ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Κανελόνια με ξινομυζήθρα και σάλτσα πιπεριάς

Κανελόνια με ξινομυζήθρα και σάλτσα πιπεριάς, ο γλυκόξινος συνδυασμός που ενθουσιάζει!

Πέρα της κλασικής εκδοχής κανελόνια με κιμά, το comfort food κάθε οικογένειας με παιδιά, αυτή η εκδοχή τους με την τυρένια γέμιση και τη γλυκιά σάλτσα ανατρέπει τον ουρανίσκο μας.

Ως ξινομυζήθρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αλμυρό ή ξινό λευκό τυρί (ή συνδυασμό τους) και στην σάλτσα προσθέτουμε πιπεριές (αναλογία) ανάλογα πόσο έντονη ή μη θέλουμε τη γεύση τους.

Γενικά μπορούμε εύκολα να το προσαρμόσουμε κάθε ένας στις δικές του γεύσεις.


ΑΤΟΜΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

70 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

110 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 170 γρ κανελόνια

  • 70 γρ ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη, για γαρνίρισμα

Για τη σάλτσα:

  • 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης

  • 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

  • 1 κγ πελτέ ντομάτας

  • 1 κγ αλάτι

  • ¼ κγ πιπέρι

  • 1/8 κγ μπούκοβο

Για τη γέμιση:

  • 250 – 400 γρ ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη

  • 3 ΚΣ γιαούρτι

  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 5 φύλλα μεγάλα δυόσμο ή βασιλικό, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω σε σχάρα (με ταψί από κάτω) τις πιπεριές και της ψήνω στους 230*C στον αέρα για 20 – 30 λεπτά περίπου. Αν μαυρίσουν από πάνω, δεν πειράζει, καθαρίζονται ευκολότερα όσο περισσότερο ψημένες είναι.

  2. Τις βγάζω από το φούρνο, τις αφήνω 5 λεπτά να κρυώσουν και προσεκτικά κόβω το κοτσάνι τους, αφαιρώ τη φλούδα, κάνω μια τομή στη μέση ανοίγω και βγάζω τα σπόρια.

  3. Συνεχίζω όμοια με όλες. Τις πολτοποιώ στο μούλτι.

  4. Για τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρω για ένα λεπτό το κρεμμύδι.

  5. Προσθέτω το σκόρδο, το ανακατεύω μια φορά και ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο. Χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια και αφήνω την σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Την βγάζω από την εστία και προσθέτω τις πολτοποιημένες πιπεριές.

  6. Για τη γέμιση σε ένα μπολ αναμιγνύω την θρυμματισμένη ξινή μυζήθρα με το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το δυόσμο. Τη βάζω σε ένα κορνέ.

  7. Σε ένα πυρέξ στρώνω τη μισή ποσότητα της σάλτσας. γεμίζω με το κορνέ ένα ένα τα κανελόνια και τα τοποθετώ πάνω στη σάλτσα. Σκεπάζω τα κανελόνια με την υπόλοιπη σάλτσα και γαρνίρω θρυμματισμένη ξινομυζήθρα.

  8. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.

  9. Βγάζω από τον φούρνο, αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Ζυμαρικά αλά κρεμ με κοτόπουλο και λουκάνικο

 

Γυρνάς από τη θάλασσα, τον καυτό ήλιο, τις αμέτρητες βουτιές και απολαμβάνεις λιγκουίνι αλά κρεμ με κοτόπουλο και λουκάνικο.

Ετοιμάζεται γρήγορα και το καλύτερο σε ένα μόνο σκεύος.

Όλοι σε ευγνωμονούν που η πείνα τους κατευνάστηκε με ζεστά, κρεμμώδη λιγκουίνι με ζουμερό κοτόπουλο και πικάντικο λουκάνικο με τι σπιρτάδα του να δίνει ένταση  στη λευκή, τυρένια κρέμα που το λούζει.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
6 - 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ στήθος κοτόπουλου, σε κομμάτια 3 εκ
  • ελαιόλαδο
  • 200 γρ καπνιστό λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • λευκό πιπέρι
  • 1 κύβο κοτόπουλου ή 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
  • 500 ml κρέμα γάλακτος (πλήρη ή light)
  • 450 γρ λιγκουίνι ή σπαγγέτι
  • 100 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί
  • 1 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με μεγάλο πάτο ζεσταίνω 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή ένταση και ρίχνω το στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κομμάτια 3 εκ. 
  2. Όταν ασπρίσει το χρώμα τους, τα γυρίζω κι από την άλλη πλευρά.
  3. Προσθέτω το λουκάνικο σε ροδέλες, μόλις ροδίσει και από τις δύο πλευρές βάζω το σκόρδο και αφήνω για ένα λεπτό.
  4. Αλατίζω, ρίχνω λευκό πιπέρι και 1 λίτρο βραστό νερό (ή ζωμό κοτόπουλου).
  5. Μέσα του διαλύω ένα κύβο κοτόπουλου και την κρέμα γάλακτος.
  6. Μόλις βράσουν, προσθέτω τα ζυμαρικά ανακατεύω στην αρχή και τα αφήνω έπειτα να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
  7. Λίγο πριν τα κατεβάζω πασπαλίζω με τριμμένο κεφαλοτύρι και μαϊντανό, ανακατελυω για τελευταία φορά απαλά και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Σαλάτα με μακαρονάκι και αυγά του Πάσχα

 

Όλοι το Πάσχα παραδοσιακά τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά για να δούμε ποιος θα είναι ο τυχερός με το πιο γερό αυγό. Όμως οι περισσότεροι δεν τα καταναλώνουν μετά, με αποτέλεσμα να περισσεύουν πολλά. 

Η σημερινή συνταγή δίνει τη λύση πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα έτοιμα βραστά αυγά του Πάσχα, σε μια εύκολη και γρήγορη σαλάτα που μπορεί να γίνει κυρίως γεύμα, ελαφρύ και εύγευστο.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ κοφτό μακαρονάκι
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 ΚΣ λευκό ξύδι
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 130 γρ μαγιονέζα
  • ½ κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 βραστά αυγά, κομμένα σε κυβάκια
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Γεμίζω με νερό μια μέτρια κατσαρόλα και τη βάζω στην εστία σε μέτρια – δυνατή φωτιά.
  2. Όταν βράσει το νερό ρίχνω ½ κγ αλάτι μαζί με το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύω μια φορά και αφήνω τα ζυμαρικά να βράσουν για περίπου 10 λεπτά (όσο προτείνει το εκάστοτε ζυμαρικό στη συσκευασία του).
  3. Στραγγίζω και βάζω το μακαρονάκι με ένα μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το λευκό ξύδι, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, τη μαγιονέζα και ανακατεύω καλά.
  5. Συνεχίζω με το κρεμμύδι και το σέλερι.
  6. Γαρνίρω από πάνω με τα βραστά αυγά κομμένα σε κυβάκια και ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  7. Καταναλώνετε ζεστή και κρύα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Λαζάνια με μπακαλιάρο

 

Μια εναλλακτική πρόταση για του Ευαγγελισμού, συνδυάζοντας λαζάνια στο φούρνο με ζουμερή σάλτσα ντομάτας με μπακαλιάρο.

Ένα φαγητό που ξεγελάει ακόμα κι αυτούς που δεν συμπαθούν το ψάρι, αφού κρύβεται μέσα στην γλυκιά σάλτσα των ζυμαρικών. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
20-25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 
  • 500 γρ ντομάτες σε κυβάκια
  • ½ κγ πάπρικα
  • ½ κγ πιπέρι
  • 1 κγ κύμινο
  • 200 γρ λαζάνια 
  • αλάτι
  • 4 ΚΣ μαϊντανός ψιλοκομμένος 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για ένα λεπτό.
  2. Προσθέτω το σκόρδο, τις ντομάτες, το κύμινο, την πάπρικα, το πιπέρι, 60 ml ελαιόλαδο και ανακατεύω. Τέλος ρίχνω και τον μπακαλιάρο, τον οποίο έχω ξαρμυρίσει για τουλάχιστον 24 ώρες μέσα σε νερό και έχω κόψει σε μικρά κομμάτια.
  3. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να βράσει για 15 λεπτά.
  4. Αφού έχει ετοιμαστεί η σάλτσα δοκιμάζω να δω αν χρειάζεται να προσθέσω αλάτι και ρίχνω το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  5. Στο πυρέξ, το οποίο έχω αλείψει με ελαιόλαδο στρώνω εναλλάξ τη σάλτσα με τα λαζάνια, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τη σάλτσα (σάλτσα-λαζάνια-σάλτσα-λαζάνια-σάλτσα).
  6. Το βάζω στο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 220*C για 20 – 25 λεπτά (ανάλογα πόσο ζουμερή είναι η σάλτσα, αν χρειαστεί,  βάζω αλουμινόχαρτο από πάνω προς το τέλος).
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι

 

Ζουμερό, νόστιμο και χορταστικό νηστίσιμο φαγητό το κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι ικανοποιεί ολόκληρη την οικογένεια.

Γεμάτο από τα αρώματα της θάλασσας μαζί με τα ζυμαρικά γεμίζει το τραπέζι και όσοι δεν νηστεύουν μπορούν να το απολαύσουν γαρνιρισμένο με τριμμένο τυρί.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 – 1.2 κιλό χταπόδι
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 60 ml λευκό κρασί ή ούζο
  • 4 τριμμένες ντομάτες
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½  κγ κόκκους μπαχάρι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 500 γρ κοφτό μακαρονάκι
  • 1 κγ αλάτι (προαιρετικά)
  • λίγο μαϊντανό για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε καλά το χταπόδι με νερό επιμένοντας στα πλοκάμια με τις βεντούζες.
  2. Κόβουμε και αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα του, σχίζουμε την κουκούλα και ξεπλένουμε καλά το εσωτερικό της.
  3. Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρω το χταπόδι μέχρι να κοκκινίσει.
  4. Το βγάζω από τη φωτιά και προσεκτικά σε μια επιφάνεια κοπής το κόβω σε μικρά κομμάτια.
  5. Στο ίδιο μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω για 1 λεπτό τα κρεμμύδια.
  6. Προσθέτω το χταπόδι σε κομμάτια και τα σβήνω με κρασί.
  7. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω τις ντομάτες, τον πελτέ, 120 ml ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω την κατσαρόλα (αφήνοντας λίγο να φεύγει ο ατμός) και αφήνω για 45 – 60 λεπτά να βράσει το χταπόδι.
  8. Αφού περάσει η ώρα αφαιρώ τα φύλλα της δάφνης, δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω 1 κγ αλάτι και ρίχνω το κοφτό μακαρονάκι.
  9. Ανακατεύω, σκεπάζω με βραστό νερό και αφήνω να βράσει για 10 περίπου λεπτά (όσο γράφει η συσκευασία των ζυμαρικών). Αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με βραστό νερό.
  10. Όταν ετοιμαστεί σερβίρω αμέσως και γαρνίρω με φρέσκο μαϊντανό.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Λαζάνια στο φούρνο

 

Η τυρένια μπεσαμέλ στα λαζάνια με τα λαχανικά στο φούρνο, αποτελεί το κατάλληλο καμουφλάζ για να δελεάσει ακόμα κι αυτούς που δεν αγαπούν τα λαχανικά να το δοκιμάσουν.

Πραγματικά ένα φαγητό για όλη την οικογένεια που κρύβει μέσα του νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά.

Τα λαζάνια οριοθετούν τη γέμιση ενώ η σάλτσα ντομάτας προσθέτει την κατάλληλη υγρασία που χρειάζεται να έχει εσωτερικά το φαγητό. 
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ λαζάνια
  • 1 μελιτζάνα σε ροδέλες
  • 4 – 5 κολοκυθάκια σε ροδέλες
  • 500 γρ λευκά μανιτάρια τεμαχισμένα
  • ελαιόλαδο
  • 360 γρ τριμμένο ρεγκάτο, γραβιέρα, ένταμ (μαλακά τυριά)

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 1 – 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • 2 ΚΣ θυμάρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 120 γρ βούτυρο
  • 90 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 840 ml γάλα ζεστό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, τα αλατίζω και τα βάζω για τουλάχιστον 1 ώρα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά τους.
  2. Ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τις ροδέλες της μελιτζάνας, μέχρι να μαλακώσουν κι από τις δύο πλευρές.
  3. Όμοια συνεχίζω και με τα κολοκυθάκια.
  4. Κόβω τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρω κι αυτά στο τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
  5. Για να φτιάξω την σάλτσα ντομάτας, σε μια κασταρόλα, ζεσταίνω 1 -2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για ένα λεπτό.
  6. Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω και ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και το αλάτι.
  7. Ανακατεύω όλα τα υλικά, χαμηλώνω τη θερμοκρασία σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και την αφήνω να βράσει για 10 – 15 λεπτά.
  8. Για την μπεσαμέλ λιώνω σε δυνατή φωτιά το βούτυρο. Πασπαλίζω το αλεύρι και το αφήνω ανακατεύοντας διαρκώς να καβουρδιστεί για 1 λεπτό.
  9. Ρίχνω λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια πλούσια πυκνή μπεσαμέλ.
  10. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τριμμένο τυρί.
  11. Για να φτιάξω το φαγητό απλώνω τη μισή μπεσαμέλ στον πάτο του πυρέξ.
  12. Από πάνω καλύπτω με μια στρώση λαζάνια.
  13. Τα σκεπάζω με τη μισή δόση της σάλτσας ντομάτας.
  14. Απλώνω τις ροδέλες της μελιτζάνας, έπειτα του κολοκυθιού και τέλος τα μανιτάρια.
  15. Σειρά έχουν τα τριμμένα τυρία.
  16. Συνεχίζω με δεύτερη στρώση λαζάνια και όμοια από πάνω σάλτσα ντομάτας – μελιτζάνα -κολοκυθάκια – μανιτάρια – τυριά.
  17. Τρίτη στρώση με τα λαζάνια και τα σκεπάζω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  18. Ραντίζω με έξτρα τριμμένο τυρί.
  19. Ψήνω στου φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 220*C για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η μπεασαμέλ.
  20. Αφήνω να κρυώσει για 15 λεπτά πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Εύκολη καβουρομακαρονάδα

 

Μια γρήγορη εκδοχή καβουρομακαρονάδας, καλοκαιρινή, νόστιμη και εύκολη, θέλουμε κάτι άλλο;

Φυσικά ως ζυμαρικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια θέλουμε ανάλογα την προτίμηση μας. Εγώ επιλέγω λιγκουίνι που είναι πιο επίπεδα από τα κλασσικά σπαγγέτι.
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ σπαγγέτι ή λιγκουίνι

Για τη σάλτσα:

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
  • 300 γρ καβουρόψιχα σε κομματάκια
  • 30 ml λευκό κρασί ή ούζο, προαιρετικά
  • 500 γρ (4 μεγάλες) ντομάτες, σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 100 – 200 ml ζωμό λαχανικών
  • 2 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ λάιμ χυμό
  • φύλλα βασιλικού, για γαρνίρισμα
  • φέτες λάιμ, για γαρνίρισμα

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζω τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
  2. Τα στραγγίζω από το νερό.
  3. Ωστόσο φτιάχνω τη σάλτσα, βάζοντας μια μεγάλη κατσαρόλα, τηγάνι ή γουόκ σε δυνατή φωτιά.
  4. Ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο αφήνω για ένα λεπτό και έπειτα την καβουρόψιχα.
  5. Σβήνω με λευκό κρασί ή ούζο αφήνοντας να εξατμιστεί.
  6.  Συνεχίζω με τις ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και το ζωμό των λαχανικών (προσθέτω και κατά την διάρκεια του βρασμού για να μείνει ζουμερή η σάλτσα).
  7. Αφού τρυπήσω τις καυτερές πιπεριές σε οδοντογλυφίδες, τις ρίχνω κι αυτές στην κατσαρόλα.
  8. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά.
  9. Αφαιρώ τις πιπεριές, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και τον μαϊντανό. 
  10. Βάζω και τα ζυμαρικά στη σάλτσα μαζί με το χυμό του λάιμ και τα ανακατεύω απαλά.
  11. Βγάζω από τη φωτιά, γαρνίρω με φύλλα βασιλικού και φέτες λάιμ.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Ζυμαρικά με πέστο καρότου

 

Ελαφρύ, γεμάτο λαχανικά και αρώματα φαγητό σε μια διαφορετική από τις συνηθισμένες έκδοση.

Το πέστο καρότου μπερδεύεται με τα ζυμαρικά και τα στικς καρότου προσθέτουν γεύση και χρώμα.

Γιατί το καλοκαίρι, που έρχεται θέλει γεύσεις απλές μα μυρωδάτες.


 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
1 ATOMO

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 125 γρ ζυμαρικά, βρασμένα αλντέντε
  • 1 καρότο
  • 30 γρ πρασινάδα καρότων
  • 65 γρ καρύδια
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2-3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • χυμό ½ λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω στο μούλτι την πρασινάδα των καρότων, τα καρύδια, το πιπέρι, το αλάτι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και σταδιακά το ελαιόλαδο, χτυπώντας, μέχρι να αποκτήσει την υφή πάστας.
  2. Βράζω τα ζυμαρικά με αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα στραγγίζω.
  3. Με τον αποφλοιωτή κόβω το καρότο σε λεπτές λωρίδες κι έπειτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε στικς.
  4. Ζεσταίνω στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά ½ ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω για 2 λεπτά τα στικς του καρότου, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Προσθέτω τα ζυμαρικά και 1 ΚΣ από το πέστο, ανακατεύω να λιώσουν και να ενωθούν όλα τα υλικά.
  6. Σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Ζυμαρικά με κοτόπουλο και λαχανικά

 

Ένα φαγητό για όλη την οικογένεια αφού συνδυάζει τα ζυμαρικά και το κοτόπουλο που οι περισσότεροι αγαπούν μαζί με κρυμμένα λαχανικά που πρέπει να περιέχει το καθημερινό μας γεύμα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο τύπο ζυμαρικού προτιμάμε (πένες, ριγκατόνι, κοχύλι κλπ) όπως και αντίστοιχα λαχανικά (κολοκύθι, αγκινάρα, μπρόκολο, σπανάκι κλπ).

Η ελαφριά μπεσαμέλ τα ενώνει και τους δίνει την τυρένια γεύση που ταιριάζει απόλυτα με τα ζυμαρικά.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 - 40 ΛΕΠΤΑ 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 40 ΛΕΠΤΑ 
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ πένες ή ριγκατόνι κλπ
  • 2 στήθη κοτόπουλου (900 γρ)
  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 2 κολοκυθάκια, σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 2 αγκινάρες. σε φέτες
  • 340 γρ καλαμπόκι (σε κονσέρβα)
  • 1 κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 1 πρέζα ρίγανη

Για τη μπεσαμέλ:

  • 55 γρ βούτυρο
  • 40 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 840 ml γάλα ζεστό
  • 100 γρ τυρί ρεγκάτο
  • ½ χυμό λάιμ
  • ½ κγ αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 γρ τυρί ρεγκάτο έξτρα για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω τα στήθη του κοτόπουλου, τα σκεπάζω με νερό και τα βάζω να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Τα βγάζω, αφαιρώ το δέρμα τους και τα κόκκαλα και τα κόβω σε μακρόστενα κομμάτια, παράλληλα με τις ίνες τους.
  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζω νερό, προσθέτω αλάτι και βράζω τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους να μείνουν αλντέντε. Τα στραγγίζω ρίχνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο και τα ανακατεύω.
  3. Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω 1ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι να μαλακώσει. Τότε ρίχνω το σκόρδο, αφήνω ένα λεπτό, και προσθέτω τα κολοκυθάκια, τις αγκινάρες, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  4. Τα αφήνω για 4-5 λεπτά, ρίχνω λίγο έξτρα ελαιόλαδο και τα βγάζω από τη φωτιά.
  5. Στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, προσθέτω το κοτόπουλο, τα σοταρισμένα λαχανικά, το καλαμπόκι και τα ανακατεύω καλά.
  6. Για την μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα λιώνω το βούτυρο. Τότε βάζω το αλεύρι και ανακατεύω διαρκώς για 3-4 λεπτά να καβουρδιστεί και να σκουρύνει το χρώμα του. Τότε ρίχνω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα απαλά, μέχρι να πήξει σαν ελαφριά κρέμα.
  7. Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνω αλάτι, το χυμό ½ λάιμ και τριμμένο ρεγκάτο ενσωματώνοντας τα στην μπεσαμέλ.
  8. Ρίχνω το μίγμα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, ανακατεύω και τα βάζω σε πυρέξ.
  9. Πασπαλίζω με έξτρα τυρί και το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για 35 – 40 λεπτά.
  10. Βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Ραβιόλια με σπανάκι και ρικότα

 

Από τα αγαπημένα ιταλικά ζυμαρικά τα χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με σπανάκι και ρικότα αποτελούν εθισμό.

Φρέσκα, μυρωδάτα και εμπλουτισμένα με την λεμονάτη βουτυρένια σάλτσα με άρωμα φασκόμηλου γίνονται ένα καλοκαιρινό ελαφρύ σε γεύσεις πιάτο.

Η γέμιση κλεισμένη σε ορθογώνια φακελάκια, τα ραβιόλια έτοιμα στην αλευρωμένη πετσέτα μοιάζουν με κοσμήματα που περιμένουν τον αγοραστή τους.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜΑ (30 – 35 ραβιόλια)

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ

 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + έξτρα για το άνοιγμα του φύλλου
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ σπανάκι
  • 1 κ. σ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 250 γρ ρικότα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 4 κ. σ. τριμμένη παρμεζάνα

Για τη σάλτσα:

  • 1 κ. σ. βούτυρο
  • 5 – 6 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
  • 1 κουταλιά από κουτάλα σούπας από το ζωμό των ζυμαρικών
  • ½ κ. γ. χυμό λεμονιού
  • ½ κ. γ. ξύσμα λεμονιού

Για το σερβίρισμα:

  • τριμμένη παρμεζάνα
  • ξύσμα λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξω τη ζύμη αναμιγνύω το αλεύρι με το αλάτι, ανοίγω μια λακκούβα στη μέση του μείγματος και μέσα ρίχνω τα αυγά. Ανακατεύω το μίγμα με τα χέρια να γίνει μια ομοιογενείς ζύμη. Συνεχίσω το ζύμωμα τεντώνοντας την με την παλάμη και κάνοντας την πάλι μπαλίτσα για άλλα 3 – 5 λεπτά. Την τυλίγω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
  2. Σε μια κατσαρόλα με το βούτυρο σοτάρω ελαφριά το ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτω το καθαρισμένο σπανάκι, ανακατεύω και σκεπάζω με το καπάκι σε μέτρια φωτιά για 1 – 2 λεπτά, να μαραθεί και να χάσει τον όγκο του. Ξεσκεπάζω προσθέτω αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και αφήνω να εξατμιστούν όλα τα υγρά του 3 – 5 λεπτά περίπου. Κατεβάζω από την φωτιά και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
  3. Σε ένα μπολ φτιάχνω τη γέμιση αναμιγνύοντας με ένα πιρούνι το κρύο σπανάκι με τη ρικότα και την τριμμένη παρμεζάνα.
  4. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την κόβω στα 2 (ή στα 4 ανάλογα πόσο χώρο έχω να ανοίξω το φύλλο) και αλευρώνω ελαφριά την επιφάνεια εργασίας μου. Βάζω την υπόλοιπη ζύμη πάλι σε μεμβράνη και στο ψυγείο.
  5. Ανοίγω την ζύμη με τα χέρια σε ορθογώνιο (περίπου) κομμάτι και την αλευρώνω και από τις δύο πλευρές. Ξεκινώντας από το πιο παχύ άνοιγμα της μηχανής αρχίζω να μην ανοίγω. Την πρώτη φορά την περνάω δύο φορές ενώ σε όλες τις υπόλοιπες από μια φροντίζοντας ενδιάμεσα να αλευρώνω το φύλλο αν χρειάζεται και από τις δύο πλευρές για να μην κολλήσει. Το περνάω μέχρι την προτελευταία ρύθμιση ανοίγματος της μηχανής (αν δηλαδή η μηχανή έχει νούμερα από το 1 – 7, ξεκινάω περνώντας τη ζύμη δυο φορές από το 1, μετά από το 2 - 3 – 4 - 5 και τέλος στο 6 δεν θέλω να γίνει πάρα πολύ λεπτό που το κάνει η τελευταία σκάλα για μην ανοίξει και βγει η γέμιση όταν βράσω τα ζυμαρικά).
  6. Απλώνω το φύλλο, το κόβω κάθετα δεξιά και αριστερά να ορθογωνιστεί. Χωρίζω το φύλλο νοητά οριζόντια στη μέση και στη μια πλευρά ξεκινάω να βάζω από ένα κοφτό ή λιγότερο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση αφήνοντας ενδιάμεσα δύο εκατοστά απόσταση. Αφού το γεμίσω όλο κατά μήκος με ένα πινέλο με νερό το αλείφω σε όλη την μια άκρη και ανάμεσα στη γέμιση. Γυρίζω έπειτα το μισό φύλο να κλείσει μέσα του τη γέμιση και να κολλήσει στην άλλη άκρη. Με τα δάχτυλά πιέζω απαλά γύρω από τη γέμιση για να βγει ο αέρας και πιέζω να κολλήσουν τα φύλλα ανάμεσα και στην άκρη. Με ένα ζικ ζακ κόφτη για τα ραβιόλια (ή ένα μαχαίρι αν δεν έχω) κόβω πρώτα την μεγάλη οριζόντια πλευρά και έπειτα ξεχωρίζω ανάμεσα ένα ένα τα ορθογώνια ραβιόλια.
  7. Τα τοποθετώ πάνω σε μια αλευρωμένη πετσέτα κουζίνας μου έχω απλώσει στο ταψί, τα αλευρώνω απαλά κι από πάνω και τα σκεπάζω με άλλη μια πετσέτα για να μην ξεραθούν.
  8. Τα βάζω σε βραστό αλατισμένο νερό για 5 λεπτά περίπου μέχρι να βγουν τελείως στην επιφάνεια του νερού (τότε είναι έτοιμα).
  9. Ωστόσο σε ένα μεγάλο τηγάνι για δυο μερίδες σε μέτρια φωτιά, λιώνω 1 κ. σ. βούτυρο με το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, τα φύλλα του φασκόμηλου και 1 κουτάλα της σούπας από το ζωμό των ζυμαρικών. Μόλις ετοιμαστούν τα ραβιόλια με μια τρυπητή κουτάλα να μεταφέρω στο τηγάνι, τα σοτάρω μέχρι να δέσει ελαφριά η σάλτσα και τα κατεβάζω από τη φωτιά.
  10. Σερβίρω αμέσως γαρνίροντας από πάνω με τη σάλτα, τριμμένη παρμεζάνα και λίγο ξύσμα λεμονιού.

ΤΙΠ:

  • Τα ραβιόλια μπορώ να τα βάλω στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστώ τα βγάζω και τα βράζω αμέσως. Όταν τα φτιάξω στο ταψί, τα βάζω στην κατάψυξη για 3 – 4 ώρες και μόλις παγώσουν μπορώ να τα μεταφέρω σε σακούλες κατάψυξης όλα μαζί και να τα αποθηκεύσω πιάνοντας ελάχιστο χώρο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Λατρεμένη μακαρονάδα με σάλτσα κόκκινο πέστο

 

Λατρεμένη μακαρονάδα μεσογειακής απλότητας.

Η καλής ποιότητας λιαστές ντομάτες καθορίζουν τη γεύση. Εγώ το φτιάχνω με δικές μου λιαστές πολλές φορές και είναι άπαικτο.

Δοκίμασε το και με το δικό μας σγουρό βασιλικό! μια νοστιμιά. Ταιριάζει σε κάθε είδος ζυμαρικών ακόμα και τορτελίνια.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
1 ΑΤΟΜΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10  ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
5 ΛΕΠΤΟ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
15  ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 10 λιαστές ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ντομάτα
  • 2 κ. σ. κουκουνάρι
  • 1 ματσάκι (30γρ) βασιλικός
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι 
  • 60 γρ φέτα

Για τη μακαρονάδα:

  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ. σ. πέστο (ανά μερίδα)
  • 150 γρ μακαρόνια βρασμένα (ανά μερίδα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χοντροκόβω τις λιαστές ντομάτες, τις σκελίδες σκόρδου και τις φρέσκιες ντομάτες, τα βάζω να τα αλέσω στο μούλτι.
  2. Προσθέτω το κουκουνάρι, το βασιλικό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάω.
  3. Βάζω και τη φέτα μέσα στο μίγμα να αλεστεί κι αυτή μαζί.
  4. Φυλάω τη σάλτσα σε γυάλινο βάζο και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο να σκεπάσει τη σάλτσα.
  5. Στο τηγάνι με το ελαιόλαδο ρίχνω το πέστο.
  6. Συμπληρώνω με τα βρασμένα μακαρόνια αφήνοντας για 1 – 2 λεπτά να ενωθούν με τη σάλτσα και κατεβάζω από τη φωτιά.
  7. Σερβίρω αμέσως γαρνίροντας με τριμμένη παρμεζάνα και βασιλικό.


ΤΙΠ:

  • Το υπόλοιπο διατηρώ στο ψυγείο για 1 εβδομάδα 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Μακαρονάδα
με γαρίδες και ρόκα

 

Ίσως η αγαπημένη μου μακαρονάδα του Τζειμι Όλιβερ, δεν την βαριέμαι ποτέ, και πανεύκολη.

Προέλευση νότιας Ιταλίας αυτή η καλοκαιρινή συνταγή.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10  ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20  ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 – 2 ξερές καυτερές πιπεριές
  • 6 λιαστές ντομάτες
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ καθαρισμένες γαρίδες (και κατεψυγμένες κάνουν μια χαρά)
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 300 γρ λινγκουίνι, βρασμένα αλντέντε 
  • 2 χούφτες ρόκα, κομμένη χοντρά
  • χυμό ½ λεμονιού
  • λίγο νερό από τα ζυμαρικά, αν χρειάζεται 
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
  • αλάτι
  • λίγη ρόκα ακόμα
  • ξύσμα λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ψιλοκόβω τις σκελίδες σκόρδου, τις καυτερές πιπεριές και τις λιαστές ντομάτες.
  2. Ζεσταίνω στο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρω το σκόρδο και για 3 λεπτά τις γαρίδες. Προσθέτω τις ντομάτες και σβήνω με το κρασί, περιμένοντας για 2 λεπτά να εξατμιστεί.
  3. Ρίχνω τα ζυμαρικά, ανακατεύω, πασπαλίζω τη χοντροκομμένη ρόκα και ραντίζω το χυμό λεμονιού από πάνω.
  4. Αν χρειαστεί βάζω και λίγο από το χυμό των ζυμαρικών.
  5. Αλατίζω και τρίβω το πιπέρι.
  6. Καλό ανακάτεμα και κατεβάζω από τη φωτιά.
  7. Σερβίρω αμέσως και γαρνίρω με λίγη ακόμα ρόκα και ξύσμα λεμονιού.

 

ΤΙΠ:

  • Tο κόλπο εδώ είναι μεγάλες γαρίδες και *καλής ποιότητας* λιαστές ντομάτες.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Λιγκουίνι με φέτα και φινόκιο

 

Λατρεύεις τα ζυμαρικά αλλά βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια; Αυτή είναι μια συνταγή την οποία κάνω πολύ συχνά γιατί είναι λευκή σάλτσα που λατρεύω, χωρίς όμως να έχει την κρέμα γάλακτος που δεν είναι και ότι καλύτερο για την υγεία.

Επίσης είναι μια τέλεια χρήση για το φοινόκιο (μαραθόριζα), ένα φυτό μεσογειακό πολύ αρωματικό και βασικό υλικό της ιταλικής κουζίνας. Εμείς εδώ προτιμάμε το μάραθο, αξίζει η δοκιμή και με αυτό.


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ λινγκουίνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 250 γρ μαραθόριζα (φινόκιο)
  • 90 ml περίπου ελαιόλαδο
  • 100 γρ. φέτα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μια χούφτα φύλλα βασιλικού (ή αν δεν έχεις ότι άλλο μυρωδικό)
  • παρμεζάνα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζω τα λινγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  2. Όταν ετοιμαστούν τα στραγγίζω κρατώντας ένα φλιτζάνι από το ζουμί τους.
  3. Εντωμεταξύ, βάζω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο και προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φινόκιο σε μεγάλα κομμάτια μέχρι να μαλακώσουν όλα.
  4. Θρυμματίζω την φέτα μέσα και ρίχνω λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι (και χωρίς αλάτι είναι μια χαρά λόγο φέτας).
  5. Αν χρειαστεί να αραιώσει η σάλτσα προσθέτω λίγο από το ζουμί των ζυμαρικών μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη ύφη η σάλτσα.
  6. Τέλος βάζω και λίγα φύλλα βασιλικού.
  7. Σερβίρω αμέσως και γαρνίρω με βασιλικό και παρμεζάνα (προαιρετικά).

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Καταπράσινο κριθαράκι
με γαρίδες και κολοκυθάκι

Δες το βίντεο

Μία ευκολότερη εκδοχή του τέλειου κριθαρώτου.

Αρκετό για δύο πεινασμένους ανθρώπους!

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
 10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

 


 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ κριθαράκι
  • 250 γρ καθαρισμένες γαρίδες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
  • 125 γρ φέτα
  • 3 μεσαία κολοκύθια
  • 3 - 4 κ. σ. εστραγκόν ή γλυκάνισο (αντί αυτού χρησιμοποίησε ούζο αντί κρασί)
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί (ή ούζο αντί εστραγκόν)
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • αλάτι
  • φρέσκο τριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζω το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Ψιλοκόβω τα σκόρδα και τρίβω κολοκύθια. Καθαρίζω τις γαρίδες αν δεν είναι προετοιμασμένες.
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνω ελαιόλαδο σε μεσαία φωτιά. Προσθέτω το σκόρδο και το λίγο μπούκοβο. Ακολουθούν οι γαρίδες. Σοτάρω ως που να γίνουν ροζ. Προσθέτω το κρασί (ή το ούζο) και αφήνω να εξατμιστεί στο μισό.
  3. Προσθέτω το εστραγκόν και το κολοκύθι και μαγειρεύω με κλειστό καπάκι σε μεσαία με δυνατή φωτιά για 5 λεπτά ως που να ψηθεί.
  4. Προσθέτω τη φέτα που θρυμματίζω με το χέρι και μειώνω τη φωτιά στο 1 μέχρι να λιώσει λιγάκι.
  5. Προσθέτω το κριθαράκι και ανακατεύω.
  6. Σερβίρω με λίγο ελαιόλαδο και μαϊντανό Απολαμβάνω με το υπόλοιπο λευκό κρασί!

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

 


ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΕΜΑΤΟ ΘΑΛΑΣΣΑ

 

Η ιδανική εποχή για αυτό το γεμάτο θάλασσα φαγητό. Το κριθαράκι παίρνει όλη τη γεύση από τις γαρίδες του Αιγαίου που μπορεί να υπολείπονται σε μέγεθος όμως τη νοστιμιά τους δεν τη φτάνει καμιά άλλη.

Τώρα που οι φρέσκιες γαρίδες υπάρχουν σε αφθονία, τις αναμιγνύουμε με τα ζυμαρικά και με την κόκκινη σάλτσα που τα κάνει ζουμερά τους προσθέτει αρώματα στο πιάτο. 

Το ψήσιμο στο φούρνο κάνει τα υλικά να ενωθούν και τα τυριά να λιώσουν νωχελικά από πάνω τους.

 

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΕΜΑΤΟ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΕΜΑΤΟ ΘΑΛΑΣΣΑ

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ 

  • 1.200 γρ. φρέσκιες γαρίδες
  • 600 γρ κριθαράκι μέτριο
  • 4 ντομάτες, ώριμες, τριμμένες
  • 100 ml λευκό κρασί
  • ζωμό λαχανικών σε σκόνη
  • ½ κ. γ. πελτέ ντομάτας
  • 240 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ. σ. τζίντζερ, ξυσμένο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ. ανθότυρο ξερό, τριμμένο
  • 60 γρ. reggato, τριμμένο
  • αλάτι
  • ½ κ. γ. πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω τις γαρίδες 2 -3 φορές με άφθονο τρεχούμενο νερό και να καθαρίσουν. Διαλέγω 10 – 15 γαρίδες, τις μεγαλύτερες και τις βάζω σε ένα πιάτο. Τις υπόλοιπες τις καθαρίζω κρατώντας τα κεφάλια τους. Όταν τις καθαρίσω όλες το ζουμί που θα έχει στραγγίξει από το σουρωτήρι, το κρατάω αφού το σουρώσω.
  2. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζω 100 ml ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί, ρίχνω τα κεφάλια απ΄ τις γαρίδες και τα σοτάρω σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας και πιέζοντας τα κεφάλια με ένα πιρούνι, να βγάλουν τη νοστιμιά τους για 7 λεπτά. Τις σβήνω με το λευκό κρασί και αφού περάσουν 2 λεπτά να έχει εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω ½ κ. γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη και το ζουμί από τις στραγγισμένες γαρίδες. Προσθέτω 120 ml νερό και 2 κ. σ. ελαιόλαδο ακόμα. Συνεχίζω να τις πιέζω για άλλα 7 -8 λεπτά.
  3. Κατεβάζω το τηγάνι απ΄ τη φωτιά, στραγγίζω τα κεφάλια και κρατάω το ζουμί τους.
  4. Ξύνω στον τρίφτη τις ντομάτες, ψιλοκόβω το πράσο, το κρεμμύδι, το τζίνζερ, το σκόρδο και σε ροδέλες το μικρό κρεμμύδι.
  5. Βάζω στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι με 100 ml ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί  ρίχνω τις ωμές ακαθάριστες μεγάλες γαρίδες και τις σοτάρω και από τις 2 πλευρές για 1,5 – 2 λεπτά συνολικά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.
  6. Ρίχνω τώρα στο τηγάνι τις καθαρισμένες γαρίδες ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 1,5 – 2 λεπτά, τις βγάζω κι αυτές σε ένα πιάτο.
  7. Δυναμώνω τη φωτιά στο ίδιο τηγάνι μπαίνουν το πράσο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ και ½ κ. γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη. Αφήνω να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και αφού αναμίξω στις τριμμένες ντομάτες τον πελτέ τα προσθέτω κι αυτά μαζί με το ζουμί από τα κεφάλια των γαρίδων, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 20 λεπτά περίπου. 1,5 – 2 λεπτά πριν την κατεβάσω ρίχνω τις καθαρισμένες γαρίδες για να ψηθούν κι αυτές. Αν κατά την διάρκεια του βρασμού η σάλτσα χάσει πολλά υγρά και τείνει να στεγνώσει προσθέτω λίγο νερό.
  8. Όσο βράζει η σάλτσα βάζω το κριθαράκι σε βραστό νερό αφού το έχω ρίξει αλάτι και ½ κ. γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη. Τα αφήνω να γίνουν al dente σφιχτώ να μην έχουν ψηθεί πλήρως. Τα στραγγίζω από το νερό, τα επαναφέρω στην κατσαρόλα μαζί με ½ κ. σ. ελαιόλαδο.
  9. Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα την βάζω κι αυτή στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά ανακατεύοντας καλά, να αναμιχθούν τα υλικά. Ρίχνω το μίγμα σε πυρέξ ή πυρίμαχο – πήλινο σκεύος, γαρνίρω από πάνω με τις ακαθάριστες γαρίδες και πασπαλίζω τα τυριά, το reggato και τον ανθότυρο.
  10. Σκεπάζω το σκεύος είτε με το καπάκι του είτε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτά.
  11. Βγάζω από το φούρνο αφήνω 10 λεπτά να σταθεί και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!


ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 

Η φαντασία είναι λίγη όταν κόβεις αυτό το φαγητό. Πρώτα σπάει η απαλή τυρένια κρούστα του και από μέσα ξεχύνονται τα μαλακά, ζουμερά ζυμαρικά μέσα σε μια λευκή κρέμα που διασπάται από τα κομματάκια του μπέικον. Η μυρωδιά που αναδύεται κολάζει και η γεύση ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Η τυρένια γεύση, τα ζυμαρικά και το κριτσανιστό μπέικον δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάτι λιγότερο από το λαχταριστό αυτό πιάτο.

Αποτελεί μια εύκολη και γευστική λύση όταν θέλουμε να καλέσουμε φίλους στο σπίτι. 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΑΤΟΜΑ

 

ΥΛΙΚΑ(ΠΥΡΕΞ 25x25εκ)

  • 500 γρ. ριγκατόνι ή πένες ή φαρφαλες
  • 600 ml γάλα
  • 225 γρ. cottage cheese
  • 5 – 6 λωρίδες μπέικον
  • 450 γρ. τυρί cheddar, τριμμένο
  • 1 κ. γ. μουστάρδα σκόνη
  • ¼ κ. γ. πιπέρι
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κ. σ. + για επάλληλη ταψιού βούτυρο

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:         45 ΛΕΠΤΑ 
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:          1 ΩΡΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω στο μπλέντερ το cottage cheese, το γάλα, τη μουστάρδα, το πιπέρι, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο, τα χτυπάω καλά.
  2. Σε ένα πολύ μεγάλο μπολ ρίχνω τα ζυμαρικά και τα περιχύνω με το μίγμα του μπλέντερ. Προσθέτω το τριμμένο τυρί, αφού πρώτα αφαιρέσω ½ κούπα από αυτό, και το μπέικον κομμένο σε κομματάκια.
  3. Ανακατεύω καλά και ρίχνω το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί. Σκεπάζω καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά.
  4. Αφού περάσει το αυτό το χρονικό διάστημα βγάζω το πυρέξ από το φούρνο, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, ανακατεύω τα ζυμαρικά και πασπαλίζω από πάνω με το υπόλοιπο ½ κούπα τυρί και με 1 κ. σ. βούτυρο σε κομματάκια.
  5. Βάζω πάλι στο φούρνο, χωρίς το αλουμινόχαρτο αυτή τη φορά, για 15 λεπτά περίπου όταν το τυρί και το βούτυρο έχουν λιώσει από πάνω.
  6. Τα σερβίρω αμέσως ζεστά.

ΖΕΣΤΑ Η΄ ΚΡΥΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΒΙΔΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ ΕΤΟΙΜΑ ΣΕ 10΄

 

Όταν θέλω ένα πιάτο γρήγορο ή όταν πρέπει να το ετοιμάσω από το πρωί ή την προηγούμενη οι βίδες με τόνο αποτελούν μια εύκολη και γρήγορη λύση. Είναι χορταστικά, νόστιμα και ελαφριά στο στομάχι αν θέλω να συνεχίσω τις δραστηριότητες μου ή αν είναι αργά το βράδυ. Επίσης δεν απαιτούν καθόλου χρόνο όταν θέλω να τα απολαύσω γιατί μπορούν να φαγωθούν και κρύα απευθείας απ’ το ψυγείο.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ: 3 ΑΤΟΜΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. ζυμαρικά βίδες (ή ότι άλλο ζυμαρικό θέλετε)
  • 1 μικρό κρεμμύδι (ή μισό μεγάλο)
  • 100 γρ. τόνο σε ελαιόλαδο
  • 4 κ. σ. γεμάτες μαγιονέζα
  • αλάτι
  • λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 3 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:        7 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:         10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι, τις βουτάω σε ένα μπολ με νερό να φύγει η έντονη «καυτεράδα»τους και μετά τις τεμαχίζω στη μέση.
  2. Σε μια κατσαρόλα βράζω το νερό, μόλις βράσει το αλατίζω και ρίχνω τα ζυμαρικά. Μόλις πάρουν μια βράση ανακατεύω να μην κολλήσουν ούτε στον πάτο ούτε μεταξύ τους, χαμηλώνω σε μέτρια την φωτιά και τα αφήνω να βράσουν όση ώρα αναγράφει η συσκευασία τους (περίπου 7 λεπτά), με το καπάκι ανοιχτό.
  3. Ωστόσο ανοίγω τον τόνο, τον στραγγίζω από το ελαιόλαδο και τον βάζω σε ένα πιάτο. Με ένα πιρούνι τον τεμαχίζω σε μικρότερα κομμάτια.
  4. Μόλις ετοιμαστούν οι βίδες, τις στραγγίζω καλά και ρίχνω 1 – 2 κ. σ. βούτυρο ή μαργαρίνη ανακατεύοντας τα να λιώσει.
  5. Προσθέτω το κρεμμύδι (αφού το βγάλω και το στραγγίξω από το νερό) και τη μαγιονέζα ανακατεύοντας καλά. Συμπληρώνω με τον τόνο, ανακατεύω λίγο (γιατί ο τόνος ως πιο βαρύς πηγαίνει στον πάτο συνήθως).
  6. Σερβίρονται τόσο ζεστά όσο και κρύα.

 

TIPS:

  • Αν τα θέλουμε κρύα καλό είναι να μπουν στο ψυγείο μέχρι να τα καταναλώσουμε γιατί περιέχουν τόσο την μαγιονέζα όσο και το ψάρι.