Εργολάβοι νηστίσιμοι & κλασικοί

 

Το αμυγδαλωτό γλυκό με τα λίγα υλικά τώρα μπορούμε να το φτιάξουμε και σε νηστίσιμη εκδοχή χωρίς να έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τη κανονική.

Αφράτοι, μαστιχωτοί και γίνονται μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Το γλύκισμα που μπορούμε να γευτούμε μαζί με τον καφέ μας ή ακόμα να πάρουμε μαζί μας ή να κεράσουμε. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
18 - 20 ΚΟΜΜΑΤΙΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
8 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 200 γρ άχνη ζάχαρη
  • 90 γρ υγρό από ρεβίθια βρασμένα (νηστίσιμη εκδοχή) ή ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου Δες αναλυτικά ΕΔΩ πως να το φτιάξεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/4 λεμονιού χυμό
  • 1/2 βανιλίνη(σκόνη)
  • 1 σταγόνα εσάνς πικραμύγδαλου(προαιρετικά)
  • λίγο φιλέ αμυγδάλου, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μούλτι βάζω τη μισή ποσότητα άχνης (100 γρ) μαζί με τα αμύγδαλα και τα αλέθω να γίνουν σκόνη (αρχικά χτυπάω δύο φορές στιγμιαία να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια και συνεχίζω χτυπώντας συνεχόμενα μέχρι να γίνουν σκόνη).
  2. Σε ένα μπολ χτυπάω το υγρό από τα βρασμένα ρεβίθια μαζί με 1 πρέζα αλάτι και χυμό 1/4 λεμονιού, μέχρι να αρχίσει να αποκτά όγκο (το ίδιο και αν χρησιμοποιήσω ασπράδια αυγών).
  3. Τότε προσθέτω κουταλιά - κουταλιά την υπόλοιπη άχνη (100 γρ).
  4. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή μιας σφιχτής μαρέγκας (από 3 - 10 λεπτά συνολικά ενώ με τα ασπράδια σε 5 λεπτά).
  5. Ρίχνω τη βανιλίνη και την εσάνς πικραμύγδαλου και χτυπάω για μισό λεπτό ακόμα.
  6. Σταματάω το μίξερ και αρχίζω να προσθέτω σταδιακά το μείγμα άχνης-αμυγδάλου ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ για να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του.
  7. Βάζω το μείγμα σε κορνέ και προετοιμάζω μια λαδόκολλα δημιουργώντας κύκλους διαμέτρου 4 - 4,5 εκ που τοποθετώ ανάποδα στο ταψί.
  8. Με το κορνέ δημιουργώ ροζέτες μέσα στους κύκλους με όλο το μείγμα.
  9. Πασπαλίζω με λίγο φιλέ αμυγδάλου κάθε εργολάβο.
  10. Ψήνω στο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για 8 λεπτά περίπου.
  11. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφί χρώμα στην βάση τους, τους βγάζω από το φούρνο και τους αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τους αποθηκεύσω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΥΣ!