά και το κατεβάζω.
  3. Πολτοποιώ τα ροδάκινα( με το χέρι ή στο μούλτι  )και στραγγίζω κρατώντας το σιρόπι.
  4. Σε μια μεγάλη κανάτα βάζω μισό μήλο σε κυβάκια, 3 – 4 κλωνάρια μέντας, 50 ml μπράντι, ένα ροδάκινο κομμένο σε φέτες, το σιρόπι και ανακατεύω με τη λαβή μιας ξύλινης κουτάλας.
  5. Προσθέτω ένα μπουκάλι λευκό ξηρό κρασί και τοποθετώ την κανάτα στο ψυγείο( κλείνω από πάνω )για τουλάχιστο δυο ώρες.
  6. Για να σερβίρω γεμίζω τα ποτήρια μέχρι τη μέση με παγάκια, ρίχνω το ποτό μαζί με κομματάκια φρούτων και γαρνίρω με ένα κλωναράκι μέντας από πάνω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Προφιτερόλ : το απόλυτο γλυκό

 

Εντυπωσιακό τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση του. Το προφιτερόλ δεν είναι ένα ακόμα γλυκό, είναι το απόλυτο γλυκό!

Ένας πύργος γεμιστά, αφράτα σου με κρέμα, που ανάμεσα τους τρέχουν στρώματα λαχταριστής κρέμας σοκολάτας και βανίλιας ενώ από πάνω είναι λουσμένα όλα με πλούσια γκανάζ σοκολάτας.

Σερβίρεται είτε σε πιατέλα είτε σε βαθύ μπολ.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
20 ΣΟΥ – 7 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
3 ΩΡΕΣ

 

 

ΥΛΙΚΑ

Για τα σου:

  • 250 ml νερό

  • 125 γρ. βούτυρο ανάλατο

  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

  • 5 αυγά

  • ½ κ. γ. αλάτι

Κρέμα γέμισης των σου:

  • 6 κρόκοι αυγών

  • 100 γρ. ζάχαρη

  • 25 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις

  • 30 γρ. κόρν φλάουρ

  • ¼ κ. γ. αλάτι

  • 600 ml γάλα

  • 2 βανίλιες

  • 100 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια

Για την κρέμα σοκολάτας:

  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 50 γρ. κακάο σκόνη

  • 400 γρ. ζάχαρη

  • 1.200 λίτρα γάλα

Γκανάζ σοκολάτας:

  • 200 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη

  • 150 ml κρέμα γάλακτος

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Για την κρέμα γέμισης των σου, σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύω το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τους κρόκους να αφρατέψουν, προσθέτω πρώτα τη ζάχαρη και στη συνέχεια το μίγμα με τα άλευρα.

  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα. Πριν βράσει το κατεβάζω απ’ τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλια παίρνω κουταλιές και το αναμιγνύω ανακατεύοντας συνεχώς με το μίγμα στο μπολ. Αφού ρίξω 2 με 3 κουταλιές γάλα, ρίχνω όλο το μίγμα του μπολ στην κατσαρόλα, το βάζω πάλι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνεται κρέμα.

  3. Τότε κατεβάζω από τη φωτιά συνεχίζω το ανακάτεμα και προσθέτω τις βανίλιες και το βούτυρο. Ενσωματώνω την κρέμα, τη μεταφέρω σε άλλο σκεύος, με μεγάλη επίπεδη επιφάνεια, σκεπάζω την επιφάνεια της με πλαστική μεμβράνη και την αφήνω να κρυώσει τελείως.

  4. Για να φτιάξω την κρέμα σοκολάτας κοσκινίζω σε μια κατσαρόλα το αλεύρι και το κακάο. Προσθέτω τη ζάχαρη, το γάλα και την βάζω σε μέτρια - δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να δένει. Χαμηλώνω τη φωτιά συνεχίζοντας να ανακινώ την κρέμα για ένα με δύο λεπτά ακόμα και κατεβάζω από τη φωτιά. Μεταφέρω κι αυτή την κρέμα σε άλλο σκεύος, την σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη κολλώντας την στην επιφάνεια της και την αφήνω κι αυτή να κρυώσει πλήρως.

  5. Για την ζύμη των σου, βάζω σε μια κατσαρόλα το νερό και το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, να λιώσουν. Μόλις βράσει το μίγμα, το κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω όλο μαζί το αλεύρι μέσα. Ανακατεύω συνεχώς, το βάζω πάλι στη φωτιά, μέχρι να φύγει η υγρασία από το μίγμα, να γίνει ένα ζυμάρι, μια μπάλα που ξεκολλάει από τα τοιχία της κατσαρόλας.

  6. Τότε μεταφέρω τη ζύμη στο μπολ του μίξερ αφού τη χτυπήσω με το γάντζο να κρυώσει για 10 λεπτά, ρίχνω ένα ένα τα αυγά. Βάζω τη ζύμη σε κορνέ και σε στην λαδόκολλα του ταψιού φτιάχνω κύκλους αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.

  7. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 240*C για πέντε λεπτά, κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 220*C ψήνω για άλλα πέντε λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνω στους 200*C για τα υπόλοιπα 20 περίπου λεπτά.

  8. Όταν ψηθούν τα αφήνω να κρυώσουν 10 λεπτά και έπειτα τα μεταφέρω σε σχάρα και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.

  9. Φτιάχνω την γκανάζ σοκολάτας για να έχει κρυώσει λίγο όταν θα ετοιμαστεί το προφιτερόλ και να στέκεται. Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος στο φούρνο μικροκυμάτων και την ρίχνω μέσα στο μπολ με την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνω να ζεσταθεί για 2 – 3 λεπτά και ανακατεύω να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το αφήνω να κρυώσει λίγο.

  10. Αφού κρυώσουν τα σου, παίρνω ένα ένα και με ένα ξυλάκι ανοίγω μια τρύπα στο πλάι τους. Μετά βάζω την κρέμα γέμισης τους σε κορνέ και γεμίζω με αυτή εσωτερικά τα σού.

  11. Σε μια πιατέλα ή ένα βαθύ μπολ βάζω από την κρέμα σοκολάτας μια στρώση. Τοποθετώ τα σου περιμετρικά και ρίχνω μια στρώση κρέμας πρώτα και σοκολάτας από πάνω. Συνεχίζω με άλλη μια στρώση σου πιο μικρής περιμέτρου έτσι ώστε στο τέλος να έχει δημιουργηθεί μια πυραμίδα. Ανάμεσα σε κάθε στρώση σου βάζω κρέμα και κρέμα σοκολάτα από πάνω. Όταν έχουν τελειώσει τα σού, περιχύνω από πάνω τους την γκανάζ σοκολάτας, γαρνίρω με άχνη , φιλέ αμυγδάλου ή ροζέτες σαντιγί.

  12. Σερβίρω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ!

ΤIPS:

  • Το προφιτερόλ το φτιάχνω την ημέρα που θέλω να το σερβίρω, δεν αποθηκεύεται γιατί τα σου τραβάνε υγρασία από τις κρέμες και δεν είναι πλέον τραγανά όπως πρέπει.

  • Τα σου μπορώ να τα φτιάξω, να τα έχω ψήσει και να τα αποθηκεύσω στην κατάψυξη αφού πρώτα τα έχω κλείσει σε διπλή πλαστική σακούλα αποθήκευσης. Όταν τα χρειαστώ, τα ξεπαγώνω πρώτα και τα βάζω για 5 λεπτά στον φούρνο στον αέρα στους 180*C για να φύγει η υγρασία και να γίνουν πάλι τραγανά.

 


ΣΠΙΤΙΚΑ ΦΡΑΟΥΛΕΝΙΑ MARSHMALLOWS

 

Ένα γλύκισμα που κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια στα παιδικά πάρτυ, τώρα μπορώ να τα φτιάξω κι εγώ στην κουζίνα μου. Τους δίνω ότι άρωμα και χρώμα θέλω, είναι λαχταριστά, φρουτένια και μαστιχωτά. Τα φτιάχνω χωρίς θερμόμετρο και μόλις με 5 υλικά! Οι μεγαλύτεροι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και στον καφέ ή το ρόφημα σοκολάτας μας αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με αυτά τα αφράτα εύγευστα γλυκάκια. 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ: 40 ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ (ΤΑΨΙ 20 X 20)

  • 8 φύλλα ζελατίνης
  • 150 γρ. (2/3 κούπας) ζάχαρη
  • 150 γρ. (2/3 κούπας) γλυκόζη
  • 140 γρ. μαρμελάδα φράουλα

 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:         5 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:         20 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:         5 ΩΡΕΣ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καλύπτω ένα πυρέξ ή ταψάκι 20 x 20 εκ. με λαδόκολλα (και τα πλαϊνά του) και κοσκινίζω με ζάχαρη άχνη. 
  2. Σε ένα μπολάκι βάζω κρύο νερό και βυθίζω σε αυτό τις ζελατίνες για να μαλακώσουν.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλη την ποσότητα της ζάχαρης, την μισή ποσότητα (70 γρ.) μαρμελάδα φράουλας και την μισή ποσότητα(75 γρ.) της γλυκόζης.
  4. Την βάζω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει η μαρμελάδα και η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει το μίγμα αφήνω 1,5 λεπτό (αν έχω θερμόμετρο μέχρι τους 110 βαθμούς Κελσίου) και κατεβάζω απ’ τη φωτιά. Τότε αφού στραγγίξω καλά τα μαλακά φύλλα της ζελατίνης τα προσθέτω και ανακατεύω καλά να διαλυθούν. Ρίχνω μέσα επίσης την υπόλοιπη μαρμελάδα, τη γλυκόζη και ενσωματώνω.
  5. Βάζω το μίγμα στο μίξερ και ανακατεύω σε υψηλή ταχύτητα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαστιχωτό το μίγμα και το χρώμα του να ανοίξει. Αν επιθυμώ πιο έντονο χρώμα μπορώ να προσθέσω χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  6. Ρίχνω το μίγμα γρήγορα (γιατί όσο αργώ γίνεται πιο στερεό) στο ταψάκι, κοσκινίζω και από πάνω με άχνη και αφήνω να στεγνώσει, να στερεοποιηθεί για 5 ώρες περίπου ή όλο το βράδυ.
  7. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, κόβω είτε με μαχαίρι τετράγωνα κομμάτια, είτε με κουπ – πατ σε σχέδιο, τα πασπαλίζω γύρω γύρω με άχνη και τα τινάζω να φύγει η περίσσεια.

 


ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΥΡΙ

Του Αγίου Βαλεντίνου προτείνουμε εκτός από γλυκά να προσφέρουμε κρασιά συνδυασμένα με τυριά. Μπορούμε να τα προσφέρουμε σαν δώρο συσκευασμένα ή στο σπίτι μας κερνώντας το κρασί σε δύο κατάλληλα ποτήρια σερβίροντας το με το κατάλληλο τυρί στο board (που μπορεί να έιναι είτε ξύλινο είτε μαρμάρινο - πέτρινο).

Για να διευκολύνουμε τον συνδυασμό αυτό με την βοήθεια του ειδικού στα Ελληνικά κρασιά Markus Stolz, επιλέξαμε οικονομικά κρασιά που βρίσκουμε εύκολα στην αγορά και τα συνδιάζουμε για εσάς με το κατάλληλο τυρί.

Προσφέρετε τα με τον ένα ή αλλο τρόπο αυτή την μέρα αγάπης και σίγουρα θα εντυπωσιάσουν!

 

Ξεκινάμε με το ροζέ κρασί Ακακίες από τον Κυρ - Γιάννη, που έχει την οξύτητα Ξινόμαυρου και ανήκει στην αρωματική παλέτα της φρέσκιας ντομάτας σε φόντο φράουλας και κυδωνιού. Ταιριάζει με παλαιωμένα σκληρά τυριά όπως η πικάντικη παρμεζάνα Parmigiano - Reggiano.

 
 

Ένα αφρώδες κρασί της κατηγορίας Μοσχοφύλερου ανήκει το Αμαλία Brut του Κτήματος Τσελέπου που διακρίνεις τα αρώματα τριαντάφυλλου και μελιού. Το συνδιάζουμε με την αλμυρή γεύση της ελληνικής ημίσκληρης φέτας.

 

Το λευκό γλυκό κρασί από σταφύλια της Σάμου είναι το Μοσχάτο Σάμου, με άρωμα ώριμων πορτοκαλιών και ένα χαρακτήρα μελιού. Συντροφεύεται ιδανικά από μπλέ τυριά όπως το roquefort (ροκφορ), gorgonzola (γκοργκοτζιόλα), stilton (στίλτον).

 
 

ΓΡΗΓΟΡΟ ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΛΑΒΑ ΑΛΜΥΡΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

 

Απίστευτα εντυπωσιακό γλυκό που δύσκολα μπορεί να του αντισταθεί κάποιος. Η παραλλαγή με την αλμυρή καραμέλα προσθέτει ξεχωριστή γεύση και νοστιμιά. Κατάλληλο για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γρήγορο  και εύκολο, μπορούν να την φτιάξουν όλοι. Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με παγωτό βανίλια ή σαντιγί και κακάο.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΑΤΟΜΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • 100 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους αυγών
  • 110 γρ. (1 κούπα) άχνη ζάχαρη
  • 35 γρ. (1/4 κούπας) αλεύρι
  • λίγη αλμυρή καραμέλα
  • κακάο για γαρνίρισμα(προαιρετικό)
  • παγωτό βανίλια ή σαντιγί για γαρνίρισμα (προαιρετικό) 

 

Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 12΄
Συνολικός χρόνος: 32΄

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σ’ ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώνω το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα. Όταν έχει ενωθεί το 90 % της ποσότητας κατεβάζω από τη φωτιά και ανακατεύοντας λιώνει και το υπόλοιπο μίγμα. Ανακατεύω καλά να ενωθούν τα 2 στοιχεία δημιουργώντας μια γυαλιστερή σοκολατένια λάβα.
  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και βουτυρώνω τα αλουμινένια κυπελάκια ή τα πυρεξάκια που θα χρησιμοποιήσω.
  3. Σε μπολ του μίξερ ή σε απλό με σύρμα στο χέρι, χτυπάω καλά τα αυγά με τους κρόκους μαζί μέχρι να αφρατέψει το μίγμα μου. Τότε προσθέτω σταδιακά την άχνη και στη συνέχεια λίγο λίγο το μίγμα της κουβερτούρας, ανακινώντας καλά (γιατί είναι ζεστό και δεν θέλω να ψηθούν τα αυγά). Τέλος προσθέτω το αλεύρι.
  4. Βάζω λίγο από το μίγμα σε κάθε κυπελάκι και προσθέτω μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού από την αλμυρή καραμέλα μου (κρύα). Σκεπάζω το υπόλοιπο με το μίγμα, αφήνοντας μισό εκατοστό από το πάνω μέρος (γιατί όταν θα ψήνεται θα φουσκώσει).
  5. Ψήνω για 12 λεπτά τα αλουμινένια κυπελάκια και 2 λεπτά παραπάνω εκείνα με το πυρέξ.
  6. Βγάζω από το φούρνο όταν δω ότι η εξωτερική επιφάνεια είναι σταθερή, ψημένη, ενώ στο κέντρο όχι, δοκιμάζω πιέζοντας με το δάχτυλο στη μέση πρέπει να είναι ψημένη ελάχιστα η επιφάνεια και ρευστό από μέσα, θα τρεμουλιάζει.
  7. Αφήνω 2 λεπτά να κρυώσουν και έπειτα με ένα μαχαίρι περνάω την περιφέρεια τους να ξεκολλήσει. Τα αναποδογυρίζω στα πιάτα και σερβίρω αμέσως γαρνίροντας με παγωτό ή σαντιγί και λίγο κοσκινισμένο κακάο από πάνω.

 

TIPS:

Μπορώ αν έχω έτοιμο το μίγμα στο ψυγείο και να το βγάλω 20 λεπτά πριν το ψήσω.


ΓΑΛΛΙΚΑ MΑΚΑΡΟΝ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

ΓΑΛΛΙΚΑ MΑΚΑΡΟΝ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
 

Τα μακαρόν τα ερωτεύτηκα πριν καν τα δοκιμάσω. Και είχα δίκιο. Είναι το απόλυτο γαλλικό γλυκάκι. Τραγανό εξωτερικά, αφράτο μόλις σπάσει στο στόμα, ελευθερώνοντας την γεύση του αμύγδαλου και γεμίζοντας έπειτα με την γέμισή του το στόμα αφήνοντας την τελική επίγευση. Σωστά οι Γάλλοι τα πουλάνε πανάκριβα, το αξίζουν.

 

ΓΑΛΛΙΚΑ MΑΚΑΡΟΝ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟΥ


 Όπως πολλά ιδιαίτερα πράγματα όμως και ειδικά τα γλυκά, έτσι κι αυτά δεν είναι  απλά στην παρασκευή τους. Τα φοβόμουν γιατί είχα ακούσει πολλά και η αλήθεια είναι ότι, ότι στραβό είχα ακούσει το έπαθα κι εγώ. Έκανα πολλές συνταγές και κάθε μια είχε την αποτυχία της. ¨Έχει πολλά στάδια που απαιτούν προσοχή. Όμως έπειτα από αρκετές αποτυχίες και μια καλή συνταγή έφτιαξα τον οδηγό για καλά μακαρόν.  Ακολουθήστε τον πιστά αν θέλετε να απολαύσετε αυτό το μοναδικό γλυκάκι. Ρομαντικό, με άπειρες γεύσεις, έχει έρθει δυναμικά στην μόδα των εκλεπτυσμένων επιδορπίων.


Διαβάστε προσεκτικά τα tips και ακολουθήστε τα πιστά.

 
ΓΑΛΛΙΚΑ MΑΚΑΡΟΝ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

ΜΕΡΙΔΕΣ: 22 MΑΚΑΡΟΝ

ΥΛΙΚΑ    

Για τα μακαρόν:

  • 130 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 110 γρ. αμυγδαλόπαστα (σκόνη αμύγδαλου, αλεσμένα αμύγδαλα)
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 40 γρ. ζάχαρη

Για την γέμιση:

  • 200 γρ. άσπρη κουβερτούρα
  • ¼ κούπας κρέμα γάλακτος
  • ¾ κ. γ. εσάνς μικραμύγδαλου

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω σε δύο ταψιά λαδόκολλα αφού πρώτα σχηματίσω στην μια πλευρά τους κύκλους διαμέτρου 3,5 εκ με ένα χοντρό μαύρο μαρκαδόρο(γιατί αν τα κάνω με μολύβι, τα ταψιά μου έχουν σκούρο χρώμα και δεν θα φαίνονται όταν γυρίσω ανάποδα την λαδόκολλα).  Δημιουργώ 6 στην οριζόντια πλευρά και 5 στην κάθετη αφήνοντας 3,5 – 4 εκ. μεταξύ τους (γιατί θα απλώσουν). Γίνονται 44 τεμάχια περίπου που ενώνονται ανά δυο και ανάμεσα τους βάζω τη γέμιση. Γυρίζω από την ανάποδη τις λαδόκολλες στο ταψί ( ώστε το σχέδιο να βρίσκεται την κάτω επιφάνεια κι όχι εκεί που θα βάλω τα μακαρόν).
  2. Σ’ ένα μέτριο μπολ κοσκινίζω δύο φορές την άχνη και την πάστα αμυγδάλου (αν με το κοσκίνισμα αφαιρεθεί ποσότητα από τα υλικά αντικαθιστούμε με νέα ώστε το τελικό κοσκινισμένο προϊόν να είναι όσο λέει η δοσολογία ). Τα ανακατεύω μεταξύ τους καλά.
  3. Σε μπολ του μίξερ ρίχνω τα ασπράδια( προσοχή δεν πρέπει να έχουν καθόλου κρόκο μέσα )και τα χτυπάω μέχρι να αφρατέψουν  3 λεπτά περίπου. Τότε προσθέτω σταδιακά την ζάχαρη μέσα και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια πηχτή γυαλιστερή μαρέγκα. Αν θέλω να δώσω χρώμα τώρα πρέπει να προσθέσω το χρώμα ζαχαροπλαστικής (κατά προτίμηση όχι υγρό γιατί επηρεάζει την πυκνότητα του μίγματος, αλλά σε μορφή πάστας ή gel ).
  4. Βγάζω το μίξερ και με μια μαρίζ μεταφέρω πρώτα τη μισή μαρέγκα στο μίγμα άχνης – αμυγδαλόπαστας και ανακατεύω απαλά περιμετρικά και από κάτω προς τα πάνω να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Έπειτα ρίχνω και την υπόλοιπη μαρέγκα, ανακατεύοντας πάντα απαλά. Μόλις ενσωματωθεί καλά το μίγμα άχνης - αμυγδαλόπαστας με τη μαρέγκα δεν χρειάζεται παραπάνω ανακάτεμα, προσπαθώ να κρατήσω τον όγκο της μαρέγκας.
  5. Μεταφέρω το μίγμα σε κορνέ ή σακούλα zip και με ένα μέτριο στρογγυλό στόμιο βάζω το μίγμα στους κύκλους που έχω σχηματίσει στη λαδόκολλα.
  6. Σηκώνω λίγο από τον πάγκο το κάθε ταψί και το αφήνω να πέσει με δύναμη πάνω στον πάγκο 2 – 3 φορές, αυτό βοηθάει τα μακαρόν να «απλώσουν» και να φύγει ο περίσσιος αέρας από μέσα τους. Μπορεί να δημιουργηθούν τότε φυσαλίδες στην επιφάνεια τους, είναι ο αέρας που βγήκε από μέσα τους, αυτό θέλω. Τα αφήνω να σταθούν για 40 – 60 λεπτά ώστε να σκληρύνει η επιφάνεια τους.
  7. Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 150 βαθμούς κελσίου για 18 λεπτά. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν πλήρως πριν προσπαθήσω να τα ξεκολλήσω από τη λαδόκολλα διαφορετικά υπάρχει το ενδεχόμενο να χαλάσουν στην προσπάθεια μου να τα βγάλω. Αφαιρώ ένα ένα προσεκτικά τραβώντας την λαδόκολλα από κάτω. Αν κολάνε ακόμα τα βάζω για 10 λεπτά στο ψυγείο. Ζευγαρώνω ανάλογα το σχήμα που έχουν πάρει τα μακαρόν ανά δύο.
  8. Εν τω μεταξύ φτιάχνω τη γέμιση. Ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και τεμαχίζω την άσπρη κουβερτούρα. Όταν ζεσταθεί αρκετά χωρίς όμως να βράσει η κρέμα γάλακτος τη ρίχνουμε μέσα στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε 1 – 2 λεπτά και μετά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει  και να γίνει ένα ομογενές μίγμα. Προσθέτω την εσάνς πικραμίγδαλου και το χρώμα ζαχαροπλαστικής αν επιθυμώ χρώμα. Την αφήνω να κρυώσει ελαφρά και την βάζω σε κορνέ. Γεμίζω το ένα μακαρόν αφήνοντας ένα περιθώριο από την περιφέρεια και όχι μέχρι την άκρη του γιατί η γκανάζ θα «απλώσει» και θα χυθεί. Αφήνω να κρυώσει πλήρως και σκεπάζω με το «καπάκι» του.

 

TIPS:    

  • Τα ασπράδια πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, γι’ αυτό καλό είναι να τα έχουμε χωρίσει από τους κρόκους και να τα έχουμε αφήσει 2 – 3 ώρες τουλάχιστον εκτός ψυγείου.
  • Την άχνη ζάχαρη και την πάστα αμυγδάλου την κοσκινίζουμε δύο φορές.
  • Πάντα φροντίζουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε γιατί μπορεί κάποια να χαλάσουν είτε ραγίζοντας η επιφάνεια τους κατά το ψήσιμο είτε το σχήμα τους να μην είναι πολύ στρογγυλό.
  • Αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλη ποσότητα( παραπάνω από την δόση που αναφέρω ), φτιάχνουμε μια μια δόση κι όχι όλες μαζί γιατί τότε υπάρχει δυσκολία στην σωστή ανάμιξη των υλικών.

 


ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΚΑΣΤΑΝΟ - ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ

 
 

Μια και σιγά σιγά αρχίζουμε να μπαίνουμε στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων σκέφτηκα σήμερα να φτιάξω τα αγαπημένα μου γιορτινά σοκολατάκια κάστανου – φουντουκιού. Γιατί αν και η μαγειρική μου βασίζεται στον ντάκο - παξιμάδι δεν είναι μόνο με αυτό.

Αυτά τα σοκολατάκια είναι συνταγή της μητέρας μου, τα έκανε πάντα την Πρωτοχρονιά που συνήθως διοργανώναμε ένα μεγάλο ρεβεγιόν για την νέα χρονιά και την ονομαστική γιορτή του πατέρα μου. Τα θεωρώ ξεχωριστά και μακράν τα καλύτερα σοκολατάκια γι αυτό τα μοιράζομαι μαζί σας. Απολαύστε τα!

 
 
 
 

ΜΕΡΙΔΕΣ: 18 – 20 TEMAXIA

ΥΛΙΚΑ

  • 250 χγρ. κάστανα (καθαρισμένα)
  • ½ κ.σ. μαργαρίνη μαλακή
  • ½ κ.σ. κονιάκ
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 25 χγρ. κουβερτούρα (ξυσμένη)
  • 50 χγρ. φουντούκια ( κοπανισμένα)
  • 20 ολόκληρα φουντούκια (ξεφλουδισμένα)
  • 180 γρ. κουβερτούρα( λιωμένη)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα κάστανα γεμίζω με νερό μέχρι να τα σκεπάσει και βάζω σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 15 λεπτά. Όσο τα κάστανα βράζουν τρίβω τα 25 γρ. κουβερτούρας.
  2. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά κατεβάζω το κατσαρολάκι από τη φωτιά αλλά αφήνω μέσα στο νερό τα κάστανα. Από εκεί παίρνω ένα ένα τα καυτά κάστανα και τα καθαρίζω. Όσο τα κάστανα είναι ζεστά είναι πιο μαλακή η φλούδα τους και καθαρίζονται ευκολότερα. Αφαιρώ πρώτα την εξωτερική και στη συνέχεια και την εσωτερική φλούδα τους. 
  3. Αφού τα καθαρίσω όλα τα βάζω σε μπέν – μαρί (σε ένα μεταλλικό μπολ μέσα σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) , για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ βάζω σε γουδί ή σε μια σακούλα zip τα 50 γρ. φουντουκιού και τα χτυπώ μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια. Στα 20 ολόκληρα φουντούκια βγάζω την φλούδα τους.
  4. Μόλις τα κάστανα είναι έτοιμα τα βάζω καυτά όπως είναι στο μούλτι μαζί με το κονιάκ και τα ανακατεύω να γίνουν πάστα. Στη συνέχεια βάζω το μίγμα σ’ ένα μέτριο μπολ και προσθέτω τη μαλακή μαργαρίνη, τα τριμμένα φουντούκια, την άχνη ζάχαρη και την ξυσμένη κουβερτούρα. Ανακατεύω καλά να ενωθούν τα υλικά δημιουργώντας μια σφιχτή πάστα.
  5. Στρώνω με λαδόκολλα ένα ταψί και έπειτα παίρνω με ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα και φτιάχνω μπαλίτσα στο μέγεθος ενός καρυδιού και από πάνω στερεώνω από ένα ολόκληρο ξεφλουδισμένο φουντούκι. Τα εναποθέτω πάνω στην λαδόκολλα στο ταψί αφού τα ολοκληρώσω όλα μέχρι να τελειώσει το μίγμα μου. 
  6. Τελειώνοντας κόβω σε μικρότερα κομμάτια τα 180γρ. κουβερτούρας και τα λιώνω είτε στον φούρνο μικροκυμάτων είτε σε μπέν – μαρί. Μόλις είναι έτοιμη λιωμένη η κουβερτούρα παίρνω μια – μια τις μπαλίτσες που έχω πλάσει και τις ρίχνω μέσα στη σοκολάτα. Με την βοήθεια δύο πιρουνιών βγάζω τις μπαλίτσες και αφαιρώ την περίσσια σοκολάτας από αυτές. Τις τοποθετώ προσεκτικά πάνω στην πρότερη θέση τους στο ταψί. 
  7. Αφήνω να στεγνώσει καλά η επικάλυψη σοκολάτας περίπου 1 – 1,5 ώρα και τα βάζω κάθε ένα μέσα σε χάρτινή θήκη.