Χαλβάς Φαρσάλων ο ξακουστός

 

Από τους διασημότερους χαλβάδες στην Ελλάδα ο χαλβάς Φαρσάλων οφείλει την ονομασία του, στον τόπο προέλευσής του.

Καραμελένιος, πλούσιος σε καβουρδισμένα αμύγδαλα και διαυγής, ο χαλβάς Φαρσάλων αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του.

Τι κι αν δεν έχεις φτιάξει ακόμα και ίσως φοβάσαι λίγο …νομίζω ήρθε η στιγμή, μόλις δοκιμάσεις θα μετανιώσεις που έχασες τόσο καιρό.

Ας ξεκινήσουμε!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 200 γρ νισεστέ ή κόρν φλάουρ
  • 480 ml νερό
  • 600 γρ ζάχαρη
  • 2 ΚΣ νερό
  • ½ λεμονιού το χυμό
  • 60 ml σπορέλαιο

Για πασπάλισμα:

  • 2 – 3 ΚΣ ζάχαρη

Για γαρνίρισμα:

  • κανέλα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μέτρια φωτιά στο τηγάνι καβουρδίζω τα ασπρισμένα αμύγδαλα για 1 – 2  λεπτά ανακατεύοντας. Μόλις μυρίσουν τα βγάζω από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύω σε 480 ml νερό το νισεστέ με το σύρμα.
  3. Βάζω στην κατσαρόλα 600 γρ ζάχαρη και τη βρέχω με 2 ΚΣ νερό και το χυμό ½ λεμονιού. Δυναμώνω τη φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη πέρνοντας σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  4. Τότε προσθέτω το σπορέλαιο συνεχίζοντας την ανάδευση και στη συνέχεια σταδιακά και προσεκτικά γιατί αφρίζει το διαλυμένο νισεστέ.
  5. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτω τα αμύγδαλα, να ενσωματωθούν και ρίχνω το μείγμα στο ταψί 24x24 εκ (ή 22x30 εκ).
  6. Ισιώνω την επιφάνεια του μείγματος και πασπαλίζω με 2 – 3 ΚΣ ζάχαρη.
  7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 200*C, στην μεσαία σχάρα για 10 λεπτά.
  8. Βγάζω και αφήνω να κρυώσει. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω πασπαλίζοντας με κανέλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!