ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Ταρτάκια σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Ταρτάκια σοκολάτας χωρίς ψήσιμο και βούτυρο! Γευστικά και θρεπτικά χωρίς πολύ κόπο για τις γιορτές μικρών και μεγάλων.

Με την προσθήκη των σοκολατένιων smarties τους δίνουμε μια παιχνιδιάρικη παιδική νότα με φιγούρες ζώων όπως της γαλοπούλας και φυσικά μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα σχέδια.

Για πιο σοφιστικέ εμφάνιση διακοσμούμε με φρούτα ή τριμμένη σοκολάτα.

Με το σοκολατένιο ρόφημα Nesquik με Opti-Start, ενισχύσεις τον οργανισμό σου με βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και τώρα με φυσικό άρωμα που θα βρεις στις νέες συσκευασίες Nesquik , συμπληρώνει ιδανικά τα οφέλη του γάλακτος.


ΑΤΟΜΑ:

4 TMX

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για την βάση:

  • 140 γρ χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι

  • 175 γρ ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους ή ανάμεικτα)

  • 4 ½ ΚΣ στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik

  • 2 ΚΣ + 1 κγ μέλι ή σιρόπι Αγαύης

Για τη γέμιση:

  • 270 γρ αβοκάντο

  • 55 γρ στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik

  • 3 ΚΣ μέλι ή σιρόπι Αγαύης

  • 25 ml ηλιέλαιο

  • 1 πρέζα εκχύλισμα βανίλιας

  • ½ πορτοκαλιού ξύσμα

  • smarties, για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μουλιάζω για 10 λεπτά σε ζεστό νερό του χουρμάδες.

  2. Αλέθω στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς. Στραγγίζω τους χουρμάδες και τους προσθέτω σε κομμάτια μαζί με το στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik και το μέλι. Τα χτυπάω καλά να γίνουν ένα μείγμα.

  3. Καλύπτω τις μικρές ταρτιέρες με λαδόκολλα και βάζω από το μείγμα που έφτιαξα πιέζοντας να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα κάθε ταρτιέρας. Τις φυλάω στο ψυγείο.

  4. Στο μούλτι ρίχνω τα αβοκάντο, στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik, το μέλι, το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα αλέθω σταδιακά μέχρι να γίνει μια λεία σοκολατένια μους.

  5. Γεμίζω με αυτή τα ταρτάκια και ισιώνω απαλά την επιφάνεια τους.

  6. Διακοσμώ με smarties τα ταρτάκια και τα τοποθετώ στο ψυγείο να κρυώσουν για 2 τουλάχιστον ώρες ή όλη τη νύχτα.

  7. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας αφαιρώ τα γλυκά από τα καλούπια τους και τα σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με το Nesquik


Στριφτή τυρόπιτα Κοζάνης κιχί

 

Οι μέρες της Τυρινής έρχονται και η διάσημη Κοζανίτικη στριφτή τυρόπιτα Κιχί είναι ιδανική για να γευτούμε το πλεγμένο τραγανό φύλλο της γεμιστό με φέτα.

Απλά και λίγα υλικά χρειάζονται για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτή τη μοναδική πίτα.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 50 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 ml νερό ζεστό
  • ½ ΚΣ ξύδι
  • 1 κγ αλάτι
  • ½ ΚΣ ελαιόλαδο
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 40 γρ βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ φέτα θρυμματισμένη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό με το ξύδι, το αλάτι, τη ½ ΚΣ ελαιόλαδο και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας πρώτα με το σύρμα και στη συνέχεια με τα χέρια.
  2. Πλάθω τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στο μπολ.
  3. Σκεπάζω με πετσέτα κουζίνας και αφήνω να ξεκουραστεί για μια ώρα.
  4. Αφού περάσει η ώρα βγάζω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζω σε 9 μπάλες σε μέγεθος μανταρινιού.
  5. Ανοίγω την κάθε μία σε διάμετρο 15-20 εκ.
  6. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω το ελαιόλαδο με το λιωμένο βούτυρο.
  7. Τοποθετώ τις ζύμες ανά τρείς την μια πάνω από την άλλη και ενδιάμεσα αλείφω με το βουτυρόλαδο.
  8. Τις βάζω στο ταψί σε αλευρωμένη πετσέτα και τις σκεπάζω με πετσέτα για 15 λεπτά.
  9. Παίρνω τα 3 ενωμένα φύλλα και τα απλώνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζω αλεύρι πάνω τους και τα ανοίγω με λεπτό πλάστη όσο πιο λεπτά μπορώ.
  10. Κόβω το φύλλο στη μέση, το αλείφω με βουτυρόλαδο και ραντίζω με τη θρυμματισμένη φέτα.
  11. Αρχίζω να τυλίγω το φύλλο από την πιο «στραβή» πλευρά του. Αφού το κάνω σαν ροδέλα το στριφογυρίζω γύρω από τον εαυτό του και το βάζω πίσω στο ταψί σκεπασμένο. Συνεχίζω όμοια και με τα υπόλοιπα φύλλα.
  12. Προθερμαίνω το φούρνο με το ταψί στους 180*C στις αντιστάσεις.
  13. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και το αλείφω με 1 ΚΣ ελαιόλαδο.
  14. Ξεκινώντας από το κέντρο γυρίζω σαν σπιράλ το φύλλο με τη φέτα δημιουργώντας ένα κοχλία (σαλιγκάρι). Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα όχι πολύ σφιχτά για να μπορέσουν αν ψηθούν και ανάμεσα.
  15. Αλείφω με το βουτυρόλαδο και από πάνω την πίτα και ραντίζω με λίγο νερό.
  16. Επιστρέφω το ταψί στο φούρνο (στην τελευταία προς τα κάτω σχάρα) και το ψήνω μέχρι να χρυσαφίσει το φύλλο για περίπου 1 ώρα.
  17. Βγάζω και αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Τούρτα Unicorn - Μονόκερος

 

Είναι η εποχή των πάρτι και η πιο επίκαιρη τούρτα για κορίτσια δεν είναι άλλη από τον μονόκερο ή αγγλιστί Unicorn!

Και όχι άδικα βέβαια αφού τα εντυπωσιακά χρώματα του, μαζί με τη ρομαντική ροζ- μοβ διάθεση των κοριτσιών ταιριάζουν γάντι με αυτή την τούρτα.

Η διακόσμηση της μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα τα χρώματα της παλέτας των παστέλ.
Προτιμότερο είναι να την έχουμε κάνει μια μέρα νωρίτερα για να προλάβει να κρυώσει καλά στο ψυγείο και η προετοιμασία της είναι αρκετή.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
20 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 - 35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι:

  • 370 γρ αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20 γρ (1 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 ΚΣ τρούφα χρωματιστή

Για το σιρόπι:

  • 200 γρ ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • ½ χυμό λεμονιού 

Για τη βουτυρόκρεμα:

  • 8 ασπράδια αυγών
  • 600 γρ ζάχαρη
  • 400 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κγ εκχύλισμα βανίλιας

Για την ζαχαρόπαστα:

  • 180-200 γρ άχνη ζάχαρη
  • 35 γρ σιρόπι γλυκόζης
  • ½ κγ βρώσιμη γλυκερίνη
  • 12 ml νερό
  • 4 γρ ζελατίνη σκόνη
  • 6 γρ βούτυρο
  • ¼ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας ή gel

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξω το παντεσπάνι χτυπάω στο μίξερ τα αυγά να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτω τη ζάχαρη και τη βανίλια συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  3. Αφού αναμίξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ τα προσθέτω σταδιακά στο μείγμα.
  4. Τέλος ρίχνω την χρωματιστή τρούφα και βάζω το μείγμα σε φόρμα 23 εκ.
  5. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις για 30 – 35 λεπτά.
  6. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά πριν αφαιρέσω την φόρμα.
  7. Το αφήνω πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως και το κόβω σε τρία ίσα επίπεδα – φέτες (εδώ μπορείς να δεις αναλυτικά πως).
  8. Βράζω το σιρόπι για να έχει κρυώσει όταν το χρειαστώ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό ½ λεμονιού να βράσουν για 2 λεπτά. Βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  9. Για την βουτυρόκρεμα χτυπάω τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μπεν-μαρί (σε κατσαρολάκι με 1 εκ νερό να βράζει σε χαμηλή ένταση με το μπολ από πάνω) μέχρι να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
  10. Βγάζω το μπολ από το μπεν-μαρί και το χτυπάω στο μίξερ μέχρι να κρυώσει (10 λεπτά περίπου).
  11. Αλλάζω το σύρμα σε φτερό και προσθέτω λίγο λίγο το βούτυρο σε κυβάκια συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  12. Τέλος ρίχνω το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάω για τελευταία φορά.
  13. Πρέπει η βουτυρόκρεμα να έχει γίνει λευκή, γυαλιστερή και λεία.
  14. Για να φτιάξω την ζαχαρόπαστα κοσκινίζω την άχνη σε ένα μεγάλο μπολ.
  15. Σε ένα κατσαρολάκι με το νερό ρίχνω την ζελατίνη και την αφήνω για 10 λεπτά να μαλακώσει. Αφού περάσει αυτό το διάστημα, βάζω το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη.
  16. Προσθέτω την γλυκόζη, τη γλυκερίνη, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας.
  17. Μόλις λιώσουν και γίνει ένα ομοιογενές μείγμα το ρίχνω σε μια λακουβίτσα που έχω δημιουργήσει στη μέση της άχνης.
  18. Αρχίζω να ανακατεύω με ένα κουτάλι αρχικά μέχρι να ενσωματωθεί όλη η άχνη και να συνεχίζω με τα χέρια να γίνει μια λεία ζύμη.
  19. Την χωρίζω στα δύο και την χρωματίζω με ροζ χρώμα και …….
  20. Με το ροζ χρώμα δημιουργώ ένα κορδόνι και άλλο ένα με το μοβ. Τα ενώνω τα στριφογυρίζω μεταξύ τους και φτιάχνω το κέρατο του μονόκερου (το κάνω στο τέλος λίγο πιο λεπτό). Κόβω στο μήκος που θέλω νε είναι και περνάω στο κέντρο του από κάτω, ένα ξυλάκι από σουβλάκι. Το αφήνω σε λεία επιφάνεια για λίγες ώρες να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί.
  21. Με την υπόλοιπη ζαχαρόπαστα ανοίγω σε φύλλο και κόβω με στρογγυλό κουπ πατ σε σχήμα φύλλου. Όμοια κάνω και με το μοβ χρώμα αλλά σε μικρότερο μέγεθος, κολλάω με το σιρόπι το μικρότερο μέσα στο μεγαλύτερο και διπλώνω ελαφρά την μια άκρη για να δημιουργηθεί το αφτί του μονόκερου. Τέλος περνάω στη μέση μια οδοντογλυφίδα για να μπορέσω να το στερεώσω αργότερα. Όμοια φτιάχνω κι άλλο ένα και τα αφήνω και αυτά να στεγνώσουν.
  22. Για να μοντάρω την τούρτα βάζω το πρώτο κομμάτι από το παντεσπάνι στην βάση και το ραντίζω με το σιρόπι. Απλώνω μια στρώση από την βουτυρόκρεμα και από πάνω ραντίζω χρωματιστή τρούφα.
  23. Συνεχίζω όμοια με το 2ο κομμάτι παντεσπάνι, σιρόπιασμα – βουτυρόκρεμα – χρωματιστή τρούφα.
  24. Σκεπάζω με το 3ο κομμάτι παντεσπάνι (την βάση στο παντεσπάνι που είχα φτιάξει) και σκεπάζω από πάνω και τα τοιχία με βουτυρόκρεμα.
  25. Με τη σπάτουλα λειαίνω την επιφάνεια αλλά δεν χρειάζεται να είναι τέλεια.
  26. Βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα να σταθεροποιηθεί.
  27. Διαιρώ την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα σε τρία μπολ και την χρωματίζω ροζ – κίτρινη –μοβ.
  28. Σε μια μεμβράνη βάζω μια σειρά από όλα τα χρώματα τη διπλώνω και τη βάζω μέσα σε κορνέ με αστεροειδή μύτη. Μοιράζω και τα υπόλοιπα χρώματα σε κορνέ με αστεροειδή μύτη.
  29. Βγάζω από το ψυγείο την τούρτα και αρχικά στεραιώνω στη μέση το κέρατο και πιο μπροστά δεξιά και αριστερά τα αφτιά του μονόκερου.
  30. Έπειτα με τα κορνέ αρχίζω να δημιουργώ ροζέτες με τα διαφορετικά χρώματα πρώτα καλύπτοντας από πάνω την τούρτα και στη συνέχεια από την μια πλευρά να πέφτει σαν χαίτη του μονόκερου. 
  31. Για το πρόσωπο δημιουργώ μια τελευταία ροζέτα στη μέση και δεξιά-αριστερά με λίγη λιωμένη κουβερτούρα σε ένα μικρό κορνέ φτιάχνω δύο ανάποδα τόξα για κλειστά μάτια του μονόκερου με τις βλεφαρίδες.
  32. Αφήνω την τούρτα για μια βραδιά στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και είναι έτοιμη για το πάρτι!
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Μπεκρή μεζές

 

Γιόρτασε την αποκριά με πικάντικο μπεκρή μεζέ να συνοδεύει το ποτό και το τραπέζι σου. 

Ο μπεκρής μεζές ή τηγανιά αποτελεί ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο με μεθυσμένο χοιρινό κοκκινιστό στο τηγάνι παρέα με πιπεριές.

Δύσκολα του αντιστέκεσαι και απαιτεί καλό κρασί και φρέσκο ψωμί για να τον απολαύσεις.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500  γρ χοιρινό κρέας (λαιμός) σε κύβους
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, σε μπαστουνάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ ντοματίνια, σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ μουστάρδα
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • ¼ κγ κύμινο
  • ¼ κγ μπαχάρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μέτρια-δυνατή φωτιά στο τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο.
  2. Σοτάρω τα κομμάτια του κρέατος μέχρι να αλλάξουν χρώμα (γίνονται πιο ανοιχτό) για 2-3 λεπτά περίπου.
  3. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές Φλωρίνης, την πράσινη πιπεριά αφήνω για ένα λεπτό και σβήνω με λευκό κρασί αφήνοντας το να εξατμιστεί.
  4. Συνεχίζω με τον πελτέ, τα ντοματίνια, τη μουστάρδα και τα καρυκεύματα, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και το μπαχάρι.
  5. Μειώνω τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνω να βράσει για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ετοιμαστεί το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
  6. Σερβίρω αμέσως παρέα με κρασί και ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!


Ζουμερά καπνιστά χοιρινά παϊδάκια

 

Τσικονοπέμπτη χωρίς τσικνιστό κρέας δεν γίνεται. Μια διαφορετική επιλογή για το τραπέζι μας είναι τα ζουμερά καπνιστά παϊδάκια με σάλτσα.

Μπορούμε να τα ψήσουμε στα κάρβουνα που είναι το ιδανικό, αλλά και στον φούρνο γίνονται εξαίσια, πολύ εύκολα και συμπληρώνουν τέλεια το γεύμα ή δείπνο της αποκριάς.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
15 - 17 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό καπνιστά χοιρινά παϊδάκια

Για τη σάλτσα:

  • 200 ml λευκό κρασί
  • 200 ml νερό
  • 1 κλαδί δεντρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
  • 1 ΚΣ βούτυρο
  • 1 ΚΣ κόρν φλάουερ

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω στο ταψί το κρασί, το νερό, το κλαδάκι δεντρολίβανου και το σκόρδο.
  2. Από πάνω τοποθετώ τη σχάρα και πάνω τις απλώνω τα καπνιστά παϊδάκια.
  3. Σκεπάζω το ταψί μαζί με τη σχάρα με λαδόκολλα και σταθεροποιώ με σχοινί.
  4. Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στον αέρα για 1 ώρα.
  5. Βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ τη λαδόκολλα και στραγγίζω το ζουμί από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι. Ξαναβάζω τη σχάρα με το ταψί στο φούρνο (χωρίς λαδόκολλα) στους 190*C, στον αέρα, για 30 λεπτά ακόμα.
  6. Εν τω μεταξύ βάζω σε μέτρια φωτιά το κατσαρολάκι με το ζωμό.
  7. Προσθέτω το βούτυρο και αφού διαλύσω σε λίγο κρύο νερό (30ml) το κόρν φλάουερ, το ρίχνω κι αυτό μέσα. Ανακατεύω απαλά μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα.
  8. Βγάζω τα παϊδάκια από το φούρνο, τα σερβίρω μαζί με τη σάλτσα σε μπολ δίπλα τους. 
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Κολοκυθομπούρεκο το Κρητικό
(πίτα με κολοκύθια)

 

Παραδοσιακή Κρητική πίτα με κολοκυθάκια, τοπικά τυριά, τραγανό φύλλο και το βασικό μυρωδικό της το φρέσκο δυόσμο.

Ονομασία που έμεινε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο νησί, συνηθισμένη στον δυτικό νομό και ξακουστή πίτα.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
15 KOMMATIA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ
 

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη:

  • 200 ml νερό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml ρακή (προαιρετικά)
  • 600 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • ½ κγ αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ (2 - 3 μεγάλα) κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 150 γρ πατάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • αλεύρι για τα λαχανικά
  • 500 γρ ξινή μυζήθρα
  • 500 γρ νωπή μυζήθρα
  • 3 ΚΣ φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο, για επάλειψη
  • λίγο σουσάμι, για πασπάλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω όλα τα υγρά υλικά, το νερό, το ελαιόλαδο και τη ρακή, ανακατεύω.
  2. Αναμιγνύω το αλεύρι με το αλάτι και τα προσθέτω σταδιακά στο μείγμα των υγρών μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και τα τοιχία.
  3. Παίρνω τα 2/3 της ζύμης και το ανοίγω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε διάμετρο που να καλύπτει την διάμετρο και τα τοιχία του ταψιού (37 εκ).
  4. Αλείφω το ταψί (25 εκ διαμέτρου) με ελαιόλαδο και μεταφέρω σ αυτό τη ζύμη. Φροντίζω να ακουμπήσει καλά στον πάτο και περιμετρικά. Κόβω όση περισσεύει από τα τοιχία.
  5. Ξεκινάω να βάζω σε στρώσεις τα υλικά, πρώτα οι πατάτες αφού πρώτα τις ραντίσω με αλεύρι και αλάτι, έπειτα τα τυριά (ξινή και γλυκιά μυζήθρα), ο δυόσμος 1 ΚΣ, τα κολοκυθάκια που κι αυτά τα πασπαλίζω με αλεύρι και αλάτι και πάλι τα τυριά κι ο δυόσμος.
  6. Επαναλαμβάνω τις στρώσεις άλλη μια φορά.
  7. (πατάτες-τυριά-δυόσμος-κολοκυθάκια-τυριά-δυόσμος-πατάτες-τυριά-δυόσμος- κολοκυθάκια-τυριά-δυόσμος).
  8. Τελειώνοντας τη γέμιση ραντίζω με 100 ml ελαιόλαδο.
  9. Γυρίζω προς τα μέσα τη ζύμη που περισσεύει να σκεπάσει τη γέμιση.
  10. Ανοίγω όμοια τη ζύμη που περίσσεψε και σκεπάζω την πίτα. Κόβω όση περισσεύει από τα τοιχία.
  11. Γυρίζω περιμετρικά τη ζύμη να κλείσει σαν πακέτο η πίτα.
  12. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζω με σουσάμι.
  13. Κόβω τα κομμάτια τις πίτας με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  14. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 15 – 20 λεπτά, η πίτα θα πάρει ελαφρό χρώμα.
  15. Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω ζεστή ή κρύα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα

 

Στρουφιχτές διάσημες Κρητικές πίτες που γίνονται στο τηγάνι και μέσα τους κλείνουν ένα από τα πιο γνωστά τυριά που παράγει το νησί, την ξινή μυζήθρα.

Πήραν την ονομασία τους από τον τρόπο που τυλίγονται, σαν σαρίκια δηλαδή που τύλιγαν στα κεφάλια τους οι Κρητικοί.

Ιδανικό συνοδευτικό της ρακής αλλά και έδεσμα που σερβίρεται είτε σκέτο είτε με μέλι και σουσάμι από πάνω.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
13 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 200 ml νερό χλιαρό
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 10 ml ρακή
  • ½ λεμονιού χυμό
  • ¼ κγ αλάτι
  • 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ ξινή μυζήθρα
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • μέλι, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • σουσάμι, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύω πρώτα όλα τα υγρά υλικά, το νερό, το ελαιόλαδο, τη ρακί και το χυμό λεμονιού.
  2. Ρίχνω το αλάτι στο αλεύρι που στη συνέχεια προσθέτω σταδιακά στα υγρά υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Παίρνω μια μπάλα στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού, την αλευρώνω και την ανοίγω στη μηχανή πρώτα δύο φορές στο 1 και έπειτα σταδιακά μέχρι το 6 (το 7 είναι το πιο λεπτό).
  4. Κάθε φορά αλευρώνω ελαφρά το φύλλο για να μην κολλάει στη μηχανή μέχρι να γίνει το φύλλο 10 εκ πλάτος επί 35 – 40 μήκος.
  5. Απλώνω με ένα κουτάλι κατά μήκος της μεγάλης του πλευράς ξινή μυζήθρα και με ένα πινέλο με λίγο νερό περνάω την άλλη άκρη του.
  6. Τυλίγω, στρουφίζοντας το φύλλο γύρω από τη γέμιση μέχρι να τυλιχτεί όλο και να κολλήσει η άλλη άκρη του.
  7. Κολλάω με λίγο νερό και τις άκρες δεξιά και αριστερά να μην φύγει η γέμιση και αρχίζω να τυλίγω όπως το σαλιγκάρι το φύλλο, αραιά. Όταν φτάσω στο τέλος βάζω λίγο νερό και κολλάω την άκρη από κάτω.
  8. Μια μια τις πίτες τις τοποθετώ σε μια αλευρωμένη πετσέτα και σκεπάζω πάλι με μια άλλη πετσέτα κουζίνας.
  9. Όταν τελειώσω όλες τις πίτες ζεσταίνω το λάδι στο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και βάζω (ανάλογα το μέγεθος του τηγανιού) όσες χωράνε. Αφήνω για 3 – 4 λεπτά και γυρίζω για άλλα 2-3 λεπτά από την άλλη πλευρά. 
  10. Τις βγάζω πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  11. Σερβίρω είτε σκέτες είτε με μέλι και σουσάμι από πάνω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Μπουρεκάκια με μυζήθρα

 

Κάθε χρονιά τέτοια εποχή δεν γίνεται να μην φτιάξουμε μπουρεκάκια σιροπιαστά και γεμιστά με γλυκιά μυζήθρα.

Ξεχωριστά σε γεύση, με τραγανό φύλλο να σπάει και να λιώνει η μυζήθρα στο στόμα.

Αν θέλουμε μπορούμε να τα αρωματίσουμε με κανέλα ή μαστίχα.

Τις απόκριες η μυζήθρα έχει την τιμητική της και την αξιοποιούμε σε όλα μας τα γλυκά όπως και το Πάσχα με τα καλιτσούνια.
 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
20 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 450 γρ φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι:

  • 200 γρ ζάχαρη
  • 240 ml νερό
  • 1 κγ γλυκόζη
  • ¼ χυμό και ξύσμα λεμονιού

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ γλυκιά μυζήθρα νωπή, στραγγισμένη για 2 μέρες
  • 65 γρ ζάχαρη
  • 250 γρ βούτυρο, λιωμένο και καθαρισμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξω το σιρόπι λιώνω σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό, τη γλυκόζη και το χυμό και ξύσμα του λεμονιού. Αφήνω να βράσει για 5 λεπτά, κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  2. Στραγγίζω καλά τη μυζήθρα για 2 - 3  μέρες βάζοντας την πάνω σε φρυγανιές σκεπασμένη με το χαρτί της ώστε να κατεβάσει να υγρά της.
  3. Σε ένα πιάτο λιώνω με το πιρούνι τη μυζήθρα, προσθέτω τη ζάχαρη και τα ενώνω μαζί.
  4. Λιώνω το βούτυρο και χρησιμοποιώ μόνο το πάνω μέρος κι όχι στον πάτο του που μένει το γάλα.
  5. Ανοίγω ένα φύλλο κρούστας και κόβω στη μέση την μικρότερη πλευρά του, κατά μήκος.
  6. Παίρνω το μισό, το ραντίζω με βούτυρο και στη συνέχεια με ένα πινέλο το αλείφω σε όλη του την επιφάνεια.
  7. Βάζω στην άκρη του κατά μήκος (αφήνοντας 2 εκ δεξιά-αριστερά)2 κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα της μυζήθρας.
  8. Αρχίζω να το τυλίγω σαν φλογέρα, κάνοντας δύο κύκλους, τυλίγω αφήνοντας αρκετό αέρα (ώστε όταν ψήνεται και φουσκώνει το τυρί να μην σπάσει το φύλλο και χυθεί έξω από αυτό). Έπειτα διπλώνω 1,5 εκ δεξιά κι άλλο τόσο από αριστερά προς τα μέσα ώστε να κλείσω τη γέμιση να μην βγει από τα πλάγια και συνεχίζω τυλίγοντας το υπόλοιπο φύλλο σαν φλογέρα μέχρι το τέλος του.
  9. Τοποθετώ το μπουρεκάκι με το ανοιχτό φύλλο προς τα κάτω στο ταψί για να μην ανοίξει όταν θα ψηθεί. Το βουτυρώνω και συνεχίζω όμοια με τα υπόλοιπα σκεπάζοντας το ταψί με μια πετσέτα κουζίνας μέχρι να τελειώσουν.
  10. Όταν τα φτιάξω όλα περιχύνω το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C για 25 – 30 λεπτά. Μόλις πάρουν τα φύλλα χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμα, τα βγάζω, τα αφήνω να κρυώσουν 2 λεπτά και τα περιλούζω με το σιρόπι. 
  11. Αφήνω για μια ώρα να απορροφήσουν το σιρόπι και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Καρβέλι γεμιστό με κρέας

 

Ιδιαίτερο αλλά γευστικότατο φαγητό που θυμίζει μια διαφορετική εκδοχή της παραδοσιακής μας κρεατότουρτας που γνωρίζουμε.

Ψωμί γεμιστό με κοκκινιστό, πολύχρωμες πιπεριές, φέτες μοτσαρέλας και από πάνω σάλτσα ντομάτας με λιωμένο τυρί.

Δαγκώνεις το τραγανό ψωμί που σπάει, εμφανίζοντας την πλούσια λιωμένη μοτσαρέλα με το κρέας να χύνεται από μέσα, κόλαση!


 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 450 γρ μοσχάρι, χτένι σε κομματάκια
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, τεμαχισμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά, τεμαχισμένη
  • 3 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • ¼ κγ θυμάρι
  • ½ κγ πάπρικα
  • 1 καρβέλι ψωμί
  • 80 γρ μοτσαρέλα, σε φέτες
  • 4 ΚΣ σάλτσα ντομάτας, για επικάλυψη
  • 60 γρ ρεγκάτο, τριμμένο, για επικάλυψη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια – δυνατή φωτιά, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρέας από όλες τις πλευρές για 2 λεπτά περίπου.
  2. Προσθέτω το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, ανακατεύω, και χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια. Σκεπάζω με το καπάκι, αφήνοντας λίγο ξεσκέπαστο να φεύγουν οι υδρατμοί και το αφήνω να σιγοβράζει για 50 – 60 λεπτά.
  3. Κόβω το «καπάκι» του ψωμιού και αφαιρώ την ψίχα εσωτερικά.
  4. Γεμίζω το ψωμί με το μοσχάρι και από πάνω τοποθετώ τις φέτες της μοτσαρέλας.
  5. Κλείνω με το «καπάκι» του ψωμιού και το αλείφω με τη σάλτσα ντομάτας. Ραντίζω από πάνω με τριμμένο ρεγκάτο.
  6. Το βάζω στο φούρνο στους 180*C για 15 – 20 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
  7. Βγάζω από το φούρνο, το κόβω όπως την πίτσα και σερβίρω αμέσως.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Μυζήθρα τηγανιτή με γλυκό κουταλιού

 

Ένα επιδόρπιο άκρως χειμωνιάτικο, η τηγανιτή μυζήθρα με γλυκό του κουταλιού, μπορεί να συνοδεύει τη ρακή ή να τελειώσει ευχάριστα το γεύμα μας.

Από έξω η τραγανή κρούστα της σε αντίθεση με το μαλακό τυρί εσωτερικά κι από πάνω να τρέχει πλούσιο όποιο γλυκό του κουταλιού προτιμάμε.

Έτοιμο σε λίγα λεπτά, χωρίς προετοιμασία χρειάζεται μόνο καλή παρέα.

 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • μυζήθρα κομμένη σε φέτες πάχους 1 εκ
  • αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
  • γλυκό του κουταλιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω τη μυζήθρα σε φέτες πάχους 1 εκ περίπου.
  2. Σε ένα πιάτο ρίχνω το αλεύρι και βάζω κάθε φέτα μυζήθρας μέσα να καλυφθεί με αυτό. Τινάζω καλά να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
  3. Αφού ζεστάνω σε μέτρια – υψηλή φωτιά το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα, ρίχνω τη μυζήθρα και την αφήνω να πάρει χρυσαφί χρώμα. γυρίζω κι από την άλλη πλευρά.
  4. Μόλις ετοιμαστεί τη βάζω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και συνεχίζω με τα υπόλοιπα κομμάτια.
  5. Σερβίρω αμέσως μαζί με γλυκό του κουταλιού από πάνω.

*Συνταγή από τη Βαρβάρα Πηγουνάκη  

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Αρωματικά μηλοπιτάκια

 

Από αυτά τα φθινοπωρινά αρωματικά μηλοπιτάκια δεν μένει ούτε ένα!

Με το κατεξοχήν φρούτο της εποχής, τα φρέσκα μήλα φτιάχνω παραδοσιακά ατομικά μηλοπιτάκια άλλα και μια διαφορετική εκδοχή τους για τα παιδιά. 

Μοσχομυρίζουν κανέλα και γαρύφαλλο, η γέμιση εμπλουτίζεται με καρύδια και σταφίδες, είναι νηστίσιμα και για όλες τις ώρες.

 

 
 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
18 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 – 40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ

 

  • ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 4 μήλα, κομμένα καρέ
  • 60 γρ ζάχαρη
  • 1 κγ κανέλα
  • ¼ κγ γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 25 γρ καρύδια, χοντροκομμένα
  • 20 γρ σταφίδες

Για τη ζύμη:

  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml ρετσίνα ( ή λευκό κρασί)
  • 500 γρ + έξτρα για το άνοιγμα, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για γαρνίρισμα:

  • άχνη ζάχαρη
  • κανέλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεφλουδίζω τα μήλα, απομακρύνω τον πυρήνα τους και τα κόβω σε κυβάκια, καρέ.
  2. Τα βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  3. Ανακατεύω απαλά κι όταν τα μήλα κατεβάσουν τα υγρά τους δυναμώνω τη φωτιά σε μέτρια. Τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τότε τα κατεβάζω από τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.
  4. Για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο, τη ρετσίνα και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι. Μόλις ενωθεί το αλεύρι έχοντας δημιουργήσει μια ομοιογενή αφράτη ζύμη, είναι έτοιμη δεν χρειάζεται παραπάνω ζύμωμα.
  5. Αφού έχει κρυώσει η γέμιση, της προσθέτω τα χοντροκομμένα καρύδια και τις σταφίδες ανακατεύοντας την.
  6. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια παίρνω λίγη από τη ζύμη και την ανοίγω απαλά με τα χέρια μου, πιέζοντας από το κέντρο προς τα έξω.
  7. Δεν την κάνω πολύ λεπτή, περίπου ½ εκ πάχος και την κόβω σε στρογγυλά σχήματα διαμέτρου 10 εκ περίπου, με ένα κουπ πατ ή το πιατάκι του καφέ. Στην υπόλοιπη ζύμη αν θέλω να φτιάξω παιδικά μηλοπιτάκια κόβω μικρότερης διαμέτρου 6 εκ.
  8. Βάζω από 1 κγ γέμιση σε κάθε στρογγυλό τμήμα ζύμης. Σκεπάζω τη γέμιση διπλώνοντας στα δύο τη ζύμη και κλείνω καλά στην ένωση και τα τοποθετώ στο ταψί.
  9. Για τα παιδικά μηλοπιτάκια πιέζω ένα ξυλάκι στη μέση της στρογγυλής ζύμης, βάζω 1 κγ γέμιση στη μέση του και σκεπάζω με άλλο ένα όμοιο κομμάτι ζύμης και πιέζω στην ένωση. Μπορώ να διακοσμήσω κόβοντας ζύμη σε διάφορα σχέδια (καρδιά, αστεράκι κλπ) και πιέζοντας τα πάνω στην ζύμη.
  10. Με ένα μαχαίρι τρυπάω κάθε μηλοπιτάκι από πάνω για να μπορεί να βγαίνει ο ατμός.
  11. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C  για 35 – 40 λεπτά.
  12. Τα γλυκά δεν παίρνουν χρώμα και αφού τα βγάλω από το φούρνο τα αφήνω περίπου 30 λεπτά να κρυώσουν εντελώς.
  13. Όπως βρίσκονται κρύα στο ταψί τα κοσκινίζω από πάνω με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


 

 

Κρητική τυρόπιτα

 

Στην Ελλάδα λατρεύουμε τα τυριά γι αυτό φτιάχνουμε πολύ συχνά τυρόπιτες. Υπάρχουν εκατοντάδες παραλλαγές ανάλογα την περιοχή και τα τυριά που βγάζει κάθε μια.

Η τυρόπιτα αποτελείται βασικά από δύο υλικά: τα τυριά και το φύλλο. Αυτά είναι και τα σημεία που διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέρος.

Αυτή που φτιάχνω εγώ είναι απλή και τυλίγω τα τυριά μέσα σε τραγανό φύλλο κρούστας. 

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 50 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 10 φύλλα κρούστας, 1 συσκευασία 450 γρ. (12 φύλλα)
  • 200 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 400 γρ. φέτα, τριμμένη χοντρά
  • 300 γρ. μυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ. κρέμα τυρί
  • 4 αυγά, μέτρια
  • πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Προετοιμάζω τα τυριά, τρίβοντας πρώτα τη φέτα και λιώνοντας τη μυζήθρα. Τα βάζω σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτω τη γραβιέρα, την κρέμα τυρί και ανακατεύω καλά.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάω λίγο τα αυγά ν’ αφρατέψουν.
  3. Τα ρίχνω στο μίγμα των τυριών και τέλος το πιπέρι. Αναμιγνύω όλα τα υλικά καλά.
  4. Σε ένα πυρέξ ή ταψί αφού το έχω αλείψει με βούτυρο βάζω το πρώτο σουρωμένο φύλλο κρούστας. Το περνάω με βούτυρο και τοποθετώ από πάνω άλλα δύο, βουτυρώνοντας τα πάντα και φροντίζοντας να περισσεύουν άκρες ώστε να μπορέσω μετά να «κλείσω» την πίτα. Κόβω τα φύλλα που περισσεύουν πέρα από τα χείλη του πυρέξ.
  5. Ρίχνω το μισή γέμιση των τυριών και τα απλώνω ομοιόμορφα παντού.
  6. Στρώνω πάλι σουρωτά από πάνω αλειμμένα με βούτυρο τρία φύλλα και απλώνω πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση.
  7. Την σκεπάζω με τέσσερα φύλλα κρούστας που βάζω ίσια πάνω της βουτυρωμένα πάνω κάτω. Σπρώχνω τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά προς τα μέσα πάνω από εκείνα που κάλυπταν τον πάτο.
  8. Βουτυρώνω την επιφάνεια και από πάνω του τελικού φύλλου και το χαράσσω ελαφριά με ένα μαχαίρι σε μερίδες.
  9. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για μια ώρα και ένα τέταρτο ακόμα μέχρι τα φύλλα να έχουν χρυσαφίσει.
  10. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει δέκα λεπτά και κόβω σε κομμάτια.
  11. Σερβίρω αμέσως.

 

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ!


Γιαουρτλού κεμπάπ
με τα όλα του

 

Το κεμπάπ γιαουρτλού είναι πασίγνωστο φαγητό του δρόμου πολίτικης – τουρκικής προέλευσης, μερακλίδικό και πολύ δυνατό. Γεμάτο μπαχαρικά που το κάνουν εκρηκτικό γι’ αυτό το λατρεύουν όσοι αγαπούν το αρνί, το γιαούρτι και την πίτα.

Ο συνδυασμός του με το γιαούρτι δεν είναι τυχαίος αφού χρειάζεται την δροσιά του για να ισορροπήσουν οι γεύσεις του. Έχει φανατικό κοινό και το βρίσουμε σε όλο τον κόσμο πια.

Εύκολο στην παρασκευή του απαιτεί μόνο κιμά, δυνατά μπαχαρικά και γιαούρτι.

Σήμερα οι νικητές των Food Blog Awards του ΒΗΜΑgourmet γιορτάζουμε τα βραβεία μας διαδικτυακά με ένα εορταστικό αφιέρωμα σε ένα Ελληνικό και αγαπημένο υλικό το γιαούρτι. Επεσκέφθητε και τα υπόλοιπα μπλόγκ να γιορτάσουμε μαζί:

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 – 7 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. κιμά αρνίσιο, από σπάλα
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, διπλοαλεσμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ. γ. κόλιανδρο σκόνη
  • 1 κ. γ. ρίγανη
  • 1 κ. γ. πιπερόκαμα από πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 ½ κ. γ. τσεσμένι
  • ½ κ. γ. κύμινο
  • ½ κ. γ. μπαχάρι
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • ¼ κ. γ. πιπέρι
  • 1 κ. σ. γιαούρτι
  • 1 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο

Για την σάλτσα γιαουρτιού:

  • 350 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ. σ. ξύδι λευκό
  • ½ κ. γ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ. γ. σουμάκ (ή 1 κ. γ. χυμό λεμονιου)
  • ¼ κ. γ. πιπερόκαμα από πιπεριά Φλωρίνης
  • ¼ κ. γ. αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 κ. γ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα:

  • Πίτες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Βάζω τον αρνίσιο και το μοσχαρίσιο κιμά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το ψιλοκομένο κρεμμύδι, τα σκόρδα, την πιπεριά Φλωρίνης και όλα τα μπαχαρικά. Συνεχίζω με το μαϊντανό, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο αναμιγνύοντας τα όλα καλά με τα χεριά μέχρι να γίνει ένα μίγμα μαλακό και ομοιογενές.

  2. Το σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.

  3. Για να το συνοδεύσω σε ένα μπολ με γιαούρτι προσθέτω το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι, τη γλυκιά πάπρικα, το πιπερόκαμα, το σουμάκ, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο ανακατεύοντας καλά. Το σκεπάζω κι αυτό με πλαστική μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να ψηθούν τα κεμπάπ.

  4. Ανάβω τα κάρβουνα ή την γκριλιέρα στην κουζίνα. Βγάζω το μίγμα του κεμπάπ από το ψυγείο και παίρνοντας κάθε φορά μια χούφτα από αυτό, το πλάθω μπαλίτσα πρώτα και έπειτα το περνάω σε σούβλα πλακέ που πιέζοντας το με τα δάχτυλα το  τυλίγω γύρο της.

  5. Κάθε κεμπαπ το κάνω περίπου 10 εκ μήκος.

  6. Τα ψήνω για 25 λεπτά στα κάρβουνα γυρίζοντας τα πλευρά ενδιάμεσα.

  7. Ψήνω και τις πίτες μετά.

  8. Τα σερβίρω αμέσως μαζί με την σάλτσα γιαουρτιού και τις πίτες. 

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!


Γουρουνάκι γιουβέτσι
να γλύφεις τα δαχτυλά σου

 

Ένα κλασικό ελληνικό φαγητό με άπειρες παραλλαγές. Γίνεται με πολλά είδη κρέατος όπως με κοτόπουλο και μοσχάρι εγώ όμως προτιμώ τη χοιρινή σπάλα. Το φτιάχνω το φούρνο αλλά γίνεται και στην κατσαρόλα.

Η πάστα (κριθαράκι) ψήνεται στο ζουμί του κρέατος και από πάνω το γλυκαίνουν οι ροδέλες ντομάτας.

Εύκολο κυριακάτικο, οικογενειακό γεύμα που συνοδεύεται με τριμμένο τυρί.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
 5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ 

 

ΥΛΙΚΑ:

  • 2.5 κιλά χοιρινή σπάλα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια 3,5 εκ πάχους
  • 600 γρ κριθαράκι
  • 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • βραστό νερό
  • ανθότυρο, τριμμένο για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Λαδώνω το ταψί, απλώνω σε αυτό το κρέας και το ραντίζω και από τις δύο πλευρές με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας και 200 ml βραστό νερό.
  2. Το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C για 30 λεπτά και έπειτα χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180*C για άλλη 1 ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί το κρέας. Κατά την διάρκεια του ψησίματος προσθέτω νερό αν χρειαστεί και γυρίζω το κρέας και από την άλλη πλευρά.
  3. Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο, το βγάζω από το φούρνο και το βάζω σε μια πιατέλα σκεπασμένο να μην κρυώσει.
  4. Ρίχνω το κριθαράκι στο ταψί, προσθέτω βραστό νερό, ελαιόλαδο και το βάζω στο φούρνο. Σε 5 λεπτά το νερό θα έχει εξατμιστεί, ανακατεύω την πάστα και συμπληρώνω νερό κάθε φορά που χρειάζεται μέχρι να ετοιμαστεί, περίπου 20 λεπτά.
  5. Όταν το κριθαράκι γίνει αλντέντε, κρατάει λίγο, βάζω και το κρέας στο ταψί και το αφήνω στο φούρνο για άλλα 5 – 10 λεπτά (αν χρειαστεί το χοιρινό βάζω αλουμινόχαρτο από πάνω του).
  6. Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω αμέσως μαζί με τριμμένο τυρί.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!


MARBLE ΚΕΚAKIA ΣΟΚΟΛΑΤΑ – ΚΟΛΟΚΥΘΑ

 

Οι απόκριες ήρθαν νωρίτερα, αφού πλέον και στην χώρα μας γιορτάζουμε την Αμερικάνικη γιορτή του Halloween, χάρη των παιδιών που αγαπούν τις μεταμφιέσεις. Βέβαια, τουλάχιστον τα κορίτσια, δύσκολα πείθονται να ντυθούν κάτι τρομακτικό όπως προστάζει η συγκεκριμένη γιορτή και μένουν πιστές στις πριγκιπικές στολές τους. Πάρτι και γιορτές έχουν την τιμητική τους και τα φαγητά οφείλουν να μεταμφιεστούν κι αυτά.

Χρησιμοποιώντας το κατεξοχήν λαχανικό της γιορτής αυτής, την γλυκιά κολοκύθα, φτιάχνουμε ατομικά κεκάκια. Για να δώσουμε την εντύπωση της κολοκύθας τα βάζουμε μέσα σε πορτοκάλια φτιάχνοντας με ζελεδάκια γλυκά κοτσάνια ενώ εξωτερικά τα ζωγραφίζουμε με τρομαχτικές φατσούλες.

Η σοκολάτα κάνει έναν απίστευτο συνδυασμό όταν μπερδεύεται με την γλυκιά κολοκύθα, τα αρώματα της κανέλας και των υπόλοιπων μπαχαρικών. Η κουζίνα ευωδιάζει μυρωδιές και το πάρτι ξεκινάει νωρίτερα από το σπίτι.

Μια αφορμή για να κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας παιχνίδι την μαγειρική στην κουζίνα. Μπορούμε στο τέλος να τα αφήσουμε να ζωγραφίσουν μόνα τους τις φατσούλες πάνω στα πορτοκάλια εκτονώνοντας την δημιουργικότητα τους.

 

 

Η συνταγή αυτή συμμετέχει στον διαγωνισμό BEST FOOD BLOG AWARDS που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet. To Paxxi επιλέχθηκε στα επικρατέστερα blogs στην κατηγορία «Best Family Food». Με επιλεγμένα ποιοτικά προϊόντα από τον Α.Β. Βασιλόπουλο που στηρίζει το διαγωνισμό.  Το κοινό έχει ενεργό δράση και με την ψήφο του θα αναδείξει τον αγαπημένο του food blogger, γι’ αυτό όσοι θέλετε μπορείτε με την ψήφο σας να υποστηρίξετε την προσπάθειά μας ΕΔΩ, πατώντας "Like For Vote" στο κάτω μέρος.

 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
20 ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΕΚΑΚΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 115 γρ. (½ κούπα) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 235 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
  • 105 γρ. (½ κούπα) καστανή ζάχαρη
  • 390 γρ. (1 ½ κούπα)πουρέ κολοκύθας, δες εδώ πώς να τον φτιάξεις
  • 170 γρ. (2/3 κούπας)στραγγιστό γιαούρτι (κανονικό ή με μειωμένα λιπαρά)
  • 4 αυγά
  • 2 βανιλίνες
  • 340 γρ. (2 2/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ. γ. μαγειρική σόδα
  • 80 ml γάλα
  • 85 γρ. (2/3 κούπας)σκόνη κακάο
  • ¼ κ. γ. κανέλα
  • 1/8 κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1/8 κ. γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 20 μέτρια πορτοκάλια
  • 15 ζελεδάκια
  • 20 οδοντογλυφίδες
  • μαύρο χοντρό μαρκαδόρο


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Το αφήνω στην άκρη.
  2. Στο μπολ του μίξερ χτυπάω το βούτυρο να αφρατέψει και έπειτα προσθέτω την απλή και την καστανή  ζάχαρη. Συνεχίζω με τον πουρέ της κολοκύθας και τα αυγά ένα – ένα κάθε φορά. Βάζω τις βανιλίνες και χτυπάω καλά.
  3. Ρίχνω το μίγμα των υγρών υλικών (του μίξερ), μέσα στα στερεά (άλευρα) και με μια μαρίζ τα ανακατεύω καλά το μίγμα.
  4. Το χωρίζω σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα προσθέτω το γάλα και τη σκόνη κακάο και στο άλλο τα μπαχαρικά, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο. Αναμιγνύω τα υλικά να γίνει το κάθε ένα ομοιογενές μίγμα.
  5. Με ένα μαχαίρι κόβω τα καπάκια από τα πορτοκάλια (τα κρατάω), βγάζω το κοτσάνι τους και εσωτερικά τα αδειάζω με ένα κουτάλι. Βάζω μια κ. σ. από κάθε μίγμα (γεμίζοντας τα ¾ του πορτοκαλιού), και με το μαχαίρι τα ανακατεύω λίγο να μπει το ένα μέσα στο άλλο.
  6. Καλύπτω με αλουμινόχαρτο εξωτερικά τα πορτοκάλια αφήνοντας ανοιχτή μόνο την τρύπα τους και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Βάζω ανά 2 τα ταψιά μέσα και αφήνω για 30 – 40 λεπτά (20 λεπτά αν χρησιμοποιήσω απλές χάρτινες θήκες αντί των πορτοκαλιών). Στα 30 λεπτά δοκιμάζω αν είναι έτοιμα με την βοήθεια μια οδοντογλυφίδας. Εσωτερικά πρέπει να κρατάνε λίγο την υγρασία τους.
  7. Όταν ετοιμαστούν τα αφήνω 15 λεπτά να κρυώσουν, βγάζω τα αλουμινόχαρτα και με ένα μαχαίρι αφαιρώ την περίσσεια τον κέικ που έχει φουσκώσει από πάνω.
  8. Με την βοήθεια ενός πλάστη ή απλά με τα δάχτυλα μου, απλώνω ένα ζαλεδάκι και το κόβω στρογγυλό. Με το μαχαίρι δημιουργώ αστράκια ενώ με ένα άλλο κομμάτι τυλίγω το πάνω μέρος της οδοντογλυφίδας. Τοποθετώ το «αστράκι»  στο σημείο που ήταν το κοτσάνι του πορτοκαλιού, τρυπάω την οδοντογλυφίδα από πάνω και σκεπάζω με το καπάκι το άνοιγμα του πορτοκαλιού.
  9. Τέλος με τον μαρκαδόρο ζωγραφίζω φατσούλες πάνω του.

 

ΤΙΡ:
Μπορώ αντί ατομικά κεκάκια να φτιάξω ολόκληρο κέικ σε φόρμα, ψήνοντας το για 50 – 60 λεπτά.

 

ENJOY!