Χριστουγεννιάτικες μαρέγκες

 

Μαρέγκες σε χριστουγεννιάτικα σχέδια που μπορούν να έχουν άπειρες χρήσεις, από αυτόνομα γλυκάκια και γλειφιτζούρια μέχρι διακοσμητικά για τούρτες και για το σπίτι.

Με λίγα μόλις υλικά μπορούμε να δημιουργήσουμε μαγικά αποτελέσματα και να μας μεταφέρουν στον μαγικό κόσμο των γιορτών.

Μας δίνουν ακόμα λύσεις για χριστουγεννιάτικα παζάρια και μικρές εκπλήξεις για τα παιδιά που μαγεύονται από τα σχέδια τους.
 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ (4 μέτρια αυγά) ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ κγ crème of tartar – κρεμόριο ή χυμό λεμονιού
  • 300 γρ ζάχαρη
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας ή τζέλ, προαιρετικά
  • ζαχαρωτά για διακόσμηση, προαιρετικά
  • κομματάκια σοκολάτας για διακόσμηση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω την ζάχαρη σε λαδόκολλα στο ταψί και τη ζεσταίνω στον φούρνο στους 180*C για 6 - 7 λεπτά. Προσέχω να μην λιώσει και καραμελώσει, θέλω απλά να μαλακώσει.
  2. Εν τω μεταξύ προετοιμάζω το μπολ του μίξερ και τον αναδευτήρα καθαρίζοντας τα καλά με λίγο ξύδι ώστε να μην έχων κανένα υπόλειμμα λίπους.
  3. Χτυπάω τα ασπράδια στο μίξερ σε μέτρια ένταση μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Ρίχνω την crème of tartar συνεχίζοντας το χτύπημα.
  5. Βγάζω από το φούρνο τη ζάχαρη και την προσθέτω σταδιακά κουταλίες - κουταλίες στη μαρέγκα δυναμώνοντας την ένταση.
  6. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να πιάνω το μείγμα και να μην νιώθω τους κόκκους της ζάχαρης.
  7. Όταν έχει γίνει μια πλούσια, αφράτη, γυαλιστερή, λεία μαρέγκα είναι έτοιμη.
  8. Ανάλογα τα σχέδια που θέλω να δημιουργήσω την χρωματίζω με πάστα ζαχαροπλαστικής.
  9. Για να φτιάξω τον Άγιο Βασίλη αρχικά βάζω στο κορνέ τη λευκή μαρέγκα, κόβω την άκρη σε διάμετρο 1,5 – 2 εκ και κρατώντας κάθετα το κορνέ πάνω σε λαδόκολλα πιέζω μέχρι να γίνει η διάμετρος που θέλω κι έπειτα συνεχίζω σηκώνοντας το κορνέ. Όταν θέλω να σταματήσω, δεν πιέζω πια και σηκώνω το κορνέ. Έπειτα για τον σκούφο του χρωματίζω ροζ τη μαρέγκα σε ένα μπολ και τέλος προσθέτω λίγο χρώμα ακόμα το οποίο δεν ανακατεύω ώστε να μείνει έντονο σε κάποια σημεία. Όμοια μεταφέρω σε κορνέ με το ίδιο στόμιο και πιέζω πάνω στις λευκές μαρέγκες που έκανα πριν. Βάζω μια σταγόνα κουβερτούρας στη λευκή μαρέγκα για να δημιουργήσω τη μύτη του Αγίου.
  10. Για να φτιάξω χριστουγεννιάτικα δέντρα χρωματίζω τη μαρέγκα πράσινη και βάζω στο κορνέ μύτη χοντρή με άστρο. Ξεκινώ να κάνω κύκλο στο ταψί σηκώνοντας προς τα πάνω έπειτα το κορνέ για να φτιάξω το ύψος του δέντρου. Διακοσμώ με ζαχαρωτά.
  11. Τέλος μπορώ να δημιουργήσω χριστουγεννιάτικα δέντρα γλειφιτζούρια με μαρέγκες και να τα στολίζω κι αυτά με ζαχαρωτά.
  12. Ψήνω στο φούρνο στους 120*C στις αντιστάσεις ή στους 100*C στον αέρα για 2 ώρες και έπειτα κλείνω το φούρνο και αφήνω τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα στο φούρνο για άλλες 2 ώρες περίπου.
  13. Έτοιμες για να διακοσμήσω ή να τις χρησιμοποιήσω όπου επιθυμώ.
  14. Μπορώ να τις τυλίξω σε φακελάκια από ζελοφάν για να τα προσφέρω δώρο ή σε παζάρια ή να τα στολίσω στην πιατέλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!