Πατούδα Κρητικά

 

Κρητικά πατούδα, το ανεπανάληπτο γιορτινό γλύκισμα του νησιού. Αχνισμένα πιτάκια που μοσχοβολάνε ροδόνερο και κρύβουν μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, μέλι και γλυκά μπαχαρικά. Είναι και νηστίσιμα!

Δεν υπάρχει γιορτή που να μην συνοδεύεται από το παραδοσιακό γλυκό, είτε σε γάμο και αρραβώνα είτε το Πάσχα, γίνονται αφορμή για να τα απολαύσουμε.

Όποιος έρχεται στην Κρήτη επιβάλλεται να τα δοκιμάσει.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
32 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 – 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
55 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 60 ml ρακή
  • 120 ml νερό ή αλισίβα
  • 120 ml χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κγ μαγειρική σόδα
  • 600 γρ αλεύρι μαλακό
  • ½ κγ μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ καρύδια, χοντροκομμένα
  • 80 γρ αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 25 γρ φρυγανιά τριμμένη ή σουσάμι κοπανισμένο
  • 1 κγ κανέλα
  • ¼ κγ γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο

Για το σιρόπι:

  • 65 ml νερό
  • 110 γρ ζάχαρη
  • 130 ml μέλι

Για γαρνίρισμα:

  • ανθόνερο (προαιρετικά)
  • άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξω τη γέμιση ξεκινάω από το σιρόπι.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό με τη ζάχαρη, ανάβω την εστία σε μέτρια θερμοκρασία, να βράσουν για 5 λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι ανακατεύοντας για να διαλυθεί.
  3. Σε ένα μπολ ρίχνω τα καρύδια, τα αμύγδαλα, την αλεσμένη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω. Προσθέτω το ελαιόλαδο και σταδιακά το σιρόπι μέχρι να μην «κατεβαίνει» και περισσεύει στον πάτο του σκεύους (το μείγμα πρέπει να είναι νωπό αλλά χωρίς να στάζει υγρά).
  4. Για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά στο ελαιόλαδο τη ζάχαρη, να αφρατέψει το μείγμα. Συνεχίζω με τη ρακή, το νερό ή την αλισίβα και αφού διαλύσω στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα τα ρίχνω κι αυτά στο μπολ. Αναμιγνύω το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και τα βάζω σταδιακά στο μείγμα.
  5. Παίρνω μια μπάλα ζύμης σε μέγεθος μικρού μανταρινιού, την ανοίγω σε αλευρωμένη επιφάνεια και στη μέση της βάζω από 1ΚΣ γέμιση. Διπλώνω τη ζύμη πιέζοντας γύρω από τη γέμιση να φύγει ο αέρας και να κολλήσει η ζύμη. Με ένα κουπ-πατ 7 – 8 εκ διάμετρο κόβω δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο.
  6. Τοποθετώ την πατούδα σε λαδόκολλα στο ταψί και συνεχίζω όμοια με τις υπόλοιπες.
  7. Ψήνω στο φούρνο στους 180*C για 20 – 25 λεπτά περίπου, βγάζω και τις αφήνω να κρυώσουν.
  8. Ραντίζω με λίγο ανθόνερο και κοσκινίζω από πάνω με άχνη ζάχαρη.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!