ΠΩΣ ΚΑΝΩ...

Φτιάξε σπιτικούς κύβους λαχανικών

Τώρα μπορούμε να έχουμε σπιτικούς κύβους λαχανικών έτοιμους στο ψυγείο ή την κατάψυξη για να τους χρησιμοποιήσουμε όταν τους χρειαστούμε.

Από αγνά λαχανικά, νόστιμοι για όλα τα φαγητά μας γρήγορα και απλά.


ΑΤΟΜΑ:

60 ΚΥΒΟΙ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ & 45 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κολοκυθάκια

  • 2 καρότα

  • 1 πράσο

  • 2 κλωνάρια σέλινο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα 4

  • 2 κλωνάρια μαϊντανό

  • 3 κλωνάρια άνηθο

  • 120 ml ελαιόλαδο

  • 1lt νερό

  • 1 ΚΣ αλάτι

  • 1 κγ κουρκουμά

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1 ΚΣ κόκκους πιπεριού

  • 2 σκελίδες σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω όλα τα λαχανικά, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, το πράσο, το σέλινο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το άνηθο τέλος ρίχνω τα υγρά, το ελαιόλαδο και νερό (περίπου 1 λίτρο) να σκεπάζει οριακά τα λαχανικά.

  2. Προσθέτω το αλάτι και τον κουρκουμά.

  3. Σε μια γάζα τοποθετώ τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και τις σκελίδες σκόρδου, τα κλείνω σε πουγκί και τα βυθίζω στην κατσαρόλα.

  4. Ανοίγω την ένταση σε δυνατή και όταν αρχίζει ο βρασμός τη μειώνω σε μέτρια, αφήνοντας τα λαχανικά να βράσουν και να μαλακώσουν για 30 λεπτά.

  5. Με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ τα πολτοποιώ (ή του μπλέντερ) και τα βάζω πίσω στην εστία να βράσουν για άλλη μια ώρα (μέχρι να μειωθεί το ύψος του υγρού στο μισό).

  6. Βγάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου.

  7. Γεμίζω με αυτό παγοκύστες και τις βάζω στην κατάψυξη για μια νύχτα. Την επόμενη τις μεταφέρω σε σακούλα κατάψυξης και τις διατηρώ εκεί για 3-4 μήνες.

  8. Μπορώ να κρατήσω από το μείγμα σε κλειστό βάζο στο ψυγείο για 4 μέρες ή να το σκεπάσω με ελαιόλαδο και να μείνει για 1 μήνα (όταν χρειαστώ παίρνω ένα κγ από αυτό).

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΥΣ!


Dulce de Leche με τρεις τρόπους

Η πιο εύκολη καραμέλα, χωρίς αποτυχία είναι αυτή με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα το γνωστό dulce de leche.

Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι μπορούμε να το φτιάξουμε με τρεις διαφορετικούς τρόπους ανάλογα το χρόνο που διαθέτουμε και μας ταιριάζει περισσότερο.

Ξεκινάμε με τον πιο γνωστό βράζοντας το ζαχαρούχο στην κατσαρόλα που είναι και ο πιο αργός αφού χρειάζονται 3 ώρες. Το θετικό αυτής της μεθόδου είναι ότι συμφέρει να κάνουμε πολλά κουτιά μαζί και να τα διατηρήσουμε στο ντουλάπι μας για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Δεύτερη και γρηγορότερη μέθοδος, βράσιμο στη χύτρα μέσα σε 30 λεπτά. Το θετικό αυτής της μεθόδου είναι ο σύντομος χρόνος, δεν χρειάζεται παρακολούθηση, μπορούμε να φτιάξουμε πολλά κουτιά μαζί και διατηρείται για ένα χρόνο στο ντουλάπι.

Τρίτη μέθοδος είναι στο φούρνο που θα χρειαστούν 2 ώρες. Το θετικό αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε το αποτέλεσμα γιατί βλέπουμε αν θέλουμε πιο ανοιχτόχρωμή ή όχι την καραμέλα μας. Το αρνητικό επειδή είναι ανοιγμένη η συσκευασία, αποθηκεύεται για 2 εβδομάδες μόνο στο ψυγείο σε βάζο κλειστό.

Προσωπικά προτιμώ την τρίτη μέθοδο, στο φούρνο, γιατί μπορώ να ελέγχω το αποτέλεσμα και η επιτυχία του είναι σίγουρη.


ΑΤΟΜΑ:

1 ΚΟΥΤΙ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

3 ΩΡΕΣ - 2 ΩΡΕΣ – 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

2 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κουτί (397 γρ) ζαχαρούχο γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΜΕΘΟΔΟΣ 1: Στην κατσαρόλα

  1. Αφαιρώ από τη συσκευασία το χαρτί και τη βάζω στο πλάι μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα (πρέπει να περνάει σε ύψος το κουτί 2 – 3 εκ).

  2. Γεμίζω με νερό να σκεπάζει το κουτί, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά αφήνω να βράσει για 3 ώρες.

  3. Ενδιάμεσα συμπληρώνω με ζεστό νερό, το οποίο πρέπει πάντα να σκεπάζει το ζαχαρούχο.

  4. Βγάζω προσεκτικά από την κατσαρόλα και αφήνω το κουτί να κρυώσει τελείως πριν το ανοίξω.

  5. Μπορώ να φτιάξω μαζί πολλές συσκευασίες και τις φυλάω κλειστές για ένα χρόνο στο ντουλάπι.

ΜΕΘΟΔΟΣ 2: Στην χύτρα

  1. Αφαιρώ από τη συσκευασία το χαρτί και τη βάζω στο πλάι μέσα στη χύτρα.

  2. Γεμίζω με νερό 3 εκ. στο ύψος και κλείνω την χύτρα.

  3. Βάζω δυνατή φωτιά κι όταν αρχίσει να σφυρίζει η χύτρα, μειώνω την ένταση σε χαμηλή και αφήνω για 30 λεπτά.

  4. Αφαιρώ τον καπνό, ανοίγω προσεκτικά το σκεύος, βγάζω το κουτί και το αφήνω να κρυώσει τελείως πριν το ανοίξω.

  5. Ο πιο σύντομος τρόπος για dulce de leche, μπορώ να φτιάξω μαζί πολλές συσκευασίες και τις φυλάω κλειστές για ένα χρόνο στο ντουλάπι.

ΜΕΘΟΔΟΣ 3: Στο φούρνο

  1. Ανοίγω το κουτί και ρίχνω το ζαχαρούχο γάλα σε ένα ταψί (20x20 εκ ή και μικρότερο).

  2. Σκεπάζω καλά με αλουμινόχαρτο και το βάζω μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί.

  3. Στο τελευταίο προσθέτω νερό μέχρι τη μέση στο ύψος του και τα τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220*C στη μεσαία σχάρα για 2 ώρες.

  4. Ενδιάμεσα συμπληρώνω με νερό όταν εξατμίζεται.

  5. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει και αποθηκεύω σε κλειστό βάζο, στο ψυγείο για δύο βδομάδες.

  6. Το θετικό αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορώ να ελέγξω το αποτέλεσμα (ξεσκεπάζω το αλουμινόχαρτο και ξανακλείνω).

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Γκρανόλα – 3 συνταγές

Δεν έχεις δοκιμάσει γκρανόλα; Δεν σου αρέσουν οι έτοιμες; Ήρθε η ώρα να φτιάξεις τη δική σου, προσαρμοσμένη ακριβώς στις προτιμήσεις σου, για να την απολαμβάνεις με το γιαούρτι ή το γάλα σου.

Δεν υπάρχει κάτι πιο γευστικό, θρεπτικό, υγιεινό με το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Σε τρεις διαφορετικές εκδοχές για να βρεις αυτή που σου ταιριάζει ή να μην βαριέσαι και να δοκιμάζεις κάθε φορά και μια διαφορετική.

Η βασική συνταγή για κάθε γκρανόλα είναι βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι, αποξηραμένα φρούτα κλπ ωμά μαζί με μια γλυκαντική ουσία όπως το μέλι ή το σιρόπι αγαύης και κάποιο έλαιο. Την ψήνουμε για να της δώσουμε την τραγανή τελική υφή της που λατρεύουμε και ταυτόχρονα οι ξηροί καρποί να απελευθερώσουν τα αρώματα τους, τα υγρά υλικά να λιώσουν και να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στο μείγμα.

Οι συνδυασμοί είναι άπειροι, σήμερα δείχνουμε κάποιες ενδεικτικές συνταγές για να πάρεις έμπνευση, μη φοβηθείς να αυτοσχεδιάσεις με τις δικές σου αγαπημένες γεύσεις.


ΓΚΡΑΝΟΛΑ ΦΟΥΛ

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μια πλούσια γκρανόλα που εκμεταλλεύεται όλα τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτή, δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα για όλα τα γούστα.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

25 - 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ βρώμη

  • 100 γρ ωμοί ξηροί καρποί (30 γρ αμύγδαλα, 25 γρ καρύδια, 25 γρ φουντούκια) χοντροκομμένα

  • 50 γρ σπόρους (25 γρ κολοκυθόσπορους, 25 γρ ηλιόσπορους)

  • 150 γρ αποξηραμένα φρούτα (50 γρ μάνγκο, 50 γρ δαμάσκηνα, 50 γρ σταφίδες) σε κομματάκια

  • 1 κγ κανέλα

  • 3 ΚΣ μέλι

  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω όλα τα στερεά υλικά στο ταψί ή σε πυρέξ, τα ανακατεύω καλά.

  2. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω το μέλι με το λάδι και τα προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

  3. Ψήνω στο φούρνο, στους 180* C στις αντιστάσεις για 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά.

  4. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως πριν το μεταφέρω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς για να το αποθηκεύσω.

  5. Κρατάει για 1 μήνα.


ΓΚΡΑΝΟΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ

Σίγουρα η αγαπημένη γκρανόλα των παιδιών και όσων αγαπάνε τη σοκολάτα και θέλουν να τη γεύονται και στο πρωινό τους.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

25 - 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ βρώμη

  • 100 γρ ωμά φουντούκια, χοντροκομμένα

  • 3,5 ΚΣ μέλι

  • 3,5 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 100 γρ σταγόνες κουβερτούρας (ή όποιο άλλο είδος σοκολάτας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω όλα τη βρώμη και τα φουντούκια στο ταψί ή σε πυρέξ, τα ανακατεύω καλά.

  2. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω το μέλι με το λάδι και τα προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

  3. Ψήνω στο φούρνο, στους 180* C στις αντιστάσεις για 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά.

  4. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως και προσθέτω τις σταγόνες κουβερτούρας.

  5. Μεταφέρω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς για να το αποθηκεύσω. Κρατάει για 1 μήνα.


ΓΚΡΑΝΟΛΑ ΜΠΑΝΑΝΑ

Αν η μπανάνα είναι το αγαπημένο σου φρούτο, τότε αυτή η γκρανόλα είναι φτιαγμένη για εσένα! Με φρέσκια αλλά και αποξηραμένη μπανάνα, η γεύση της κυριαρχεί μαζί με τους ξηρούς καρπούς.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

25 - 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ βρώμη

  • 100 γρ ωμά καρύδια, χοντροκομμένα

  • 50 γρ αποξηραμένες μπανάνες, κομμένες στα δύο

  • 1 μπανάνα

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 3,5 ΚΣ μέλι

  • 3,5 ΚΣ λάδι καρύδας (ή όποιο άλλο έλαιο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω όλα τη βρώμη, τα καρύδια και τις αποξηραμένες μπανάνες στο ταψί ή σε πυρέξ, τα ανακατεύω καλά.

  2. Σε ένα μπολάκι λιώνω τη μπανάνα και την αναμιγνύω με το μέλι, το λάδι καρύδας, το εκχύλισμα βανίλιας και τα προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

  3. Ψήνω στο φούρνο, στους 180* C στις αντιστάσεις για 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά.

  4. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως και προσθέτω τις σταγόνες κουβερτούρας.

  5. Μεταφέρω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς για να το αποθηκεύσω στο ψυγείο. Κρατάει για 5 μέρες.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Γαριδάκια χειροποίητα

Τα αμαρτωλά γαριδάκια σε χειροποίητη εκδοχή, χωρίς συντηρητικά, το ίδιο τυρένια και απολαυστικά!

Για να τα τρώμε χωρίς ενοχές, μικροί και μεγάλοι κάθε στιγμή.


ΑΤΟΜΑ:

80 - 84 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ & 5 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 240 ml (1 κούπα) νερό

  • 120 γρ βούτυρο

  • 1 κγ αλάτι

  • 140 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 3 αυγά

  • 150 γρ τσένταρ, ψιλοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό με το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί (πριν βράσει).

  2. Ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι που έχω ενώσει με το αλάτι, ανακατεύοντας να γίνει μια μάζα – ζύμη και την αφήνω 1 – 2 λεπτά ανακινώντας την να καβουρδιστεί και να φύγει η υγρασία της.

  3. Βγάζω την κατσαρόλα από την εστία και βάζω τη ζύμη σε μίξερ με γάντζο να την ζυμώσει για 10 λεπτά μέχρι να κρυώσει (μπορώ να το κάνω και με μια ξύλινη κουτάλα με το χέρι σε ένα μπολ).

  4. Όταν έχει έρθει η ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου ρίχνω ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας να ενσωματωθεί πριν συνεχίσω στο επόμενο.

  5. Τέλος προσθέτω το τριμμένο τυρί σε δόσεις ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στο μείγμα.

  6. Βάζω τη ζύμη σε κορνέ, κόβω την άκρη του και σε μια λαδόκολλα στο ταψί δημιουργώ κορδόνια μήκους 3 εκ περίπου.

  7. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200*C για 10 λεπτά και έπειτα χαμηλώνω στους 180*C για τα επόμενα 15 λεπτά.

  8. Όταν ροδίσουν είναι έτοιμα τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Σπιτικά Bake Rolls σε ότι γεύση θες

Ακαταμάχητα bake rolls, τα σνακ που τώρα μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας και να τα απολαύσουμε μέσα σε λίγα λεπτά σε ότι γεύση επιθυμούμε.

Χωρίς συντηρητικά, με ελάχιστα υλικά σε αλάτι, ρίγανη, με τυρί ή ότι άλλη γεύση βάλει ο νους μας!

Δεν πιστεύεις πως μόνο με μια μπαγκέτα και κάποια καρυκεύματα, μέσα λίγη ώρα έχεις δικά σου bake rolls.


ΑΤΟΜΑ:

45 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

7 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

1 ΜΕΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μπαγκέτα ψωμί

  • ελαιόλαδο για επάλειψη

  • ανθό αλατιού

  • ρίγανη

  • κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί, ψιλοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω την μπαγκέτα στο ψυγείο για 1 μέρα.

  2. Κόβω την μπαγκέτα σε πολύ λεπτές φέτες και με μια μύτη κορνέ κόβω στη μέση μια τρύπα για να μοιάζουν με τα αυθεντικά bake rolls.

  3. Απλώνω τις φέτες σε λαδόκολλα στο ταψί και με ένα πινέλο τις ταμπονάρω με λίγο ελαιόλαδο (από τη μια πλευρά μόνο).

  4. Ανάλογα τη γεύση που θέλω να τους δώσω για την κλασική πασπαλίζω από πάνω με ανθό αλατιού, για πιο μεσογειακή γεύση με ρίγανη ενώ για τυρένια γεύση με λίγο τριμμένο τυρί.

  5. Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180*C για 7 λεπτά περίπου μέχρι να φρυγανιστεί το ψωμί (μπορώ να ψήσω ταυτόχρονα πολλά ταψιά).

  6. Βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν για 5 λεπτά και είναι έτοιμα!

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Ρυζομπαλίτσες με λαχανικά & σπιτική κέτσαπ

 

Ρυζομπαλίτσες με λαχανικά και σπιτική κέτσαπ φτιάχνουμε μαζί με τη Ναταλία γιατί το μαγείρεμα δεν είναι μια προσωπική υπόθεση αλλά μια δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση που τα παιδιά αγαπούν και μπορούμε να κάνουμε παρέα.

Με τον τρόπο αυτό διασκεδάζουμε μαζί και μαθαίνουν την αξία της διατροφής και απλά πράγματα που κι εκείνα με τον τρόπο τους βοηθάνε στο καθημερινό μας τραπέζι.

Οι ρυζομπαλίτσες περιέχουν τριμμένα λαχανικά που δεν γίνονται γευστικά αντιληπτά από τα παιδιά ενώ η σπιτική κέτσαπ τους δίνει την υγρασία που χρειάζονται βουτώντας τα σε αυτή. 

Με το καστανό αναποφλοίωτο ρύζι parboiled UNCLE BEN’S, χωρίς συντηρητικά ή χρωστικές, διατηρώντας το περίβλημα του καρπού του δημητριακού, προσθέτουμε στο γεύμα μας τις ίνες και τα θρεπτικά συστατικά του για υγιεινά φαγητά μέσα σε λίγα λεπτά.

Εσείς πήρατε μέρος στον διαγωνισμό Ben’s Beginners™;
Μαγειρέψτε και διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά σας για να κερδίσετε αγαπημένες οικιακές συσκευές BOSCH που κάνουν το μαγείρεμα παιχνιδάκι! Μάθετε περισσότερα στο www.bensbeginners.gr
 


 

ΑΤΟΜΑ:
23 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15-20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

240 γρ καστανό ρύζι parboiled UNCE BEN'S
1 καρότο τριμμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι τριμμένο
130 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κγ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
50 γρ φρυγανιά τριμμένη
ελαιόλαδο για επάλειψη
Για τη σως ντομάτας:
3 μεγάλες ντομάτες, ώριμες τριμμένες
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
70 γρ ζάχαρη
1/2 κγ αλάτι
1/2 κγ ρίγανη
50 ml ξύδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζω 500 ml νερό να βράσει. Προσθέτω το καστανό ρύζι parboiled UNCLE BEN'S, μειώνω τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή, σκεπάζω με το καπάκι και αφήνω το ρύζι να σιγοβράσει. Όταν έχει απορροφήσει το νερό και είναι έτοιμο, αφαιρώ την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζω το ρύζι σε ένα μπολ και το αφήνω να κρυώσει.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνω το ρύζι, το τριμμένο καρότο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το τριμμένο κολοκυθάκι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αλεύρι, την τριμμένη φρυγανιά και το αυγό ανακατεύοντας καλά τα υλικά να δημιουργηθεί ένα σφιχτό μείγμα σαν ζύμη.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού παίρνω από το μείγμα και φτιάχνω μπαλίτσες.
Τις τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί και τις αλείφώ με λίγο ελαιόλαδο.
Τις  ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200 – 230*C για 15- 20 λεπτά. Όταν ροδίσουν και πάρουν χρυσαφί χρώμα, τις βγάζω από το φούρνο και τις αφήνω να κρυώσουν.
Για τη σπιτική κέτσαπ, τρίβω 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες. Τις βάζω στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι, τη ρίγανη, σε μέτρια-σιγανή φωτιά να βράζουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Λίγο πριν την βγάλω από τη φωτιά ρίχνω το ξύδι, βγάζουμε από την εστία και την αφήνω να κρυώσει.
Σερβίρω τις ρυζομπελίτσες μαζί με τη σπιτική κέτσαπ δίπλα σε ένα μπολ, τις βουτάω σε αυτή και απολαμβάνω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με την Uncle Ben's


Πελτέ ντομάτας

 

Τις πιο γλυκές, νόστιμες ντομάτες  που βρίσκομαι αυτή την εποχή φτιάχνουμε σε πελτέ ντομάτας για να έχουμε το χειμώνα.

Οικονομικές, ώριμες μυρωδάτες ντομάτες, ιδανικές οι πομοντόρο, για να φτιάξουμε σπιτικό πελτέ που χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο στα φαγητά μας, χωρίς συντηρητικά, πάντα έτοιμο στο ψυγείο μας.

Συμφέρει να κάνουμε ταυτόχρονα σε μεγάλες ποσότητες σε δυο-τρεις κατσαρόλες, γιατί το ψήσιμο στο φούρνο μπορεί να γίνει σε όλες μαζί και να έχουμε μια ικανοποιητική ποσότητα στο τέλος.
 


 

ΠΟΣΟΤΗΤΑ:
140 ML

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
3 ΩΡΕΣ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 2.5 κιλά ώριμες ντομάτες pomodoro
  • ¼ κγ αλάτι
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω καλά τις ντομάτες, τις κόβω στη μέση και απομακρύνω τυχών εκδορές.
  2. Με ένα κουταλάκι αφαιρώ τα σπόρια και τα υγρά από κάθε κομμάτι και τις τοποθετώ σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  3. Βάζω την κατσαρόλα στην εστία, σε μέτρια ένταση, να βράσουν οι ντομάτες και να μαλακώσουν τελείως για 30 – 40 λεπτά. Αν κάποιες δεν έχουν μαλακώσει τις αφήνω για λίγο ακόμα.
  4. Τις ρίχνω σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, σε δόσεις με μια μικρότερη κατσαρόλα από κάτω (θα έχει μείνει ο μισός όγκος από τον αρχικό) και με μια κουτάλα πιέζω να στραγγίξουν και να μείνουν σε αυτό μόνο οι φλούδες και κάποια σποράκια.
  5. Προσθέτω αλάτι, φύλλα δάφνης και βάζω πάλι σε μέτρα ένταση στην εστία την κατσαρόλα να βράσει για 45 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά (πάλι ο όγκος της ντομάτας θα έχει μειωθεί στο 1/3). Ανά διαστήματα ανακατεύω απαλά και προς το τέλος περισσότερο για να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο.
  6. Τέλος αφαιρώ τα φύλλα της δάφνης και ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας σε λεπτό στρώμα στο ταψί στρώνοντας την ομοιόμορφα σε όμοιο πάχος.
  7. Για να εξατμιστούν και τα υγρά που έχουν μείνει είτε σκεπάζουμε το ταψί με τούλι και το αφήνουμε στον ήλιο για 2 μέρες περίπου ανακατεύοντας ενδιάμεσα είτε το βάζουμε στο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 150*C για 1 ώρα και 20 λεπτά.
  8. Ανά 15 λεπτά την ανακατεύω και όταν μειωθεί ο όγκος της την μαζεύω σε ένα μέρος για να έχει πάντα το ίδιο πάχος (να μην ξεραθεί ή καεί σε κάποια σημεία ενώ σε άλλα έχει υγρά).
  9. Όταν ετοιμαστεί, την μεταφέρω σε αποστειρωμένο βάζο και τη σκεπάζω με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της, διαφορετικά την τοποθετώ σε αποστειρωμένο βάζο κλείνω με το καπάκι και το γυρίζω ανάποδα μέχρι να κρυώσει τελείως. 
  10. Το φυλάσσω στο ψυγείο για ένα χρόνο και κάθε φορά που παίρνω από τον πελτέ φροντίζω να προσθέτω ελαιόλαδο ώστε πάντα η επιφάνεια του να είναι καλυμμένη με αυτό.
  11. Επίσης μπορώ να βάλω τον πελτέ της ντομάτας σε παγκάκιστες στην κατάψυξη και να τους χρησιμοποιώ απευθείας όταν τους χρειαστώ.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!


Πώς να φτιάξεις άνθος αραβοσίτου βανίλια & κακάο

 

Οι κρέμες των παιδικών χρόνων που γίνονται στη στιγμή, τώρα μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τα μείγματα και σε 5 λεπτά να την γευόμαστε στην κλασική γεύση βανίλιας είτε στο απαράμιλλο σοκολατένιο κακάο.

Γεμάτες γλυκές αναμνήσεις, ζεστές ή κρύες το ίδιο απολαυστικές!

Φυσικά μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για ευκολία και στα γλυκά μας και να τις αποθηκεύουμε στο ντουλάπι μας.
 


ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΒΑΝΙΛΙΑ

 

 

ΠΟΣΟΤΗΤΑ:
300 ΓΡ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
7 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 60 γρ κόρν φλάουρ
  • 35 γρ γάλα σκόνη
  • 55 γρ άχνη ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • ½ κγ αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω το κορν φλάουρ, το γάλα σε σκόνη, την άχνη, τη βανιλίνη και το αλάτι ανακατεύοντας τα πολύ καλά.
  2. Μεταφέρω το μείγμα σε αεροστεγώς κλειστό βάζο και το αποθηκεύω στο ντουλάπι.
  3. Για να φτιάξω μια μερίδα κρέμα βάζω μια φλιτζάνα γάλα (240 ml) σε ένα κατσαρολάκι και μέσα του διαλύω 5 ½ ΚΣ (40 γρ) άνθος αραβοσίτου βανίλια.
  4. Το τοποθετώ στην εστία σε μέτρια ένταση και ανακατεύω απαλά μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα κρέμας.
  5. Σερβίρω αμέσως, μπορώ να γαρνίρω με λίγη κανέλα και τρώγεται ζεστή και κρύα.
     

ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

 

 

ΠΟΣΟΤΗΤΑ:
345 ΓΡ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
7 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 60 γρ κόρν φλάουρ
  • 35 γρ γάλα σκόνη
  • 50 γρ άχνη ζάχαρη
  • 25 γρ κακάο σκόνη
  • 1 βανιλίνη
  • ½ κγ αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω το κορν φλάουρ, το γάλα σε σκόνη, την άχνη, το κακάο, τη βανιλίνη και το αλάτι ανακατεύοντας τα πολύ καλά.
  2. Μεταφέρω το μείγμα σε αεροστεγώς κλειστό βάζο και το αποθηκεύω στο ντουλάπι.
  3. Για να φτιάξω μια μερίδα κρέμα βάζω μια φλιτζάνα γάλα (240 ml) σε ένα κατσαρολάκι και μέσα του διαλύω 5 ½ ΚΣ (40 γρ) άνθος αραβοσίτου βανίλια.
  4. Το τοποθετώ στην εστία σε μέτρια ένταση και ανακατεύω απαλά μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα κρέμας.
  5. Σερβίρω αμέσως, μπορώ να γαρνίρω με λίγη άχνη και τρώγεται ζεστή και κρύα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Γλάσο για μπισκότα σε πασχαλινά σχέδια

 

Αυτό το Πάσχα φτιάξε εκπληκτικά μπισκότα σε ότι σχέδιο θέλεις! Στόλισε, δώρισε ή απλά παίξε με τα παιδιά και δημιουργήστε γιορτινά μπισκοτάκια με λίγα μόλις λεπτά με απλά υλικά.

Μου ζητάτε πολύ καιρό να σας δείξω ένα απλό γλάσο για να διακοσμήσετε μπισκότα για κάθε περίσταση και τι καλύτερη από την άνοιξη και το Πάσχα. Τα απλά μπισκότα βουτύρου μεταμορφώνονται σε όμορφα και εντυπωσιακά μπισκότα.
 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για το γλάσο:

  • 450 γρ άχνη ζάχαρη
  • ¼ κγ κρεμόριο ή cream of tartar ή χυμό λεμονιού
  • 2 – 3 ασπράδια αυγών (75 γρ)ή έτοιμα παστεριωμένα
  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας

Για την αραίωση:

  • γέμιση: για κάθε 240 ml γλάσου = 1 ½  κγ νερό
  • λεπτομέρειες: για κάθε 240 ml γλάσου = ½ κγ νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Έχω φτιάξει τα αυγά από την προηγούμενη μέρα να έχουν κρυώσει (ΕΔΩ μπορείς να βρεις τη συνταγή).
  2. Για το γλάσο βάζω στο μπολ του μίξερ την άχνη ζάχαρη, το κρεμόριο και τα ασπράδια χτυπώντας τα αρχικά σε χαμηλή ένταση να ενωθούν τα υλικά. Δυναμώνω την ένταση συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 2 λεπτά ακόμη.
  3. Πρέπει να έχει γίνει ένα σφιχτό γλάσο. Ρίχνω τη βανίλια και χτυπάω για μια τελευταία φορά, να πάρει δυνατό λευκό χρώμα το μείγμα.
  4. Διαιρώ το γλάσο σε τέσσερα μπολ για να τα χρωματίσω. Ανακατεύω το κάθε ένα με 1 ½ κγ νερό για να αποκτήσουν πιο ρευστή υφή και να  μπορέσω να γεμίσω με αυτά τα μπισκότα, ενώ ένα με ½ κγ νερό για να είναι πιο πυκνό και να κάνω λεπτομέρειες με αυτό.
  5. Προσθέτω χρώμα ζαχαροπλαστικής για να τα χρωματίσω ροζ, κίτρινο αφήνω ένα λευκό και το πιο πυκνό με πορτοκαλί χρώμα.
  6. Γεμίζω κάθε κορνέ με το γλάσο. 

Σχέδιο κοτοπουλάκι:

  1. Σε μπισκότο με σχέδιο αυγού δημιουργώ πρώτα με το κίτρινο γλάσο το περίγραμμα και στη συνέχεια γεμίζω το εσωτερικό του. 
  2. Με μια οδοντογλυφίδα, διορθώνω τις λεπτομέρειες και αφαιρώ τυχών φυσαλίδες αέρα που έχουν εγκλωβιστεί. Χτυπάω απαλά το μπισκότο και το αφήνω να στεγνώσει το γλάσο (για πιο γρήγορα το βάζω στο ψυγείο για 10 λεπτά). 
  3. Συνεχίζω δημιουργώντας τα φτερά του πτηνού, δεξιά και αριστερά, πάλι σε κίτρινο χρώμα.
  4. Έπειτα με το πορτοκαλί φτιάχνω τα ποδαράκια του, τα μαλλιά του και το ράμφος του. Με το λευκό δύο μπαλίτσες κάνουν τα μάτια και αφήνω πάλι το μπισκότο τα στεγνώσει.
  5. Τέλος με μια οδοντογλυφίδα με μαύρο χρώμα ζαχαροπλαστικής (ή λιωμένη κουβερτούρα) μέσα στο λευκό γλάσο των ματιών βάζω δύο τελίτσες και το μπισκότο είναι έτοιμο.

Σχέδιο αυγό που σπάει και φαίνεται το κοτοπουλάκι :

  1. Σε μπισκότο με σχήμα αυγού και με το λευκό γλάσο φτιάχνω πρώτα το περίγραμμα του σπασμένου αυγού και έπειτα το γεμίζω. Όμοια με παραπάνω με μια οδοντογλυφίδα διορθώνω το σχήμα και αφαιρώ τυχών φυσαλίδες. Το χτυπάω να στρώσει το γλάσο και το αφήνω να στεγνώσει.
  2. Συνεχίζω γεμίζοντας το υπόλοιπο με κίτρινο γλάσο – διορθώνω – χτυπάω - αφήνω να στεγνώσει.
  3. Φτιάχνω το ράμφος με πορτοκαλί χρώμα και με λευκό τα μάτια. 
  4. Αφού στεγνώσει βάζω το μαύρο χρώμα στα μάτια και είναι έτοιμο.

Πουα λαγός:

  1. Σε μπισκότο με σχήμα λαγού, με ροζ γλάσο δημιουργώ το περίγραμμα του και έπειτα το γεμίζω. Διορθώνω με οδοντογλυφίδα – χτυπάω. 
  2. Αμέσως με λευκό γλάσο δημιουργώ πάνω στο νωπό ροζ γλάσο βούλες σε διάφορα σημεία. Χτυπάω το μπισκότο να ενωθούν τα γλάσα και το αφήνω να στεγνώσει.
  3. Τέλος με λευκό γλάσο σχηματίζω μια μεγάλη βούλα για την ουρά του λαγού, αφήνω να στεγνώσει και το μπισκότο είναι έτοιμο.

Λαγός με καρδιές:

  1. Σε μπισκότο με σχήμα προφίλ λαγού με λευκό γλάσο σχηματίζω το περίγραμμα και έπειτα γεμίζω το μπισκότο. Διορθώνω – χτυπάω.
  2. Πριν στεγνώσει με ροζ γλάσο φτιάχνω βούλες τη σειρά κάθετα και με μια οδοντογλυφίδα «τραβάω» το γλάσο να περάσει από όλες τις βούλες δημιουργώντας καρδιές.
  3. Χτυπάω το μπισκότο και το αφήνω να στεγνώσει.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Πως φτιάχνω σκορδαλιά

 

Τη σκορδαλιά την αγαπάς για πάντα ή τη μισείς! Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία σήμερα η συνταγή είναι δική σου: Φτιάξε υπέροχη, μυρωδάτη σκορδαλιά σε λίγα μόλις λεπτά με τα πιο απλά υλικά. Γιατί μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά είναι μισός…

Μετά καλό είναι να προσέχουμε με ποιους θα συναναστραφούμε καθώς η μυρωδιά που μας συνοδεύει είναι έντονη και ίσως ενοχλητική για τους υπόλοιπους.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

450 γρ (2 μέτριες) πατάτες
3 – 5 σκελίδες σκόρδο
2 κγ αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
20 ml λευκό ξύδι
150 ml ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
λίγο έξτρα ελαιόλαδο, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζω τις πατάτες, τις πλένω και τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζω να βράσουν, σε μια κατσαρόλα σκεπάζοντας τες με νερό για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρία να λιώσουν, να κρατάνε λίγο.
Τις βράζω από το νερό, τις μεταφέρω σε ένα πιάτο και τις αφήνω για λίγα λεπτά να κρυώσουν.
Σε ένα γουδί ρίχνω το αλάτι, το πιπέρι και τα σκόρδα (ανάλογα πόσο δυνατή τη θέλω) σε κομμάτια αφού τους έχω αφαιρέσει τη φύτρα στη μέση. Τα πολτοποιώ όλα μαζί και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο (30 ml) και λίγο ξύδι (1/4).
Με ένα πιρούνι λιώνω τις πατάτες, βάζοντας και το μίγμα από το γουδί και ανακατεύω.
Συνεχίζω προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο εναλλάξ με το ξύδι σε 3-4 δόσεις και ανακατεύοντας το μείγμα.
Τέλος δοκιμάζω αν χρειάζεται έξτρα αλάτι και η σκορδαλιά είναι έτοιμη. Γαρνίρω με λίγο μαϊντανό και ραντίζω με έξτρα ελαιόλαδο από πάνω.
 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Πώς να φτιάξεις μαρέγκα νηστίσιμη - veggan από ρεβύθια

 

Κι όμως μπορούμε να φτιάξουμε νηστίσιμη – Veggan μαρέγκα και να χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας παν-εύκολα με ρεβύθια.

Πραγματικά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την αυθεντική ούτε σε πυκνότητα και όγκο ούτε σε γυαλάδα.

Ο δρόμος άνοιξε και μπορούμε ακόμα και στη νηστεία να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας γλυκά που απαιτούν μαρέγκα!
 


 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
3 - 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
3 - 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ ρεβύθια
  • ¼ κγ μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ¼ λεμονιού χυμό
  • ½ βανιλίνη (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω τα ρεβύθια, τα σκεπάζω με νερό να τα καλύπτει 2 εκ καιμέσα διαλύω ¼ κγ σόδα. Τα αφήνω όλη τη νύχτα ή για 8 ώρες.
  2. Στραγγίζω τα ρεβύθια από το νερό και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει 3 εκ να βράσουν για τουλάχιστον 1 ώρα (μέχρι να μαλακώσουν).
  3. Στραγγίζω τα ρεβύθια, κρατάω το ζουμί στο οποίο έβρασαν και το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Βάζω το ζουμί σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω 1 πρέζα αλάτι και ¼ χυμό από λεμόνι και χτυπάω με το μίξερ. Χρειάζεται από 3 – 10 λεπτά για να αφρίσει και στη συνέχεια να σφίξει σε πυκνή μαρέγκα.
  5. Όταν γίνει μαρέγκα μπορώ να το αρωματίζω με ½ βανιλίνη για άρωμα βανίλιας και να το χρησιμοποιήσω σε ότι συνταγή απαιτεί μαρέγκα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Λαγάνα της Κ. Δευτέρας

 

Από τα πιο χαρακτηριστικά ψωμιά της Κ. Δευτέρας η λαγάνα συνοδεύει όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα επάξια και δεν υπάρχει τραπέζι χωρίς αυτή.

Τραγανή και λεπτή, με μαύρο και άσπρο σουσάμι, η λαγάνα φρεσκομυρίζει παντού την πρώτη μέρα της σαρακοστής.

Μας χορταίνει όταν δεν το καταφέρνουν τα νηστίσιμα φαγητά και όλοι την λαχταρούν.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
2 ΛΑΓΑΝΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ σκληρό αλεύρι
  • 14 γρ νωπή μαγιά
  • 150 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κγ αλάτι

Για γαρνίρισμα:

  • άσπρο & μαύρο σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ ρίχνω την μισή ποσότητα νερού και μέσα του διαλύω τη ζάχαρη και τη μαγιά.
  2. Συμπληρώνω 3 – 4  ΚΣ αλεύρι, να γίνει ένας ελαφρύς χυλός, σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
  3. Όταν περάσει αυτό το διάστημα στην επιφάνεια του χυλού πρέπει να έχουν εμφανιστεί φουσκάλες, αυτό σημαίνει ότι η μαγιά ενεργοποιήθηκε και μπορώ να συνεχίσω.
  4. Προσθέτω το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και αφού αναμίξω στο υπόλοιπο αλεύρι το αλάτι, το ρίχνω σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας.
  5. Συνεχίζω το ζύμωμα σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά (αν ζυμώνω στο μίξερ, χρειάζονται 3 λεπτά λιγότερο) μέχρι η ζύμη γίνει απαλή, ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια.
  6. Τη μεταφέρω στο μπολ, τη σκεπάζω με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνω σε ζεστό σημείο για 1,5 – 2 ώρες μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της (μπορώ να έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 30*C, να τον έχω σβήσει, και μέσα να βάλω τη ζύμη, θα χρειαστεί 1 ώρα περίπου).
  7. Αφού φουσκώσει την βγάζω στον πάγκο την μοιράζω στα δύο και απλώνω την κάθε μια σε λαδόκολλα σε ταψί.
  8. Ανοίγω με τα χέρια (ή με πλάστη) από το κέντρο προς τα έξω σε οβάλ σχήμα.
  9. Με τα δάχτυλα πιέζω δυνατά αφήνοντας 1 εκ περιμετρικά.
  10. Σκεπάζω πάλι με πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
  11. Πιέζω μια τελευταία φορά με τα δάχτυλά την επιφάνεια, ραντίζω με λίγο νερό και πασπαλίζω με λευκό και μαύρο σουσάμι.
  12. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C, στη μεσαία σχάρα, για 30 – 35 λεπτά. Στον πάτο του φούρνου βάζω ένα ταψί με βραστό νερό για να γίνει η λαγάνα εξωτερικά τραγανή.
  13. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω σε σχάρα να κρυώσει.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Πώς να φτιάξεις σπιτική μαγιονέζα

 

Τα μυστικά για να φτιάξεις σπιτική μαγιονέζα σε λιγότερο από 2 λεπτά. Ακολούθησε με ακρίβεια τη συνταγή και απόλαυσε την δική σου μαγιονέζα!

Το μόνο που χρειάζεται 2 -3 είναι καλής ποιότητας υλικά γιατί εκεί βασίζεται η μοναδική γεύση της και φυσικά το μυστικό στην εκτέλεση για να πετύχει χωρίς δεύτερη δοκιμή.

Προσοχή απαιτείται στα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε επειδή δεν ψήνονται.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
300 ml

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
2 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 ΚΣ χυμό λεμονιού
  • 1 κγ μουστάρδα
  • 220 ml ελαιόλαδο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο σπάω το αυγό με προσοχή να μην σπάσει ο κρόκος του.
  2. Προσθέτω το αλάτι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο.
  3. Βάζω το ραβδομπλέντερ να ακουμπάει τον πάτο του δοχείου και χωρίς να το μετακινώ χτυπάω δυνατά για 10 δευτερόλεπτα.
  4. Ο όγκος του αρχίσει να αυξάνεται και χωρίς να σταματήσω συνεχίζω ανεβοκατεβάζοντας το ραυβδομπλέντερ για ½ λεπτό, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο. Προσοχή να μην το χτυπήσω παραπάνω γιατί θα «κόψει».
  5. Η μαγιονέζα είναι έτοιμη! Την αποθηκεύω σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Σπιτικές γαλλικές μπαγκέτες

 

Σπιτικές γαλλικές μπαγκέτες με τραγανή κρούστα και αφράτες εσωτερικά που μπορούμε να απολαύσουμε και να μυρίσει όλο το σπίτι φρέσκο ψωμάκι. Αυτό το άρωμα που απολαμβάνουμε περισσότερο και από τη γεύση τους.

Βολεύει περισσότερο να φτιάξουμε πολλές δόσεις μαζί και όταν ψηθούν να τις κόψουμε και να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη. Από την προηγούμενη βγάζουμε μια και έτσι κάθε μέρα έχουμε μπαγκέτα που μυρίζει σαν φρέσκια για να γευόμαστε με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση. 
 


ΑΤΟΜΑ:
2 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
4 ΩΡΕΣ & 20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ σκληρό αλεύρι
  • ¼ κγ στιγμιαία ξηρή μαγιά
  • 260 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
  • ½ κγ αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ με 100 ml ζεστό νερό διαλύω τη μαγιά. Συμπληρώνω με μερικές κουταλιές αλεύρι μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ κουρκούτι.
  2. Συμπληρώνω το υπόλοιπο νερό και αφού αναμίξω στο υπόλοιπο αλεύρι το αλάτι, τα ρίχνω σε δόσεις στο μπολ ανακατεύοντας (με το χερούλι μιας ξύλινης κουτάλας).
  3. Θα γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη την οποία σκεπάζω με πετσέτα ή μεμβράνη για 40 λεπτά και βάζω σε ζεστό σημείο στο σπίτι ή στο φούρνο (που έχω προθερμάνει στους 30*C, έχω κλείσει και αφήνω ανοιχτό το φως να διατηρεί τη θερμοκρασία). 
  4. Αφού περάσει η ώρα, βρέχω τα χέρια και την επιφάνεια που θα ζυμώσω με ελαιόλαδο ή κρύο νερό βγάζω τη ζύμη και την χτυπάω πάνω στην επιφάνεια (όπως φαίνεται στο βίντεο) αναδιπλώνοντας την για 1 λεπτό περίπου. Την βάζω πίσω στο μπολ, τη σκεπάζω για 40 λεπτά και επαναλαμβάνω τη διαδικασία για άλλες 4 φορές. Αυτό θα δώσει στην μπαγκέτα εσωτερικά των υφή που πρέπει να έχει η ψίχα της.
  5. Όταν ζυμώσουμε για 4 φορές, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο σε αλευρωμένη επιφάνεια (με καλαμποκάλευρο ή αλεύρι) και πλάθουμε 2 μπάλες. Τις βάζουμε σε αλευρωμένη πετσέτα στο ταψί, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο πάντα για 15-20 λεπτά.
  6. Βγάζουμε μια μια τις μπάλες και τις πλάθουμε σε μπαγκέτες. Πρώτα φέρνουμε την μια πλευρά προς το κέντρο, έπειτα φέρνουμε την απέναντι πλευρά προς το κέντρο και τέλος πάλι την απέναντι πλευρά προς την άλλη και πιέζουμε με την άκρη της παλάμης να κολλήσει η ζύμη. 
  7. Γυρίζω την ένωση προς τα κάτω ρολάρω την μπακγέτα να γίνει περίπου 40 εκ σε μήκος και την βάζω σε αλευρωμένη πετσέτα στο ταψί. Με την πετσέτα δημιουργώ ένα τοιχό ο οποίος λειτουργεί σαν διαχωριστικό ανάμεσα στις μπαγκέτες και βοηθάει να διατηρήσουν το σχήμα τους. Σκεπάζω και αφήνω για 40 λεπτά.
  8. Ταυτόχρονα προθερμαίνω το φούρνο στους 200*C μαζί με το ταψί που θα τις ψήσω μέσα.
  9. Όταν περάσει η ώρα ξεσκεπάζω τις μπαγκέτες, τις μεταφέρω στο καυτό ταψί, ψεκάζω ομοιόμορφα με λίγο νερό και με ένα ξυράφι κόβω διαγώνια την επιφάνεια τους κατά μήκος αφήνοντας όμως 1 εκ από τις άκρες.
  10. Βάζω το ταψί στο φούρνο στη μεσαία σχάρα μαζί με ένα άλλο ένα ταψί με καυτό νερό στον πάτο του φούρνου.
  11. Ψήνω τις μπαγκέτες για 30 λεπτά περίπου.
  12. Τις βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσουν για 5 λεπτά και τις μεταφέρω σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
  13. Αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλειστό μέρος.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Συνταγή εμπνευσμένη από τον John Kirkwood


Χριστουγεννιάτικες μαρέγκες

 

Μαρέγκες σε χριστουγεννιάτικα σχέδια που μπορούν να έχουν άπειρες χρήσεις, από αυτόνομα γλυκάκια και γλειφιτζούρια μέχρι διακοσμητικά για τούρτες και για το σπίτι.

Με λίγα μόλις υλικά μπορούμε να δημιουργήσουμε μαγικά αποτελέσματα και να μας μεταφέρουν στον μαγικό κόσμο των γιορτών.

Μας δίνουν ακόμα λύσεις για χριστουγεννιάτικα παζάρια και μικρές εκπλήξεις για τα παιδιά που μαγεύονται από τα σχέδια τους.
 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ (4 μέτρια αυγά) ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ κγ crème of tartar – κρεμόριο ή χυμό λεμονιού
  • 300 γρ ζάχαρη
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας ή τζέλ, προαιρετικά
  • ζαχαρωτά για διακόσμηση, προαιρετικά
  • κομματάκια σοκολάτας για διακόσμηση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω την ζάχαρη σε λαδόκολλα στο ταψί και τη ζεσταίνω στον φούρνο στους 180*C για 6 - 7 λεπτά. Προσέχω να μην λιώσει και καραμελώσει, θέλω απλά να μαλακώσει.
  2. Εν τω μεταξύ προετοιμάζω το μπολ του μίξερ και τον αναδευτήρα καθαρίζοντας τα καλά με λίγο ξύδι ώστε να μην έχων κανένα υπόλειμμα λίπους.
  3. Χτυπάω τα ασπράδια στο μίξερ σε μέτρια ένταση μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Ρίχνω την crème of tartar συνεχίζοντας το χτύπημα.
  5. Βγάζω από το φούρνο τη ζάχαρη και την προσθέτω σταδιακά κουταλίες - κουταλίες στη μαρέγκα δυναμώνοντας την ένταση.
  6. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να πιάνω το μείγμα και να μην νιώθω τους κόκκους της ζάχαρης.
  7. Όταν έχει γίνει μια πλούσια, αφράτη, γυαλιστερή, λεία μαρέγκα είναι έτοιμη.
  8. Ανάλογα τα σχέδια που θέλω να δημιουργήσω την χρωματίζω με πάστα ζαχαροπλαστικής.
  9. Για να φτιάξω τον Άγιο Βασίλη αρχικά βάζω στο κορνέ τη λευκή μαρέγκα, κόβω την άκρη σε διάμετρο 1,5 – 2 εκ και κρατώντας κάθετα το κορνέ πάνω σε λαδόκολλα πιέζω μέχρι να γίνει η διάμετρος που θέλω κι έπειτα συνεχίζω σηκώνοντας το κορνέ. Όταν θέλω να σταματήσω, δεν πιέζω πια και σηκώνω το κορνέ. Έπειτα για τον σκούφο του χρωματίζω ροζ τη μαρέγκα σε ένα μπολ και τέλος προσθέτω λίγο χρώμα ακόμα το οποίο δεν ανακατεύω ώστε να μείνει έντονο σε κάποια σημεία. Όμοια μεταφέρω σε κορνέ με το ίδιο στόμιο και πιέζω πάνω στις λευκές μαρέγκες που έκανα πριν. Βάζω μια σταγόνα κουβερτούρας στη λευκή μαρέγκα για να δημιουργήσω τη μύτη του Αγίου.
  10. Για να φτιάξω χριστουγεννιάτικα δέντρα χρωματίζω τη μαρέγκα πράσινη και βάζω στο κορνέ μύτη χοντρή με άστρο. Ξεκινώ να κάνω κύκλο στο ταψί σηκώνοντας προς τα πάνω έπειτα το κορνέ για να φτιάξω το ύψος του δέντρου. Διακοσμώ με ζαχαρωτά.
  11. Τέλος μπορώ να δημιουργήσω χριστουγεννιάτικα δέντρα γλειφιτζούρια με μαρέγκες και να τα στολίζω κι αυτά με ζαχαρωτά.
  12. Ψήνω στο φούρνο στους 120*C στις αντιστάσεις ή στους 100*C στον αέρα για 2 ώρες και έπειτα κλείνω το φούρνο και αφήνω τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα στο φούρνο για άλλες 2 ώρες περίπου.
  13. Έτοιμες για να διακοσμήσω ή να τις χρησιμοποιήσω όπου επιθυμώ.
  14. Μπορώ να τις τυλίξω σε φακελάκια από ζελοφάν για να τα προσφέρω δώρο ή σε παζάρια ή να τα στολίσω στην πιατέλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Λουλούδι marshmallow στη φλιτζάνα με σοκολάτα

 

Στον κρύο καιρό φτιάχνουμε το αντίδοτο: ζεστή σοκολάτα στη φλιτζάνα με λουλουδένιο marshmallow που ανοίγει τα φύλλα του στη ζέστη της και λιώνει νωχελικά μέχρι να απολαύσουμε τη γλύκα του.

Χουχουλιάζουμε στον καναπέ παρέα με τη φλιτζάνα και ο καιρός δεν μας απασχολεί πια.
 


FB-C142---Λουλούδι-marshmallow-IMG_3300_1.jpg

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΜΕΓΑΛΑ & 4 ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
1,5 ΛΕΠΤΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΩΡΕΣ & 20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 80 ml νερό
  • 2 ½ κγ ζελατίνη σκόνη
  • 120 ml νερό
  • 230 γρ ζάχαρη
  • άχνη ζάχαρη, για πασπάλισμα
  • 100 γρ λευκή σοκολάτα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μπολ του μίξερ ρίχνω τα 80 ml νερό μαζί με τη ζελατίνη. Αφήνω 5 λεπτά να μαλακώσει.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη ανακατεύοντας, να λιώσει η ζάχαρη και όταν να φτάσει το μείγμα τους 110*C (περίπου 1,5 λεπτό) κατεβάζω από τη φωτιά.
  3. Χτυπάω στο μίξερ για 30 δευτερόλεπτα την ζελατίνη να διαλυθεί στο νερό και έπειτα σε μέτρια ένταση ρίχνω σε μορφή κλωστής το σιρόπι. Συνεχίζω το χτύπημα για τουλάχιστον άλλα 15 λεπτά, όσο κρυώνει το μείγμα αρχίζει να σφίγγει και να γίνεται πυκνό και κολλώδες.
  4. Αφού έχω προετοιμάσει ένα πυρέξ ή ταψί μεγέθους 20 x 30 εκ. με λαδόκολλα που έχω πασπαλίσει με άχνη ζάχαρη, ρίχνω το μείγμα του marshmallow και το απλώνω με μια μαρίζ. Ραντίζω και την πάνω επιφάνεια του όλη με άχνη και αφήνω να κρυώσει εντελώς και να σφίξει είτε σε θερμοκρασία δωματίου για 8 ώρες είτε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  5. Ωστόσο λιώνω την λευκή σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα και με ένα πινέλο περνάω με αυτή τις  χάρτινες θήκες cupcakes που έχω βάλει μέσα σε κουπατ. Βάζω για 10 λεπτά στο ψυγείο να κρυώσουν και επαναλαμβάνω άλλη μια επάλειψη. Πάλι στο ψυγείο για να σταθούν.
  6. Όταν τα marshmallow είναι έτοιμα, με ένα κουπατ σε σχήμα λουλούδι τα κόβω. Με ένα μαχαίρι συνεχίζω κόβοντας τα πέταλα πιο βαθιά.
  7. Απλώνω στο κέντρο λίγη λιωμένη σοκολάτα και στερεώνω 3 μπαλίτσες ζαχαρωτών για την γύρη των λουλουδιών.
  8. Βάζω μια γενναία ποσότητα σοκολάτας στη βάση των σοκολατένιων θηκών που έφτιαξα και πιέζω μέσα το λουλουδένιο Marshmallow να κολλήσει αφήνοντας να στεγνώσει για 10 λεπτά στο ψυγείο.
  9. Βγάζω από το ψυγείο, αφαιρώ το χάρτινο καλούπι και ρίχνω το marshmallow στη σοκολάτα.
  10. Με τη ζέστη της, αυτό ανοίγει και ξεδιπλώνει τα φύλλα του, φανερώνοντας το λουλούδι που κρυβόταν και λιώνει προσθέτοντας τη γλύκα του στο ρόφημα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Βούτυρο αμυγδάλου

 

Φτιάξε μόνος σου εύκολα και γρήγορα σπιτικό βούτυρο αμυγδάλου που μοσχοβολάει.

Δώσε προσοχή σε #3 tips και με βοηθό το δυνατό κόφτη της κουζινομηχανής Bosch θα έχεις βελούδινη υφή και δεν θα ξανααγοράσεις ποτέ πια έτοιμο.

 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ αμύγδαλα ωμά, ανάλατα
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 κγ λάδι καρύδας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καβουρδίζω τα αμύγδαλα στο τηγάνι στις εστίες με τη λειτουργία perfect fry.
  2. Βάζω τα αμύγδαλα με το αλάτι στον κόφτη της κουζινομηχανής και ξεκινάω να τα αλέθω σταδιακά.
  3. Συνεχίζω τη διαδικασία για περίπου 15-20 λεπτά.
  4. Ανά διαστήματα σταματάω το μηχάνημα και αποκολλάω από τα τοιχία το μείγμα.
  5. Στην αρχή το μείγμα θα μοιάζει σαν αλεύρι αμυγδάλου όμως στην συνέχεια οι ξηροί καρποί θα απελευθερώσουν τα έλαια τους και θα δημιουργήσουν μια μάζα που θα οδηγήσει στο τέλος σε κρεμώδη μορφή.
  6. Για έξτρα υφή προς το τέλος προσθέτω το λάδι καρύδας και χτυπάω ακόμη μια φορά.
  7. Το αποθηκεύω σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο και κρατάει ως ένα μήνα.

TIPS:

• Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα

• Αλέθουμε σταδιακά

• Αποκολλάμε το μείγμα από τα τοιχία
 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Bosch Home


Πως φτιάχνω για να αποθηκεύσω τις σταφίδες

 

Είναι η εποχή που αρχίζουν να είναι έτοιμες οι σταφίδες κι αφού τις χρησιμοποιώ πολύ στην μαγειρική και στην καθημερινή μου διατροφή, θα δούμε πως μπορούμε να τις αγοράσουμε με το κιλό (από τη λαϊκή ή τον μανάβη), να τις καθαρίσουμε και να τις αποθηκεύσουμε για να έχουμε ολόκληρη τη χρονιά.

Ο ήλιος του Σεπτέμβρη είναι ακόμα δυνατός και βοηθά για να τις στεγνώσουμε. Το βράδυ για να μην πέσει υγρασία πάνω τους χρειάζεται να τις μεταφέρουμε σε σκεπασμένο μέρος.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
1 ΚΙΛΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΜΕΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΜΕΡΕΣ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό σταφίδες
  • φύλλα δάφνης


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω τις σταφίδες σε ένα μεγάλο το μπολ, αφαιρώ τα μεγάλα κοτσάνια και κλαδιά και τις ξεπλένω με νερό 3 φορές.
  2. Τις στραγγίζω καλά, να φύγουν τα νερά.
  3. Τις απλώνω στο ταψί, σκεπάζω με τούλι και το στερεώνω καλά.
  4. Τις αφήνω στον δυνατό ήλιο για 2 μέρες, ενώ τια ανακατεύω ανά κάποιες ώρες (4 ώρες περίπου). Το βράδυ τις μεταφέρω κάτω από στέγαστρο για να μην πέσει πάνω τους υγρασία.
  5. Τις ελέγχω να μην ξεραθούν υπερβολικά και στεγνώσουν εντελώς.
  6. Όταν είναι έτοιμες, με υπομονή αφαιρώ από κάθε μια τα μικρά κοτσάνια τους.
  7. Τις αποθηκεύω σε βάζο γυάλινο ή πλαστικό.
  8. Βάζω δύο χούφτες σταφίδες, πιέζω καλά, να συμπιεστούν, προσθέτω φύλλα δάφνης (ή και γαρύφαλλο) συνεχίζω άλλες δύο χούφτες σταφίδες, συμπιέζω, φύλλα δάφνης και συνεχίζω όμοια μέχρι να γεμίσει το βάζο.
  9. Κλείνω καλά και το φυλάω στο ψυγείο για όλο το χρόνο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Lemon curd
(Κρέμα λεμονιού)

 

Πού θα μπει η Lemon Curd και δεν θα κυριαρχήσει η έντονη, λεμονάτη, βουτυρένια γεύση της! Σε όποια τάρτα, γλυκό ή ακόμα και σκέτη πάνω στο ψωμί την προσθέσεις, θα σε τρελάνει.

Δώσε έμφαση στα tips και με το δυνατό ραβδομπλέντερ της Bosch θα πετύχεις βελούδινη υφή που της αρμόζει.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
200 ml

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 5 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ (3 ) χυμό λεμονιού 
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 110 γρ ζάχαρη
  • 60 γρ βούτυρο κρύο σε κύβους


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε κατσαρόλα βάζω το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τη ζάχαρη, τους κρόκους και τα αυγά.
  2. Τοποθετώ την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία, να βράζει απαλά, ανακατεύοντας διαρκώς με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα (περίπου 5 λεπτά).
  3. Βγάζω το μπολ από τη φωτιά και προσθέτω το κρύο βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει.
  4. Όσο είναι ακόμα ζεστό το μείγμα το στραγγίζω.
  5. Το τοποθετώ σε βαζάκια και σκεπάζω με μεμβράνη, η οποία πρέπει να ακουμπάει την επιφάνεια της κρέμας (για να μην πιάσει κρούστα).

ΤΙΠΣ:

•    Ανακατεύουμε συνεχώς
•    Βάζουμε το κρύο βούτυρο στο τέλος
•    Δοκιμάζουμε την πυκνότητα στη ράχη της κουτάλας
•    Σκεπάζουμε με μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας μέχρι να κρυώσει

 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Bosch Home