Αρνάκι με γιαούρτι στη γάστρα

 

Το απόλυτο χειμωνιάτικο φαγητό, Κρητικό αρνάκι με γιαούρτι στη γάστρα που κάνει ακόμα και τους πιο δύσπιστους να τους τρέχουν τα σάλια. Το βελούδινο γιαούρτι με τη ζουμερή ντομάτα και το λιωμένο τυράκι σκεπάζουν το μαλακό κρέας κι όλα αυτά αχνιστά σερβίρονται με φρέσκο ψωμάκι στο τραπέζι.

Εύκολο αλλά πεντανόστιμο αυτό το αρνί θα το ζηλέψουν πολλοί!

Αποθήκευσε το κι αν αντέξεις να μην το φτιάξεις μέχρι τις γιορτές, τότε τα Χριστούγεννα, απόλαυσε το μαζί με τους αγαπημένους σου.
 


FB-Αρνί-με-γιαούρτι-στη-γάστραIMG_3519_2.jpg

 

ΑΤΟΜΑ:
6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ κιλό αρνί μπούτι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τέσσερα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • χυμό 1 λεμονιού
  • 500 γρ πλήρες στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ
  • 70 γρ γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ, τριμμένη
  • 1 ντομάτα, σε ροδέλες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω το κρέας και το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας.
  2. Το τοποθετώ πάνω σε σχάρα με το ταψί από κάτω και ανοίγω οπές σε διάφορα σημεία με το μαχαίρι. Βάζω στις τρύπες τα κομμένα σκόρδα.
  3. Πασπαλίζω με αλάτι (αρκετό), πιπέρι, θυμάρι και ραντίζω με ελαιόλαδο.
  4. Είτε με ένα πινέλο είτε με τα χέρια αλείφω καλά τα υλικά.
  5. Όμοια επαναλαμβάνω κι από την άλλη πλευρά.
  6. Ρίχνω στο ταψί ένα ποτήρι νερό και το βάζω στο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200*C για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  7. Βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
  8. Αφαιρώ όλα τα κόκκαλα, κόβω το αρνί σε μέτρια-μικρά κομμάτια και το βάζω στη γάστρα.
  9. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
  10. Προσθέτω το χυμό ενός λεμονιού, το στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ και ανακατεύω καλά.
  11. Ρίχνω το μείγμα πάνω από το κρέας στη γάστρα, πασπαλίζω με τριμμένη γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ και γαρνίρω με ροδέλες ντομάτας.
  12. Κλείνω τη γάστρα και ψήνω για 30 λεπτά ακόμα, στον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200*C.
  13. Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω παρέα με φρέσκο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ