Παγωτό παρφέ βανίλια

Το πιο κλασικό παγωτό που υπάρχει, το παρφέ βανίλιας θυμίζει παλιά ζαχαροπλαστεία και αναψυκτήρια που καθόμασταν σε κάποια έξοδο για να το απολαύσουμε.

Είναι από τα παγωτά που μόνο σε τέτοια μέρη μπορούσαμε να γευτούμε, δεν υπήρχαν ακόμα στα περίπτερα ούτε σε μονάδες έτοιμου παγωτού.

Με τα χρόνια ξεχάστηκε και στις μέρες μας πια θεωρείται ρετρό που σε ελάχιστα πλέον μέρη το βρίσκουμε.

Η διαδικασία του γενικά είναι παν-εύκολη, τη μόνη δυσκολία την έχει η παστερίωση των αυγών (σας έχω δείξει όμως αναλυτικά πως την κάνουμε).


ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

5 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ φυτική σαντιγί

  • 135 γρ ζαχαρούχο γάλα

  • 3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια

  • 180 ml γάλα εβαπορέ

  • 1 ΚΣ άχνη ζάχαρη

  • 2 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάω βάζοντας σε μπεν μαρί τα ασπράδια με το αλάτι και την άχνη. Ανακατεύω διαρκώς έχοντας μέτρια-χαμηλή ένταση μέχρι το μείγμα να αρχίσει να γίνεται πιο πυκνό και να φτάσει τους 61*C (δες ΕΔΩ αναλυτικά πως παστεριώνουμε τα αυγά).

  2. Βγάζω το μπολ από το μπεν μαρί συνεχίζοντας την ανάδευση για άλλα 5 λεπτά μέχρι να κρυώσει το μείγμα.

  3. Όμοια βάζω σε μπεν μαρί και τους κρόκους μαζί με το ζαχαρούχο γάλα, σε μέτρια-χαμηλή ένταση, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει πιο λευπτόρευστο το μείγμα και να φτάσει τους 63*C.

  4. Τότε το βγάζω από το μπεν μαρί και το ανακατεύω να κρυώσει.

  5. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τη φυτική σαντιγί να μαλακώσει. Προσθέτω σταδιακά το γάλα εβαπορέ και αφού ενσωματωθεί στο μείγμα συνεχίζω ρίχνοντας το μείγμα με τους κρόκους.

  6. Βάζω το εκχύλισμα βανίλιας και έπειτα ενσωματώνω σε δόσεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ.

  7. Ρίχνω το μείγμα στο σκεύος που θα το αποθηκεύσω, ισιώνω την επιφάνεια του και αν το σκεύος δεν έχει καπάκι σκεπάζω με μεμβράνη.

  8. Το βάζω στην κατάψυξη για 5-6 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα.

  9. Βγάζω το παγωτό από την κατάψυξη 15 λεπτά πριν σερβίρω για να μαλακώσει.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!