Λεμονόπιτα σιροπιαστή ( πατσαβουρόπιτα γλυκιά)

Λεμονόπιτα σιροπιαστή σε στιλ πατσαβουρόπιτας, να λιώνει στο στόμα και να το πλημμυρίζει με το γλυκό της άρωμα!

Αυτή η εύκολη λεμονόπιτα δεν απαιτεί μίξερ ή πολλά εργαλεία και είναι κατάλληλη ώστε να μπορούμε να την απολαμβάνουμε τις στιγμές χαλάρωσης στη βεράντα ή ακόμα καλύτερα στο εξοχικό ή το χωριό μας.


ΑΤΟΜΑ:

12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

35-40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ φύλλα κρούστας

  • 200 ml ηλιέλαιο ή σπορέλαιο

  • 250 γρ ζάχαρη

  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 2 κγ εκχύλισμα βανίλιας (δες ΕΔΩ πως να το φτιάξεις)

  • ξύσμα 2 λεμονιών

  • 300 γρ στραγγιστό γιαούρτι

  • 1 φακελάκι (20 γρ) μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

  • 420 ml νερό

  • 460 γρ ζάχαρη

  • φλούδα ενός λεμονιού

  • 60 ml χυμό λεμονιού ή λιμοντσέλο (δες ΕΔΩ πως να το φτιάξεις)

  • 1 στικ κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να ξεραθεί το φύλλο κρούστας το κόβω σε λωρίδες με τα χέρια ή όλο μαζί με ένα μαχαίρι και το ξεκολλάω το ένα από το άλλο πάνω σε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.

  2. Μπορώ να το κάνω από την προηγούμενη μέρα και τα το αφήσω να ξεραθεί με τον αέρα, διαφορετικά το ψήνω στον αέρα στους 100*C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ξεραθεί (ενδιάμεσα το ανακατεύω για να ξεραθούν όλα τα κομμάτια). Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.

  3. Φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά, σε μέτρια ένταση, ανακατεύω να λιώσει η ζάχαρη και τα αφήνω να βράσουν για 2-3 λεπτά. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.

  4. Σε ένα μεγάλο μπολ (όσο πιο μεγάλο έχω) χτυπάω το λάδι με τη ζάχαρη με το σύρμα.

  5. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά ενσωματώνοντάς τα στο μείγμα.

  6. Συνεχίζω με τα αρωματικά τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και έπειτα το γιαούρτι σε δόσεις.

  7. Ρίχνω το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας το κι αυτό και τέλος λίγα λίγα βάζω τα ξερά φύλλα κρούστας φροντίζοντας να υγρανθούν καλά όλα.

  8. Αφήνω το μείγμα να μουλιάζουν τα φύλλα για 20- 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα ψήνω την πίτα στους 180*C, στις αντιστάσεις για 35-40 λεπτά.

  9. Μόλις πάρει χρώμα, την βγάζω από τον φούρνο, την αφήνω 3 λεπτά να κρυώσει και τη λούζω με το κρύο σιρόπι.

  10. Την αφήνω να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει πριν την κόψω σε κομμάτια για να τη σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!