Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

 

Εκλεπτυσμένο οικογενειακό φαγητό, τα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο, έρχονται λεμονάτα και μυρωδάτα και μας ξετρελαίνουν!

Δεν είναι καθημερινό φαγητό, συνήθως είναι κυριακάτικο ή πιο εορταστικό όταν βρισκόμαστε  όλοι μαζί αλλά αξίζει την αναμονή και μας αποζημιώνει όλους.

Ελαφριά γεύση, έντονη απόλαυση!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
8 - 10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 - 60 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
35 – 40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΕΣ & 40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 8-10 κολοκυθάκια
  • 300 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
  • 110 γρ ρύζι καρολίνα
  • 6 ΚΣ (90 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 ΚΣ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ΚΣ δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 1 πατάτα, σε φέτες (προαιρετικά)
  • 1 καρότο, σε φέτες(προαιρετικά)

Για τη σάλτσα:

  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρά λεμόνια το χυμό
  • 1 ΚΣ κόρν φλάουρ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προτιμώ να χρησιμοποιήσω στρογγυλά κολοκυθάκια που γεμίζουν ευκολότερα, διαφορετικά παίρνω μεγάλα κλασικά. Τα πλένω τα κολοκυθάκια, κόβω τα καπάκι τους και με ένα κουταλάκι αδειάζω τη σάρκα τους, αφήνοντας 3 χιλ περιμετρικά περιθώριο. 
  2. Τη μισή γέμιση την κόβω σε καρέ (κυβάκια) και την χρησιμοποιώ (με την υπόλοιπη την φυλάω γιατί μπορώ να φτιάξω κάτι άλλο δες ΕΔΩ & ΕΔΩ).
  3. Σε μια κατσαρόλα με μεγάλη βάση, ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια για 1 λεπτό. Προσθέτω τον κιμά πιέζοντας με την κουτάλα να γίνει σπυρωτός και να καβουρδιστεί (αλλάζει χρώμα), μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Τέλος ρίχνω την ψίχα από τα κολοκυθάκια αφήνοντας τα να μαραθούν και να κατεβάσουν τα υγρά τους.
  4. Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω το περιεχόμενο της σε ένα μπολ. Προσθέτω τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και 2 ΚΣ ελαιόλαδο και ανακατεύω πολύ καλά. 
  5. Στην ίδια κατσαρόλα με πριν αν θέλω μπορώ να στρώσω στον πάτο της πατάτες και καρότα κομμένα σε ροδέλες, ρίχνω αλάτι, πιπέρι και 2 ΚΣ ελαιόλαδο. Γεμίζω ένα - ένα τα κολοκυθάκια με το κουταλάκι με γέμιση μέχρι τα 2/3 γιατί θα φουσκώσει το ρύζι όταν βράσει. Σκεπάζω με το καπάκι από κολοκύθι και το τοποθετώ στην κατσαρόλα (φροντίζω τα κολοκυθάκια να χωράνε ακριβώς στην κατσαρόλα).
  6. Γεμίζω με νερό που καλύπτει τα κολοκυθάκια στα 2/3 σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να αρχίσει να βράζει. Τότε χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια, ανοίγω λίγο το καπάκι να φεύγει ο ατμός και αφήνω το φαγητό να βράζει για 35 – 40 λεπτά. 
  7. Όταν ετοιμαστεί, τσιμπάω με ένα πιρούνι, πρέπει το κολοκυθάκια να «κρατάει» να μην έχει λιώσει και το ρύζι να έχει βράσει κανονικά. Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρώ το καπάκι και αφήνω για 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.
  8. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτω το λεμόνι και παίρνω κουταλιές με την κουτάλα της σούπας από το ζουμί της κατσαρόλας και ρίχνω μία – μια στο μπολ ανακατεύοντας (συνολικά 3 περίπου).
  9. Έπειτα αντιστρόφως παίρνω μια κουταλιά της σούπας από το αυγολέμονο του μπολ και το ρίχνω διάσπαρτα μέσα στην κατσαρόλα ανακινώντας την από τα αυτιά να ανακατευτεί με το υπόλοιπο ζουμί (βοηθάω και με ένα κουτάλι). Συνεχίζω με άλλη μια κουταλιά και στη συνέχεια ρίχνω όλο το αυγολέμονο, ανακινώντας συνέχεια.
  10. Δοκιμάζω τη σάλτσα κι αν χρειαστεί μπορώ να προσθέσω τώρα στην κατσαρόλα λίγο λεμόνι ή αλάτι.
  11. Βάζω την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και αφού διαλύσω σε λίγο νερό 1 ΚΣ κόρν φλάουρ το ρίχνω διάσπαρτα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύω και μόλις πάρει μια βράση την βράζω από τη φωτιά.
  12. Σερβίρω αμέσως τα κολοκυθάκια, με τη σάλτσα αυγολέμονου και γαρνίρω με ψιλοκομμένο άνηθο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!