Τέσσερις διαφορετικοί τρόποι που μπορώ να ψήσω τα λαχανικά ώστε να μην τα βαριέμαι και να τα προσθέτω όσο πιο περισσότερο μπορώ στην διατροφή μου.

Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ως ορεκτικό ή συνοδευτικό πιάτο στο καθημερινό μου τραπέζι αλλά και ως ελαφριά γεύματα μια ζεστή μέρα.

Πολύ νόστιμα με ξεχωριστή γεύση η κάθε συνταγή και εύκολα γιατί με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν μπορώ να κάθομαι πολύ ώρα στην κουζίνα.

[bsa_pro_ad_space id=4]

Ψητά καρότα με μέλι και μουστάρδα

Γλυκά, μελομένα καρότα στο φούρνο.




 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΚΑΡΟΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 8 καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ή λιωμένη
  • 2 κ. γ. μουστάρδα Dijon
  • 2 κ. γ. μουστάρδα (πικάντική) σε σκόνη
  • 2 κ. γ. ξύδι
  • 2 κ. σ. μέλι
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύω καλά όλα τα υλικά (εκτός των καρότα).
  2. Ξεφλουδίζω τα καρότα και τα κόβω στα δύο.
  3. Τα τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί και με ένα πινέλο να αλείφω και από τις δύο πλευρές με τη σάλτσα που έφτιαξα.
  4. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220*C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
  5. Βγάζω από το φούρνο, τα αλείφω πάλι με λίγη σάλτσα και σερβίρω τόσο ζεστά όσο και κρύα.

Ψητά μεσογειακά καρότα 

Ελαφριά αρωματικά καρότα ψημένα στο φούρνο.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΚΑΡΟΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 8 καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ή λιωμένη
  • 2 κ. γ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ. γ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 πρέζες πιπέρι
  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύω καλά όλα τα υλικά (εκτός των καρότα).
  2. Ξεφλουδίζω τα καρότα και τα κόβω στα δύο.
  3. Τα τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί και με ένα πινέλο να αλείφω και από τις δύο πλευρές με τη σάλτσα που έφτιαξα.
  4. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220*C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
  5. Βγάζω από το φούρνο, τα αλείφω πάλι με λίγη σάλτσα και σερβίρω τόσο ζεστά όσο και κρύα.

Ψητές μελιτζάνες με βινεγκρέτ και φέτα

Εντυπωσιακό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί είτε σαν σαλάτα, είτε σαν συνοδευτικό αλλά και αυτόνομο ως ελαφρύ πιάτο, σίγουρα θα καλύψει όλες τις ανάγκες μας.

Πολύ δροσερές, οι γλυκές μελιτζάνες μαζί με την φέτα και το βασιλικό μοσχοβολάνε αρώματα καλοκαιριού.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 – 8 ροδέλες μελιτζάνας

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα, σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ή λιωμένη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κ. γ. κύμινο
  • 2 κ. σ. φυσικό χυμό λεμονιού
  • 4 – 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα πιπέρι cayenne
  • 2 κ. γ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ. σ. φυσικό χυμό λεμονιού
  • 100 γρ φέτα σκληρή
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού (προαιρετικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω τη μελιτζάνα σε ροδέλες πάχους 1 – 1,5 εκ, τις αλατίζω και τις βάζω σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά με 1 ώρα.
  2. Αφού περάσει αυτό το διάστημα και τα λαχανικά έχουν στραγγίξει τα υγρά τους, ταμπονάρω τις ροδέλες με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσω όσο πιο πολύ από την υγρασία που ακόμη έχουν και τις τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί.
  3. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύω καλά το σκόρδο, το αλάτι, το κύμινο, το πιπέρι cayenne και το χυμό λεμονιού.
  4. Ραντίζω τις μελιτζάνες με το μίγμα και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220*C στις αντιστάσεις για 25 λεπτά.
  5. Σε ένα άλλο μπολ βάζω το κρεμμύδι με το λεμόνι και το αλάτι και τα αλείφω μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά.
  6. Βγάζω τις μελιτζάνες από το φούρνο, τις ραντίζω πάλι με το μίγμα των κρεμμυδιών και θρυμματίζω από πάνω την φέτα.
  7. Γαρνίρω με φύλλα βασιλικού.
  8. Σερβίρω ζεστό ή κρύο.

Ψητές μελιτζάνες με μπέικον

Ένα πικάντικο πιάτο στο οποίο κυριαρχεί η μυρωδιά του καπνιστού μπέικον που τυλίγει τις μελιτζάνες.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 – 8 ροδέλες μελιτζάνας

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα, σε ροδέλες
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 κ. γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ. γ. ρίγανη
  • 8 – 10 λωρίδες μπέικον
  • οδοντογλυφίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω τη μελιτζάνα σε ροδέλες πάχους 1 – 1,5 εκ, τις αλάτι και τις βάζω σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά με 1 ώρα.
  2. Αφού περάσει αυτό το διάστημα και τα λαχανικά έχουν στραγγίξει τα υγρά τους, ταμπονάρω τις ροδέλες με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσω όσο πιο πολύ από την υγρασία που ακόμη έχουν και τις τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί.
  3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω το αλάτι, το πιπέρι, την καπνιστή πάπρικα και τη ρίγανη.
  4. Πασπαλίζω με το μίγμα τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές.
  5. Τυλίγω κάθε ροδέλα με μια λωρίδα μπέικον (αν είναι μεγάλη, συμπληρώνω μπέικον ώστε να τυλιχθεί όλη) και τη σταθεροποιώ με οδοντογλυφίδα.
  6. Τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220*C στις αντιστάσεις για 25 λεπτά.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΑ ΤΑ!