ΣΟΥΠΑ

Φασολάδα σούπα στη χύτρα

Φασολάδα που τρέφει την Ελλάδα! Το εθνικό μας φαγητό, τόσο απλό μα τόσο ιδιαίτερο, νόστιμο και υγιεινό που το χειμώνα πρέπει να έχουμε συχνά στο τραπέζι μας.

Οικονομικό, μας κρατάει χορτάτους για ώρα φροντίζοντας παράλληλα και την διατροφή μας περιέχοντας λαχανικά και ελαιόλαδο.

Το φαγητό που όλοι μπορούμε να φτιάχνουμε για να απολαμβάνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι.


ΑΤΟΜΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

20 - 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ λευκά φασόλια

  • 4 (400 γρ) τριμμένες ντομάτες

  • 1 ΚΣ πελτέ

  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

  • 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες

  • ½ ματσάκι σέλινο

  • 60 ml ελαιόλαδο

  • ½ κγ αλάτι

  • ¼ κγ πιπέρι

  • 1 καυτερή πιπεριά, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Από το προηγούμενο βράδυ, ξεπλένω 2-3 φορές τα φασόλια να φύγουν οι σκόνες που τυχών έχουν.

  2. Τα βάζω σε μια μεγάλη λεκάνη και τα σκεπάζω με νερό να τα καλύπτει 3 εκ.

  3. Την επόμενη μέρα, στραγγίζω το νερό και τα ρίχνω στη χύτρα μαζί με νέο νερό που τα σκεπάζει 2-3 εκ.

  4. Βάζω τη χύτρα σε δυνατή ένταση στη φωτιά και τα αφήνω να βράσουν για 10 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που θα βγάλουν στην επιφάνεια με ένα κουτάλι.

  5. Προσθέτω τις ντομάτες μέσα στις οποίες έχω διαλύσει τον πελτέ, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλινο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι (αν δεν τρώνε παιδιά και μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις μπορούμε να βάλουμε και μια καυτερή πιπεριά, την οποία θα αφαιρέσουμε στο τέλος).

  6. Σφραγίζουμε τη χύτρα και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σφυρίζει.

  7. Τότε μειώνω την ένταση σε χαμηλή (από το 1-9 στο 4) και αφήνω να βράσουν για 25 λεπτά περίπου (εξαρτάται από την ποικιλία των φασολιών ο χρόνος βρασμού).

  8. Ξεσκεπάζω τη χύτρα, δοκιμάζω αν χρειάζεται να προσθέσω αλάτι και αν είναι μαλακά τα όσπρια (διαφορετικά ξανακλείνω τη χύτρα για άλλα 5- 10 λεπτά ανάλογα) βάζω την ένταση σε μέτρια, ανακατεύοντας συνεχώς απαλά αφήνοντας να βράσουν για άλλα 10 λεπτά και να χυλώσουν.

  9. Το φαγητό είναι έτοιμο και σερβίρω αμέσως συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Ζεστή & γρήγορη σούπα μπρόκολο

Βελούδινη, χειμωνιάτικη, γρήγορη σούπα μπρόκολο που μας ζεστάνει τις κρύες μέρες που διανύουμε μαζί με ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι.

Τις σούπες ή τις αγαπάς ή τις μισείς, για την πρώτη κατηγορία αποτελεί το ιδανικό comfort food του χειμώνα ιδιαίτερα που φτιάχνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα για να δώσουν τον μοναδικό χαρακτήρα τους και να πάρουν τη μυρωδιά από λαχανικά που δεν φημίζονται για την ευωδία τους.


ΑΤΟΜΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

35 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ βούτυρο (ή ελαιόλαδο)

  • 70 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 900 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 κρεμμύδι, τεμαχισμένο

  • ½ κγ αλάτι

  • 4 κόκκοι κάρδαμου, σε σκόνη

  • 4 κόκκοι πιπέρι, σε σκόνη

  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

  • 1 μέτριο μπρόκολο κομμένο σε μπουκέτα

  • 50 γρ τυρί ρεγκάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω στην κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί καλά.

  2. Σοτάρω το κρεμμύδι για ένα λεπτό και ρίχνω το αλεύρι ανακατεύοντας το να καβουρδιστεί.

  3. Χαμηλώνω την ένταση της εστίας κα προσθέτω λίγο λίγο ανακατεύοντας να ενσωματωθεί το γάλα.

  4. Λιώνω τους κόκκους του κάρδαμου και του πιπεριού στο γουδί και τους προσθέτω στη σούπα μαζί με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.

  5. Πλένω και κόβω ένα μέτριο μπρόκολο σε μπουκετάκια καθώς όπως και τα κοτσάνια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνω στην κατσαρόλα.

  6. Τα ανακατεύω, σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι αφήνοντας ένα άνοιγμα να βγαίνει ο ατμός και τα αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 20 λεπτά.

  7. Κατεβάζω από τη φωτιά και με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ την πολτοποιώ.

  8. Προσθέτω τριμμένο ρεγκάτο, το ανακατεύω να λιώσει.

  9. Σερβίρω στα πιάτα γαρνίροντας με έξτρα τυρί, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρυγανισμένο ψωμί.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Ρεβύθια λεμονάτα σούπα

Από τα αγαπημένα όσπρια τα ρεβύθια λεμονάτα σούπα είναι ιδανικά για τις μέρες αυτές που αρχίζει ο καιρός να κρυώνει σιγά σιγά, μας κρατάνε χορτάτους και μας ζεσταίνουν μαζί.

Τα όσπρια πρέπει να τα έχουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας και ειδικά τα ρεβύθια που είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Είναι ένα παρεξηγημένο όσπριο γιατί στις μέρες μας με τη χύτρα γίνεται γρήγορα και εύκολα, έτσι δεν έχουμε πια δικαιολογία να μην τα έχουμε συχνά στο τραπέζι μας.


ΑΤΟΜΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

60 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ ρεβύθια

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 φύλλα δάφνης

  • 50 ml ελαιόλαδο

  • 4 ΚΣ αλεύρι

  • χυμό 1,5 – 2 λεμονιών

  • 4 κγ αλάτι

  • ½ κγ πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Από την προηγούμενη μέρα αν τα ρεβύθια είναι με το κιλό τα καθαρίζω απομακρύνοντας τυχών χαλασμένα ή πετρούλες και τα ξεπλένω πολύ καλά με άφθονο κρύο νερό 2 – 3 φορές. Τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με τον διπλάσιο όγκο σε νερό μαζί με 2 κγ αλάτι (ή μαγειρική σόδα). Τα αφήνω για τουλάχιστον 12 ώρες.

  2. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένω και τα βάζω σε μια χύτρα με νερό να τα σκεπάζει 2-3 εκ, σε δυνατή ένταση να βράσουν.

  3. Τα αφήνω 5 λεπτά και με ένα κουτάλι απομακρύνω τον αφρό που δημιουργούν στην επιφάνεια.

  4. Ρίχνω το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, το ελαιόλαδο, 2 κγ αλάτι και ½ κγ αλάτι, σκεπάζω τη χύτρα με το καπάκι και από τη στιγμή που σφυρίξει, βάζω τη φωτιά σε χαμηλή ένταση και αφήνω 30 λεπτά (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα την ποικιλία των ρεβυθιών).

  5. Όταν περάσει ο χρόνος ανοίγω προσεκτικά την χύτρα και αφού διαλύσω σε 50 ml νερό το αλεύρι, το ρίχνω στη χύτρα ανακατεύοντας απαλά να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και αφήνω να βράζουν μέχρι να «δέσει» το ζουμί.

  6. Βγάζω από την εστία προσθέτω το χυμό λεμονιού, λίγο λίγο, δοκιμάζω αν θέλω περισσότερο συμπληρώνω και τσεκάρω το αλάτι ή το πιπέρι.

  7. Ανακατεύω κουνώντας την χύτρα από τα χερούλια (να μην διαλυθούν τα όσπρια) και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Μανιταρόσουπα χωρίς τύψεις

 

Μανιταρόσουπα για σήμερα, ζεστή, πανεύκολη και χωρίς τύψεις που μπορούμε να απολαύσουμε χουχουλιασμένοι τις κρύες μέρες.

Πλήρες γεύμα, με το γαλοτύρι στο πιάτο να προσθέτει τη δροσερή υπόξινη νότα του και μας κρατάει χορτάτους για ώρες.

Χρησιμοποιώντας προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ είμαστε σίγουροι για την επιτυχία της και το νόστιμο γευστικό αποτέλεσμα.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 50 γρ βούτυρο αγελάδως ΔΩΔΩΝΗ
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 500 γρ λευκά μανιτάρια, σε φέτες
  • 4 ΚΣ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 800 ml φρέσκο γάλα πλήρες ΔΩΔΩΝΗ με 3,5 % λιπαρά
  • 600 ml νερό
  • 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 ½ κγ αλάτι
  • ½ κγ πιπέρι
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό, κομμένο
  • 1 ΚΣ γαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ, για γαρνίρισμα
  • μαϊντανό, για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε δυνατή φωτιά λιώνω το βούτυρο και σοτάρω τα κρεμμύδια για 1 λεπτό. Προσθέτω τα σκόρδα και το σέλερι αφήνοντας τα για άλλο 1 λεπτό.
  2. Ρίχνω τα μανιτάρια, ανακατεύω ανά διαστήματα αφήνοντας να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αφαιρώ λίγα μανιτάρια και τα κρατάω για γαρνίρισμα των πιάτων.
  3. Ραντίζω το αλεύρι και το αφήνω να καβουρδιστεί για ½ λεπτό.
  4. Συνεχίζω ρίχνοντας το φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ, το νερό, τον κύβο λαχανικών, το αλάτι , το πιπέρι και το μαϊντανό.
  5. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το περιεχόμενο να βράσει για 15 λεπτά περίπου.
  6. Αφού ετοιμαστεί η σούπα την βγάζω από την εστία και με το ραβδομπλέντερ την πολτοποιώ.
  7. Σερβίρω αμέσως στα πιάτα γαρνίροντας το κάθε ένα, με μια κουταλιά της σούπας γαλοτύρι στη μέση και 2-3 φέτες μανιτάρι. Ραντίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω αμέσως συντροφιά με φρυγανισμένο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Κοκκινιστές φακές σούπα

 

Το κλασικό μας όσπριο οι κοκκινιστές φακές σούπα αποτελούν το πιο αγαπητό στην κατηγορία του φαγητό. Μας ζεσταίνει και μας χορταίνει τον χειμώνα ενώ παράλληλα έχει υψηλή διατροφική αξία.

Προαιρετικά μπορούμε να συμπληρώσουμε στο τέλος το ξύδι καθώς και τη φέτα (25%) με το μαϊντανό για γαρνίρισμα στο πιάτο μας.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
2 - 3 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ φακές (αν είναι με το κιλό, τις καθαρίζω)
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, σε φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ½ κγ κύμινο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • λίγο ξύδι, προαιρετικά
  • φέτα για γαρνίρισμα, προαιρετικά
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο, προαιρετικά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τις φακές, σκεπάζω με νερό και σε δυνατή ένταση τις βράζω για 5 λεπτά. Στραγγίζω τα όσπρια και επαναλαμβάνω τη διαδικασία για μια ακόμα φορά.
  2. Ζεσταίνω στο σκεύος 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω για ένα λεπτό το κρεμμύδι και το καρότο.
  3. Προσθέτω τον πελτέ, τις ντομάτες, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τον κύβο των λαχανικών και τελευταίες τις στραγγισμένες φακές.
  4. Σκεπάζω με νερό, να καλύπτει τα υλικά 2 εκ περίπου, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω τις φακές να βράσουν για 45 λεπτά. Ανά διαστήματα ανακατεύω απαλά και αν χρειαστεί νερό συμπληρώνω.
  5. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, δοκιμάζω κι αν οι φακές έχουν βράσει (έχουν μαλακώσει, όχι να έχουν λιώσει, εξαρτάται από το είδος τους), προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας για τελευταία φορά.
  6. Αφαιρώ τα φύλλα δάφνης και σερβίρω αμέσως.
  7. Γαρνίρω σε κάθε πιάτο με λίγο ξύδι (προαιρετικά), θρυμματισμένη φέτα, μαϊντανό ψιλοκομμένο και συνοδεύω με φρέσκο ψωμί και ρέγκα αν επιθυμώ.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Gazpacho και
νηστίσιμο σκορδόψωμο

 

Τέλειο πρώτο πιάτο ή ελαφρύ γεύμα, γεμάτο φρεσκάδα με τα αρώματα της όμορφης γειτονιάς της Μεσογείου.

Η κρύα Ισπανική ντοματόσουπα δροσίζει τους κάτοικους της ζεστής Ανδαλουσίας και συνοδεύεται με ολόφρεσκο ζεστό ψωμί.

Νηστίσιμο σκορδόψωμο χωρίς βούτυρο με όλη την νοστιμιά και το άρωμα του σκόρδου, ζεστό και μυρωδάτο μόλις βγει από το φούρνο.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
4

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ( ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΜΟΝΗ ):
30 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

Για το gazpacho:

  • 6 ντομάτες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι κρύο νερό
  • 1 φέτα ψωμί λίγο μπαγιάτικο( ή στην τοστιέρα ) και βρεγμένο στο νερό για 20 λεπτά
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 2 κ. σ. ξύδι 
  • 1 κ. σ. ντοπατοπελτέ
  • ½ μέτριο αγγούρι
  • ½ κ. γ. κύμινο
  • 1 κ. γ. πιπέρι
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • μαύρες ελιές, κρεμμυδάκι, πιπεριά, αγγούρι, ελαιόλαδο και δυόσμο για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Για το σκορδόψωμο:

  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • μια χούφτα μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ μπαγκέτα
  • 100 ml ελαιόλαδο
     

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξω τη σούπα, βάζω όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάω μέχρι να γίνει ένας ομοιογενείς πολτός.
  2. Μεταφέρω το μίγμα σε ένα μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 15 – 20 λεπτά.
  3. Για το σκορδόψωμο κόβω διαγώνια την μπαγκέτα μου όχι όμως πλήρως ώστε να παραμείνουν ενωμένες οι φέτες.
  4. Σε ένα μπολ βάζω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το λιωμένο σκόρδο και το ελαιόλαδο. Προσθέτω το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύω όλα τα υλικά.
  5. Βάζω κουταλιές της σούπας από το μίγμα ανάμεσα στις φέτες της μπαγκέτας.
  6. Τυλίγω το ψωμί με αλουμινόχαρτο αφού πρώτα πασπαλίσω το υπόλοιπο μίγμα πάνω του.
  7. Το ψήνω στο φούρνο στους 180* C για 10 λεπτά και έπειτα ανοίγω το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Τι θα φτιάξω για την Ανάσταση: παραδοσιακή μαγειρίτσα, αρνάκι με πατάτες στο φούρνο και γλυκό με γιαούρτι

 

Την βραδιά της Ανάστασης μετά την εκκλησία κάνουμε ένα από τα πιο σημαντικά οικογενειακά τραπέζια της χρονιάς. Παραδοσιακά φαγητά και αγαπημένα πρόσωπα γιορτάζουμε όλοι μαζί.

 


Παραδοσιακή σούπα μαγειρίτσας

Το πρώτο πιάτο πάντα αποτελείται από τη μαγειρίτσα. Η ιδιαίτερη αυτή σούπα που απολαμβάνουμε μόνο μια φορά το χρόνο, προετοιμάζει το στομάχι μετά τη νηστεία για ένα πλούσιο δείπνο.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
7 – 8 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 αρνίσια συκωταριά 600 – 700 γρ
  • ένα κεφάλι και λαιμό αρνιού
  • 1 φυσικό ζωμό βοδινού (τζελ)
  • 4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • την καρδιά ενός μαρουλιού, χοντροκομμένη
  • 2 κ. σ. γεμάτες βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 90 γρ ρύζι καρολίνα
  • το χυμό ενός λεμονιού
  • 2 αυγά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω το κεφάλι με το λαιμό και τα βάζω σε μια βαθιά κατσαρόλα να βράσουν για 30 – 40 λεπτά. Στραγγίζω και μετράω το ζουμί( αυτό μπορώ να το έχω κάνει από την προηγούμενη μέρα).
  2. Πλένω τη συκωταριά, αφαιρώ τα λίπη της και την ζεματάω σε βραστό νερό για 5 – 6 λεπτά για να σφίξει.
  3. Την βγάζω, την αφήνω να κρυώσει λίγο και την κόβω σε μικρά κομματάκια.
  4. Ζεσταίνω το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρω τα κρεμμύδια για ένα λεπτό και  τη συκωταριά αφήνω για άλλο ένα. Προσθέτω 5 κούπες(1200 ml ) από τον ζωμό κρέατος μαζί με τον φυσικό ζωμό βοδινού( τζελ ), αλάτι και πιπέρι.
  5. Αφού βράσουν για 15 λεπτά ρίχνω το άνηθο στην κατσαρόλα, σκεπάζω με το καπάκι, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω για 20 λεπτά.
  6. Βάζω τώρα το ρύζι, το μαρούλι και αφήνω για 10  λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
  7. Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την ανακατεύω απαλά να κρυώσει ελαφρά.
  8. Φτιάχνω το αυγολέμονο χτυπώντας απαλά δύο αυγά με το χυμό ενός λεμονιού. Ρίχνω κουταλιές της σούπας μια μια στο αυγολέμονο μέχρι γεμίσει το μπολ. Τότε παίρνω δυο κουταλιές της σούπας από το αυγολέμονο και το αδειάζω στην κατσαρόλα αναμιγνύοντας το με την υπόλοιπη σούπα. Αδειάζω όλο το αυγολέμονο και ανακατεύω καλά.
  9. Σερβίρω αμέσως γαρνίροντας από πάνω με άνηθο.

Πασχαλινό αρνί με λεμονάτες πατάτες στο φούρνο

Αναστάσιμο τραπέζι χωρίς αρνί, δεν γίνεται. Στην πιο απλή εκδοχή του, το αρνί ψήνεται στο φούρνο μαζί με ζουμερές λεμονάτες πατάτες που παίρνουν όλη τη γλύκα από το κρέας

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
7 - 8 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2,5 κιλά αρνί σπάλα με μπροστινό μπούτι
  • 8 μεγάλες πατάτες
  • το χυμό δύο λεμονιών
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στεγνώνω το αρνί( αν έχει υγρά, αίματα ) ταμπονάροντας το με χαρτί κουζίνας.
  2. Το ραντίζω με μπόλικο αλάτι, με πιπέρι και από τις δύο πλευρές και το βάζω πάνω στη σχάρα.
  3. Κόβω τις πατάτες στα τέσσερα( κυδωνάτα )στο ταψί, τις λαδώνω, ρίχνω αλάτι, πιπέρι και το χυμό των λεμονιών. Τις ανακατεύω καλά τα πάνε όλα τα υλικά παντού.
  4. Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200*C τοποθετώντας στη μέση του φούρνου τη σχάρα με το αρνί και στην κατώτερό μέρος το ταψί με τις πατάτες.
  5. Μετά από μισή ώρα αναποδογυρίζω το κρέας να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά και ανακατεύω απαλά τις πατάτες.
  6. Μετά από 1 ώρα και 35 λεπτά βγάζω τη σχάρα με το αρνί που έχει ψηθεί, βάζω το φούρνο στον αέρα και μεταφέρω το ταψί στην μέση του φούρνου για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα οι πατάτες ανακατεύοντας ελαφρά.
  7. Σερβίρω αμέσως( μπορώ να τα διατηρήσω ζεστά αφήνοντας τα μέσα στο κλειστό αλλά ζεστό φούρνο με μια κουτάλα στην πόρτα του για να φεύγουν οι υδρατμοί).

Ελαφρύ γλυκό ψυγείου με γιαούρτι

Μετά από ένα γεμάτο δείπνο, με πολλά πιάτα και φυσικά πολλά γλυκά χρειαζόμαστε ένα ελαφρύ γλυκό για να κλείσουμε την βραδιά μας. 

Γιαουρτένιο γλυκό με απαλή γεύση ανανά και τραγανά αμύγδαλα είναι ιδανικό να καθαρίσει τον ουρανίσκο μας. Δροσερό και ανοιξιάτικο.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ:
4 - 5 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
4 – 5 ΩΡΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ στραγγιστό γιαούρτι

  • 1 μικρή κονσέρβα( 565 γρ )ανανά
  • 2 συσκευασίες( 200γρ ) ζελέ ανανά
  • 1 συσκευασία( 100γρ ) ζελέ λεμόνι
  • λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα, κομμένα στη μέση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Διαλύω το ζελέ ανανά σε 480 ml ζεστό νερό. Μόλις διαλυθεί όλο προσθέτω 240 ml κρύο σιρόπι ανανά( από την κονσέρβα) και 480 ml κρύο νερό, ανακατεύοντας καλά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με το σύρμα να μαλακώσει και ρίχνω μέσα το ζελέ ανανά.
  3. Αφού βρέξω και στραγγίξω το πυρέξ ή το ταψί με νερό, βάζω μέσα το μίγμα και το βάζω στο ψυγείο. Όταν περάσουν 10 - 15 λεπτά προσθέτω 2 φέτες ανανά που έχω κόψει κομματάκια. Αφήνω στο ψυγείο για άλλα 15 – 20 λεπτά.
  4. Φτιάνω το ζελέ λεμόνι βάζοντας σε ένα μπολ τη σκόνη και διαλύοντας την σε 240 ml ζεστό νερό. Προσθέτω άλλα 360 ml κρύο νερό ανακατεύω καλά και ρίχνω προσεκτικά το ζελέ με μια κουτάλα βαθιά πάνω από το μίγμα γιαουρτιού.
  5. Βάζω μέσα τις ροδέλες ανανά και πασπαλίζω με τα αμύγδαλα.
  6. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο προσεκτικά να παγώσει καλά για 4 – 5 ώρες.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ!

* Βραχιόλι από Koko Di Alma


Γιουβαρλάκια αυγολέμονο:
η απόλυτη σούπα του χειμώνα

 

Μετά τις γιορτές και το έντονο φαγοπότι που έχει προηγηθεί χρειαζόμαστε ένα ήπιο φαγητό να ηρεμίσει το στομάχι μας. Ο χειμώνας τρίζει τα μυτερά του δόντια και το κρύο έχει γίνει τσουχτερό, γι΄ αυτό έχουμε ανάγκη από ένα ζεστό και χορταστικό γεύμα.

 

 

Τα παραδοσιακά μας γιουβαρλάκια είναι η τέλεια λύση για αυτή την περίοδο, μαλακώνοντας την καρδιά και την κοιλιά μας. Τα αγαπάμε μεγάλοι και μικροί και είναι ιδανικό για τους μήνες αυτούς που διανύουμε.

Λευκή, λεμονάτη σούπα που μέσα της βουτάνε αφράτα μικρά γιουβαρλάκια παρέα με λίγα καρότα και άνηθο που την εμπλουτίζει όχι μόνο σε χρώμα αλλά και με την μοναδική του γεύση. Άλλοι προτιμάνε περισσότερα και άλλοι λιγότερα γιουβαρλάκια ένα όμως είναι σίγουρο, ότι αυτό το φαγητό το λατρεύουν όλοι!


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 - 8

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 - 45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ

 

ΥΛΙΚΑ (33 ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ)

  • 600 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μικρό κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή ή ½ κανονική ντομάτα, ξυσμένη μόνο την ψίχα
  • 75 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 λίτρα βραστό νερό
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. φυτικό βούτυρο
  • 1 κύβο ζωμό βοδινού
  • 1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 130 γρ. ρύζι γλασέ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ. σ. γεμάτη αλεύρι

Για το αυγολέμονο:

  • 1 αυγό, χωριστά ασπράδι - κρόκος
  • χυμό ½ - 1 λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ με τον κιμά ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την ψίχα της ντομάτας, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και αναμιγνύω όλα τα υλικά καλά με τα χέρια μου.
  2. Πλάθω μπαλίτσες μικρές, διαμέτρου 3 εκ. περίπου.
  3. Στην κατσαρόλα με 3 λίτρα βραστό νερό προσθέτω το ελαιόλαδο, το φυτικό βούτυρο, το ζωμό βοδινού, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα καρότα, το άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
  4. Αφήνω να βράσει για 5 λεπτά και το ξαφρίζω με ένα κουτάλι απομακρύνοντας τον αφρό από την επιφάνεια. Το αφήνω να βράσει για άλλα 35 λεπτά περίπου με μισόκλειστο το καπάκι της κατσαρόλας σε μέτρια - δυνατή φωτιά.
  5. Όταν τα γιουβαρλάκια έχουν ψηθεί – βράζω ένα και το κόβω τη μέση, πρέπει να είναι άσπρο το χρώμα του – βάζω ένα ποτήρι με 1 κ. σ. κρύο νερό που μέσα του διαλύω 1 κ. σ. αλεύρι. Μόλις διαλυθεί καλά το ρίχνω μέσα στη σούπα σε διάφορα σημεία – όχι όλο μαζί – και ανακατεύω απαλά με την κουτάλα και ανακινώντας την κατσαρόλα ώστε να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια μέσα.
  6. Αφήνω άλλα 5 λεπτά στη φωτιά να ψηθεί το αλεύρι, κατεβάζω και αφήνω ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας να κρυώνει η σούπα.
  7. Ετοιμάζω το αυγολέμονο ανακατεύοντας σε ένα μικρό μπολ τον κρόκο με το λεμόνι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω το ασπράδι να αφρατέψει (να γίνει σχεδόν μαρέγκα) και ενώνω τα δύο μίγματα. 
  8. Παίρνω λίγο λίγο ζουμί από την επιφάνεια της σούπας και το προσθέτω στο αυγολέμονο. Μόλις γεμίσει σχεδόν το μπολ αρχίζω την αντίθετη διαδικασία, παίρνω κουταλιές του μίγματος αυγολέμονο – σούπα και τις ενώνω με τη ζεστή σούπα, ανακατεύοντας καλά με την κουτάλα.
  9. Δοκιμάζω για να προσθέσω αν χρειαστεί αλάτι, πιπέρι ή λεμόνι.
  10. Σερβίρω αμέσως. 

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ!


ΣΟΥΠΑ ΤΡΑΧΑΝΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ

ΣΟΥΠΑ ΤΡΑΧΑΝΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ

Αυτή η παραδοσιακή σούπα τραχανά διαθέτει απίστευτο άρωμα και γεύση, αφού εμπλουτίζεται με ντόπιο απάκι καπνιστό, λαχανικά, κρίθινη κουλούρα και φυσικά τριμμένο ανθότυρο.