ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΟ

Γεμιστά ορφανά με αμύγδαλο

H Maggi με προσκαλεί να διαλέξω την αγαπημένη συνταγή της μαμάς μου, και να την κάνω αλλιώς. Κι επειδή το αγαπημένο μου φαγητό ήταν τα ΓΕΜΙΣΤΑ, θα το κάνω αλλιώς ξεκινώντας τη δική μου παράδοση στην κουζίνα.

Θα φτιάξω ορφανά γεμιστά με αμύγδαλο χοντροκομμένο, που μου δίνει την αίσθηση του κρέατος που λείπει αλλά και τις πρωτεΐνες του, συμπληρώνοντας τη γεύση του παιδικού μου φαγητού.

Με τους κύβους MAGGI λαχανικών ενισχύω τη γεύση του λαδερού Ελληνικού φαγητού της μαμάς μου, που είναι γεμάτο αναμνήσεις.


ΑΤΟΜΑ:

6 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

75 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 5 ντομάτες

  • 4 κολοκυθάκια στρογγυλά

  • 3 πράσινες στρογγυλές πιπεριές

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 1 κύβο MAGGI λαχανικών

  • 2 ντομάτες τριμμένες

  • 100 γρ ρύζι καρολίνα

  • 100 γρ ρύζι parboiled

  • 70 γρ ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα

  • 6 - 7 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 1 κγ κύμινο

  • 1 κγ βασιλικό, ψιλοκομμένο

  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • ½ κγ πιπέρι

  • λίγη ζάχαρη

  • λίγη τριμμένη φρυγανιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω όλα τα λαχανικά. Κόβω ένα καπάκι από τις ντομάτες από το κάτω μέρος (όχι από το κοτσάνι), με ένα κουταλάκι αδειάζω τα σπόρια τους σε ένα μπολ και τις βάζω μπρούμυτα (με το άνοιγμα προς τα κάτω) στο ταψί.

  2. Όμοια κόβω ένα καπάκι από κάθε κολοκυθάκι και με ένα κουτάλι αδειάζω την ψίχα τους σε ένα άλλο μπολ και τα βάζω κι αυτά μπρούμυτα στο ταψί.

  3. Τις πιπεριές, τις κόβω το καπάκι (από το κοτσάνι) και αδειάζω και πετάω τα σπόρια τους. Τις ξεπλένω με νερό και τις βάζω κι αυτές με τον ίδιο τρόπο στο ταψί.

  4. Ψιλοκόβω τη γέμιση από τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια με ένα μαχαίρι.

  5. Βάζω μια κατσαρόλα με νερό στην εστία να βράσει. Προσθέτω ½ κγ αλάτι και ζεματάω τα κολοκυθάκια μέσα με μια κουτάλα κρατώντας τα μέσα για 5 λεπτά. Τα βγάζω και τα βάζω πίσω στο ταψί.

  6. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 4 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω σε αυτό το κρεμμύδι για 2 λεπτά.

  7. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια αφήνοντάς τα για 2 λεπτά και ρίχνω τη γέμιση των κολοκυθιών να εξατμιστούν τα υγρά τους.

  8. Συνεχίζω με τις τριμμένες ντομάτες και τη γέμιση τους μαζί με 120 ml νερό.

  9. Για να ενισχύσω τη φυσική γεύση όλων των συστατικών του φαγητού βάζω ένα κύβο MAGGI λαχανικών. Στους κύβους MAGGI τα λαχανικά αποξηραίνονται και κλείνονται μέσα σ’ ένα μικρό κύβο και απελευθερώνουν τη γεύση τους μέσα στο φαγητό.

  10. Βάζοντας κύβο δεν χρειάζεται η προσθήκη αλατιού.

  11. Ρίχνω όλα τα καρυκεύματα και τα αρωματικά δηλαδή πιπέρι και κύμινο καθώς και ψιλοκομμένο μαϊντανό και βασιλικό.

  12. Αφήνω την κατσαρόλα να βράσει για 4 λεπτά, την κατεβάζω από την εστία, προσθέτω τα αμύγδαλα, ανακατεύω και σκεπάζω με το καπάκι.

  13. Παίρνω τις ντομάτες από το ταψί και πασπαλίζω στο εσωτερικό τους μια πρέζα αλάτι και ζάχαρη και έπειτα τις γεμίζω με τη γέμιση (δεν τις γεμίζω μέχρι πάνω αφήνω ένα περιθώριο γιατί το ρύζι θα φουσκώσει όταν ψηθούν).

  14. Με ένα κουτάλι γεμίζω εσωτερικά τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές και τα βάζω πίσω στο ταψί.

  15. Καλύπτω όλα τα λαχανικά με τα καπάκια τους, τα ραντίζω από πάνω με 2-3 ΚΣ ελαιόλαδο και βάζω 80 ml νερό στο ταψί.

  16. Τέλος πασπαλίζω με λίγη φρυγανιά τα καπάκια από τις ντομάτες και βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 15 λεπτά (στην κατώτερη σχάρα). Μετά από 45 λεπτά σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί, και συνεχίζω το ψήσιμο.

  17. Βγάζω το φαγητό από το φούρνο, το αφήνω να σταθεί 10 λεπτά πριν σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

  • Η συνταγή έγινε σε συνεργασία με τη MAGGI GREECE #kyvoimaggi


Aγκινάρες αλά πολίτα

Αγκινάρες αλά πολίτα, τα λαδερό φαγητό της άνοιξης, γεμάτο λαχανικά μας κρατάει χορτάτους για ώρες και μαζί με φρέσκο ψωμί στην λεμονάτη σάλτσα του γίνεται χαμός.

Οι φρέσκιες αγκινάρες της εποχής με ενέπνευσαν για τη σημερινή συνταγή, με τα γλυκά λαχανικά, το ντόπιο ελαιόλαδο και δεμένη σάλτσα του.

Κάθε πιάτο έχει μεγάλη ποικιλία από αγκινάρες, αρακά, καρότα, πατάτα κι όλα αυτά λουσμένη με την πλούσια λεμονάτη σάλτσα του.


ΑΤΟΜΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ & 50 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 6 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στα δύο

  • 450 γρ αρακά, κατεψυγμένο ή φρέσκο καθαρισμένο

  • 5 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

  • 2 πατάτες, κομμένες

  • χυμό 2 λεμονιών

  • 1 ΚΣ αλεύρι, για τις αγκινάρες

  • 2 ολόκληρα λεμόνια, για τις αγκινάρες

  • 2 κγ κόρν φλάουρ

  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 5-6 ΚΣ ελαιόλαδο

  • ½ κγ αλάτι

  • 1/8 κγ πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αρχικά καθαρίζω τις αγκινάρες αφαιρώντας με ένα μαχαίρι τα φύλλα τους. Ενδιάμεσα με μια κούπα λεμονιού, λεμονιάζω την αγκινάρα γιατί οξειδώνετε γρήγορα και μαυρίζει.

  2. Όσο φτάνω προς το κέντρο δηλαδή την καρδιά της, τα φύλλα είναι πιο τρυφερά και βγαίνουν πολλά μαζί.

  3. Εκεί θα δω τα μαλλιά της αγκινάρας τα οποία βγάζω με το μαχαίρι, κόβοντας τα κωνικά προς το κέντρο της.

  4. Έπειτα καθαρίζω τον υπόλοιπο κορμό της (εκεί που έβγαλα τα φύλλα, να φύγουν τα πράσινα, ξερά κομμάτια) μέχρι και το κοτσάνι.

  5. Αν είναι μεγάλη η αγκινάρα την κόβω στα δύο κάθετα και την βάζω μέσα σε μεγάλο μπολ που έχω προετοιμάσει με νερό, χυμό 2 λεμονιών και 1 ΣΚ αλεύρι. Σκεπάζω ανάποδα με ένα μικρό πιάτο για να μην προεξέχουν οι αγκινάρες από το νερό και μαυρίσουν.

  6. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρω σε αυτή τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά σε δυνατή ένταση.

  7. Προσθέτω τα καρότα και μετά από 2 λεπτά ρίχνω λίγο βραστό νερό (να καλυφθούν μέχρι τη μέση), μειώνω την ένταση της εστίας σε μέτρια, και τα αφήνω να βράσουν για 15 λεπτά.

  8. Βάζω τις αγκινάρες, συμπληρώνοντας νερό αν χρειάζεται, να βράσουν για 10 λεπτά και προσθέτω τον αρακά αφήνοντα τον άλλα 15 λεπτά.

  9. Τελευταίες μπαίνουν οι πατάτες (κομμένες στα δύο ή τρία ανάλογα το μέγεθος τους) με το άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι, τα αφήνω μέχρι να βράσουν οι πατάτες να τις τσιμπάω να έχουν μαλακώσει, θα χρειαστούν περίπου 25 λεπτά.

  10. Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σε ένα ποτηράκι διαλύω σε χυμό 1 ½ λεμονιού το κόρν φλάουρ και το ρίχνω διάσπαρτα στην κατσαρόλα ανακινώντας την από τα αυτιά και ανακατεύοντας απαλά με την κουτάλα.

  11. Βάζω την κατσαρόλα πίσω στην εστία (δοκιμάζω και αν είναι καλό το λεμόνι και το αλάτι, διαφορετικά προσθέτω) και αφήνω να βράσει το φαγητό για 2 λεπτά.

  12. Βγάζω το φαγητό από την εστία, το αφήνω να «σταθεί» για 10 λεπτά και σερβίρω παρέα με φρέσκο ψωμί.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Λαμπριάτικο μπουρέκι χωρίς φύλλο

Ένα μπουρέκι χωρίς φύλλο, για όλους εμπνευσμένο από το Κρητικό κολοκυθομπούρεκο. Με φέτα, κολοκύθια, πατάτες και άρωμα φρέσκου δυόσμου μπορεί να συνοδεύσει το Πασχαλινό κρεατινό τραπέζι μας.

Φυσικά στέκεται άξια και σαν κυρίως πιάτο στο καθημερινό μας γεύμα, είναι πλήρες, γευστικό και νοστιμότατο.

Ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί στην τραγανή, τυρένια κρούστα του με τα λαχανικά να εναλλάσσονται με τη θρυμματισμένη φέτα ΔΩΔΩΝΗ;


ΑΤΟΜΑ:

12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

90 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

120 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ κολοκυθάκια καθαρισμένα

  • 600 γρ πατάτες, καθαρισμένες

  • 1 χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένο

  • 600 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ, θρυμματισμένη

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για πασπάλισμα

  • ελαιόλαδο

Για το κουρκούτι:

  • 200 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ

  • 80 γρ αλεύρι

  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 100 γρ τριμμένο ανάμεικτο τυρί ΔΩΔΩΝΗ, για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω τα κολοκυθάκια στο μαντολάτο, τα βάζω σε ένα μπολ προσθέτω αλάτι, πιπέρι, αλεύρι και τα ανακατεύω καλά.

  2. Όμοια κόβω τις πατάτες, τους ρίχνω αλάτι, πιπέρι, αλεύρι και ανακινώ.

  3. Λαδώνω το πυρίμαχο σκεύος μου (20x32 εκ) και απλώνω μια στρώση με κολοκυθάκια που καλύπτουν λίγο το ένα το άλλο και αφού τα έχω τινάξει καλά να φύγει η περίσσεια αλευριού.

  4. Θρυμματίζω με 100 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ και δυόσμο.

  5. Συνεχίζω με τις πατάτες, φέτα ΔΩΔΩΝΗ και δυόσμο.

  6. Επαναλαμβάνω όμοια τις στρώσεις για άλλες δύο φορές.

  7. Σε ένα μπολάκι φτιάχνω ένα χυλό με το γάλα, το ελαιόλαδο και το αλεύρι και το ρίχνω ομοιόμορφα πάνω στο μπουρέκι.

  8. Τέλος πασπαλίζω με τριμμένα ανάμεικτα τυριά ΔΩΔΩΝΗ.

  9. Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C για 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα, μειώνω τη θερμοκρασία στους 180*C και συνεχίζω το ψήσιμο για περίπου 45 λεπτά ακόμα. Μόλις πάρει χρώμα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και το αφήνω μέχρι το τέλος.

  10. Βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει για 30 λεπτά πριν σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Μανιτάρια & κουνουπίδι τηγανιτά με νηστίσιμη σως αϊόλι

Τραγανά τηγανιτά μανιτάρια και κουνουπίδι βουτηγμένα σε νηστίσιμη σως αιόλι για να απολαμβάνουμε τη σαρακοστή στο τραπέζι μας.

Μια ιδιαίτερη σως με κάσιους που μπορεί να συνοδεύσει και τα λαχανικά μας, σε άλλους συνδυασμούς ακόμα και όλο το χρόνο.

Γιατί και η νηστεία έχει τις λιχουδιές της!


ΑΤΟΜΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για το κουρκούτι:

  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 ΚΣ κόρν φλάουρ

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 πρέζα πιπέρι

Για τηγάνισμα:

  • 150 ml σόδα

  • 200 γρ φρέσκα μανιτάρια, τεμαχισμένα

  • ½ κουνουπίδι, σε μπουκέτα

Για τη σως αϊόλι:

  • 125 γρ ωμά κάσιους

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 2 κγ μουστάρδα Dijon

  • ¼ κγ αλάτι

  • 1 πρέζα πιπέρι

  • χυμό ½ λεμονιού

  • 3-4 ΚΣ νερό

  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με το κόρν φλάουρ, το αλάτι και το πιπέρι.

  2. Σε ένα μπολ ρίχνω τη σόδα.

  3. Βουτάω λίγα λίγα τα μανιτάρια με τα μπουκέτα κουνουπιδιού πρώτα στη σόδα, έπειτα στο κουρκούτι και στη συνέχεια στο τηγάνι με το λάδι να έχει ζεσταθεί καλά. Δεν βάζω πολλά μαζί για να μην πέσει η θερμοκρασία.

  4. Αφήνω να τηγανιστούν και να πάρουν χρώμα γυρίζοντας τα περίπου 5 λεπτά.

  5. Τα στραγγίζω και τα βγάζω σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.

  6. Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα.

  7. Αφού έχω μουλιάσει σε ζεστό νερό τα κάσιους για 30 λεπτά, τα στραγγίζω και τα βάζω στο μούλτι. Προσθέτω το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και 1 ΚΣ νερό.

  8. Τα πολτοποιώ καλά να γίνουν σαν κρέμα προσθέτοντας σταδιακά όσο νερό χρειαστεί για να αποκτήσει βελούδινη υφή.

  9. Δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω έξτρα λεμόνι.

  10. Σερβίρω σε μπολάκι και βουτάω κάθε μανιτάρι ή κουνουπίδι στη σως για να δοκιμάσω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Φτιάξε σπιτικούς κύβους λαχανικών

Τώρα μπορούμε να έχουμε σπιτικούς κύβους λαχανικών έτοιμους στο ψυγείο ή την κατάψυξη για να τους χρησιμοποιήσουμε όταν τους χρειαστούμε.

Από αγνά λαχανικά, νόστιμοι για όλα τα φαγητά μας γρήγορα και απλά.


ΑΤΟΜΑ:

60 ΚΥΒΟΙ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ & 45 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κολοκυθάκια

  • 2 καρότα

  • 1 πράσο

  • 2 κλωνάρια σέλινο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα 4

  • 2 κλωνάρια μαϊντανό

  • 3 κλωνάρια άνηθο

  • 120 ml ελαιόλαδο

  • 1lt νερό

  • 1 ΚΣ αλάτι

  • 1 κγ κουρκουμά

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1 ΚΣ κόκκους πιπεριού

  • 2 σκελίδες σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω όλα τα λαχανικά, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, το πράσο, το σέλινο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το άνηθο τέλος ρίχνω τα υγρά, το ελαιόλαδο και νερό (περίπου 1 λίτρο) να σκεπάζει οριακά τα λαχανικά.

  2. Προσθέτω το αλάτι και τον κουρκουμά.

  3. Σε μια γάζα τοποθετώ τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και τις σκελίδες σκόρδου, τα κλείνω σε πουγκί και τα βυθίζω στην κατσαρόλα.

  4. Ανοίγω την ένταση σε δυνατή και όταν αρχίζει ο βρασμός τη μειώνω σε μέτρια, αφήνοντας τα λαχανικά να βράσουν και να μαλακώσουν για 30 λεπτά.

  5. Με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ τα πολτοποιώ (ή του μπλέντερ) και τα βάζω πίσω στην εστία να βράσουν για άλλη μια ώρα (μέχρι να μειωθεί το ύψος του υγρού στο μισό).

  6. Βγάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου.

  7. Γεμίζω με αυτό παγοκύστες και τις βάζω στην κατάψυξη για μια νύχτα. Την επόμενη τις μεταφέρω σε σακούλα κατάψυξης και τις διατηρώ εκεί για 3-4 μήνες.

  8. Μπορώ να κρατήσω από το μείγμα σε κλειστό βάζο στο ψυγείο για 4 μέρες ή να το σκεπάσω με ελαιόλαδο και να μείνει για 1 μήνα (όταν χρειαστώ παίρνω ένα κγ από αυτό).

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΥΣ!


Μελιτζανόπιτα: η πίτα του καλοκαιριού

 

Μελιτζανόπιτα, γλυκιά με μπόλικη φέτα και τραγανό χωριάτικο φύλλο είναι η πίτα του καλοκαιριού.

Σπιτικό φύλλο με ελαιόλαδο και σουσάμι, που μέσα του κρύβει το γλυκό λαχανικό μαζί με σάλτσα ντομάτας και μπόλικο κρεμμύδι. Οι κατακόκκινες πιπεριές χωρίζουν τη γέμιση στη μέση και κυβάκια φέτας προσθέτουν την αλμύρα τους στην πίτα.

Γιατί και το καλοκαίρι έχει τις δικές του πίτες και είναι ισάξιες των χειμερινών.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1 ΩΡΑ &  30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ &  15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 45 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 3 – 4 ντομάτες, χωρίς σπόρια, κομμένες σε κυβάκια
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 2 ΚΣ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ φέτα, σε κυβάκια
  • 100 γρ γραβιέρα τριμμένη

Για το φύλλο:

  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 240 ml νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 550 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις (+ έξτρα για άνοιγμα του φύλλου)
  • λίγο σουσάμι, για πασπάλισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω τις μελιτζάνες και τις πιπεριές Φλωρίνης, τα στεγνώνω και τα βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί.
  2. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 230*C μέχρι να μαλακώσουν (τις πιπεριές για 15 - 20 λεπτά και τις μελιτζάνες για 30 - 40 λεπτά περίπου).  Τις βγάζω από το φούρνο, τις αφήνω να κρυώσουν λίγο, με ένα μαχαίρι χαράσσω κατά μήκος τη μια πλευρά τους και αφαιρώ τις φλούδες τους.
  3. Κόβω τις μελιτζάνες σε κομματάκια, τις βάζω σε σουρωτήρι (πλαστικό ή ανοξείδωτο με γάζα, να μην ακουμπάνε απευθείας σε αυτό) με ένα μπολ από κάτω και τις αφήνω για 30 λεπτά να στραγγίξουν τα υγρά τους.
  4. Σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλι ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια. Προσθέτω το σκόρδο και τις ντομάτες, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας (περίπου 10 λεπτά). Βγάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ, στραγγίζω τις μελιτζάνες και τις ρίχνω σε αυτό, προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό, τη γραβιέρα και τα 2/3 από τη φέτα. Σε ένα μπολάκι χτυπάω τα αυγά και τα προσθέτω στο μείγμα, κρατώντας λίγο από το μείγμα για την επάλειψη της πίτας. Ανακατεύω καλά.
  6. Για το φύλλο σε ένα μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο, το νερό, το αλάτι και αφού προσθέσω το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι, το ρίχνω σταδιακά στο μπολ. Ανακατεύω και όταν το μείγμα αρχίζει να γίνεται σκληρό συνεχίζω με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζω και την αφήνω 10 λεπτά να ξεκουραστεί (στο ψυγείο).
  7. Την πλάθω σε φρατζολάκι και κόβω το 60%, σκεπάζω την υπόλοιπη στο μπολ. Ανοίγω σε αλευρωμένη επιφάνεια το φύλλο ξεκινώντας πάντα από το κέντρο προς τα έξω. Μεταφέρω τη ζύμη στο ταψί (που έχω λαδώσει) διαστάσεις 20x30 εκ, τη στρώνω να ακουμπάει καλά στον πάτο και να καλύπτει τα τοιχία. Με ένα πιρούνι την τρυπάω.
  8. Ρίχνω τη μίση γέμιση φροντίζοντας να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια και απλώνω από πάνω τις πιπεριές Φλωρίνης. Βάζω και την υπόλοιπη γέμιση και πασπαλίζω τη φέτα που είχα κρατήσει από πάνω, πιέζοντας απαλά να μην εξέχει από τη γέμιση.
  9. Ανοίγω το υπόλοιπο φύλλο και σκεπάζω την πίτα. Κόβω τη ζύμη που περισσεύει από τα τοιχία και κλείνω περιμετρικά το φύλλο. Χαράσσω τα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι και αφού αραιώσω με ένα 1 κγ νερό το χτυπημένο αυγό που είχα κρατήσει, το αλείφω με αυτό όλη την πίτα.
  10. Πασπαλίζω με σουσάμι και νερό τη βάζω στην κατώτερη σχάρα του φούρνου και ψήνω στους 200*C για 1 ώρα και 15 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά βάζω στον αέρα για να πάρει χρώμα.
  11. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει για 15 – 20  λεπτά πριν σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Ρολάκια λαχανικών στο φούρνο

 

Καλοκαιρινά ζουμερά λαχανικά στο φούρνο γεμιστά με τυρί και αρωματική σάλτσα ντομάτας να τα σκεπάζει.

Μια διαφορετική εκδοχή για τα λαχανικά που είναι η ιδανική περίοδος να τα εκμεταλλευτούμε στο καθημερινό φαγητό μας.

Νόστιμο, γεμάτο αρώματα τις εποχής να γεμίζει το τραπέζι μας.
 

 

 

ΑΤΟΜΑ:
8 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 μελιτζάνες
  • 4 κολοκυθάκια
  • λίγο ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 800 γρ ντομάτες τριμμένες
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ½ κγ θυμάρι, αποξηραμένο

Για τη γέμιση:

  • 400 – 450 γρ ξινή μυζήθρα
  • 100 γρ κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο,  λιωμένη
  • 1 ΚΣ φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό

Για γαρνίρισμα:

  • 50 γρ κεφαλοτύρι (ή παρμεζάνα) τριμμένο
  • φρέσκα φύλλα δυόσμου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζω ελαφρά και τις αφήνω σε ένα πιάτο για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τις βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί, μαζί με τα κομμένα κολοκυθάκια, τα  αλείφω με ελαιόλαδο και ψήνω, στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο σους 200*C για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά (να μην είναι τελείως ψημένα). Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν.
  2. Για τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο, σοτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό, προσθέτω το σκόρδο αφήνω για ½ λεπτό και ρίχνω τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά. Την βγάζω από την εστία και την αφήνω να κρυώσει λίγο.
  3. Στη γέμιση σε ένα βαθύ πιάτο σπάω την ξινή μυζήθρα με ένα πιρούνι, προσθέτω κεφαλοτύρι, σκόρδο, δυόσμο, αυγό και ανακατεύω καλά τα υλικά.
  4. Βάζω στο πυρέξ μια στρώση από τη σάλτσα ντομάτας να καλυφθεί ο πάτος του. Έπειτα παίρνω μια μια τις φέτες των λαχανικών, εναλλάξ τα κολοκυθάκια και τις μελτζάνες και αφού βάλω στη μια άκρη από 1 κγ από τη γέμιση τυριού, τα ρολάρω και τα τοποθετώ περιμετρικά στο σκεύος από έξω προς το κέντρο.
  5. Τα σκεπάζω με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζω με έξτρα κεφαλοτύρι και ψήνω στο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200*C για 20 – 25 λεπτά.
  6. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 15 λεπτά να κρυώσει, μπορώ να γαρνίρω με φρέσκα φύλλα δυόσμου και σερβίρω το φαγητό.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Υγιεινά μπιφτέκια με παντζάρι, κόκκινα φασόλια και βρώμη

 

Σήμερα φτιάχνω λίγο διαφορετικά μπιφτέκια λαχανικών, με παντζάρι, κόκκινα φασόλια και βρώμη, υγιεινά, ελαφριά, πεντανόστιμα.

Είναι εύκολα και σερβίρονται μαζί με ρύζι ή σαλάτα, ακόμα και σκέτα είναι χορταστικά και στάζουμε μπόλικο λεμονάκι από πάνω που τους ταιριάζει.

Μην διαστάσεις να τα δοκιμάσεις ακόμα και αν σε ξενίζουν κάποια υλικά όπως τα φασόλια και η βρώμη, πραγματικά δεν τα καταλαβαίνεις στη γεύση.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 - 12 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
52 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 2 ωμά παντζάρια, τριμμένα
  • 1 κολοκυθάκι, τριμμένο
  • 3 καρότα, τριμμένα
  • 2-3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 400 γρ κόκκινα φασόλια, βρασμένα σε κονσέρβα, στραγγισμένα
  • 100 γρ βρώμη
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 ΚΣ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τρίβω τα λαχανικά και αφού ζεστάνω σε δυνατή φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι 1 ΚΣ ελαιόλαδο σοτάρω για ένα λεπτό το κρεμμύδι, προσθέτω το σκόρδο και αφήνω για άλλο ένα λεπτό.
  2. Ρίχνω όλα τα λαχανικά, το κολοκυθάκι, τα καρότα και τα παντζάρια, ανακατεύω καλά και τα αφήνω για 20 λεπτά να κατεβάσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Εναλλακτικά μπορώ να τα βάλω σε στραγγιστήρι, να τα αλατίσω ελαφρά αφήνοντάς τα για 1 ώρα να κατεβάσουν τα υγρά τους και έπειτα να τα πιέσω καλά (δες ΕΔΩ).
  3. Στο μούλτι βάζω τη βρώμη με τα φασόλια και τα αλέθω καλά. Προσθέτω τα αυγά και χτυπάω για τελευταία φορά.
  4. Ρίχνω το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τα λαχανικά από το τηγάνι, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και ανακατεύω.
  5. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  6. Βγάζω από το ψυγείο και τα πλάθω σε μεγάλα μπιφτέκια.
  7. Ζεσταίνω μια γκριλιέρα (ή τηγάνι) με μια πρέζα ελαιόλαδο, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και βάζω ανά 4 τα μπιφτέκια. Αφήνω 2-3 λεπτά και γυρίζω από την άλλη πλευρά για τον ίδιο χρόνο. Όμοια συνεχίζω με τα υπόλοιπα.
  8. Σερβίρω μαζί με φέτες λεμονιού. 
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Συνταγή εμπνευσμένη από τον Donal Skenah


Σαλάτα με καρότο, παντζάρι, μήλο και σάλτσα με ταχίνι

video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

 

Όσο ο καιρός ζεσταίνει, θέλουμε και πιο δροσερές γεύσεις.
Σαλάτα με καρότο, παντζάρι, μήλο και σάλτσα ταχίνι μας οδηγεί στο καλοκαίρι υγιεινά, χορταστικά και νόστιμα.

Τι περισσότερο θέλεις από μια σαλάτα; Να γίνετε εύκολα, γρήγορα και να σε ικανοποιεί γευστικά, να θέλεις να την τρως συνέχεια.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
6 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 παντζάρι, τριμμένο 
  • 2 καρότα, τριμμένα 
  • 2 χούφτες baby σπανάκι
  • 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • λίγους σπόρους κολοκύθας
  • ½  μήλο, σε φέτες

Για τη σάλτσα:

  • 100 ml ταχίνι
  • 2 ΚΣ ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 ΚΣ μέλι
  • 80 ml νερό χλιαρό
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 κγ τζίντζερ σκόνη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεφλουδίζω και κόβω τα καρότα και το παντζάρι με τον τρίφτη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τα καρότα, το παντζάρι, το σπανάκι, τον μαϊντανό και ανακατεύω.
  3. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύω καλά όλα τα υλικά της σάλτσας.
  4. Ραντίζω τη σάλτσα πάνω στη σαλάτα και ανακατεύω.
  5. Γαρνίρω με το μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες και κολοκυθόσπορους.
  6. Σερβίρω αμέσως.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Μανιταρόσουπα χωρίς τύψεις

 

Μανιταρόσουπα για σήμερα, ζεστή, πανεύκολη και χωρίς τύψεις που μπορούμε να απολαύσουμε χουχουλιασμένοι τις κρύες μέρες.

Πλήρες γεύμα, με το γαλοτύρι στο πιάτο να προσθέτει τη δροσερή υπόξινη νότα του και μας κρατάει χορτάτους για ώρες.

Χρησιμοποιώντας προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ είμαστε σίγουροι για την επιτυχία της και το νόστιμο γευστικό αποτέλεσμα.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 50 γρ βούτυρο αγελάδως ΔΩΔΩΝΗ
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 500 γρ λευκά μανιτάρια, σε φέτες
  • 4 ΚΣ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 800 ml φρέσκο γάλα πλήρες ΔΩΔΩΝΗ με 3,5 % λιπαρά
  • 600 ml νερό
  • 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 ½ κγ αλάτι
  • ½ κγ πιπέρι
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό, κομμένο
  • 1 ΚΣ γαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ, για γαρνίρισμα
  • μαϊντανό, για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε δυνατή φωτιά λιώνω το βούτυρο και σοτάρω τα κρεμμύδια για 1 λεπτό. Προσθέτω τα σκόρδα και το σέλερι αφήνοντας τα για άλλο 1 λεπτό.
  2. Ρίχνω τα μανιτάρια, ανακατεύω ανά διαστήματα αφήνοντας να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αφαιρώ λίγα μανιτάρια και τα κρατάω για γαρνίρισμα των πιάτων.
  3. Ραντίζω το αλεύρι και το αφήνω να καβουρδιστεί για ½ λεπτό.
  4. Συνεχίζω ρίχνοντας το φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ, το νερό, τον κύβο λαχανικών, το αλάτι , το πιπέρι και το μαϊντανό.
  5. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το περιεχόμενο να βράσει για 15 λεπτά περίπου.
  6. Αφού ετοιμαστεί η σούπα την βγάζω από την εστία και με το ραβδομπλέντερ την πολτοποιώ.
  7. Σερβίρω αμέσως στα πιάτα γαρνίροντας το κάθε ένα, με μια κουταλιά της σούπας γαλοτύρι στη μέση και 2-3 φέτες μανιτάρι. Ραντίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω αμέσως συντροφιά με φρυγανισμένο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Κοκκινιστές φακές σούπα

 

Το κλασικό μας όσπριο οι κοκκινιστές φακές σούπα αποτελούν το πιο αγαπητό στην κατηγορία του φαγητό. Μας ζεσταίνει και μας χορταίνει τον χειμώνα ενώ παράλληλα έχει υψηλή διατροφική αξία.

Προαιρετικά μπορούμε να συμπληρώσουμε στο τέλος το ξύδι καθώς και τη φέτα (25%) με το μαϊντανό για γαρνίρισμα στο πιάτο μας.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
2 - 3 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ φακές (αν είναι με το κιλό, τις καθαρίζω)
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, σε φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ½ κγ κύμινο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • λίγο ξύδι, προαιρετικά
  • φέτα για γαρνίρισμα, προαιρετικά
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο, προαιρετικά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τις φακές, σκεπάζω με νερό και σε δυνατή ένταση τις βράζω για 5 λεπτά. Στραγγίζω τα όσπρια και επαναλαμβάνω τη διαδικασία για μια ακόμα φορά.
  2. Ζεσταίνω στο σκεύος 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω για ένα λεπτό το κρεμμύδι και το καρότο.
  3. Προσθέτω τον πελτέ, τις ντομάτες, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τον κύβο των λαχανικών και τελευταίες τις στραγγισμένες φακές.
  4. Σκεπάζω με νερό, να καλύπτει τα υλικά 2 εκ περίπου, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω τις φακές να βράσουν για 45 λεπτά. Ανά διαστήματα ανακατεύω απαλά και αν χρειαστεί νερό συμπληρώνω.
  5. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, δοκιμάζω κι αν οι φακές έχουν βράσει (έχουν μαλακώσει, όχι να έχουν λιώσει, εξαρτάται από το είδος τους), προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας για τελευταία φορά.
  6. Αφαιρώ τα φύλλα δάφνης και σερβίρω αμέσως.
  7. Γαρνίρω σε κάθε πιάτο με λίγο ξύδι (προαιρετικά), θρυμματισμένη φέτα, μαϊντανό ψιλοκομμένο και συνοδεύω με φρέσκο ψωμί και ρέγκα αν επιθυμώ.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Κορμός με κουνουπίδι και τυριά

 

Κορμός λαχανικών με κουνουπίδι, πατάτα και τυριά για να εμπλουτίσουμε το τραπέζι μας με τα λαχανικά του χειμώνα.

Ιδανικό για αυτή την περίοδο μετά τις γιορτές και για μικρή αποτοξίνωση από την κρεατοφαγία που προηγήθηκε. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ μπουκέτα κουνουπιδιού
  • 450 γρ πατάτες
  • 150 γρ μοτσαρέλα ή άλλο μαλακό τυρί σε κυβάκια
  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 40 γρ φρυγανιά τριμμένη + έξτρα για πασπάλισμα
  • 70 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο + έξτρα για πασπάλισμα
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω καλά και βάζω τις πατάτες με τη φλούδα σε ένα κατσαρολάκι, τις σκεπάζω με νερό και τις βάζω να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζω από τη φωτιά και από το νερό και τις αφήνω να κρυώσουν για 10 λεπτά. Τις ξεφλουδίζω και τις λιώνω με ένα πιρούνι.
  2. Κόβω τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι, τα βάζω σε μπολ με νερό και ξύδι για 10 λεπτά. Ξεβγάζω καλά με νερό και τα βάζω σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 10 λεπτά, μόλις μαλακώσουν τα βγάζω, τα αφήνω να κρυώσουν και τα λιώνω με το πιρούνι.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάω το αυγό με αλάτι και πιπέρι να αφρατέψει. Προσθέτω το τριμμένο κεφαλοτύρι, τη φρυγανιά και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας.
  4. Βάζω το πολτοποιημένο κουνουπίδι με τις πατάτες και τα κυβάκια μοτσαρέλας.
  5. Προετοιμάζω μια φόρμα 11 x 24 εκ με λαδόκολλα και ρίχνω το μείγμα μέσα. πιέζω με τη σπάτουλα ή τη ράχη του κουταλιού να συμπιέσω το μείγμα χωρίς κενά.
  6. Πασπαλίζω με έξτρα κεφαλοτύρι και φρυγανιά και το βάζω στο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200*C για 20 λεπτά. Μόλις χρυσαφίσει η επιφάνεια του είναι έτοιμο, το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και το βγάζω από τη φόρμα στην πιατέλα.
  7. Αφήνω να κρυώσει τελείως και κόβω σε φέτες.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!

* Την φόρμα μπορείς να την βρεις εδώ  http://amzn.to/2CMjp2Q


Χορτοκαλίτσουνα – Τα Κρητικά χορτοπιτάκια

 

Τα χορτοκαλίτσουνα αποτελούν τα Κρητικά χορτοπιτάκια, τηγανιτά, τραγανά από έξω με ζουμερά αρωματικά χόρτα εσωτερικά.

Γίνονται με τα πιο απλά υλικά τόσο η ζύμη όσο και η γέμιση με χόρτα και αρωματικά του νησιού.

Στην γλυκιά εκδοχή τους κάνουμε τα μυζηθροπιτάκια που μπορείς να τα δεις ΕΔΩ.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
70 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΓΑΝΗΣΜΑΤΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, στεγνό
  • 2 ματσάκια μάραθα, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο πράσο, χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι καυκαλίθρες, ψιλοκομμένο
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κγ αλάτι
  • ½ κγ πιπέρι

Για τη ζύμη:

  • 185 ml νερό χλιαρό
  • ½ πρέζα αλάτι
  • 1 ΚΣ ρακί ή χυμό ½ λεμονιού
  • 350 γρ αλεύρι σκληρό
  • ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά. Σοτάρω τα κρεμμύδια και τα πράσα για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτω 250 ml νερό, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνω το σπανάκι. Σκεπάζω την κατσαρόλα κι αφήνω μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.
  3. Συνεχίζω με το μάραθο, το μαϊντανό, το άνηθο, τι καυκαλίθρες, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Ανακατεύω και αφήνω να βράσουν μέχρι τα κοτσάνια να μαλακώσουν.
  5. Αν χρειαστεί νερό συμπληρώνω ενδιάμεσα.
  6. Βγάζω από τη φωτιά, στραγγίζω τα υγρά που έχουν μείνει και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.
  7. Για τη ζύμη σε ένα μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό, με το αλάτι και τη ρακί και ανακατεύω.
  8. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας να δημιουργηθεί μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  9. Την κόβω σε 4 κομμάτια και αρχίζω να την ανοίγω με τον πλάστη. Ξεκινάω από την πιο παχιά ρύθμιση το βάζω 2 φορές και έπειτα συνεχίζω μια-μια προς την πιο λεπτή (μέχρι το 6 αν το 7 είναι το ελάχιστο). Κάθε φορά πασπαλίζω τη ζύμη με αλεύρι για να μην κολλάει, δημιουργώντας τελικά μια λεπτή, σκληρή ζύμη.
  10. Την απλώνω και τοποθετώ κατά μήκος της μιας πλευράς της, ανά διαστήματα 1 ΚΣ από τη γέμιση.
  11. Με ένα πινέλο περνάω με νερό τη ζύμη στην άκρη της ζύμης και ανάμεσα από τη γέμιση.
  12. Γυρίζω τη ζύμη κατά μήκος της άλλης πλευράς και σκεπάζω τη γέμιση.
  13. Κλείνω τη γέμιση με το φύλλο πιέζοντας να κολλήσει καλά και αφαιρώντας τον αέρα.
  14. Τα τοποθετώ πάνω σε πετσέτα κουζίνας στο ταψί αφού πρώτα την έχω ραντίσει με αλεύρι.
  15. Αφού τα βάζω στη σειρά, τα σκεπάζω με μια δεύτερη πετσέτα κουζίνας μέχρι να τα τελειώσω όλα.(Αν θέλω μπορώ να τα βάλω στην κατάψυξη σε αυτό το στάδιο και να τα τηγανίσω άλλη στιγμή).
  16. Ζεσταίνω ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή ένταση και τηγανίζω όσα χορτοπιτάκια χωράνε μαζί. Τα αφήνω για 4-5 λεπτά, μόλις πάρει χρώμα η μια πλευρά τους, τα γυρίζω και από την άλλη.
  17. Τα βγάζω πάνω σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Σουφλέ λαχανικών με μπέικον

 

Αφράτο, θεϊκό, γαλλικό σουφλέ λαχανικών, με τραγανό μπέικον που σου «γαργαλάει» τη μύτη και τις αισθήσεις. Δες πώς θα το πετύχεις πανεύκολα με 5 tips από εμένα και φυσικά τις εστίες Bosch

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
3 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κολοκυθάκια
  • 3 φέτες μπέικον
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. αλεύρι
  • 125 ml γάλα ζεστό
  • 2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 50 γρ. γκούντα τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα με βραστό, αλατισμένο νερό βάζω τα κολοκυθάκια να βράσουν για 20 λεπτά. Τα βγάζω και τα πολτοποιώ στον πολυκόφτη.
  2. Σε ένα τηγάνι σοτάρω το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό για 2 λεπτά περίπου.
  3. Στην κουζινομηχανή χτυπάω τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
  4. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά λιώνω το βούτυρο. Προσθέτω το αλεύρι και το καβουρδίζω για ένα λεπτό. Ρίχνω σταδιακά το ζεστό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσει πυκνότητα το μείγμα.
  5. Βγάζω από τη φωτιά και συμπληρώνω με τους κρόκους, το τυρί, τα κολοκυθάκια και το πιπέρι.
  6. Ενώνω το μείγμα με τη μαρέγκα μαλακά και σε δόσεις με μια σπάτουλα μαρίζ.
  7. Τέλος, γαρνίρω με κομματάκια μπέικον.
  8. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 20 λεπτά σε ατομικά πυρέξ.
  9. Όταν τα βγάλω από τον φούρνο, πρέπει η επιφάνειά τους να ταλαντεύεται και σερβίρω αμέσως.


TIPS:

• Στη σάλτσα «ρου», καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά το αλεύρι
• Ρίχνουμε απαλά το ζεστό γάλα
• Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια ένα, ένα
• Προσθέτουμε τη μαρέγκα σε δόσεις
 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Bosch Home


Βούτυρο αμυγδάλου

 

Φτιάξε μόνος σου εύκολα και γρήγορα σπιτικό βούτυρο αμυγδάλου που μοσχοβολάει.

Δώσε προσοχή σε #3 tips και με βοηθό το δυνατό κόφτη της κουζινομηχανής Bosch θα έχεις βελούδινη υφή και δεν θα ξανααγοράσεις ποτέ πια έτοιμο.

 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ αμύγδαλα ωμά, ανάλατα
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 κγ λάδι καρύδας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καβουρδίζω τα αμύγδαλα στο τηγάνι στις εστίες με τη λειτουργία perfect fry.
  2. Βάζω τα αμύγδαλα με το αλάτι στον κόφτη της κουζινομηχανής και ξεκινάω να τα αλέθω σταδιακά.
  3. Συνεχίζω τη διαδικασία για περίπου 15-20 λεπτά.
  4. Ανά διαστήματα σταματάω το μηχάνημα και αποκολλάω από τα τοιχία το μείγμα.
  5. Στην αρχή το μείγμα θα μοιάζει σαν αλεύρι αμυγδάλου όμως στην συνέχεια οι ξηροί καρποί θα απελευθερώσουν τα έλαια τους και θα δημιουργήσουν μια μάζα που θα οδηγήσει στο τέλος σε κρεμώδη μορφή.
  6. Για έξτρα υφή προς το τέλος προσθέτω το λάδι καρύδας και χτυπάω ακόμη μια φορά.
  7. Το αποθηκεύω σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο και κρατάει ως ένα μήνα.

TIPS:

• Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα

• Αλέθουμε σταδιακά

• Αποκολλάμε το μείγμα από τα τοιχία
 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Bosch Home


Λαζάνια στο φούρνο

 

Η τυρένια μπεσαμέλ στα λαζάνια με τα λαχανικά στο φούρνο, αποτελεί το κατάλληλο καμουφλάζ για να δελεάσει ακόμα κι αυτούς που δεν αγαπούν τα λαχανικά να το δοκιμάσουν.

Πραγματικά ένα φαγητό για όλη την οικογένεια που κρύβει μέσα του νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά.

Τα λαζάνια οριοθετούν τη γέμιση ενώ η σάλτσα ντομάτας προσθέτει την κατάλληλη υγρασία που χρειάζεται να έχει εσωτερικά το φαγητό. 
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ λαζάνια
  • 1 μελιτζάνα σε ροδέλες
  • 4 – 5 κολοκυθάκια σε ροδέλες
  • 500 γρ λευκά μανιτάρια τεμαχισμένα
  • ελαιόλαδο
  • 360 γρ τριμμένο ρεγκάτο, γραβιέρα, ένταμ (μαλακά τυριά)

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 1 – 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • 2 ΚΣ θυμάρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 120 γρ βούτυρο
  • 90 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 840 ml γάλα ζεστό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, τα αλατίζω και τα βάζω για τουλάχιστον 1 ώρα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά τους.
  2. Ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τις ροδέλες της μελιτζάνας, μέχρι να μαλακώσουν κι από τις δύο πλευρές.
  3. Όμοια συνεχίζω και με τα κολοκυθάκια.
  4. Κόβω τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρω κι αυτά στο τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
  5. Για να φτιάξω την σάλτσα ντομάτας, σε μια κασταρόλα, ζεσταίνω 1 -2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για ένα λεπτό.
  6. Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω και ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και το αλάτι.
  7. Ανακατεύω όλα τα υλικά, χαμηλώνω τη θερμοκρασία σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και την αφήνω να βράσει για 10 – 15 λεπτά.
  8. Για την μπεσαμέλ λιώνω σε δυνατή φωτιά το βούτυρο. Πασπαλίζω το αλεύρι και το αφήνω ανακατεύοντας διαρκώς να καβουρδιστεί για 1 λεπτό.
  9. Ρίχνω λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια πλούσια πυκνή μπεσαμέλ.
  10. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τριμμένο τυρί.
  11. Για να φτιάξω το φαγητό απλώνω τη μισή μπεσαμέλ στον πάτο του πυρέξ.
  12. Από πάνω καλύπτω με μια στρώση λαζάνια.
  13. Τα σκεπάζω με τη μισή δόση της σάλτσας ντομάτας.
  14. Απλώνω τις ροδέλες της μελιτζάνας, έπειτα του κολοκυθιού και τέλος τα μανιτάρια.
  15. Σειρά έχουν τα τριμμένα τυρία.
  16. Συνεχίζω με δεύτερη στρώση λαζάνια και όμοια από πάνω σάλτσα ντομάτας – μελιτζάνα -κολοκυθάκια – μανιτάρια – τυριά.
  17. Τρίτη στρώση με τα λαζάνια και τα σκεπάζω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  18. Ραντίζω με έξτρα τριμμένο τυρί.
  19. Ψήνω στου φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 220*C για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η μπεασαμέλ.
  20. Αφήνω να κρυώσει για 15 λεπτά πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Ατομικό crumble μήλου

 

Τώρα με τα πιο αρωματικά μήλα φτιάξε φανταστικό crumble μήλου ατομικό, έτοιμο σε λίγα λεπτά με την γεύση της κανέλας, της σταφίδας και του τραγανού καρυδιού να τρελαίνουν τον ουρανίσκο σου.

Το θες για πρωινό; Κάνει! Το θες για σνακ; Κάνει! Το θες για μεταμεσονύχτιο γλυκάκι; Πάλι κάνει!

Θα γίνει η συνήθεια του χειμώνα και σε υγιεινή εκδοχή που θα βρεις στην παρένθεση στα υλικά.

Μπορείς να το φτιάξεις στη φλιτζάνα, σε μπολ ή για μεγαλύτερη ποσότητα απλά πολλαπλασιάζεις τη συνταγή και το βάζεις σε πυρέξ.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
1 ΑΤΟΜΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
2 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
4 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
6 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μήλο κομμένο σε κυβάκια
  • ½ ΚΣ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ΚΣ καστανή ζάχαρη ή λεπτή κρυσταλλική (ή ζάχαρη καρύδας ή μέλι)
  • 1 ΚΣ νερό
  • 1 ΚΣ σταφίδες (προαιρετικά)
  • 1 ΚΣ καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
  • ¼ κγ κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το crumble:

  • 3 ΚΣ βρώμη (ή αλεύρι)
  • 1 ΚΣ καστανή ζάχαρη ή λεπτή κρυσταλλική (ή ζάχαρη καρύδας ή μέλι)
  • 1 ΚΣ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κγ κανέλα
  • 2 ΚΣ βούτυρο λιωμένο (ή λάδι καρύδας λιωμένο ή ηλιέλαιο)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω όλα τα υλικά, το μήλο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, τα καρύδια. Τέλος ρίχνω το νερό.
  2. Βάζω το μείγμα σε μια φλιτζάνα και το ψήνω είτε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στη μέγιστη ένταση () ή στον κανονικό φούρνο στον αέρα στους 230*C για 8 – 10 λεπτά.
  3. Στο ίδιο μπολ με πριν, φτιάχνω το μείγμα του crumble με τη βρώμη, τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα και ανακατεύω. 
  4. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο ανακατεύοντας να υγραθούν τα όλα υλικά. 
  5. Βάζω το crumble πάνω από τα μισοψημένα μήλα στη φλιτζάνα, πιέζοντας με τη ράχη του κουταλιού πρώτα τα μήλα.
  6. Πίσω για ψήσιμο πάλι για άλλα 3 λεπτά στα μικροκύματα και άλλα 6 -8 λεπτά στον φούρνο στους 200*C.
  7. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει πρώτα λίγο (προαιρετικά ανοίγω με το κουτάλι μια εσοχή στο crumble για να μπορέσει να βγει η θερμότητα από το μήλο πιο γρήγορα).
  8. Ιδανικά σερβίρω μαζί με μια μπάλα παγωτό από πάνω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Λαχανικά στο φούρνο

 

Παιχνιδιάρικα λαχανικά στο φούρνο που κάθονται πάνω σε αρωματική σάλτσα ντομάτας και ενώνονται με μαλακό λιωμένο τυράκι. Ξεγελάνε μικρούς και μεγάλους τρώγοντας ποικιλία λαχανικών.

Η σάλτσα ντομάτας προσθέτει υγρασία στα λαχανικά και τα μαστιχωτά τυριά τη νοστιμιά τους. Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία να μην τρώμε όλα τα λαχανικά μας!

Καθένας μπορεί να δημιουργήσει τον συνδυασμό των λαχανικών που προτιμάει.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ντομάτα σε ροδέλες
  • 2 κόκκινες γλυκιές πιπεριές σε ροδέλες
  • 1 μελιτζάνα σε ροδέλες
  • 100 γρ μαλακό τυρί (γραβιέρα, ένταμ, μοτσαρέλα) σε μικρές φέτες
  • 1 κολοκυθάκι σε ροδέλες
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • βασιλικό για γαρνίρισμα, προαιρετικά

Για τη σάλτσα:

  • ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη ή λιωμένη
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • 35 γρ κεφαλοτύρι (σκληρό τυρί) τριμμένο
  • 1 ΚΣ βασιλικό ψιλοκομμένο

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για την σάλτσα ντομάτας ζεσταίνω 1 ΚΣ στην κατσαρόλα και σοτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω και ρίχνω την ντομάτα που έχω αναμίξει μαζί με το πελτέ.
  3. Συμπληρώνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο μαζί με ¼ κγ αλάτι και 1 πρέζα πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 15 περίπου λεπτά. Όταν ετοιμαστεί, την κατεβάζω από τη φωτιά ρίχνω ½ κγ ρίγανη και 1 ΚΣ βασιλικό.
  4. Κόβω τα λαχανικά σε ροδέλες, τα πασπαλίζω με αλάτι, ρίγανη και ελαιόλαδο, ανακατεύοντας τα καλά.
  5. Σε ένα στρογγυλό ή οβάλ πυρέξ ή φόρμα (26-28εκ) αλείφω λίγο ελαιόλαδο, απλώνω τη σάλτσα ντομάτας και από πάνω πασπαλίζω το τριμμένο κεφαλοτύρι.
  6. Για να βάλω τα λαχανικά παίρνω μια φέτα από τη μελιτζάνα – ντομάτα – πιπεριά – τυρί και τα βάζω πάνω στη σάλτσα. Συνεχίζω όμοια μέχρι να ολοκληρωθεί η περίμετρος του σκεύους.
  7. Στην μικρότερη εσωτερική περίμετρο βάζω από μια φέτα κολοκυθάκι – καρότο – τυρί και συνεχίζω μέχρι να κλείσει ο κύκλος, συνεχίζοντας και εσωτερικά γεμίζοντας το ταψί.
  8. Ραντίζω από πάνω έξτρα αλάτι και ρίγανη και το ψήνω στο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για περίπου μία ώρα.
  9. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρω μαζί με φρέσκο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


3 συνταγές για μπάρες δημητριακών

 

Με το ξεκίνημα της χρονιάς βάζουμε στόχους για ποιο υγιεινή διατροφή.

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν το τέλειο σνακ, πρωινό για μικρούς και μεγάλους καθώς μπορούμε όλοι να τις πάρουμε μαζί μας.

Νόστιμες, χωρίς καθόλου ζάχαρη, σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων μπορούμε κάθε φορά να δοκιμάζουμε κάποια διαφορετική.

Γρήγορες, εύκολες, φτιάχνονται σε λίγα μόλις λεπτά, χορταστικές και θρεπτικές για τον οργανισμό μας.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 


Μπάρες δημητριακών με σοκολάτα και φουντούκια

Η σοκολατένια εκδοχή που τρελαίνει τα παιδιά, γεμάτη όμως φυτικές ίνες και βιταμίνες που θα τα κρατήσει χορτάτα για ώρα.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 75 γρ νιφάδες βρώμης
  • 40 γρ φουντούκια
  • 2 κγ κακάο
  • 45 γρ κομματάκια κουβερτούρας
  • 13 χουρμάδες
  • 2 ΚΣ μέλι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά να μαλακώσουν.
  2. Σε ένα ταψί απλώνω τις νιφάδες βρώμης και τα φουντούκια, τα ψήνω στους 180*C για 15 λεπτά, να καβουρδιστούν, μόλις σκουρύνει το χρώμα τους και μυρίσουν, τους βγάζω.
  3. Αποφλοιώνω τα φουντούκια με τη βοήθεια μια πετσέτας κουζίνας ή χαρτί κουζίνας και τα χοντροκόβω (δες εδώ πως βγάζω το φλούδι από τα φουντούκια).
  4. Σε ένα μπολ αναμιγνύω πρώτα τα στερεά υλικά, τις καβουρδισμένες νιφάδες βρώμης, τα φουντούκια, το κακάο, και τα κομματάκια σοκολάτας.
  5. Στραγγίζω καλά τους χουρμάδες και τους πολτοποιώ στο μούλτι μαζί με το μέλι.
  6. Προσθέτω στο μπολ και την πάστα των χουρμάδων ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί να ενωθούν.
  7. Σε μια ορθογώνια φόρμα 14x10 εκ, καλυμμένη με λαδόκολλα ρίχνω και απλώνω το μείγμα.
  8. Με τη ράχη του κουταλιού πιέζω καλά την βάση να συμπιεστούν τα υλικά.
  9. Βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστο 30 λεπτά.
  10. Κόβω σε κομμάτια και αποθηκεύω για 1 εβδομάδα στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.
     

Μπάρες δημητριακών με φυστικοβούτυρο

Οι λάτρεις του φυστικοβούτυρου, αυτές τις μπάρες θα τις λατρέψουν.
Με έντονη γεύση και τραγανά κομμάτια φυστικιών που σε κάνουν να μην θέλεις να τελειώσει ποτέ.
 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 75 γρ νιφάδες βρώμης
  • 40 γρ φυστίκια αράπικα, καβουρδισμένα, αποφλοιωμένα
  • 2 ΚΣ ηλιόσπορους
  • 130 γρ φυστικοβούτυρο
  • 1 ΚΣ ελ