Τιραμισου σημαίνει “ανέβασέ με” στα ιταλικά και είναι ένα εύκολο γλυκό με λίγα μόνο υλικά. Η συνταγή έχει το στυλ της Ιταλίας του 1960 από όπου προέρχεται η συνταγή.

Τώρα όσο αφορά στον καφέ, καλύτερα με εσπρέσο που είναι (ιταλικός) και πολύ αρωματικός άλλα γίνεται και με οποιονδήποτε άλλο καφέ αρκεί να είναι κρύος (για να μη μαδήσουν τα σαβαγιαρ) και δυνατός. Το αλκοόλ είναι απαραίτητο για να δώσει την ξεχωριστή αυτή γεύση, εγώ χρησιμοποίησα σκούρο Ρουμι αλλά το έχω κάνει με Κονιάκ και με Αμαρέτο ή ακόμα και Καλούα.

Είναι κάτι που μπορεί να αυτοσχεδιάσεις και να το σερβίρεις με διάφορους τρόπους, εγώ εδω το βάζω σε διάφορα βάζα και βαζάκια για να το σερβίρω στην οικογένεια. Για παράδειγμα κρατάω ένα μεγαλύτερο μπολ για τους παππούδες, ένα μεγάλο βαζάκι για μας τους δύο, ένα ποτήρι για κάποιον επισκέπτη. Λόγο του ωμού αυγού και του αλκοόλ δεν το δίνω στη μικρή, αλλά μπορεί να γίνει και με παστεριωμένα αυγά.





[bsa_pro_ad_space id=4]

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 – 8

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗ:
4 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ (ΧΩΡΙΣ ΨΥΞΗ):
5 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 4 ολόφρεσκα βιολογικά αυγά
  • 300 γρ σαβαγιάρ
  • 2 κ. σ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κ. σ. μέλι
  • 250 γρ Μασκαρπόνε
  • 1 σφηνάκι ρούμι (Κονιακ, αμαρέτο ή καλούα)
  • 1 φλιτζάνι δυνατός, κρύος καφές (εσπρέσο ή άλλος)
  • Λίγο κακάο για διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χωρίζω αυτό από κρόκο σε 4 φρέσκα αυγά σε δυο μπολ. Στους κρόκους προσθέτω τη ζάχαρη, το μέλι το μασκαρπόνε και τα χτυπώ καλά μέχρι να δέσουν όλα μαζί σε κρέμα.
  2. Στο άλλο μπολ με το μίξερ ανακατεύω τα ασπράδια πολύ καλά για αρκετά λεπτά να γίνουν μαρέγκα. Τιπ: γυρνάς ανάποδα το μπολ και η μαρέγκα κρατάει για 3’’. Την προσθέτω στην κρέμα και αναμιγνύω απαλά να δέσουν.
  3. Σε ένα δοχείο που να χωράει ένα σαβαγιάρ, βάζω τον κρύο καφέ και το σφηνάκι ποτού Ανακατεύω.
  4. Βουτάω το σαβαγιάρ από το πλάι στον καφέ και από τις δύο πλευρές (για να μη ρουφήξει πάρα πολύ και μάδησει).
  5. Παίρνω το μπολ σερβιρίσματος, ή βαζάκι και βάζω τα βουτηγμένα σαβαγιάρ στον πάτο μια στρώση. αν το βαζάκι είναι μικρό τα σπάω.
  6. Καλύπτω με την κρέμα μασκαρπόνε και επαναλαμβάνω 2 στρώσεις μέχρι να γεμίσει το μπολ. Η τελευταία στρώση είναι μασκαρπόνε και κοσκινίζω με κακάο.
  7. Βάζω στο ψυγείο για 4 ώρες ή περισσότερο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Παραλλαγή: αν χρησιμοποιήσω ποτήρια μπορώ να βάλω τα σαβαγιάρ και κάθετα αλλά τότε προτιμώ να τα βουτήξω καλά στον καφέ (μέχρι να μη βγαίνουν φυσαλίδες) ώστε να είναι αρκετά μαλακά αν περισσεύουν απέξω.