ΔΩΔΩΝΗ

Σοκολατένια τούρτα πραλίνα σε κορμό δέντρου

Σοκολατένια τούρτα πραλίνα σε κορμό δέντρου με σκατζοχοιράκια για να εντυπωσιάσουμε στο γιορτινό μας τραπέζι.

Ιδιαίτερη τόσο στην όψη της που θυμίζει κορμό δέντρου, με τα ζωάκια πάνω του, όσο και εσωτερικά κόβοντας την που φαίνονται σαν πραγματικό κορμό τα χρώματα της βανίλιας και της σοκολάτας να εναλλάσσονται.

Φτιαγμένη με μια πρωτότυπη μους πραλίνας με γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό.


ΑΤΟΜΑ:

14 - 16 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

20 - 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

4 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι:

  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 250 γρ ζάχαρη

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 375 γρ αλεύρι μαλακό

  • 20 γρ μπέικιν πάουντερ

  • 60 γρ κακάο σκόνη

  • 80 ml φρέσκο πλήρες γάλα ΔΩΔΩΝΗ

Για το σιρόπι:

  • 240 ml νερό

  • 240 γρ ζάχαρη

  • ½  λεμόνι το χυμό

Για τη σοκολατένια μους:

  • 2 φύλλα (6 γρ) ζελατίνης

  • 120ml φρέσκο πλήρες γάλα ΔΩΔΩΝΗ

  • 3 ΚΣ μέλι

  • 2 αυγά, χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 200 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη

  • 200 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό

  • 60 γρ ζάχαρη άχνη

  • Για την πραλίνα:

  • 190 γρ ζάχαρη

  • 2 ΚΣ νερό

  • 100 γρ αμύγδαλα

Για τα σκατζοχοιράκια:

  • 100 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη

  • 30 ml φρέσκο πλήρες γάλα ΔΩΔΩΝΗ

  • παντεσπάνι ή μπισκότα θρυμματισμένα

  • αμύγδαλα ασπρισμένα κομμένα στη μέση

  • κουκουνάρια

Για γαρνίρισμα:

  • 150 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το παντεσπάνι χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτω τη βανίλια και αφού αναμίξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ τα ρίχνω εναλλάξ στο μπολ με 50 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ.

  2. Χωρίζω το μείγμα σε δύο ίσα μέρη και στο ένα προσθέτω το κακάο μαζί με 30 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω τα μείγματα εναλλάξ (βανίλια – κακάο- βανίλια κλπ) σε 2 φόρμες του κέικ (λαδωμένες) 20 & 22 εκ (αν δεν έχω 2 φόρμες ψήνω όλο το μείγμα σε μια και έπειτα το κόβω σε μια μικρότερη).

  3. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 20-30 λεπτά. Βγάζω τα παντεσπάνια από το φούρνο (πρώτα θα είναι έτοιμο το πιο μικρό), τα αφήνω να κρυώσουν 10 λεπτά και τα βγάζω από τις φόρμες. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως και κόβω το κάθε ένα σε 2 επίπεδα. Αν κάποιο έχει φουσκώσει πολύ αφαιρώ το «καπάκι» από το παντεσπάνι και το κρατάω.

  4. Για να φτιάξω το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βράζω για 2 λεπτά το νερό , τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Μόλις λιώσει η ζάχαρη το βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

  5. Για τη μους βάζω  τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό να τα σκεπάζει και αφήνω για 10 λεπτά να μαλακώσουν.

  6. Χωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάω τα πρώτα στο μίξερ να αφρατέψουν. Ρίχνω τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.

  7. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα να ζεσταθεί μαζί με τη βανίλια. Σε ένα μπολ χτυπάω απαλά τους κρόκους και ρίχνω μια ΚΣ γάλα σε αυτό ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζω όλους τους κρόκους στην κατσαρόλα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να βράσουν. Βγάζω από την εστία, στραγγίζω απαλά τις ζελατίνες και τις ρίχνω μέσα ανακατεύοντας να διαλυθούν και προσθέτω το μέλι.

  8. Σε ένα μπολ βάζω την τεμαχισμένη κουβερτούρα και την λιώνω είτε σε μπεν μαρί είτε στα μικροκύμματα. Ενώνω τη λιωμένη σοκολάτα με το προηγούμενο μείγμα και το αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά.

  9. Ενσωματώνω το μείγμα με τη μαρέγκα σε δόσεις ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

  10. Αφήνω τη μους στο ψυγείο για μια ώρα να κρυώσει.

  11. Για την πραλίνα λιώνω σε ένα τηγάνι τη ζάχαρη μαζί με το νερό χωρίς να ανακατεύω καθόλου μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη σε μέτρια φωτιά (καλό είναι να το κάνουμε σε δύο δόσεις, μισή κάθε φορά, γιατί η καραμέλα πρέπει να μην έχει βάθος για να καραμελώσει σωστά). Τότε ρίχνω να αμύγδαλα ανακινώντας απαλά από το χερούλι μέχρι να πάρει καστανό χρώμα και να καραμελώσει. Ρίχνω την καραμέλα πάνω σε αλουμινόχαρτο προσπαθώντας να το απλώσω και το αφήνω να κρυώσει εντελώς. Τότε την κόβω σε κομμάτια και την θρυμματίζω σε ένα γουδί (ή στο μούλτι).

  12. Ενσωματώνω την πραλίνα στη μους.

  13. Λιώνω με τον ίδιο τρόπο 150 γρ κουβερτούρα για το γαρνίρισμα και την απλώνω σε λεπτή στρώση πάνω σε τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο. Με τη βοήθεια μιας λαδόκολλας το τυλίγω και το βάζω στο ψυγείο για 10 λεπτά να σταθεροποιηθεί.

  14. Για να μοντάρω την τούρτα βάζω το ένα μεγαλύτερο παντεσπάνι πάνω σε μια πιατέλα και το ραντίζω με σιρόπι.

  15. Απλώνω μια στρώση από την μους πραλίνας και συνεχίζω όμοια πρώτα με το επόμενο μεγάλο παντεσπάνι και έπειτα με τα δύο μικρότερα.

  16. Καλύπτω με τη μους και τα πλάγια από τα παντεσπάνια και αφού έχει στεγνώσει η κουβερτούρα που είχα απλώσει στο αλουμινόχαρτο την σπάω σε στενόμακρα κομμάτια και καλύπτω με αυτά την περίμετρο της τούρτας δημιουργώντας τον κορμό ενός δέντρου.

  17. Σκεπάζω με τη μους και την επιφάνεια της τούρτας με τον ίδιο τρόπο.

  18. Τέλος λιώνω τα 100 γρ κουβερτούρας μαζί με λίγο γάλα και τα ανακατεύω με το θρυμματισμένο παντεσπάνι που είχε περισσέψει(ή μπισκότα) δημιουργώντας μια ζύμη. Με αυτή φτιάχνω σκαντζόχοιράκια που διακοσμώ με ασπρισμένα αμύγδαλα και για μάτια βάζω δύο κουκουνάρια.

  19. Βάζω την τούρτα στο ψυγείο για 4 ώρες πριν την σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Σφακιανή πίτα Hack, με φέτα, σύγκλινο και αυγό

Hackάρουμε την παραδοσιακή Σφακιανή πίτα με το μέλι, σε μια διαφορετική αλμυρή εκδοχή με φέτα, σύγκλινο και αυγά.

Μετατρέπεται σε πλήρες γεύμα που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις μας!

Το σύγκλινο δίνει το έντονο άρωμα του, το αυγό τηγανισμένο μέσα στη σάλτσα ντομάτας και όλα αυτά τα πάνω σε μια τυρένια πίτα και γίνονται μια μπουκιά. Τι περισσότερο να ζητήσεις;

Χρησιμοποίησε φέτα ΔΩΔΩΝΗ με – 40% λιγότερο αλάτι ιδανική γι’ αυτή τη συνταγή και θα την απογειώσεις!

Έχουμε και ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ακολούθησε το paxxi.gr σε Facebook & Instagram, πάρε μέρος και κέρδισε προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ.

 

ΑΤΟΜΑ:

6 – 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

70 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για τις πίτες:

  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 150 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 ΚΣ ξύδι

  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 1 πρέζα αλάτι

Γέμιση:

  • 200 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ με -40& λιγότερο αλάτι, θρυμματισμένη

Γαρνίρισμα:

  • 6 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 120 γρ σύγκλινο σε κομμάτια

  • 4 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες

  • 4 ΚΣ ελαιόλαδο

  • ¼ κγ αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

  2. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας αρχικά με μια κουτάλα ενώ στη συνέχεια με τα χέρια. Όταν η ζύμη είναι ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια, δεν χρειάζεται άλλο αλεύρι.

  3. Την χωρίζω σε έξι ίσα μέρη και τα πλάθω σε μπαλίτσες.

  4. Σε ένα άλλο μπολ θρυμματίζω με τα χέρια τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ με -40& λιγότερο αλάτι, παίρνω 1ΚΣ κάθε φορά και πλάθω μπαλίτσες.

  5. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω λίγο με τα χέρια κάθε μπαλίτσα ζύμης σε διάμετρο 7-8 εκ τοποθετώ στη μέση την μπαλίτσα φέτας και την κλείνω μέσα τη ζύμη, πλάθοντας την πάλι σε στρογγυλό σχήμα.

  6. Ανοίγω με τα χέρια αρχικά τη ζύμη και έπειτα με τον πλάστη σιγά σιγά να μην βγει η φέτα έξω. Την ανοίγω όσο πιο λεπτή γίνεται.

  7. Όμοια συνεχίζω και με την υπόλοιπη ζύμη.

  8. Ζεσταίνω ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια ένταση, με ελάχιστο ελαιόλαδο ίσα να αλείψει τον πάτο του.

  9. Βάζω μια πίτα κάθε φορά, την αφήνω για 2 λεπτά και μόλις πάρει χρώμα την γυρίζω και από την άλλη πλευρά.

  10. Τις βάζω σε ένα πιάτο την μια πάνω στην άλλη.

  11. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το σύγκλινο σε κομματάκια, σε δυνατή ένταση για 3 λεπτά ανακατεύοντας να πάρει χρώμα.

  12. Το βγάζω σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι ρίχνω τις ντομάτες μαζί με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

  13. Ανακατεύω απαλά να ψηθούν για 15 λεπτά, σε μέτρια-χαμηλή ένταση.

  14. Τότε σπάω τα αυγά μέσα στην ντομάτα, σκεπάζω με καπάκι και αφήνω να τηγανιστούν.

  15. Όταν το ασπράδι έχει πήξει είναι έτοιμα, προσθέτω το σύγκλινο και βγάζω το τηγάνι από την εστία.

  16. Σερβίρω σε κάθε πιάτο από μια πίτα και από πάνω με μια σπάτουλα βάζω από ένα αυγό με σάλτσα ντομάτας και κομματάκια σύγκλινο.

  17. Γαρνίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Μπρουσκέτα με μαρέγκα φέτας και αυγό

Αυτό το brunch δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει, ετοίμασε σε λίγα λεπτά μπρουσκέτες με μαρέγκα φέτας και αυγό και όλοι θα σ ευγνωμονούν!

Παραδόσου στην τυρένια μαρέγκα που μέσα της σκάει ο γλυκός κρόκος του αυγού και μαζί με τη φρυγανισμένη μπρουσκέτα δημιουργούν απανωτές εκρήξεις στον ουρανίσκο σου.

Καλύτερα να φτιάξεις πολλές μαζί γιατί μια μόνο δεν φτάνει.

Χρησιμοποίησε φέτα ΔΩΔΩΝΗ με – 40% λιγότερο αλάτι ιδανική γι’ αυτή τη συνταγή και θα την απογειώσεις!

 

ΑΤΟΜΑ:

4 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

8 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

23 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 4 αυγά

  • 100 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ με -40& λιγότερο αλάτι, θρυμματισμένη

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 10 γρ βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ

  • 4 φέτες ψωμί

  • λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια και κρατάω τους κρόκους χωριστά τον κάθε ένα ενώ τα ασπράδια όλα μαζί σε ένα μπολ.

  2. Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτω την θρυμματισμένη φέτα ΔΩΔΩΝΗ με -40% λιγότερο αλάτι μαζί με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  3. Ανακατεύω απαλά με μια κουτάλα και μοιράζω το μείγμα στα τέσσερα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι δημιουργώ ένα βαθούλωμα στο κέντρο κάθε μαρέγκας.

  4. Τοποθετώ από ένα κρόκο στο κάθε μαρέγκας και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για 8 λεπτά.

  5. Εν τω μεταξύ σε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά λιώνω το βούτυρο και φρυγανίζω ελαφρά τις μπουσκέτες σε αυτό για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

  6. Βγάζω τις μπρουσκέτες, τοποθετώ πάνω σε κάθε μια από μια μαρέγκα φέτας και γαρνίρω με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι και έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Αλμυρά muffins με λαχανικά

Αλμυρά muffins με λαχανικά, εύκολα, γρήγορα για όλες τις ώρες από το πρωί μέχρι το βράδυ που μπορούμε να απολαύσουμε και να πάρουμε μαζί μας παντού.

Με πολλές παραλλαγές που μπορούμε να δημιουργήσουμε είτε στα λαχανικά, είτε στα τυριά ανάλογα τις προτιμήσεις μας.

Ένα είναι σίγουρο ότι μέσα σε λιγότερο από μια ώρα είναι έτοιμα με τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ να τους δίνει την ξεχωριστή νοστιμιά της.


ΑΤΟΜΑ:

12 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ αλεύρι μαλακό

  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

  • 100 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό

  • 100 ml ηλιέλαιο

  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 80 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ, σε κυβάκια

  • 2 κολοκυθάκια

  • 12 μίνι ντοματίνια

  • 1/4 κγ αλάτι

  • 1 πρέζα πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τρίβω δύο μικρά κολοκυθάκια.

  2. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση φωτιά, σοτάρω τα τριμμένα κολοκυθάκια να εξατμιστούν τα υγρά τους.

  3. Σε μέτριο μπολ αναμειγνύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι και τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ σε κυβάκια ή θρυμματισμένη.

  4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό, το ηλιέλαιο και το μπολ με τα άλευρα.

  5. Τέλος ρίχνω τα κολοκυθάκια και ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα.

  6. Κόβω ένα κολοκυθάκι σε λεπτές οριζόντιες φέτες, κάθε φέτα κόβω πάλι στη μέση και δημιουργώ ροζέτες (τυλίγοντας κάθε μια).

  7. Γεμίζω με 2 ΚΣ από μείγμα τις θήκες των muffins (αφού πρώτα έχουμε λαδώσει απαλά και έχουμε αλευρώσει) και γαρνίρω με 1 ροζέτα κολοκυθάκι και 1 ντοματίνι.

  8. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C για 30 περίπου λεπτά.

  9. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσουν για 30 λεπτά και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Καλοκαιρινό μπουγιουρντί

 

Από τους πιο εύκολους- γρήγορους και μερακακλίδικους μεζέδες το μπουγιουρντί αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό για το ποτό μας που όλοι εκτιμούν όταν τον προσφέρουμε.

Πικάντικο με τη λιωμένη φέτα ΔΩΔΩΝΗ να κυριεύει τον ουρανίσκο όσο πιο φρέσκο το ψωμί που θα αλείψουμε τόσο πιο νόστιμο κι αυτό.

Η Τουρκικής προέλευσης η ονομασία του, οφείλεται στην καυτερή του γεύση όπως τα δυσάρεστα νέα που μαθαίνει κάποιος.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ, τριμμένη
  • 1 πιπεριά κέρατο κόκκινη ή πράσινη, σε ροδέλες
  • λίγη ντομάτα, σε ροδέλες
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • λίγη ρίγανη
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τρίβω τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ στον χοντρό τρίφτη.
  2. Πλένω την πιπεριά, αφαιρώ το κοτσάνι, τα σπόρια εσωτερικά και την κόβω σε ροδέλες.
  3. Πλένω μια ντομάτα και κόβω δυο φέτες σε ροδέλες από αυτή.
  4. Σε ένα πυρέξ μέτριο ή πυρίμαχο σκεύος βάζω τη μισή ποσότητα από την τριμμένη φέτα.
  5. Από πάνω απλώνω τις ροδέλες της πιπεριάς και 2 φέτες ντομάτας.
  6. Σκεπάζω με την υπόλοιπη φέτα και πασπαλίζω το πιπέρι, το μπούκοβο και τη ρίγανη.
  7. Ραντίζω με το ελαιόλαδο, σκεπάζω με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο στους 200*C για 15 - 20 λεπτά, να λιώσει η φέτα.
  8. Το σερβίρω ζεστό μέσα στο σκεύος που ψήθηκε μαζί με φρέσκο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Γαριδοπιτάκια

 

Γαριδοπιτάκια: Το θαλασσινό σνακ που δεν μπορείς να σταματήσεις να δαγκώνεις!

Βουτυρένιο πιτάκι που μέσα του φυλάει σαγανάκι γαρίδας με κόκκινη σάλτσα, κομματάκια γαρίδας μπλεγμένα με κυβάκια φέτας ΔΩΔΩΝΗ.

Μυρίζει ακρογιαλιά, ξεγνοιασιά, αλμύρα… και φυσικά μπορείς να τα πάρεις και μαζί σου.
 

 

 

ΑΤΟΜΑ:
21 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
55 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ γαρίδες καθαρισμένες
  • 240 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ , σε κυβάκια
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ ντομάτες σε κυβάκια
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 ½  κγ πάπρικα γλυκιά
  • 4 ΚΣ μαϊντανός ψιλοκομμένος

Για το φύλλο:

  • 430 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κγ αλάτι
  • 170 γρ βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ, κρύο
  • 1 αυγό
  • 80 ml κρύο γάλα ΔΩΔΩΔΗ
  • 1 κρόκος για επάλειψη 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη γέμιση σε ένα τηγάνι με 2 ΚΣ ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια να μαραθούν. Προσθέτω τις ντομάτες, την πάπρικα και αφήνω να εξατμιστούν τα υγρά (περίπου 10 λεπτά). Βγάζω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
  2. Καθαρίζω τις γαρίδες από τα πόδια, το κέλυφος, το κεφάλι και την ουρά τους. Αν έχω μεγάλες γαρίδες αφαιρώ από τη ράχη τους το εντεράκι με τη βοήθεια του μαχαιριού και τις κόβω σε κομμάτια (τις μικρές δεν χρειάζεται να τις κόψω).
  3. Ρίχνω στη σάλτσα τις γαρίδες, τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ σε κυβάκια, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ανακατεύω όλα μαζί.
  4. Για τη ζύμη ανακατεύω το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτω το κρύο βούτυρο και ενώνω να γίνει το μείγμα θρυμματισμένο. Ρίχνω το αυγό και το γάλα σε δόσεις μέχρι να γίνει μια απαλή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει. Τη χωρίζω και ανοίγω το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα.
  5. Κόβω σε δίσκους 9 εκ, βάζω στη μέση από 1 ΚΣ γέμιση και κλείνω καλά.
  6. Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί.
  7. Χτυπάω ένα κρόκο με 1 ΚΣ νερό και τα αλείφω.
  8. Ψήνω στο φούρνο στους 200*C για 30 περίπου λεπτά.

 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Μους γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα

 

Καλοκαιρινή, δροσερή μους γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα και γλυκιά μαρμελάδα κεράσι με φρέσκα φρούτα να την πλαισιώνουν.

Έξτρα πινελιά η αρωματική μέντα προσφέρει φρεσκάδα στη μους και με φόρμες μπορούμε να της δώσουμε εντυπωσιακά σχήματα.

Χρησιμοποιώντας γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό η μους αποκτά πλούσια πυκνότητα και απίθανη γεύση!

Έχουμε και ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ακολούθησε το paxxi.gr σε Facebook & Instagram, πάρε μέρος και κέρδισε προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ.

 

 

 

ΑΤΟΜΑ:
12  ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
8 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα γιαουρτιού:

  • 12 γρ ζελατίνη σκόνη
  • 100 γρ λευκή σοκολάτα
  • 300 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κλασικό
  • 3 ασπράδια
  • 60 γρ ζάχαρη

Για γαρνίρισμα:

  • μαρμελάδα κεράσι
  • φρέσκα κεράσια
  • φύλλα μέντας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε λίγο παγωμένο νερό διαλύω τη ζελατίνη και την αφήνω για 10 λεπτά να μαλακώσει.
  2. Χτυπάω με το μίξερ, σε μπεν μαρί, τα ασπράδια μαζί με μια πρέζα αλάτι. Όταν αφρίσουν ρίχνω σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας την ανάδευση μέχρι να αρχίσει να σφίγγει το μείγμα. Βγάζω από το μπεν μαρί και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να γίνει γυαλιστερή μαρέγκα.
  3. Λιώνω την λευκή σοκολάτα και την αφήνω λίγο να κρυώσει. Προσθέτω σταδιακά το γιαούρτι αναμιγνύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  4. Ζεσταίνω ελαφρά τη ζελατίνη να λιώσει και να διαλυθεί τελείως. Ρίχνω 3 ΚΣ από το μείγμα γιαουρτιού στη ζελατίνη, ανακατεύω και γυρίζω όλο το μείγμα στο υπόλοιπο γιαούρτι.
  5. Ενσωματώνω απαλά με μια μαρίζ ,σε δόσεις τη μαρέγκα στο μείγμα του γιαουρτιού.
  6. Ρίχνω το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης ή σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή σε μια απλή ορθογώνια καλυμμένη με μεμβράνη.
  7. Βάζω στο ψυγείο για μια νύχτα ή 8 ώρες.
  8. Την επόμενη γυρίζω τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρω με τη μαρμελάδα κεράσι από πάνω, τα φρέσκα φρούτα και τα αρωματικά φύλλα μέντας.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Μεσογειακή τάρτα με σπανάκι και φέτα

 

Μεσογειακή τάρτα με σπανάκι, φέτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και αφράτη, τραγανή σφολιάτα, γεμίζουν το στόμα νοστιμιά. 

Μια διαφορετική εκδοχή της Ιταλικής Caprese, καλοκαιρινή, με κυρίαρχη τη γεύση της φέτας ΔΩΔΩΝΗ να πλημυρίζει τον ουρανίσκο.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 (400 γρ) φύλλο σφολιάτας
  • 1 αυγό
  • 2 -3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ τριμμένο
  • 350 γρ σπανάκι, χοντροκομμένο 
  • 400 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι
  • 3 - 4 ΚΣ κλασικό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ
  • 1/4 κγ πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο και ρίχνω τα κρεμμύδια, ανακατεύω και αφήνω για 20 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσουν. Τα βγάζω από την φωτιά.
  2. Στο ίδιο τηγάνι με 1 ΚΣ ελαιόλαδο σοτάρω το σκόρδο και προσθέτω το σπανάκι. Αφήνω να βγάλει τα υγρά του και μόλις εξατμιστούν, μετά από 20 λεπτά περίπου, το βγάζω από τη φωτιά.
  3. Σε ένα μπολ θρυμματίζω 400 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι και την αναμιγνύω μαζί με κλασικό γιαούρτι και το πιπέρι.
  4. Στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα ανοίγω το φύλλο σφολιάτας. Διπλώνω 1 εκ τις άκρες του προς τα μέσα και αφού χτυπήσω ελαφρά το ασπράδι του αυγού, το αλείφω στην επιφάνεια του. Πασπαλίζω με 30 γρ κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ και με ένα πιρούνι τρυπάω την επιφάνεια της σφολιάτας.
  5. Βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220*C για 10 λεπτά.
  6. Βγάζω τη σφολιάτα από το φούρνο, απλώνω πάνω της τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μείγμα της φέτας και το σπανάκι.
  7. Πασπαλίζω με έξτρα τριμμένο κεφαλοτύρι και λίγο ελαιόλαδο.
  8. Χτυπάω τον κρόκο του αυγού με 1 κγ νερό και αλείφω τα τοιχία της σφολιάτας.
  9. Ψήνω στους 180*C για 20 λεπτά.
  10. Βγάζω από το φούρνο, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Μπουκίτσες κουνουπιδιού με σως γιαουρτιού

 

Ελαφρύ και υγιεινό σνακ, οι τραγανές μπουκίτσες κουνουπιδιού αποκτούν άλλη διάσταση όταν τις βουτήξουμε σε δροσερή, γευστική σως γιαουρτιού. Και κάπως έτσι τα βράδια μας γίνονται πιο ενδιαφέροντα και νόστιμα χωρίς όμως καμιά τύψη.

Με κλασικό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ που δίνει στη σως όλη τη γεύση και την πυκνότητα του πραγματικού γιαουρτιού.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
3 - 4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κουνουπίδι
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κγ σπόροι κόλιανδρου
  • ½ κη κύμινο
  • 1 κγ κουρκουμά
  • 1 κγ αλάτι
  • ½ κγ μαύρο πιπέρι

Για τη σως:

  • 200 γρ κλασικό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ
  • 50 γρ μαγιονέζα
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, αφαιρώ το κεντρικό κορμό και τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και λίγο ξύδι. Τα αφήνω για 15 λεπτά, τα ξεπλένω με άφθονο νερό, τα στραγγίζω καλά και τα ταμπονάρω με χαρτί κουζίνας να φύγει η περίσσεια νερού.
  2. Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί.
  3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω το ελαιόλαδο με τα μπαχαρικά, το κόλιανδρο, το κύμινο, τον κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι.
  4. Με ένα πινέλο αλείφω με το μείγμα όλες τις μπουκίτσες κουνουπιδιού από όλες τις πλευρές.
  5. Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C στις αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά (ενδιάμεσα τα γυρίζω και από την άλλη πλευρά). Μόλις πάρουν σκούρο χρώμα είναι έτοιμα τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν.
  6. Για να φτιάξω τη σως σε ένα μπολ ανακατεύω το κλασικό  γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ με τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  7. Γαρνίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω με τις μπουκίτσες κουνουπιδιού.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Ηπειρώτικη κρεατόπιτα

 

Ηπειρώτικη κρεατόπιτα για το δείπνο της Αναστάσεως με τραγανό σπιτικό φύλλο που μέσα του κρύβει πλούσια γέμιση από τρυφερό αρνάκι με ρύζι, μυρωδικά και μπόλικη φέτα.

Ιδανική για το συμπλήρωμα του γιορτινού μας τραπεζιού και όλοι θα ενθουσιαστούν από την νοστιμιά της.

Χρησιμοποιούμε φέτα ΔΩΔΩΝΗ που θα θρυμματιστεί άψογα, συμπληρώνοντας τη γέμιση της παραδοσιακής αυτής πίτας. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
2 ΩΡΕΣ 

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 270 ml νερό ζεστό
  • 1 κγ αλάτι
  • 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ΚΣ ξύδι
  • 100 γρ βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ λιωμένο

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό αρνί, χωρίς κόκκαλα σε κομμάτια
  • 4 ΚΣ βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ
  • 3 κρεμμύδια κομμένα
  • 250 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ θρυμματισμένη
  • 1 κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 πράσο
  • ¾ κούπας ρύζι καρολίνα
  • ½ ματσάκι δυόσμο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μέτριας σκληρότητας.
  3. Τη χωρίζουμε σε 12 μπάλες και ανοίγουμε την κάθε μια σε διάμετρο 15 – 20 εκ. Τοποθετούμε τα φύλλα ανά 6 το ένα πάνω από το άλλο αλείφοντας ανάμεσα με λιωμένο βούτυρο. Τα σκεπάζω με πετσέτα και τα αφήνω να ξεκουραστούν.
  4. Στην χύτρα με 2 ΚΣ βούτυρο σοτάρουμε το κρέας για λίγα λεπτά, γεμίζουμε με νερό να το καλύπτει και το βράζουμε για 45 λεπτά.
  5. Βγάζουμε το κρέας, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομματάκια.
  6. Το ζουμί του, το στραγγίζουμε και βράζουμε σε αυτό το ρύζι (όχι πλήρως).
  7. Σε ένα τηγάνι με 2 ΚΣ βούτυρο σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το πράσο.
  8. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι, το πιπέρι, τον δυόσμο, τον βασιλικό.
  9. Προσθέτουμε το τεμαχισμένο αρνί, τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το πράσο, το ρύζι και τη φέτα θρυμματισμένη, ανακατεύοντας καλά το μείγμα.
  10. Ανοίγουμε το ένα φύλλο σε διάμετρο όση το ταψί συν τα τοιχία του και το μεταφέρουμε σε αυτό. Κόβουμε όσο φύλλο περισσεύει από τα χείλη του σκεύους.
  11. Ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
  12. Ρίχνουμε από πάνω 120 ml από τον ζωμό του κρέατος που έχουμε στραγγίξει.
  13. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, κόβοντας όσο περισσεύει της περιμέτρου του ταψιού. Ενώνουμε τα δύο φύλλα, ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και νερό από πάνω.
  14. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για 35 λεπτά περίπου, στην κατώτερη σχάρα. Όταν χρυσαφίσει η επιφάνεια του είναι έτοιμη.
  15. Βγάζουμε, αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Πεϊνιρλί με τυριά

 

Για εκείνους που δεν νηστεύουν σήμερα φτιάχνουμε λατρεμένα πεϊνιρλί γεμιστά με τυριά ακόμα και στη ζύμη, για να μην χάνουμε ούτε μπουκιά χωρίς τυρένια γεύση.

Με τα τυριά της ΔΩΔΩΝΗ αυτά τα απολαυστικά πεϊνιρλί αποθεώνονται.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΠΕΪΝΙΡΛΙ 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 – 25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ & 35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ αλεύρι σκληρό
  • 300 ml νερό ζεστό (όχι καυτό)
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 25 γρ νωπή μαγιά (ή 1 συσκευασία - 8γρ ξηρή μαγιά)
  • ¼ κγ ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 ΚΣ ρίγανη
  • 1 αυγό (για επάλειψη)

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ, σε μπαστουνάκια
  • 8 φέτες τυρί ΔΩΔΩΝΗ Του Τοστ
  • 200 γρ τριμμένο ανάμικτο τυρί ΔΩΔΩΝΗ
  • λίγη ρίγανη (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τη μισή ποσότητα από το ζεστό νερό (150 ml) και μέσα του διαλύω τη ζάχαρη και τη μαγιά.
  2. Προσθέτω 4- 5 ΚΣ από το αλεύρι δημιουργώντας ένα ελαφρύ κουρκούτι, το σκεπάζω και αφήνω σε ζεστό σημείο για 10 – 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (το μείγμα θα βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια).
  3. Συνεχίζω προσθέτοντας το υπόλοιπο ζεστό νερό και το ελαιόλαδο.
  4. Αφού αναμείξω στο αλεύρι το αλάτι και τη ρίγανη, το προσθέτω σταδιακά στο μείγμα του μπολ ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, ελαστική χωρίς να κολλάει στα χέρια.
  5. Σκεπάζω τη ζύμη με μεμβράνη ή πετσέτα κουζίνας και την αφήνω σε ζεστό σημείο (ή στον φούρνο που έχω προθερμάνει στους 30*C και έχω κλείσει) για 1 – 1,5 ώρα μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
  6. Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, την βγάζω σε αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζω σε τέσσερα όμοια μέρη.
  7. Παίρνω το ένα και το ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό, οβάλ σχήμα.
  8. Κατά μήκος των δύο πλευρών της βάζω από 50 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ κομμένα σε μπαστουνάκια.
  9. Αλείφω με λίγο νερό και σκεπάζω τη φέτα στο γείσο της ζύμης δημιουργώντας τα τοιχία του πεϊνιρλί. Στο πάνω και κάτω άκρο γυρίζω σπειροειδώς τη ζύμη να κλείσει.
  10. Τοποθετώ στη μέση της βάρκας από ζύμη μια φέτα τυρί ΔΩΔΩΝΗ Του Τοστ και κόβω άλλη μια στη μέση γεμίζοντας την υπόλοιπη ζύμη εσωτερικά.
  11. Ραντίζω με άφθονο τριμμένο ανάμικτο τυρί ΔΩΔΩΝΗ περίπου 50 γρ και μια πρέζα ρίγανη από πάνω. Όμοια φτιάχνω και τα υπόλοιπα.
  12. Σκεπάζω και αφήνω για 20 λεπτά.
  13. Αλείφω το γείσο της ζύμης με λίγο αυγό που έχω ανακατέψει λμε 1 ΚΣ νερό.
  14. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C για 20 – 25 λεπτά, μόλις χρυσίσει η ζύμη βγάζω από το φούρνο.
  15. Σερβίρονται αμέσως ζεστά. 
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Μανιταρόσουπα χωρίς τύψεις

 

Μανιταρόσουπα για σήμερα, ζεστή, πανεύκολη και χωρίς τύψεις που μπορούμε να απολαύσουμε χουχουλιασμένοι τις κρύες μέρες.

Πλήρες γεύμα, με το γαλοτύρι στο πιάτο να προσθέτει τη δροσερή υπόξινη νότα του και μας κρατάει χορτάτους για ώρες.

Χρησιμοποιώντας προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ είμαστε σίγουροι για την επιτυχία της και το νόστιμο γευστικό αποτέλεσμα.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 50 γρ βούτυρο αγελάδως ΔΩΔΩΝΗ
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 500 γρ λευκά μανιτάρια, σε φέτες
  • 4 ΚΣ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 800 ml φρέσκο γάλα πλήρες ΔΩΔΩΝΗ με 3,5 % λιπαρά
  • 600 ml νερό
  • 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 ½ κγ αλάτι
  • ½ κγ πιπέρι
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό, κομμένο
  • 1 ΚΣ γαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ, για γαρνίρισμα
  • μαϊντανό, για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε δυνατή φωτιά λιώνω το βούτυρο και σοτάρω τα κρεμμύδια για 1 λεπτό. Προσθέτω τα σκόρδα και το σέλερι αφήνοντας τα για άλλο 1 λεπτό.
  2. Ρίχνω τα μανιτάρια, ανακατεύω ανά διαστήματα αφήνοντας να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αφαιρώ λίγα μανιτάρια και τα κρατάω για γαρνίρισμα των πιάτων.
  3. Ραντίζω το αλεύρι και το αφήνω να καβουρδιστεί για ½ λεπτό.
  4. Συνεχίζω ρίχνοντας το φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ, το νερό, τον κύβο λαχανικών, το αλάτι , το πιπέρι και το μαϊντανό.
  5. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το περιεχόμενο να βράσει για 15 λεπτά περίπου.
  6. Αφού ετοιμαστεί η σούπα την βγάζω από την εστία και με το ραβδομπλέντερ την πολτοποιώ.
  7. Σερβίρω αμέσως στα πιάτα γαρνίροντας το κάθε ένα, με μια κουταλιά της σούπας γαλοτύρι στη μέση και 2-3 φέτες μανιτάρι. Ραντίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω αμέσως συντροφιά με φρυγανισμένο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Γιορτινή κοτόπιτα με μπέικον

 

Γιορτινή κοτόπιτα με επικάλυψη καπνιστού μπέικον για το τραπέζι μας, με τυρένια πλούσια, κρεμμώδη γέμιση και γλύκα που κατακτά τον ουρανίσκο μας.

Μια διαφορετική εκδοχή κοτόπιτας χωρίς φύλλο, με μανιτάρια, γαλοτύρι και αρωματικό μπέικον.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 (700 γρ) στήθος κοτόπουλου, τεμαχισμένο
  • 500 γρ λευκά μανιτάρια, τεμαχισμένα
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, τεμαχισμένες ή λιωμένες
  • 250 ml σάλτσα ντομάτας
  • 1 κγ αλάτι
  • 1/2 κγ πιπέρι
  • 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ βούτυρο αγελάδως Δωδώνη
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πατάτα βραστή, λιωμένη
  • 250 ml φρέσκο γάλα πλήρες Δωδώνη με 3,5 % λιπαρά
  • 140 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 2 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 80 γρ γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ, τριμμένη
  • 6 ΚΣ γαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ
  • 50 γρ τριμμένο κεγαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ
  • 7 – 8  φέτες καπνιστό μπέικον
     


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνω το κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μπουκίτσες. Το γυρίζω ανά διαστήματα και το αφήνω να σοταριστεί εξωτερικά για 3 λεπτά περίπου, μέχρι το χρώμα του να σκουρύνει.
  2. Προσθέτω τα μανιτάρια και μόλις μαλακώσουν και εξατμιστούν τα υγρά τους, τα μαζεύω μαζί με το κοτόπουλο στην μια (στη μισή) πλευρά του τηγανιού. Στην άλλη σοτάρω το κρεμμύδι για ένα λεπτό, και τα σκόρδα για άλλο ½ λεπτό.
  3. Προσθέτω την σάλτσα ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό, ανακατεύω, μειώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω για 5 λεπτά να βράσουν.
  4. Σε ένα μπολ αναμιγνύω την λιωμένη πατάτα, το γάλα, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την τριμμένη γραβιέρα.
  5. Σε μια ταρτιέρα ή πυρέξ (28 – 30 εκ.) που έχω βουτυρώσει ρίχνω το μείγμα του μπολ.
  6. Από πάνω απλώνω το μείγμα κοτόπουλου από το τηγάνι και κουταλιές της σούπας από το γαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ διάσπαρτες.
  7. Πασπαλίζω με έτοιμο τριμμένο κεφαλοτύρι και γαρνίρω την πίτα με λωρίδες μπέικον που πλέκονται εναλλάξ.
  8. Ψήνω στον φούρνο, στον αέρα για 30 λεπτά.
  9. Βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει για 20 λεπτά πριν σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Στικς χαλλούμι με σως γιαουρτιού

 

Αυτά τα στικς με χαλλούμι βουτηγμένα σε πικάντικη σως γιαουρτιού πρέπει να τα δοκιμάσεις! Με την τραγανή τους κρούστα και από μέσα το γλυκό τυρί γεμίζει το στόμα μαζί με την πιο γευστική σως γιαουρτιού.

Χρησιμοποιώ χαλλούμι ΔΩΔΩΝΗ, το αγαπημένο ημίσκληρο τυρί της Κύπρου από 100% κυπριακό αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα με σως από το αληθινό στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
9 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 225 γρ χαλλούμι ΔΩΔΩΝΗ
  • 80 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1 ΚΣ ρίγανη
  • ¼ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • λάδι για τηγάνισμα

Για την σως γιαουρτιού:

  • 200 γρ πλήρες στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ
  • χυμό ½ λεμονιού
  • ½ κγ καπνιστή πάπρικα
  • ¼ κγ πιπερόκαμα (προαιρετικά)
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι cayenne
  • ½ ΚΣ λιαστές ντομάτες με ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω το χαλλούμι ΔΩΔΩΝΗ πρώτα στη μέση και έπειτα σε ορθογώνια κομμάτια πάχους 1 εκ.
  2. Σε ένα πιάτο ανακατεύουω το αλεύρι με τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Βάζω ανά τρία τα στικς με το χαλούμι στο αλεύρι και τα κυλάω να καλυφθούν με αυτό. Τα τινάζω να φύγει η περίσσεια αλευριού. Όμοια προχωράω με όλα τα στικς. 
  4. Για να φτιάξω την σως γιαουρτιού αναμιγνύω το στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ με το χυμό λεμονιού, την καπνιστή πάπρικα, το πιπερόκαμα, το αλάτι και το πιπέρι cayenne. Μεταφέρω τη σως γιαουρτιού στο μπολ σερβιρίσματος και γαρνίρω από πάνω με ½ κουταλιά λιαστές ντομάτες με λίγο ελαιόλαδο.
  5. Σε ένα τηγάνι  ζεσταίνω στη μέγιστη ένταση το λάδι, μειώνω σε μέτρια τη φωτιά και βάζω όσα στικς χαλλουμιού χωράνε.
  6. Τα αφήνω για 1,5 λεπτό και μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα τα γυρίζω και από την άλλη πλευρά για άλλο 1,5 λεπτό.
  7. Όταν ετοιμαστούν τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  8. Συνεχίζω όμοια με όλα τα κομμάτια.
  9. Σερβίρω μαζί με την σως γιαουρτιού.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Corn dog με τυρί

 

Βραδιά με φίλους στο σπίτι; Φτιάχνουμε συγκλονιστικά corn dog, όχι τα απλά βέβαια, αλλά γεμιστά με τυρί που έχει λιώσει και γευόμαστε την κρούστα και το νόστιμο τυρί πριν δαγκώσουμε το πικάντικο λουκάνικο. 

Χρησιμοποιούμε ημίσκληρο τυρί ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ τετράμηνης ωρίμανσης, τα βουτάμε σε κέτσαπ για έξτρα απόλαυση,  σερβίρουμε τα ποτά και το πάρτυ ξεκινάει…
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για το κουρκούτι:

  • 150  γρ αλεύρι καλαμποκιού
  • 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κγ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κγ ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 180 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ

 

  • 5 λουκάνικα Φρανκφρούτης
  • 10 φέτες ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ
  • λάδι για τηγάνισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξουμε το κουρκούτι σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι καλαμποκιού, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά και το φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ, ανακατεύοντας να γίνει ένα λείο μείγμα και το μεταφέρουμε σε ψηλό ποτήρι. 
  3. Προετοιμάζουμε τα λουκάνικα, κόβοντας τα στη μέση και κάθε κομμάτι το στερεώνουμε σε ένα ξυλάκι.
  4. Απλώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια από μια φέτα ημίσκληρο τυρί ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ, τυλίγουμε σφικτά με αυτό το λουκάνικο και πιέζουμε στην άκρη να ενωθεί.
  5. Συνεχίζουμε όμοια με όλα τα κομμάτια.
  6. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε στη μέγιστη ένταση το λάδι, μειώνουμε σε δυνατή τη φωτιά και αφού βουτήξουμε στο ποτήρι με το μείγμα το λουκάνικο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάδι. 
  7. Αφήνουμε για 3 λεπτά και γυρίζουμε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά για άλλα 2 λεπτά.
  8. Μπορούμε ανάλογα το μέγεθος της κατσαρόλας να ετοιμάζουμε 2 – 3 con dog ταυτόχρονα.
  9. Όταν πάρουν χρυσαφί χρώμα, είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  10. Σερβίρουμε μαζί με σάλτσα κέτσαπ.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Γαρίδες σαγανάκι με φέτα

 

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι ένας από τους πιο νόστιμους Ελληνικούς μεζέδες και τώρα είναι η καλύτερη στιγμή που μπορούμε να το απολαύσουμε!

Αυτή την περίοδο που οι μικρές γαρίδες της μεσογείου βρίσκονται σε αφθονία, μπορούμε εύκολα και οικονομικά να τις προμηθευτούμε.

Για να φτιάξουμε το εξαιρετικό αυτό πιάτο θα χρησιμοποιήσουμε προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ για να το απογειώσουμε.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 ATOMA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ γαρίδες καθαρισμένες
  • 50 γρ φρέσκο βούτυρο αγελαδινό ΔΩΔΩΝΗ
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα
  • 30 ml ούζο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 2 ντομάτες σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 2 αστεροειδή γλυκάνισους
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 120 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ θρυμματισμένη
  • 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνω το βούτυρο σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι και σοτάρω τις γαρίδες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Μόλις αλλάξουν χρώμα τις βγάζω σε ένα πιάτο.
  2. Στο ίδιο βούτυρο που περίσσεψε σοτάρω το κρεμμύδι για 1 – 2 λεπτά, συνεχίζω με το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά (που τρυπάω με οδοντογλυφίδα για να την αφαιρέσω μετά) αφήνω για άλλο ένα λεπτό και σβήνω με το ούζο.
  3. Περιμένω να εξατμιστεί για να προσθέσω τις ντομάτες, τον πελτέ, τους γλυκάνισους, το γαρύφαλλο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω για 15 λεπτά να ψηθούν οι ντομάτες και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά τους.
  5. Τότε ρίχνω πάλι τις γαρίδες, ανακατεύω για 1-2 λεπτά και θρυμματίζω με τα χέρια τη φέτα διάσπαρτα μέσα στο τηγάνι.
  6. Ανακατεύω απαλά να μην λιώσει τελείως και βγάζω από τη φωτιά.
  7. Σερβίρω είτε στο τηγάνι είτε σε πιατέλα και πασπαλίζω από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο έξτρα πιπέρι.Συνοδεύω με φρέσκο ψωμί.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Banoffee πρωινό

 

Σήμερα φτιάχνω απολαυστικό banoffee πρωινό.

Χρησιμοποιώντας προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ, θα μετατρέψω το γλυκό που όλοι λατρεύουμε, σε μια πιο ελαφριά εκδοχή του ιδανική για πρωινό.

 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
1

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
7 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
7 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ ( ατομικό)

  • 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό ΔΩΔΩΝΗ
  • γκρανόλα
  • 1 μεγάλη μπανάνα
  • Για την καραμέλα αμυγδάλου:
  • 30 γρ βούτυρο αμυγδάλου
  • 2 ΚΣ μέλι 
  • 60 ml πλήρες φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για την καραμέλα σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο αμυγδάλου με το μέλι και το αφήνω να βράσει και να πάρει καστανό, καραμελέ χρώμα. Προσθέτω το γάλα και ανακατεύω μέχρι να αποκτήσει πυκνή υφή. Βγάζω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει.
  2. Σε ένα διάφανο ποτήρι ή βαζάκι βάζω πρώτα τη γκρανόλα, από πάνω φέτες μπανάνας, την καραμέλα, το γιαούρτι, και άλλη μια φορά όλα τα υλικά.
  3. Γαρνίρω με έξτρα μπανάνα, γκρανόλα και καραμέλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Κις λορέν με αγκινάρες

 

Αγαπημένη κις λορέν, με βουτυρένια ζύμη αρωματισμένη με θυμάρι και πλούσια γέμιση τυριών εμπλουτισμένη με καρδιές αγκινάρας.

Πλούσια, γεμάτη γεύση και με τις αγκινάρες που η εποχή μας προσφέρει.

Τη φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας ποιοτικά προϊόντα από τη ΔΩΔΩΝΗ που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. 
 

 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 - 50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 55 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 150 γρ βούτυρο αγελάδως ΔΩΔΩΝΗ, κρύο σε κυβάκια
  • 300 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 – 2 ΚΣ φρέσκο γάλα πλήρες ΔΩΔΩΝΗ με 3,5 % λιπαρά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κγ θυμάρι

Για τη γέμιση:

  • 4 καρδιές αγκινάρας, φρέσκιες ή κατεψυγμένες
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 πανσέτα, σε κομματάκια
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • 160 γρ γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ, τριμμένη
  • 160 γρ κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ, τριμμένο
  • 40 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ, σε κυβάκια
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 αυγό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη σε ένα μπολ αναμιγνύω 300 γρ αλεύρι με μια πρέζα αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι.
  2. Προσθέτω 150 γρ βούτυρο αγελάδως ΔΩΔΩΝΗ και το ενώνω με τα χέρια ή με το γάντζο στο μίξερ.
  3. Ρίχνω τα αυγά και αν χρειαστεί 1 -2 ΚΣ  φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ.
  4. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά με μια ώρα.
  5. Ωστόσο σε μια κατσαρόλα με νερό βράζω τις αγκινάρες για 8 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Σε ένα τηγάνι σοτάρω τα κομματάκια της πανσέτας. Όταν ροδοκοκκινίσουν προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το πράσο, αφήνω για 2 λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  7. Σε ένα άλλο μπολ για την γέμιση βάζω 250 ml κρέμα γάλακτος, δύο αυγά,160 γρ γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ, 160 γρ κεφαλοτύρι Δωδώνη, αλάτι και πιπέρι.
  8. Βγάζω την ζύμη από το ψυγείο σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη.
  9. Την τοποθετώ στην ταρτιέρα και αλείφω με ασπράδι αυγού.
  10. Βάζω στο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200*C για 5 λεπτά.
  11. Βγάζω από το φούρνο και ρίχνω τη γέμιση του τηγανιού.
  12. Προσθέτω το μείγμα των τυριών και από πάνω τις καρδιές της αγκινάρας.
  13. Ρίχνω διάσπαρτα τη φέτα σε κυβάκια, αλείφω περιμετρικά τη ζύμη με ένα χτυπημένο κρόκο αυγού και ένα κουταλάκι νερό και ψήνω φούρνο στους 180* C για 40 - 50 λεπτά.
  14. Βγάζω και με ένα μαχαίρι κόβω την περίσσεια ζύμης περιμετρικά από τα τοιχία της ταρτιέρας.
  15. Αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και την αφαιρώ από το σκεύος.
  16. Σερβίρεται ζεστή ή κρυα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ