Ποιος δεν έχει δοκιμάσει και σε ποιόν δεν αρέσουν οι πίτσες. Τα γούστα πολλά τόσο στο ζυμάρι όσο και στη γέμιση τους.

Σε αυτή τη συνταγή κάνω ένα αφράτο, αρωματικό ζυμάρι, που μπορεί να μπει στην κατάψυξη και να το έχουμε έτοιμο όταν το χρειαστούμε. Μετά την απόψυξη του δεν φουσκώνει τόσο όσο όταν ψηθεί φρέσκο. Μπορούμε ακόμα να έχουμε έτοιμες τις πίτσες και να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη ώστε να έχουμε μόνο το ψήσιμο τους μετά( δεν χρειάζονται απόψυξη όταν είναι έτοιμες, τις ψήνουμε αμέσως).

[bsa_pro_ad_space id=4]

Η ζύμη και η σάλτσα ντομάτας είναι ίδια και στις δύο πίτσες. Η μια εκδοχή είναι με τοπικά κρητικά προϊόντα που δίνουν τελείως διαφορετικό άρωμα και γεύση από την κλασσική πίτσα με τα κίτρινα τυριά που έχουμε συνηθίσει. Η δεύτερη παίρνει το σχήμα καρδιάς με πιο ελαφριές γεύσεις, της ντομάτας και της μοτσαρέλας να την γεμίζουν ενώ ένα αυγό την ολοκληρώνει με τη γλύκα του.





 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 / ΠΙΤΣΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
 1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 2 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 335 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ. γ. γλυκάνισο
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 60 γρ αλεύρι + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης

Σάλτσα ντομάτας:

  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο λεπτά σε ροδέλες
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη
  •  4 – 5 ντομάτες, τριμμένες ή 500 ml έτοιμη τριμμένη ντομάτα
  • 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ. γ. ρίγανη
  • ½ κ. γ. ζάχαρη

Για την Κρητική πίτσα:

  • 3 – 4 κ. σ. σάλτσα ντομάτας
  • 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 200 γρ. πανσέτα, σε κομματάκια σοταρισμένη
  • 60 γρ. ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
  • 1 χούφτα σταμναγκάθι

Για την πίτσα καρδιά:

  • 8 κ. σ. σάλτσα ντομάτας
  • 160 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε χοντρές φέτες
  • 2 φέτες στενόμακρες μπέικον ή προσιούτο, κομμένες σε τετράγωνα
  • 1 αυγό
  • λίγο βασιλικό, για γαρνίρισμα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και μέσα λιώνω τη φρέσκια μαγιά καλά. Προσθέτω σταδιακά περίπου 335 γρ. αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. 
  2. Σκεπάζω με μεμβράνη και τον αφήνω σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο( 30*C)να βγάλει φουσκάλες, για 30 λεπτά περίπου. 
  3. Αφαιρώ τη μεμβράνη και προσθέτω το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο, το αλάτι και τέλος σταδιακά τα 60 γρ. αλεύρι περίπου ζυμώνοντας μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
  4. Σκεπάζω πάλι το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
  5. Ωστόσο φτιάχνω τη σάλτσα ντομάτας. Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρω σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια  να μαραθούν και στη συνέχεια ρίχνω και τις πιπεριές. Έπειτα προσθέτω τις ντομάτες μαζί με τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τη ζάχαρη.
  6. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω τη σάλτσα να ψηθεί για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί η ντομάτα και να τραβήξει τα υγρά της.
  7. Δοκιμάζω σε αλάτι, πιπέρι, προσθέτω αν χρειάζεται, κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει η σάλτσα.
  8. Παίρνω τη μισή ποσότητα από τη ζύμη που έχει φουσκώσει, την πλάθω σε αλευρωμένη επιφάνεια, και αφού την κάνω μια μπάλα αρχίζω να την ανοίγω λίγο μαλακά με τα χέρια μου. Αφού γίνει περίπου 15 εκ. η διάμετρός της την μεταφέρω στο ταψί της πίτσας που το έχω πρώτα αλείψει με ελαιόλαδο. Την ανοίγω σιγά σιγά με τα δάχτυλα και ανεβάζω την ζύμη και στα τοιχία. 

Για την Κρητική πίτσα:

  1. Σοτάρω στο τηγάνι τα κομματάκια της πανσέτας και τα αφήνω σε χαρτί κουζίνας, να απορροφήσει το περισσείο λίπος.
  2. Απλώνω στη ζύμη 3 κ. σ. από την σάλτσα ντομάτας, ραντίζω από πάνω με την τριμμένη γραβιέρα, τα κομματάκια της πανσέτας, τις ροδέλες ελιάς και τέλος με ροδέλες φρέσκιας ντομάτας.

Για την πίτσα καρδιά:

  1. Βάζω 4 – 5 κ. σ. σάλτσα ντομάτας, τοποθετώ την μοτσαρέλα σε κομμάτια και ανάμεσα τους τα κομματάκια του μπέικον.
  2. Ψήνω τις πίτσες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C για μιάμιση ώρα. Στην μια ώρα περίπου ανεβοκατεβάζω τις πίτσες και αν έχουν πάρει χρώμα τις σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
  3. 10 λεπτά πριν ετοιμαστεί η πίτσα καρδιάς, τη βγάζω από το φούρνο, συμπληρώνω με λίγα ακόμα κομμάτια μοτσαρέλας, σάλτσα ντομάτας και σπάω ένα αυγό ανάμεσα τους.
  4. Μόλις ψηθούν οι πίτσες, τις βγάζω από το φούρνο, γαρνίρω την κρητική πίτσα με σταμναγκάθι και την πίτσα καρδιάς με βασιλικό.
  5. Σερβίρω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΙΣ!