ΣΑΛΑΤΑ

Σαλάτα με μακαρονάκι και αυγά του Πάσχα

 

Όλοι το Πάσχα παραδοσιακά τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά για να δούμε ποιος θα είναι ο τυχερός με το πιο γερό αυγό. Όμως οι περισσότεροι δεν τα καταναλώνουν μετά, με αποτέλεσμα να περισσεύουν πολλά. 

Η σημερινή συνταγή δίνει τη λύση πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα έτοιμα βραστά αυγά του Πάσχα, σε μια εύκολη και γρήγορη σαλάτα που μπορεί να γίνει κυρίως γεύμα, ελαφρύ και εύγευστο.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ κοφτό μακαρονάκι
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 ΚΣ λευκό ξύδι
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 130 γρ μαγιονέζα
  • ½ κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 βραστά αυγά, κομμένα σε κυβάκια
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Γεμίζω με νερό μια μέτρια κατσαρόλα και τη βάζω στην εστία σε μέτρια – δυνατή φωτιά.
  2. Όταν βράσει το νερό ρίχνω ½ κγ αλάτι μαζί με το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύω μια φορά και αφήνω τα ζυμαρικά να βράσουν για περίπου 10 λεπτά (όσο προτείνει το εκάστοτε ζυμαρικό στη συσκευασία του).
  3. Στραγγίζω και βάζω το μακαρονάκι με ένα μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το λευκό ξύδι, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, τη μαγιονέζα και ανακατεύω καλά.
  5. Συνεχίζω με το κρεμμύδι και το σέλερι.
  6. Γαρνίρω από πάνω με τα βραστά αυγά κομμένα σε κυβάκια και ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  7. Καταναλώνετε ζεστή και κρύα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Σαλάτα καστανό ρύζι & κινόα με ψητά καλαμαράκια

 

Πλούσια μεσογειακή σαλάτα με καστανό ρύζι & κινόα με ψητά καλαμαράκια, έτοιμη σε λίγα λεπτά που μπορεί από μόνη της να αντικαταστήσει ένα γεύμα.
 

 

Υγιεινή, γεμάτη αρώματα και γεύσεις θαλασσινών σαλάτα, το ρύζι  UNCLE BEN’S , χωρίς συντηρητικά ή χρωστικές ελαφρά μαγειρεμένο στον ατμό, μας εξοικονομεί χρόνο καθημερινά στην κουζίνα μας.

Εκτός από το Καστανό ρύζι & κινόα μπορούμε ακόμα να απολαύσουμε Καστανό ρύζι με μεσογειακά λαχανικά και τα 5 Δημητριακά (καστανό ρύζι, άγριο ρύζι, κριθάρι, κεχρί, κόκκινη κινόα) που θα βρούμε στα My Market.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
4 - 5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 συσκευασία (220 γρ) καστανό ρύζι & κινόα UNCLE BEN’S
  • 2 ολόκληρα καλαμάρια, καθαρισμένα
  • 5 ντοματίνια
  • 10 ελιές καλαμών

Για τη μαρινάδα:

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 ΚΣ χυμό λεμονιού
  • ½ κγ κύμινο
  • 1 πρέζα πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 2 ΚΣ χυμό λεμονιού
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • ¼ κγ αλάτι
  • ½ κγ μέλι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη μαρινάδα ανακατεύω όλα τα υλικά της σε ένα μπολ μαζί με τα καλαμαράκια, σκεπάζω και αφήνω στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  2. Για τη σάλτσα της σαλάτας σε ένα μπολάκι αναμιγνύω καλά 2 ΚΣ χυμό λεμονιού με 2 ΚΣ ελαιόλαδο, ¼ κγ αλάτι και ½ κγ μέλι.
  3. Στραγγίζω τα καλαμάρια και τα βάζω σε γκριλιέρα που έχω αλείψει με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ραντίζω με 1 πρέζα αλάτι και τα αφήνω να ψηθούν για 5 λεπτά.
  4. Για να φτιάξω το καστανό ρύζι με κινόα UNCLE BEN’S πιέζω τη συσκευασία να διαχωριστεί το ρύζι.
  5. Σε μια κατσαρόλα βράζω 2 ΚΣ νερό, προσθέτω το ρύζι, σκεπάζω με το καπάκι και σιγοβράζω για 3 λεπτά. 
  6. Ρίχνω το έτοιμο ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα κομμένα ντοματίνια, τις ελιές, τοποθετώ τα καλαμαράκια από πάνω και τα λούζω με τη σάλτσα. 
  7. Γαρνίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη σερβίρω ζεστή.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Uncle Ben's


Πως φτιάχνω σκορδαλιά

 

Τη σκορδαλιά την αγαπάς για πάντα ή τη μισείς! Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία σήμερα η συνταγή είναι δική σου: Φτιάξε υπέροχη, μυρωδάτη σκορδαλιά σε λίγα μόλις λεπτά με τα πιο απλά υλικά. Γιατί μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά είναι μισός…

Μετά καλό είναι να προσέχουμε με ποιους θα συναναστραφούμε καθώς η μυρωδιά που μας συνοδεύει είναι έντονη και ίσως ενοχλητική για τους υπόλοιπους.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

450 γρ (2 μέτριες) πατάτες
3 – 5 σκελίδες σκόρδο
2 κγ αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
20 ml λευκό ξύδι
150 ml ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
λίγο έξτρα ελαιόλαδο, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζω τις πατάτες, τις πλένω και τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζω να βράσουν, σε μια κατσαρόλα σκεπάζοντας τες με νερό για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρία να λιώσουν, να κρατάνε λίγο.
Τις βράζω από το νερό, τις μεταφέρω σε ένα πιάτο και τις αφήνω για λίγα λεπτά να κρυώσουν.
Σε ένα γουδί ρίχνω το αλάτι, το πιπέρι και τα σκόρδα (ανάλογα πόσο δυνατή τη θέλω) σε κομμάτια αφού τους έχω αφαιρέσει τη φύτρα στη μέση. Τα πολτοποιώ όλα μαζί και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο (30 ml) και λίγο ξύδι (1/4).
Με ένα πιρούνι λιώνω τις πατάτες, βάζοντας και το μίγμα από το γουδί και ανακατεύω.
Συνεχίζω προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο εναλλάξ με το ξύδι σε 3-4 δόσεις και ανακατεύοντας το μείγμα.
Τέλος δοκιμάζω αν χρειάζεται έξτρα αλάτι και η σκορδαλιά είναι έτοιμη. Γαρνίρω με λίγο μαϊντανό και ραντίζω με έξτρα ελαιόλαδο από πάνω.
 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Σαλάτα με σπαράγγια, φράουλες και φέτα

 

Δροσερή πράσινη σαλάτα που συνδυάζει τα λαχανικά με τα φρούτα και στο τέλος καλύπτεται με γλυκό dressing.

Μπορούμε να την απολαύσουμε αυτή την περίοδο, λόγω της εποχικότητας των λαχανικών και των φρούτων, χορταστική και πλήρης.  
 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
4 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
6 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • σπαράγγια
  • 1 κγ αλάτι
  • ρόκα
  • φράουλες
  • φέτα
  • αλάτι

Για το dressing:

  • 2 ΚΣ ξύδι μπαλσάμικο
  • ½ κγ μέλι
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω τα σπαράγγια.
  2. Σε βραστό νερό με 1 κγ αλάτι ρίχνω τα σπαράγγια για 6 λεπτά περίπου και τα στραγγίζω.
  3. Στο μπολ βάζω τη ρόκα, τις φράουλες και τα σπαράγγια.
  4. Θρυμματίζω τη φέτα.
  5. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το μπαλσάμικο,, το μέλι και το ελαιόλαδο.
  6. Τα προσθέτω πάνω στη σαλάτα, ανακατεύω και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Μελιτζανοσαλάτα

 

Έντονη, σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα μούρλια, εύκολη και εντυπωσιακή.

Για συνοδευτικό στο φαγητό ή ακόμα και σαν ντιπ με κράκερς ή φρέσκο ψωμάκι.

Τα λόγια είναι περιττά, μόνο η μυρωδιά της αρκεί για να σε δελεάσει να κάνεις την αρχή και τότε… δύσκολα σταματάς!
 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 – 6 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 – 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 (500 γρ) μελιτζάνες φλάσκες
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 μικρές (ή 1 μεγάλη) σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 ΚΣ ξύδι
  • 1 χούφτα καρύδια, χοντροκομμένα
  • 2 – 3 ελιές, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ταψί με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα τοποθετώ τις μελιτζάνες.
  2. Τις ψήνω στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 230*C για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τις βγάζω από το ταψί και κρατώντας τις με μια μεταλλική λαβίδα πάνω από το γκαζάκι καίω τη φλούδα τους.
  4. Τις αφήνω να κρυώσουν αρκετά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού παίρνω την ψίχα τους.
  5. Τις βάζω είτε σε πλαστικό σουρωτήρι είτε σε μεταλλικό με μια γάζα και τις αφήνω για 30 λεπτά.
  6. Αφού στραγγίξουν τα υγρά τους τις κόβω σε καρέ και τις αναμιγνύω με το αλάτι, το πιπέρι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τα χοντροκομμένα καρύδια.
  7. Ανακατεύω καλά και σερβίρω σε μπολ, γαρνίροντας με ελιές.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Σαλάτα super food με κρέμα μπαλσάμικου

 

Σούπερ σαλάτα με λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και τυρί που μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα πλήρες γεύμα.

Να μας γεμίσει ενέργεια, γεμάτη βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά.

Η γλυκιά κρέμα μπαλσάμικου με σύκο συνοδεύει ιδανικά μια τέτοια σαλάτα προσθέτοντας τη γεύση του φρούτου που υπάρχει και φρέσκο σ’ αυτή.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 16 ωμά αμύγδαλα
  • 20 γρ φιστίκια αράπικα καθαρισμένα
  • 1 ΚΣ κολοκυθόσπορους
  • 1 ΚΣ μέλι
  • 70 γρ χαλούμι, κομμένο σε 2 φέτες του 1 εκ
  • 140 γρ φρέσκο σπανάκι
  • 25 γρ (1 χούφτα) ρόκα
  • 5 μίνι ντοματίνια
  • ½ αβοκάντο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 σύκα κομμένα στη μέση
  • 2 μικρά σουσαμένια παστέλια
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο

Για την κρέμα μπαλσάμικου:

  • 120 ml ξύδι μπαλσάμικο
  • 6 ώριμα καθαρισμένα σύκα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξω την κρέμα μπαλσάμικου με γεύση σύκο βάζω σε ένα κατσαρολάκι ξύδι μπαλσάμικο και 6 μεγάλα ώριμα ξεφλουδισμένα σύκα. Βυθίζω μέσα ένα ξυλάκι και βλέπω πόσο ύψος έχει το υγρό.
  2. Τα βάζω σε υψηλή φωτιά και μόλις αρχίσουν να βράζουν τη χαμηλώνω σε μέτρια μέχρι να βουτάω το ξυλάκι και το ύψος να έχει γίνει το 1/3 του αρχικού, περίπου 30 λεπτά. Τότε η κρέμα πρέπει να έχει πήξει και να μένει στην ράχη ενός κουταλιού όταν το βυθίζω στην κατσαρόλα.
  3. Το στραγγίζω από τα σύκα και κρατάω το υγρό-κρέμα σε ένα γυάλινο βάζο ή δοχείο και το αφήνω να κρυώσει.
  4. Σε ένα τηγανάκι ρίχνω τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τους κολοκυθόσπορους και το μέλι. Τα ανακατεύω και τα αφήνω να καβουρδιστούν και να καραμελώσουν. Μόλις το χρώμα τους σκουρύνει τα βγάζω σε μια λαδόκολλα και τα αφήνω να κρυώσουν.
  5. Συνεχίζω ψήνοντας το χαλούμι που έχω κόψει σε φέτες πάχους 1 εκ και βάζοντας το στην γκριλιέρα. Το αφήνω για 1 – 2 λεπτά από την κάθε πλευρά και το βγάζω από τη φωτιά.
  6. Χοντροκόβω το σπανάκι, τη ρόκα και στη μέση τα ντοματίνια και τα βάζω στην πιατέλα. Αλατίζω, ραντίζω με ελαιόλαδο και τα ανακατεύω.
  7. Τεμαχίζω μισό αβοκάντο διαγώνια σε φέτες και το γαρνίρω πάνω στη σαλάτα.
  8. Σπάω τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και τους ραντίζω από πάνω.
  9. Αφού κόψω 3 σύκα στη μέση, τα τοποθετώ περιμετρικά στην πιατέλα μου και το χαλούμι δεξιά και αριστερά.
  10. Στη μέση βάζω τα δύο σουσαμένια παστέλια και ραντίζω όλη τα σαλάτα με την κρέμα μπαλσάμικου σε γεύση σύκου που έφτιαξα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Σαλάτα καρπούζι με φέτα

 

Η πιο καλοκαιρινή σαλάτα! Έτσι για να δροσιστούμε.

Ελαφριά και δροσερή με 4 μόνο υλικά.


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10  ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10  ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φέτες καρπούζι, χωρίς κουκούτσια
  • λίγες λεπτές ροδέλες κόκκινο κρεμμύδι (προαιρετικά) 
  • 70γρ φέτα
  • 1/4 ρόδι
  • μια χούφτα φύλλα βασιλικού (σγουρός ή πλατύφυλλος)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω και καθαρίζω από τα κουκούτσια δύο φέτες καρπούζι.
  2. Κόβω σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι και το ρίχνω στο καρπούζι.
  3. Θρυμματίζω με τα χέρια μου τη φέτα από πάνω.
  4. Πασπαλίζω με το ρόδι και τα φύλλα βασιλικού.
  5. Σερβίρω

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Σαλάτα μαρούλι
με αντζούγιες

 

Και να μια πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή της αγαπημένης σαλάτας μαρούλι.

Πλούσια και ελαφριά σαλάτα που μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10  ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10  ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μαρούλι, χοντροκομμένο
  • 2 αυγά, σφιχτά ή μελάτα κομμένα στα 4
  • 1 μικρή κονσέρβα αντζούγιες

Για τη βινεγκρέτ:

  • 1 μέρος ξύδι
  • 5 μέρη ελαιόλαδο
  • 1ΚΣ μουστάρδα
  • αλάτι (προαιρετικά)
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο βαθύ πιάτο ή μπολ χοντροκόβω με τα χέρια το μαρούλι.
  2. Προσθέτω τα σφιχτά αυγά αφού τα κόψω στα τέσσερα και συνεχίζω σκορπώντας τις αντζούγιες.
  3. Για να φτιάξω την βινεγκρέτ σε ένα βαζάκι ή μπολάκι αναμιγνύω το ξύδι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
  4. Ανακατεύω καλά και περιλούζω μ αυτή τη σαλάτα.
  5. Σερβίρω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Σαλάτα με ψητά παντζάρια και φέτα

 

Όταν γυρίζω στην αγορά βρίσκω φρέσκα υλικά και θυμάμαι συνταγές που έχω καιρό να κάνω. Βρήκα προχθές αυτά τα βιολογικά προϊόντα και είπα να κάνω μια πεντανόστιμη σαλάτα με βάση τα ψητά παντζάρια μαζί με φέτα από πάνω… ελπίζω να σ’ αρέσει!

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2    

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10  ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
55  ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 παντζάρια, κομμένα στα8
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 8 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 30 ml (1 σφηνάκι) κόκκινο ξύδι
  • 4 ξερές καυτερές πιπερίτσες ολόκληρες ή 1 κ. γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • φύλλα δυόσμου, για γαρνίρισμα

Για τη βινεγκρέτ:

  • φρέσκο χυμό ½ πορτοκαλιού
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω καλά τα παντζάρια, τα κόβω σε 8 κομμάτια και τα βάζω σε πυρίμαχο σκεύος.
  2. Σπάω τα σκόρδα και τα ρίχνω από πάνω τους. Ραντίζω με ελαιόλαδο, ξύδι, προθέτω τις πιπερίτσες και συνεχίζω με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  3. Σκεπάζω το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200* C 
  4. για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν καλά (δοκιμάζω τρυπώντας τα με ένα μαχαίρι, κι αν βγει εύκολα είναι έτοιμα).
  5. Βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζω τη θρυμματισμένη φέτα, τα φύλλα δυόσμου και τη βινεγκρέτ πάνω τους.
  6. Σερβίρω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Ταμπουλέ: H μεσογειακή σαλάτα που κατέκτησε τον κόσμο.

 

Μια πολύ διάσημη σαλάτα της ευρύτερης γειτονιάς μας. Προέρχεται από το Λίβανο και τη Συρία αλλά καταναλώνεται σε όλη την Ανατολική μεσόγειο και φυσικά σε αμέτρητα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια σαλάτα μαϊντανού κατά πρώτο λόγο και όχι πλιγουριού. Έτσι, αν και σε διάφορα μέρη όπως η Παλαιστίνη την προτιμούν με άλλη αναλογία μαϊντανού/πλιγουριου το καλύτερο είναι το πλιγούρι να είναι λιγοστό. 

Ταιριάζει καταπληκτικά με τηγανητά κρέατα όπως κεφτεδάκια, κεμπάπ, σουβλάκι και μεζέδες με έντονες γεύσεις και μπαχαρικά μια και είναι πολύ δροσερή και ελαφριά.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 (ΣΑΛΑΤΕΣ)

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 - 20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
15 - 20 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 κ. σ. (30γρ.) ψιλό πλιγούρι
  • 3 ντομάτες, ψιλοκομμένες 
  • 150 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες ή ένα μικρό (shallot)
  • 1 κ. γ. 7 spice *
  • ¼ κ. γ. κανέλα
  • ¼ κ. γ. πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού και έξτρα αν θέλουμε
  • 150ml ελαιόλαδο
  • 1 μαρούλι (προαιρετικά)
  • 1 ρόδι (προαιρετικά)

* Αν δε βρούμε σε Λιβανέζικο 7 Spice, Baharat ή All Spice στο μπαχαράδικο μπορούμε να φτιάξουμε κάτι ανάλογο τρίβοντας σε σκόνη (σε γουδί ή αλεστική μηχανή) τα παρακάτω μπαχαρικά:
•    1 κ. γ. κόκκους πιπέρι
•    1 κ. γ. σπόρια κόλιανδρου
•    ½ κ. γ. κανέλα
•    3 - 4 γαρύφαλλα
•    2 κ. γ. σπόρια κύμινου
•    1 κ. γ. κάρδαμο
•    ½ τριμμένο μοσχοκάρυδο 
Διατηρείται για 2 μήνες σε κλειστό βαζάκι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεπλένω κάτω από τρεχούμενο νερό το πλιγούρι να αφρατέψει. Το ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Ψιλοκόβω, στραγγίζω τις ντομάτες και τις προσθέτω κι αυτές στο μπολ. 
  3. Ψιλοκόβω το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο και τα βάζω με τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Σε ένα μικρό μπολ ή βαζάκι, αναμιγνύω την κανέλα, τα 7 spice, το πιπέρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού.
  5. Δοκιμάζω κι αν χρειάζεται προσθέτω αλάτι ή λεμόνι.
  6. Σερβίρω πάνω σε φύλλα μαρουλιού και γαρνίρω με ρόδι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!

Tip:

  • Το ψιλό πλιγούρι δεν χρειάζεται μαγείρεμα η ζέσταμα. Πρέπει να είναι αφράτο. Απλά το βάζω κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για λίγα λεπτά ώσπου το νερό να τρέχει καθαρό. Μετά με ένα πιρούνι το ανακατεύω να αφρατέψει. 
  • Το μυστικό είναι το πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό και το δυόσμο σε πολύ πολύ ψιλά κομμάτια 1χιλ με ένα κοφτερό μαχαίρι (προσοχή  στα δάκτυλα σου!). Βάζω όσο πιο πολύ χωράει η χούφτα μου και σιγά-σιγα και προσεκτικά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβω.
  • Ο Οτολένγκι προτείνει να ρόδι για διακόσμηση. Δοκίμασε.

Καροτοσαλάτα

Δες το βίντεο

Γρήγορη, νόστιμη και γεμάτη βιταμίνες. 

Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, ξινά και γλυκά μπερδεύονται μαζί δημιουργώντας μια εντυπωσιακή, γευστικότατη και πολύ υγιεινή σαλάτα που μπορεί άνετα να αντικαταστήσει ένα γεύμα μας χωρίς να μας λείψει τίποτα.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΛΕΠΤΟ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΛΕΠΤΟ

 


 

ΥΛΙΚΑ

  • 6 – 8 καρότα, ξεφλουδισμένα και ξυσμένα
  • 1 μήλο, ξεφλουδισμένο και ξυσμένο
  • μια χούφτα σταφίδες
  • μια χούφτα καρύδια, χοντροκομμένα

Για τη βινεγκρέτ:

  • χυμό ½ λεμονιού
  • ελαιόλαδο
  • 1 κ. γ. μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλα σκόνη
  • μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • κύμινο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεφλουδίζω και τρίβω τα καρότα και το μήλο στον τρίφτη της ντομάτας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτω τις σταφίδες, τα χοντροκομμένα καρύδια και ανακατεύω. 
  3. Για την βινεγκρέτ σε ένα μπολάκι στύβω το χυμό του λεμονιού, ρίχνω το ελαιόλαδο, το μέλι, το πιπέρι, αλάτι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο και ανακινώ καλά.
  4. Ραντίζω τα ¾ της βινεγκρέτ πάνω από τα λαχανικά και ανακατεύω καλά να παέι παντού.
  5. Δοκιμάζω και προσθέτω κάτι αν χρειάζεται.
  6. Σερβίρω γαρνίροντας από πάνω με λίγους ξηρούς καρπούς και την υπόλοιπη σάλτσα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Ντάκος με ντοματίνια και ρίγανη

Δες το βίντεο

Αγαπημένο σνάκ του λεπτού για όλες τις ώρες.

Υγιεινό, χοτραίνει χωρίς να βαραίνει, με ντοματίνια δροσερά και ελαιόλαδο. Τόσο απλά και νόστιμα!

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
1 - 2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΛΕΠΤΟ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΛΕΠΤΟ


 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κρίθινη κουλούρα
  • 2 ντοματίνια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ¼ κ. γ. ελαιόλαδο
  • ¼ κ. γ. ρίγανη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανοίγουμε την κρίθινη κουλούρα στα δύο.
  2. Κόβουμε τα ντοματίνια στα τέσσερα και τα βάζουμε πάνω στο παξιμάδι.
  3. Ραντίζουμε με αλάτι και ελαιόλαδο.
  4. Πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  5. Σερβίρουμε αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Πως φτιάχνω τέλειο χούμους στο λεπτό

Δες το Βίντεο

Ίσως το πιο λατρεμένο ντιπ της ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Υγιεινός και πεντανόστιμος μεζές καταπληκτικός για πάρτι.

Μπορείς να το φτιάξεις στο λεπτό με υλικά από το ντουλάπι ή ακόμα καλύτερα με δικά σου ρεβίθια βρασμένα ή τα υπόλοιπα από την κλασσική ρεβιθόσουπα.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 μπολ (για ντιπ)

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤA ή 8 ΩΡΕΣ (ξερα ρέβιθια)

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
5 ΛΕΠΤA ή 8 ΩΡΕΣ (ξερα ρέβιθια)

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. ρεβίθια σε κονσέρβα (μαζί με το υγρό) ή 250γρ ξερά ρεβίθια
  • 1 ½ σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ. γ. κύμινο
  • φυσικό χυμό 1 λεμονιού
  • 2 κ. σ. ταχίνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Προαιρετικά: πάπρικα, φρέσκο κορίανδρο και ελαιόλαδο για σερβίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αν χρησιμοποιώ ρεβίθια κονσέρβα προχωρώ στο επόμενο βήμα Αν χρησιμοποιώ ξερά ρεβίθια (καλύτερα) τα βάζω 8 ώρες πριν ή από το προηγούμενο βράδυ στο νερό με 1 κ. σ. μαγειρική σόδα. Έπειτα ξεπλένω και τα βράζω 15 λεπτά στη χύτρα ή 45 λεπτά στην κατσαρόλα.
  2. Βάζω στο μούλτι τα βρασμένα ρεβίθια, το σκόρδο, το κύμινο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνω και το ελαιόλαδο, τα αλέθω όλα μαζί προσθέτοντας σταδιακά το υγρό των ρεβιθιών.
  3. Σερβίρω με ζεστή πίτα ή φρέσκο ψωμί και φρέσκα λαχανικά όπως καρότο και σέλερι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


ΑΜΥΓΔΑΛΟΣΑΛΑΤΑ – ΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ ΝΤΙΠ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

 

Δεν υπάρχει πιο δροσερή και ελαφριά σαλάτα από την αμυγδαλοσαλάτα. Το τέλειο συνοδευτικό στο πασχαλινό μας τραπέζι παρέα με το λιπαρό αρνί και τις πατάτες. Βελούδινο στην γεύση του με το τραγανό αμύγδαλο που εκπλήσσει και το μυρωδάτο άνηθο για  άρωμα και χρώμα στη σαλάτα.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΑΤΟΜΑ 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 55 γρ. (1/3 κούπας) αμύγδαλά, ασπρισμένα
  • 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (όχι light)
  • 3 – 4 κ. σ. μαγιονέζα
  • 1 κ. γ. μουστάρδα
  • 2 πρέζες αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:         15 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ασπρίζω τα αμύγδαλα (αν δεν είναι ασπρισμένα), τα βάζω σε ένα μπολ με βραστο νερό και τα αφήνω λίγη ώρα να μαλακώσουν. Αφαιρώ τη φλούδα τους και τα κόβω πρώτα στη μέση και έπειτα στα τέσσερα.
  2. Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνω το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω τα αμύγδαλα.
  3. Ψιλοκόβω το άνηθο και το βάζω κι αυτό στο μπολ, αναμιγνύοντας πάλι καλά.
  4. Σκεπάζω το μπολ (με καπάκι ή μεμβράνη) και το βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, να κρυώσει καλά και να σφίξει. 

 

ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

 

Μια πατατοσαλάτα που όπου κι αν την έχω σερβίρει όλοι ξετρελαίνονται με αυτή. Σε τραπέζια με φίλους, σε γιορτές και μπουφέ αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό. Πολύχρωμη, γευστικότατη, πλούσια, με ποικιλία γεύσεων που ικανοποιούν τον ουρανίσκο. Ξιδάτη, τραγανή (ώ, ναι!), με πολλά λαχανικά αλλά και το αλλαντικό που την συμπληρώνει.
Μια σαλάτα – τούρτα όπως την λέει η κόρη μου γιατί όταν της δώσω σχήμα κέικ ή τούρτας και κρυώσει σερβίρεται με σπάτουλα όπως το γλυκό.
Εντυπωσιακή τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση!

 

ΜΕΡΙΔΕΣ: 12 – 14 ΑΤΟΜΑ                           

ΥΛΙΚΑ

  • 800 γρ. (3 κούπες) βρασμένες πατάτες, τεμαχισμένες σε κυβάκια

  • 6 λωρίδες μπέικον

  • 4 μικρά αγγουράκια πίκλες, τουρσί

  • ½ κόκκινη πιπεριά

  • ½ πράσινη πιπεριά

  • 3 – 4 κλοναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 25 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για τη σως:

  • 200 γρ. κρέμα τυρί

  • 3 κ. σ. γεμάτες μαγιονέζα

  • 1 κ. γ. γεμάτη μουστάρδα

  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο

  • 3 κ. σ. ξύδι

  • 4 κ. σ. χυμό λεμονιού

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 10 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:        45 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:         55 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάω βράζοντας τις πατάτες μέσα στο νερό, ξεφλουδισμένες και τεμαχισμένες στα 2-3 κομμάτια αν είναι πολύ μεγάλες. Μόλις ετοιμαστούν τις στραγγίζω από το νερό και τις αφήνω σε ανοιχτό μέρος να κρυώσουν.

  2. Σ’ ένα στεγνό αντικολλητικό τηγάνι, βάζω και τσιγαρίζω τις λωρίδες του μπέικον. Μόλις ετοιμαστούν τις τοποθετώ σε πιάτο με χαρτί κουζίνας και τα ταμπονάρω επίσης με τέτοιο χαρτί από πάνω για να αποβάλω την περίσσεια λίπους.

  3. Μέσα σε μεγάλο μπολ ανακατεύω μαζί μισή ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά, μισή ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, τα τρία φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τέσσερα αγγουράκια τουρσί κομμένα σε ροδέλες. Έπειτα κόβω τις λωρίδες του μπέικον σε τετράγωνα μικρά κομματάκια τις προσθέτω στο μπολ, συνεχίζω με το τριμμένο κεφαλοτύρι όπως και τις κρύες βρασμένες πατάτες κομμένες σε κυβάκια. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και ανακατεύω όλα τα υλικά.

  4. Για να φτιάξω τη σώς που θα προσθέσω στα στερεά υλικά, παίρνω ένα μικρό μπολ βάζοντας την κρέμα τυρί, τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα, το ξύδι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει μια πλούσια κρέμα.

  5. Προσθέτω τη σως σε δύο δόσεις στο μεγάλο μπολ με τα λαχανικά και την πατάτα, ανακατεύοντας καλά κάθε φορά να πάει παντού.

  6. Καλύπτω μια φόρμα του κέικ με μεμβράνη και βάζω κουταλιές κουταλιές τη σαλάτα μέσα. Πιέζω το μίγμα μέσα στη φόρμα για να μπορέσει να πάρει το σχέδιο της, καλύπτω με μεμβράνη και από πάνω. Βάζω στο ψυγείο να κρυώσει καλά, τουλάχιστον για μία ώρα. Αφού περάσει το διάστημα αυτό, βγάζω από το ψυγείο, αφαιρώ την πάνω μεμβράνη και σε μια πιατέλα ή δίσκο αναποδογυρίζω την φόρμα. Βγάζω και την τελευταία μεμβράνη, βάζω στο ψυγείο να κρυώσει καλά 3 – 4 ώρες.

  7. Την σερβίρω κρύα με μια σπάτουλα ή ένα μεγάλο κουτάλι.

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΤΑΚΟ

 
 
 

Δεν σας αρέσουν οι φακές; Δοκιμάστε το! Το απόλυτο φαγητό - σαλάτα του καλοκαιριού. Ελαφρύ και χορταστικό μετά από ένα μπανάκι στη θάλασσα. Γρήγορο και μυρωδάτο. Αν δεν φας πολύ μπορεί να ρίξεις μια βουτιά μετά απο 1,5 - 2 ωρίτσες ( για να μην πας στον πάτο:).

 

ΜΕΡΙΔΕΣ : 2 - 4 ΑΤΟΜΑ

Υλικα

•    250 γρ. φακές
•    2 μικρά αγγούρια
•    1 μεγάλη ντομάτα
•    6 λιαστές ντομάτες
•    50γρ. φέτα
•    4 μεγάλα φύλλα μπρόκολου( προαιρετικό)
•    1 ντάκο
•    1 κρεμμυδάκι
•    1 σκόρδο
•    ½ κ. γ. κύμινο
•    2 φύλλα δάφνης 
•    Αλάτι
•    Φρέσκο βασιλικό

Υλικά για τη σως

•    3 κ. γ. ξύδι
•    2 κ. γ. ξύδι μπαλσάμικο
•    6 κ. σ. ελαιόλαδο
•    ½  κ. γ. πιπερόκαμα
•    1 κ. γ. χυμό λεμονιού

Εκτελεση

1.    Βράζουμε τις φακές 10 λεπτά, στραγγίζουμε το νερό και ξαναβράζουμε σε νέο νερό για άλλα 10 λεπτά. Γεμίζουμε με νέο νερό την κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Ο χρόνος που είναι έτοιμες οι φακές εξαρτάται από την ποικιλία τους. Είναι σωστά βρασμένες όταν μαλακώσουν χωρίς όμως να σπάσει ο φλοιός τους και γίνουν λιώμα.
2.    Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε από πάνω τα κομμένα αγγούρια , τη ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, τα βρασμένα φύλλα του μπρόκολου και τον ντάκο κομμένο με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια. Συνεχίζουμε με το κρεμμύδι, σκόρδο και το αλάτι.
3.    Για την σως σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το χυμό λεμονιού και το πιπερόκαμα.
4.    Προσθέτουμε την σως πάνω στη σαλάτα μαζί με το κύμινο.
5.    Ανακατεύουμε καλά, τρίβουμε την φέτα και γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό.