ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΛΕΠΤΟΥ

Ροξάκια μιας άλλης εποχής

Αγαπημένα ροξάκια σιροπιαστά σπειροειδή που θυμίζουν άλλες εποχές, έχουν όμως πάντα μια θέση στην καρδιά μας.

Το εύκολο κέρασμα με απλά υλικά που πάντα μας βγάζει ασπροπρόσωπους χωρίς δυσκολία, με τη δίχρωμη όψη τους αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους!


ΑΤΟΜΑ:

26 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

35 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 120 ml γάλα ζεστό (όχι καυτό)

  • 8 γρ (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά

  • 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 κγ μπέικιν πάουντερ

  • ½ κγ αλάτι

  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 120 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο

  • 1 κγ κανέλα

  • 50 γρ θρυμματισμένα καρύδια

  • 2 ½ ΚΣ κακάο

  • ¼ κγ γαρύφαλλο

  • ½ ΚΣ γάλα

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ ζάχαρη

  • 500 ml νερό

  • χυμό ½ λεμονιού

  • ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού, ανακατεύω και το αφήνω να βράσει για 2 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.

  2. Σε ένα μπολ ρίχνω το γάλα και μέσα του διαλύω τη μαγιά. Το αφήνω σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά να βγάλει φουσκάλες και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

  3. Έπειτα προσθέτω το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας, το σπορέλαιο και ανακατεύω.

  4. Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα βάζω σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας να γίνει ζύμη.

  5. Παίρνω το 1/3 της ζύμης σε ένα άλλο μπολ και ρίχνω την κανέλα, τα καρύδια, το κακάο, το γαρύφαλλο και τέλος προσθέτω λίγο λίγο το γάλα βοηθώντας να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Την πλάθω σε λουκάνικο.

  6. Ανοίγω την υπόλοιπη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα και τοποθετώ στην μεγαλύτερη πλευρά της τη ζύμη που έπλασα σε λουκάνικο, τυλίγοντας το με αυτή.

  7. Κόβω σε κομμάτια πάχους 1,5 – 2 εκ και τα τοποθετώ πλάγια σε λαδόκολλα στο ταψί.

  8. Σκεπάζω και αφήνω σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά να φουσκώσουν.

  9. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για 15 λεπτά.

  10. Τα βγάζω από το φούρνο, τα μεταφέρω σε βαθύ ταψί και ρίχνω από πάνω τους το κρύο σιρόπι (να τα σκεπάζει περίπου μέχρι τη μέση).

  11. Τα αφήνω να το απορροφήσουν για περίπου 1 ώρα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Χιονισμένα σοκολατάκια με αμύγδαλα και καρύδα

hΕύκολα σοκολατάκια με αμύγδαλο και καρύδα για κέρασμα ή δώρο.

Με λίγα υλικά αλλά νόστιμα και εντυπωσιακά.

Μαλακά και γλυκά με τραγανό αμύγδαλο στη μέση.


ΑΤΟΜΑ:

17 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ ζαχαρούχο γάλα

  • 150 γρ λευκή κουβερτούρα λιωμένη

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 50 γρ μπισκότα (τύπου πτι-μπερ) θρυμματισμένα

  • 20 αμύγδαλα ασπρισμένα

  • 70 γρ τριμμένη καρύδα

  • χάρτινες μικρές θήκες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω το ζαχαρούχο γάλα με τη λιωμένη σοκολάτα και τα ανακατεύω καλά.

  2. Προσθέτω το αλάτι, τα θρυμματισμένα μπισκότα και να ενσωματώνω στο μείγμα.

  3. Σκεπάζω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.

  4. Βγάζω από το ψυγείο, με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνω μπουκίτσες βάζω από ένα αμύγδαλο και το κλείνω μέσα του, πλάθοντας το σε μπαλίτσα (αν το κάνω με τα χέρια βοηθάει να είναι λίγο βρεγμένα με νερό).

  5. Τέλος το βουτάω σε τριμμένη καρύδα να καλυφθεί όλο εξωτερικά και το βάζω σε χάρτινη θήκη.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Μπισκότα με καραμέλες & ζαχαρωτά

Γιορτινά μπισκότα με εφέ τζάμι και ζαχαρωτά που κινούνται, δημιουργούν ένα ευχάριστο παιχνίδι και διακοσμητικό.

Μοναδικά και ξεχωριστά μπισκότα για να τα φτιάξουμε με τα παιδιά μας που θα ενθουσιαστούν με το αποτέλεσμα.

Βέβαια είναι και πολύ νόστιμα αφού συνδυάζουν τα αγαπημένα μας βουτυρένια μπισκότα με τις καραμέλες και τα πολύχρωμα ζαχαρωτά.


ΑΤΟΜΑ:

15 ΔΙΠΛΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

10 - 12 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 230 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 132 γρ ζάχαρη

  • 1 αυγό

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 390 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • ½ κγ μπέικιν πάουντερ

  • ½ κγ αλάτι

  • χρωματιστές καραμέλες

Για το γλάσο:

  • 100 γρ άχνη ζάχαρη

  • λίγο νερό

  • διάφορα ζαχαρωτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο να μαλακώσει και προσθέτω τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

  2. Ρίχνω το αυγό μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας.

  3. Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα βάζω στο μίγμα σταδιακά δημιουργώντας τη ζύμη.

  4. Τη μεταφέρω σε μεμβράνη, την κλείνω καλά και τη βάζω στο ψυγείο για μια ώρα.

  5. Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο και κόβω χριστουγεννιάτικα σχέδια όμοια ανά δύο (τα μπισκότα που θα ενωθούν), αφαιρώντας στη μέση άλλο ένα σχέδιο.

  6. Τα μεταφέρω σε λαδόκολλα στο ταψί και ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις για 7 λεπτά.

  7. Εν τω μεταξύ θρυμματίζω τις καραμέλες ανά χρώματα και αφού βγάλω τα μπισκότα από το φούρνο γεμίζω το εσωτερικό κενό τους με θρυμματισμένες καραμέλες (τις σκορπάω ώστε λιώνοντας να καλύψουν όλο το κενό).

  8. Βάζω τα μπισκότα πίσω στο φούρνο για άλλα 3- 5 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί η καραμέλα (να μην αλλάξει χρώμα).

  9. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.

  10. Για το γλάσο σε ένα μπολάκι βάζω την άχνη ζάχαρη και προσθέτω λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας να γίνει ένα πυκνό γλάσο.

  11. Βάζω το γλάσο στο μπισκότο περιμετρικά και προσεκτικά να μην μπει στην καραμέλα, γεμίζω το εσωτερικό με διάφορα ζαχαρωτά και σκεπάζω με το δεύτερο μπισκότο. Συνεχίζω όμοια με όλα τα μπισκότα και τα αφήνω να στεγνώσει εντελώς το γλάσο και να στερεοποιηθεί.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Σοκολατάκια πορτοκάλι

Εύκολα σοκολατάκια πορτοκάλι για κέρασμα, με το άρωμα του εσπεριδοειδούς να αναδύεται από τη λευκή γλυκιά σοκολάτα που λιώνει στο στόμα.

Για κάθε γιορτινή περίσταση αυτά τα σοκολατάκια μας βγάζουν ασπροπρόσωπους χωρίς πολύ κόπο.


ΑΤΟΜΑ:

12 - 14 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

4 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

4 ΩΡΕΣ & 20 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 60 γρ βούτυρο

  • 45 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 κγ λικέρ πορτοκάλι

  • 200 γρ λευκή σοκολάτα τεμαχισμένη

  • πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

  • χρωματιστή (δες ΕΔΩ πώς να τη φτιάξεις) ή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, για επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά να λιώσουν και να ενωθούν, σε χαμηλή φωτιά. Το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και τη λευκή σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά τον πάτο της κατσαρόλας.

  2. Βγάζω από τη φωτιά και μεταφέρω το μείγμα σε ένα άλλο σκεύος.

  3. Χρωματίζω πορτοκαλί το μείγμα με χρώμα ζαχαροπλαστικής, το σκεπάζω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

  4. Βγάζω το μείγμα από το ψυγείο και με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνω από αυτό και σχηματίζω μπαλίτσες (το κυλάω στα δάχτυλα κι όχι στην παλάμη για να μην λιώσουν πολύ).

  5. Τις κυλάω στην κρυσταλλική ζάχαρη και τις βάζω σε χάρτινες θήκες και πάλι στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Μπρουσκέτα με μαρέγκα φέτας και αυγό

Αυτό το brunch δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει, ετοίμασε σε λίγα λεπτά μπρουσκέτες με μαρέγκα φέτας και αυγό και όλοι θα σ ευγνωμονούν!

Παραδόσου στην τυρένια μαρέγκα που μέσα της σκάει ο γλυκός κρόκος του αυγού και μαζί με τη φρυγανισμένη μπρουσκέτα δημιουργούν απανωτές εκρήξεις στον ουρανίσκο σου.

Καλύτερα να φτιάξεις πολλές μαζί γιατί μια μόνο δεν φτάνει.

Χρησιμοποίησε φέτα ΔΩΔΩΝΗ με – 40% λιγότερο αλάτι ιδανική γι’ αυτή τη συνταγή και θα την απογειώσεις!

 

ΑΤΟΜΑ:

4 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

8 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

23 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 4 αυγά

  • 100 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ με -40& λιγότερο αλάτι, θρυμματισμένη

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 10 γρ βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ

  • 4 φέτες ψωμί

  • λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια και κρατάω τους κρόκους χωριστά τον κάθε ένα ενώ τα ασπράδια όλα μαζί σε ένα μπολ.

  2. Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτω την θρυμματισμένη φέτα ΔΩΔΩΝΗ με -40% λιγότερο αλάτι μαζί με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  3. Ανακατεύω απαλά με μια κουτάλα και μοιράζω το μείγμα στα τέσσερα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι δημιουργώ ένα βαθούλωμα στο κέντρο κάθε μαρέγκας.

  4. Τοποθετώ από ένα κρόκο στο κάθε μαρέγκας και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για 8 λεπτά.

  5. Εν τω μεταξύ σε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά λιώνω το βούτυρο και φρυγανίζω ελαφρά τις μπουσκέτες σε αυτό για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

  6. Βγάζω τις μπρουσκέτες, τοποθετώ πάνω σε κάθε μια από μια μαρέγκα φέτας και γαρνίρω με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι και έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Φτιάξε σπιτικούς κύβους λαχανικών

Τώρα μπορούμε να έχουμε σπιτικούς κύβους λαχανικών έτοιμους στο ψυγείο ή την κατάψυξη για να τους χρησιμοποιήσουμε όταν τους χρειαστούμε.

Από αγνά λαχανικά, νόστιμοι για όλα τα φαγητά μας γρήγορα και απλά.


ΑΤΟΜΑ:

60 ΚΥΒΟΙ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ & 45 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κολοκυθάκια

  • 2 καρότα

  • 1 πράσο

  • 2 κλωνάρια σέλινο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα 4

  • 2 κλωνάρια μαϊντανό

  • 3 κλωνάρια άνηθο

  • 120 ml ελαιόλαδο

  • 1lt νερό

  • 1 ΚΣ αλάτι

  • 1 κγ κουρκουμά

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1 ΚΣ κόκκους πιπεριού

  • 2 σκελίδες σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω όλα τα λαχανικά, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, το πράσο, το σέλινο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το άνηθο τέλος ρίχνω τα υγρά, το ελαιόλαδο και νερό (περίπου 1 λίτρο) να σκεπάζει οριακά τα λαχανικά.

  2. Προσθέτω το αλάτι και τον κουρκουμά.

  3. Σε μια γάζα τοποθετώ τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και τις σκελίδες σκόρδου, τα κλείνω σε πουγκί και τα βυθίζω στην κατσαρόλα.

  4. Ανοίγω την ένταση σε δυνατή και όταν αρχίζει ο βρασμός τη μειώνω σε μέτρια, αφήνοντας τα λαχανικά να βράσουν και να μαλακώσουν για 30 λεπτά.

  5. Με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ τα πολτοποιώ (ή του μπλέντερ) και τα βάζω πίσω στην εστία να βράσουν για άλλη μια ώρα (μέχρι να μειωθεί το ύψος του υγρού στο μισό).

  6. Βγάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου.

  7. Γεμίζω με αυτό παγοκύστες και τις βάζω στην κατάψυξη για μια νύχτα. Την επόμενη τις μεταφέρω σε σακούλα κατάψυξης και τις διατηρώ εκεί για 3-4 μήνες.

  8. Μπορώ να κρατήσω από το μείγμα σε κλειστό βάζο στο ψυγείο για 4 μέρες ή να το σκεπάσω με ελαιόλαδο και να μείνει για 1 μήνα (όταν χρειαστώ παίρνω ένα κγ από αυτό).

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΥΣ!


Dulce de Leche με τρεις τρόπους

Η πιο εύκολη καραμέλα, χωρίς αποτυχία είναι αυτή με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα το γνωστό dulce de leche.

Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι μπορούμε να το φτιάξουμε με τρεις διαφορετικούς τρόπους ανάλογα το χρόνο που διαθέτουμε και μας ταιριάζει περισσότερο.

Ξεκινάμε με τον πιο γνωστό βράζοντας το ζαχαρούχο στην κατσαρόλα που είναι και ο πιο αργός αφού χρειάζονται 3 ώρες. Το θετικό αυτής της μεθόδου είναι ότι συμφέρει να κάνουμε πολλά κουτιά μαζί και να τα διατηρήσουμε στο ντουλάπι μας για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Δεύτερη και γρηγορότερη μέθοδος, βράσιμο στη χύτρα μέσα σε 30 λεπτά. Το θετικό αυτής της μεθόδου είναι ο σύντομος χρόνος, δεν χρειάζεται παρακολούθηση, μπορούμε να φτιάξουμε πολλά κουτιά μαζί και διατηρείται για ένα χρόνο στο ντουλάπι.

Τρίτη μέθοδος είναι στο φούρνο που θα χρειαστούν 2 ώρες. Το θετικό αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε το αποτέλεσμα γιατί βλέπουμε αν θέλουμε πιο ανοιχτόχρωμή ή όχι την καραμέλα μας. Το αρνητικό επειδή είναι ανοιγμένη η συσκευασία, αποθηκεύεται για 2 εβδομάδες μόνο στο ψυγείο σε βάζο κλειστό.

Προσωπικά προτιμώ την τρίτη μέθοδο, στο φούρνο, γιατί μπορώ να ελέγχω το αποτέλεσμα και η επιτυχία του είναι σίγουρη.


ΑΤΟΜΑ:

1 ΚΟΥΤΙ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

3 ΩΡΕΣ - 2 ΩΡΕΣ – 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

2 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κουτί (397 γρ) ζαχαρούχο γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΜΕΘΟΔΟΣ 1: Στην κατσαρόλα

  1. Αφαιρώ από τη συσκευασία το χαρτί και τη βάζω στο πλάι μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα (πρέπει να περνάει σε ύψος το κουτί 2 – 3 εκ).

  2. Γεμίζω με νερό να σκεπάζει το κουτί, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά αφήνω να βράσει για 3 ώρες.

  3. Ενδιάμεσα συμπληρώνω με ζεστό νερό, το οποίο πρέπει πάντα να σκεπάζει το ζαχαρούχο.

  4. Βγάζω προσεκτικά από την κατσαρόλα και αφήνω το κουτί να κρυώσει τελείως πριν το ανοίξω.

  5. Μπορώ να φτιάξω μαζί πολλές συσκευασίες και τις φυλάω κλειστές για ένα χρόνο στο ντουλάπι.

ΜΕΘΟΔΟΣ 2: Στην χύτρα

  1. Αφαιρώ από τη συσκευασία το χαρτί και τη βάζω στο πλάι μέσα στη χύτρα.

  2. Γεμίζω με νερό 3 εκ. στο ύψος και κλείνω την χύτρα.

  3. Βάζω δυνατή φωτιά κι όταν αρχίσει να σφυρίζει η χύτρα, μειώνω την ένταση σε χαμηλή και αφήνω για 30 λεπτά.

  4. Αφαιρώ τον καπνό, ανοίγω προσεκτικά το σκεύος, βγάζω το κουτί και το αφήνω να κρυώσει τελείως πριν το ανοίξω.

  5. Ο πιο σύντομος τρόπος για dulce de leche, μπορώ να φτιάξω μαζί πολλές συσκευασίες και τις φυλάω κλειστές για ένα χρόνο στο ντουλάπι.

ΜΕΘΟΔΟΣ 3: Στο φούρνο

  1. Ανοίγω το κουτί και ρίχνω το ζαχαρούχο γάλα σε ένα ταψί (20x20 εκ ή και μικρότερο).

  2. Σκεπάζω καλά με αλουμινόχαρτο και το βάζω μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί.

  3. Στο τελευταίο προσθέτω νερό μέχρι τη μέση στο ύψος του και τα τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220*C στη μεσαία σχάρα για 2 ώρες.

  4. Ενδιάμεσα συμπληρώνω με νερό όταν εξατμίζεται.

  5. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει και αποθηκεύω σε κλειστό βάζο, στο ψυγείο για δύο βδομάδες.

  6. Το θετικό αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορώ να ελέγξω το αποτέλεσμα (ξεσκεπάζω το αλουμινόχαρτο και ξανακλείνω).

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Κρύο τσάι μέντα

 

Κρύο κρητικό τσάι με μέντα, το τονωτικό ρόφημα που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις! Αρωματικό, δροσιστικό, με βότανα του βουνού, δοκίμασε το με παγάκια στο ποτήρι σου και λίγα φύλλα φρέσκιας μέντας. 

Το αποθηκεύεις στο ψυγείο και είναι έτοιμο όταν το θελήσεις.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
2 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1lt νερό
  • 3 ΚΣ καρτεράκι (κρητικό τσάι με δίκταμο, ματζουράνα, φλισκούνι, μαλοτήρα)
  • 1 χούφτα φρέσκα φύλλα μέντας
  • 3 ΚΣ μέλι
  • παγάκια, για σερβίρισμα
  • φύλλα μέντας, για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε 1 λίτρο νερό βάζω το καρτεράκι και το φλισκούνι.
  2. Σκεπάζω και αφήνω για 10 λεπτά.
  3. Προσθέτω τα φρέσκα φύλλα μέντας, σκεπάζω ξανά για 5 λεπτά.
  4. Ρίχνω το μέλι, στραγγίζω το ρόφημα και το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζω στο ψυγείο.
  5. Σερβίρω σε ποτήρι με παγάκια το κρύο τσάι και γαρνίρω με φρέσκα φύλλα μέντας.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Μιλφέιγ σοκολάτα

 

ΝΑΙ! Μιλφέιγ σοκολάτα, έγινε κι αυτό και είναι απίστευτο, εύκολο, μοναδικό.

Τραγανές στρώσεις σφολιάτας με λιωμένο κακάο, αφράτη σοκολατένια σαντιγί και ντελικάτο φιλέ αμυγδάλου, να σπάνε μαζί όλα στο στόμα σου.

Αν έχεις αντοχές μπορείς να το ξεχάσεις, διαφορετικά απόλαυσε ένα γενναίο κομμάτι.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
5  ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 – 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 750 - 800 γρ (2 φύλλα)σφολιάτας
  • 4 ΚΣ κακάο σκόνη
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • 600 γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 ΚΣ κονιάκ
  • φιλέ αμυγδάλου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε επίπεδη επιφάνεια κοσκινίζω λίγο κακάο και απλώνω πάνω το ένα φύλλο σφολιάτας.

  1. Το ραντίζω με κακάο και από πάνω και το ανοίγω, λίγο, απαλά με ένα πλάστη.
  2. Μεταφέρω στο ταψί και το τρυπάω καλά με ένα πιρούνι. Σκεπάζω με λαδόκολλα και βάζω για βάρος ένα άλλο ταψί.
  3. Ψήνω στους 220*C στις αντιστάσεις για 10 λεπτά. Αφαιρώ το ταψί από πάνω και τη λαδόκολλα και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
  4. Σε ένα μπολ ζεσταίνω 100 γρ κρέμα γάλακτος. Ρίχνω μέσα της θρυμματισμένη κουβερτούρα, αφήνω ένα λεπτό και ανακατεύω να λιώσει και να ενωθούν σε σοκολατένια γκανάζ.
  5. Χτυπάω στο μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και μόλις αφρατέψει προσθέτω το κονιάκ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
  6. Ρίχνω σε δόσεις τη σοκολατένια γκανάζ ενώνοντας απαλά τα δύο μείγματα με μια μαρίζ.
  7. Κόβω τις άκρες της σφολιάτας ισιώνοντας το κάθε φύλλο και έπειτα τα κομμάτια.
  8. Βάζω από ένα κομμάτι σε κάθε μερίδα, με κορνέ (όχι απαραίτητος) απλώνω τη σοκολατένια σαντιγί και πασπαλίζω λίγο φιλέ αμυγδάλου. Συνεχίζω όμοια με άλλη μια σφολιάτα, σαντιγί, φιλέ αμυγδάλου και σκεπάζω με το τρίτο φύλλο σφολιάτας.
  9. Γαρνίρω κοσκινίζοντας με κακάο και αφήνω για 2 – 3 ώρες στο ψυγείο να σταθεί το γλυκό.
  10. Σερβίρεται την ίδια μέρα, να είναι το φύλλο αφράτο και τραγανό.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Μους γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα

 

Καλοκαιρινή, δροσερή μους γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα και γλυκιά μαρμελάδα κεράσι με φρέσκα φρούτα να την πλαισιώνουν.

Έξτρα πινελιά η αρωματική μέντα προσφέρει φρεσκάδα στη μους και με φόρμες μπορούμε να της δώσουμε εντυπωσιακά σχήματα.

Χρησιμοποιώντας γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό η μους αποκτά πλούσια πυκνότητα και απίθανη γεύση!

Έχουμε και ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ακολούθησε το paxxi.gr σε Facebook & Instagram, πάρε μέρος και κέρδισε προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ.

 

 

 

ΑΤΟΜΑ:
12  ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
8 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα γιαουρτιού:

  • 12 γρ ζελατίνη σκόνη
  • 100 γρ λευκή σοκολάτα
  • 300 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό
  • 3 ασπράδια
  • 60 γρ ζάχαρη

Για γαρνίρισμα:

  • μαρμελάδα κεράσι
  • φρέσκα κεράσια
  • φύλλα μέντας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε λίγο παγωμένο νερό διαλύω τη ζελατίνη και την αφήνω για 10 λεπτά να μαλακώσει.
  2. Χτυπάω με το μίξερ, σε μπεν μαρί, τα ασπράδια μαζί με μια πρέζα αλάτι. Όταν αφρίσουν ρίχνω σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας την ανάδευση μέχρι να αρχίσει να σφίγγει το μείγμα. Βγάζω από το μπεν μαρί και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να γίνει γυαλιστερή μαρέγκα.
  3. Λιώνω την λευκή σοκολάτα και την αφήνω λίγο να κρυώσει. Προσθέτω σταδιακά το γιαούρτι αναμιγνύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  4. Ζεσταίνω ελαφρά τη ζελατίνη να λιώσει και να διαλυθεί τελείως. Ρίχνω 3 ΚΣ από το μείγμα γιαουρτιού στη ζελατίνη, ανακατεύω και γυρίζω όλο το μείγμα στο υπόλοιπο γιαούρτι.
  5. Ενσωματώνω απαλά με μια μαρίζ ,σε δόσεις τη μαρέγκα στο μείγμα του γιαουρτιού.
  6. Ρίχνω το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης ή σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή σε μια απλή ορθογώνια καλυμμένη με μεμβράνη.
  7. Βάζω στο ψυγείο για μια νύχτα ή 8 ώρες.
  8. Την επόμενη γυρίζω τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρω με τη μαρμελάδα κεράσι από πάνω, τα φρέσκα φρούτα και τα αρωματικά φύλλα μέντας.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Γιορτινή Σουμάδα

 

Σουμάδα, το ποτό της χαράς και της γιορτής με το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα, παγωμένο ή μη ανάλογα την εποχή.

Το προσφέρουμε σε γάμους και αρραβώνες, κιτρινωπό στο μπουκάλι που όταν το αραιώσουμε γίνεται λευκό. 
 


 

ΠΟΣΟΤΗΤΑ:
600 ml

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 ml νερό
  • 330 γρ ζάχαρη
  • 350 ml γάλα αμυγδάλου (δες ΕΔΩ πώς να το φτιάξεις)
  • ¼ κγ εσάνς πικραμύγδαλου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Φτιάχνω το γάλα αμυγδάλου.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το νερό, τη ζάχαρη και το γάλα αμυγδάλου , ανακατεύω και αφήνω σε μέτρια ένταση να βράσουν.
  3. Αφαιρώ τον αφρό με ένα κουτάλι και συνεχίζω το βράσιμο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την πυκνότητα σιροπιού.
  4. Τότε προσθέτω την εσάνς πικραμύγδαλου, ανακατεύω για τελευταία φορά και βγάζω από τη φωτιά.
  5. Βάζω το ρόφημα σε αποστειρωμένα μπουκάλια και τα αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν.
  6. Τα κλείνω με το καπάκι και τα αποθηκεύω στο ψυγείο.
  7. Σερβίρω με παγάκια κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου ανάλογα την εποχή, αραιώνοντας την με νερό και 1,5 εκ σουμάδα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Αμυγδαλωτά αχλαδάκια

 

Τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά αχλαδάκια, αρωματισμένα με ανθόνερο, γλυκά και ντελικάτα υπάρχουν πάντα σε γάμους και βαφτίσεις στην Κρήτη.

Μικρά αχνισμένα αμυγδαλωτά σε σχήμα αχλαδιού με το γαρύφαλλο στην κορυφή, σε χάρτινα κυπελάκια για να διατηρηθούν, κλείνονται σε σελοφάν.

Αριστοκρατικά διακοσμούν κάθε χαρούμενη στιγμή.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
27 - 28 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα

Για το σιρόπι:

  • 70 ml νερό
  • 80 γρ ζάχαρη
  • 25 ml ανθόνερο
  • 1/2 κγ εσάνς πικραμύγδαλο

Για γαρνίρισμα:

  • 100 γρ άχνη ζάχαρη
  • 25 – 29 γαρύφαλλα


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και αφήνω να βράσει για 10 λεπτά. Λίγο πριν το βγάλω ρίχνω το ανθόνερο, ανακατεύω και βγάζω από τη φωτιά. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
  2. Στο μούλτι ρίχνω τα αμύγδαλα (σε δόσεις) και τα θρυμματίζω, χωρίς όμως να γίνουν πούδρα-σκόνη. 
  3. Τα βάζω σε ένα μπολ και προσθέτω σταδιακά το σιρόπι (σε 2-3 δόσεις) ανακατεύοντας να γίνει το μείγμα υγρό κολλώδες να μπορεί να πλαστεί (ίσως περισσέψει λίγο σιρόπι).
  4. Βάζω το μπολ στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες.
  5. Το βγάζω από το ψυγείο και παίρνοντας μείγμα με ένα κουταλάκι του γλυκού πλάθω πρώτα σε κώνο και έπειτα στρογγυλεύω την περίμετρο και την κορυφή του. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
  6. Τα βάζω σε μια πιατέλα και τα αφήνω είτε σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες (αν δεν υπάρχει υγρασία στον χώρο) είτε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες.
  7. Σε ένα μπολάκι βάζω την άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη) και ένα ένα τα αχλαδάκια τα βουτάω μέσα σε αυτή να καλυφθούν εξωτερικά και η βάση τους, πιέζοντας την στην επιφάνεια για να μπορέσει να κολλήσει. 
  8. Τοποθετώ από ένα γαρύφαλλο στην κορυφή και συνεχίζω με τα υπόλοιπα.
  9. Αφού τα ολοκληρώσω, τα βάζω σε χάρτινα κυπελάκια και τα φυλάω σε κλειστά αεροστεγώς κουτιά. 

 

ΤΙΠ:

  • Αν θέλω να τα προσφέρω σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμο, βάφτιση) τα βάζω σε διαφανές σελοφάν και στο πάνω μέρος κλείνω με κορδέλα.
  • Διατηρούνται 2 εβδομάδες τουλάχιστον.
  • Μπορώ να μην τα αχνίσω, αν θέλω να τα προσφέρω μετά από καιρό και λίγο πριν τα χρησιμοποιήσω τότε να τα αχνίσω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Μεσογειακή τάρτα με σπανάκι και φέτα

 

Μεσογειακή τάρτα με σπανάκι, φέτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και αφράτη, τραγανή σφολιάτα, γεμίζουν το στόμα νοστιμιά. 

Μια διαφορετική εκδοχή της Ιταλικής Caprese, καλοκαιρινή, με κυρίαρχη τη γεύση της φέτας ΔΩΔΩΝΗ να πλημυρίζει τον ουρανίσκο.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 (400 γρ) φύλλο σφολιάτας
  • 1 αυγό
  • 2 -3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ τριμμένο
  • 350 γρ σπανάκι, χοντροκομμένο 
  • 400 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι
  • 3 - 4 ΚΣ κλασικό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ
  • 1/4 κγ πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο και ρίχνω τα κρεμμύδια, ανακατεύω και αφήνω για 20 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσουν. Τα βγάζω από την φωτιά.
  2. Στο ίδιο τηγάνι με 1 ΚΣ ελαιόλαδο σοτάρω το σκόρδο και προσθέτω το σπανάκι. Αφήνω να βγάλει τα υγρά του και μόλις εξατμιστούν, μετά από 20 λεπτά περίπου, το βγάζω από τη φωτιά.
  3. Σε ένα μπολ θρυμματίζω 400 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι και την αναμιγνύω μαζί με κλασικό γιαούρτι και το πιπέρι.
  4. Στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα ανοίγω το φύλλο σφολιάτας. Διπλώνω 1 εκ τις άκρες του προς τα μέσα και αφού χτυπήσω ελαφρά το ασπράδι του αυγού, το αλείφω στην επιφάνεια του. Πασπαλίζω με 30 γρ κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ και με ένα πιρούνι τρυπάω την επιφάνεια της σφολιάτας.
  5. Βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220*C για 10 λεπτά.
  6. Βγάζω τη σφολιάτα από το φούρνο, απλώνω πάνω της τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μείγμα της φέτας και το σπανάκι.
  7. Πασπαλίζω με έξτρα τριμμένο κεφαλοτύρι και λίγο ελαιόλαδο.
  8. Χτυπάω τον κρόκο του αυγού με 1 κγ νερό και αλείφω τα τοιχία της σφολιάτας.
  9. Ψήνω στους 180*C για 20 λεπτά.
  10. Βγάζω από το φούρνο, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Κέικ λεμονιού με φιστίκια Αιγίνης

 

Αρωματικό κέικ λεμονιού με φιστίκια Αιγίνης, φινετσάτο, χωρίς έντονη γλύκα για να συνοδεύσει τα ζεστά απογεύματα μας. 

Το δροσερό άρωμα του ταιριάζει στην εποχή με εκλεπτυσμένη εμφάνιση που μπορεί άξια να σταθεί στο τραπέζι μας.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα 2 λεμονιών
  • 1 κγ μαγειρική σόδα
  • 240 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 150 ml γάλα
  • 120 γρ φιστίκια Αιγίνης, κομμένα στα 2
  • Για το γλάσο:
  • 100 γρ άχνη ζάχαρη
  • χυμό ½ λεμονιού
  • 50 γρ φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
  3. Προσθέτω το ξύσμα των λεμονιών και αφού διαλύσω την μαγειρική σόδα μέσα στο λεμόνι, τα ρίχνω κι αυτά στο μίγμα.
  4. Ενσωματώνω το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και τα βάζω στο μπολ εναλλάξ με το γάλα σε 2-3 δόσεις.
  5. Τέλος προσθέτω τα τεμαχισμένα φιστίκια, ανακατεύοντας απαλά με μια μαριζ.
  6. Ρίχνω το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 11 x 22 εκ και ψήνω στο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για περίπου 1 ώρα (αν χρειαστεί σκεπάζω προς το τέλος με αλουμινόχαρτο).
  7. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και ξεφορμάρω το κέικ στην πιατέλα.
  8. Για το γλάσο ανακατεύω σε ένα μπολάκι την άχνη με το χυμό λεμονιού, ρίχνοντας το σταδιακά να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλω, ώστε να μην γίνει πολύ ρευστό το μείγμα.
  9. Αφού κρυώσει το κέικ, ρίχνω το γλάσο και πασπαλίζω τα φιστίκια Αιγίνης από πάνω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Κρητική γιαουρτόπιτα

 

Γιορτάζουμε την πρωτομαγιά με Κρητική γιαουρτόπιτα με παγωτό και γλυκό κουταλιού, για σουπερ απόλαυση και γεμιστή με τραγανά ασπρισμένα αμύγδαλα.

Πολύ εύκολη πίτα, με γιαούρτι που κάνει την υφή της βουτυρένια και αμύγδαλα που σπάνε στο στόμα, το ιδανικό επιδόρπιο μετά την ψησταριά που παίρνει φωτιά σήμερα.

Το απόγευμα όταν πλέον ηρεμούμε και απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα παρέα με γιαουρτόπιτα γίνεται πιο γλυκό και απολαυστικό!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 αυγά, χωριστά κρόκοι-ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 300 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 3 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 140 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα στα 4
  • παγωτό βανίλια ή καϊμάκι, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάω το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να μαλακώσουν. Προσθέτω έναν- έναν τους τέσσερις κρόκους χτυπώντας ενδιάμεσα.
  3. Αρωματίζω με το εκχύλισμα βανίλιας και ρίχνω το γιαούρτι ανακατεύοντας με το μίξερ.
  4. Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτω εναλλάξ με τη μαρέγκα στο μίγμα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  5. Τέλος προσθέτω τα αμύγδαλα, ασπρισμένα και κομμένα στα τέσσερα.
  6. Ρίχνω το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα (24 εκ) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στη μεσαία σχάρα.
  7. Μετά τα 45 λεπτά δοκιμάζω με ένα μαχαίρι, αν είναι έτοιμο (το μαχαίρι βγαίνει καθαρό), χρειάζεται ψήσιμο περίπου 1 ώρα.
  8. Αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει, αφαιρώ τη φόρμα και το αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  9. Σερβίρω με μια μπάλα παγωτό και γαρνίρω με λίγο γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Μπουκίτσες κουνουπιδιού με σως γιαουρτιού

 

Ελαφρύ και υγιεινό σνακ, οι τραγανές μπουκίτσες κουνουπιδιού αποκτούν άλλη διάσταση όταν τις βουτήξουμε σε δροσερή, γευστική σως γιαουρτιού. Και κάπως έτσι τα βράδια μας γίνονται πιο ενδιαφέροντα και νόστιμα χωρίς όμως καμιά τύψη.

Με κλασικό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ που δίνει στη σως όλη τη γεύση και την πυκνότητα του πραγματικού γιαουρτιού.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
3 - 4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κουνουπίδι
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κγ σπόροι κόλιανδρου
  • ½ κη κύμινο
  • 1 κγ κουρκουμά
  • 1 κγ αλάτι
  • ½ κγ μαύρο πιπέρι

Για τη σως:

  • 200 γρ κλασικό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ
  • 50 γρ μαγιονέζα
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, αφαιρώ το κεντρικό κορμό και τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και λίγο ξύδι. Τα αφήνω για 15 λεπτά, τα ξεπλένω με άφθονο νερό, τα στραγγίζω καλά και τα ταμπονάρω με χαρτί κουζίνας να φύγει η περίσσεια νερού.
  2. Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί.
  3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω το ελαιόλαδο με τα μπαχαρικά, το κόλιανδρο, το κύμινο, τον κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι.
  4. Με ένα πινέλο αλείφω με το μείγμα όλες τις μπουκίτσες κουνουπιδιού από όλες τις πλευρές.
  5. Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C στις αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά (ενδιάμεσα τα γυρίζω και από την άλλη πλευρά). Μόλις πάρουν σκούρο χρώμα είναι έτοιμα τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν.
  6. Για να φτιάξω τη σως σε ένα μπολ ανακατεύω το κλασικό  γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ με τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  7. Γαρνίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω με τις μπουκίτσες κουνουπιδιού.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Σαλάτα με καρότο, παντζάρι, μήλο και σάλτσα με ταχίνι

video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

 

Όσο ο καιρός ζεσταίνει, θέλουμε και πιο δροσερές γεύσεις.
Σαλάτα με καρότο, παντζάρι, μήλο και σάλτσα ταχίνι μας οδηγεί στο καλοκαίρι υγιεινά, χορταστικά και νόστιμα.

Τι περισσότερο θέλεις από μια σαλάτα; Να γίνετε εύκολα, γρήγορα και να σε ικανοποιεί γευστικά, να θέλεις να την τρως συνέχεια.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
6 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 παντζάρι, τριμμένο 
  • 2 καρότα, τριμμένα 
  • 2 χούφτες baby σπανάκι
  • 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • λίγους σπόρους κολοκύθας
  • ½  μήλο, σε φέτες

Για τη σάλτσα:

  • 100 ml ταχίνι
  • 2 ΚΣ ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 ΚΣ μέλι
  • 80 ml νερό χλιαρό
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 κγ τζίντζερ σκόνη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεφλουδίζω και κόβω τα καρότα και το παντζάρι με τον τρίφτη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τα καρότα, το παντζάρι, το σπανάκι, τον μαϊντανό και ανακατεύω.
  3. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύω καλά όλα τα υλικά της σάλτσας.
  4. Ραντίζω τη σάλτσα πάνω στη σαλάτα και ανακατεύω.
  5. Γαρνίρω με το μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες και κολοκυθόσπορους.
  6. Σερβίρω αμέσως.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Φρουτοποτό φράουλα & πορτοκάλι

 

Δροσιστικός, ανοιξιάτικος φρουτοποτό με φράουλες και πορτοκάλι με ένα τουίστ ανθρακούχου νερού.

Μπορεί εύκολα με την προσθήκη βότκας να μετατραπεί σε κοκτέιλ για να βράδια μας.

Ιδανικές οι ώριμες φράουλες, προς το τέλος της εποχής τους δίνουν ακόμα πιο γλυκό χυμό και λιώνουν εύκολα παίρνοντας μαζί τους τα αιθέρια έλαια της μέντας.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ φράουλες
  • 1 χούφτα φύλλα μέντας
  • 480 ml χυμό πορτοκαλιού, κρύο
  • χυμό 1  λεμονιού κρύο
  • 480 ml ανθρακούχο νερό κρύο
  • φράουλες κομμένες, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • φύλλα μέντας, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • 240 ml βότκα, προαιρετικά (για ενήλικες)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω σε κομμάτια τις φράουλες και μαζί με τα φύλλα μέντας τα πολτοποιώ με ένα γουδί, να απελευθερώσει η τελευταία τα αρώματά της.
  2. Στραγγίζω το υγρό σε μια κανάτα.
  3. Προσθέτω το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού.
  4. Γεμίζω με ανθρακούχο νερό και αν πρόκειται για ενήλικες μπορώ να προσθέσω βότκα.
  5. Ανακατεύω καλά και γαρνίρω με έξτρα κομματάκια φράουλας και φύλλα μέντας.
  6. Σερβίρω στα ποτήρια πρώτα τα παγάκια, γεμίζω με το φρουτοποτό και γαρνίρω με λίγη μέντα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από τη Half Baked Harvest


Σαλάτα με μακαρονάκι και αυγά του Πάσχα

 

Όλοι το Πάσχα παραδοσιακά τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά για να δούμε ποιος θα είναι ο τυχερός με το πιο γερό αυγό. Όμως οι περισσότεροι δεν τα καταναλώνουν μετά, με αποτέλεσμα να περισσεύουν πολλά. 

Η σημερινή συνταγή δίνει τη λύση πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα έτοιμα βραστά αυγά του Πάσχα, σε μια εύκολη και γρήγορη σαλάτα που μπορεί να γίνει κυρίως γεύμα, ελαφρύ και εύγευστο.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ κοφτό μακαρονάκι
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 ΚΣ λευκό ξύδι
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 130 γρ μαγιονέζα
  • ½ κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 βραστά αυγά, κομμένα σε κυβάκια
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Γεμίζω με νερό μια μέτρια κατσαρόλα και τη βάζω στην εστία σε μέτρια – δυνατή φωτιά.
  2. Όταν βράσει το νερό ρίχνω ½ κγ αλάτι μαζί με το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύω μια φορά και αφήνω τα ζυμαρικά να βράσουν για περίπου 10 λεπτά (όσο προτείνει το εκάστοτε ζυμαρικό στη συσκευασία του).
  3. Στραγγίζω και βάζω το μακαρονάκι με ένα μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το λευκό ξύδι, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, τη μαγιονέζα και ανακατεύω καλά.
  5. Συνεχίζω με το κρεμμύδι και το σέλερι.
  6. Γαρνίρω από πάνω με τα βραστά αυγά κομμένα σε κυβάκια και ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  7. Καταναλώνετε ζεστή και κρύα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!