Κέικ με πραλίνα φουντουκιού


Ποιος μπορεί να αρνηθεί ένα φουντουκιένιο κέικ με έξτρα σοκολατένια γέμιση και ρευστή πραλίνα στο κέντρο να τον ξαφνιάζει; Σίγουρα όχι πολλοί, σίγουρα όχι εγώ.


Συνόδευσε το με ζεστό ρόφημα σοκολάτας ή καφέ και θα το απογειώσεις!
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 230 γρ πραλίνα φουντουκιού
  • 170 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 220 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 280 γρ αλεύρι μαλακό
  • 80 γρ φούντουκια σκόνη
  • 1 πακέτο (20γρ) μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 20 γρ σκόνη κακάο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια σταθερή επιφάνεια πάνω σε λαδόκολλα με δυο κουτάλια της σούπας φτιάχνω μπουκιές από την πραλίνα φουντουκιού. Περίπου 10 στον αριθμό.
  2. Τια βάζω στην κατάψυξη για 2 ώρες να παγώσουν.
  3. Στο μπολ του μίξερ χτυπάω καλά το βούτυρο με το γιαούρτι να αφτατέψουν.
  4. Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω το ανακάτεμα.
  5. Ρίχνω ένα – ένα τα αυγά και τα ενσωματώνω στο μείγμα.
  6. Αρωματίζω με τη βανίλια.
  7. Σε ένα άλλο μπολ ενώνω το αλεύρι, τα φουντούκια σκόνη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μαζί.
  8. Βάζω σε τρεις δόσεις τα άλευρα στο μείγμα του μίξερ αναδεύοντας.
  9. Αφαιρώ από το τελικό μείγμα το ¼ και το ανακατεύω καλά με το κακάο.
  10. Αφού βουτυρώσω μια φόρμα του κέικ (με άνοιγμα στη μέση) διαμέτρου 26 – 28 εκ ρίχνω την μισή ποσότητα από το μείγμα της βανίλιας και το απλώνω.
  11. Έπειτα βάζω το σοκολατένιο μείγμα και πάνω του τοποθετώ τις παγωμένες κουταλιές της πραλίνας φουντουκιού.
  12. Σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα βανίλιας.
  13. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνου, στους 180*C για 40 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
  14. Βγάζω από το φούρνο, το αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και το αναποδογυρίζω στην πιατέλα.
  15. Σερβίρεται ζεστό και κρύο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!