Σιροπιαστοί λουκουμάδες & λουκουμάδες με μέλι και σουσάμι ή σοκολάτα

 

Οι λουκουμάδες όπως κι αν είναι μας λιγουρεύουν πάντα! Είτε τραγανοί από έξω με πλούσιο σιρόπι από μέσα όταν τους δαγκώνουμε, είτε οι κλασικοί λουσμένοι με μέλι, σουσάμι και καρύδια είτε με σοκολάτα είτε με παγωτό, αποτελούν σταθερή αξία.

Φτιαγμένοι με απλά υλικά που έχουμε σπίτι μας, απαιτούν μόνο κάποιο χρόνο αναμονής και δύο – τρία σημεία που πρέπει αν προσέξουμε για να γίνουν ιδανικοί όπως πρέπει να είναι.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
40 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 400 ml γάλα χλιαρό-ζεστό
  • 8 γρ (1 φακελάκι) στιγμιαία ξερή μαγιά
  • 1 ΚΣ ζάχαρη
  • 300 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1 ΚΣ κόρν φλάουρ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λάδι για τηγάνισμα

Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1/2 κγ λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας

Για το γαρνίρισμα:

  • μέλι
  • σουσάμι
  • καρύδια
  • κανέλα
  • πραλίνα
  • σοκολάτα
  • σιρόπι
  • παγωτό

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι βάζω την ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και το στικ κανέλας σε ένα κατσαρολάκι. Αφήνω να λιώσει η ζάχαρη και αφού βράσει το μείγμα για 2 λεπτά το κατεβάζω από τη φωτιά. Το αφήνω να κρυώσει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ζεστό γάλα και μέσα του διαλύω τη μαγιά.
  3. Προσθέτω 1 ΚΣ ζάχαρη και 2 – 3 ΚΣ αλεύρι.
  4. (Αν δεν χρησιμοποιήσω στιγμιαία μαγιά σκεπάζω το μπολ και αφήνω για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά για να συνεχίσω.)
  5. Ρίχνω μέσα στο αλεύρι μια πρέζα αλάτι και τα προσθέτω σταδιακά στο μπολ.
  6. Ενδιάμεσα βάζω και το κόρν φλάουρ.
  7. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη ή πετσέτα κουζίνας και το αφήνω σε ζεστό σημείο να διπλασιάσει το μείγμα τον όγκο του για τουλάχιστον 1 ώρα (ή το βάζω στο ψυγείο για 8 – 12 ώρες).
  8. Ζεσταίνω σε μια κατσαρόλα το λάδι (γεμάτη στα 2/3)σε δυνατή ένταση.
  9. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφού βουτήξω ένα κουτάλι της σούπας σε ένα ποτήρι με νερό με το άλλο χέρι παίρνω με τη χούφτα μου τη ζύμη και την πιέζω να βγει από τον αντίχειρα και το δείκτη. Μαζεύω αυτή τη ζύμη (σε μέγεθος κάστανου αν θέλω μικρούς ή καρυδιού για μεγαλύτερους) με το κουτάλι και το ρίχνω στο λάδι. Συνεχίζω με τους υπόλοιπους ανάλογα πόσους χωράει στην επιφάνεια της η κατσαρόλα.
  10. Με μια τρυπητή κουτάλα γυρίζω συνεχώς τους λουκουμάδες για να τηγανιστούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  11. Όταν έχουν χρυσαφίσει μετά από 5 – 7 λεπτά είναι έτοιμοι.
  12. Τους βγάζω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί ή αν θέλω να τους σιροπιάσω σε ένα μπολ κι από πάνω ρίχνω το σιρόπι. Τους τελευταίους τους ανακατεύω για 1 λεπτό και με την τρυπητή κουτάλα τους στραγγίζω και τους μεταφέρω στο πιάτο.
  13. Τους λουκουμάδες μπορώ να τους γαρνίρω με μέλι, σουσάμι, καρύδια και κανέλα ενώ το καλοκαίρι μπορώ να βάλω από πάνω και μια μπάλα παγωτό.
  14. Τους σιροπιαστούς λουκουμάδες τους γαρνίρω με λίγο έξτρα σιρόπι και κανέλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΥΣ!