ΠΩΣ ΚΑΝΩ...

Γλάσο για μπισκότα σε πασχαλινά σχέδια

 

Αυτό το Πάσχα φτιάξε εκπληκτικά μπισκότα σε ότι σχέδιο θέλεις! Στόλισε, δώρισε ή απλά παίξε με τα παιδιά και δημιουργήστε γιορτινά μπισκοτάκια με λίγα μόλις λεπτά με απλά υλικά.

Μου ζητάτε πολύ καιρό να σας δείξω ένα απλό γλάσο για να διακοσμήσετε μπισκότα για κάθε περίσταση και τι καλύτερη από την άνοιξη και το Πάσχα. Τα απλά μπισκότα βουτύρου μεταμορφώνονται σε όμορφα και εντυπωσιακά μπισκότα.
 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για το γλάσο:

  • 450 γρ άχνη ζάχαρη
  • ¼ κγ κρεμόριο ή cream of tartar ή χυμό λεμονιού
  • 2 – 3 ασπράδια αυγών (75 γρ)ή έτοιμα παστεριωμένα
  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας

Για την αραίωση:

  • γέμιση: για κάθε 240 ml γλάσου = 1 ½  κγ νερό
  • λεπτομέρειες: για κάθε 240 ml γλάσου = ½ κγ νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Έχω φτιάξει τα αυγά από την προηγούμενη μέρα να έχουν κρυώσει (ΕΔΩ μπορείς να βρεις τη συνταγή).
  2. Για το γλάσο βάζω στο μπολ του μίξερ την άχνη ζάχαρη, το κρεμόριο και τα ασπράδια χτυπώντας τα αρχικά σε χαμηλή ένταση να ενωθούν τα υλικά. Δυναμώνω την ένταση συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 2 λεπτά ακόμη.
  3. Πρέπει να έχει γίνει ένα σφιχτό γλάσο. Ρίχνω τη βανίλια και χτυπάω για μια τελευταία φορά, να πάρει δυνατό λευκό χρώμα το μείγμα.
  4. Διαιρώ το γλάσο σε τέσσερα μπολ για να τα χρωματίσω. Ανακατεύω το κάθε ένα με 1 ½ κγ νερό για να αποκτήσουν πιο ρευστή υφή και να  μπορέσω να γεμίσω με αυτά τα μπισκότα, ενώ ένα με ½ κγ νερό για να είναι πιο πυκνό και να κάνω λεπτομέρειες με αυτό.
  5. Προσθέτω χρώμα ζαχαροπλαστικής για να τα χρωματίσω ροζ, κίτρινο αφήνω ένα λευκό και το πιο πυκνό με πορτοκαλί χρώμα.
  6. Γεμίζω κάθε κορνέ με το γλάσο. 

Σχέδιο κοτοπουλάκι:

  1. Σε μπισκότο με σχέδιο αυγού δημιουργώ πρώτα με το κίτρινο γλάσο το περίγραμμα και στη συνέχεια γεμίζω το εσωτερικό του. 
  2. Με μια οδοντογλυφίδα, διορθώνω τις λεπτομέρειες και αφαιρώ τυχών φυσαλίδες αέρα που έχουν εγκλωβιστεί. Χτυπάω απαλά το μπισκότο και το αφήνω να στεγνώσει το γλάσο (για πιο γρήγορα το βάζω στο ψυγείο για 10 λεπτά). 
  3. Συνεχίζω δημιουργώντας τα φτερά του πτηνού, δεξιά και αριστερά, πάλι σε κίτρινο χρώμα.
  4. Έπειτα με το πορτοκαλί φτιάχνω τα ποδαράκια του, τα μαλλιά του και το ράμφος του. Με το λευκό δύο μπαλίτσες κάνουν τα μάτια και αφήνω πάλι το μπισκότο τα στεγνώσει.
  5. Τέλος με μια οδοντογλυφίδα με μαύρο χρώμα ζαχαροπλαστικής (ή λιωμένη κουβερτούρα) μέσα στο λευκό γλάσο των ματιών βάζω δύο τελίτσες και το μπισκότο είναι έτοιμο.

Σχέδιο αυγό που σπάει και φαίνεται το κοτοπουλάκι :

  1. Σε μπισκότο με σχήμα αυγού και με το λευκό γλάσο φτιάχνω πρώτα το περίγραμμα του σπασμένου αυγού και έπειτα το γεμίζω. Όμοια με παραπάνω με μια οδοντογλυφίδα διορθώνω το σχήμα και αφαιρώ τυχών φυσαλίδες. Το χτυπάω να στρώσει το γλάσο και το αφήνω να στεγνώσει.
  2. Συνεχίζω γεμίζοντας το υπόλοιπο με κίτρινο γλάσο – διορθώνω – χτυπάω - αφήνω να στεγνώσει.
  3. Φτιάχνω το ράμφος με πορτοκαλί χρώμα και με λευκό τα μάτια. 
  4. Αφού στεγνώσει βάζω το μαύρο χρώμα στα μάτια και είναι έτοιμο.

Πουα λαγός:

  1. Σε μπισκότο με σχήμα λαγού, με ροζ γλάσο δημιουργώ το περίγραμμα του και έπειτα το γεμίζω. Διορθώνω με οδοντογλυφίδα – χτυπάω. 
  2. Αμέσως με λευκό γλάσο δημιουργώ πάνω στο νωπό ροζ γλάσο βούλες σε διάφορα σημεία. Χτυπάω το μπισκότο να ενωθούν τα γλάσα και το αφήνω να στεγνώσει.
  3. Τέλος με λευκό γλάσο σχηματίζω μια μεγάλη βούλα για την ουρά του λαγού, αφήνω να στεγνώσει και το μπισκότο είναι έτοιμο.

Λαγός με καρδιές:

  1. Σε μπισκότο με σχήμα προφίλ λαγού με λευκό γλάσο σχηματίζω το περίγραμμα και έπειτα γεμίζω το μπισκότο. Διορθώνω – χτυπάω.
  2. Πριν στεγνώσει με ροζ γλάσο φτιάχνω βούλες τη σειρά κάθετα και με μια οδοντογλυφίδα «τραβάω» το γλάσο να περάσει από όλες τις βούλες δημιουργώντας καρδιές.
  3. Χτυπάω το μπισκότο και το αφήνω να στεγνώσει.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Πως φτιάχνω σκορδαλιά

 

Τη σκορδαλιά την αγαπάς για πάντα ή τη μισείς! Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία σήμερα η συνταγή είναι δική σου: Φτιάξε υπέροχη, μυρωδάτη σκορδαλιά σε λίγα μόλις λεπτά με τα πιο απλά υλικά. Γιατί μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά είναι μισός…

Μετά καλό είναι να προσέχουμε με ποιους θα συναναστραφούμε καθώς η μυρωδιά που μας συνοδεύει είναι έντονη και ίσως ενοχλητική για τους υπόλοιπους.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

450 γρ (2 μέτριες) πατάτες
3 – 5 σκελίδες σκόρδο
2 κγ αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
20 ml λευκό ξύδι
150 ml ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
λίγο έξτρα ελαιόλαδο, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζω τις πατάτες, τις πλένω και τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζω να βράσουν, σε μια κατσαρόλα σκεπάζοντας τες με νερό για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρία να λιώσουν, να κρατάνε λίγο.
Τις βράζω από το νερό, τις μεταφέρω σε ένα πιάτο και τις αφήνω για λίγα λεπτά να κρυώσουν.
Σε ένα γουδί ρίχνω το αλάτι, το πιπέρι και τα σκόρδα (ανάλογα πόσο δυνατή τη θέλω) σε κομμάτια αφού τους έχω αφαιρέσει τη φύτρα στη μέση. Τα πολτοποιώ όλα μαζί και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο (30 ml) και λίγο ξύδι (1/4).
Με ένα πιρούνι λιώνω τις πατάτες, βάζοντας και το μίγμα από το γουδί και ανακατεύω.
Συνεχίζω προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο εναλλάξ με το ξύδι σε 3-4 δόσεις και ανακατεύοντας το μείγμα.
Τέλος δοκιμάζω αν χρειάζεται έξτρα αλάτι και η σκορδαλιά είναι έτοιμη. Γαρνίρω με λίγο μαϊντανό και ραντίζω με έξτρα ελαιόλαδο από πάνω.
 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Πώς να φτιάξεις μαρέγκα νηστίσιμη - veggan από ρεβύθια

 

Κι όμως μπορούμε να φτιάξουμε νηστίσιμη – Veggan μαρέγκα και να χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας παν-εύκολα με ρεβύθια.

Πραγματικά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την αυθεντική ούτε σε πυκνότητα και όγκο ούτε σε γυαλάδα.

Ο δρόμος άνοιξε και μπορούμε ακόμα και στη νηστεία να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας γλυκά που απαιτούν μαρέγκα!
 


 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
3 - 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
3 - 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ ρεβύθια
  • ¼ κγ μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ¼ λεμονιού χυμό
  • ½ βανιλίνη (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω τα ρεβύθια, τα σκεπάζω με νερό να τα καλύπτει 2 εκ καιμέσα διαλύω ¼ κγ σόδα. Τα αφήνω όλη τη νύχτα ή για 8 ώρες.
  2. Στραγγίζω τα ρεβύθια από το νερό και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει 3 εκ να βράσουν για τουλάχιστον 1 ώρα (μέχρι να μαλακώσουν).
  3. Στραγγίζω τα ρεβύθια, κρατάω το ζουμί στο οποίο έβρασαν και το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Βάζω το ζουμί σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω 1 πρέζα αλάτι και ¼ χυμό από λεμόνι και χτυπάω με το μίξερ. Χρειάζεται από 3 – 10 λεπτά για να αφρίσει και στη συνέχεια να σφίξει σε πυκνή μαρέγκα.
  5. Όταν γίνει μαρέγκα μπορώ να το αρωματίζω με ½ βανιλίνη για άρωμα βανίλιας και να το χρησιμοποιήσω σε ότι συνταγή απαιτεί μαρέγκα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Λαγάνα της Κ. Δευτέρας

 

Από τα πιο χαρακτηριστικά ψωμιά της Κ. Δευτέρας η λαγάνα συνοδεύει όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα επάξια και δεν υπάρχει τραπέζι χωρίς αυτή.

Τραγανή και λεπτή, με μαύρο και άσπρο σουσάμι, η λαγάνα φρεσκομυρίζει παντού την πρώτη μέρα της σαρακοστής.

Μας χορταίνει όταν δεν το καταφέρνουν τα νηστίσιμα φαγητά και όλοι την λαχταρούν.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
2 ΛΑΓΑΝΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ σκληρό αλεύρι
  • 14 γρ νωπή μαγιά
  • 150 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κγ αλάτι

Για γαρνίρισμα:

  • άσπρο & μαύρο σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ ρίχνω την μισή ποσότητα νερού και μέσα του διαλύω τη ζάχαρη και τη μαγιά.
  2. Συμπληρώνω 3 – 4  ΚΣ αλεύρι, να γίνει ένας ελαφρύς χυλός, σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
  3. Όταν περάσει αυτό το διάστημα στην επιφάνεια του χυλού πρέπει να έχουν εμφανιστεί φουσκάλες, αυτό σημαίνει ότι η μαγιά ενεργοποιήθηκε και μπορώ να συνεχίσω.
  4. Προσθέτω το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και αφού αναμίξω στο υπόλοιπο αλεύρι το αλάτι, το ρίχνω σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας.
  5. Συνεχίζω το ζύμωμα σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά (αν ζυμώνω στο μίξερ, χρειάζονται 3 λεπτά λιγότερο) μέχρι η ζύμη γίνει απαλή, ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια.
  6. Τη μεταφέρω στο μπολ, τη σκεπάζω με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνω σε ζεστό σημείο για 1,5 – 2 ώρες μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της (μπορώ να έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 30*C, να τον έχω σβήσει, και μέσα να βάλω τη ζύμη, θα χρειαστεί 1 ώρα περίπου).
  7. Αφού φουσκώσει την βγάζω στον πάγκο την μοιράζω στα δύο και απλώνω την κάθε μια σε λαδόκολλα σε ταψί.
  8. Ανοίγω με τα χέρια (ή με πλάστη) από το κέντρο προς τα έξω σε οβάλ σχήμα.
  9. Με τα δάχτυλα πιέζω δυνατά αφήνοντας 1 εκ περιμετρικά.
  10. Σκεπάζω πάλι με πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
  11. Πιέζω μια τελευταία φορά με τα δάχτυλά την επιφάνεια, ραντίζω με λίγο νερό και πασπαλίζω με λευκό και μαύρο σουσάμι.
  12. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C, στη μεσαία σχάρα, για 30 – 35 λεπτά. Στον πάτο του φούρνου βάζω ένα ταψί με βραστό νερό για να γίνει η λαγάνα εξωτερικά τραγανή.
  13. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω σε σχάρα να κρυώσει.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Πώς να φτιάξεις σπιτική μαγιονέζα

 

Τα μυστικά για να φτιάξεις σπιτική μαγιονέζα σε λιγότερο από 2 λεπτά. Ακολούθησε με ακρίβεια τη συνταγή και απόλαυσε την δική σου μαγιονέζα!

Το μόνο που χρειάζεται 2 -3 είναι καλής ποιότητας υλικά γιατί εκεί βασίζεται η μοναδική γεύση της και φυσικά το μυστικό στην εκτέλεση για να πετύχει χωρίς δεύτερη δοκιμή.

Προσοχή απαιτείται στα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε επειδή δεν ψήνονται.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
300 ml

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
2 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 ΚΣ χυμό λεμονιού
  • 1 κγ μουστάρδα
  • 220 ml ελαιόλαδο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο σπάω το αυγό με προσοχή να μην σπάσει ο κρόκος του.
  2. Προσθέτω το αλάτι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο.
  3. Βάζω το ραβδομπλέντερ να ακουμπάει τον πάτο του δοχείου και χωρίς να το μετακινώ χτυπάω δυνατά για 10 δευτερόλεπτα.
  4. Ο όγκος του αρχίσει να αυξάνεται και χωρίς να σταματήσω συνεχίζω ανεβοκατεβάζοντας το ραυβδομπλέντερ για ½ λεπτό, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο. Προσοχή να μην το χτυπήσω παραπάνω γιατί θα «κόψει».
  5. Η μαγιονέζα είναι έτοιμη! Την αποθηκεύω σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Σπιτικές γαλλικές μπαγκέτες

 

Σπιτικές γαλλικές μπαγκέτες με τραγανή κρούστα και αφράτες εσωτερικά που μπορούμε να απολαύσουμε και να μυρίσει όλο το σπίτι φρέσκο ψωμάκι. Αυτό το άρωμα που απολαμβάνουμε περισσότερο και από τη γεύση τους.

Βολεύει περισσότερο να φτιάξουμε πολλές δόσεις μαζί και όταν ψηθούν να τις κόψουμε και να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη. Από την προηγούμενη βγάζουμε μια και έτσι κάθε μέρα έχουμε μπαγκέτα που μυρίζει σαν φρέσκια για να γευόμαστε με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση. 
 


ΑΤΟΜΑ:
2 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
4 ΩΡΕΣ & 20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ σκληρό αλεύρι
  • ¼ κγ στιγμιαία ξηρή μαγιά
  • 260 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
  • ½ κγ αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ με 100 ml ζεστό νερό διαλύω τη μαγιά. Συμπληρώνω με μερικές κουταλιές αλεύρι μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ κουρκούτι.
  2. Συμπληρώνω το υπόλοιπο νερό και αφού αναμίξω στο υπόλοιπο αλεύρι το αλάτι, τα ρίχνω σε δόσεις στο μπολ ανακατεύοντας (με το χερούλι μιας ξύλινης κουτάλας).
  3. Θα γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη την οποία σκεπάζω με πετσέτα ή μεμβράνη για 40 λεπτά και βάζω σε ζεστό σημείο στο σπίτι ή στο φούρνο (που έχω προθερμάνει στους 30*C, έχω κλείσει και αφήνω ανοιχτό το φως να διατηρεί τη θερμοκρασία). 
  4. Αφού περάσει η ώρα, βρέχω τα χέρια και την επιφάνεια που θα ζυμώσω με ελαιόλαδο ή κρύο νερό βγάζω τη ζύμη και την χτυπάω πάνω στην επιφάνεια (όπως φαίνεται στο βίντεο) αναδιπλώνοντας την για 1 λεπτό περίπου. Την βάζω πίσω στο μπολ, τη σκεπάζω για 40 λεπτά και επαναλαμβάνω τη διαδικασία για άλλες 4 φορές. Αυτό θα δώσει στην μπαγκέτα εσωτερικά των υφή που πρέπει να έχει η ψίχα της.
  5. Όταν ζυμώσουμε για 4 φορές, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο σε αλευρωμένη επιφάνεια (με καλαμποκάλευρο ή αλεύρι) και πλάθουμε 2 μπάλες. Τις βάζουμε σε αλευρωμένη πετσέτα στο ταψί, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο πάντα για 15-20 λεπτά.
  6. Βγάζουμε μια μια τις μπάλες και τις πλάθουμε σε μπαγκέτες. Πρώτα φέρνουμε την μια πλευρά προς το κέντρο, έπειτα φέρνουμε την απέναντι πλευρά προς το κέντρο και τέλος πάλι την απέναντι πλευρά προς την άλλη και πιέζουμε με την άκρη της παλάμης να κολλήσει η ζύμη. 
  7. Γυρίζω την ένωση προς τα κάτω ρολάρω την μπακγέτα να γίνει περίπου 40 εκ σε μήκος και την βάζω σε αλευρωμένη πετσέτα στο ταψί. Με την πετσέτα δημιουργώ ένα τοιχό ο οποίος λειτουργεί σαν διαχωριστικό ανάμεσα στις μπαγκέτες και βοηθάει να διατηρήσουν το σχήμα τους. Σκεπάζω και αφήνω για 40 λεπτά.
  8. Ταυτόχρονα προθερμαίνω το φούρνο στους 200*C μαζί με το ταψί που θα τις ψήσω μέσα.
  9. Όταν περάσει η ώρα ξεσκεπάζω τις μπαγκέτες, τις μεταφέρω στο καυτό ταψί, ψεκάζω ομοιόμορφα με λίγο νερό και με ένα ξυράφι κόβω διαγώνια την επιφάνεια τους κατά μήκος αφήνοντας όμως 1 εκ από τις άκρες.
  10. Βάζω το ταψί στο φούρνο στη μεσαία σχάρα μαζί με ένα άλλο ένα ταψί με καυτό νερό στον πάτο του φούρνου.
  11. Ψήνω τις μπαγκέτες για 30 λεπτά περίπου.
  12. Τις βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσουν για 5 λεπτά και τις μεταφέρω σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
  13. Αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλειστό μέρος.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Συνταγή εμπνευσμένη από τον John Kirkwood


Χριστουγεννιάτικες μαρέγκες

 

Μαρέγκες σε χριστουγεννιάτικα σχέδια που μπορούν να έχουν άπειρες χρήσεις, από αυτόνομα γλυκάκια και γλειφιτζούρια μέχρι διακοσμητικά για τούρτες και για το σπίτι.

Με λίγα μόλις υλικά μπορούμε να δημιουργήσουμε μαγικά αποτελέσματα και να μας μεταφέρουν στον μαγικό κόσμο των γιορτών.

Μας δίνουν ακόμα λύσεις για χριστουγεννιάτικα παζάρια και μικρές εκπλήξεις για τα παιδιά που μαγεύονται από τα σχέδια τους.
 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ (4 μέτρια αυγά) ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ κγ crème of tartar – κρεμόριο ή χυμό λεμονιού
  • 300 γρ ζάχαρη
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας ή τζέλ, προαιρετικά
  • ζαχαρωτά για διακόσμηση, προαιρετικά
  • κομματάκια σοκολάτας για διακόσμηση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω την ζάχαρη σε λαδόκολλα στο ταψί και τη ζεσταίνω στον φούρνο στους 180*C για 6 - 7 λεπτά. Προσέχω να μην λιώσει και καραμελώσει, θέλω απλά να μαλακώσει.
  2. Εν τω μεταξύ προετοιμάζω το μπολ του μίξερ και τον αναδευτήρα καθαρίζοντας τα καλά με λίγο ξύδι ώστε να μην έχων κανένα υπόλειμμα λίπους.
  3. Χτυπάω τα ασπράδια στο μίξερ σε μέτρια ένταση μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Ρίχνω την crème of tartar συνεχίζοντας το χτύπημα.
  5. Βγάζω από το φούρνο τη ζάχαρη και την προσθέτω σταδιακά κουταλίες - κουταλίες στη μαρέγκα δυναμώνοντας την ένταση.
  6. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να πιάνω το μείγμα και να μην νιώθω τους κόκκους της ζάχαρης.
  7. Όταν έχει γίνει μια πλούσια, αφράτη, γυαλιστερή, λεία μαρέγκα είναι έτοιμη.
  8. Ανάλογα τα σχέδια που θέλω να δημιουργήσω την χρωματίζω με πάστα ζαχαροπλαστικής.
  9. Για να φτιάξω τον Άγιο Βασίλη αρχικά βάζω στο κορνέ τη λευκή μαρέγκα, κόβω την άκρη σε διάμετρο 1,5 – 2 εκ και κρατώντας κάθετα το κορνέ πάνω σε λαδόκολλα πιέζω μέχρι να γίνει η διάμετρος που θέλω κι έπειτα συνεχίζω σηκώνοντας το κορνέ. Όταν θέλω να σταματήσω, δεν πιέζω πια και σηκώνω το κορνέ. Έπειτα για τον σκούφο του χρωματίζω ροζ τη μαρέγκα σε ένα μπολ και τέλος προσθέτω λίγο χρώμα ακόμα το οποίο δεν ανακατεύω ώστε να μείνει έντονο σε κάποια σημεία. Όμοια μεταφέρω σε κορνέ με το ίδιο στόμιο και πιέζω πάνω στις λευκές μαρέγκες που έκανα πριν. Βάζω μια σταγόνα κουβερτούρας στη λευκή μαρέγκα για να δημιουργήσω τη μύτη του Αγίου.
  10. Για να φτιάξω χριστουγεννιάτικα δέντρα χρωματίζω τη μαρέγκα πράσινη και βάζω στο κορνέ μύτη χοντρή με άστρο. Ξεκινώ να κάνω κύκλο στο ταψί σηκώνοντας προς τα πάνω έπειτα το κορνέ για να φτιάξω το ύψος του δέντρου. Διακοσμώ με ζαχαρωτά.
  11. Τέλος μπορώ να δημιουργήσω χριστουγεννιάτικα δέντρα γλειφιτζούρια με μαρέγκες και να τα στολίζω κι αυτά με ζαχαρωτά.
  12. Ψήνω στο φούρνο στους 120*C στις αντιστάσεις ή στους 100*C στον αέρα για 2 ώρες και έπειτα κλείνω το φούρνο και αφήνω τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα στο φούρνο για άλλες 2 ώρες περίπου.
  13. Έτοιμες για να διακοσμήσω ή να τις χρησιμοποιήσω όπου επιθυμώ.
  14. Μπορώ να τις τυλίξω σε φακελάκια από ζελοφάν για να τα προσφέρω δώρο ή σε παζάρια ή να τα στολίσω στην πιατέλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Λουλούδι marshmallow στη φλιτζάνα με σοκολάτα

 

Στον κρύο καιρό φτιάχνουμε το αντίδοτο: ζεστή σοκολάτα στη φλιτζάνα με λουλουδένιο marshmallow που ανοίγει τα φύλλα του στη ζέστη της και λιώνει νωχελικά μέχρι να απολαύσουμε τη γλύκα του.

Χουχουλιάζουμε στον καναπέ παρέα με τη φλιτζάνα και ο καιρός δεν μας απασχολεί πια.
 


FB-C142---Λουλούδι-marshmallow-IMG_3300_1.jpg

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΜΕΓΑΛΑ & 4 ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
1,5 ΛΕΠΤΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΩΡΕΣ & 20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 80 ml νερό
  • 2 ½ κγ ζελατίνη σκόνη
  • 120 ml νερό
  • 230 γρ ζάχαρη
  • άχνη ζάχαρη, για πασπάλισμα
  • 100 γρ λευκή σοκολάτα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μπολ του μίξερ ρίχνω τα 80 ml νερό μαζί με τη ζελατίνη. Αφήνω 5 λεπτά να μαλακώσει.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη ανακατεύοντας, να λιώσει η ζάχαρη και όταν να φτάσει το μείγμα τους 110*C (περίπου 1,5 λεπτό) κατεβάζω από τη φωτιά.
  3. Χτυπάω στο μίξερ για 30 δευτερόλεπτα την ζελατίνη να διαλυθεί στο νερό και έπειτα σε μέτρια ένταση ρίχνω σε μορφή κλωστής το σιρόπι. Συνεχίζω το χτύπημα για τουλάχιστον άλλα 15 λεπτά, όσο κρυώνει το μείγμα αρχίζει να σφίγγει και να γίνεται πυκνό και κολλώδες.
  4. Αφού έχω προετοιμάσει ένα πυρέξ ή ταψί μεγέθους 20 x 30 εκ. με λαδόκολλα που έχω πασπαλίσει με άχνη ζάχαρη, ρίχνω το μείγμα του marshmallow και το απλώνω με μια μαρίζ. Ραντίζω και την πάνω επιφάνεια του όλη με άχνη και αφήνω να κρυώσει εντελώς και να σφίξει είτε σε θερμοκρασία δωματίου για 8 ώρες είτε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  5. Ωστόσο λιώνω την λευκή σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα και με ένα πινέλο περνάω με αυτή τις  χάρτινες θήκες cupcakes που έχω βάλει μέσα σε κουπατ. Βάζω για 10 λεπτά στο ψυγείο να κρυώσουν και επαναλαμβάνω άλλη μια επάλειψη. Πάλι στο ψυγείο για να σταθούν.
  6. Όταν τα marshmallow είναι έτοιμα, με ένα κουπατ σε σχήμα λουλούδι τα κόβω. Με ένα μαχαίρι συνεχίζω κόβοντας τα πέταλα πιο βαθιά.
  7. Απλώνω στο κέντρο λίγη λιωμένη σοκολάτα και στερεώνω 3 μπαλίτσες ζαχαρωτών για την γύρη των λουλουδιών.
  8. Βάζω μια γενναία ποσότητα σοκολάτας στη βάση των σοκολατένιων θηκών που έφτιαξα και πιέζω μέσα το λουλουδένιο Marshmallow να κολλήσει αφήνοντας να στεγνώσει για 10 λεπτά στο ψυγείο.
  9. Βγάζω από το ψυγείο, αφαιρώ το χάρτινο καλούπι και ρίχνω το marshmallow στη σοκολάτα.
  10. Με τη ζέστη της, αυτό ανοίγει και ξεδιπλώνει τα φύλλα του, φανερώνοντας το λουλούδι που κρυβόταν και λιώνει προσθέτοντας τη γλύκα του στο ρόφημα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Βούτυρο αμυγδάλου

 

Φτιάξε μόνος σου εύκολα και γρήγορα σπιτικό βούτυρο αμυγδάλου που μοσχοβολάει.

Δώσε προσοχή σε #3 tips και με βοηθό το δυνατό κόφτη της κουζινομηχανής Bosch θα έχεις βελούδινη υφή και δεν θα ξανααγοράσεις ποτέ πια έτοιμο.

 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ αμύγδαλα ωμά, ανάλατα
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 κγ λάδι καρύδας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καβουρδίζω τα αμύγδαλα στο τηγάνι στις εστίες με τη λειτουργία perfect fry.
  2. Βάζω τα αμύγδαλα με το αλάτι στον κόφτη της κουζινομηχανής και ξεκινάω να τα αλέθω σταδιακά.
  3. Συνεχίζω τη διαδικασία για περίπου 15-20 λεπτά.
  4. Ανά διαστήματα σταματάω το μηχάνημα και αποκολλάω από τα τοιχία το μείγμα.
  5. Στην αρχή το μείγμα θα μοιάζει σαν αλεύρι αμυγδάλου όμως στην συνέχεια οι ξηροί καρποί θα απελευθερώσουν τα έλαια τους και θα δημιουργήσουν μια μάζα που θα οδηγήσει στο τέλος σε κρεμώδη μορφή.
  6. Για έξτρα υφή προς το τέλος προσθέτω το λάδι καρύδας και χτυπάω ακόμη μια φορά.
  7. Το αποθηκεύω σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο και κρατάει ως ένα μήνα.

TIPS:

• Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα

• Αλέθουμε σταδιακά

• Αποκολλάμε το μείγμα από τα τοιχία
 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Bosch Home


Πως φτιάχνω για να αποθηκεύσω τις σταφίδες

 

Είναι η εποχή που αρχίζουν να είναι έτοιμες οι σταφίδες κι αφού τις χρησιμοποιώ πολύ στην μαγειρική και στην καθημερινή μου διατροφή, θα δούμε πως μπορούμε να τις αγοράσουμε με το κιλό (από τη λαϊκή ή τον μανάβη), να τις καθαρίσουμε και να τις αποθηκεύσουμε για να έχουμε ολόκληρη τη χρονιά.

Ο ήλιος του Σεπτέμβρη είναι ακόμα δυνατός και βοηθά για να τις στεγνώσουμε. Το βράδυ για να μην πέσει υγρασία πάνω τους χρειάζεται να τις μεταφέρουμε σε σκεπασμένο μέρος.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
1 ΚΙΛΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΜΕΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΜΕΡΕΣ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό σταφίδες
  • φύλλα δάφνης


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω τις σταφίδες σε ένα μεγάλο το μπολ, αφαιρώ τα μεγάλα κοτσάνια και κλαδιά και τις ξεπλένω με νερό 3 φορές.
  2. Τις στραγγίζω καλά, να φύγουν τα νερά.
  3. Τις απλώνω στο ταψί, σκεπάζω με τούλι και το στερεώνω καλά.
  4. Τις αφήνω στον δυνατό ήλιο για 2 μέρες, ενώ τια ανακατεύω ανά κάποιες ώρες (4 ώρες περίπου). Το βράδυ τις μεταφέρω κάτω από στέγαστρο για να μην πέσει πάνω τους υγρασία.
  5. Τις ελέγχω να μην ξεραθούν υπερβολικά και στεγνώσουν εντελώς.
  6. Όταν είναι έτοιμες, με υπομονή αφαιρώ από κάθε μια τα μικρά κοτσάνια τους.
  7. Τις αποθηκεύω σε βάζο γυάλινο ή πλαστικό.
  8. Βάζω δύο χούφτες σταφίδες, πιέζω καλά, να συμπιεστούν, προσθέτω φύλλα δάφνης (ή και γαρύφαλλο) συνεχίζω άλλες δύο χούφτες σταφίδες, συμπιέζω, φύλλα δάφνης και συνεχίζω όμοια μέχρι να γεμίσει το βάζο.
  9. Κλείνω καλά και το φυλάω στο ψυγείο για όλο το χρόνο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Lemon curd
(Κρέμα λεμονιού)

 

Πού θα μπει η Lemon Curd και δεν θα κυριαρχήσει η έντονη, λεμονάτη, βουτυρένια γεύση της! Σε όποια τάρτα, γλυκό ή ακόμα και σκέτη πάνω στο ψωμί την προσθέσεις, θα σε τρελάνει.

Δώσε έμφαση στα tips και με το δυνατό ραβδομπλέντερ της Bosch θα πετύχεις βελούδινη υφή που της αρμόζει.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
200 ml

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 5 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ (3 ) χυμό λεμονιού 
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 110 γρ ζάχαρη
  • 60 γρ βούτυρο κρύο σε κύβους


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε κατσαρόλα βάζω το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τη ζάχαρη, τους κρόκους και τα αυγά.
  2. Τοποθετώ την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία, να βράζει απαλά, ανακατεύοντας διαρκώς με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα (περίπου 5 λεπτά).
  3. Βγάζω το μπολ από τη φωτιά και προσθέτω το κρύο βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει.
  4. Όσο είναι ακόμα ζεστό το μείγμα το στραγγίζω.
  5. Το τοποθετώ σε βαζάκια και σκεπάζω με μεμβράνη, η οποία πρέπει να ακουμπάει την επιφάνεια της κρέμας (για να μην πιάσει κρούστα).

ΤΙΠΣ:

•    Ανακατεύουμε συνεχώς
•    Βάζουμε το κρύο βούτυρο στο τέλος
•    Δοκιμάζουμε την πυκνότητα στη ράχη της κουτάλας
•    Σκεπάζουμε με μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας μέχρι να κρυώσει

 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Bosch Home


Λιαστές ντομάτες

 

Όλο το χειμώνα ζητάμε ντομάτες και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να φτιάξουμε εύκολα και οικονομικά πεντανόστιμες λιαστές ντομάτες που θα χρησιμοποιούμε όλη τη χρονιά στα φαγητά μας.

Εύκολα μεν, όχι γρήγορα δε, θέλουν υπομονή αλλά μας αποζημιώνουν.

Τόσο γλυκές και εύγευστες, μπορούμε να τις αρωματίσουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, ακόμα και το ελαιόλαδο μας χρησιμεύει για τις σαλάτες μας.
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
250 ml – 32 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
3 – 4 ΜΕΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 16 ώριμες, σφιχτές, ντομάτες pomodoro
  • χονδρό αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • δάφνη, δεντρολίβανο, κάπαρη, για μυρωδικά στο ελαιόλαδο (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω και στραγγίζω τις ντομάτες.
  2. Τις κόβω κάθετα στη μέση και αφαιρώ το κοτσάνι τους.
  3. Τις απλώνω στο ταψί με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω.
  4. Σκεπάζω το ταψί με βαμβακερό τούλι και το στερεώνω με μανταλάκια.
  5. Βγάζω το ταψί στον ήλιο και αφήνω για 3 – 4 μέρες. 
  6. Όταν ξεραθούν και αποβάλουν την υγρασία τους οι ντομάτες τις γυρίζω κι από την άλλη πλευρά.
  7. Τις βάζω σε γυάλινο βαζάκι (250ml), τις συμπιέζω και γεμίζω με ελαιόλαδο να τις σκεπάζει.
  8. Αν θέλω μπορώ να τις αρωματίσω με φύλλα δάφνης, δεντρολίβανο, ή κάππαρη προαιρετικά.
  9. Φυλάω σε δροσερό μέρος (μέσα σε ντουλάπι) για όλη τη χρονιά.
  10. Το ελαιόλαδο μπορώ να το χρησιμοποιήσω κι αυτό στις συνταγές ή σε σαλάτες.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Ζαχαρωτά για τούρτες, κέικ, cupcakes

 

Σπιτικά ζαχαρωτά που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι στο σπίτι μας, για να διακοσμήσουμε όλα τα γλυκά μας.

Χρωματιστή ζάχαρη, γυαλιστερή και αστραφτερή, χρωματιστή καρύδα για πιο ματ και αδρό αποτέλεσμα, μικροσκοπικές μπιλίτσες και στενόμακρα κομμάτια από γλάσο.

Με όλα αυτά μπορούμε να κάνουμε εντυπωσιακό ακόμα και το πιο απλό κέικ γαρνίροντας τα πάνω σε ρευστό γλάσο, βουτυρόκρεμα ή σαντιγί σε τούρτες και cupcakes.

 

 

 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ 
5 ΛΕΠΤΑ 
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
24 ΩΡΕΣ
 

ΥΛΙΚΑ

Για χρωματιστή καρύδα:

  • καρύδα αποξηραμένη
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή

Για τη χρωματιστή ζάχαρη:

  • ζάχαρη κρυσταλλική
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή

Για τα ζαχαρωτά:

  • 300 γρ άχνη ζάχαρη
  • 3-5 ΚΣ νερό
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα ή gel

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να δημιουρηήσω την χρωματισμένη καρύδα, βάζω την καρύδα σε πλαστική σακούλα μαζί με σταγόνες από το υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Κλείνω τη σακούλα, παγιδεύοντας μέσα της αέρα και το ανακινώ μέχρι να διαλυθούν όλες οι σταγόνες και να χρωματιστεί η καρύδα.
Την απλώνω σε ένα πιάτο και την αφήνω για 24 ώρες να στεγνώσει.
Αφού φύγει η υγρασία της, έχει σταθεροποιηθεί και με ένα μαχαίρι ή κουτάλι την πιέζω κάνοντας την σπυρωτή. Την αποθηκεύω σε βαζάκι κλειστό μαζί με ένα κομμάτι ψωμί ή marshmallow που θα απορροφά την υγρασία της.
Για την χρωματιστή ζάχαρη ακολουθώ όμοια με την καρύδα την ίδια διαδικασία.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω και σκόνη glitter για ακόμα πιο λαμπερό αποτέλεσμα.
Για τα ζαχαρωτά σε ένα μπολ κοσκινίζω την άχνη ζάχαρη.
Προσθέτω σταδιακά κουταλιά - κουταλιά το νερό χτυπώντας με το μίξερ, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μίγμα όχι τελείως υγρό αλλά κολλώδες.
Μοιράζω το μίγμα σε μπολ και το χρωματίζω με χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας ή gel ανακατεύοντας να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα.
Τα μοιράζω σε μικρά κορνέ και πάνω σε επίπεδη επιφάνεια που έχω στρώση με λαδόκολλα φτιάχνω τελίτσες μικρές και οριζόντιες γραμμές με όλα τα χρώματα.
Αφήνω να στεγνώσουν για 24 ώρες.
Τα ξεκολλάω απαλά με ένα μαχαίρι και τις γραμμές τις κόβω σε μικρότερα κομμάτια με τα χέρια ή ένα μαχαίρι.
Τα αποθηκεύω σε βαζάκια.
 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Εντυπωσιακή κοτόπιτα
με σπιτικό ζωμό

 

Πίτα με κοτόπουλο ελαφριά και ντελικάτη στη γεύση της που μπορούμε να προσφέρουμε ως ορεκτικό στο τραπέζι μας.

Επιδέχεται πολλές παραλλαγές ανάλογα πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση της. Μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με μπέικον ή πιπέρι καγιέν για πιο έντονη, πικάντικη γεύση ή ακόμα και με μανιτάρια για έξτρα γεμάτη γεύση.

 

 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1  ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1  ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
3 ΩΡΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ

Για το ζωμό:

  • 1 κοτόπουλο, 2 κιλά τεμαχισμένο στα 4
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 ματσάκι σέλερι, τα κοτσάνια
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 3 λίτρα νερό

Για τη ζύμη:

  • 240 ml νερό
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κγ δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • ½ ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 50 γρ βούτυρο
  • 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ φέτα, τριμμένη
  • 50 γρ ανθότυρο ξερό τριμμένο
  • 50 γρ ένταμ ή γκούντα
  • 1 αυγό
  • λίγο σουσάμι, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • 4 – 5 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
  • ½ κγ πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξω τον ζωμό του κοτόπουλου σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το κοτόπουλο, το κρεμμύδι, το καρότο κομμένο κάθετα στα τέσσερα, τα κοτσάνια από ένα ματσάκι σέλερι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και γεμίζω με νερό. Αφήνω να βράσει για 30 λεπτά και να ψηθεί το κοτόπουλο.
  2. Βγάζω το κοτόπουλο και το αφήνω να κρυώσει και από τα δύο στήθη αφαιρώ το δέρμα του και το ξεψαχνίζω.
  3. Αφήνω την κατσαρόλα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για άλλα 30 λεπτά και έπειτα στραγγίζω και κρατάω το ζωμό.
  4. Για να φτιάξω τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό , το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και σταδιακά το αλεύρι αφού το έχω αναμίξει με το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνω σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί.
  5. Σε ένα τηγάνι με ½ ΚΣ ελαιόλαδο σοτάρω ελαφρά το κρεμμύδι και το κατεβάζω.
  6. Σε μια κατσαρόλα λιώνω το βούτυρο, προσθέτω το αλεύρι και το αφήνω 2 λεπτά να καβουρδιστεί ανακατεύοντας. Ρίχνω σταδιακά 500 ml από το ζωμό κοτόπουλου ανακινώντας συνέχεια για 4 – 5 λεπτά μέχρι να γίνει κρεμώδες και κατεβάζω από τη φωτιά.
  7. Προσθέτω μισό κγ αλάτι, μια πρέζα πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, τη φέτα, τον ανθότυρο, το ένταμ μαζί με το σοταρισμένο κρεμμύδι και το κοτόπουλο.
  8. (Μπορώ να προσθέσω για πιο έντονη γεύση και σοταρισμένο μπέικον ή πιπέρι καγιέν).
  9. Ανοίγω το φύλλο της ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια αφού αφαιρέσω το 1/3 που θα κρατήσω για να καλύψω την πίτα. Ανοίγω το υπόλοιπο στο σχήμα του ταψιού ή του πυρέξ φροντίζοντας ώστε να καλυφθούν και τα τοιχία του.
  10. Αλείφω το σκεύος μου με ελαιόλαδο και μεταφέρω τη ζύμη σε αυτό. Κόβω όση περισσεύει από τα τοιχία του και απλώνω τη γέμιση μέσα σ αυτό.
  11. Όμοια ανοίγω ένα μικρότερο φύλλο, καλύπτω την πίτα και αφαιρώ όσο περισσεύει. Κολλάω τις ενώσεις με την υπόλοιπη ζύμη και όση περισσεύει φτιάχνω διακοσμητικά φύλλα και καλύπτω περιμετρικά. Γαρνίρω στη μέση με ένα ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο.
  12. Χτυπάω ένα αυγό και αλείφω την πίτα και πασπαλίζω με μια χούφτα σουσάμι.
  13. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C για περίπου 1 ώρα και τα τελευταία 10 λεπτά στον αέρα.
  14. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει για 30 λεπτά πριν σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Πως καθαρίζω το ρόδι

 

Είναι η εποχή του ροδιού ενός φρούτου, γλυκού, νόστιμου με πλούσιο ζουμί και εντυπωσιακό χρώμα. Το ρόδι εκτός από σκέτο ως φρούτο το χρησιμοποιούμε πολύ επίσης σε φαγητά αλλά και σε σαλάτες που τις στολίζει με το γιορτινό, έντονο χρώμα του.

Μια από τις δυσκολίες του όμως είναι το καθάρισμα του και πολλοί το αποφεύγουν λόγο αυτού. Υπάρχει τρόπος όμως που μπορούμε να βγάλουμε τα σπόρια του εύκολα χωρίς να μας λερώσουν και να φύγει το πολύτιμο ζουμί τους.

Προσοχή το ρόδι είναι από τα φρούτα που το χρώμα το στύβει.

 


 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
1 ΡΟΔΙ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
2 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ρόδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μπορώ να φορέσω γάντια γιατί ο χυμός του ροδιού στύβει τα χέρια.
  2. Κόβω το λουλούδι του ροδιού και το χαράζω κάθετα περιμετρικά.
  3. Χαράζω γύρω από το λουλούδι που έκοψα επίσης για να μπορέσουν να ανοίξουν οι περιμετρικές χαραματιές.
  4. Πάνω από ένα μεγάλο μπολ ανοίγω με τα χέρια μου τις χαραματιές σαν φύλλα και το γυρίζω ανάποδα. Το χτυπάω δυνατά με μια βαριά λαβή σε διάφορα σημεία και τα σπόρια ξεχωρίζουν και πέφτουν. Συνεχίζω μέχρι να πέσουν όλα.
  5. Αν μείνουν λίγα κολλημένα μέχρι το τέλος πάνω στη φλούδα τα ρίχνω με τη βοήθεια ενός κουταλιού κι αυτά.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Πως φτιάχνω καστανή ζάχαρη

 

Πολλές φορές χρειάζομαι καστανή ζάχαρη για τα γλυκά μου, τα κέικ ή τα μπισκότα μου. Η καστανή ζάχαρη εκτός την ιδιαίτερη γλύκα που προσδίδει σε αυτά, δημιουργεί και μια υφή μαστιχωτή, ελαστική που ορισμένα γλυκά χρειάζονται.

Είναι πολύ εύκολο να την φτιάχνω και να την διατηρώ στο ντουλάπι μου ή όταν την χρειάζομαι. Έχει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες με την έτοιμη ζάχαρη και μπορώ να έχω όση ποσότητα θέλω.

 


 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
250 ΓΡ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 ΚΣ μελάσσα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα βάζο (κατά προτίμηση με φαρδύ άνοιγμα) ρίχνω τη ζάχαρη και τη μελάσα.
  2. Με ένα πιρούνι ή κουτάλι τα αναμιγνύω όσο μπορώ για 1-2 λεπτά.
  3. Κλείνω το καπάκι και ανακινώ δυνατά για άλλα 1-2 λεπτά, μέχρι να έχει ξεκολλήσει η μελάσα και η ζάχαρη να έχει πάρει ομοιόμορφο καστανό χρώμα.
  4. Αφήνω ανοιχτό το καπάκι για 1 μέρα, να φύγει η υγρασία από τη ζάχαρη.
  5. Τοποθετώ ένα κομματάκι ψωμί ή φρυγανιά (για να απορροφά την υγρασία) κλείνω το καπάκι και αποθηκεύω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Πως καθαρίζω τα φουντούκια

 

Σε πολλά γλυκά χρειάζομαι αποφλοιωμένα φουντούκια κι αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να τους αφαιρέσω τη φλούδα.

Την ίδια μέθοδο μπορώ να χρησιμοποιήσω για να αποφλοιώσω κι άλλους ξηρούς καρπούς.

 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΛΕΠΤΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
21 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • φουντούκια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετώ να φουντούκια στο ταψί και τα απλώνω.
  2. Ψήνω στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  3. Τα βγάζω από το φούρνο και τα σκεπάζω με μια πετσέτα κουζίνας για 5 λεπτά.
  4. Παίρνω χούφτες και τις τρίβω στα χέρια μου μέχρι να βγουν οι φλούδες τους. Αν σε κάποια έχουν μείνει επαναλαμβάνω πάλι.
  5. Συνεχίζω όμοια με τα υπόλοιπα.

 


Πως βάφω τα πασχαλινά αυγά με φυσικούς τρόπους

 

Ένα από τα σημαντικότερα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι το βάψιμο των αυγών. Το κόκκινο χρώμα που παραδοσιακά τα βάφουμε συμβολίζει τα πάθη του Χριστού γι αυτό και η διαδικασία αυτή γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη.

Βάψιμο αυγών συναντάμε από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα, στην Αίγυπτο, στην Ρώμη και φυσικά στην Ελλάδα.

Παλαιότερα τα χρώματα ήταν μόνο φυσικά από λαχανικά και μπαχαρικά αλλά απαιτούσαν αρκετές ώρες για έντονο αποτέλεσμα. Ακόμα και τότε υπήρχαν πολλοί τρόποι διακόσμησης τους όπως τα φύλλα των λουλουδιών, των λαχανικών και άλλα.

Σήμερα δείχνω πως βράζω τα αυγά χωρίς να σπάσουν, πως τα χρωματίζω σε διάφορα χρώματα με φυσικούς τρόπους και κάποια εφέ που μπορούμε να δημιουργήσουμε πάνω τους.

 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
24 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
20 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • αυγά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Παίρνω κατά προτίμηση άσπρα αυγά και τα αφήνω 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Βάζω όσα χωράνε να καλύπτουν τον πάτο μια φαρδιάς κατσαρόλας, γεμίζω να καλυφθούν με νερό (όχι ζεστό) και τα βάζω στο μάτι σε μέτρια φωτιά, χωρίς να σκεπάσω με καπάκι την κατσαρόλα.
  3. Μόλις αρχίζουν να βράζουν, αν ανασηκώνονται έντονα χαμηλώνω τη φωτιά, ίσα να βράζει το νερό και τα αφήνω για 20 λεπτά.
  4. Βγάζω τα αυγά από την κατσαρόλα και τα αφήνω να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάψιμο με κουρκουμά σε κίτρινο χρώμα 

Δημιουργεί κίτρινο χρώμα όχι ομοιόμορφο αλλά με κουκίδες στο αυγό.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 αυγά

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ ΕΩΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ κούπα ζεστό νερό
  • 2 κ. σ. λευκό ξύδι
  • 3 κ. σ. κουρκουμά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα βάζο με το ζεστό νερό ρίχνω το ξύδι και τον κουρκουμά.
  2. Ανακατεύω καλά.
  3. Αφήνω το διάλυμα να κρυώσει.
  4. Ρίχνω μέσα 2 άσπρα αυγά.
  5. Ανά διαστήματα ανακατεύω.
  6. Αφήνω από 30 λεπτά μέχρι μια νύχτα για πιο έντονο αποτέλεσμα.
  7. Τα βγάζω πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στεγνώσουν.

Βάψιμο με πιπέρι cayenne σε πορτοκαλί χρώμα 

Δημιουργεί πορτοκαλί χρώμα όχι ομοιόμορφο αλλά με κουκίδες στο αυγό.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 αυγά

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ ΕΩΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ κούπα ζεστό νερό
  • 2 κ. σ. λευκό ξύδι
  • 3 κ. σ. πιπέρι cayenne

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα βάζο με το ζεστό νερό ρίχνω το ξύδι και τον πιπέρι.
  2. Ανακατεύω καλά.
  3. Αφήνω το διάλυμα να κρυώσει.
  4. Ρίχνω μέσα 2 άσπρα αυγά.
  5. Ανά διαστήματα ανακατεύω.
  6. Αφήνω από 30 λεπτά μέχρι μια νύχτα για πιο έντονο αποτέλεσμα.
  7. Τα βγάζω πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στεγνώσουν.

Βάψιμο με κόκκινο λάχανο σε κόκκινο χρώμα 

Δημιουργεί κόκκινο ομοιόμορφο χρώμα στο αυγό.

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 αυγά

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
ΑΠΟ 3 ΩΡΕΣ ΕΩΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κόκκινο λάχανο
  • 3 κ. σ. λευκό ξύδι
  • σκεπάζω με νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το λάχανο μαζί με το ξύδι.
  2. Σκεπάζω το λάχανο με νερό.
  3. Το βράζω για 20 λεπτά.
  4. Στραγγίζω το ζουμί σε ένα βάζο.
  5. Ρίχνω μέσα 4 άσπρα αυγά.
  6. Αφήνω από 3 ώρες μέχρι μια νύχτα για πιο έντονο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
  7. Τα βγάζω πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στεγνώσουν.
  • Για την δημιουργία «νερών» στα αυγά:

Πριν βάλω το αυγό στο διάλυμα το τυλίγω με ένα βρασμένο φύλλο λάχανου και το στερεώνω με λάστιχο.
Το βάζω στο διάλυμα και το αφήνω από 3 ώρες έως μια νύχτα.

 


Βάψιμο με σπανάκι σε πράσινο χρώμα 

Δημιουργεί κιτρινοπράσινο χρώμα όχι ομοιόμορφο αλλά με νερά στο αυγό.

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 αυγά

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ ΕΩΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • ¼ κιλού φύλλα σπανάκι
  • 3 κ. σ. λευκό ξύδι
  • σκεπάζω με νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το σπανάκι μαζί με το ξύδι.
  2. Σκεπάζω το σπανάκι με νερό.
  3. Το βράζω για 20 λεπτά.
  4. Στραγγίζω το ζουμί σε ένα βάζο.
  5. Ρίχνω μέσα 4 άσπρα αυγά.
  6. Αφήνω από 30 λεπτά μέχρι μια νύχτα για πιο έντονο αποτέλεσμα.
  7. Τα βγάζω πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στεγνώσουν.

Βάψιμο με παντζάρι σε μπλε χρώμα 

Δημιουργεί μπλε ομοιόμορφο χρώμα στο αυγό.

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 αυγά

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
ΑΠΟ 3 ΩΡΕΣ ΕΩΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 παντζάρια, κομμένα σε κυβάκια
  • 3 κ. σ. λευκό ξύδι
  • σκεπάζω με νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα παντζάρια μαζί με το ξύδι.
  2. Σκεπάζω τα παντζάρια με νερό.
  3. Το βράζω για 10 λεπτά.
  4. Στραγγίζω το ζουμί σε ένα βάζο.
  5. Ρίχνω μέσα 4 άσπρα αυγά.
  6. Αφήνω από 3 ώρες μέχρι μια νύχτα για πιο έντονο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
  7. Τα βγάζω πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στεγνώσουν.
  • Για να φτιάξω εφέ μαρμάρου:

Παίρνω μια σακούλα κατάψυξης την αναποδογυρίζω και αλείφω με βούτυρο το εσωτερικό της. Την γυρίζω πάλι από την καλή της πλευρά.
Βάζω το αυγό μέσα και με τα χέρια το ακουμπάω γύρω γύρω να βουτυρωθεί.
Βγάζω το αυγό και το ρίχνω αμέσως μέσα στο διάλυμα του οποίου το χρώμα και τις αποχρώσεις του θέλω να πάρει.

 

* Κολιέ από Koko Di Alma


Πως να φτιάξω
πουρέ κολοκύθας

 

Φτιάχνω εύκολα τον πουρέ κολοκύθας και τον αποθηκεύω στο ψυγείο να τον έχω έτοιμο όταν τον χρειαστώ. Λόγω εποχής φτιάχνω αρκετά πράγματα με κολοκύθα όπως πίτα – κέικ και ροφήματα που τα συνοδεύω με γλυκά μπαχαρικά αναδεικνύοντας την γεύση της.

 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΛΥΚΙΑ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω την κολοκύθα και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρώ πρώτα το κοτσάνι της. Έπειτα την κόβω στη μέση και αδειάζω τα σπόρια της. Την τεμαχίζω πάλι στη μέση (κατά πλάτος) και το κομμάτι που δεν περιέχει σπόρια το κόβω πάλι στη μέση.
  2. Βάζω μπρούμυτα όλα τα κομμάτια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνω για 40 περίπου λεπτά (ανάλογα το μέγεθος της κολοκύθας) στους 200 βαθμούς Κελσίου. βγάζω και αφήνω να κρυώσουν για 10 λεπτά τα κομμάτια.
  3. Βγάζω με ένα κουτάλι, προσεκτικά γιατί καίει η κολοκύθια, την ψίχα της και τη βάζω στο μούλτι για να την πολτοποιήσω.
  4. Την μεταφέρω σε βάζω, αφήνω να κρυώσει τελείως και την φυλάω στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ!