ΓΛΥΚΟ

Τάρτα με αχλάδια και σιρόπι από κρασί

Ξεχωριστή τάρτα γεμιστή με κρέμα τυριού και βρασμένα αχλάδια στο κόκκινο κρασί που λιώνουν στο στόμα γαρνιρισμένα με σιρόπι κρασιού.

Το κόκκινο κρασί δίνει το άρωμα του στα αχλάδια και στο σιρόπι, που μαζί με την τυρένια γέμιση δένουν δημιουργώντας μια μοναδική τάρτα.

Τα χρώματά της φτιάχνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και προσδίδουν στην τάρτα γιορτινό χαρακτήρα για να μπορεί να σταθεί επάξια σε ένα μπουφέ ή τραπέζι.


ΑΤΟΜΑ:

10 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

Για τα αχλάδια:

  • 4 αχλάδια

  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί

  • 200 γρ ζάχαρη

  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

  • ξύσμα ενός λεμονιού

  • 2 αστεριδοειδής γλυκάνισους

  • 1 στικ κανέλας

  • 1 κγ γαρύφαλλα

Για τη βάση (23 εκ):

  • 100 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 65 γρ άχνη ζάχαρη

  • 1 αυγό χωρισμένο τον κρόκο από το ασπράδι, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 50 γρ αμύγδαλα αλεσμένα

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ μασκερπόνε

  • 160 γρ κρέμα γάλακτος

  • 65 γρ άχνη ζάχαρη

Γαρνίρισμα:

  • φιλέ αμυγδάλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνω ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, τους γλυκάνισους, τα γαρύφαλλα, και τα ξύσματα του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Τη βάζω σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

  2. Καθαρίζω τα αχλάδια, τα κόβω στη μέση και αφαιρώ το κοτσάνι και τα κουκούτσια τους.

  3. Τα βάζω στο κόκκινο κρασί, χαμηλώνω την ένταση και τα αφήνω να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 60 λεπτά (προσοχή δεν πρέπει να λιώσουν).

  4. Τότε τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και τα αφήνω να κρυώσουν.

  5. Αφήνω το κρασί να συνεχίζει να βράζει για άλλα 60 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει σαν σιρόπι (παρατηρώ την πυκνότητα του, βγάζω όταν είναι λίγο πιο ρευστό από αυτό που επιθυμώ, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει περισσότερο).

  6. Για την βάση της τάρτας σε ένα μπολ ανακατεύω καλά με μια κουτάλα το βούτυρο να μαλακώσει.

  7. Προσθέτω την άχνη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

  8. Ρίχνω τον κρόκο του αυγού ενσωματώνοντας τον στο μείγμα.

  9. Τέλος βάζω σε δόσεις το αλεύρι που έχω ενώσει με το αλεσμένο αμύγδαλο.

  10. Ρίχνω τη ζύμη στην ταρτιέρα (βουτυρωμένη, με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 23 εκ) πιέζοντας καλά να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά (προσέχω στις γωνίες να μην γίνει χοντρή).

  11. Εναλλακτικά μπορώ να ανοίξω τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με τον πλάστη σε διάμετρο όση η βάση της φόρμας και τα τοιχώματα και να την μεταφέρω σε αυτή. Πιέζω να ακουμπήσει καλά τον πάτο της ταρτιέρας τις γωνίες και τα τοιχώματα της.

  12. Με ένα μαχαίρι κόβω από τα χείλη της ταρτιέρας όση ζύμη περισσεύσει (αν υπάρχουν κενά, από τη ζύμη που περισσεύει τα «μπαλώνω»).

  13. Με ένα πιρούνι τρυπάω τη ζύμη, την καλύπτω με μια λαδόκολλα με ένα βάρος (όσπρια ή ρύζι) και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200*C για 10 λεπτά. Τη βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ το βάρος, την αλείφω με ένα πινέλο με το ασπράδι του αυγού και τη μεταφέρω πίσω στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.

  14. Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

  15. Για τη γέμιση χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος να αρχίσει να δένει. Τότε προσθέτω την άχνη και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθούν πτυχώσεις και να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.

  16. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το μασκαρπόνε να μαλακώσει και το ενώνω με τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά (να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του) με μια μαρίζ.

  17. Απλώνω την γέμιση μέσα στην βάση της τάρτας που έχει κρυώσει ισιώνοντας την επιφάνεια της. Στολίζω από πάνω με τα κόκκινα βραστά αχλάδια και ραντίζω με λίγο σιρόπι κρασιού. Τέλος πασπαλίζω προαιρετικά με φιλέ αμυγδάλου και βάζω την τάρτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

  18. Σερβίρω σε κομμάτια γαρνίροντας κάθε μερίδα με λίγο έξτρα σιρόπι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Σιροπιαστά σεκέρ παρέ

Σιροπιαστά σεκέρ παρέ με σιμιγδάλι, το εορταστικό πολίτικο γλυκό που πρέπει να δοκιμάσεις.

Αφράτα και βουτυρένια, εύθραυστα και ξεχωριστά, σερβίρονται ιδανικά με παγωτό καϊμάκι και γλυκό βύσσινο για να απογειωθούν!

Είναι σιροπιαστά αλλά όχι υπερβολικά γλυκά γιατί το σιρόπι τους είναι ελαφρύ.

Φτιάξε τα και θα γίνεις οπαδός τους για πάντα.


ΑΤΟΜΑ:

40-42 TMX

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

60 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 150 γρ άχνη ζάχαρη

  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 480 γρ αλεύρι μαλακό

  • 150 γρ ψιλό σιμιγδάλι

  • 25 γρ μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

  • 750 ml νερό

  • 690 γρ ζάχαρη

  • χυμό ενός λεμονιού

Για γαρνίρισμα:

  • 45 ασπρισμένα αμύγδαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά με μια κουτάλα το βούτυρο να μαλακώσει.

  2. Προσθέτω την άχνη ζάχαρη και στη συνέχεια ένα- ένα τα αυγά.

  3. Αναμιγνύω το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνω στο μείγμα σε δόσεις.

  4. Γίνεται μια βουτυράτη ζύμη (σαν τους κουραμπιέδες).

  5. Μπορούμε να τα φτιάξουμε σε δύο σχέδια, το ένα στρογγυλό με ένα αμύγδαλο στη μέση και το άλλο οβάλ με σχέδιο ριγωτό πάνω του (σαν τα μελομακάρονα).

  6. Με τη ζύμη πλάθω μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις τοποθετώ με απόσταση σε ταψί με λαδόκολλα. Τα πιέζω με το δάχτυλο στη μέση να δημιουργηθεί μια λακκούβα και εκεί πιέζω από ένα αμύγδαλο σε κάθε ένα.

  7. Για το δεύτερο σχέδιο με τη ζύμη πλάθω σε οβάλ σχέδιο, τα τοποθετώ σε απόσταση σε λαδόκολλα σε ταψί και με ένα πιρούνι, πιέζω τα δόντια του πάνω στο γλυκό δημιουργώντας ανάγλυφο σκάψιμο.

  8. Προσέχω να μην τα κάνω μεγάλα γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν.

  9. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για περίπου 20 λεπτά.

  10. Όσο ψήνονται φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν για 2 λεπτά. Ρίχνω το χυμό λεμονιού και το βγάζω από τη φωτιά.

  11. Όταν ψηθούν τα σεκέρ παρέ βγάζω το ταψί από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν 5 λεπτά και τα μεταφέρω σε βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με τοιχώματα, κοντά το ένα με το άλλο αλλά χωρίς να ακουμπάνε.

  12. Ρίχνω το σιρόπι όπως είναι ζεστό πάνω από κάθε γλυκό φροντίζοντας να τα σκεπάσει περίπου μέχρι τη μέση.

  13. Το αφήνω για δυο ώρες μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.

  14. Τα αποθηκεύω σε αεροστεγές δοχείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Τάρτα πορτοκάλι αποκάλυψη

Ανεπανάληπτη τάρτα πορτοκάλι με τρία διαφορετικά επίπεδα και το άρωμα του εσπεριδοειδούς να αναδύεται στο ξεχωριστό αυτό γλυκό.

Αυτή την εντυπωσιακή τάρτα, μην την φοβηθείτε γιατί δεν έχει επίπεδο δυσκολίας και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Δεν περιμένεις δοκιμάζοντας την βουτυρένια, τραγανή τάρτα να σε περιμένει μια αμυγδαλόπαστα έκπληξη που την ακολουθεί με τη γλυκιά μαρμελάδα με τα κομματάκια πορτοκαλιού να σπάνε τη μονοτονία της και τέλος να λιώνει στον ουρανίσκο η πορτοκαλένια κρέμα.

Πραγματική έκρηξη υφών και γεύσεων σε αυτή την τάρτα αποθέωσης του πορτοκαλιού!


ΑΤΟΜΑ:

10 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

60 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

55 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

115 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση (23 εκ):

  • 175 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 65 γρ άχνη ζάχαρη

  • 1 αυγό χωρισμένο τον κρόκο από το ασπράδι, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την πάστα αμυγδάλου:

  • 75 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 100 γρ άχνη ζάχαρη

  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού

  • 1 ΚΣ grand marnie ή κονιάκ (προαιρετικά)

  • 85 γρ σκόνη αμύγδαλου (λεπτοτριμμένο αμύγδαλο)

Για την μαρμελάδα:

  • μαρμελάδα πορτοκάλι

  • σιροπιασμένη φλούδα πορτοκαλιού, τεμαχισμένη

Για την κρέμα πορτοκαλιού:

  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 κρόκος αυγού σε θερμοκρασία δωματίου

  • 90 ml χυμό πορτοκαλιού

  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού

  • 85 γρ ζάχαρη

  • 5 γρ κόρν φλάουρ

  • 85 γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια

Γαρνίρισμα:

  • σιροπιασμένες φλούδες πορτοκαλιού

  • λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύω καλά με μια κουτάλα το βούτυρο να αφρατέψει.

Προσθέτω την άχνη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Ρίχνω τον κρόκο του αυγού ενσωματώνοντας τον στο μείγμα.

Τέλος βάζω σε δόσεις το αλεύρι (μόλις ενωθεί στη ζύμη σταματάω το ανακάτεμα).

Ανοίξω τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με τον πλάστη σε διάμετρο όση η βάση της φόρμας 23 εκ και τα τοιχώματα και να την μεταφέρω σε αυτή (αφού πρώτα της έχω βουτυρώσει). Πιέζω να ακουμπήσει καλά τον πάτο της ταρτιέρας (με σούστα), τις γωνίες, τα τοιχώματα της και με ένα μαχαίρι κόβω από τα χείλη της ταρτιέρας όση ζύμη περισσεύσει (αν υπάρχουν κενά, από τη ζύμη που περισσεύει τα «μπαλώνω»).

Με ένα πιρούνι τρυπάω τη ζύμη, την καλύπτω με μια λαδόκολλα με ένα βάρος (όσπρια ή ρύζι) και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C για 10-15 λεπτά. Τη βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ το βάρος, την αλείφω με ένα πινέλο με το ασπράδι του αυγού και τη μεταφέρω πίσω στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.

Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για την πάστα αμυγδάλου σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το βούτυρο να μαλακώσει και προσθέτω την άχνη. Ρίχνω τα αυγά μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και το grand marnie ενσωματώνοντας τα στο μείγμα. Τέλος βάζω το αμύγδαλο σε σκόνη, ανακατεύοντας μαλακά και ρίχνω το μείγμα πάνω στην τάρτα. Την ψήνω στις αντιστάσεις στους 180*C για 30 λεπτά. Βγάζω και τη αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά.

Όσο είναι ζεστή της απλώνω ένα λεπτό στρώμα μαρμελάδας που έχω ανακατέψει με σιροπιασμένα κομματάκια φλούδας πορτοκαλιού.

Για την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι βάζω το αυγό, τον κρόκο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω απαλά τον πάτο, σε χαμηλή ένταση και όταν το μείγμα αρχίσει να γίνεται κρεμμώδες το βγάζω από την εστία και προσθέτω το κρύο βούτυρο. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει για 10-15 λεπτά και την ρίχνω στην τάρτα.

Γαρνίρω με ολόκληρες σιροπιασμένες φλούδες πορτοκαλιού και λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα και τη βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα).

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Μηλόπιτα χωρίς βούτυρο

Εύκολη μηλόπιτα της εποχής, χωρίς βούτυρο για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας χωρίς πολλές τύψεις αλλά με την γεύση των γλυκών ψημένων μήλων.

Το σπίτι μυρίζει φθινόπωρο, οι πόρτες κλείνουν σιγά σιγά, το βραδάκι έρχεται νωρίς και η πίτα μας κρατάει συντροφιά.


ΑΤΟΜΑ:

10 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

60 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μήλο κομμένο σε κυβάκια

  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 100 γρ καστανή ζάχαρη

  • ξύσμα μισού λεμονιού

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 40 ml ελαιόλαδο

  • 80 γρ στραγγιστό γιαούρτι

  • 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 32 γρ πούδρα αμυγδάλου

  • 1 κγ γεμάτο μπέικιν πάουντερ

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 ½ μήλο κομμένο σε φέτες

  • ½ κγ κανέλα φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα

  • άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.

  2. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά μαζί με το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας να αφρατέψουν. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το γιαούρτι.

  3. Ρίχνω σε 2 – 3 δόσεις τα στερεά υλικά ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.

  4. Τέλος προσθέτω το μήλο κομμένο σε κυβάκια.

  5. Βάζω το μείγμα σε φόρμα 22-24 εκ διαμέτρου (λαδωμένη και αλευρωμένη) γαρνίροντας από πάνω με τις φέτες των μήλων σπειροειδώς τοποθετημένες.

  6. Πασπαλίζω με λίγο φιλέ αμυγδάλου, λίγη άχνη και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για 45 λεπτά.

  7. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρω.

  8. Σερβίρω αφού πρώτα ραντίσω με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα (προαιρετικά).

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Σουφλέ σοκολάτας

Το απόλυτο λαχταριστό γλυκό, σουφλέ σοκολάτας σε οικογενειακό μέγεθος, με τη λιωμένη σοκολάτα να χύνεται με το πρώτο κόψιμο και το μαχαίρι να βυθίζεται σε αυτή.

Το βλέπεις και σου τρέχουν τα σάλια, μόλις δοκιμάσεις δεν ξεκολλάς εύκολα από το κουτάλι.

Το γλυκό πειρασμός που τους καθηλώνει όλους όταν το γευτούν!

Γρήγορο στην παρασκευή του απαιτεί εξίσου γρήγορο σερβίρισμα μαζί με άχνη και αν το συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια τότε πραγματικά απογειώνεται.

Γίνεται σε οικογενειακό μέγεθος αλλά και σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη (με το χρόνο στα τελευταία να μειώνεται στα 8 λεπτά).


ΑΤΟΜΑ:

12 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

12 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

37 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ αγελαδινό βούτυρο

  • 250 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη

  • 4 μεγάλα αυγά ή 5 μικρά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 250 γρ ζάχαρη

  • 170 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ λιώνω το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

  2. Προσθέτω την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύω να λιώσει και αυτή (επειδή είναι μεγάλη η ποσότητα της σοκολάτας ίσως χρειαστεί να τα βάλω μαζί για λίγο πάλι να ζεσταθούν).

  3. Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια σε δύο μπολ.

  4. Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα.

  5. Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτω τη ζάχαρη και τα χτυπάω καλά για 3 λεπτά (να πάρουν απαλό κίτρινο χρώμα).

  6. Ρίχνω την λιωμένη σοκολάτα εναλλάξ με το αλεύρι ανακατεύοντας με μια κουτάλα.

  7. Τέλος ενσωματώνω στο μείγμα τη μαρέγκα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με την κουτάλα από κάτω προς τα πάνω.

  8. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια φόρμα με σούστα 24 εκ. βάζω το μείγμα και ισιώνω απαλά την επιφάνεια του.

  9. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 250*C, στη μεσαία σχάρα για 12 λεπτά.

  10. Βγάζω αφήνω 5 λεπτά και αφαιρώ τη φόρμα (ο πάτος μένει στο γλυκό) και σερβίρω αμέσως γαρνίροντας από πάνω με λίγη άχνη ζάχαρη και προαιρετικά με παγωτό βανίλια.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Δίχρωμο γλυκό σοκολάτα & κέικ καρότο

Φθινοπώριασε αρχίσαμε να μένουμε περισσότερο στο σπίτι και να θέλουμε κάτι να μας γλυκάνει. Το δίχρωμο γλυκό σοκολάτα με κέικ καρότου, μας δίνει τη σοκολατένια νοστιμιά της πουτίγκας μαζί με ένα αέρινο στρώμα κέικ.

Ο ισορροπημένος συνδυασμός της γλυκιάς σοκολατένιας πουτίγκας με το ανάλαφρο κέικ δεν αφήνει στον ουρανίσκο περιθώριο να μην συνεχίσει στην επόμενη μπουκιά.

Όπως τα παιχνίδια του καιρού αυτή την εποχή μια ζεστό και μια κρύο, έτσι κι αυτό το γλυκό ταλαντεύεται ανάμεσα στις γλυκές γεύσεις της σοκολάτας και του καρότου.


ΑΤΟΜΑ:

12 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

60 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ βούτυρο, σε κυβάκια

  • 150 γρ ζάχαρη

Για τη σοκολάτα:

  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 400 γρ (1 κουτί) ζαχαρούχο γάλα

  • 240 ml φρέσκο γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 30 γρ (5 ΚΣ) κακάο σκόνη

Για το κέικ:

  • 135 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 ½ κγ μπέικιν πάουντερ

  • 220 γρ ζάχαρη

  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 120 ml ηλιέλαιο (ή οποιοδήποτε άλλο ελαφρύ λάδι)

  • 1 καρότο, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω στη φόρμα του κέικ (δεν χρειάζεται απαραίτητα φόρμα ανοιγόμενη, με σούστα)το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζω στο φούρνο, στους 200*C να λιώσει (περίπου 3 λεπτά).

  2. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, πασπαλίζω τη ζάχαρη και τη βάζω πίσω στο φούρνο μέχρι να λιώσει (3-5 λεπτά).

  3. Για το σοκολατένιο μείγμα, χτυπάω με το μίξερ τα τρία αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτω το ζαχαρούχο, το φρέσκο γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το κακάο, τα ανακατεύω καλά και ρίχνω το μείγμα στη φόρμα.

  4. Συνεχίζω να φτιάξω το δεύτερο μείγμα αναμειγνύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ.

  5. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα αυγά με το εκχύλισμα βανίλιας, το ηλιέλαιο και το καρότο. Το απλώνω στη φόρμα πάνω από το σοκολατένιο μείγμα.

  6. Βάζω τη φόρμα μέσα σε ταψί, ρίχνω νερό στο ταψί μέχρι τη μέση περίπου και το τοποθετώ στο φούρνο, στους 200*C για περίπου μια ώρα (τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα, να βγαίνει καθαρή στο κέντρο του γλυκού). Ανά διαστήματα τσεκάρω το νερό στο ταψί και συμπληρώνω).

  7. Βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ τη φόρμα από το ταψί και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει για 5 - 10 λεπτά.

  8. Την αναποδογυρίζω στην πιατέλα και αφήνω το γλυκό να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου για να σερβίρω.

  9. Διατηρώ το γλυκό στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Υγιεινά σοκολατένια brownies με κολοκύθια

Αυτά τα σοκολατένια μπράουνις με κολοκύθια δεν βρίσκεις λόγο να μην τα απολαμβάνεις συνέχεια!

Νόστιμα, ζουμερά χωρίς να καταλαβαίνεις τα λαχανικά μέσα τους, σε παρασύρουν και δύσκολα σταματάς στο ένα κομμάτι.

Πόσο όμορφα νιώθεις όταν και το γλυκό δεν σε γεμίζει τύψεις αλλά αντιθέτως προσθέτει στη συνολική διατροφή σου τα λαχανικά που ίσως ξέχασες.


ΑΤΟΜΑ:

16 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

35 - 40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ κολοκυθάκια, τριμμένα

  • 1 μεγάλο ή 2 μεσαία αυγά

  • 120 ml ηλιέλαιο

  • 120 ml μέλι

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 60 γρ στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik

  • 1 ½ κγ μαγειρική σόδα

  • 140 γρ αλεύρι ολικής άλεσης

  • 60 γρ σταγόνες κουβερτούρας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τρίβω τα κολοκυθάκια στο τρίφτη της ντομάτας, τα βάζω σε σουρωτήρι, αλατίζω και τα αφήνω για 30 λεπτά. Αφού περάσει αυτό το διάστημα τα στραγγίζω με τα χέρια ή μια πετσέτα αλλά όχι τελείως (να έχουν μια υγρασία).

  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik.

  3. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνω το ηλιέλαιο, το μέλι, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.

  4. Προσθέτω σταδιακά τα άλευρα στα υγρά υλικά και τέλος τη μισή ποσότητα από τις σταγόνες κουβερτούρας.

  5. Ανακατεύω και βάζω το μείγμα στο ταψί (24x24 εκ)που έχω καλύψει με λαδόκολλα.

  6. Ραντίζω με τις σταγόνες κουβερτούρας και ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις, για περίπου 35-40 λεπτά (δεν πρέπει να στεγνώσει εντελώς εσωτερικά).

  7. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και βγάζω από το ταψί σε σχάρα και το αφήνω να κρυώσει.

  8. Κόβω σε κομμάτια και φυλάω σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με το Nesquik


Πώς να φτιάξεις άνθος αραβοσίτου βανίλια & κακάο

 

Οι κρέμες των παιδικών χρόνων που γίνονται στη στιγμή, τώρα μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τα μείγματα και σε 5 λεπτά να την γευόμαστε στην κλασική γεύση βανίλιας είτε στο απαράμιλλο σοκολατένιο κακάο.

Γεμάτες γλυκές αναμνήσεις, ζεστές ή κρύες το ίδιο απολαυστικές!

Φυσικά μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για ευκολία και στα γλυκά μας και να τις αποθηκεύουμε στο ντουλάπι μας.
 


ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΒΑΝΙΛΙΑ

 

 

ΠΟΣΟΤΗΤΑ:
300 ΓΡ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
7 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 60 γρ κόρν φλάουρ
  • 35 γρ γάλα σκόνη
  • 55 γρ άχνη ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • ½ κγ αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω το κορν φλάουρ, το γάλα σε σκόνη, την άχνη, τη βανιλίνη και το αλάτι ανακατεύοντας τα πολύ καλά.
  2. Μεταφέρω το μείγμα σε αεροστεγώς κλειστό βάζο και το αποθηκεύω στο ντουλάπι.
  3. Για να φτιάξω μια μερίδα κρέμα βάζω μια φλιτζάνα γάλα (240 ml) σε ένα κατσαρολάκι και μέσα του διαλύω 5 ½ ΚΣ (40 γρ) άνθος αραβοσίτου βανίλια.
  4. Το τοποθετώ στην εστία σε μέτρια ένταση και ανακατεύω απαλά μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα κρέμας.
  5. Σερβίρω αμέσως, μπορώ να γαρνίρω με λίγη κανέλα και τρώγεται ζεστή και κρύα.
     

ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

 

 

ΠΟΣΟΤΗΤΑ:
345 ΓΡ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
7 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 60 γρ κόρν φλάουρ
  • 35 γρ γάλα σκόνη
  • 50 γρ άχνη ζάχαρη
  • 25 γρ κακάο σκόνη
  • 1 βανιλίνη
  • ½ κγ αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω το κορν φλάουρ, το γάλα σε σκόνη, την άχνη, το κακάο, τη βανιλίνη και το αλάτι ανακατεύοντας τα πολύ καλά.
  2. Μεταφέρω το μείγμα σε αεροστεγώς κλειστό βάζο και το αποθηκεύω στο ντουλάπι.
  3. Για να φτιάξω μια μερίδα κρέμα βάζω μια φλιτζάνα γάλα (240 ml) σε ένα κατσαρολάκι και μέσα του διαλύω 5 ½ ΚΣ (40 γρ) άνθος αραβοσίτου βανίλια.
  4. Το τοποθετώ στην εστία σε μέτρια ένταση και ανακατεύω απαλά μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα κρέμας.
  5. Σερβίρω αμέσως, μπορώ να γαρνίρω με λίγη άχνη και τρώγεται ζεστή και κρύα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Σοκολατένια pancakes γεμιστά με μαρμελάδα

 

Θέλεις μοναδικό πρωινό ή γλυκό, φτιάξε σοκολατένια pancakes γεμιστά με μαρμελάδα και σέρβιρε τα με φρούτα και σοκολατένια σως. Ποιος μπορεί να τ’ αρνηθεί;

Όποια στιγμή κι αν επιλέξεις να τα δοκιμάσεις ένα είναι βέβαιο, ότι θα κολλήσεις!

Με το σοκολατένιο ρόφημα Nesquik με Opti-Start, ενισχύσεις τον οργανισμό σου με βιταμίνες, σίδηρο και ψευδάργυρο, συμπληρώνοντας ιδανικά τα οφέλη του γάλακτος.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ βρώμη
  • 40 γρ στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik
  • 280 ml γάλα
  • 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ½ κγ μπέικιν πάουντερ
  • 1 μεγάλο αυγό
  • λίγο βούτυρο για επάλειψη
  • μαρμελάδα φράουλα (ή άλλη γεύση)

Για τη σως:

  • 30 ml γάλα
  • 7 ΚΣ στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αλέθω στο μπλέντερ τη βρώμη με το στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik να γίνουν σκόνη.
  2. Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ, τη μπανάνα, το γάλα και τα χτυπάω.
  3. Ρίχνω το αυγό με το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύω για τελευταία φορά.
  4. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι με 1 κγ βούτυρο.
  5. Ρίχνω από 1 κουταλιά του μείγματος, βάζω στη μέση από ½  κγ μαρμελάδα, καλύπτω με λίγο μείγμα ακόμα, αφήνω 2 λεπτά να σταθεροποιηθεί σκεπάζοντας με καπάκι.
  6. Όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια σημαίνει ότι είναι έτοιμο και γυρίζω κι από την άλλη πλευρά για άλλα 2-3 λεπτά.
  7. Συνεχίζω όμοια με όλο το μείγμα.
  8. Για τη σως διαλύω σε ζεστό γάλα, στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik ανακατεύοντας καλά.
  9. Σερβίρω τα pancakes ανά 3-4 σε πύργο με φρούτα και γαρνίρω με τη σοκολατένια σως από πάνω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με το Nesquik


Γλυκό ψυγείου καρύδα

 

Ένα διαφορετικό εκπληκτικό, δροσερό, γλυκό ψυγείου καρύδα, με μπισκότα και βουτυρένια κρέμα.

Η γεύση της καρύδας μαζί με τα σοκολατένια μπισκότα και την αφράτη κρέμα δημιουργούν ένα απίστευτο συνδυασμό που ταιριάζει απόλυτα στο ζεστό καλοκαίρι που διανύουμε.

Οι εορταστικές μέρες μας επιτρέπουν να το φτιάξουμε και να το απολαύσουμε όλοι μαζί.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 KOMMATIA

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
8 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα (πλήρες ή light), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 55 γρ κορν φλάουρ
  • 230 γρ ζάχαρη
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 55 γρ βούτυρο
  • 100 γρ καρύδα τριμμένη
  • 125 γρ κράκερς, θρυμματισμένα

Για μπισκοτένια στρώση:

  • 2 συσκ. σοκολατένια γεμιστά μπισκότα
  • 40 γρ βούτυρο

Γαρνίρισμα:

  • 30 γρ καρύδα τριμμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω στην κατσαρόλα το γάλα και διαλύω μέσα του το κορν φλάουρ.
  2. Προσθέτω τη ζάχαρη, βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί το γάλα και να λιώσει η ζάχαρη (να μην βράσει).
  3. Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά να αφρατατέψουν.
  4. Παίρνω δύο κουτάλες της σούπας από το γάλα και το ρίχνω σταδιακά χτυπώντας στα αυγά. Γυρίζω το μείγμα των αυγών στο γάλα, προσθέτω τη βανίλια και ανακατεύω απαλά με την ξύλινη κουτάλα, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει η κρέμα, σε χαμηλή φωτιά.
  5. Όταν πήξει η κρέμα και στέκεται στην ράχη της κουτάλας, την βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο.
  6. Μεταφέρω την κρέμα σε ταψί, σκεπάζω με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της (για να μην πιάσει κρούστα) και την αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Όταν κρυώσει τη μεταφέρω σε μπολ, την ανακατεύω απαλά να αφρατέψει μαζί με την καρύδα.
  8. Ρίχνω το 1/3 της κρέμας στο πυρέξ 21x28 εκ (ή ταψί) και την απλώνω.
  9. Θρυμματίζω στο μούλτι τα σοκολατένια μπισκότα με το βούτυρο και απλώνω τη μισή ποσότητα πάνω από την κρέμα ομοιόμορφα.
  10. Συνεχίζω βάζοντας το άλλο 1/3 της κρέμας και τα υπόλοιπα σοκολατένια μπισκότα.
  11. Βάζω στο μούλτι τα κράκερς τα θρυμματίζω αλλά όχι τελείως (να έχει κομματάκια) και τα αναμιγνύω με την υπόλοιπη κρέμα. 
  12. Απλώνω το μείγμα πάνω από τα μπισκότα στο πυρέξ και πασπαλίζω με την καρύδα να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του γλυκού.
  13. Το βάζω στο ψυγείο για μια νύχτα ή για 8 ώρες και την επόμενη είναι έτοιμο.
  14. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω!
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Μιλφέιγ σοκολάτα

 

ΝΑΙ! Μιλφέιγ σοκολάτα, έγινε κι αυτό και είναι απίστευτο, εύκολο, μοναδικό.

Τραγανές στρώσεις σφολιάτας με λιωμένο κακάο, αφράτη σοκολατένια σαντιγί και ντελικάτο φιλέ αμυγδάλου, να σπάνε μαζί όλα στο στόμα σου.

Αν έχεις αντοχές μπορείς να το ξεχάσεις, διαφορετικά απόλαυσε ένα γενναίο κομμάτι.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
5  ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 – 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 750 - 800 γρ (2 φύλλα)σφολιάτας
  • 4 ΚΣ κακάο σκόνη
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • 600 γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 ΚΣ κονιάκ
  • φιλέ αμυγδάλου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε επίπεδη επιφάνεια κοσκινίζω λίγο κακάο και απλώνω πάνω το ένα φύλλο σφολιάτας.

  1. Το ραντίζω με κακάο και από πάνω και το ανοίγω, λίγο, απαλά με ένα πλάστη.
  2. Μεταφέρω στο ταψί και το τρυπάω καλά με ένα πιρούνι. Σκεπάζω με λαδόκολλα και βάζω για βάρος ένα άλλο ταψί.
  3. Ψήνω στους 220*C στις αντιστάσεις για 10 λεπτά. Αφαιρώ το ταψί από πάνω και τη λαδόκολλα και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
  4. Σε ένα μπολ ζεσταίνω 100 γρ κρέμα γάλακτος. Ρίχνω μέσα της θρυμματισμένη κουβερτούρα, αφήνω ένα λεπτό και ανακατεύω να λιώσει και να ενωθούν σε σοκολατένια γκανάζ.
  5. Χτυπάω στο μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και μόλις αφρατέψει προσθέτω το κονιάκ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
  6. Ρίχνω σε δόσεις τη σοκολατένια γκανάζ ενώνοντας απαλά τα δύο μείγματα με μια μαρίζ.
  7. Κόβω τις άκρες της σφολιάτας ισιώνοντας το κάθε φύλλο και έπειτα τα κομμάτια.
  8. Βάζω από ένα κομμάτι σε κάθε μερίδα, με κορνέ (όχι απαραίτητος) απλώνω τη σοκολατένια σαντιγί και πασπαλίζω λίγο φιλέ αμυγδάλου. Συνεχίζω όμοια με άλλη μια σφολιάτα, σαντιγί, φιλέ αμυγδάλου και σκεπάζω με το τρίτο φύλλο σφολιάτας.
  9. Γαρνίρω κοσκινίζοντας με κακάο και αφήνω για 2 – 3 ώρες στο ψυγείο να σταθεί το γλυκό.
  10. Σερβίρεται την ίδια μέρα, να είναι το φύλλο αφράτο και τραγανό.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Μους γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα

 

Καλοκαιρινή, δροσερή μους γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα και γλυκιά μαρμελάδα κεράσι με φρέσκα φρούτα να την πλαισιώνουν.

Έξτρα πινελιά η αρωματική μέντα προσφέρει φρεσκάδα στη μους και με φόρμες μπορούμε να της δώσουμε εντυπωσιακά σχήματα.

Χρησιμοποιώντας γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό η μους αποκτά πλούσια πυκνότητα και απίθανη γεύση!

Έχουμε και ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ακολούθησε το paxxi.gr σε Facebook & Instagram, πάρε μέρος και κέρδισε προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ.

 

 

 

ΑΤΟΜΑ:
12  ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
8 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα γιαουρτιού:

  • 12 γρ ζελατίνη σκόνη
  • 100 γρ λευκή σοκολάτα
  • 300 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό
  • 3 ασπράδια
  • 60 γρ ζάχαρη

Για γαρνίρισμα:

  • μαρμελάδα κεράσι
  • φρέσκα κεράσια
  • φύλλα μέντας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε λίγο παγωμένο νερό διαλύω τη ζελατίνη και την αφήνω για 10 λεπτά να μαλακώσει.
  2. Χτυπάω με το μίξερ, σε μπεν μαρί, τα ασπράδια μαζί με μια πρέζα αλάτι. Όταν αφρίσουν ρίχνω σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας την ανάδευση μέχρι να αρχίσει να σφίγγει το μείγμα. Βγάζω από το μπεν μαρί και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να γίνει γυαλιστερή μαρέγκα.
  3. Λιώνω την λευκή σοκολάτα και την αφήνω λίγο να κρυώσει. Προσθέτω σταδιακά το γιαούρτι αναμιγνύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  4. Ζεσταίνω ελαφρά τη ζελατίνη να λιώσει και να διαλυθεί τελείως. Ρίχνω 3 ΚΣ από το μείγμα γιαουρτιού στη ζελατίνη, ανακατεύω και γυρίζω όλο το μείγμα στο υπόλοιπο γιαούρτι.
  5. Ενσωματώνω απαλά με μια μαρίζ ,σε δόσεις τη μαρέγκα στο μείγμα του γιαουρτιού.
  6. Ρίχνω το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης ή σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή σε μια απλή ορθογώνια καλυμμένη με μεμβράνη.
  7. Βάζω στο ψυγείο για μια νύχτα ή 8 ώρες.
  8. Την επόμενη γυρίζω τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρω με τη μαρμελάδα κεράσι από πάνω, τα φρέσκα φρούτα και τα αρωματικά φύλλα μέντας.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Γλυκό ψυγείου με μπισκότο και πραλίνα

 

Πανεύκολο, βελούδινο γλυκό ψυγείου με μπισκότα και πραλίνα, δροσερό, σοκολατένιο ιδανικό για τις ζεστές μέρες που διανύουμε χωρίς να χάνουμε χρόνο στην κουζίνα.

Μέσα σε λίγα λεπτά είναι έτοιμο και χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή να κρυώσει για να μπορέσουμε να το απολαύσουμε. Έτσι ακόμα και οι πιο πολυάσχολοι δεν έχουν δικαιολογία για να μην το δοκιμάσουν.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
8 – 9 KOMMATIA

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
4 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
4 ΩΡΕΣ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

Υλικά

  • 200 γρ (24 τμχ) μπισκότα τύπου πτι-μπερ

Για την κρέμα τυριού:

  • 250 γρ μασκαρπόνε ή γλυκιά μυζήθρα
  • 100 γρ άχνη ζάχαρη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος

Για την κρέμα πραλίνα:

  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 400 γρ πραλίνα φουντουκιού

Γαρνίρισμα:

  • Τριμμένη κουβερτούρα

 

Εκτέλεση

  1. Στρώνω τη βάση του πυρέξ 21x28 εκ (ή ταψιού) με μπισκότα να την καλύπτουν όλη (αν χρειαστεί κόβω κάποια μπισκότα).
  2. Με το μίξερ χτυπάω το μασκαρπόνε, την άχνη και την κρέμα γάλακτος να αφρατέψουν.
  3. Απλώνω το μισό μείγμα πάνω στα μπισκότα.
  4. Σε άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί (όχι πάνω από 7 λεπτά), προσθέτω την πραλίνα σε δύο δόσεις ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ (να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του).
  5. Ρίχνω κι από αυτό τη μισή δόση πάνω στην κρέμα τυριού να την καλύψει.
  6. Επαναλαμβάνω τις στρώσεις άλλη μια φορά μπισκότα – κρέμα τυριού – κρέμα πραλίνας. 
  7. Γαρνίρω τριμμένη κουβερτούρα, σκεπάζω με μεμβράνη το σκεύος και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να κρυώσει.
  8. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Εύκολη, δίχρωμη σοκολατένια πουτίγκα (χωρίς ψήσιμο)

 

Το πιο δροσερό γλυκό που θα λατρέψουν όλοι! Γιορτάζεις εσύ, κάποιος στο σπίτι ή θέλεις να το δωρίσεις; Όπου κι αν προσφέρεις την δίχρωμη σοκολατένια πουτίγκα, ένα είναι σίγουρο ότι δεν θα περισσέψει κομμάτι!

Κρύα στρώση πραλίνας που συμπληρώνεται από κρεμώδη πουτίγκα και όλα αυτά τυλιγμένα σε ρευστή πραλίνα με χοντροκομμένα φουντούκια να σπάνε την βελούδινη απόλαυση. Και όχι δεν ξυπνάς από όνειρο, το συνεχίζεις δοκιμάζοντας άλλη μια μπουκιά. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΞΗΣ:
5 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
5 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη σοκολατένια βάση:

  • 480 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ πραλίνα φουντουκιού
  • 80 γρ άχνη ζάχαρη
  • 120 ml νερό κρύο
  • 18 γρ ζελατίνη σε σκόνη

Για την βάση κρέμα:

  • 300 ml κρέμα τυρί, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ ζαχαρούχο γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 ml νερό κρύο
  • 15 γρ ζελατίνη σε σκόνη

Για γαρνίρισμα:

  • 100 γρ πραλίνα φουντουκιού
  • 30 γρ φουντούκια καβουρδισμένα, ξεφλουδισμένα, χοντροκομμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα ποτήρι με 120 ml κρύο νερό βάζω 18 γρ ζελατινής να μαλακώσει για 10 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω την πραλίνα φουντουκιού, το γάλα και την άχνη ζάχαρη.
  3. Αφού έχει μαλακώσει η ζελατίνη την ζεσταίνω λίγο (είτε σε ένα μπρίκι είτε στο φούρνο μικροκυμάτων) και ανακατεύω να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη. Την προσθέτω στο μπολ και χτυπάω καλά με το σύρμα (ή το μίξερ σε χαμηλή ένταση) να γίνει όλο μια κρέμα.
  4. Ρίχνω το μείγμα σε ειδική φόρμα για ζελεδογλυκά (κάνει και μια κανονική φόρμα του κέικ αλλά το ξεφορμάρισμα είναι πιο δύσκολο) με άνοιγμα στη μέση.
  5. Το βάζω στο ψυγείο για 1 – 1,5 ώρα να κρυώσει.
  6. Αφού περάσει η ώρα πάλι βάζω σε ένα ποτήρι με κρύο νερό 15 γρ ζελατίνης για 10 λεπτά.
  7. Αφού περάσουν, ζεσταίνω το μείγμα και ανακατεύω καλά να διαλυθεί η ζελατίνη.
  8. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω την κρέμα τυρί, με το ζαχαρούχο γάλα και το μείγμα της ζελατίνης.
  9. Ρίχνω το μείγμα πάνω από το σοκολατένιο και επιστρέφω πάλι στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες.
  10. Το γλυκό έχει κρυώσει και έχει στερεοποιηθεί, το βγάζω από το ψυγείο και το αναποδογυρίζω στην πιατέλα (αν είναι κανονική η φόρμα του κέικ, με ένα μαχαίρι απαλά ξεκολλάω τα τοιχία πρώτα).
  11. Ζεσταίνω ελάχιστα λίγη πραλίνα γαρνίροντας από πάνω το γλυκό και τελειώνω ραντίζοντας με λίγα χοντροκομμένα φουντούκια. 
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Κέικ λεμονιού με φιστίκια Αιγίνης

 

Αρωματικό κέικ λεμονιού με φιστίκια Αιγίνης, φινετσάτο, χωρίς έντονη γλύκα για να συνοδεύσει τα ζεστά απογεύματα μας. 

Το δροσερό άρωμα του ταιριάζει στην εποχή με εκλεπτυσμένη εμφάνιση που μπορεί άξια να σταθεί στο τραπέζι μας.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα 2 λεμονιών
  • 1 κγ μαγειρική σόδα
  • 240 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 150 ml γάλα
  • 120 γρ φιστίκια Αιγίνης, κομμένα στα 2
  • Για το γλάσο:
  • 100 γρ άχνη ζάχαρη
  • χυμό ½ λεμονιού
  • 50 γρ φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
  3. Προσθέτω το ξύσμα των λεμονιών και αφού διαλύσω την μαγειρική σόδα μέσα στο λεμόνι, τα ρίχνω κι αυτά στο μίγμα.
  4. Ενσωματώνω το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και τα βάζω στο μπολ εναλλάξ με το γάλα σε 2-3 δόσεις.
  5. Τέλος προσθέτω τα τεμαχισμένα φιστίκια, ανακατεύοντας απαλά με μια μαριζ.
  6. Ρίχνω το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 11 x 22 εκ και ψήνω στο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για περίπου 1 ώρα (αν χρειαστεί σκεπάζω προς το τέλος με αλουμινόχαρτο).
  7. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και ξεφορμάρω το κέικ στην πιατέλα.
  8. Για το γλάσο ανακατεύω σε ένα μπολάκι την άχνη με το χυμό λεμονιού, ρίχνοντας το σταδιακά να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλω, ώστε να μην γίνει πολύ ρευστό το μείγμα.
  9. Αφού κρυώσει το κέικ, ρίχνω το γλάσο και πασπαλίζω τα φιστίκια Αιγίνης από πάνω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Μωσαϊκό σοκολάτας με πασχαλινά μπισκότα

 

Με τα πασχαλινά μπισκότα που περίσσεψαν φτιάξε να κεράσεις σοκολατένιο μωσαϊκό με μπισκότα και καρύδια σε λίγα λεπτά. Τα μόνα που χρειάζονται είναι 5 υλικά και χρόνος για να κρυώσει.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα σούπερ εύκολο γλυκό με όλη τη γεύση του σοκολατένιου ροφήματος Nesquik με Opti-Start, με βιταμίνες, σίδηρο και ψευδάργυρο που συμπληρώνει ιδανικά τα οφέλη του γάλακτος.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
4 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
4 ΩΡΕΣ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ πασχαλινά μπισκότα που έχουν περισσέψει
  • 50 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • 200 ml γάλα εβαπορέ
  • 20 ml σπορέλαιο
  • 350 γρ σοκολατένιο ρόφημα Nesquik
  • 1/2 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • Γκανάζ:
  • 50 ml γάλα εβαπορέ
  • 100 γρ σοκολατένιο ρόφημα Nesquik
  • τριμμένα καρύδια, για γαρνίρισμα
  • αποξηραμένα φρούτα πχ. μάγκο - βερίκοκα, για γαρνίρισμα


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα και μέσα του διαλύω τα 350 γρ σοκολατένιο ρόφημα Nesquik. Προσθέτω το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνω τα μπισκότα και τα καρύδια ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
  2. Σε μια ορθογώνια φόρμα 11x22 εκ που έχω καλύψει με μεμβράνη ρίχνω το μείγμα, ισιώνοντας με μια σπάτουλα την επιφάνεια του.
  3. Βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
  4. Βγάζω και ξεφορμάρω σε μια πιατέλα το μωσαϊκό.
  5. Ζεσταίνω 50 ml γάλα και μέσα του διαλύω 100 γρ σοκολατένιο ρόφημα Nesquik. Ανακατεύω και γαρνίρω τον κορμό από πάνω. Πασπαλίζω έξτρα καρύδια, αποξηραμένα φρούτα και σερβίρουμε.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με το Nesquik


Πατούδα Κρητικά

 

Κρητικά πατούδα, το ανεπανάληπτο γιορτινό γλύκισμα του νησιού. Αχνισμένα πιτάκια που μοσχοβολάνε ροδόνερο και κρύβουν μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, μέλι και γλυκά μπαχαρικά. Είναι και νηστίσιμα!

Δεν υπάρχει γιορτή που να μην συνοδεύεται από το παραδοσιακό γλυκό, είτε σε γάμο και αρραβώνα είτε το Πάσχα, γίνονται αφορμή για να τα απολαύσουμε.

Όποιος έρχεται στην Κρήτη επιβάλλεται να τα δοκιμάσει.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
32 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 – 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
55 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 60 ml ρακή
  • 120 ml νερό ή αλισίβα
  • 120 ml χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κγ μαγειρική σόδα
  • 600 γρ αλεύρι μαλακό
  • ½ κγ μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ καρύδια, χοντροκομμένα
  • 80 γρ αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 25 γρ φρυγανιά τριμμένη ή σουσάμι κοπανισμένο
  • 1 κγ κανέλα
  • ¼ κγ γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο

Για το σιρόπι:

  • 65 ml νερό
  • 110 γρ ζάχαρη
  • 130 ml μέλι

Για γαρνίρισμα:

  • ανθόνερο (προαιρετικά)
  • άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξω τη γέμιση ξεκινάω από το σιρόπι.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό με τη ζάχαρη, ανάβω την εστία σε μέτρια θερμοκρασία, να βράσουν για 5 λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι ανακατεύοντας για να διαλυθεί.
  3. Σε ένα μπολ ρίχνω τα καρύδια, τα αμύγδαλα, την αλεσμένη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω. Προσθέτω το ελαιόλαδο και σταδιακά το σιρόπι μέχρι να μην «κατεβαίνει» και περισσεύει στον πάτο του σκεύους (το μείγμα πρέπει να είναι νωπό αλλά χωρίς να στάζει υγρά).
  4. Για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά στο ελαιόλαδο τη ζάχαρη, να αφρατέψει το μείγμα. Συνεχίζω με τη ρακή, το νερό ή την αλισίβα και αφού διαλύσω στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα τα ρίχνω κι αυτά στο μπολ. Αναμιγνύω το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και τα βάζω σταδιακά στο μείγμα.
  5. Παίρνω μια μπάλα ζύμης σε μέγεθος μικρού μανταρινιού, την ανοίγω σε αλευρωμένη επιφάνεια και στη μέση της βάζω από 1ΚΣ γέμιση. Διπλώνω τη ζύμη πιέζοντας γύρω από τη γέμιση να φύγει ο αέρας και να κολλήσει η ζύμη. Με ένα κουπ-πατ 7 – 8 εκ διάμετρο κόβω δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο.
  6. Τοποθετώ την πατούδα σε λαδόκολλα στο ταψί και συνεχίζω όμοια με τις υπόλοιπες.
  7. Ψήνω στο φούρνο στους 180*C για 20 – 25 λεπτά περίπου, βγάζω και τις αφήνω να κρυώσουν.
  8. Ραντίζω με λίγο ανθόνερο και κοσκινίζω από πάνω με άχνη ζάχαρη.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Πώς να φτιάξεις μαρέγκα νηστίσιμη - veggan από ρεβύθια

 

Κι όμως μπορούμε να φτιάξουμε νηστίσιμη – Veggan μαρέγκα και να χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας παν-εύκολα με ρεβύθια.

Πραγματικά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την αυθεντική ούτε σε πυκνότητα και όγκο ούτε σε γυαλάδα.

Ο δρόμος άνοιξε και μπορούμε ακόμα και στη νηστεία να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας γλυκά που απαιτούν μαρέγκα!
 


 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
3 - 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
3 - 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ ρεβύθια
  • ¼ κγ μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ¼ λεμονιού χυμό
  • ½ βανιλίνη (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω τα ρεβύθια, τα σκεπάζω με νερό να τα καλύπτει 2 εκ καιμέσα διαλύω ¼ κγ σόδα. Τα αφήνω όλη τη νύχτα ή για 8 ώρες.
  2. Στραγγίζω τα ρεβύθια από το νερό και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει 3 εκ να βράσουν για τουλάχιστον 1 ώρα (μέχρι να μαλακώσουν).
  3. Στραγγίζω τα ρεβύθια, κρατάω το ζουμί στο οποίο έβρασαν και το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Βάζω το ζουμί σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω 1 πρέζα αλάτι και ¼ χυμό από λεμόνι και χτυπάω με το μίξερ. Χρειάζεται από 3 – 10 λεπτά για να αφρίσει και στη συνέχεια να σφίξει σε πυκνή μαρέγκα.
  5. Όταν γίνει μαρέγκα μπορώ να το αρωματίζω με ½ βανιλίνη για άρωμα βανίλιας και να το χρησιμοποιήσω σε ότι συνταγή απαιτεί μαρέγκα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Γλυκιά νηστίσιμη κολοκυθόπιτα με καρύδια και σταφίδες

 

Γλυκιά νηστίσιμη κολοκυθόπιτα με καρύδια, σταφίδες και τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου να αναδύονται.

Με σπιτικό σιροπιαστό  φύλλο, καλυμμένο με άχνη και κανέλα που όταν το δαγκώνεις ο ουρανίσκος σου πλημμυρίζει με τη γλύκα της κολοκύθας, το χοντροκομμένο καρύδι που σπάει στο δόντι και τις σταφίδες να προσθέτουν τη δική τους νότα σε αυτή τη διαφορετική πίτα. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
16 – 19 ΚΟΜΜΑΤΙΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 – 2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο:

  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 240 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 1 (1-1,2 κιλό) κίτρινη κολοκύθα 
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 4 ΚΣ σιμιγδάλι χοντρό
  • 200 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • 160 γρ σταφίδες κομμένες στη μέση
  • 2 κγ κανέλα
  • 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:

  • 200 γρ ζάχαρη
  • 240 μλ νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ½ λεμονιού χυμό
  • άχνη και κανέλα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω την κολοκύθα και αφαιρώ τα σπόρια της. Την τρίβω και την αφήνω σε σουρωτήρι για 1 ώρα και με μια γάζα (ή λεπτή πετσέτα κουζίνας) την στραγγίζω από τα υγρά της.
  2. Την βάζω σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  3. Προσθέτω το ελαιόλαδο και σοτάρω για 2 – 3  λεπτά την κολοκύθα.
  4. Βγάζω από τη φωτιά και ρίχνω τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλα και το γαρύφαλλο ανακατεύοντας καλά.
  5. Αφήνω να κρυώσει τελείως το μείγμα.
  6. Για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το νερό, το ελαιόλαδο και αφού αναμείξω το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ τα προσθέτω σταδιακά στα υγρά υλικά.
  7. Σκεπάζω και αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.
  8. Εν τω μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνω το σιρόπι.
  9. Ρίχνω το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και το χυμό του λεμονιού αφήνοντας το να βράσει για 5 λεπτά. Βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  10. Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζω τη ζύμη, τη χωρίζω και κρατάω τα 2/3 ενώ την υπόλοιπη τη βάζω πίσω στο μπολ σκεπασμένη.
  11. Ανοίγω το φύλλο σε ορθογώνιο σχήμα (ή στρογγυλό ανάλογα το σκεύος που θα χρησιμοποιήσω) και αφού αλείψω με λίγο ελαιόλαδο τη φόρμα, μεταφέρω τη ζύμη καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχία της.
  12. Με ένα πιρούνι τρυπάω τον πάτο της ζύμης και από πάνω απλώνω τη γέμιση.
  13. Σκεπάζω με το υπόλοιπο φύλλο που ανοίγω, κόβω όση ζύμη περισσεύει από τα τοιχία και κλείνω προς τα μέσα ενώνοντας τα φύλλα.
  14. Αλείφω την πίτα με λίγο ελαιόλαδο, ραντίζω με νερό και με ένα κοφτερό μαχαίρι την χαράζω σε τρία σημεία.
  15. Βάζω στο φούρνο, στην κατώτερη σχάρα, στους 200 – 220*C για 1 ώρα στις αντιστάσεις, έπειτα βάζω στον αέρα για άλλα 10 – 15 λεπτά για να πάρει χρώμα.
  16. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 2 λεπτά να κρυώσει και τη λούζω με το σιρόπι.
  17. Αφήνω 1 – 2  ώρες να το απορροφήσει όλο.
  18. Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!