ΚΡΑΣΙ

Τάρτα με αχλάδια και σιρόπι από κρασί

Ξεχωριστή τάρτα γεμιστή με κρέμα τυριού και βρασμένα αχλάδια στο κόκκινο κρασί που λιώνουν στο στόμα γαρνιρισμένα με σιρόπι κρασιού.

Το κόκκινο κρασί δίνει το άρωμα του στα αχλάδια και στο σιρόπι, που μαζί με την τυρένια γέμιση δένουν δημιουργώντας μια μοναδική τάρτα.

Τα χρώματά της φτιάχνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και προσδίδουν στην τάρτα γιορτινό χαρακτήρα για να μπορεί να σταθεί επάξια σε ένα μπουφέ ή τραπέζι.


ΑΤΟΜΑ:

10 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

Για τα αχλάδια:

  • 4 αχλάδια

  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί

  • 200 γρ ζάχαρη

  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

  • ξύσμα ενός λεμονιού

  • 2 αστεριδοειδής γλυκάνισους

  • 1 στικ κανέλας

  • 1 κγ γαρύφαλλα

Για τη βάση (23 εκ):

  • 100 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 65 γρ άχνη ζάχαρη

  • 1 αυγό χωρισμένο τον κρόκο από το ασπράδι, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 50 γρ αμύγδαλα αλεσμένα

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ μασκερπόνε

  • 160 γρ κρέμα γάλακτος

  • 65 γρ άχνη ζάχαρη

Γαρνίρισμα:

  • φιλέ αμυγδάλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνω ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, τους γλυκάνισους, τα γαρύφαλλα, και τα ξύσματα του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Τη βάζω σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

  2. Καθαρίζω τα αχλάδια, τα κόβω στη μέση και αφαιρώ το κοτσάνι και τα κουκούτσια τους.

  3. Τα βάζω στο κόκκινο κρασί, χαμηλώνω την ένταση και τα αφήνω να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 60 λεπτά (προσοχή δεν πρέπει να λιώσουν).

  4. Τότε τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και τα αφήνω να κρυώσουν.

  5. Αφήνω το κρασί να συνεχίζει να βράζει για άλλα 60 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει σαν σιρόπι (παρατηρώ την πυκνότητα του, βγάζω όταν είναι λίγο πιο ρευστό από αυτό που επιθυμώ, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει περισσότερο).

  6. Για την βάση της τάρτας σε ένα μπολ ανακατεύω καλά με μια κουτάλα το βούτυρο να μαλακώσει.

  7. Προσθέτω την άχνη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

  8. Ρίχνω τον κρόκο του αυγού ενσωματώνοντας τον στο μείγμα.

  9. Τέλος βάζω σε δόσεις το αλεύρι που έχω ενώσει με το αλεσμένο αμύγδαλο.

  10. Ρίχνω τη ζύμη στην ταρτιέρα (βουτυρωμένη, με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 23 εκ) πιέζοντας καλά να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά (προσέχω στις γωνίες να μην γίνει χοντρή).

  11. Εναλλακτικά μπορώ να ανοίξω τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με τον πλάστη σε διάμετρο όση η βάση της φόρμας και τα τοιχώματα και να την μεταφέρω σε αυτή. Πιέζω να ακουμπήσει καλά τον πάτο της ταρτιέρας τις γωνίες και τα τοιχώματα της.

  12. Με ένα μαχαίρι κόβω από τα χείλη της ταρτιέρας όση ζύμη περισσεύσει (αν υπάρχουν κενά, από τη ζύμη που περισσεύει τα «μπαλώνω»).

  13. Με ένα πιρούνι τρυπάω τη ζύμη, την καλύπτω με μια λαδόκολλα με ένα βάρος (όσπρια ή ρύζι) και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200*C για 10 λεπτά. Τη βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ το βάρος, την αλείφω με ένα πινέλο με το ασπράδι του αυγού και τη μεταφέρω πίσω στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.

  14. Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

  15. Για τη γέμιση χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος να αρχίσει να δένει. Τότε προσθέτω την άχνη και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθούν πτυχώσεις και να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.

  16. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το μασκαρπόνε να μαλακώσει και το ενώνω με τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά (να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του) με μια μαρίζ.

  17. Απλώνω την γέμιση μέσα στην βάση της τάρτας που έχει κρυώσει ισιώνοντας την επιφάνεια της. Στολίζω από πάνω με τα κόκκινα βραστά αχλάδια και ραντίζω με λίγο σιρόπι κρασιού. Τέλος πασπαλίζω προαιρετικά με φιλέ αμυγδάλου και βάζω την τάρτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

  18. Σερβίρω σε κομμάτια γαρνίροντας κάθε μερίδα με λίγο έξτρα σιρόπι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Χταπόδι ξιδάτο

 

Το χταπόδι ξιδάτο είναι ο πιο εύκολος και νόστιμος μεζές του καλοκαιριού για να κάνει παρέα στη ρακί μας ακόμα και τις μέρες της νηστείας.

Η έντονη ξιδάτη γεύση του θαλασσινού μεζέ αποτελεί στα καφενεία συνηθισμένη συνοδεία του ποτού μας, και μπορούμε να τον απολαύσουμε και στο σπίτι όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
1 ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΖΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
24 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1300 γρ χταπόδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκους πιπεριού
  • 60 ml κρασί (ροζέ ή λευκό)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 80 ml κόκκινο ξύδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Έχω πλύνει καλά το χταπόδι, να φύγει και η άμμος που συχνά συγκρατούν οι βεντούζες και έχω καθαρίσει την κουκούλα.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι βαθύ το βάζω σε δυνατή φωτιά ολόκληρο το χταπόδι με τα φύλλα δάφνης και τα πιπέρια.
  3. Το αφήνω να κοκκινίσει, το γυρίζω και από την άλλη πλευρά, το σβήνω με το κρασί που το αφήνω να εξατμιστεί.
  4. Μειώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι και το αφήνω να βράσει με τα υγρά που θα κατεβάσει.
  5. Θα χρειαστεί 45 – 60 λεπτά, μέχρι να το τσιμπήσω και να είναι μαλακό.
  6. Όταν ετοιμαστεί, το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Αφαιρώ το στόμα και τα μάτια, κόβω την κουκούλα και τα πλοκάμια σε μέτρια κομμάτια και τα τοποθετώ μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει.
  8. Αναμιγνύω το ελαιόλαδο με το ξύδι και τα ρίχνω μέσα στο δοχείο. Το λαδόξυδο πρέπει να σκεπάζει το χταπόδι (αν χρειαστεί προσθέτω ίσες ποσότητες).
  9. Κλείνουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  10. Είναι έτοιμο, το σερβίρουμε μαζί με λίγο λαδόξυδο και φυσικά ρακί ή τσίπουρο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Κατσικάκι με γαμοπίλαφο

 

Το πιο διάσημο φαγητό της Κρήτης και δικαίως, το κατσικάκι με γαμοπίλαφο διακρίνεται για την απλότητα και τη νοστιμιά του.

Κυρίαρχο φαγητό σε όλες τις γιορτές και επίσημες εκδηλώσεις στο νησί, σε γάμους και βαφτίσεις.

Συνήθως χρησιμοποιούμε ζυγούρι αλλά εγώ σήμερα το φτιάχνω με κατσικάκι, από το οποίο θα πάρει και όλη τη γεύση του το πιλάφι.

Με ένα τέτοιο φαγητό χρειάζεται καλή παρέα με το κατάλληλο ποτό και τη καλύτερο από μια παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss, με τη γλυκιά, φρουτώδη, γεύση της βύνης σιταριού που μας ενώνει όλους! 
 

 

 

ΑΤΟΜΑ:
8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ - 2 κιλά κατσικάκι, σε κομμάτια με το κόκκαλο
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 250 γρ (1 ½ κούπα) ρύζι γλασέ
  • 250 γρ (1 ½ κούπα) ρύζι parboiled
  • 1 κγ αλάτι
  • λεμόνια, σε φέτες για το γαρνίρισμα
  • πιπέρι, για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω το κρέας και το ταμπονάρω με χαρτί κουζίνας για να μην έχει υγρά.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για ένα λεπτό.
  3. Προσθέτω το κατσικάκι φροντίζοντας όλα τα κομμάτια να ακουμπάνε στον πάτο τους σκεύους, διαφορετικά τα βάζω σε δόσεις.
  4. Όταν πάρει χρώμα, το γυρίζω κι από την άλλη πλευρά, συνολικά χρειάζεται πέντε λεπτά περίπου.
  5. Σβήνω με λευκό κρασί και το αφήνω να εξατμιστεί.
  6. Μόλις ετοιμαστεί, ρίχνω βραστό νερό να σκεπάσει το κρέας, το αφήνω να πάρει μια βράσει, ξαφρίζω, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το κρέας να βράσει για περίπου 1 ώρα.
  7. Έτοιμο το κρέας το βγάζω σε μια πιατέλα, το ραντίζω με αλάτι, σκεπάζω με ένα πιάτο και πετσέτα να διατηρηθεί ζεστό και στραγγίζω το ζωμό.
  8. Μετράω το ζωμό, χρειάζεται τριπλάσια ποσότητα από το ρύζι (αν δεν φτάνει προσθέτω νερό).
  9. Πλένω σε σουρωτήρι τα δύο ειδών ρύζια και αφού ζεστάνω 9 κούπες (2,160 λίτρα) ζωμό τα ρίχνω κι αυτά στην κατσαρόλα.
  10. Αλατίζω, ανακατεύω μια φορά, κι αφού μειώσω τη θερμοκρασία σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και το αφήνω να βράσει για περίπου 15 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό).
  11. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο χρειάζεται δηλαδή ένα δυο λεπτά ακόμα το βγάζω από τη φωτιά (με το υγρό και τη θερμότητα συνεχίζει να βράζει). Πρέπει να είναι υγρό το πιλάφι και όχι στεγνό.
  12. Σερβίρω αμέσως σε πιατέλα με το κατσικάκι από πάνω, μαζί με φέτες λεμονιού, πιπέρι και παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή έγινε σε συνεργασία με την ΑΛΦΑ Weiss


Κοτόπουλο με λαχανικά

 

Διάλειμμα από τη νηστεία σήμερα με ένα οικογενειακό φαγητό, κοτόπουλο με φρέσκα λαχανικά, κοκκινιστά στην κατσαρόλα.

Ένα γεύμα που ακόμα και τα παιδιά ξεγελιούνται και το τρώνε με ευχαρίστηση ειδικά όταν το συνοδεύσουμε με ρύζι, φέτα και φρέσκο ψωμάκι. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 - 6 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κοτόπουλο (1.2 – 1.5 κιλό) σε κομμάτια – 8 περίπου
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 4 ΚΣ (60 ml) ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
  • 2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε στικς
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε στικς
  • 300 γρ (4 τμχ) κολοκυθάκια, κομμένα σε στικς
  • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε στικς
  • 800 γρ ντομάτες σε κυβάκια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κγ θυμάρι
  • 1 ½ κγ αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ και τα πασπαλίζω με 1 κγ αλάτι και λίγο πιπέρι. Τα ανακατεύω.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μεγάλο πάτο, σε μέτρια-δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και τσιγαρίζω το κοτόπουλο. Μόλις αλλάξει το χρώμα του, γυρίζω όλα τα κομμάτια κι από την άλλη πλευρά. Σβήνω με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το βγάζω από την κατσαρόλα.
  3. Στο ίδιο σκεύος σοτάρω τα κρεμμύδια για ένα λεπτό και συνεχίζω με το σκόρδο, τις πράσινες και κόκκινες πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τη μελιτζάνα.
  4. Αφήνω να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους για 3 λεπτά περίπου.
  5. Προσθέτω τις ντομάτες, το φύλλο δάφνης, 1 ½  κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι, 1 κγ θυμάρι και 2 ΚΣ ελαιόλαδο.
  6. Βάζω πίσω στην κατσαρόλα τα κομμάτια κοτόπουλου, ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, σκεπάζω το κρέας με βραστό νερό, μειώνω τη θερμοκρασία σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το φαγητό να βράσει για 30 λεπτά.
  7. Κατεβάζω το σκεύος από τη φωτιά, αφήνω 10 λεπτά και σερβίρω γαρνίροντας με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και παρέα με φρέσκο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι

 

Ζουμερό, νόστιμο και χορταστικό νηστίσιμο φαγητό το κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι ικανοποιεί ολόκληρη την οικογένεια.

Γεμάτο από τα αρώματα της θάλασσας μαζί με τα ζυμαρικά γεμίζει το τραπέζι και όσοι δεν νηστεύουν μπορούν να το απολαύσουν γαρνιρισμένο με τριμμένο τυρί.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 – 1.2 κιλό χταπόδι
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 60 ml λευκό κρασί ή ούζο
  • 4 τριμμένες ντομάτες
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½  κγ κόκκους μπαχάρι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 500 γρ κοφτό μακαρονάκι
  • 1 κγ αλάτι (προαιρετικά)
  • λίγο μαϊντανό για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε καλά το χταπόδι με νερό επιμένοντας στα πλοκάμια με τις βεντούζες.
  2. Κόβουμε και αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα του, σχίζουμε την κουκούλα και ξεπλένουμε καλά το εσωτερικό της.
  3. Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρω το χταπόδι μέχρι να κοκκινίσει.
  4. Το βγάζω από τη φωτιά και προσεκτικά σε μια επιφάνεια κοπής το κόβω σε μικρά κομμάτια.
  5. Στο ίδιο μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω για 1 λεπτό τα κρεμμύδια.
  6. Προσθέτω το χταπόδι σε κομμάτια και τα σβήνω με κρασί.
  7. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω τις ντομάτες, τον πελτέ, 120 ml ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω την κατσαρόλα (αφήνοντας λίγο να φεύγει ο ατμός) και αφήνω για 45 – 60 λεπτά να βράσει το χταπόδι.
  8. Αφού περάσει η ώρα αφαιρώ τα φύλλα της δάφνης, δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω 1 κγ αλάτι και ρίχνω το κοφτό μακαρονάκι.
  9. Ανακατεύω, σκεπάζω με βραστό νερό και αφήνω να βράσει για 10 περίπου λεπτά (όσο γράφει η συσκευασία των ζυμαρικών). Αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με βραστό νερό.
  10. Όταν ετοιμαστεί σερβίρω αμέσως και γαρνίρω με φρέσκο μαϊντανό.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Μπεκρή μεζές

 

Γιόρτασε την αποκριά με πικάντικο μπεκρή μεζέ να συνοδεύει το ποτό και το τραπέζι σου. 

Ο μπεκρής μεζές ή τηγανιά αποτελεί ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο με μεθυσμένο χοιρινό κοκκινιστό στο τηγάνι παρέα με πιπεριές.

Δύσκολα του αντιστέκεσαι και απαιτεί καλό κρασί και φρέσκο ψωμί για να τον απολαύσεις.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500  γρ χοιρινό κρέας (λαιμός) σε κύβους
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, σε μπαστουνάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ ντοματίνια, σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ μουστάρδα
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • ¼ κγ κύμινο
  • ¼ κγ μπαχάρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μέτρια-δυνατή φωτιά στο τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο.
  2. Σοτάρω τα κομμάτια του κρέατος μέχρι να αλλάξουν χρώμα (γίνονται πιο ανοιχτό) για 2-3 λεπτά περίπου.
  3. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές Φλωρίνης, την πράσινη πιπεριά αφήνω για ένα λεπτό και σβήνω με λευκό κρασί αφήνοντας το να εξατμιστεί.
  4. Συνεχίζω με τον πελτέ, τα ντοματίνια, τη μουστάρδα και τα καρυκεύματα, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και το μπαχάρι.
  5. Μειώνω τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνω να βράσει για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ετοιμαστεί το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
  6. Σερβίρω αμέσως παρέα με κρασί και ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!


Ζουμερά καπνιστά χοιρινά παϊδάκια

 

Τσικονοπέμπτη χωρίς τσικνιστό κρέας δεν γίνεται. Μια διαφορετική επιλογή για το τραπέζι μας είναι τα ζουμερά καπνιστά παϊδάκια με σάλτσα.

Μπορούμε να τα ψήσουμε στα κάρβουνα που είναι το ιδανικό, αλλά και στον φούρνο γίνονται εξαίσια, πολύ εύκολα και συμπληρώνουν τέλεια το γεύμα ή δείπνο της αποκριάς.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
15 - 17 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό καπνιστά χοιρινά παϊδάκια

Για τη σάλτσα:

  • 200 ml λευκό κρασί
  • 200 ml νερό
  • 1 κλαδί δεντρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
  • 1 ΚΣ βούτυρο
  • 1 ΚΣ κόρν φλάουερ

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω στο ταψί το κρασί, το νερό, το κλαδάκι δεντρολίβανου και το σκόρδο.
  2. Από πάνω τοποθετώ τη σχάρα και πάνω τις απλώνω τα καπνιστά παϊδάκια.
  3. Σκεπάζω το ταψί μαζί με τη σχάρα με λαδόκολλα και σταθεροποιώ με σχοινί.
  4. Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στον αέρα για 1 ώρα.
  5. Βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ τη λαδόκολλα και στραγγίζω το ζουμί από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι. Ξαναβάζω τη σχάρα με το ταψί στο φούρνο (χωρίς λαδόκολλα) στους 190*C, στον αέρα, για 30 λεπτά ακόμα.
  6. Εν τω μεταξύ βάζω σε μέτρια φωτιά το κατσαρολάκι με το ζωμό.
  7. Προσθέτω το βούτυρο και αφού διαλύσω σε λίγο κρύο νερό (30ml) το κόρν φλάουερ, το ρίχνω κι αυτό μέσα. Ανακατεύω απαλά μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα.
  8. Βγάζω τα παϊδάκια από το φούρνο, τα σερβίρω μαζί με τη σάλτσα σε μπολ δίπλα τους. 
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Ρολό κατσικάκι γεμιστό με μυρωδικά και τυρί

 

Γιορτινό κατσικάκι γεμιστό με μυρωδικά και τυρί, η εναλλακτική πρόταση για το φετινό τραπέζι σου. Κομμένο σε φέτες είναι εντυπωσιακό και εύκολο στο σερβίρισμα, ενώ κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα μαζί με το μαλακό τυρί και τα μυρωδικά. Ακολούθησε τα 5 tips μου και άσε τον δυνατό φούρνο της Bosch να κάνει τέλεια τη δουλειά του!

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
12 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά κατσικίσια μπούτια περίπου, ανοιγμένα για ρολό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • χυμός 2 λεμονιών
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 ml κρασί ροζέ

Για τη γέμιση:

  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 350 γρ. σπανάκι
  • 300 γρ. γραβιέρα μαλακή
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμυδάκια, το μάραθο, το σπανάκι και τον άνηθο μέχρι να μαραθούν, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
  2. Στη συνέχεια, προετοιμάζω το κρέας. Αφού το ανοίξω, ραντίζω με αλάτι, πιπέρι, τα χορταρικά και τέλος βάζω το τυρί σε κομμάτια.
  3. Κατόπιν, το τυλίγω σε ρολό και το δένω σφιχτά με βαμβακερό σπάγκο. 
  4. Το τοποθετώ στο ταψί, το πασπαλίζω εξωτερικά με αλάτι και πιπέρι και το ραντίζω με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, κρασί και νερό.
  5. Το τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνω 1.5 – 2 ώρες, ενώ η λειτουργία 4D θερμού αέρα, σου προσφέρει ομοιόμορφο και τέλειο ψήσιμο σε κάθε επίπεδο. 
  6. Βγάζω το κατσικάκι από τον φούρνο και το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο για 15 – 20 λεπτά.
  7. Τέλος, το σερβίρουμε με πατάτες ή ρύζι.

TIPS:

• Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν
• Δένουμε σφιχτά το ρολό για να μην ανοίξει
• Χρησιμοποιούμε βαμβακερό σπάγκο
• Ψήνουμε στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία και έπειτα χαμηλώνουμε
• Βγάζουμε από τον φούρνο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για 15 – 20 λεπτά

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Bosch Home


Ντιπ με λιαστές ντομάτες

 

Πικάντικο και πολύ αρωματικό αυτό το ντιπ με λιαστές ντομάτες στο οποίο μπορώ να βουτήξω το κράκερ ή το κριτσίνι μου.

Ξέρετε πόσο λατρεύω τις λιαστές ντομάτες που τόσο εύκολα μπορούμε να φτιάχνουμε εδώ στην Ελλάδα με την τόσο ξεχωριστή γεύση τους.

Είναι ένα εύκολο και γρήγορο ντιπ που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να συνοδεύσω το ποτό μου αλλά ακόμα και σαν σάλτσα για ένα ιδιαίτερο σάντουιτς.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 - 6 ATOMA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 145 γρ κάσιους, μουλιασμένα (στο νερό για 4 ώρες)
  • 65 γρ λιαστές ντομάτες (όχι σε λάδι)
  • 120 ml νερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο +έχτρα για γαρνίρισμα
  • 4 φύλλα φρέσκου βασιλικού +έχτρα για γαρνίρισμα
  • ½ λεμονιού το χυμό
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μουλιάζω τα κάσιους στο νερό για τουλάχιστον 4 ώρες ή ιδανικά όλο το βράδυ (αν δεν έχω χρόνο τα βάζω σε ζεστό νερό για 30 λεπτά). Τα στραγγίζω από το νερό.
  2. Σε ένα δυνατό κόφτη αλέθω τα κάσιους με τις λιαστές ντομάτες.
  3. Ρίχνω το νερό και χτυπάω πάλι.
  4. Προσθέτω με το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα φύλλα του βασιλικού, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και τα πολτοποιώ όλα μαζί πολύ καλά.
  5. Σερβίρω γαρνίροντας με λίγα φύλλα βασιλικού και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
  6. Φυλάσσω στο ψυγείο σε καλά κλειστό δοχείο για 3 – 4 μέρες.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Πως φτιάχνω μοναδική Σαγκρία ροδάκινο

 

Sangria hacks! Απόλαυση

Δροσερό, φρουτώδες ποτό με γεύση ροδάκινο από την Ισπανία. 

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
1 ΜΠΟΥΚΑΛΙ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5  ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
15  ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 ροδάκινα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 60 ml μέλι
  • χυμό ¼ λεμονιού
  • ½ μήλο κομμένο σε καρέ (κυβάκια)
  • 3 - 4 κλωνάρια μέντας
  • 50 ml μπράντι
  • ένα μπουκάλι λευκό ξηρό κρασί
  • παγάκια, για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω τις φέτες του ροδάκινου μαζί με 100 ml νερό και 60 ml μέλι. Τα αφήνω να βράσουν για 10 λεπτά και να μαλακώσουν τα ροδάκινα.
  2. Στύβω το χυμό ¼ λεμονιού αφήνω ένα λεπτό ακόμα στη φωτιά και το κατεβάζω.
  3. Πολτοποιώ τα ροδάκινα( με το χέρι ή στο μούλτι  )και στραγγίζω κρατώντας το σιρόπι.
  4. Σε μια μεγάλη κανάτα βάζω μισό μήλο σε κυβάκια, 3 – 4 κλωνάρια μέντας, 50 ml μπράντι, ένα ροδάκινο κομμένο σε φέτες, το σιρόπι και ανακατεύω με τη λαβή μιας ξύλινης κουτάλας.
  5. Προσθέτω ένα μπουκάλι λευκό ξηρό κρασί και τοποθετώ την κανάτα στο ψυγείο( κλείνω από πάνω )για τουλάχιστο δυο ώρες.
  6. Για να σερβίρω γεμίζω τα ποτήρια μέχρι τη μέση με παγάκια, ρίχνω το ποτό μαζί με κομματάκια φρούτων και γαρνίρω με ένα κλωναράκι μέντας από πάνω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΥΡΙ

Του Αγίου Βαλεντίνου προτείνουμε εκτός από γλυκά να προσφέρουμε κρασιά συνδυασμένα με τυριά. Μπορούμε να τα προσφέρουμε σαν δώρο συσκευασμένα ή στο σπίτι μας κερνώντας το κρασί σε δύο κατάλληλα ποτήρια σερβίροντας το με το κατάλληλο τυρί στο board (που μπορεί να έιναι είτε ξύλινο είτε μαρμάρινο - πέτρινο).

Για να διευκολύνουμε τον συνδυασμό αυτό με την βοήθεια του ειδικού στα Ελληνικά κρασιά Markus Stolz, επιλέξαμε οικονομικά κρασιά που βρίσκουμε εύκολα στην αγορά και τα συνδιάζουμε για εσάς με το κατάλληλο τυρί.

Προσφέρετε τα με τον ένα ή αλλο τρόπο αυτή την μέρα αγάπης και σίγουρα θα εντυπωσιάσουν!

 

Ξεκινάμε με το ροζέ κρασί Ακακίες από τον Κυρ - Γιάννη, που έχει την οξύτητα Ξινόμαυρου και ανήκει στην αρωματική παλέτα της φρέσκιας ντομάτας σε φόντο φράουλας και κυδωνιού. Ταιριάζει με παλαιωμένα σκληρά τυριά όπως η πικάντικη παρμεζάνα Parmigiano - Reggiano.

 
 

Ένα αφρώδες κρασί της κατηγορίας Μοσχοφύλερου ανήκει το Αμαλία Brut του Κτήματος Τσελέπου που διακρίνεις τα αρώματα τριαντάφυλλου και μελιού. Το συνδιάζουμε με την αλμυρή γεύση της ελληνικής ημίσκληρης φέτας.

 

Το λευκό γλυκό κρασί από σταφύλια της Σάμου είναι το Μοσχάτο Σάμου, με άρωμα ώριμων πορτοκαλιών και ένα χαρακτήρα μελιού. Συντροφεύεται ιδανικά από μπλέ τυριά όπως το roquefort (ροκφορ), gorgonzola (γκοργκοτζιόλα), stilton (στίλτον).