ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

Φασολάδα σούπα στη χύτρα

Φασολάδα που τρέφει την Ελλάδα! Το εθνικό μας φαγητό, τόσο απλό μα τόσο ιδιαίτερο, νόστιμο και υγιεινό που το χειμώνα πρέπει να έχουμε συχνά στο τραπέζι μας.

Οικονομικό, μας κρατάει χορτάτους για ώρα φροντίζοντας παράλληλα και την διατροφή μας περιέχοντας λαχανικά και ελαιόλαδο.

Το φαγητό που όλοι μπορούμε να φτιάχνουμε για να απολαμβάνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι.


ΑΤΟΜΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

20 - 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ λευκά φασόλια

  • 4 (400 γρ) τριμμένες ντομάτες

  • 1 ΚΣ πελτέ

  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

  • 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες

  • ½ ματσάκι σέλινο

  • 60 ml ελαιόλαδο

  • ½ κγ αλάτι

  • ¼ κγ πιπέρι

  • 1 καυτερή πιπεριά, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Από το προηγούμενο βράδυ, ξεπλένω 2-3 φορές τα φασόλια να φύγουν οι σκόνες που τυχών έχουν.

  2. Τα βάζω σε μια μεγάλη λεκάνη και τα σκεπάζω με νερό να τα καλύπτει 3 εκ.

  3. Την επόμενη μέρα, στραγγίζω το νερό και τα ρίχνω στη χύτρα μαζί με νέο νερό που τα σκεπάζει 2-3 εκ.

  4. Βάζω τη χύτρα σε δυνατή ένταση στη φωτιά και τα αφήνω να βράσουν για 10 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που θα βγάλουν στην επιφάνεια με ένα κουτάλι.

  5. Προσθέτω τις ντομάτες μέσα στις οποίες έχω διαλύσει τον πελτέ, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλινο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι (αν δεν τρώνε παιδιά και μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις μπορούμε να βάλουμε και μια καυτερή πιπεριά, την οποία θα αφαιρέσουμε στο τέλος).

  6. Σφραγίζουμε τη χύτρα και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σφυρίζει.

  7. Τότε μειώνω την ένταση σε χαμηλή (από το 1-9 στο 4) και αφήνω να βράσουν για 25 λεπτά περίπου (εξαρτάται από την ποικιλία των φασολιών ο χρόνος βρασμού).

  8. Ξεσκεπάζω τη χύτρα, δοκιμάζω αν χρειάζεται να προσθέσω αλάτι και αν είναι μαλακά τα όσπρια (διαφορετικά ξανακλείνω τη χύτρα για άλλα 5- 10 λεπτά ανάλογα) βάζω την ένταση σε μέτρια, ανακατεύοντας συνεχώς απαλά αφήνοντας να βράσουν για άλλα 10 λεπτά και να χυλώσουν.

  9. Το φαγητό είναι έτοιμο και σερβίρω αμέσως συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Γκρανόλα – 3 συνταγές

Δεν έχεις δοκιμάσει γκρανόλα; Δεν σου αρέσουν οι έτοιμες; Ήρθε η ώρα να φτιάξεις τη δική σου, προσαρμοσμένη ακριβώς στις προτιμήσεις σου, για να την απολαμβάνεις με το γιαούρτι ή το γάλα σου.

Δεν υπάρχει κάτι πιο γευστικό, θρεπτικό, υγιεινό με το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Σε τρεις διαφορετικές εκδοχές για να βρεις αυτή που σου ταιριάζει ή να μην βαριέσαι και να δοκιμάζεις κάθε φορά και μια διαφορετική.

Η βασική συνταγή για κάθε γκρανόλα είναι βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι, αποξηραμένα φρούτα κλπ ωμά μαζί με μια γλυκαντική ουσία όπως το μέλι ή το σιρόπι αγαύης και κάποιο έλαιο. Την ψήνουμε για να της δώσουμε την τραγανή τελική υφή της που λατρεύουμε και ταυτόχρονα οι ξηροί καρποί να απελευθερώσουν τα αρώματα τους, τα υγρά υλικά να λιώσουν και να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στο μείγμα.

Οι συνδυασμοί είναι άπειροι, σήμερα δείχνουμε κάποιες ενδεικτικές συνταγές για να πάρεις έμπνευση, μη φοβηθείς να αυτοσχεδιάσεις με τις δικές σου αγαπημένες γεύσεις.


ΓΚΡΑΝΟΛΑ ΦΟΥΛ

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μια πλούσια γκρανόλα που εκμεταλλεύεται όλα τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτή, δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα για όλα τα γούστα.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

25 - 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ βρώμη

  • 100 γρ ωμοί ξηροί καρποί (30 γρ αμύγδαλα, 25 γρ καρύδια, 25 γρ φουντούκια) χοντροκομμένα

  • 50 γρ σπόρους (25 γρ κολοκυθόσπορους, 25 γρ ηλιόσπορους)

  • 150 γρ αποξηραμένα φρούτα (50 γρ μάνγκο, 50 γρ δαμάσκηνα, 50 γρ σταφίδες) σε κομματάκια

  • 1 κγ κανέλα

  • 3 ΚΣ μέλι

  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω όλα τα στερεά υλικά στο ταψί ή σε πυρέξ, τα ανακατεύω καλά.

  2. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω το μέλι με το λάδι και τα προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

  3. Ψήνω στο φούρνο, στους 180* C στις αντιστάσεις για 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά.

  4. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως πριν το μεταφέρω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς για να το αποθηκεύσω.

  5. Κρατάει για 1 μήνα.


ΓΚΡΑΝΟΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ

Σίγουρα η αγαπημένη γκρανόλα των παιδιών και όσων αγαπάνε τη σοκολάτα και θέλουν να τη γεύονται και στο πρωινό τους.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

25 - 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ βρώμη

  • 100 γρ ωμά φουντούκια, χοντροκομμένα

  • 3,5 ΚΣ μέλι

  • 3,5 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 100 γρ σταγόνες κουβερτούρας (ή όποιο άλλο είδος σοκολάτας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω όλα τη βρώμη και τα φουντούκια στο ταψί ή σε πυρέξ, τα ανακατεύω καλά.

  2. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω το μέλι με το λάδι και τα προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

  3. Ψήνω στο φούρνο, στους 180* C στις αντιστάσεις για 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά.

  4. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως και προσθέτω τις σταγόνες κουβερτούρας.

  5. Μεταφέρω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς για να το αποθηκεύσω. Κρατάει για 1 μήνα.


ΓΚΡΑΝΟΛΑ ΜΠΑΝΑΝΑ

Αν η μπανάνα είναι το αγαπημένο σου φρούτο, τότε αυτή η γκρανόλα είναι φτιαγμένη για εσένα! Με φρέσκια αλλά και αποξηραμένη μπανάνα, η γεύση της κυριαρχεί μαζί με τους ξηρούς καρπούς.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

25 - 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ βρώμη

  • 100 γρ ωμά καρύδια, χοντροκομμένα

  • 50 γρ αποξηραμένες μπανάνες, κομμένες στα δύο

  • 1 μπανάνα

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 3,5 ΚΣ μέλι

  • 3,5 ΚΣ λάδι καρύδας (ή όποιο άλλο έλαιο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω όλα τη βρώμη, τα καρύδια και τις αποξηραμένες μπανάνες στο ταψί ή σε πυρέξ, τα ανακατεύω καλά.

  2. Σε ένα μπολάκι λιώνω τη μπανάνα και την αναμιγνύω με το μέλι, το λάδι καρύδας, το εκχύλισμα βανίλιας και τα προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

  3. Ψήνω στο φούρνο, στους 180* C στις αντιστάσεις για 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά.

  4. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως και προσθέτω τις σταγόνες κουβερτούρας.

  5. Μεταφέρω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς για να το αποθηκεύσω στο ψυγείο. Κρατάει για 5 μέρες.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Σπιτικά Bake Rolls σε ότι γεύση θες

Ακαταμάχητα bake rolls, τα σνακ που τώρα μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας και να τα απολαύσουμε μέσα σε λίγα λεπτά σε ότι γεύση επιθυμούμε.

Χωρίς συντηρητικά, με ελάχιστα υλικά σε αλάτι, ρίγανη, με τυρί ή ότι άλλη γεύση βάλει ο νους μας!

Δεν πιστεύεις πως μόνο με μια μπαγκέτα και κάποια καρυκεύματα, μέσα λίγη ώρα έχεις δικά σου bake rolls.


ΑΤΟΜΑ:

45 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

7 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

1 ΜΕΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μπαγκέτα ψωμί

  • ελαιόλαδο για επάλειψη

  • ανθό αλατιού

  • ρίγανη

  • κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί, ψιλοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω την μπαγκέτα στο ψυγείο για 1 μέρα.

  2. Κόβω την μπαγκέτα σε πολύ λεπτές φέτες και με μια μύτη κορνέ κόβω στη μέση μια τρύπα για να μοιάζουν με τα αυθεντικά bake rolls.

  3. Απλώνω τις φέτες σε λαδόκολλα στο ταψί και με ένα πινέλο τις ταμπονάρω με λίγο ελαιόλαδο (από τη μια πλευρά μόνο).

  4. Ανάλογα τη γεύση που θέλω να τους δώσω για την κλασική πασπαλίζω από πάνω με ανθό αλατιού, για πιο μεσογειακή γεύση με ρίγανη ενώ για τυρένια γεύση με λίγο τριμμένο τυρί.

  5. Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180*C για 7 λεπτά περίπου μέχρι να φρυγανιστεί το ψωμί (μπορώ να ψήσω ταυτόχρονα πολλά ταψιά).

  6. Βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν για 5 λεπτά και είναι έτοιμα!

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Χταπόδι ξιδάτο

 

Το χταπόδι ξιδάτο είναι ο πιο εύκολος και νόστιμος μεζές του καλοκαιριού για να κάνει παρέα στη ρακί μας ακόμα και τις μέρες της νηστείας.

Η έντονη ξιδάτη γεύση του θαλασσινού μεζέ αποτελεί στα καφενεία συνηθισμένη συνοδεία του ποτού μας, και μπορούμε να τον απολαύσουμε και στο σπίτι όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
1 ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΖΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
24 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1300 γρ χταπόδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκους πιπεριού
  • 60 ml κρασί (ροζέ ή λευκό)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 80 ml κόκκινο ξύδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Έχω πλύνει καλά το χταπόδι, να φύγει και η άμμος που συχνά συγκρατούν οι βεντούζες και έχω καθαρίσει την κουκούλα.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι βαθύ το βάζω σε δυνατή φωτιά ολόκληρο το χταπόδι με τα φύλλα δάφνης και τα πιπέρια.
  3. Το αφήνω να κοκκινίσει, το γυρίζω και από την άλλη πλευρά, το σβήνω με το κρασί που το αφήνω να εξατμιστεί.
  4. Μειώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι και το αφήνω να βράσει με τα υγρά που θα κατεβάσει.
  5. Θα χρειαστεί 45 – 60 λεπτά, μέχρι να το τσιμπήσω και να είναι μαλακό.
  6. Όταν ετοιμαστεί, το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Αφαιρώ το στόμα και τα μάτια, κόβω την κουκούλα και τα πλοκάμια σε μέτρια κομμάτια και τα τοποθετώ μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει.
  8. Αναμιγνύω το ελαιόλαδο με το ξύδι και τα ρίχνω μέσα στο δοχείο. Το λαδόξυδο πρέπει να σκεπάζει το χταπόδι (αν χρειαστεί προσθέτω ίσες ποσότητες).
  9. Κλείνουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  10. Είναι έτοιμο, το σερβίρουμε μαζί με λίγο λαδόξυδο και φυσικά ρακί ή τσίπουρο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ με ταχίνι

 

Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ με ταχίνι για όλους όσους νηστεύουμε αλλά θέλουμε να απολαύσουμε ένα σοκολατένιο κέικ και αυτή την περίοδο.

Εύκολο χωρίς μίξερ αυτό το κέικ μπορούμε να το φτιάξουμε παντού.

Γιατί και η νηστεία θέλει το κέικ της!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 60 γρ ταχίνι
  • 55 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ κακάο
  • 80 γρ κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • 250 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κγ μαγειρική σόδα
  • 280 γρ ζάχαρη
  • 2 ΚΣ κονιάκ
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ταχίνι με το ελαιόλαδο, το κακάο και την τεμαχισμένη κουβερτούρα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύω και τα αφήνω να λιώσουν.
  2. Τη βγάζω από την εστία και τα αφήνω το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
  3. Το ρίχνω σε ένα μπολ, προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού που μέσα του διαλύω πρώτα τη μαγειρική σόδα, τη ζάχαρη, το κονιάκ και τη βανίλια.
  4. Τέλος βάζω και  το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.
  5. Ρίχνω το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 25 x 11 εκ (προαιρετικά μπορώ να πασπαλίσω με λίγο σουσάμι από πάνω) και ψήνω στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για περίπου 1 ώρα (τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα να βγει σχεδόν στεγνή).
  6. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει τελείως πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Χοχλιοί ξιδάτοι – καλογερίστικοι

 

Μόλις ο καιρός ανοίξει δεν υπάρχει καλύτερος κρητικός μεζές, από τους ξιδάτους – καλογερίστικους χοχλιούς. Γίνονται μανία και δύσκολα αποφασίζουμε να σταματήσουμε να τους τρώμε, για αυτό καλύτερα να φτιάχνουμε πολλούς.

Παλιά τα καφενεία γύρω από την κεντρική πλατεία του Ηρακλείου γέμιζαν το απόγευμα από άντρες, που απολάμβαναν το ποτό τους βλέποντας τις κοπέλες της πόλης να περνοδιαβαίνουν μπροστά τους. Και ο πιο νόστιμος, ντόπιος μεζές ήταν οι χοχλιοί, σκέτοι σχεδόν, μικρά χοχλιδάκια, που δεν ήταν για φαγητό και χόρταση αλλά  βρασμένα και αρωματικά σερβίρονταν σε όλους σαν μεζές.

Όσο πιο μεγάλη η παρέα, τόσο πιο ψηλά τα βουναλάκια στα τραπέζια να μην χωράνε και να ξεχειλίζουν από τα κελύφη τους που περίσσευαν. Ούτε πιρούνια δεν χρειάζονταν, μόνο οδοντογλυφίδες για να τα βγάλουν από τα κελύφη και αυτή η συνήθεια κρατάει ακόμα στα πιο αυθεντικά μέρη του νησιού. Αυτό που δεν έλειπε ποτέ ήταν μία καλή μπύρα. Τις προάλλες τους δοκίμασα με παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss και ήταν μεγάλη αποκάλυψη. Τολμώ να πω ότι κατάφερε να απογειώσει την γεύση των χοχλιών με έναν μοναδικό τρόπο. Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε κι εσείς!
 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
20 – 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό χοχλιοί λιανοί
  • 200 ml ξύδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανου
  • αλάτι
  • ½ κγ κόκκους πιπεριού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε τους χοχλιούς εξωτερικά, τα κελύφη τους.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να σκεπάζει 3 εκ τους χοχλιούς και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις βράσει, ρίχνουμε τους χοχλιούς μέσα, αφαιρώντας τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια από τα ζουμιά τους, αφήνοντας να βράσουν για 5 λεπτά.
  4. Πετάμε το νερό, γεμίζουμε με καθαρό και βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά, ρίχνοντας το ξύδι, τα φύλλα δάφνης, τα κλωνάρια δεντρολίβανου, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15 – 20 λεπτά.
  5. Δοκιμάζουμε ένα χοχλιό κι αν βγαίνει εύκολα από το καβούκι του σημαίνει πως είναι έτοιμος. 

Tip:

  • Αν τους βράσουμε παραπάνω από όσο πρέπει δεν θα μπορούν να βγαίνουν από το κέλυφός τους και θα μας ταλαιπωρήσουν λίγο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΥΣ!

* Η συνταγή έγινε σε συνεργασία με την ΑΛΦΑ Weiss


Υγιεινά μπιφτέκια με παντζάρι, κόκκινα φασόλια και βρώμη

 

Σήμερα φτιάχνω λίγο διαφορετικά μπιφτέκια λαχανικών, με παντζάρι, κόκκινα φασόλια και βρώμη, υγιεινά, ελαφριά, πεντανόστιμα.

Είναι εύκολα και σερβίρονται μαζί με ρύζι ή σαλάτα, ακόμα και σκέτα είναι χορταστικά και στάζουμε μπόλικο λεμονάκι από πάνω που τους ταιριάζει.

Μην διαστάσεις να τα δοκιμάσεις ακόμα και αν σε ξενίζουν κάποια υλικά όπως τα φασόλια και η βρώμη, πραγματικά δεν τα καταλαβαίνεις στη γεύση.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 - 12 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
52 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 2 ωμά παντζάρια, τριμμένα
  • 1 κολοκυθάκι, τριμμένο
  • 3 καρότα, τριμμένα
  • 2-3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 400 γρ κόκκινα φασόλια, βρασμένα σε κονσέρβα, στραγγισμένα
  • 100 γρ βρώμη
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 ΚΣ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τρίβω τα λαχανικά και αφού ζεστάνω σε δυνατή φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι 1 ΚΣ ελαιόλαδο σοτάρω για ένα λεπτό το κρεμμύδι, προσθέτω το σκόρδο και αφήνω για άλλο ένα λεπτό.
  2. Ρίχνω όλα τα λαχανικά, το κολοκυθάκι, τα καρότα και τα παντζάρια, ανακατεύω καλά και τα αφήνω για 20 λεπτά να κατεβάσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Εναλλακτικά μπορώ να τα βάλω σε στραγγιστήρι, να τα αλατίσω ελαφρά αφήνοντάς τα για 1 ώρα να κατεβάσουν τα υγρά τους και έπειτα να τα πιέσω καλά (δες ΕΔΩ).
  3. Στο μούλτι βάζω τη βρώμη με τα φασόλια και τα αλέθω καλά. Προσθέτω τα αυγά και χτυπάω για τελευταία φορά.
  4. Ρίχνω το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τα λαχανικά από το τηγάνι, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και ανακατεύω.
  5. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  6. Βγάζω από το ψυγείο και τα πλάθω σε μεγάλα μπιφτέκια.
  7. Ζεσταίνω μια γκριλιέρα (ή τηγάνι) με μια πρέζα ελαιόλαδο, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και βάζω ανά 4 τα μπιφτέκια. Αφήνω 2-3 λεπτά και γυρίζω από την άλλη πλευρά για τον ίδιο χρόνο. Όμοια συνεχίζω με τα υπόλοιπα.
  8. Σερβίρω μαζί με φέτες λεμονιού. 
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Συνταγή εμπνευσμένη από τον Donal Skenah


Σαλάτα καστανό ρύζι & κινόα με ψητά καλαμαράκια

 

Πλούσια μεσογειακή σαλάτα με καστανό ρύζι & κινόα με ψητά καλαμαράκια, έτοιμη σε λίγα λεπτά που μπορεί από μόνη της να αντικαταστήσει ένα γεύμα.
 

 

Υγιεινή, γεμάτη αρώματα και γεύσεις θαλασσινών σαλάτα, το ρύζι  UNCLE BEN’S , χωρίς συντηρητικά ή χρωστικές ελαφρά μαγειρεμένο στον ατμό, μας εξοικονομεί χρόνο καθημερινά στην κουζίνα μας.

Εκτός από το Καστανό ρύζι & κινόα μπορούμε ακόμα να απολαύσουμε Καστανό ρύζι με μεσογειακά λαχανικά και τα 5 Δημητριακά (καστανό ρύζι, άγριο ρύζι, κριθάρι, κεχρί, κόκκινη κινόα) που θα βρούμε στα My Market.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
4 - 5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 συσκευασία (220 γρ) καστανό ρύζι & κινόα UNCLE BEN’S
  • 2 ολόκληρα καλαμάρια, καθαρισμένα
  • 5 ντοματίνια
  • 10 ελιές καλαμών

Για τη μαρινάδα:

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 ΚΣ χυμό λεμονιού
  • ½ κγ κύμινο
  • 1 πρέζα πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 2 ΚΣ χυμό λεμονιού
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • ¼ κγ αλάτι
  • ½ κγ μέλι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη μαρινάδα ανακατεύω όλα τα υλικά της σε ένα μπολ μαζί με τα καλαμαράκια, σκεπάζω και αφήνω στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  2. Για τη σάλτσα της σαλάτας σε ένα μπολάκι αναμιγνύω καλά 2 ΚΣ χυμό λεμονιού με 2 ΚΣ ελαιόλαδο, ¼ κγ αλάτι και ½ κγ μέλι.
  3. Στραγγίζω τα καλαμάρια και τα βάζω σε γκριλιέρα που έχω αλείψει με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ραντίζω με 1 πρέζα αλάτι και τα αφήνω να ψηθούν για 5 λεπτά.
  4. Για να φτιάξω το καστανό ρύζι με κινόα UNCLE BEN’S πιέζω τη συσκευασία να διαχωριστεί το ρύζι.
  5. Σε μια κατσαρόλα βράζω 2 ΚΣ νερό, προσθέτω το ρύζι, σκεπάζω με το καπάκι και σιγοβράζω για 3 λεπτά. 
  6. Ρίχνω το έτοιμο ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα κομμένα ντοματίνια, τις ελιές, τοποθετώ τα καλαμαράκια από πάνω και τα λούζω με τη σάλτσα. 
  7. Γαρνίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη σερβίρω ζεστή.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Uncle Ben's


Πως φτιάχνω σκορδαλιά

 

Τη σκορδαλιά την αγαπάς για πάντα ή τη μισείς! Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία σήμερα η συνταγή είναι δική σου: Φτιάξε υπέροχη, μυρωδάτη σκορδαλιά σε λίγα μόλις λεπτά με τα πιο απλά υλικά. Γιατί μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά είναι μισός…

Μετά καλό είναι να προσέχουμε με ποιους θα συναναστραφούμε καθώς η μυρωδιά που μας συνοδεύει είναι έντονη και ίσως ενοχλητική για τους υπόλοιπους.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

450 γρ (2 μέτριες) πατάτες
3 – 5 σκελίδες σκόρδο
2 κγ αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
20 ml λευκό ξύδι
150 ml ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
λίγο έξτρα ελαιόλαδο, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζω τις πατάτες, τις πλένω και τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζω να βράσουν, σε μια κατσαρόλα σκεπάζοντας τες με νερό για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρία να λιώσουν, να κρατάνε λίγο.
Τις βράζω από το νερό, τις μεταφέρω σε ένα πιάτο και τις αφήνω για λίγα λεπτά να κρυώσουν.
Σε ένα γουδί ρίχνω το αλάτι, το πιπέρι και τα σκόρδα (ανάλογα πόσο δυνατή τη θέλω) σε κομμάτια αφού τους έχω αφαιρέσει τη φύτρα στη μέση. Τα πολτοποιώ όλα μαζί και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο (30 ml) και λίγο ξύδι (1/4).
Με ένα πιρούνι λιώνω τις πατάτες, βάζοντας και το μίγμα από το γουδί και ανακατεύω.
Συνεχίζω προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο εναλλάξ με το ξύδι σε 3-4 δόσεις και ανακατεύοντας το μείγμα.
Τέλος δοκιμάζω αν χρειάζεται έξτρα αλάτι και η σκορδαλιά είναι έτοιμη. Γαρνίρω με λίγο μαϊντανό και ραντίζω με έξτρα ελαιόλαδο από πάνω.
 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Ρολάκια με μπανάνα και ταχίνι κακάο

 

Λιχουδιά της στιγμής τα ρολάκια με μπανάνα και ταχίνι κακάο είναι τέλεια τόσο για την περίοδο της νηστείας όσο και για οποιαδήποτε άλλη ώρα.

Γαρνίρουμε με άχνη, σπιτική πραλίνα ή παγωτό αν δεν νηστεύουμε.

Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι πολλοί όσο αναφορά τη γέμιση, εκτός από ταχίνι απλό ή με κακάο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτική πραλίνα ή φυστικοβούτυρο και αντί για μπανάνα αυτή την εποχή μπορούμε να βάλουμε φράουλες.

Όποια εκδοχή και αν διαλέξεις ένα είναι σίγουρο, δεν πρόκειται να απογοητευτείς!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 - 14 ΚΟΜΜΑΤΙΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 12 – 14 (μια συσκευασία) φύλλα κρούστας
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 14 κγ ταχίνι κακάο ή σπιτική πραλίνα φουντουκιού ή φυστικοβούτυρο
  • μια χούφτα χοντροκομμένα καρύδια
  • 7 μικρές μπανάνες – 5 μεγάλες
  • άχνη για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανοίγω το ένα φύλλο κρούστας, αλείφω το μισό με λίγο ελαιόλαδο και το διπλώνω στα δύο.
  2. Από το υπόλοιπο αλείφω πάλι το μισό με ελαιόλαδο και το διπλώνω στα δύο.
  3. Στη μια άκρη βάζω στη μέση της (όχι από άκρη σε άκρη) από 1 κγ γεμάτο ταχίνι με κακάο και πάνω του πασπαλίζω με λίγο καρύδι χοντροκομμένο.
  4. Τοποθετώ στη μέση του ένα κομμάτι μπανάνας (σε μικρή μπανάνα το μισό, σε μεγάλη το 1/3).
  5. Λαδώνω με το πινέλο το υπόλοιπο φύλλο και αφού ρολάρω, τυλίξω από τη μια άκρη με το φύλλο τη μπανάνα, διπλώνω τις άκρες – δεξιά και αριστερά – προς τα μέσα και συνεχίζω το τύλιγμα μέχρι να τελειώσει το φύλλο.
  6. Τοποθετώ το ρολάκι πάνω σε λαδόκολλα και συνεχίζω όμοια με τα υπόλοιπα φύλλα.
  7. Τα αλείφω εξωτερικά με ελαιόλαδο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για περίπου 10 λεπτά.
  8. Μόλις το φύλλο πάρει χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμα, τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν για 10 λεπτά.
  9. Σερβίρω με άχνη ζάχαρη από πάνω, ή με μέλι ή αν δεν νηστεύουμε ταιριάζουν ιδανικά με μια μπάλα παγωτό. 
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Πώς να φτιάξεις μαρέγκα νηστίσιμη - veggan από ρεβύθια

 

Κι όμως μπορούμε να φτιάξουμε νηστίσιμη – Veggan μαρέγκα και να χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας παν-εύκολα με ρεβύθια.

Πραγματικά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την αυθεντική ούτε σε πυκνότητα και όγκο ούτε σε γυαλάδα.

Ο δρόμος άνοιξε και μπορούμε ακόμα και στη νηστεία να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας γλυκά που απαιτούν μαρέγκα!
 


 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
3 - 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
3 - 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ ρεβύθια
  • ¼ κγ μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ¼ λεμονιού χυμό
  • ½ βανιλίνη (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω τα ρεβύθια, τα σκεπάζω με νερό να τα καλύπτει 2 εκ καιμέσα διαλύω ¼ κγ σόδα. Τα αφήνω όλη τη νύχτα ή για 8 ώρες.
  2. Στραγγίζω τα ρεβύθια από το νερό και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει 3 εκ να βράσουν για τουλάχιστον 1 ώρα (μέχρι να μαλακώσουν).
  3. Στραγγίζω τα ρεβύθια, κρατάω το ζουμί στο οποίο έβρασαν και το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Βάζω το ζουμί σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω 1 πρέζα αλάτι και ¼ χυμό από λεμόνι και χτυπάω με το μίξερ. Χρειάζεται από 3 – 10 λεπτά για να αφρίσει και στη συνέχεια να σφίξει σε πυκνή μαρέγκα.
  5. Όταν γίνει μαρέγκα μπορώ να το αρωματίζω με ½ βανιλίνη για άρωμα βανίλιας και να το χρησιμοποιήσω σε ότι συνταγή απαιτεί μαρέγκα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Εργολάβοι νηστίσιμοι & κλασικοί

 

Το αμυγδαλωτό γλυκό με τα λίγα υλικά τώρα μπορούμε να το φτιάξουμε και σε νηστίσιμη εκδοχή χωρίς να έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τη κανονική.

Αφράτοι, μαστιχωτοί και γίνονται μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Το γλύκισμα που μπορούμε να γευτούμε μαζί με τον καφέ μας ή ακόμα να πάρουμε μαζί μας ή να κεράσουμε. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
18 - 20 ΚΟΜΜΑΤΙΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
8 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 200 γρ άχνη ζάχαρη
  • 90 γρ υγρό από ρεβίθια βρασμένα (νηστίσιμη εκδοχή) ή ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου Δες αναλυτικά ΕΔΩ πως να το φτιάξεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/4 λεμονιού χυμό
  • 1/2 βανιλίνη(σκόνη)
  • 1 σταγόνα εσάνς πικραμύγδαλου(προαιρετικά)
  • λίγο φιλέ αμυγδάλου, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μούλτι βάζω τη μισή ποσότητα άχνης (100 γρ) μαζί με τα αμύγδαλα και τα αλέθω να γίνουν σκόνη (αρχικά χτυπάω δύο φορές στιγμιαία να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια και συνεχίζω χτυπώντας συνεχόμενα μέχρι να γίνουν σκόνη).
  2. Σε ένα μπολ χτυπάω το υγρό από τα βρασμένα ρεβίθια μαζί με 1 πρέζα αλάτι και χυμό 1/4 λεμονιού, μέχρι να αρχίσει να αποκτά όγκο (το ίδιο και αν χρησιμοποιήσω ασπράδια αυγών).
  3. Τότε προσθέτω κουταλιά - κουταλιά την υπόλοιπη άχνη (100 γρ).
  4. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή μιας σφιχτής μαρέγκας (από 3 - 10 λεπτά συνολικά ενώ με τα ασπράδια σε 5 λεπτά).
  5. Ρίχνω τη βανιλίνη και την εσάνς πικραμύγδαλου και χτυπάω για μισό λεπτό ακόμα.
  6. Σταματάω το μίξερ και αρχίζω να προσθέτω σταδιακά το μείγμα άχνης-αμυγδάλου ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ για να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του.
  7. Βάζω το μείγμα σε κορνέ και προετοιμάζω μια λαδόκολλα δημιουργώντας κύκλους διαμέτρου 4 - 4,5 εκ που τοποθετώ ανάποδα στο ταψί.
  8. Με το κορνέ δημιουργώ ροζέτες μέσα στους κύκλους με όλο το μείγμα.
  9. Πασπαλίζω με λίγο φιλέ αμυγδάλου κάθε εργολάβο.
  10. Ψήνω στο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για 8 λεπτά περίπου.
  11. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφί χρώμα στην βάση τους, τους βγάζω από το φούρνο και τους αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τους αποθηκεύσω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΥΣ!


Γλυκιά νηστίσιμη κολοκυθόπιτα με καρύδια και σταφίδες

 

Γλυκιά νηστίσιμη κολοκυθόπιτα με καρύδια, σταφίδες και τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου να αναδύονται.

Με σπιτικό σιροπιαστό  φύλλο, καλυμμένο με άχνη και κανέλα που όταν το δαγκώνεις ο ουρανίσκος σου πλημμυρίζει με τη γλύκα της κολοκύθας, το χοντροκομμένο καρύδι που σπάει στο δόντι και τις σταφίδες να προσθέτουν τη δική τους νότα σε αυτή τη διαφορετική πίτα. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
16 – 19 ΚΟΜΜΑΤΙΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 – 2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο:

  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 240 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 1 (1-1,2 κιλό) κίτρινη κολοκύθα 
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 4 ΚΣ σιμιγδάλι χοντρό
  • 200 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • 160 γρ σταφίδες κομμένες στη μέση
  • 2 κγ κανέλα
  • 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:

  • 200 γρ ζάχαρη
  • 240 μλ νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ½ λεμονιού χυμό
  • άχνη και κανέλα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω την κολοκύθα και αφαιρώ τα σπόρια της. Την τρίβω και την αφήνω σε σουρωτήρι για 1 ώρα και με μια γάζα (ή λεπτή πετσέτα κουζίνας) την στραγγίζω από τα υγρά της.
  2. Την βάζω σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  3. Προσθέτω το ελαιόλαδο και σοτάρω για 2 – 3  λεπτά την κολοκύθα.
  4. Βγάζω από τη φωτιά και ρίχνω τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλα και το γαρύφαλλο ανακατεύοντας καλά.
  5. Αφήνω να κρυώσει τελείως το μείγμα.
  6. Για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το νερό, το ελαιόλαδο και αφού αναμείξω το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ τα προσθέτω σταδιακά στα υγρά υλικά.
  7. Σκεπάζω και αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.
  8. Εν τω μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνω το σιρόπι.
  9. Ρίχνω το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και το χυμό του λεμονιού αφήνοντας το να βράσει για 5 λεπτά. Βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  10. Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζω τη ζύμη, τη χωρίζω και κρατάω τα 2/3 ενώ την υπόλοιπη τη βάζω πίσω στο μπολ σκεπασμένη.
  11. Ανοίγω το φύλλο σε ορθογώνιο σχήμα (ή στρογγυλό ανάλογα το σκεύος που θα χρησιμοποιήσω) και αφού αλείψω με λίγο ελαιόλαδο τη φόρμα, μεταφέρω τη ζύμη καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχία της.
  12. Με ένα πιρούνι τρυπάω τον πάτο της ζύμης και από πάνω απλώνω τη γέμιση.
  13. Σκεπάζω με το υπόλοιπο φύλλο που ανοίγω, κόβω όση ζύμη περισσεύει από τα τοιχία και κλείνω προς τα μέσα ενώνοντας τα φύλλα.
  14. Αλείφω την πίτα με λίγο ελαιόλαδο, ραντίζω με νερό και με ένα κοφτερό μαχαίρι την χαράζω σε τρία σημεία.
  15. Βάζω στο φούρνο, στην κατώτερη σχάρα, στους 200 – 220*C για 1 ώρα στις αντιστάσεις, έπειτα βάζω στον αέρα για άλλα 10 – 15 λεπτά για να πάρει χρώμα.
  16. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 2 λεπτά να κρυώσει και τη λούζω με το σιρόπι.
  17. Αφήνω 1 – 2  ώρες να το απορροφήσει όλο.
  18. Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Νηστίσιμο σνακ: Ελιόψωμα

 

Ελιοψωμάκια αφράτα: το νηστίσιμο σνακ που μπορούμε να πάρουμε όλοι μαζί μας την σαρακοστή και όχι μόνο.

Μπορούμε να γεμίσουμε τα ψωμάκια με ελιές είτε να τις βάλουμε στη ζύμη και να είναι διάσπαρτα σε αυτή.

Μια συνταγή απλή που πολλοί ζητήσατε ήρθε η ώρα να την φτιάξουμε.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
24 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ & 45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ σκληρό αλεύρι
  • 650 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 480 ml ζεστό νερό
  • ½ κγ ζάχαρη
  • 12 γρ νωπή μαγιά ή 4 γρ (1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά)
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κγ αλάτι
  • 30 ml (2 ΚΣ) ρακή
  • 195 γρ πράσινες ελιές κομμένες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω 240 ml ζεστό νερό και μέσα του διαλύω ½ κγ ζάχαρη και τη μαγιά.
  2. Σε άλλο μπολ αναμιγνύω τα αλεύρια με το αλάτι.
  3. Προσθέτω 5 – 6 ΚΣ από τα άλευρα στο μεγάλο μπολ με τα υγρά υλικά, φτιάχνοντας ένα ελαφρύ κουρκούτι.
  4. Το σκεπάζω με πετσέτα κουζίνας και αφήνω σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά.
  5. Αφού περάσει αυτό το διάστημα και η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί (στην επιφάνεια έχουν βγει μικρές φούσκες) συνεχίζω ρίχνοντας τα υπόλοιπα 240 ml ζεστό νερό, της 2 ΚΣ ελαιόλαδο, τα 30 ml ρακή και έπειτα σταδιακά προσθέτω τα υπόλοιπα άλευρα μέχρι να γίνει μια αφράτη, απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  6. Συνεχίζω το ζύμωμα για 10 λεπτά (αν χρησιμοποιώ μίξερ για 3 λεπτά λιγότερο), βάζω τη ζύμη στο μπολ (αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο), σκεπάζω με μεμβράνη ή πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη (για 1 – 1,5 ώρα).
  7. Όταν έχει φουσκώσει, την ξεφουσκώνω με τα χέρια και παίρνω την μισή ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  8. Την χωρίζω σε 12 ίσα μέρη και κάθε ένα από αυτά τα πλάθω απαλά σε μπαλίτσες.
  9. Ανοίγω την κάθε μπαλίτσα, βάζω από 1 κγ ελιές (περίπου 8 γρ) και κλείνω σχηματίζοντας πάλι μπάλα. Μπορώ να αναμείξω τις ελιές στη ζύμη, στο τέλος, αν θέλω να είναι διάσπαρτες στα ψωμάκια.
  10. Τοποθετώ τα ελιόψωμα σε λαδόκολλα στο ταψί, σκεπάζω και αφήνω για 30 λεπτά.
  11. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C για 15 λεπτά περίπου.
  12. Βγάζω και αφού κρυώσουν για 5 λεπτά τα μεταφέρω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
  13. Αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο ή σακούλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι

 

Ζουμερό, νόστιμο και χορταστικό νηστίσιμο φαγητό το κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι ικανοποιεί ολόκληρη την οικογένεια.

Γεμάτο από τα αρώματα της θάλασσας μαζί με τα ζυμαρικά γεμίζει το τραπέζι και όσοι δεν νηστεύουν μπορούν να το απολαύσουν γαρνιρισμένο με τριμμένο τυρί.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 – 1.2 κιλό χταπόδι
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 60 ml λευκό κρασί ή ούζο
  • 4 τριμμένες ντομάτες
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½  κγ κόκκους μπαχάρι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 500 γρ κοφτό μακαρονάκι
  • 1 κγ αλάτι (προαιρετικά)
  • λίγο μαϊντανό για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε καλά το χταπόδι με νερό επιμένοντας στα πλοκάμια με τις βεντούζες.
  2. Κόβουμε και αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα του, σχίζουμε την κουκούλα και ξεπλένουμε καλά το εσωτερικό της.
  3. Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρω το χταπόδι μέχρι να κοκκινίσει.
  4. Το βγάζω από τη φωτιά και προσεκτικά σε μια επιφάνεια κοπής το κόβω σε μικρά κομμάτια.
  5. Στο ίδιο μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω για 1 λεπτό τα κρεμμύδια.
  6. Προσθέτω το χταπόδι σε κομμάτια και τα σβήνω με κρασί.
  7. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω τις ντομάτες, τον πελτέ, 120 ml ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω την κατσαρόλα (αφήνοντας λίγο να φεύγει ο ατμός) και αφήνω για 45 – 60 λεπτά να βράσει το χταπόδι.
  8. Αφού περάσει η ώρα αφαιρώ τα φύλλα της δάφνης, δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω 1 κγ αλάτι και ρίχνω το κοφτό μακαρονάκι.
  9. Ανακατεύω, σκεπάζω με βραστό νερό και αφήνω να βράσει για 10 περίπου λεπτά (όσο γράφει η συσκευασία των ζυμαρικών). Αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με βραστό νερό.
  10. Όταν ετοιμαστεί σερβίρω αμέσως και γαρνίρω με φρέσκο μαϊντανό.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Χαλβάς Φαρσάλων ο ξακουστός

 

Από τους διασημότερους χαλβάδες στην Ελλάδα ο χαλβάς Φαρσάλων οφείλει την ονομασία του, στον τόπο προέλευσής του.

Καραμελένιος, πλούσιος σε καβουρδισμένα αμύγδαλα και διαυγής, ο χαλβάς Φαρσάλων αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του.

Τι κι αν δεν έχεις φτιάξει ακόμα και ίσως φοβάσαι λίγο …νομίζω ήρθε η στιγμή, μόλις δοκιμάσεις θα μετανιώσεις που έχασες τόσο καιρό.

Ας ξεκινήσουμε!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 200 γρ νισεστέ ή κόρν φλάουρ
  • 480 ml νερό
  • 600 γρ ζάχαρη
  • 2 ΚΣ νερό
  • ½ λεμονιού το χυμό
  • 60 ml σπορέλαιο

Για πασπάλισμα:

  • 2 – 3 ΚΣ ζάχαρη

Για γαρνίρισμα:

  • κανέλα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μέτρια φωτιά στο τηγάνι καβουρδίζω τα ασπρισμένα αμύγδαλα για 1 – 2  λεπτά ανακατεύοντας. Μόλις μυρίσουν τα βγάζω από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύω σε 480 ml νερό το νισεστέ με το σύρμα.
  3. Βάζω στην κατσαρόλα 600 γρ ζάχαρη και τη βρέχω με 2 ΚΣ νερό και το χυμό ½ λεμονιού. Δυναμώνω τη φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη πέρνοντας σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  4. Τότε προσθέτω το σπορέλαιο συνεχίζοντας την ανάδευση και στη συνέχεια σταδιακά και προσεκτικά γιατί αφρίζει το διαλυμένο νισεστέ.
  5. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτω τα αμύγδαλα, να ενσωματωθούν και ρίχνω το μείγμα στο ταψί 24x24 εκ (ή 22x30 εκ).
  6. Ισιώνω την επιφάνεια του μείγματος και πασπαλίζω με 2 – 3 ΚΣ ζάχαρη.
  7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 200*C, στην μεσαία σχάρα για 10 λεπτά.
  8. Βγάζω και αφήνω να κρυώσει. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω πασπαλίζοντας με κανέλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!


Λαγάνα της Κ. Δευτέρας

 

Από τα πιο χαρακτηριστικά ψωμιά της Κ. Δευτέρας η λαγάνα συνοδεύει όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα επάξια και δεν υπάρχει τραπέζι χωρίς αυτή.

Τραγανή και λεπτή, με μαύρο και άσπρο σουσάμι, η λαγάνα φρεσκομυρίζει παντού την πρώτη μέρα της σαρακοστής.

Μας χορταίνει όταν δεν το καταφέρνουν τα νηστίσιμα φαγητά και όλοι την λαχταρούν.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
2 ΛΑΓΑΝΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ σκληρό αλεύρι
  • 14 γρ νωπή μαγιά
  • 150 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κγ αλάτι

Για γαρνίρισμα:

  • άσπρο & μαύρο σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ ρίχνω την μισή ποσότητα νερού και μέσα του διαλύω τη ζάχαρη και τη μαγιά.
  2. Συμπληρώνω 3 – 4  ΚΣ αλεύρι, να γίνει ένας ελαφρύς χυλός, σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
  3. Όταν περάσει αυτό το διάστημα στην επιφάνεια του χυλού πρέπει να έχουν εμφανιστεί φουσκάλες, αυτό σημαίνει ότι η μαγιά ενεργοποιήθηκε και μπορώ να συνεχίσω.
  4. Προσθέτω το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και αφού αναμίξω στο υπόλοιπο αλεύρι το αλάτι, το ρίχνω σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας.
  5. Συνεχίζω το ζύμωμα σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά (αν ζυμώνω στο μίξερ, χρειάζονται 3 λεπτά λιγότερο) μέχρι η ζύμη γίνει απαλή, ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια.
  6. Τη μεταφέρω στο μπολ, τη σκεπάζω με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνω σε ζεστό σημείο για 1,5 – 2 ώρες μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της (μπορώ να έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 30*C, να τον έχω σβήσει, και μέσα να βάλω τη ζύμη, θα χρειαστεί 1 ώρα περίπου).
  7. Αφού φουσκώσει την βγάζω στον πάγκο την μοιράζω στα δύο και απλώνω την κάθε μια σε λαδόκολλα σε ταψί.
  8. Ανοίγω με τα χέρια (ή με πλάστη) από το κέντρο προς τα έξω σε οβάλ σχήμα.
  9. Με τα δάχτυλα πιέζω δυνατά αφήνοντας 1 εκ περιμετρικά.
  10. Σκεπάζω πάλι με πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
  11. Πιέζω μια τελευταία φορά με τα δάχτυλά την επιφάνεια, ραντίζω με λίγο νερό και πασπαλίζω με λευκό και μαύρο σουσάμι.
  12. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C, στη μεσαία σχάρα, για 30 – 35 λεπτά. Στον πάτο του φούρνου βάζω ένα ταψί με βραστό νερό για να γίνει η λαγάνα εξωτερικά τραγανή.
  13. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω σε σχάρα να κρυώσει.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Κοκκινιστές φακές σούπα

 

Το κλασικό μας όσπριο οι κοκκινιστές φακές σούπα αποτελούν το πιο αγαπητό στην κατηγορία του φαγητό. Μας ζεσταίνει και μας χορταίνει τον χειμώνα ενώ παράλληλα έχει υψηλή διατροφική αξία.

Προαιρετικά μπορούμε να συμπληρώσουμε στο τέλος το ξύδι καθώς και τη φέτα (25%) με το μαϊντανό για γαρνίρισμα στο πιάτο μας.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
2 - 3 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ φακές (αν είναι με το κιλό, τις καθαρίζω)
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, σε φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ½ κγ κύμινο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • λίγο ξύδι, προαιρετικά
  • φέτα για γαρνίρισμα, προαιρετικά
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο, προαιρετικά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τις φακές, σκεπάζω με νερό και σε δυνατή ένταση τις βράζω για 5 λεπτά. Στραγγίζω τα όσπρια και επαναλαμβάνω τη διαδικασία για μια ακόμα φορά.
  2. Ζεσταίνω στο σκεύος 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω για ένα λεπτό το κρεμμύδι και το καρότο.
  3. Προσθέτω τον πελτέ, τις ντομάτες, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τον κύβο των λαχανικών και τελευταίες τις στραγγισμένες φακές.
  4. Σκεπάζω με νερό, να καλύπτει τα υλικά 2 εκ περίπου, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω τις φακές να βράσουν για 45 λεπτά. Ανά διαστήματα ανακατεύω απαλά και αν χρειαστεί νερό συμπληρώνω.
  5. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, δοκιμάζω κι αν οι φακές έχουν βράσει (έχουν μαλακώσει, όχι να έχουν λιώσει, εξαρτάται από το είδος τους), προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας για τελευταία φορά.
  6. Αφαιρώ τα φύλλα δάφνης και σερβίρω αμέσως.
  7. Γαρνίρω σε κάθε πιάτο με λίγο ξύδι (προαιρετικά), θρυμματισμένη φέτα, μαϊντανό ψιλοκομμένο και συνοδεύω με φρέσκο ψωμί και ρέγκα αν επιθυμώ.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Χορτοκαλίτσουνα – Τα Κρητικά χορτοπιτάκια

 

Τα χορτοκαλίτσουνα αποτελούν τα Κρητικά χορτοπιτάκια, τηγανιτά, τραγανά από έξω με ζουμερά αρωματικά χόρτα εσωτερικά.

Γίνονται με τα πιο απλά υλικά τόσο η ζύμη όσο και η γέμιση με χόρτα και αρωματικά του νησιού.

Στην γλυκιά εκδοχή τους κάνουμε τα μυζηθροπιτάκια που μπορείς να τα δεις ΕΔΩ.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
70 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΓΑΝΗΣΜΑΤΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, στεγνό
  • 2 ματσάκια μάραθα, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο πράσο, χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι καυκαλίθρες, ψιλοκομμένο
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κγ αλάτι
  • ½ κγ πιπέρι

Για τη ζύμη:

  • 185 ml νερό χλιαρό
  • ½ πρέζα αλάτι
  • 1 ΚΣ ρακί ή χυμό ½ λεμονιού
  • 350 γρ αλεύρι σκληρό
  • ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά. Σοτάρω τα κρεμμύδια και τα πράσα για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτω 250 ml νερό, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνω το σπανάκι. Σκεπάζω την κατσαρόλα κι αφήνω μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.
  3. Συνεχίζω με το μάραθο, το μαϊντανό, το άνηθο, τι καυκαλίθρες, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Ανακατεύω και αφήνω να βράσουν μέχρι τα κοτσάνια να μαλακώσουν.
  5. Αν χρειαστεί νερό συμπληρώνω ενδιάμεσα.
  6. Βγάζω από τη φωτιά, στραγγίζω τα υγρά που έχουν μείνει και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.
  7. Για τη ζύμη σε ένα μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό, με το αλάτι και τη ρακί και ανακατεύω.
  8. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας να δημιουργηθεί μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  9. Την κόβω σε 4 κομμάτια και αρχίζω να την ανοίγω με τον πλάστη. Ξεκινάω από την πιο παχιά ρύθμιση το βάζω 2 φορές και έπειτα συνεχίζω μια-μια προς την πιο λεπτή (μέχρι το 6 αν το 7 είναι το ελάχιστο). Κάθε φορά πασπαλίζω τη ζύμη με αλεύρι για να μην κολλάει, δημιουργώντας τελικά μια λεπτή, σκληρή ζύμη.
  10. Την απλώνω και τοποθετώ κατά μήκος της μιας πλευράς της, ανά διαστήματα 1 ΚΣ από τη γέμιση.
  11. Με ένα πινέλο περνάω με νερό τη ζύμη στην άκρη της ζύμης και ανάμεσα από τη γέμιση.
  12. Γυρίζω τη ζύμη κατά μήκος της άλλης πλευράς και σκεπάζω τη γέμιση.
  13. Κλείνω τη γέμιση με το φύλλο πιέζοντας να κολλήσει καλά και αφαιρώντας τον αέρα.
  14. Τα τοποθετώ πάνω σε πετσέτα κουζίνας στο ταψί αφού πρώτα την έχω ραντίσει με αλεύρι.
  15. Αφού τα βάζω στη σειρά, τα σκεπάζω με μια δεύτερη πετσέτα κουζίνας μέχρι να τα τελειώσω όλα.(Αν θέλω μπορώ να τα βάλω στην κατάψυξη σε αυτό το στάδιο και να τα τηγανίσω άλλη στιγμή).
  16. Ζεσταίνω ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή ένταση και τηγανίζω όσα χορτοπιτάκια χωράνε μαζί. Τα αφήνω για 4-5 λεπτά, μόλις πάρει χρώμα η μια πλευρά τους, τα γυρίζω και από την άλλη.
  17. Τα βγάζω πάνω σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Μπαστουνάκια πορτοκαλιού με σοκολάτα

 

Σήμερα έχω ένα γλυκάκι με μόνο 3 υλικά, αγαπημένο και κλασικό. Μπαστουνάκια πορτοκαλιού βουτηγμένα στη σοκολάτα. Απλά και πλήρη γιατί τα νόστιμα δεν χρειάζεται να είναι και απαιτητικά.

Χρόνια τώρα αυτός ο γλυκός πειρασμός, μας γλυκαίνει και δεν μας αφήνει να δοκιμάσουμε μόνο ένα.

Εύκολα και με λίγα υλικά φτιάχνουμε αυτά τα φανταστικά στικς που μπορούν να γίνουν ένα απολαυστικό δώρο προσφέροντας τα σε ένα όμορφο κουτί.
 


FB-C144-Μπαστουνάκια-ποστοκαλιού-με-σοκολάτα-IMG_3424_1.jpg

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
2 ΩΡΕΣ & 40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
60 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 πορτοκάλια (250 γρ φλούδες)
  • 500 γρ ζάχαρη
  • χυμό ½  λεμονιού
  • 200 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω και σκουπίζω τα πορτοκάλια. Τα καθαρίζω αφαιρώντας πρώτα ένα μικρό κυκλικό τμήμα από το πάνω και κάτω μέρος τους. Χαράζω με το μαχαίρι περιμετρικά κάθετους τομείς και στη συνέχεια τους αφαιρώ.
  2. Κόβω σε κάθετα μπαστουνάκια τις φλούδες (βγαίνουν 250 γρ) και τις βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα.
  3. Τα σκεπάζω με νερό (να τα καλύπτει 2 εκ) και τα βάζω σε μέτρια-χαμηλή φωτιά να βράσουν για 5 λεπτά.
  4. Στραγγίζω το νερό, γεμίζω με νέο νερό και τα βάζω να βράσουν αυτή τη φορά για 40 λεπτά.
  5. Στραγγίζω το νερό, γεμίζω με νέο να τα καλύπτει και συμπληρώνω 500 γρ ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού.
  6. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και έπειτα αφήνω να βράσουν για 30 λεπτά σε μέτρια-χαμηλή ένταση. Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι στην κατσαρόλα για 12 ώρες.
  7. Επαναλαμβάνω την διαδικασία βρασμού – κρυώματος για άλλες 2-3 φορές.
  8. Αφού είναι κρύα τα στραγγίζω από το σιρόπια (αν έχει περισσέψει) και τα τοποθετώ πάνω σε σχάρα με ταψί από κάτω. Τα αφήνω για 12 ώρες να στεγνώσουν ή αφού προθερμάνω το φούρνο στους 120*C, τον κλείνω, τα βάζω μέσα και αφήνω για 1 ώρα να στεγνώσουν.
  9. Λιώνω την σοκολάτα είτε σε μπεν-μαρί (σε κατσαρολάκι με 2 εκ νερό βάζω πάνω τη πυρίμαχο μπολ με τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά) και την βάζω σε ψηλό δοχείο.
  10. Βουτάω ένα ένα τα ζαχαρωμένα μπαστουνάκια μέχρι τη μέση μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα, τινάζω να φύγει η περίσσεια, και τα ακουμπάω πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
  11. Αφήνω να στεγνώσουν και τα αποθηκεύω μέσα σε σκεπασμένο δοχείο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!