Κρητική γιαουρτόπιτα

 

Γιορτάζουμε την πρωτομαγιά με Κρητική γιαουρτόπιτα με παγωτό και γλυκό κουταλιού, για σουπερ απόλαυση και γεμιστή με τραγανά ασπρισμένα αμύγδαλα.

Πολύ εύκολη πίτα, με γιαούρτι που κάνει την υφή της βουτυρένια και αμύγδαλα που σπάνε στο στόμα, το ιδανικό επιδόρπιο μετά την ψησταριά που παίρνει φωτιά σήμερα.

Το απόγευμα όταν πλέον ηρεμούμε και απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα παρέα με γιαουρτόπιτα γίνεται πιο γλυκό και απολαυστικό!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 αυγά, χωριστά κρόκοι-ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 300 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 3 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 140 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα στα 4
  • παγωτό βανίλια ή καϊμάκι, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάω το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να μαλακώσουν. Προσθέτω έναν- έναν τους τέσσερις κρόκους χτυπώντας ενδιάμεσα.
  3. Αρωματίζω με το εκχύλισμα βανίλιας και ρίχνω το γιαούρτι ανακατεύοντας με το μίξερ.
  4. Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτω εναλλάξ με τη μαρέγκα στο μίγμα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  5. Τέλος προσθέτω τα αμύγδαλα, ασπρισμένα και κομμένα στα τέσσερα.
  6. Ρίχνω το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα (24 εκ) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στη μεσαία σχάρα.
  7. Μετά τα 45 λεπτά δοκιμάζω με ένα μαχαίρι, αν είναι έτοιμο (το μαχαίρι βγαίνει καθαρό), χρειάζεται ψήσιμο περίπου 1 ώρα.
  8. Αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει, αφαιρώ τη φόρμα και το αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  9. Σερβίρω με μια μπάλα παγωτό και γαρνίρω με λίγο γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!