ΚΡΕΑΣ

Λουκανικοπιτάκια

Λουκανικοπιτάκια, το λατρεμένο σνακ, που μπορούμε να προσφέρουμε, με αφράτη τυρένια ζύμη που μέσα της κλείνει το πικάντικο λουκανικάκι.

Για το σχολείο, τα πάρτι, τις σχολικές γιορτές, ένα εύκολο κολατσιό που τα παιδιά αγαπούν ξεφεύγοντας από τα κλασικά τυροπιτάκια.

Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι αποτελούν και ιδανικό συνοδευτικό για τους μεγάλους με τις μπύρες τους . Εκεί μπορούμε να προσθέσουμε μουστάρδα και να απογειωθούν, για μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.


ΑΤΟΜΑ:

25 - 27 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

25 - 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 240 ml (1 κούπα) γάλα, χλιαρό

  • 1 ΚΣ ζάχαρη

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

  • 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1 κγ αλάτι

  • 180 ml ηλιέλαιο

  • 50 γρ ρεγκάτο, λεπτοκομμένο

  • 25 – 27 λουκάνικα μικρά πικ-νικ

  • 1 αυγό, για επάλειψη

  • μουστάρδα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μπολ βάζω το χλιαρό γάλα και μέσα του διαλύω τη ζάχαρη και τη μαγιά.

  2. Προσθέτω 3 ΚΣ αλεύρι, ανακατεύω, σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνω για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος.

  3. Αφού περάσει η ώρα πρέπει στην επιφάνεια του μείγματος να έχουν εμφανιστεί φουσκάλες μικρές, ένδειξη ότι η μαγιά ενεργοποιήθηκε.

  4. Ρίχνω το ηλιέλαιο και αφού αναμίξω στο αλεύρι το αλάτι, τα προσθέτω σταδιακά στο μπολ ανακατεύοντας αρχικά με μια κουτάλα και έπειτα ζυμώνοντας με τα χέρια.

  5. Σε αυτό το στάδιο βάζω και ψιλοκομμένο ρεγκάτο για τυρένια γεύση στη ζύμη μου.

  6. Η ζύμη που δημιουργείται είναι λαδερή και ελαστική, τη χωρίζω στη μέση και έπειτα σε 12 ίσες μπαλίτσες (μπορώ να τις ζυγίσω αν θέλω ακρίβεια).

  7. Πλάθω κάθε μια σε λουκανικάκι και την ανοίγω είτε με τα χέρια είτε με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.

  8. Με ένα μαχαίρι κόβω οριζόντιες σε λωρίδες, αφήνοντας τα άκρα ενωμένα (δες το βίντεο).

  9. Αν προορίζονται για μεγάλους μπορώ προαιρετικά να αλείψω εσωτερικά τη ζύμη με λίγη μουστάρδα.

  10. Βάζω από ένα λουκάνικο στη μια άκρη και το τυλίγω με τη ζύμη.

  11. Το τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί και συνεχίζω όμοια με τα υπόλοιπα.

  12. Χτυπάω ένα αυγό με 1 κγ νερό και με ένα πινέλο αλείφω τα λουκανικοπιτάκια.

  13. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, στους 180*C για 25 – 30 λεπτά.

  14. Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Μπρουσκέτες με scrambled eggs και καπνιστό φιλέτο

 

Scrumbled egg aka σπασμένο σφουγγάτο σε μπρουσκέτα με καπνιστό φιλέτο κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ,  το brunch του ΣΚ έτοιμο σε 10 λεπτά, που θα σε κρατήσει μέχρι αργά, για να κάνεις τις βουτιές σου.

Έχεις παρέα; Δεν υπάρχει καθυστέρηση, στο ίδιο τηγάνι φτιάχνεις όλες τις μερίδες και απολαμβάνετε παρέα με τον καφέ σας ένα χορταστικό, γευστικό πρωινό.

Θα δαγκώσεις την τραγανή μπρουσκέτα μαζί με τα αφράτα scrambled eggs και το φυσικά καπνισμένο σε ξυλόφουρνο καπνιστό φιλέτο κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ από φρέσκο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, με το σχοινόπρασο και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι να γεμίζουν τον ουρανίσκο σου.

Τρέχει και  *ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ* στο Instagram, ακολούθησε @kotopoula_pindos κάνε tag τα @kotopoula_pindos κάνε ένα πιάτο με αλλαντικά ΠΙΝΔΟΣ, τη δική σου νόστιμη επιλογή της ημέρας με τα hashtags #nostimiepilogi και #pindos και ένας τυχερός κάθε εβδομάδα θα κερδίζει από ένα πλατώ αλλαντικών με προϊόντα αλλαντικών ΠΙΝΔΟΣ.

 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 φέτες προζυμένιο ψωμί
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 1 κγ γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 φέτες καπνιστό φιλέτο κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ
  • σχοινόπρασο, για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
  2. Προσθέτω τις φέτες του ψωμιού ανά δύο να φρυγανιστούν ελαφρά για μισό λεπτό από κάθε πλευρά και τις βγάζω στο πιάτο.
  3. Σπάω τα αυγά στο τηγάνι, τα ανακατεύω αμέσως με μια ίσια σπάτουλα να σπάσουν και να  διαχωριστούν, προσθέτω λίγο γάλα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να ψηθούν τα αυγά.
  4. Μοιράζω τα scrambled eggs πάνω στις μπρουσκέτες, τυλίγω από μια φέτα καπνιστό φιλέτο κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ σε κάθε μερίδα από πάνω και γαρνίρω με σχοινόπρασο και έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΠΙΝΔΟΣ


Σφουγγάτο με απάκι

 

Μια πολύ εύκολη και γρήγορη παραδοσιακή συνταγή σφουγγάτο με απάκι, θα ετοιμάσω για να πάμε πικ-νικ στο ποτάμι.

Το απάκι είναι χοιρινό κρέας, χωρίς λίπος, που μαρινάρεται σε ξύδι και καπνίζεται με κλαδιά ελιάς, εσπεριδοειδών, κυπαρισσιού και βοτάνων που του δίνουν μια μοναδική χαρακτηριστική γεύση. Πρόκειται για μια τεχνική των Κρητικών να μπορέσουν να διατηρήσουν το κρέας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το σφουγγάτο, το έφτιαχναν στα χωρία και μαζί με σαλάτα και ψωμί που έβαζαν  στη «φούρια» τους (ένα πανί που μέσα έβαζαν τα φαγητά, έδεναν τις διαμετρικές γωνίες κόμπο κλείνοντας τη) τα έπαιρναν μαζί στα χωράφια για να γευματίσουν.

Μια ζεστή μέρα όπως τη σημερινή, τι καλύτερο από το να πάμε δίπλα στο ποτάμι, να απολαύσουμε το φαγητό μας, στη δροσιά μαζί με παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss μπύρα.

Η φρουτώδης αλλά και μια πικάντικη αίσθηση που μας αφήνει, δένει με το καπνιστό απάκι στο σφουγγάτο μας. Το κουτάκι της ΑΛΦΑ Weiss το γυρίζουμε ανάποδα για να το ανοίξουμε, έτσι ενεργοποιείται η μαγιά που ήταν στον πάτο της δίνοντας έντονο, μυρωδάτο αφρό.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 αυγά
  • 150 γρ απάκι, σε φέτες
  • ελαιόλαδο
  • 2 ΚΣ γάλα
  • ½ φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 80 γρ ξινή μυζήθρα
  • 1 ΚΣ δυόσμο, ψιλοκομμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σοτάρω το απάκι που έχω κόψει σε φέτες για 1-1,5 λεπτό και μόλις πάρει χρώμα το γυρίζω κι από την άλλη πλευρά.
  2. Προσθέτω το κρεμμύδι και ανακατεύω να γίνει διάφανο.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά μαζί με το γάλα να αφρατέψουν.
  4. Τα ρίχνω στο τηγάνι φροντίζοντας να καλύψουν όλο τον πάτο του.
  5. Ραντίζω με αλάτι και πιπέρι και συνεχίζω πασπαλίζοντας την ξινή μυζήθρα και ψιλοκομμένο δυόσμο.
  6. Αφήνω σε μέτρια φωτιά να ψηθεί η μια πλευρά για 3 – 4 λεπτά και με ένα καπάκι γυρίζω το σφουγγάτο κι από την άλλη.
  7. Μόλις ψηθεί κι από αυτή 2 λεπτά περίπου είναι έτοιμη, τη βγάζω σε ένα μεγάλο πιάτο.
  8. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή έγινε σε συνεργασία με την ΑΛΦΑ Weiss


Ζυμαρικά αλά κρεμ με κοτόπουλο και λουκάνικο

 

Γυρνάς από τη θάλασσα, τον καυτό ήλιο, τις αμέτρητες βουτιές και απολαμβάνεις λιγκουίνι αλά κρεμ με κοτόπουλο και λουκάνικο.

Ετοιμάζεται γρήγορα και το καλύτερο σε ένα μόνο σκεύος.

Όλοι σε ευγνωμονούν που η πείνα τους κατευνάστηκε με ζεστά, κρεμμώδη λιγκουίνι με ζουμερό κοτόπουλο και πικάντικο λουκάνικο με τι σπιρτάδα του να δίνει ένταση  στη λευκή, τυρένια κρέμα που το λούζει.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
6 - 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ στήθος κοτόπουλου, σε κομμάτια 3 εκ
  • ελαιόλαδο
  • 200 γρ καπνιστό λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • λευκό πιπέρι
  • 1 κύβο κοτόπουλου ή 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
  • 500 ml κρέμα γάλακτος (πλήρη ή light)
  • 450 γρ λιγκουίνι ή σπαγγέτι
  • 100 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί
  • 1 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με μεγάλο πάτο ζεσταίνω 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή ένταση και ρίχνω το στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κομμάτια 3 εκ. 
  2. Όταν ασπρίσει το χρώμα τους, τα γυρίζω κι από την άλλη πλευρά.
  3. Προσθέτω το λουκάνικο σε ροδέλες, μόλις ροδίσει και από τις δύο πλευρές βάζω το σκόρδο και αφήνω για ένα λεπτό.
  4. Αλατίζω, ρίχνω λευκό πιπέρι και 1 λίτρο βραστό νερό (ή ζωμό κοτόπουλου).
  5. Μέσα του διαλύω ένα κύβο κοτόπουλου και την κρέμα γάλακτος.
  6. Μόλις βράσουν, προσθέτω τα ζυμαρικά ανακατεύω στην αρχή και τα αφήνω έπειτα να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
  7. Λίγο πριν τα κατεβάζω πασπαλίζω με τριμμένο κεφαλοτύρι και μαϊντανό, ανακατελυω για τελευταία φορά απαλά και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Κατσικάκι με γαμοπίλαφο

 

Το πιο διάσημο φαγητό της Κρήτης και δικαίως, το κατσικάκι με γαμοπίλαφο διακρίνεται για την απλότητα και τη νοστιμιά του.

Κυρίαρχο φαγητό σε όλες τις γιορτές και επίσημες εκδηλώσεις στο νησί, σε γάμους και βαφτίσεις.

Συνήθως χρησιμοποιούμε ζυγούρι αλλά εγώ σήμερα το φτιάχνω με κατσικάκι, από το οποίο θα πάρει και όλη τη γεύση του το πιλάφι.

Με ένα τέτοιο φαγητό χρειάζεται καλή παρέα με το κατάλληλο ποτό και τη καλύτερο από μια παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss, με τη γλυκιά, φρουτώδη, γεύση της βύνης σιταριού που μας ενώνει όλους! 
 

 

 

ΑΤΟΜΑ:
8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ - 2 κιλά κατσικάκι, σε κομμάτια με το κόκκαλο
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 250 γρ (1 ½ κούπα) ρύζι γλασέ
  • 250 γρ (1 ½ κούπα) ρύζι parboiled
  • 1 κγ αλάτι
  • λεμόνια, σε φέτες για το γαρνίρισμα
  • πιπέρι, για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω το κρέας και το ταμπονάρω με χαρτί κουζίνας για να μην έχει υγρά.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για ένα λεπτό.
  3. Προσθέτω το κατσικάκι φροντίζοντας όλα τα κομμάτια να ακουμπάνε στον πάτο τους σκεύους, διαφορετικά τα βάζω σε δόσεις.
  4. Όταν πάρει χρώμα, το γυρίζω κι από την άλλη πλευρά, συνολικά χρειάζεται πέντε λεπτά περίπου.
  5. Σβήνω με λευκό κρασί και το αφήνω να εξατμιστεί.
  6. Μόλις ετοιμαστεί, ρίχνω βραστό νερό να σκεπάσει το κρέας, το αφήνω να πάρει μια βράσει, ξαφρίζω, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το κρέας να βράσει για περίπου 1 ώρα.
  7. Έτοιμο το κρέας το βγάζω σε μια πιατέλα, το ραντίζω με αλάτι, σκεπάζω με ένα πιάτο και πετσέτα να διατηρηθεί ζεστό και στραγγίζω το ζωμό.
  8. Μετράω το ζωμό, χρειάζεται τριπλάσια ποσότητα από το ρύζι (αν δεν φτάνει προσθέτω νερό).
  9. Πλένω σε σουρωτήρι τα δύο ειδών ρύζια και αφού ζεστάνω 9 κούπες (2,160 λίτρα) ζωμό τα ρίχνω κι αυτά στην κατσαρόλα.
  10. Αλατίζω, ανακατεύω μια φορά, κι αφού μειώσω τη θερμοκρασία σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και το αφήνω να βράσει για περίπου 15 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό).
  11. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο χρειάζεται δηλαδή ένα δυο λεπτά ακόμα το βγάζω από τη φωτιά (με το υγρό και τη θερμότητα συνεχίζει να βράζει). Πρέπει να είναι υγρό το πιλάφι και όχι στεγνό.
  12. Σερβίρω αμέσως σε πιατέλα με το κατσικάκι από πάνω, μαζί με φέτες λεμονιού, πιπέρι και παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή έγινε σε συνεργασία με την ΑΛΦΑ Weiss


Χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο στην κατσαρόλα

 

Κορυφαίο φαγητό το χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο στην κατσαρόλα γίνεται λουκούμι, το κρέας λιώνει στο στόμα, με φρέσκο ψωμάκι να βουτάει στην σάλτσα και τα βραστά χορταρικά συνθέτουν ένα πλήρες γεύμα.

Λεμονάτο με ποικιλία γεύσεων αποτελεί ιδανική λύση για Κυριακάτικο φαγητό που θα απολαύσει όλη η οικογένεια.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
8 ΑΤΟΜΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 50 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1,2 – 1,5 κιλό χοιρινό σπάλα, χωρίς το κόκκαλο σε κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ σελινόριζα, σε κομμάτια
  • 2 πράσα, χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι σέλινο, χοντροκομμένο
  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 1 ½ χυμό λεμονιού
  • 1 ΚΣ κόρν φλάουρ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και ρίχνω το κρέας σε κομμάτια (αφού πρώτα το έχω ταμπονάρει με χαρτί κουζίνας για να είναι στεγνό από νερό).
  2. Όταν αλλάξει το χρώμα του, γυρίζω τα κομμάτια κι από την άλλη πλευρά (περίπου 7 -10 λεπτά). Το βγάζω σε πιατέλα.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα βάζω 1 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για ένα λεπτό. Προσθέτω το κρέας, τη σελινόριζα, το αλάτι, το πιπέρι και γεμίζω με βραστό νερό( αφήνω 1 -1,5 εκ να μην σκεπάζει το κρέας).
  4. Μόλις βράσει, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι (αφήνω μια μικρή εσοχή να βγαίνει λίγο ο ατμός) για περίπου 1 ώρα (αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω λίγο βραστό νερό).
  5. Όταν περάσει η ώρα και το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, ανοίγω το καπάκι, ρίχνω μέσα το πράσο και το σέλινο, σκεπάζω πάλι και αφήνω για περίπου 20 λεπτά (μόλις τα κοτσάνια μαλακώσουν είναι έτοιμο) και κατεβάζω από την εστία. 
  6. Ανοίγω το καπάκι και αφήνω 10 λεπτά το φαγητό να κρυώσει ελαφρά.
  7. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτω σταδιακά και το χυμό λεμονιού.
  8. Παίρνω δυο κουταλιές με την κουτάλα (μεγάλη της σούπας) και προσθέτω σταδιακά (λίγο-λίγο) από το ζωμό του φαγητού στο αυγολέμονο. Έπειτα επιστρέφω όλο το μείγμα του μπολ, σε δόσεις στην κατσαρόλα, διάσπαρτα ανακινώντας την απαλά να ενσωματωθεί.
  9. Βάζω την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά (μέτρια ένταση) και αφού διαλύσω σε ένα μικρό μπολάκι το κορν φλάουρ σε λίγο νερό, το ρίχνω στην κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση, τη βγάζω από τη φωτιά.
  10. Σερβίρω αμέσως μαζί με φρέσκο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

 

Εκλεπτυσμένο οικογενειακό φαγητό, τα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο, έρχονται λεμονάτα και μυρωδάτα και μας ξετρελαίνουν!

Δεν είναι καθημερινό φαγητό, συνήθως είναι κυριακάτικο ή πιο εορταστικό όταν βρισκόμαστε  όλοι μαζί αλλά αξίζει την αναμονή και μας αποζημιώνει όλους.

Ελαφριά γεύση, έντονη απόλαυση!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
8 - 10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 - 60 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
35 – 40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΕΣ & 40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 8-10 κολοκυθάκια
  • 300 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
  • 110 γρ ρύζι καρολίνα
  • 6 ΚΣ (90 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 ΚΣ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ΚΣ δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 1 πατάτα, σε φέτες (προαιρετικά)
  • 1 καρότο, σε φέτες(προαιρετικά)

Για τη σάλτσα:

  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρά λεμόνια το χυμό
  • 1 ΚΣ κόρν φλάουρ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προτιμώ να χρησιμοποιήσω στρογγυλά κολοκυθάκια που γεμίζουν ευκολότερα, διαφορετικά παίρνω μεγάλα κλασικά. Τα πλένω τα κολοκυθάκια, κόβω τα καπάκι τους και με ένα κουταλάκι αδειάζω τη σάρκα τους, αφήνοντας 3 χιλ περιμετρικά περιθώριο. 
  2. Τη μισή γέμιση την κόβω σε καρέ (κυβάκια) και την χρησιμοποιώ (με την υπόλοιπη την φυλάω γιατί μπορώ να φτιάξω κάτι άλλο δες ΕΔΩ & ΕΔΩ).
  3. Σε μια κατσαρόλα με μεγάλη βάση, ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια για 1 λεπτό. Προσθέτω τον κιμά πιέζοντας με την κουτάλα να γίνει σπυρωτός και να καβουρδιστεί (αλλάζει χρώμα), μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Τέλος ρίχνω την ψίχα από τα κολοκυθάκια αφήνοντας τα να μαραθούν και να κατεβάσουν τα υγρά τους.
  4. Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω το περιεχόμενο της σε ένα μπολ. Προσθέτω τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και 2 ΚΣ ελαιόλαδο και ανακατεύω πολύ καλά. 
  5. Στην ίδια κατσαρόλα με πριν αν θέλω μπορώ να στρώσω στον πάτο της πατάτες και καρότα κομμένα σε ροδέλες, ρίχνω αλάτι, πιπέρι και 2 ΚΣ ελαιόλαδο. Γεμίζω ένα - ένα τα κολοκυθάκια με το κουταλάκι με γέμιση μέχρι τα 2/3 γιατί θα φουσκώσει το ρύζι όταν βράσει. Σκεπάζω με το καπάκι από κολοκύθι και το τοποθετώ στην κατσαρόλα (φροντίζω τα κολοκυθάκια να χωράνε ακριβώς στην κατσαρόλα).
  6. Γεμίζω με νερό που καλύπτει τα κολοκυθάκια στα 2/3 σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να αρχίσει να βράζει. Τότε χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια, ανοίγω λίγο το καπάκι να φεύγει ο ατμός και αφήνω το φαγητό να βράζει για 35 – 40 λεπτά. 
  7. Όταν ετοιμαστεί, τσιμπάω με ένα πιρούνι, πρέπει το κολοκυθάκια να «κρατάει» να μην έχει λιώσει και το ρύζι να έχει βράσει κανονικά. Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρώ το καπάκι και αφήνω για 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.
  8. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτω το λεμόνι και παίρνω κουταλιές με την κουτάλα της σούπας από το ζουμί της κατσαρόλας και ρίχνω μία – μια στο μπολ ανακατεύοντας (συνολικά 3 περίπου).
  9. Έπειτα αντιστρόφως παίρνω μια κουταλιά της σούπας από το αυγολέμονο του μπολ και το ρίχνω διάσπαρτα μέσα στην κατσαρόλα ανακινώντας την από τα αυτιά να ανακατευτεί με το υπόλοιπο ζουμί (βοηθάω και με ένα κουτάλι). Συνεχίζω με άλλη μια κουταλιά και στη συνέχεια ρίχνω όλο το αυγολέμονο, ανακινώντας συνέχεια.
  10. Δοκιμάζω τη σάλτσα κι αν χρειαστεί μπορώ να προσθέσω τώρα στην κατσαρόλα λίγο λεμόνι ή αλάτι.
  11. Βάζω την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και αφού διαλύσω σε λίγο νερό 1 ΚΣ κόρν φλάουρ το ρίχνω διάσπαρτα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύω και μόλις πάρει μια βράση την βράζω από τη φωτιά.
  12. Σερβίρω αμέσως τα κολοκυθάκια, με τη σάλτσα αυγολέμονου και γαρνίρω με ψιλοκομμένο άνηθο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Γρήγορο σπιτικό πιλάφι με ψαρονέφρι

 

Γρήγορο αλλά καθόλου πρόχειρο φαγητό, το σπιτικό πιλάφι με ψαρονέφρι είναι ένα πλήρες γεύμα, εντυπωσιακό και πεντανόστιμο.

 

 

Με σπιτικό πιλάφι UNCLE BEN’S ελαφρά μαγειρεμένο στον ατμό, μας εξοικονομεί χρόνο δημιουργώντας πλούσια πιάτα χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, καθημερινά στο τραπέζι μας.

Το Σπιτικό πιλάφι, το Ταϊλανδέζικο ρύζι και το Καστανό ρύζι με μεσογειακά λαχανικά τα βρίσκουμε στα My Market.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 συσκευασία (250 γρ) Σπιτικό πιλάφι UNCLE BEN’S
  • 250 γρ ψαρονέφρι, κομμένο σε κομμάτια
  • ¼  κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 ΚΣ βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 30 ml λευκό κρασί
  • 1 ΚΣ μουστάρδα
  • 1 ΚΣ μέλι
  • 2 ΚΣ σταφίδες 
  • 1 κγ κόρν φλάουρ
  • 1 κγ σουσάμι καβουρδισμένο
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αλατοπιπερώνω το ψαρονέφρι.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω 2 ΚΣ βούτυρο και σοτάρω το κρέας σε δυνατή φωτιά για 3 – 4  λεπτά.
  3. Αφήνω μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτω το κρεμμύδι αφήνοντας για ένα λεπτό και σβήνω με λευκό κρασί.
  4. Ρίχνω 120 ml νερό (να μισοσκεπαστεί το κρέας) με τη μουστάρδα, το μέλι και αφήνω για 15 - 20 λεπτά.
  5. Αφαιρώ το κρέας και δένω τη σάλτσα προσθέτοντας 1 κγ κόρν φλάουρ που έχω διαλύσει σε 1 ΚΣ κρύο νερό, ανακατεύω και μόλις αρχίσει να γίνεται «σφίγγει» βγάζω από τη φωτιά.
  6. Για να φτιάξω το σπιτικό πιλάφι UNCLE BEN’S πιέζω τη συσκευασία να διαχωριστεί το ρύζι.
  7. Σε μια κατσαρόλα βράζω 2 ΚΣ νερό, προσθέτω το ρύζι μαζί με τις σταφίδες, σκεπάζω με το καπάκι και σιγοβράζω για 3 λεπτά. 
  8. Σερβίρω το ρύζι με το ψαρονέφρι από πάνω και ραντίζω με τη σάλτσα του.
  9. Γαρνίρω με σουσάμι και φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με την Uncle Ben's


Ηπειρώτικη κρεατόπιτα

 

Ηπειρώτικη κρεατόπιτα για το δείπνο της Αναστάσεως με τραγανό σπιτικό φύλλο που μέσα του κρύβει πλούσια γέμιση από τρυφερό αρνάκι με ρύζι, μυρωδικά και μπόλικη φέτα.

Ιδανική για το συμπλήρωμα του γιορτινού μας τραπεζιού και όλοι θα ενθουσιαστούν από την νοστιμιά της.

Χρησιμοποιούμε φέτα ΔΩΔΩΝΗ που θα θρυμματιστεί άψογα, συμπληρώνοντας τη γέμιση της παραδοσιακής αυτής πίτας. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
2 ΩΡΕΣ 

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 270 ml νερό ζεστό
  • 1 κγ αλάτι
  • 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ΚΣ ξύδι
  • 100 γρ βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ λιωμένο

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό αρνί, χωρίς κόκκαλα σε κομμάτια
  • 4 ΚΣ βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ
  • 3 κρεμμύδια κομμένα
  • 250 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ θρυμματισμένη
  • 1 κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 πράσο
  • ¾ κούπας ρύζι καρολίνα
  • ½ ματσάκι δυόσμο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μέτριας σκληρότητας.
  3. Τη χωρίζουμε σε 12 μπάλες και ανοίγουμε την κάθε μια σε διάμετρο 15 – 20 εκ. Τοποθετούμε τα φύλλα ανά 6 το ένα πάνω από το άλλο αλείφοντας ανάμεσα με λιωμένο βούτυρο. Τα σκεπάζω με πετσέτα και τα αφήνω να ξεκουραστούν.
  4. Στην χύτρα με 2 ΚΣ βούτυρο σοτάρουμε το κρέας για λίγα λεπτά, γεμίζουμε με νερό να το καλύπτει και το βράζουμε για 45 λεπτά.
  5. Βγάζουμε το κρέας, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομματάκια.
  6. Το ζουμί του, το στραγγίζουμε και βράζουμε σε αυτό το ρύζι (όχι πλήρως).
  7. Σε ένα τηγάνι με 2 ΚΣ βούτυρο σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το πράσο.
  8. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι, το πιπέρι, τον δυόσμο, τον βασιλικό.
  9. Προσθέτουμε το τεμαχισμένο αρνί, τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το πράσο, το ρύζι και τη φέτα θρυμματισμένη, ανακατεύοντας καλά το μείγμα.
  10. Ανοίγουμε το ένα φύλλο σε διάμετρο όση το ταψί συν τα τοιχία του και το μεταφέρουμε σε αυτό. Κόβουμε όσο φύλλο περισσεύει από τα χείλη του σκεύους.
  11. Ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
  12. Ρίχνουμε από πάνω 120 ml από τον ζωμό του κρέατος που έχουμε στραγγίξει.
  13. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, κόβοντας όσο περισσεύει της περιμέτρου του ταψιού. Ενώνουμε τα δύο φύλλα, ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και νερό από πάνω.
  14. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για 35 λεπτά περίπου, στην κατώτερη σχάρα. Όταν χρυσαφίσει η επιφάνεια του είναι έτοιμη.
  15. Βγάζουμε, αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Κοτόπουλο με λαχανικά

 

Διάλειμμα από τη νηστεία σήμερα με ένα οικογενειακό φαγητό, κοτόπουλο με φρέσκα λαχανικά, κοκκινιστά στην κατσαρόλα.

Ένα γεύμα που ακόμα και τα παιδιά ξεγελιούνται και το τρώνε με ευχαρίστηση ειδικά όταν το συνοδεύσουμε με ρύζι, φέτα και φρέσκο ψωμάκι. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 - 6 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κοτόπουλο (1.2 – 1.5 κιλό) σε κομμάτια – 8 περίπου
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 4 ΚΣ (60 ml) ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
  • 2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε στικς
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε στικς
  • 300 γρ (4 τμχ) κολοκυθάκια, κομμένα σε στικς
  • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε στικς
  • 800 γρ ντομάτες σε κυβάκια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κγ θυμάρι
  • 1 ½ κγ αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ και τα πασπαλίζω με 1 κγ αλάτι και λίγο πιπέρι. Τα ανακατεύω.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μεγάλο πάτο, σε μέτρια-δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και τσιγαρίζω το κοτόπουλο. Μόλις αλλάξει το χρώμα του, γυρίζω όλα τα κομμάτια κι από την άλλη πλευρά. Σβήνω με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το βγάζω από την κατσαρόλα.
  3. Στο ίδιο σκεύος σοτάρω τα κρεμμύδια για ένα λεπτό και συνεχίζω με το σκόρδο, τις πράσινες και κόκκινες πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τη μελιτζάνα.
  4. Αφήνω να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους για 3 λεπτά περίπου.
  5. Προσθέτω τις ντομάτες, το φύλλο δάφνης, 1 ½  κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι, 1 κγ θυμάρι και 2 ΚΣ ελαιόλαδο.
  6. Βάζω πίσω στην κατσαρόλα τα κομμάτια κοτόπουλου, ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, σκεπάζω το κρέας με βραστό νερό, μειώνω τη θερμοκρασία σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το φαγητό να βράσει για 30 λεπτά.
  7. Κατεβάζω το σκεύος από τη φωτιά, αφήνω 10 λεπτά και σερβίρω γαρνίροντας με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και παρέα με φρέσκο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Ζουμερά καπνιστά χοιρινά παϊδάκια

 

Τσικονοπέμπτη χωρίς τσικνιστό κρέας δεν γίνεται. Μια διαφορετική επιλογή για το τραπέζι μας είναι τα ζουμερά καπνιστά παϊδάκια με σάλτσα.

Μπορούμε να τα ψήσουμε στα κάρβουνα που είναι το ιδανικό, αλλά και στον φούρνο γίνονται εξαίσια, πολύ εύκολα και συμπληρώνουν τέλεια το γεύμα ή δείπνο της αποκριάς.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
15 - 17 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό καπνιστά χοιρινά παϊδάκια

Για τη σάλτσα:

  • 200 ml λευκό κρασί
  • 200 ml νερό
  • 1 κλαδί δεντρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
  • 1 ΚΣ βούτυρο
  • 1 ΚΣ κόρν φλάουερ

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω στο ταψί το κρασί, το νερό, το κλαδάκι δεντρολίβανου και το σκόρδο.
  2. Από πάνω τοποθετώ τη σχάρα και πάνω τις απλώνω τα καπνιστά παϊδάκια.
  3. Σκεπάζω το ταψί μαζί με τη σχάρα με λαδόκολλα και σταθεροποιώ με σχοινί.
  4. Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στον αέρα για 1 ώρα.
  5. Βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ τη λαδόκολλα και στραγγίζω το ζουμί από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι. Ξαναβάζω τη σχάρα με το ταψί στο φούρνο (χωρίς λαδόκολλα) στους 190*C, στον αέρα, για 30 λεπτά ακόμα.
  6. Εν τω μεταξύ βάζω σε μέτρια φωτιά το κατσαρολάκι με το ζωμό.
  7. Προσθέτω το βούτυρο και αφού διαλύσω σε λίγο κρύο νερό (30ml) το κόρν φλάουερ, το ρίχνω κι αυτό μέσα. Ανακατεύω απαλά μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα.
  8. Βγάζω τα παϊδάκια από το φούρνο, τα σερβίρω μαζί με τη σάλτσα σε μπολ δίπλα τους. 
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Αλμυρό κέικ

 

Αυτό το αλμυρό πανεύκολο κέικ με μεσογειακές γεύσεις ζαμπόν, φέτα και ελιές αποτελεί το τέλειο σνακ για όλες τις ώρες.

Μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας στο γραφείο και τα παιδιά στο σχολείο και η λιγούρα εξαφανίζεται στο λεπτό.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170 γρ στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 20 γρ (3ΚΣ) κεφαλοτύρι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ (1 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
  • 70 γρ πράσινες ελιές, κομμένες σε ροδέλες
  • 150 γρ φέτα σε κυβάκια
  • 300 γρ ζαμπόν σε κυβάκια ή τετράγωνα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάω τα αυγά με το γιαούρτι να ενωθούν.
  2. Προσθέτω το γάλα, το ελαιόλαδο και το κεφαλότυρι ανακατεύοντας.
  3. Αφού αναμείξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα.
  4. Τέλος βάζω τις ελιές, τη φέτα και το ζαμπόν και ανακατεύω.
  5. Αφού βουτυρώσω μια φόρμα 23 εκ με τρύπα στη μέση, προσθέτω το μείγμα, ισιώνοντας την επιφάνεια του.
  6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου (ελέγχω με το μαχαίρι στη μέση όπως στα κέικ να βγει καθαρό). Μετά την 1 ώρα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
  7. Βγάζω από το φούρνο και αφού κρυώσει λίγο, ξεφορμάρω σε πιατέλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Την φόρμα μπορείς να την βρεις εδώ http://amzn.to/2DsT7Uw


Σνίτσελ στο φούρνο

 

Αυτά δεν είναι απλά σνίτσελ, αλλά αρωματικά σνίτσελ στο φούρνο. Με τραγανή τυρένια κρούστα, ζουμερή σάλτσα ντομάτας, λιωμένο τυρί και γλυκά αυγά που γεμίζουν το στόμα. Τι άλλο να ζητήσω από μια μπουκιά;

Ένα πλήρες φαγητό εύκολο αλλά εντυπωσιακό, για όλη την οικογένεια και για φοιτητές ή εργένηδες αφού η μερίδα μπορεί να προσαρμοστεί άνετα σε ατομική.

Xρησιμοποιώ το ιδανικό τυρί για αυτή τη συνταγή ιταλικό, σκληρό, Grana Padano, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό με διάρκεια ζωής τα 2 έτη. Χάρη στις πρώτες ύλες του, έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, κάνοντας κάθε μπουκιά του το τέλειο μείγμα θρεπτικών ουσιών, είναι εξαιρετικά εύπεπτο και ιδανικό για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
3 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 μεγάλα χοιρινά σνίτσελ
  • 220 γρ Grana Padano
  • 100 gr φρυγανιά τριμμένη
  • 120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ΚΣ καλαμποκάλευρο
  • 5 αυγά
  • 2 ΚΣ γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ¼ κγ μοσχοκάρυδο
  • 3 ΚΣ βούτυρο

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 4 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ντοματίνια, για γαρνίρισμα
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού, για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι με το καλαμποκάλευρο, μια πρέζα αλάτι και άλλη μια πιπέρι.
  2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα 2 αυγά με το γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
  3. Στο τελευταίο μπολ ρίχνω την τριμμένη φρυγανιά με 120 γρ τριμμένο Grana Padano. 
  4. Βουτάω κάθε σνίτσελ πρώτα στο μπολ με το αλεύρι, τινάζω κα φύγει η περίσσεια, έπειτα τα ρίχνω στο μείγμα των αυγών και τέλος στη φρυγανιά.
  5. Τα βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  6. Σε μια κατσαρόλα με ζεστό λάδι σοτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό, έπειτα το σκόρδο για ½ λεπτό και προσθέτω τις ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι. χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια και αφήνω να βράσει για 10 λεπτά. Βγάζω από τη φωτιά.
  7. Ζεσταίνω ένα μεγάλο τηγάνι με 1 ΚΣ βούτυρο σε μέτρια δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα σνίτσελ. Θέλει περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
  8. Τα βγάζω πάνω σε χαρτί κουζίνας.
  9. Σε ταψί απλώνω μια λεπτή στρώση από τη σάλτσα ντομάτας. Τοποθετώ τα σνίτσελ, από πάνω βάζω 100 γρ Grana Padano σε λεπτές φέτες και απλώνω τη σάλτσα ντομάτας.
  10. Γαρνίρω με 30gr Grana Padanο, ντοματίνια κομμένα στη μέση και ψήνω στο φούρνο στους 180*C για 20 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Βγάζω από το φούρνο, με τη ράχη του κουταλιού δημιουργώ πάνω σε κάθε σνίτσελ μια εσοχή και σπάω ένα αυγό. 
  11. Βάζω πάλι στο φούρνο για 10 λεπτά, μόλις ψηθεί το ασπράδι του αυγού, είναι έτοιμα και βγάζω από το φούρνο.
  12. Σερβίρω αμέσως αφού γαρνίρω με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με το Grana Padano


Γιορτινή κοτόπιτα με μπέικον

 

Γιορτινή κοτόπιτα με επικάλυψη καπνιστού μπέικον για το τραπέζι μας, με τυρένια πλούσια, κρεμμώδη γέμιση και γλύκα που κατακτά τον ουρανίσκο μας.

Μια διαφορετική εκδοχή κοτόπιτας χωρίς φύλλο, με μανιτάρια, γαλοτύρι και αρωματικό μπέικον.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 (700 γρ) στήθος κοτόπουλου, τεμαχισμένο
  • 500 γρ λευκά μανιτάρια, τεμαχισμένα
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, τεμαχισμένες ή λιωμένες
  • 250 ml σάλτσα ντομάτας
  • 1 κγ αλάτι
  • 1/2 κγ πιπέρι
  • 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ βούτυρο αγελάδως Δωδώνη
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πατάτα βραστή, λιωμένη
  • 250 ml φρέσκο γάλα πλήρες Δωδώνη με 3,5 % λιπαρά
  • 140 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 2 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 80 γρ γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ, τριμμένη
  • 6 ΚΣ γαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ
  • 50 γρ τριμμένο κεγαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ
  • 7 – 8  φέτες καπνιστό μπέικον
     


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνω το κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μπουκίτσες. Το γυρίζω ανά διαστήματα και το αφήνω να σοταριστεί εξωτερικά για 3 λεπτά περίπου, μέχρι το χρώμα του να σκουρύνει.
  2. Προσθέτω τα μανιτάρια και μόλις μαλακώσουν και εξατμιστούν τα υγρά τους, τα μαζεύω μαζί με το κοτόπουλο στην μια (στη μισή) πλευρά του τηγανιού. Στην άλλη σοτάρω το κρεμμύδι για ένα λεπτό, και τα σκόρδα για άλλο ½ λεπτό.
  3. Προσθέτω την σάλτσα ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό, ανακατεύω, μειώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω για 5 λεπτά να βράσουν.
  4. Σε ένα μπολ αναμιγνύω την λιωμένη πατάτα, το γάλα, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την τριμμένη γραβιέρα.
  5. Σε μια ταρτιέρα ή πυρέξ (28 – 30 εκ.) που έχω βουτυρώσει ρίχνω το μείγμα του μπολ.
  6. Από πάνω απλώνω το μείγμα κοτόπουλου από το τηγάνι και κουταλιές της σούπας από το γαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ διάσπαρτες.
  7. Πασπαλίζω με έτοιμο τριμμένο κεφαλοτύρι και γαρνίρω την πίτα με λωρίδες μπέικον που πλέκονται εναλλάξ.
  8. Ψήνω στον φούρνο, στον αέρα για 30 λεπτά.
  9. Βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει για 20 λεπτά πριν σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Ρολό κατσικάκι γεμιστό με μυρωδικά και τυρί

 

Γιορτινό κατσικάκι γεμιστό με μυρωδικά και τυρί, η εναλλακτική πρόταση για το φετινό τραπέζι σου. Κομμένο σε φέτες είναι εντυπωσιακό και εύκολο στο σερβίρισμα, ενώ κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα μαζί με το μαλακό τυρί και τα μυρωδικά. Ακολούθησε τα 5 tips μου και άσε τον δυνατό φούρνο της Bosch να κάνει τέλεια τη δουλειά του!

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
12 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά κατσικίσια μπούτια περίπου, ανοιγμένα για ρολό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • χυμός 2 λεμονιών
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 ml κρασί ροζέ

Για τη γέμιση:

  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 350 γρ. σπανάκι
  • 300 γρ. γραβιέρα μαλακή
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμυδάκια, το μάραθο, το σπανάκι και τον άνηθο μέχρι να μαραθούν, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
  2. Στη συνέχεια, προετοιμάζω το κρέας. Αφού το ανοίξω, ραντίζω με αλάτι, πιπέρι, τα χορταρικά και τέλος βάζω το τυρί σε κομμάτια.
  3. Κατόπιν, το τυλίγω σε ρολό και το δένω σφιχτά με βαμβακερό σπάγκο. 
  4. Το τοποθετώ στο ταψί, το πασπαλίζω εξωτερικά με αλάτι και πιπέρι και το ραντίζω με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, κρασί και νερό.
  5. Το τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνω 1.5 – 2 ώρες, ενώ η λειτουργία 4D θερμού αέρα, σου προσφέρει ομοιόμορφο και τέλειο ψήσιμο σε κάθε επίπεδο. 
  6. Βγάζω το κατσικάκι από τον φούρνο και το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο για 15 – 20 λεπτά.
  7. Τέλος, το σερβίρουμε με πατάτες ή ρύζι.

TIPS:

• Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν
• Δένουμε σφιχτά το ρολό για να μην ανοίξει
• Χρησιμοποιούμε βαμβακερό σπάγκο
• Ψήνουμε στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία και έπειτα χαμηλώνουμε
• Βγάζουμε από τον φούρνο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για 15 – 20 λεπτά

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Bosch Home


Αρνάκι με γιαούρτι στη γάστρα

 

Το απόλυτο χειμωνιάτικο φαγητό, Κρητικό αρνάκι με γιαούρτι στη γάστρα που κάνει ακόμα και τους πιο δύσπιστους να τους τρέχουν τα σάλια. Το βελούδινο γιαούρτι με τη ζουμερή ντομάτα και το λιωμένο τυράκι σκεπάζουν το μαλακό κρέας κι όλα αυτά αχνιστά σερβίρονται με φρέσκο ψωμάκι στο τραπέζι.

Εύκολο αλλά πεντανόστιμο αυτό το αρνί θα το ζηλέψουν πολλοί!

Αποθήκευσε το κι αν αντέξεις να μην το φτιάξεις μέχρι τις γιορτές, τότε τα Χριστούγεννα, απόλαυσε το μαζί με τους αγαπημένους σου.
 


FB-Αρνί-με-γιαούρτι-στη-γάστραIMG_3519_2.jpg

 

ΑΤΟΜΑ:
6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ κιλό αρνί μπούτι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τέσσερα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • χυμό 1 λεμονιού
  • 500 γρ πλήρες στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ
  • 70 γρ γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ, τριμμένη
  • 1 ντομάτα, σε ροδέλες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω το κρέας και το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας.
  2. Το τοποθετώ πάνω σε σχάρα με το ταψί από κάτω και ανοίγω οπές σε διάφορα σημεία με το μαχαίρι. Βάζω στις τρύπες τα κομμένα σκόρδα.
  3. Πασπαλίζω με αλάτι (αρκετό), πιπέρι, θυμάρι και ραντίζω με ελαιόλαδο.
  4. Είτε με ένα πινέλο είτε με τα χέρια αλείφω καλά τα υλικά.
  5. Όμοια επαναλαμβάνω κι από την άλλη πλευρά.
  6. Ρίχνω στο ταψί ένα ποτήρι νερό και το βάζω στο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200*C για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  7. Βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
  8. Αφαιρώ όλα τα κόκκαλα, κόβω το αρνί σε μέτρια-μικρά κομμάτια και το βάζω στη γάστρα.
  9. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
  10. Προσθέτω το χυμό ενός λεμονιού, το στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ και ανακατεύω καλά.
  11. Ρίχνω το μείγμα πάνω από το κρέας στη γάστρα, πασπαλίζω με τριμμένη γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ και γαρνίρω με ροδέλες ντομάτας.
  12. Κλείνω τη γάστρα και ψήνω για 30 λεπτά ακόμα, στον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200*C.
  13. Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω παρέα με φρέσκο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Κοτόπουλο τηγανιτό σε μαρινάδα με ξινόγαλα

 

Τηγανιτά μπουτάκια κοτόπουλου, με τραγανή κρούστα μαριναρισμένα σε ξινόγαλα.

Ακολούθησε τα #3 tips μου και με βοηθό την Bosch ετοίμασε το πιο λαχταριστό και εύκολο comfot food. 

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
8 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 6 τμχ πόδια και φτερούγες κοτόπουλου
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • καπνιστή πάπρικα
  • σκόνη σκόρδου
  • πιπέρι cayanne
  • 500 ml ξινόγαλα
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λάδι, για τηγάνισμα

 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ραντίζω με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, cayenne, σκόρδο και τα ανακατεύω καλά.
  2. Ρίχνω το ξινόγαλα, ανακατεύω το κοτόπουλο, σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  3. Όταν περάσει η ώρα, βγάζω το κοτόπουλο και το στραγγίζω για 5 λεπτά πάνω σε σχάρα να φύγει η περίσσεια από το ξινόγαλα.
  4. Βάζω το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί. Τσεκάρω την θερμοκρασία του λαδιού με λίγο αλεύρι, αν το βγάζει στην επιφάνεια είναι έτοιμο.
  5. Σε μια πιατέλα ρίχνω το αλεύρι με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, πάπρικα και κυλάω τα κομμάτια του κρέατος μέσα να καλυφθούν με το μείγμα.
  6. Τα τινάζω καλά και τα ρίχνω ένα ένα στο τηγάνι.
  7. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι δυνατή αλλά όχι καυτή.
  8. Τα αφήνω για περίπου 15-20 λεπτά, τα βγάζω πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

TIPS:

•     Μαρινάρουμε σε ξινόγαλα για να μείνει μαλακό
•     Στραγγίζουμε τα κομμάτια σε σχάρα 
•     Τσεκάρουμε τη θερμοκρασία του λαδιού με λίγο αλεύρι
 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Bosch Home


Γιορτινό μοσχάρι με μανιτάρια

 

Μαλακές φέτες μοσχαριού, με σάλτσα και ζουμερά μανιτάρια και καρότα για γαρνίρισμα, αποτελούν ένα γιορτινό φαγητό, εντυπωσιακό και εύκολο στο σερβίρισμα, κατάλληλο και για μπουφέ.

Το συνοδεύουμε ιδανικά με ρύζι για να ολοκληρωθεί το γεύμα ή το δείπνο.

Φυσικά απαραίτητο είναι το φρέσκο ψωμί με το οποίο θα απολαύσουμε την νόστιμη σάλτσα.
 

SQSP-Ε152 Μοσχάρι με μανιτάρια-IMG_0847_new.JPG

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
10 ΦΕΤΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 (1500γρ) μοσχαρίσια σπαλομίτα 
  • ελαιόλαδο
  • 2 ΚΣ βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 καρότα χοντροκομμένα
  • 2 πορτοκαλιών το χυμό
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 2 φέτες τζίντζερ
  • 1 κγ κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 λέμονγκρας
  • αλάτι
  • 1 κιλό λευκά μανιτάρια, σε χοντρές φέτες
  • 2 ΚΣ κόρν φλάουρ

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλύνω και ταμπονάρω τη σπαλομίτα με χαρτί κουζίνας, να στεγνώσει όσο περισσότερο γίνεται εξωτερικά. Την τοποθετώ σε ένα ταψί ή ξύλο κοπής και με σπάγκο ψησίματος την δένω κατά μήκος και κάθετα για να κρατήσει κατά το βράσιμο το σχήμα της.
  2. Σε μια μεγάλη χύτρα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο με 1 ΚΣ βούτυρο και βάζω μέσα το κρέας. Το γυρίζω δυο – τρεις φορές από όλες τις πλευρές για να θωρακιστεί εξωτερικά.
  3. Προσθέτω το κρεμμυδάκι ολόκληρο και τα καρότα, τα σοτάρω γυρίζοντας τα μια φορά και σβήνω με το χυμό των πορτοκαλιών και του λεμονιού.
  4. Ρίχνω 2 φέτες τζίντζερ, τους κόκκους του πιπεριού, το λέμονγκρας, αλατίζω και γεμίζω με βραστό νερό μέχρι τα 2/3 του ύψους της σπαλομίτας.
  5. Αφήνω να πάρει μια βράση, αφαιρώ με ένα κουτάλι τον αφρό από την επιφάνεια, κλείνω τη χύτρα και αφού αρχίσει να σφυρίζει, βάζω τη φωτιά σε χαμηλή ένταση και αφήνω για 45 λεπτά.
  6. Όταν περάσει η ώρα ανοίγω τη χύτρα και βγάζω σε ένα ταψί το κρέας με τα καρότα.
  7. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο με 1 ΚΣ βούτυρο και σοτάρω τα μανιτάρια για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 
  8. Αφού στραγγίξω 5 κουταλιές της σούπας σερβιρίσματος από το ζουμί της χύτρας σε μια κατσαρόλα, προσθέτω στραγγιχτά (χωρίς να υγρά που έχουν κατεβάσει) τα μανιτάρια.
  9. Αφήνω για 15 λεπτά σε μέτρια – δυνατή φωτιά την κατσαρόλα να βράζει, να ψηθούν τα μανιτάρια και να εξατμιστεί υγρό από το ζουμί.
  10. Σε ένα ποτηράκι με 3 ΚΣ νερό κρύο διαλύω 2 ΚΣ κόρν φλάουρ. Ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας να δέσει ελαφριά η σάλτσα και κατεβάζω από τη φωτιά.
  11. Σε ένα ξύλο κοπής κόβω το σπάγκο από τη σπαλομίτα και στη συνέχεια την τεμαχίζω σε χοντρές φέτες. 
  12. Τοποθετώ τις φέτες με το κρέας στη μέση ενός δίσκου ή μιας οβάλ πιατέλας, γαρνίρω στο πλάι τα μανιτάρια με τα καρότα διακοσμητικά και από πάνω περιλούζω με τη σάλτσα. Γαρνίρω τελειώνοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σε μια διπλανή πιατέλα μπορώ να συνοδεύσω με το ρύζι που έχω φτιάξει με το υπόλοιπο ζωμό της χύτρας.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Ρολό κιμά με αυγά και ελιές

 

Για Κυριακάτικο γεύμα φτιάχνω σούπερ ρολό κιμά γεμιστό με αυγά και πράσινες ελιές ενώ το τυλίγω σε μυρωδάτο μελωμένο μπέικον.

Ιδανικό και για γιορτινό μπουφέ αφού το εντυπωσιακό ρολό τεμαχίζεται σε πολλά ατομικά κομμάτια και μπορεί να σερβιριστεί εύκολα. 
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
18 - 20 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 αυγά
  • 700 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 4 φέτες μπαγιάτικο προζυμένιο ψωμί (χωρίς την κόρα, μουσκεμένο και θρυμματισμένο)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη ντομάτα ή 2 μικρές, τριμμένες
  • 1 ½ κγ αλάτι
  • ½ κγ πιπέρι
  • 1 κγ κύμινο
  • 1 αυγό
  • 1 ΚΣ μουστάρδα Dijon
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 6 ΚΣ πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, τεμαχισμένες
  • 8 φέτες μπέικον
  • μέλι, για επάλειψη


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα αυγά, τα σκεπάζω με κρύο νερό και τα βάζω σε μέτρια φωτιά να βράσουν. Τα αφήνω να βράζουν για 4 λεπτά, στραγγίζω το νερό, προσθέτω κρύο και το αλλάζω 2 – 3 φορές μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Τα καθαρίζω από τα τσόφλια.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ με τον κιμά προσθέτω το ψωμί, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, το αυγό, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο.
  3. Ανακατεύω το μείγμα πάρα πολύ καλά.
  4. Το σκεπάζω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 1 ώρα.
  5. Το βγάζω από το ψυγείο, προσθέτω τις ελιές ανακατεύω τελευταία φορά και το απλώνω πάνω σε ένα μεγάλο ανοιγμένο αλουμινόχαρτο σε ορθογώνιο σχήμα.
  6. Με την κουτάλα το ισιώνω και στην μέση δημιουργώ ένα μικρό αυλάκι.
  7. Τοποθετώ τα βρασμένα αυγά κατά μήκος στο αυλάκι και με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου το τυλίγω σαν λουκάνικο. Πιέζω καλά να κλείσουν και οι άκρες δεξιά – αριστερά.
  8. Το βάζω στο ταψί, ανοίγω το αλουμινόχαρτο και απλώνω πάνω του τις μακρόστενες λωρίδες του μπέικον (να επικαλύπτει λίγο η μια την άλλη).
  9. Με πια σπάτουλα πιέζω τις άκρες του μπέικον προς τα μέσα και με ένα πινέλο αλείφω το ρολό με μέλι.
  10. Ψήνω το ρολό σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200*C για 1 ώρα.
  11. Βγάζω από το φούρνο, αλείφω άλλη μια φορά με μέλι και το βάζω πίσω στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά.
  12. Βγάζω από το φούρνο, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω μαζί με σαλάτα, πατάτες ή ρύζι.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!