ΕΥΚΟΛΟ

Πανακότα καρύδα, χωρίς ζάχαρη & κρέμα γάλακτος

Αν σου αρέσει η γεύση της καρύδας και θες ένα ελαφρύ γλυκό, αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Πανακότα καρύδας χωρίς ζάχαρη, με μαρμελάδα φράουλα να τη συμπληρώνει.

Χωρίς ζάχαρη για να μπορείς να την φτιάχνεις συχνά, χωρίς τύψεις.

Αν είσαι φανατικός της καρύδας, απόλαυσε τη και σκέτη θα ενθουσιαστείς, διαφορετικά ακόμα και με φρέσκα φρούτα ή γκρανόλα για όποια ώρα την προτιμάς.

Φτιάξετε τη και θα μπει στη ζωή σου για πάντα!


ΑΤΟΜΑ:

4-5 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

3 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 10 γρ ζελατίνη σκόνη

  • 4 ΚΣ νερό κρύο

  • 400 ml πλήρες γάλα καρύδας

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 50 ml μέλι ή σιρόπι αγαύης

  • λίγο λάδι καρύδας, για επάλειψη

Για τη μαρμελάδα:

  • 150 γρ ώριμες φράουλες τεμαχισμένες

  • 2-3 ΚΣ μέλι ή σιρόπι αγαύης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω τη ζελατίνη σε ένα μπολάκι μαζί με το κρύο νερό, ανακατεύω να διαλυθεί και την αφήνω για 5 λεπτά.

  2. Βάζω ένα κατσαρολάκι στην εστία σε μέτρια ένταση. Όταν ζεσταθεί προσθέτω τη ζελατίνη και ανακατεύω να διαλυθεί.

  3. Ρίχνω το εκχύλισμα βανίλιας, το μέλι, ανακατεύω και βγάζω από την φωτιά.

  4. Αλείφω με λιωμένο λάδι καρύδας τα μεταλλικά φορμάκια και τα γεμίζω με το μείγμα.

  5. Τα βάζω σε ένα δίσκο και τα μεταφέρω στο ψυγείο. Τα αφήνω να κρυώσουν για 3 ώρες μέχρι να πήξει το μείγμα.

  6. Για τη μαρμελάδα φράουλα ζεσταίνω τις φράουλες σε ένα τηγανάκι μέχρι να λιώσουν, να και βγάλουν τα υγρά τους.

  7. Τις λιώνω με το ειδικό εργαλείο ή μ’ ένα πιρούνι, προσθέτω το μέλι και τις βγάζω από την εστία αφήνοντας να κρυώσουν.

  8. Όταν θέλω να σερβίρω την πανακότα βάζω το φορμάκι κάτω από ζεστό νερό για 5 δεύτερα και το αναποδογυρίζω στο πιάτο.

  9. Γαρνίρω είτε με τη μαρμελάδα είτε με τα φρέσκα φρούτα είτε με γκρανόλα είτε ακόμα και σκέτη.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Ζυμαρικά με σάλτσα φέτας & κοτόπουλο

Γρήγορα ζυμαρικά με σάλτσα φέτας & κοτόπουλο για μια μέρα που δεν έχουμε χρόνο, σε μια διαφορετική εκδοχή σάλτσας, για ποικιλία και γεύση που θα απολαύσουν όλοι.

Πλήρες γευστικό φαγητό, κατάλληλο και για τους ζεστούς μήνες που έρχονται και χωρίς τσακωμούς στο σπίτι αφού οι περισσότεροι μικροί και μεγάλοι αγαπούν αυτές τις γεύσεις.

Χρησιμοποιούμε φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι, για να διατηρήσει η σάλτσα μας την ιδανική ποσότητα αλατιού.


ΑΤΟΜΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 στήθη κοτόπουλου, τεμαχισμένα καρέ

  • 2-3 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη καρέ

  • 30 ml ούζο

  • 400 γρ κοχυλάκι ή άλλο ζυμαρικό

  • 400 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι

  • 350 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ πλήρες

  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • ¼ κγ πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κοτόπουλο, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του και να σοταριστεί από όλες τις πλευρές (περίπου 5 λεπτά). Σβήνω με λίγο ούζο, τα αφήνω 2-3 λεπτά και το βγάζω σε ένα πιάτο.

  2. Στο μπλέντερ πολτοποιώ τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι μαζί με το γάλα.

  3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τα ζυμαρικά με αλάτι και νερό και τα αφήνω να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζω και κρατάω 1- 1 1/2 κούπα από το ζουμί.

  4. Στο ίδιο τηγάνι με προηγουμένως βάζω το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτω την πιπεριά και όταν μαραθεί ρίχνω τη σάλτσα φέτας αφήνοντάς την να χυλώσει. Αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία ρίχνω λίγο από το ζουμί στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά.

  5. Τέλος βάζω το κοτόπουλο και τα ζυμαρικά στο τηγάνι, ανακατεύω απαλά όλο το φαγητό να ενωθεί και γαρνίρω με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

  6. Σερβίρω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Green Smoothie

Green smoothie, το γρήγορο ρόφημα που μπορεί να γίνει μια υγιεινή καθημερινή συνήθεια.

Με βιταμίνες και φυτικές ίνες από τη μπανάνα, τα πράσινα λαχανικά και το τζίντζερ, δυναμωτικό από το ταχίνι και το γάλα.

Η γεύση του δεν θυμίζει τα λαχανικά που περιέχει, καθώς επηρεάζεται περισσότερο από τη γεύση της μπανάνας.


ΑΤΟΜΑ:

1 ΜΕΡΙΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ώριμη μπανάνα

  • 1 μέτριο αγγούρι, χωρίς σπόρια

  • 1 χούφτα σπανάκι, τα φύλλα

  • λίγο τζίντζερ

  • 1 ΚΣ ταχίνι ή βούτυρο ξηρών καρπών (φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου κλπ)

  • 120 ml γάλα, κανονικό ή ξηρών καρπών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω το αγγούρι και το κόβω κατά μήκος στη μέση. Με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρώ τα σπόρια «σκάβοντας» το στη μέση και το κόβω σε κομμάτια.

  2. Στο μπλέντερ βάζω την μπανάνα σε κομμάτια, το αγγούρι, το σπανάκι, το τζίντζερ, το ταχίνι και το γάλα.

  3. Τα αλέθω καλά να γίνει το μείγμα ρευστό και ομογενές.

  4. Το σερβίρω στο ποτήρι και το καταναλώνω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Πώς φτιάχνω φυσικό προζύμι

Φτιάχνω προζύμι με 2-3 υλικά και θα το έχω έτοιμο όταν το χρειαστώ για το καλύτερο ψωμί του κόσμου!

Με λίγα υλικά, απλά αλλά με υπομονή μπορώ να δημιουργήσω το δικό μου προζύμι και να το διατηρήσω για όσα χρόνια θέλω. Όσο παλαιότερο είναι το προζύμι, τόσο καλύτερο θεωρείται, υπάρχουν φούρνοι που πουλάνε το προζύμι τους που είναι πολλών ετών.

Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι η ιδανική περίοδος για να το φτιάξουμε καθώς η θερμοκρασία που χρειάζεται είναι περίπου 24*C.

Παραδοσιακά για να πετύχει το προζύμι το έφτιαχναν του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου εμβαπτίζοντας στο νερό τον βασιλικό από την εκκλησία.

Πρόκειται για μια καλλιέργεια μικροοργανισμών που τρέφονται από το αλεύρι και το νερό.

Το ψωμί με προζύμι είναι τόσο διαφορετικό με ιδιαίτερη υφή και γεύση (ξινίσει ελαφρά) καθώς διατηρείται και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Λόγω των μικροοργανισμών και των βακτηρίων που περιέχει, είναι πολύ υγιεινό και συνιστάται σε ανθρώπους με διαβήτη καθώς το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει πιο ήπια.

Τα παρασκευάσματα με φυσικό προζύμι χρειάζονται περισσότερο χρόνο αναμονή για να φουσκώσουν συγκριτικά με την μαγιά.


ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

7 ΗΜΕΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ αλεύρι ολικής άλεσης

  • 500 γρ αλεύρι σκληρό (πρωτεΐνες 13%)

  • 1.350 γρ εμφιαλωμένο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΜΕΡΑ 1η:

  1. Σε ένα γυάλινο ή πλαστικό βάζο αναμιγνύω 100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης μαζί με 150 γρ εμφιαλωμένο νερό (δεν πρέπει να έχει χλώριο).

  2. Ανακατεύω καλά το μείγμα, να υγρανθεί όλο το αλεύρι (και στα τοιχώματα) και το σκεπάζω με ένα πανί (να μπαίνει αέρας αλλά να προστατεύεται από σκόνη κλπ).

  3. Το αφήνω σε ζεστό μέρος (αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, ζεσταίνω το φούρνο, τον κλείνω και το αφήνω μέσα) για 24 ώρες.

ΜΕΡΑ 2η:

  1. Σε νέο καθαρό βάζο τοποθετώ 75 γρ από το προζύμι που έχω φτιάξει μαζί με 50 γρ αλεύρι σκληρό, 50 γρ αλεύρι ολικής άλεσης και 125 γρ εμφιαλωμένο νερό.

  2. Ανακατεύω καλά το μείγμα, να υγρανθεί όλο το αλεύρι (και στα τοιχώματα) και το σκεπάζω με ένα πανί.

  3. Το αφήνω σε ζεστό μέρος για 24 ώρες.

  4. Μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκάλες και να μυρίζει σαν ξύδι.

  5. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία για άλλη μια μέρα.

ΜΕΡΑ 4η:

  1. Σε νέο καθαρό βάζο τοποθετώ 75 γρ από το προζύμι που έχω φτιάξει μαζί με 50 γρ αλεύρι σκληρό, 50 γρ αλεύρι ολικής άλεσης και 125 γρ εμφιαλωμένο νερό.

  2. Ανακατεύω καλά το μείγμα, να υγρανθεί όλο το αλεύρι (και στα τοιχώματα) και το σκεπάζω με ένα πανί.

  3. Το αφήνω σε ζεστό μέρος για 12 ώρες και επαναλαμβάνω τη διαδικασία.

  4. Σήμερα η δραστηριότητα πρέπει αν είναι πιο έντονη, δηλαδή οι φουσκάλες και η οσμή του.

  5. Συνεχίζω όμοια για άλλες 2 μέρες να το τρέφω ανά 12 ώρες.

ΜΕΡΑ 7η:

  1. Σε νέο καθαρό βάζο τοποθετώ 50 γρ από το προζύμι που έχω φτιάξει μαζί με 50 γρ αλεύρι σκληρό, 50 γρ αλεύρι ολικής άλεσης και 100 γρ εμφιαλωμένο νερό.

  2. Ανακατεύω καλά το μείγμα, να υγρανθεί όλο το αλεύρι (και στα τοιχώματα) και το σκεπάζω με ένα πανί.

  3. Το αφήνω σε ζεστό μέρος για 12 ώρες και έπειτα το αφήνω να φουσκώσει, διπλασιάζοντας τον όγκο του (το βλέπω βάζοντας ένα λάστιχο στο ύψος που είναι στο ύψος το μείγμα μόλις το θρέψω και αφήνοντας το σε ζεστό μέρος). Αν θέλω να το αποθηκεύσω τότε (αφού δηλαδή φουσκώσει) κλείνω με καπάκι το βάζο και το τοποθετώ στο ψυγείο διαφορετικά είναι έτοιμο προς χρήση.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

  1. Όσο πιο συχνά «τρέφω» το προζύμι τόσο πιο δυνατό διατηρείται.

  2. Τουλάχιστο μια φορά το μήνα φροντίζω να το «τρέφω» ακολουθώντας την τελευταία δοσολογία και αφήνοντας το να φουσκώσει πριν το βάλω πίσω στο ψυγείο.

  3. Όταν θέλω να το χρησιμοποιήσω, το βγάζω από το ψυγείο, το θρέφω για 24 ώρες ώστε να δυναμώσει κι όταν έχει φουσκώσει ξανά είναι έτοιμο προς χρήση.

ΤΙΠ:

  • Μπορώ να το φτιάξω και μόνο με σκληρό αλεύρι αν τα αρτοσκευάσματα που φτιάξω θέλω να έχουν μόνο αυτό.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Σοκολατένια πουτίγκα από τσουρέκι

Περίσσεψε τσουρέκι από το Πάσχα; Φτιάξε πουτίγκα από τσουρέκι, φουλ σοκολατένια και σέρβιρε τη μαζί με παγωτό από πάνω. Μπουκιά και συχώριο!

Το αφράτο τσουρέκι μουσκεύει στο σοκολατένιο μείγμα και μαζί με τραγανή έξτρα σοκολάτα ψήνεται στο φούρνο και γίνεται ένα απολαυστικότατο γλυκό που τρώγεται ζεστό και κρύο.

Αν βαρέθηκες τα τσουρέκια ή σου έφεραν πολλά δοκίμασε αυτό το εύκολο γλυκό!


ΑΤΟΜΑ:

12 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

45 - 50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

70 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ τσουρέκι, κομμένο σε καρέ

  • 150 ml κρέμα γάλακτος

  • 300 ml γάλα πλήρες

  • 120 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη

  • 4 μικρά αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 60 γρ ζάχαρη

  • 2 κγ εκχύλισμα βανίλιας (δες ΕΔΩ πώς μπορείς να το φτιάξεις)

  • ½ κγ αλάτι

  • 100 γρ κουβερτούρα χοντροκομμένη

  • παγωτό για γαρνίρισμα, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με το γάλα (να μην βράσουν). Το βγάζω από την εστία, ρίχνω τη σοκολάτα ανακατεύοντας την να λιώσει και το αφήνω να κρυώσει λίγο.

  2. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν, προσθέτω τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα και συνεχίζω με το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.

  3. Ρίχνω λίγο λίγο το σοκολατένιο μείγμα ανακατεύοντας με το σύρμα να μην ψηθούν θα αυγά.

  4. Χωρίζω το μείγμα σε δύο ίσα μέρη και στο ένα από αυτά βάζω το τσουρέκι σε κομμάτια, ανακατεύοντας τα καλά να μουσκέψουν όλα.

  5. Προσθέτω και την χοντροκομμένη σοκολάτα, μεταφέρω το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, το απλώνω ομοιόμορφα και το σκεπάζω με το υπόλοιπο σοκολατένιο υγρό μείγμα που είχα κρατήσει.

  6. Αφήνω το μείγμα για μισή ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου, να απορροφήσει όσο γίνεται τα υγρά.

  7. Το ψήνω στους 180*C, στις αντιστάσεις για 45 – 50 λεπτά. Μετά τα πρώτα 20 λεπτά, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο μέχρι το τέλος.

  8. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 20 λεπτά να κρυώσει και το σερβίρω με ένα μεγάλο κουτάλι, ζεστό ή κρύο παρέα με μια μπάλα παγωτό.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Marble βαμμένα Πασχαλινά αυγά

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο για να φτιάξουμε τα Πασχαλινά μας αυγά με εφέ μαρμάρου σε παστέλ χρώματα. Εντυπωσιακά, σε χρώματα της επιλογής μας, που θα διακοσμήσουν το σπίτι και φυσικά θα τσουγκριστούν την ημέρα του Πάσχα!


ΥΛΙΚΑ

  • αυγά βρασμένα

  • βαφή αυγών

  • λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ με ζεστό νερό διαλύω την χρωματιστή σκόνη αυγών.

  2. Προσθέτω σταγόνες λαδιού διάσπαρτα. Αν ενωθούν τις διασπάω με ένα κουτάλι.

  3. Βάζω ένα ένα τα αυγά με ένα κουτάλι, τα βουτάω στο μείγμα και τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί (φροντίζω να περάσουν από σημεία που έχουν κηλίδες λαδιού για να βγάλουν τη στάμπα τους και να δημιουργήσουν το εφέ μαρμάρου στα αυγά). Τα αφήνω να στεγνώσουν τελείως.

  4. Τα αλείφω με λάδι που έχω βάλει σε απορροφητικό χαρτί για να γυαλίσουν. Τα αφήνω 10 λεπτά και τα σκουπίζω με ένα καθαρό απορ. χαρτί.

  5. Έτοιμα για στόλισμα και καλά τσουγκρίσματα!

ΤΙΠ:

- Μπορώ να τα κάνω να έχουν διάφορα χρώματα, αφού πρώτα τα έχω βάψει κανονικά (ολόκληρα) σε παστέλ χρώματα (τα αφήνω λίγο στη βαφή, τα αφήνω πρώτα να στεγνώσουν) και στη συνέχεια δημιουργώ το εφέ μαρμάρου όπως αναφέρω παραπάνω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Ρώσικη σαλάτα

Σε κάθε τραπέζι και ειδικά αυτό του Πάσχα, που το κρέας κυριαρχεί χρειάζεται σαλάτες, γι αυτό σήμερα φτιάχνουμε μια φανταστική ρώσικη σαλάτα.

Με πλούσια, γεμάτη γεύση και ποικιλία υφών αυτή τη σαλάτα τη λατρεύουν όλοι, λειτουργεί και σαν συνοδευτικό πιάτο γιατί είναι και πολύ χορταστική.

Για ακόμα γευστικότερο αποτέλεσμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτική μαγιονέζα, στα υλικά υπάρχει το λινκ της συνταγής για να τη δεις.


ΜΕΡΙΔΕΣ:

15 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

3-4 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 3 πατάτες, κομμένες στα 4 κυδωνάτα

  • 3 καρότα, κομμένα στη μέση κατά μήκος

  • 140 γρ αρακά, φρέσκο ή κατεψυγμένο

  • 125 γρ αγγουράκια τουρσί, σε κυβάκια

  • 3 αυγά

  • 130 γρ ζαμπόν, σε κυβάκια

  • 350 γρ μαγιονέζα (κανονική ή Light)- δες ΕΔΩ πως μπορείς να φτιάξεις σπιτική

  • 1 κγ αλάτι

  • 1 ΚΣ ξύδι, προαιρετικά

  • 2 ΚΣ άνηθο, ψιλοκομμένο

Για γαρνίρισμα:

  • άνηθο, ψιλοκομμένο

  • 1 αγγουράκι τουρσί

  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω τις πατάτες με τα καρότα, γεμίζω με νερό να τα σκεπάζει και τα βάζω να βράσουν σε μέτρια ένταση για 20 λεπτά. Όταν και τα δυο έχουν μαλακώσει αλλά όχι πολύ, πρέπει να «κρατάνε» λίγο, τα βγάζω και ξεπλένω καλά με κρύο νερό, ώστε να σταματήσει το βράσιμο τους και να κρυώσουν.

  2. Κόβω σε κυβάκια τα καρότα καθώς και τις πατάτες αφού πρώτα αφαιρέσω τη φλούδα τους και τα ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ.

  3. Όμοια σε ένα κατσαρολάκι βράζω τον αρακά με νερό για 15 λεπτά. Ξεβγάζω με κρύο νερό και τα προσθέτω στο μπολ.

  4. Σε ένα άλλο σκεύος βράζω τα αυγά για 5 λεπτά. Τα βάζω σε κρύο νερό, αλλάζοντας το μέχρι να κρυώσουν. Τα κόβω σε κυβάκια και τα ρίχνω μαζί με τα λαχανικά.

  5. Προσθέτω τα αγγουράκια τουρσί, το ζαμπόν, το αλάτι, το μαϊντανό, (και το ξύδι εφόσον το θέλω) και ανακατεύω καλά με δύο κουτάλια το μείγμα.

  6. Τέλος ρίχνω τη μαγιονέζα και την ενσωματώνω στη σαλάτα.

  7. Σκεπάζω με μεμβράνη ή σε κλειστό σκεύος και αφήνω στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

  8. Για να σερβίρω, σε μια μεγάλη πιατέλα δημιουργώ το σχήμα ψαριού με τη σαλάτα. Ισιώνω την επιφάνεια με το κουτάλι και έπειτα με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο δημιουργώ το κεφάλι και την ουρά. Με μισές κομμένες ροδέλες κρεμμυδιού φτιάχνω τα λέπια του ψαριού ξεκινώντας από το κεφάλι με τις μεγαλύτερες. Τελειώνοντας κόβω ένα αγγουράκι τουρσί σε ροδέλα και το χρησιμοποιώ για μάτι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Νηστίσιμες καριόκες

Και ναι, το γλυκάκι που τόσο αγαπήσατε στην original μορφή του γίνεται και σαρακοστιανό. Νηστίσιμες καριόκες που δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά τους από τις κανονικές και μπορείς να απολαμβάνεις κάθε στιγμή.

Με τη μοναδική γεύση της βανίλιας υποβρυχίου, τη μαστιχωτή σοκολατένια υφή και την τραγανή αίσθηση των καρυδιών που τόσο αγαπάμε!


ΜΕΡΙΔΕΣ:

35 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 225 γρ νηστίσιμο κέικ ή πίτα [π.χ. Πετιμεζόπιτα, Κέικ καρότο (χωρίς καρύδια), Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ] θρυμματισμένο

  • 25 γρ κακάο σκόνη

  • 100 γρ καρύδια χοντροκομμένα

  • ½ (15 ml ή 1ΚΣ) σφηνάκι μπράντι ή νερό

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας (δες ΕΔΩ πως μπορείς να τη φτιάξεις)

  • 100 γρ βανίλια υποβρύχιο

  • 60 ml νερό χλιαρό

Για επικάλυψη:

  • 360 γρ κουβερτούρα, λιωμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μπολ θρυμματίζω το κέικ και προσθέτω το κακάο, τα καρύδια, το μπράντι και το εκχύλισμα βανίλιας.

  2. Ζεσταίνω λίγο για να γίνει πιο ρευστή τη βανίλια υποβρύχιο και τη ρίχνω στο μπολ ανακατεύοντας πολύ καλά τα υλικά να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

  3. Τέλος βάζω λίγο λίγο το νερό μέχρι το μείγμα να γίνει κολλώδες (όπως μια σφιχτή ζύμη).

  4. Το απλώνω κατά μήκος σε μια λαδόκολλα και το ρολάρω σε σχήμα λουκάνικου σταθεροποιώντας τις άκρες του.

  5. Το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή ιδανικά όλη τη νύχτα.

  6. Βγάζω το ρολό από το ψυγείο, αφαιρώ τη λαδόκολλα και με ένα κοφτερό μαχαίρι το τεμαχίζω σε φέτες 1 εκ πάχους περίπου.

  7. Τις τοποθετώ μια μια σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί ή σε μια επίπεδη επιφάνεια.

  8. Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, αφήνω λίγο να κρυώσει να μην είναι πολύ ρευστή και βουτάω σε αυτή ένα ένα τα κομμάτια.

  9. Στραγγίζω καλά κάθε κομμάτι από τη σοκολάτα ώστε να μην γίνει πολύ χοντρή η κάλυψη και το βάζω πάνω στη λαδόκολλα να στεγνώσει. Για πιο γρήγορα μπορώ να βάλω το ταψί στο ψυγείο για 10 λεπτά.

  10. Αφού στεγνώσουν και σταθεροποιηθεί η σοκολάτα το γλυκό είναι έτοιμο για κέρασμα, μπορώ να το αποθηκεύσω σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο ή σε αλουμινόχαρτο κάθε μια και στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Κέικ καρότου νηστίσιμο και εύκολο

Πανεύκολο, αφράτο, μυρωδάτο νηστίσιμο κέικ καρότου, υγιεινό και για όλες τις ώρες με άρωμα πορτοκαλιού και τραγανά καρύδια να σπάνε στο στόμα.

Θες για πρωινό; Κάνει! Για δεκατιανό; Επίσης! Θες συνοδευτικό για τον καφέ σου το απόγευμα; Απλά ιδανικό!

Μην το σκέφτεσαι απλά φτιάξε το στη στιγμή και όλοι θα σ ευχαριστούν…

Γιατί τα απλά υλικά και γλυκά έχουν κι αυτά τη στιγμή τους.


ΜΕΡΙΔΕΣ:

12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

60 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 240 ml ελαιόλαδο

  • 300 γρ καστανή ζάχαρη

  • 300 γρ καρότα σε κομμάτια

  • 240 ml χυμό πορτοκαλιού

  • 1 ΚΣ μαγειρική σόδα

  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

  • 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 160 γρ καρύδια, χοντροκομμένα

  • 1 κγ κανέλα, προαιρετικά

  • ¼ κγ γαρύφαλλο, προαιρετικά

Για το γλάσο:

  • 50 γρ άχνη ζάχαρη

  • λίγο χυμό λεμονιού (λιγότερο από ½ λεμόνι)

  • ζαχαρωτά καροτάκια, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μπλέντερ χτυπάω το ελαιόλαδο με την καστανή ζάχαρη, να διαλυθεί και να λιώσει.

  2. Προσθέτω τα καρότα και χτυπάω καλά, να κοπεί και να γίνει σαν αλοιφή στο μείγμα.

  3. Προσθέτω τη μισή ποσότητα από το χυμό πορτοκαλιού και στην άλλη μισή διαλύω τη μαγειρική σόδα και το ρίχνω όλο στο μίξερ.

  4. Ξύνω τη φλούδα ενός πορτοκαλιού, προσεκτικά να μην χρησιμοποιήσω το λευκό μέρος του γιατί πικρίζει και χτυπάω ξανά.

  5. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ.

  6. Τελευταία ρίχνω τα καρύδια που έχω κόψει σε κομμάτια, περίπου 6/ τμχ να τα βρίσκω μέσα στο γλυκό και το μείγμα είναι έτοιμο.

  7. Το βάζω σε μια λαδωμένη φόρμα ή ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για περίπου μια ώρα. Μετά τα πρώτα 40 λεπτά αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο από πάνω αν έχει πάρει χρώμα και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί στη μέση (τσεκάρω με ένα μαχαίρι στη μέση).

  8. Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και ξεφορμάρω για να κρυώσει τελείως πριν το γαρνίρω.

  9. Σε ένα μπολάκι ρίχνω την άχνη ζάχαρη και προσθέτω σταδιακά χυμό λεμονιού, μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα χυλού. Λούζω με αυτό το κέικ και το απλώνω με μια σπάτουλα.

  10. Τελειώνω διακοσμώντας με ζαχαρωτά καροτάκια.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Παραδοσιακή φάβα

Η φάβα είναι το ορεκτικό που αγαπάς ή μισείς, δεν νομίζω ότι υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος!

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία μπορείς τώρα να την απολαύσεις βελούδινη, απαλή και γεμάτη γεύση φτιάχνοντας την εύκολα μόνη/ος σου.

Πολύ απλή στην παρασκευή της αποτελεί ένα από τα συνοδευτικά πιάτα της σαρακοστής και όχι μόνο.

Η περίφημη φάβα Σαντορίνης είναι αυτή που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα και προέρχεται από το λαθούρι.


ΑΤΟΜΑ:

6-8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ φάβα

  • 750 ml νερό

  • 1 κρεμμύδι κομμένο

  • 40 ml ελαιόλαδο

  • ¼ κγ αλάτι

  • 1 πρέζα πιπέρι

  • κρεμμύδι, για γαρνίρισμα

  • κάπαρη ή ελιές, για γαρνίρισμα

  • ελαιόλαδο, για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω τη φάβα σε σουρωτήρι και την ξεπλένω καλά με άφθονο νερό.

  2. Τη βάζω στην κατσαρόλα μαζί με το νερό, σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.

  3. Τότε μειώνω την ένταση σε χαμηλή και ξαφρίζω 2-3 φορές (βγάζω τον αφρό που δημιουργείτε στην επιφάνεια).

  4. Προσθέτω το κρεμμύδι και την αφήνω να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό, περίπου 40 λεπτά (αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με λίγο ζεστό νερό).

  5. Ενδιάμεσα ανακατεύω απαλά, όχι συνέχεια όμως.

  6. Όταν είναι έτοιμη ρίχνω το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύω και το αφήνω να βράσει για 2 λεπτά ακόμη.

  7. Την πολτοποιώ είτε με ραβδομπλέντερ είτε σε μπλέντερ είτε σε μούλτι.

  8. Την αποθηκεύω σε μπολ με μεμβράνη να κολλάει στην επιφάνεια της.

  9. Σερβίρω γαρνίροντας από πάνω με λίγο κρεμμύδι, κάπαρη ή ελιές και έξτρα ελαιόλαδο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Μανιτάρια & κουνουπίδι τηγανιτά με νηστίσιμη σως αϊόλι

Τραγανά τηγανιτά μανιτάρια και κουνουπίδι βουτηγμένα σε νηστίσιμη σως αιόλι για να απολαμβάνουμε τη σαρακοστή στο τραπέζι μας.

Μια ιδιαίτερη σως με κάσιους που μπορεί να συνοδεύσει και τα λαχανικά μας, σε άλλους συνδυασμούς ακόμα και όλο το χρόνο.

Γιατί και η νηστεία έχει τις λιχουδιές της!


ΑΤΟΜΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για το κουρκούτι:

  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 ΚΣ κόρν φλάουρ

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 πρέζα πιπέρι

Για τηγάνισμα:

  • 150 ml σόδα

  • 200 γρ φρέσκα μανιτάρια, τεμαχισμένα

  • ½ κουνουπίδι, σε μπουκέτα

Για τη σως αϊόλι:

  • 125 γρ ωμά κάσιους

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 2 κγ μουστάρδα Dijon

  • ¼ κγ αλάτι

  • 1 πρέζα πιπέρι

  • χυμό ½ λεμονιού

  • 3-4 ΚΣ νερό

  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με το κόρν φλάουρ, το αλάτι και το πιπέρι.

  2. Σε ένα μπολ ρίχνω τη σόδα.

  3. Βουτάω λίγα λίγα τα μανιτάρια με τα μπουκέτα κουνουπιδιού πρώτα στη σόδα, έπειτα στο κουρκούτι και στη συνέχεια στο τηγάνι με το λάδι να έχει ζεσταθεί καλά. Δεν βάζω πολλά μαζί για να μην πέσει η θερμοκρασία.

  4. Αφήνω να τηγανιστούν και να πάρουν χρώμα γυρίζοντας τα περίπου 5 λεπτά.

  5. Τα στραγγίζω και τα βγάζω σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.

  6. Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα.

  7. Αφού έχω μουλιάσει σε ζεστό νερό τα κάσιους για 30 λεπτά, τα στραγγίζω και τα βάζω στο μούλτι. Προσθέτω το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και 1 ΚΣ νερό.

  8. Τα πολτοποιώ καλά να γίνουν σαν κρέμα προσθέτοντας σταδιακά όσο νερό χρειαστεί για να αποκτήσει βελούδινη υφή.

  9. Δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω έξτρα λεμόνι.

  10. Σερβίρω σε μπολάκι και βουτάω κάθε μανιτάρι ή κουνουπίδι στη σως για να δοκιμάσω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Ταραμοσαλάτα για τη σαρακοστή και όχι μόνο

Λαγάνα και ταραμοσαλάτα πάνε παρέα την καθαρά Δευτέρα και φυσικά η σαλάτα με το λευκό ταραμά μας συνοδεύσει και όλη τη σαρακοστή.

Εύκολη, γρήγορη και σπιτική ταραμοσαλάτα δεν έχει καμία σχέση με την έτοιμη και το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας μπουκιά.

Βέβαια είναι δύσκολο να κρατηθείς και το πιο πιθανό είναι να τελειώσει γρήγορα η λαγάνα που βουτάς πάνω της!


ΑΤΟΜΑ:

550 ml

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ λευκό ταραμά

  • ¼ κρεμμύδι

  • 300 γρ ψωμί μπαγιάτικο

  • 80 ml παρθένο ελαιόλαδο ή καλής ποιότητας σπορέλαιο

  • χυμό 2 ½ - 3 λεμονιών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ με νερό βουτάω μια μια τις φέτες του ψωμιού, τις στραγγίζω, αφαιρώ την κόρα και τις θρυμματίζω σε ένα μπολ ή στο μουλτι.

  2. Προσθέτω τον ταραμά με το κρεμμύδι και το χυμό 2 ½ λεμονιών και τα αλέθω καλά είτε με το ραβδομπλέντερ είτε στο μούλτι.

  3. Ρίχνω λίγο λίγο το ελαιόλαδο μέχρι το μείγμα να αποκτήσει πυκνότητα σφιχτής κρέμας και να το απορροφήσει.

  4. Δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω σταδιακά έξτρα χυμό λεμονιού.

  5. Την αποθηκεύω σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Μερακλίδικο σπετσοφάι με λουκάνικα

Καλή, ξέφρενη Τσικνοπέμπτη! Η μέρα απαιτεί τσικνιστά κρέατα τα οποία χρειάζονται αρκετούς μεζέδες και σαλάτες.

Το σπετσοφάι είναι ένας μερακλίδικος μεζές με σπιρτάδα και χωριάτικα λουκάνικα, ιδανικός για να συνοδεύσει τα ποτά μας είτε κατά την προετοιμασία, είτε κατά την διάρκεια του δείπνου.

Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα αφού είναι ένας αρκετά βαρύς μεζές που συνοδεύουμε απαραιτήτως με φρέσκο ψωμί. Ταιριάζει με πικάντικες γεύσεις γι αυτό μπορούμε να του δώσουμε όση ένταση θέλουμε ανάλογα τις προτιμήσεις μας.


ΜΕΡΙΔΕΣ:

8 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ χωριάτικα λουκάνικα, κομμένα σε ροδέλες

  • 3 – 4 πράσινες πιπεριές κέρατο, κομμένες σε στικς

  • 2 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα

  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας

  • 60 ml ελαιόλαδο

  • 2 ντομάτες σε κυβάκια

  • ½ κγ αλάτι

  • 1 κγ καπνιστή πάπρικα

  • 1 κγ μπούκοβο

  • 1 πιπεριά τσίλι καυτερή (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι (ή κατσαρόλα με μεγάλο πάτο), μαζί με 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το λουκάνικο μέχρι να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές ανακατεύοντας ενδιάμεσα.

  2. Ρίχνω τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα αφήνω να μαραθούν, να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους για περίπου 10 λεπτά.

  3. Προσθέτω τον πελτέ, τις ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια και αφήνω να σιγοβράζει για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  4. Αν θέλω να δώσω μεγαλύτερη ένταση μια που του ταιριάζουν τα καυτερά, μπορώ να βάλω μια καυτερή πιπεριά είτε με μια οδοντογλυφίδα και όταν ετοιμαστεί την αφαιρώ, είτε τεμαχισμένη για ακόμα πιο πικάντικη γεύση.

  5. Σερβίρω αμέσως είτε μέσα σε πυρίμαχο σκεύος είτε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα στο τραπέζι μου.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Καλαμποκόπιτα με χόρτα - Μπατζίνα

Εύκολη πίτα χωρίς φύλλο η καλαμποκόπιτα μας λύνει τα χέρια, εμπλουτισμένη με χόρτα, αρωματικά και φέτα.

Έχει διάφορες παραλλαγές και ονομασίες ανάλογα την περιοχή καταγωγής της σε όλη την Ελλάδα, μπορούμε να τη συναντήσουμε ως μπατζίνα, μπατσαριά, πισπιλίτα ή πλάστη.

Τραγανή κρούστα εξωτερικά με ζουμερά αρωματικά χόρτα μέσα εμπλουτισμένα με φέτα που δίνει όλη τη νοστιμιά της.


ΜΕΡΙΔΕΣ:

15 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

70 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ καλαμποκάλευρο

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 60 ml ελαιόλαδο

  • 600 ml νερό χλιαρό

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο

  • 1 ματσάκι σέσκουλα, καθαρισμένο και χοντροκομμένο

  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα

  • 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

  • 50 γρ γλυκό τραχανά

  • 350 γρ φέτα

  • λίγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη γέμιση πλένω πολύ καλά 3-5 φορές τα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα), τα καθαρίζω αφαιρώντας τα χοντρά κοτσάνια και χαλασμένα φύλλα.

  2. Βάζω μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τα ζεματάω (τα βουτάω σε αυτή) για 3 λεπτά, τα βγάζω σε σουρωτήρι και τα αφήνω να στραγγίξουν.

  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με 1 κγ ελαιόλαδο σοτάρω όλα τα αρωματικά, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, το μάραθο αφήνοντας τα να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους.

  4. Προσθέτω και τα χόρτα αφήνοντας τα να αποβάλλουν τα πολλά υγρά τους.

  5. Βγάζω το τηγάνι από την εστία και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.

  6. Για τη ζύμη σε ένα μπολ αναμιγνύω το καλαμποκάλευρο με το αλάτι, το ελαιόλαδο και σταδιακά με το νερό ανακατεύοντας να γίνει ένας πηχτός χυλός.

  7. Στο τηγάνι με τη γέμιση θρυμματίζω τα 300 γρ από τη φέτα, ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.

  8. Σε ένα ταψί 36x29 εκ που έχω λαδώσει προηγουμένως, ρίχνω τη μισή ποσότητα από τη ζύμη – χυλό απλώνοντας τη σε όλο τον πάτο.

  9. Στρώνω πάνω της ομοιόμορφα κατανεμημένη όλη τη γέμιση και πασπαλίζω τα άλλα 50 γρ φέτας που έχω κόψει σε κυβάκια (με ένα κουτάλι τα πιέζω να μπουν μέσα στη γέμιση ώστε να μην εξέχουν).

  10. Τέλος σκεπάζω τη γέμιση με την υπόλοιπη ζύμη και ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

  11. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά.

  12. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει 30 λεπτά πριν κόψω σε κομμάτια για να σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Ρόφημα ζεστής σοκολάτας με γεύση μπισκότο

Μια γενναιόδωρη φλιτζάνα ζεστής σοκολάτας με γεύση μπισκότου μας αποζημιώνει ότι κι αν έχουμε περάσει όλη τη μέρα!

Μας γαληνεύει, μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία. Ποιος μπορεί άλλωστε ν’ αρνηθεί ένα ρόφημα σοκολάτας που τα μπαχαρικά της κανέλας, του τζίντζερ και του μοσχοκάρυδου αναδύονται απ’ αυτή;

Μικροί και μεγάλοι απλά παραδινόμαστε στη σαγηνευτική της γλύκα….

Με το σοκολατένιο ρόφημα Nesquik με Opti-Start, ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και τώρα με φυσικό άρωμα που θα βρούμε στις νέες συσκευασίες Nesquik , συμπληρώνει ιδανικά τα οφέλη του γάλακτος.


ΑΤΟΜΑ:

2 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

2 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

7 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 500 ml γάλα

  • 5 κγ σοκολατούχο ρόφημα στιγμής Nesquik με Opti-start

  • 1/4 κγ κανέλα

  • 1 φέτα φρέσκο τζίντζερ

  • 1/8 κγ μοσχοκάρυδο

  • 1 κγ κορνφλάουρ

  • αφρόγαλα, για γαρνίρισμα

  • κανέλα και μοσχοκάρυδο, για γαρνίρισμα

  • μπισκότο, κανονικό ή θρυμματισμένο για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το γάλα, μέσα του διαλύω το κορνφλάουρ και προσθέτω το σοκολατούχο ρόφημα κακάο Nesquik μαζί με όλα τα μπαχαρικά. Ανακατεύω απαλά σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και όταν το μείγμα βράσει το κατεβάζω από τη φωτιά.

  2. Σερβίρω αμέσως στις φλιτζάνες και γαρνίρω με αφρόγαλα, τριμμένη κανέλα και μοσχοκάρυδο.

  3. Προαιρετικά μπορώ να βάλω και λίγο τριμμένο μπισκότο ή ακόμα και ένα ολόκληρο από πάνω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με το Nesquik


Οφτές γεμιστές πατάτες στο φούρνο

Οφτές γεμιστές πατάτες στο φούρνο για την παρέα στο σπίτι να συνοδεύσουμε τα ποτά μας ή σε ένα πάρτι. Λιώνουν στο στόμα, με βουτυράτο άρωμα, μαστιχωτό τυρί και πικάντικο τραγανό μπέικον όλα σε μια μπουκιά!

Για να μην σε κυνηγήσει κι εσένα η Ντορέτα μπες στο www.palcontest.gr δήλωσε τα δικά σου σκεύη Pal και πάρε μέρος στο διαγωνισμό. Δέκα τυχεροί θα κάνουν δική τους την πλήρη σειρά Pal Granite, με πρωτοποριακό λιτό σχεδιασμό, εξαιρετικά υλικά και τεχνολογία αιχμής!


ΑΤΟΜΑ:

6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

65 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

75 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 3 πατάτες

  • λίγο ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 100 γρ τυρί τσένταρ

  • 30 γρ γιαούρτι

  • 2 ΚΣ γάλα

  • 2 ΚΣ βούτυρο

  • λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 3 φέτες μπέικον σε κομματάκια, φρυγανισμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Έχω πλύνει, στεγνώσει καλά τις πατάτες, τις αλείφω με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι.

  2. Τις βάζω στο 35x30 εκ αντικολλητικό ταψί της PAL και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για 50 - 60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν στους 220*C.

  3. Τις βγάζω από το φούρνο, τις κόβω προσεκτικά στη μέση, αφαιρώ το εσωτερικό τους αφήνοντας περιμετρικά 3 χιλ.

  4. Βάζω την ψίχα τους σε ένα μπολ μαζί με 40 γρ τσένταρ, το γιαούρτι, το γάλα, το βούτυρο, 2 ΚΣ φρέσκα κρεμμυδάκια, 3 φέτες μπέικον και τα ανακατεύω καλά.

  5. Γεμίζω τις πατάτες με το μείγμα, γαρνίρω από πάνω με έξτρα 60 γρ τυρί, 1 φέτα μπέικον και τις ψήνω ξανά στον αέρα στους 200*C αυτή τη φορά για λίγα λεπτά, μόλις λιώσει το τυρί είναι έτοιμες.

  6. Τις βγάζω από το φούρνο, τις σερβίρω αμέσως γαρνίροντας από πάνω με φρέσκο κρεμμυδάκι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με την Pal - Palamidis


Φασολάδα σούπα στη χύτρα

Φασολάδα που τρέφει την Ελλάδα! Το εθνικό μας φαγητό, τόσο απλό μα τόσο ιδιαίτερο, νόστιμο και υγιεινό που το χειμώνα πρέπει να έχουμε συχνά στο τραπέζι μας.

Οικονομικό, μας κρατάει χορτάτους για ώρα φροντίζοντας παράλληλα και την διατροφή μας περιέχοντας λαχανικά και ελαιόλαδο.

Το φαγητό που όλοι μπορούμε να φτιάχνουμε για να απολαμβάνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι.


ΑΤΟΜΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

20 - 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ λευκά φασόλια

  • 4 (400 γρ) τριμμένες ντομάτες

  • 1 ΚΣ πελτέ

  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

  • 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες

  • ½ ματσάκι σέλινο

  • 60 ml ελαιόλαδο

  • ½ κγ αλάτι

  • ¼ κγ πιπέρι

  • 1 καυτερή πιπεριά, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Από το προηγούμενο βράδυ, ξεπλένω 2-3 φορές τα φασόλια να φύγουν οι σκόνες που τυχών έχουν.

  2. Τα βάζω σε μια μεγάλη λεκάνη και τα σκεπάζω με νερό να τα καλύπτει 3 εκ.

  3. Την επόμενη μέρα, στραγγίζω το νερό και τα ρίχνω στη χύτρα μαζί με νέο νερό που τα σκεπάζει 2-3 εκ.

  4. Βάζω τη χύτρα σε δυνατή ένταση στη φωτιά και τα αφήνω να βράσουν για 10 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που θα βγάλουν στην επιφάνεια με ένα κουτάλι.

  5. Προσθέτω τις ντομάτες μέσα στις οποίες έχω διαλύσει τον πελτέ, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλινο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι (αν δεν τρώνε παιδιά και μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις μπορούμε να βάλουμε και μια καυτερή πιπεριά, την οποία θα αφαιρέσουμε στο τέλος).

  6. Σφραγίζουμε τη χύτρα και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σφυρίζει.

  7. Τότε μειώνω την ένταση σε χαμηλή (από το 1-9 στο 4) και αφήνω να βράσουν για 25 λεπτά περίπου (εξαρτάται από την ποικιλία των φασολιών ο χρόνος βρασμού).

  8. Ξεσκεπάζω τη χύτρα, δοκιμάζω αν χρειάζεται να προσθέσω αλάτι και αν είναι μαλακά τα όσπρια (διαφορετικά ξανακλείνω τη χύτρα για άλλα 5- 10 λεπτά ανάλογα) βάζω την ένταση σε μέτρια, ανακατεύοντας συνεχώς απαλά αφήνοντας να βράσουν για άλλα 10 λεπτά και να χυλώσουν.

  9. Το φαγητό είναι έτοιμο και σερβίρω αμέσως συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Ζεστή & γρήγορη σούπα μπρόκολο

Βελούδινη, χειμωνιάτικη, γρήγορη σούπα μπρόκολο που μας ζεστάνει τις κρύες μέρες που διανύουμε μαζί με ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι.

Τις σούπες ή τις αγαπάς ή τις μισείς, για την πρώτη κατηγορία αποτελεί το ιδανικό comfort food του χειμώνα ιδιαίτερα που φτιάχνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα για να δώσουν τον μοναδικό χαρακτήρα τους και να πάρουν τη μυρωδιά από λαχανικά που δεν φημίζονται για την ευωδία τους.


ΑΤΟΜΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

35 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ βούτυρο (ή ελαιόλαδο)

  • 70 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 900 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 κρεμμύδι, τεμαχισμένο

  • ½ κγ αλάτι

  • 4 κόκκοι κάρδαμου, σε σκόνη

  • 4 κόκκοι πιπέρι, σε σκόνη

  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

  • 1 μέτριο μπρόκολο κομμένο σε μπουκέτα

  • 50 γρ τυρί ρεγκάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω στην κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί καλά.

  2. Σοτάρω το κρεμμύδι για ένα λεπτό και ρίχνω το αλεύρι ανακατεύοντας το να καβουρδιστεί.

  3. Χαμηλώνω την ένταση της εστίας κα προσθέτω λίγο λίγο ανακατεύοντας να ενσωματωθεί το γάλα.

  4. Λιώνω τους κόκκους του κάρδαμου και του πιπεριού στο γουδί και τους προσθέτω στη σούπα μαζί με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.

  5. Πλένω και κόβω ένα μέτριο μπρόκολο σε μπουκετάκια καθώς όπως και τα κοτσάνια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνω στην κατσαρόλα.

  6. Τα ανακατεύω, σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι αφήνοντας ένα άνοιγμα να βγαίνει ο ατμός και τα αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 20 λεπτά.

  7. Κατεβάζω από τη φωτιά και με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ την πολτοποιώ.

  8. Προσθέτω τριμμένο ρεγκάτο, το ανακατεύω να λιώσει.

  9. Σερβίρω στα πιάτα γαρνίροντας με έξτρα τυρί, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρυγανισμένο ψωμί.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Χιονισμένα σοκολατάκια με αμύγδαλα και καρύδα

hΕύκολα σοκολατάκια με αμύγδαλο και καρύδα για κέρασμα ή δώρο.

Με λίγα υλικά αλλά νόστιμα και εντυπωσιακά.

Μαλακά και γλυκά με τραγανό αμύγδαλο στη μέση.


ΑΤΟΜΑ:

17 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ ζαχαρούχο γάλα

  • 150 γρ λευκή κουβερτούρα λιωμένη

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 50 γρ μπισκότα (τύπου πτι-μπερ) θρυμματισμένα

  • 20 αμύγδαλα ασπρισμένα

  • 70 γρ τριμμένη καρύδα

  • χάρτινες μικρές θήκες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω το ζαχαρούχο γάλα με τη λιωμένη σοκολάτα και τα ανακατεύω καλά.

  2. Προσθέτω το αλάτι, τα θρυμματισμένα μπισκότα και να ενσωματώνω στο μείγμα.

  3. Σκεπάζω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.

  4. Βγάζω από το ψυγείο, με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνω μπουκίτσες βάζω από ένα αμύγδαλο και το κλείνω μέσα του, πλάθοντας το σε μπαλίτσα (αν το κάνω με τα χέρια βοηθάει να είναι λίγο βρεγμένα με νερό).

  5. Τέλος το βουτάω σε τριμμένη καρύδα να καλυφθεί όλο εξωτερικά και το βάζω σε χάρτινη θήκη.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!