ΑΤΟΜΙΚΟ ΓΛΥΚΟ

Λουκουμάδες παραλίας αφράτοι με ζάχαρη

Αφράτοι λουκουμάδες παραλίας με ζάχαρη, που λαχταράμε όταν τους βλέπουμε δίπλα στη θάλασσα.

Λιώνουν στο στόμα, πασπαλισμένοι με κρυσταλλική ζάχαρη είναι το απόλυτο γλυκό μετά το μπάνιο.

Με τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού η αναμονή μειώνεται, αφού η ζέστη φουσκώνει γρήγορα τη ζύμη και έτσι μπορούμε να τους γευτούμε γρηγορότερα!


ΑΤΟΜΑ:

14 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 240 ml ζεστό νερό

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

  • 80 γρ ζάχαρη

  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 60 γρ βούτυρο λιωμένο

  • λάδι για τηγάνισμα

  • ζάχαρη, για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το ζεστό νερό (όχι καυτό)και μέσα του διαλύω τη μαγιά μαζί με 1 ΚΣ ζάχαρη. Προσθέτω 3 ΚΣ αλεύρι, ανακατεύω να γίνει ένα ελαφρύ κουρκούτι και το αφήνω για 5 λεπτά.

  2. Βάζω την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.

  3. Προσθέτω το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνω σταδιακά εναλλάξ με το βούτυρο (αλεύρι-βούτυρο-αλεύρι-βούτυρο-αλεύρι), ξεκινώντας το ζύμωμα με τον γάντζο του μίξερ για 7 λεπτά (ή με τα χέρια).

  4. Σκεπάζω τον κάδο και τοβ αφήνω σε ζεστό σημείο να διπλασιάσει τον όγκο του (το καλοκαίρι θα χρειαστεί 1 ώρα ή λιγότερο).

  5. Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγω σε χοντρό φύλλο των 5-6 χιλ με τον πλάστη.

  6. Κόβω κύκλους διαμέτρου 8,8 εκ με το κουπ-πατ και μέσα τους μικρότερους των 3,5 εκ.

  7. Τους μεταφέρω σε ατομικές λαδόκολλες για κάθε λουκουμά στο ταψί (διαφορετικά όταν έπειτα θα φουσκώσουν και τους πιάσω για να τους τηγανίσω θα ξεφουσκώσουν).

  8. Τους σκεπάζω και τους αφήνω να φουσκώσουν για 15-20 λεπτά.

  9. Σε μια κατσαρόλα με λάδι 4-5 εκ στο ύψος, το ζεσταίνω και τότε ρίχνω τους λουκουμάδες. Ανάλογα το μέγεθος της κατσαρόλας μπορώ να βάλω ταυτόχρονα μέχρι 3 μαζί (για να μην μειωθεί πολύ η θερμοκρασία του λαδιού). Ρίχνω τον κάθε λουκουμά προσεκτικά μαζί με τη λαδόκολλα, η οποία αποκολλάτε μόλις υγρανθεί και την αφαιρώ. Αφήνω να πάρει χρώμα για 2-3 λεπτά και τον γυρίζω και από την άλλη όμοια.

  10. Όταν τηγανιστούν, βγάζω τους λουκουμάδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

  11. Όσο είναι ακόμα ζεστοί, ρίχνω έναν ένα μέσα σε ένα πιάτο με κρυσταλλική ζάχαρη τον γυρίζω και από την άλλη πλευρά να καλυφθεί με αυτή και τον σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΥΣ!


Πανακότα καρύδα, χωρίς ζάχαρη & κρέμα γάλακτος

Αν σου αρέσει η γεύση της καρύδας και θες ένα ελαφρύ γλυκό, αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Πανακότα καρύδας χωρίς ζάχαρη, με μαρμελάδα φράουλα να τη συμπληρώνει.

Χωρίς ζάχαρη για να μπορείς να την φτιάχνεις συχνά, χωρίς τύψεις.

Αν είσαι φανατικός της καρύδας, απόλαυσε τη και σκέτη θα ενθουσιαστείς, διαφορετικά ακόμα και με φρέσκα φρούτα ή γκρανόλα για όποια ώρα την προτιμάς.

Φτιάξετε τη και θα μπει στη ζωή σου για πάντα!


ΑΤΟΜΑ:

4-5 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

3 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 10 γρ ζελατίνη σκόνη

  • 4 ΚΣ νερό κρύο

  • 400 ml πλήρες γάλα καρύδας

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 50 ml μέλι ή σιρόπι αγαύης

  • λίγο λάδι καρύδας, για επάλειψη

Για τη μαρμελάδα:

  • 150 γρ ώριμες φράουλες τεμαχισμένες

  • 2-3 ΚΣ μέλι ή σιρόπι αγαύης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω τη ζελατίνη σε ένα μπολάκι μαζί με το κρύο νερό, ανακατεύω να διαλυθεί και την αφήνω για 5 λεπτά.

  2. Βάζω ένα κατσαρολάκι στην εστία σε μέτρια ένταση. Όταν ζεσταθεί προσθέτω τη ζελατίνη και ανακατεύω να διαλυθεί.

  3. Ρίχνω το εκχύλισμα βανίλιας, το μέλι, ανακατεύω και βγάζω από την φωτιά.

  4. Αλείφω με λιωμένο λάδι καρύδας τα μεταλλικά φορμάκια και τα γεμίζω με το μείγμα.

  5. Τα βάζω σε ένα δίσκο και τα μεταφέρω στο ψυγείο. Τα αφήνω να κρυώσουν για 3 ώρες μέχρι να πήξει το μείγμα.

  6. Για τη μαρμελάδα φράουλα ζεσταίνω τις φράουλες σε ένα τηγανάκι μέχρι να λιώσουν, να και βγάλουν τα υγρά τους.

  7. Τις λιώνω με το ειδικό εργαλείο ή μ’ ένα πιρούνι, προσθέτω το μέλι και τις βγάζω από την εστία αφήνοντας να κρυώσουν.

  8. Όταν θέλω να σερβίρω την πανακότα βάζω το φορμάκι κάτω από ζεστό νερό για 5 δεύτερα και το αναποδογυρίζω στο πιάτο.

  9. Γαρνίρω είτε με τη μαρμελάδα είτε με τα φρέσκα φρούτα είτε με γκρανόλα είτε ακόμα και σκέτη.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Βενιζελικά Λήμνου

Βενιζελικά Λήμνου, απολαυστικά κεράσματα με λευκή επίστρωση γλυκιάς βανίλιας και σοκολατο-αμυγδαλένια γέμιση.

Πρόκειται για το γλυκό με το οποίο υποδέχτηκαν στη Λήμνο το Βενιζέλο και έχει μείνει ως ανάμνηση αφού είναι ιδιαίτερο τόσο στην όψη όσο και γευστικά.

Λόγω της λευκής τους όψης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν κέρασμα σε αρραβώνα ή γάμο κλεισμένα σε ζελατίνη.

Στη γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αμύγδαλα είτε λεπτοτριμμένα σε μορφή σκόνης είτε λιγότερο αλεσμένα ώστε να τα νιώθουμε σε κάθε μπουκιά.

Το «δυσκολότερο» σημείο είναι η κάλυψη τους με τη βανίλια, καθώς ανάλογα τη θερμοκρασία της είναι λιγότερο ή περισσότερο διάφανη και το υποβρύχιο είναι ένα υλικό που στεγνώνει πολύ γρήγορα επομένως θέλει μια ταχύτητα.


ΑΤΟΜΑ:

30 TEMAXIA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

1 ΜΕΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα (+ 1 ΚΣ άχνη ζάχαρη)

  • 100 γρ αλεσμένη κουβερτούρα

  • 1 ΚΣ κακάο σκόνη

  • 1 σφηνάκι (30 ml) λικέρ

  • λίγο κονιάκ

  • 400 γρ βανίλια υποβρύχιο

Για το σιρόπι:

  • 80 γρ ζάχαρη

  • 80 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι βάζω σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύω και τα αφήνω να βράσουν για 2-3 λεπτά και να λιώσει η ζάχαρη σε μέτρια ένταση. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.

  2. Αλέθω τα αμύγδαλα (δεν χρειάζεται να γίνουν τελείως σκόνη) μαζί με 1 ΚΣ άχνη.

  3. Όμοια στο μούλτι χτυπάω την κουβερτούρα τεμαχισμένη να γίνει σκόνη.

  4. Σε ένα μπολ ρίχνω τα αμύγδαλα, την κουβερτούρα, το κακάο και το λικέρ ανακατεύοντας τα καλά.

  5. Προσθέτω λίγο λίγο 50 ml περίπου από το κρύο σιρόπι, μέχρι το μείγμα να γίνει κολλώδες (και να μπορεί να πλαστεί).

  6. Βρέχω τα χέρια μου με κονιάκ, παίρνω 15 γρ από το μείγμα και το πλάθω σε μπαλίτσες.

  7. Τις τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τις αφήνω για 24 ώρες να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου (αν έχει πολύ ζέστη μπορώ να τα βάλω στο ψυγείο).

  8. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τη βανίλια να λιώσει και να γίνει ρευστή σε μέτρια ένταση. Παίρνω κάθε φορά μια μπαλίτσα βοηθώντας με δύο κουταλάκια και τη βουτάω γρήγορα καλύπτοντας την ολόκληρη. Τη βγάζω πάνω στη λαδόκολλα και την αφήνω να στεγνώσει.

  9. Ανάλογα τη ρευστότητα της βανίλιας την βουτάω μία ή δυο φορές στο μείγμα (αφού πρώτα έχει στεγνώσει την πρώτη φορά). Αν η βανίλια ζεσταθεί πολύ δεν μένει πολύ πάνω στη μπάλα με αποτέλεσμα να γίνεται διάφανη, επομένως χρειάζεται και δεύτερο βούτηγμα. Αν η βανίλια είναι λιγότερο ρευστή καλύπτεται αμέσως αλλά επειδή στεγνώνει γρήγορα μπορεί να μην έχει καλύψει όλη τη μπάλα.

  10. Τις αφήνω να στεγνώσουν για 30 λεπτά (στεγνώνουν και πιο γρήγορα ανάλογα την εποχή και τη θερμοκρασία) και με ένα κοφτερό λείο μαχαίρι κόβω περιμετρικά στη βάση κάθε βενιζελικού τη βανίλια που έχει στεγνώσει.

  11. Τα τοποθετώ σε χάρτινες θήκες και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα διατηρώ κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Αμυγδαλωτά φρουτάκια

Τώρα μπορείς να φτιάξεις μόνη σου αμυγδαλωτά φρουτάκια μια ιδιαίτερη στιγμή για κέρασμα.

Τα έβλεπες στα ζαχαροπλαστεία και τα θαύμαζες; Δες πως μπορείς να τα κάνεις κι εσύ δημιουργώντας διάφορα φρούτα.

Δείχνω πώς να κάνεις ρόδι, πορτοκάλι και αχλάδι αλλά η γκάμα των φρούτων που μπορούν να γίνουν είναι μεγάλη, με λίγη φαντασία όλα γίνονται.

Απαιτούν αρκετό χρόνο κυρίως στη διακόσμηση γι αυτό και η τιμή τους είναι αντίστοιχη όταν τα αγοράζουμε.

Μπορούμε βέβαια να τα πλάσουμε σε απλές μπάλες και να τα καλύψουμε με άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη που σε γεύση δεν θα έχουν διαφορά και γίνονται πολύ πιο γρήγορα.


ΑΤΟΜΑ:

28 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

Για την αμυγδαλόπαστα:

  • 267 γρ πούδρα αμυγδάλου

  • 107 γρ άχνη ζάχαρη

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας (δες ΕΔΩ πώς να τη φτιάξεις)

  • 1 κγ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • Για την γέμιση:

  • 90 γρ μπισκότα τύπου πτι-μπερ, θρυμματισμένα καλά

  • 100 γρ αμύγδαλα αλεσμένα (μπορούμε να αφήσουμε και κομματάκια μεγαλύτερα αν θέλουμε να τα νιώθουμε)

  • 100 γρ μαρμελάδα βερίκοκο

Για το σιρόπι:

  • 125 ml νερό

  • 62 γρ ζάχαρη

Για τη διακόσμηση:

  • χρώματα ζαχαροπλαστικής

  • χρωματιστή ζάχαρη (δες ΕΔΩ πώς να τη φτιάξεις)

  • γαρύφαλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάω φτιάχνοντας το σιρόπι βάζοντας το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν σε μέτρια ένταση για 5 λεπτά.

  2. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.

  3. Για τη γέμιση σε ένα μπολ αναμιγνύω τα θρυμματισμένα μπισκότα με τα αμύγδαλα και προσθέτω σταδιακά τη μαρμελάδα μέχρι να γίνει κολλώδες το μείγμα (ανάλογα την ρευστότητα της μαρμελάδας μπορεί να υπάρξει μια μικρή απόκλιση).

  4. Πλάθω μικρές μπάλες των 10 γρ η κάθε μια και τις βάζω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.

  5. Για την αμυγδαλόπαστα σε ένα άλλο μπολ βάζω την πούδρα αμυγδάλου μαζί με την άχνη ζάχαρη και να ανακατεύω καλά (αν δεν έχω πούδρα αμυγδάλου μπορώ να θρυμματίσω ασπρισμένα αμύγδαλα μαζί με λίγη άχνη στο μούλτι αλέθοντας τα πολύ καλά).

  6. Προσθέτω το εκχύλισμα βανίλιας, το λιωμένο βούτυρο και το κρύο σιρόπι μέχρι να γίνει μια εύπλαστη πάστα.

  7. Φτιάχνω μπαλίτσες των 20 γρ, ανοίγω κάθε μια σε φύλλο στο χέρι μου, βάζω στο κέντρο της μια μπάλα γέμισης και την κλείνω καλά να καλυφτεί με την αμυγδαλόπαστα εξωτερικά.

  8. Συνολικά γίνονται περίπου 28 μπάλες.

  9. Πλάθω κάθε μια ανάλογα το φρούτο που θέλω να δημιουργήσω.

  10. Για το ρόδι, κάνω μια εσοχή και στην αντίθετη πλευρά πλάθω τραβώντας λίγο σα λαιμό την άκρη του οποίου κόβω σταυρωτά με ένα ψαλίδι κουζίνας. Τραβάω λίγο το λαιμό να γίνει πιο λεπτός και στην εσοχή του βάζω ένα γαρύφαλλο.

  11. Διαλύω λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο αν είναι σε μορφή πάστας με λίγο νερό ή αλκοόλ (διαφορετικά με υγρό χρώμα απευθείας με αυτό) και με ένα πινέλο βάφω το ρόδι. Τέλος κυλάω το ρόδι σε κόκκινη χρωματισμένη ζάχαρη και το βάζω μέσα σε χάρτινη θήκη.

  12. Για το πορτοκάλι, κάνω μια εσοχή και βάζω ένα γαρύφαλλο ανάποδα δημιουργώντας το κοτσάνι. Από την αντίθετη πλευρά του φτιάχνω πάλι μια εσοχή αλλά τώρα το γαρύφαλλο μπαίνει κανονικά προς τα μέσα.

  13. Όμοια με προηγουμένως το βάφω με πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής και το κυλάω στο ίδιο χρώμα ζάχαρη, βάζοντας το σε χάρτινη θήκη.

  14. Για το αχλάδι, πλάθω την μπάλα σε σχήμα αχλαδιού, κωνικά προς τα πάνω βάζοντας στην άκρη ένα γαρύφαλλο ανάποδα για κοτσάνι. Στη βάση του βάζω ένα γαρύφαλλο κανονικά και συνεχίζω χρωματίζοντας το πράσινο και κυλώντας το σε πράσινη ζάχαρη.

  15. Όμοια το τοποθετώ σε χάρτινη θήκη.

  16. Τα αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες να εξατμιστεί η υγρασία τους και έπειτα τα αποθηκεύω είτε κάθε ένα σε ζελατίνη κλεισμένη είτε σε αεροστεγές δοχείο ή κούτα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Νηστίσιμες καριόκες

Και ναι, το γλυκάκι που τόσο αγαπήσατε στην original μορφή του γίνεται και σαρακοστιανό. Νηστίσιμες καριόκες που δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά τους από τις κανονικές και μπορείς να απολαμβάνεις κάθε στιγμή.

Με τη μοναδική γεύση της βανίλιας υποβρυχίου, τη μαστιχωτή σοκολατένια υφή και την τραγανή αίσθηση των καρυδιών που τόσο αγαπάμε!


ΜΕΡΙΔΕΣ:

35 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 225 γρ νηστίσιμο κέικ ή πίτα [π.χ. Πετιμεζόπιτα, Κέικ καρότο (χωρίς καρύδια), Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ] θρυμματισμένο

  • 25 γρ κακάο σκόνη

  • 100 γρ καρύδια χοντροκομμένα

  • ½ (15 ml ή 1ΚΣ) σφηνάκι μπράντι ή νερό

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας (δες ΕΔΩ πως μπορείς να τη φτιάξεις)

  • 100 γρ βανίλια υποβρύχιο

  • 60 ml νερό χλιαρό

Για επικάλυψη:

  • 360 γρ κουβερτούρα, λιωμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μπολ θρυμματίζω το κέικ και προσθέτω το κακάο, τα καρύδια, το μπράντι και το εκχύλισμα βανίλιας.

  2. Ζεσταίνω λίγο για να γίνει πιο ρευστή τη βανίλια υποβρύχιο και τη ρίχνω στο μπολ ανακατεύοντας πολύ καλά τα υλικά να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

  3. Τέλος βάζω λίγο λίγο το νερό μέχρι το μείγμα να γίνει κολλώδες (όπως μια σφιχτή ζύμη).

  4. Το απλώνω κατά μήκος σε μια λαδόκολλα και το ρολάρω σε σχήμα λουκάνικου σταθεροποιώντας τις άκρες του.

  5. Το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή ιδανικά όλη τη νύχτα.

  6. Βγάζω το ρολό από το ψυγείο, αφαιρώ τη λαδόκολλα και με ένα κοφτερό μαχαίρι το τεμαχίζω σε φέτες 1 εκ πάχους περίπου.

  7. Τις τοποθετώ μια μια σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί ή σε μια επίπεδη επιφάνεια.

  8. Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, αφήνω λίγο να κρυώσει να μην είναι πολύ ρευστή και βουτάω σε αυτή ένα ένα τα κομμάτια.

  9. Στραγγίζω καλά κάθε κομμάτι από τη σοκολάτα ώστε να μην γίνει πολύ χοντρή η κάλυψη και το βάζω πάνω στη λαδόκολλα να στεγνώσει. Για πιο γρήγορα μπορώ να βάλω το ταψί στο ψυγείο για 10 λεπτά.

  10. Αφού στεγνώσουν και σταθεροποιηθεί η σοκολάτα το γλυκό είναι έτοιμο για κέρασμα, μπορώ να το αποθηκεύσω σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο ή σε αλουμινόχαρτο κάθε μια και στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Κοκάκια – Μίνι κόκ

Από τα πιο αγαπημένα κεράσματα των παιδιών τα κοκάκια αποτελούν την κλασική λύση στις γιορτές και στα πάρτι.

Αφράτα παντεσπάνια που μέσα τους κλείνουν την κρέμα βανίλιας και καλύπτονται από λαχταριστή σοκολατένια γκανάζ.

Μπορούμε να τα φτιάξουμε σε μίνι έκδοση όπως αυτή που φαίνεται στη συνταγή αλλά και σε μεγαλύτερη διάμετρο που θα αποτελέσει ένα πλήρες μεγάλο ατομικό κωκ (αλλάζει μόνο ο χρόνος ψησίματος).


ΑΤΟΜΑ:

30 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

100 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα:

  • 3 κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 80 γρ ζάχαρη

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας (δες ΕΔΩ πως να το φτιάξεις)

  • 45 γρ αλεύρι

  • 30 γρ κόρν φλάουρ

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 450 ml γάλα

  • 30 γρ βούτυρο σε κυβάκια

Για το παντεσπάνι:

  • 5 αυγά, χωρισμένα ασπράδια από κρόκους, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 125 γρ ζάχαρη

  • 1 ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 ΚΣ νερό

  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 κγ μπέικιν πάουντερ

Για γαρνίρισμα:

  • 50 γρ κουβερτούρα

  • 50 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

  • 10 γρ (1κγ) μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για την κρέμα σε μια κατσαρόλα χτυπάω τους κρόκους με τη βανίλια και τη ζάχαρη.

  2. Προσθέτω το αλεύρι με το κορν φλάουρ και λίγο λίγο ρίχνω το γάλα ανακατεύοντας.

  3. Βάζω την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δέσει η κρέμα.

  4. Βγάζω την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτω το βούτυρο σε κυβάκια αναδεύοντας να διαλυθεί.

  5. Μεταφέρω σε δοχείο ή μπολ και σκεπάζω με μεμβράνη να εφάπτεται πάνω της για να μην δημιουργηθεί κρούστα. Την αφήνω να κρυώσει τελείως.

  6. Για τα παντεσπάνια σε δύο μπολ χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάω με το μίξερ τα τελευταία να αφρατέψουν και ρίχνω σταδιακά τα 65 γρ ζάχαρης συνεχίζοντας μέχρι να γίνει σφιχτή, γυαλιστερή μαρέγκα.

  7. Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτω τα υπόλοιπα 60 γρ ζάχαρης χτυπώντας καλά με το μίξερ.

  8. Ενσωματώνω έπειτα τη βανίλια και το νερό.

  9. Ρίχνω σε δόσεις τη μαρέγκα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ.

  10. Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ραντίζω κι αυτά το μείγμα.

  11. Μεταφέρω σε κορνέ και αφού σχηματίσω στη λαδόκολλα κύκλους 4 – 4,5 εκ τη γυρίζω ανάποδα και δημιουργώ ροζέτες με το κορνέ.

  12. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 10 – 12 λεπτά, στους 180*C, μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα η βάση τους είναι έτοιμα.

  13. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεκολλήσω από τη λαδόκολλα (αν δεν ξεκολλάνε σημαίνει ότι δεν έχουν ψηθεί και χρειάζονται κι άλλο χρόνο).

  14. Για την γκανάζ τεμαχίζω την κουβερτούρα και τη βάζω σε ένα μπολ μαζί με το μέλι.

  15. Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και την ρίχνω στη σοκολάτα.

  16. Αφήνω για ένα λεπτό και ανακατεύω απαλά μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα και να γίνει μια ρευστή γυαλιστερή γκανάζ.

  17. Μετά από 5 λεπτά που θα έχει κρυώσει ελαφρώς βουτάω σε αυτή τα μισά παντεσπάνια (τα καπάκια) που έφτιαξα.

  18. Αφού έχει κρυώσει η κρέμα την ανακατεύω με το σύρμα να αφρατέψει και τη μεταφέρω σε κορνέ.

  19. Γεμίζω με αυτή τις βάσεις, τα υπόλοιπα παντεσπάνια που δεν έχουν γλάσο αφήνοντας περιθώριο περιμετρικά για να μην ξεχειλίσει η κρέμα.

  20. Σκεπάζω με τα καπάκια και τα βάζω σε χάρτινες θήκες.

  21. Τα βάζω σε κλειστά δοχεία στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν τα σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Ροξάκια μιας άλλης εποχής

Αγαπημένα ροξάκια σιροπιαστά σπειροειδή που θυμίζουν άλλες εποχές, έχουν όμως πάντα μια θέση στην καρδιά μας.

Το εύκολο κέρασμα με απλά υλικά που πάντα μας βγάζει ασπροπρόσωπους χωρίς δυσκολία, με τη δίχρωμη όψη τους αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους!


ΑΤΟΜΑ:

26 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

35 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 120 ml γάλα ζεστό (όχι καυτό)

  • 8 γρ (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά

  • 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 κγ μπέικιν πάουντερ

  • ½ κγ αλάτι

  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας (δες ΕΔΩ πως να το φτιάξεις)

  • 120 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο

  • 1 κγ κανέλα

  • 50 γρ θρυμματισμένα καρύδια

  • 2 ½ ΚΣ κακάο

  • ¼ κγ γαρύφαλλο

  • ½ ΚΣ γάλα

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ ζάχαρη

  • 500 ml νερό

  • χυμό ½ λεμονιού

  • ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού, ανακατεύω και το αφήνω να βράσει για 2 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.

  2. Σε ένα μπολ ρίχνω το γάλα και μέσα του διαλύω τη μαγιά. Το αφήνω σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά να βγάλει φουσκάλες και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

  3. Έπειτα προσθέτω το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας, το σπορέλαιο και ανακατεύω.

  4. Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα βάζω σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας να γίνει ζύμη.

  5. Παίρνω το 1/3 της ζύμης σε ένα άλλο μπολ και ρίχνω την κανέλα, τα καρύδια, το κακάο, το γαρύφαλλο και τέλος προσθέτω λίγο λίγο το γάλα βοηθώντας να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Την πλάθω σε λουκάνικο.

  6. Ανοίγω την υπόλοιπη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα και τοποθετώ στην μεγαλύτερη πλευρά της τη ζύμη που έπλασα σε λουκάνικο, τυλίγοντας το με αυτή.

  7. Κόβω σε κομμάτια πάχους 1,5 – 2 εκ και τα τοποθετώ πλάγια σε λαδόκολλα στο ταψί.

  8. Σκεπάζω και αφήνω σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά να φουσκώσουν.

  9. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για 15 λεπτά.

  10. Τα βγάζω από το φούρνο, τα μεταφέρω σε βαθύ ταψί και ρίχνω από πάνω τους το κρύο σιρόπι (να τα σκεπάζει περίπου μέχρι τη μέση).

  11. Τα αφήνω να το απορροφήσουν για περίπου 1 ώρα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Χιονισμένα σοκολατάκια με αμύγδαλα και καρύδα

hΕύκολα σοκολατάκια με αμύγδαλο και καρύδα για κέρασμα ή δώρο.

Με λίγα υλικά αλλά νόστιμα και εντυπωσιακά.

Μαλακά και γλυκά με τραγανό αμύγδαλο στη μέση.


ΑΤΟΜΑ:

17 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ ζαχαρούχο γάλα

  • 150 γρ λευκή κουβερτούρα λιωμένη

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 50 γρ μπισκότα (τύπου πτι-μπερ) θρυμματισμένα

  • 20 αμύγδαλα ασπρισμένα

  • 70 γρ τριμμένη καρύδα

  • χάρτινες μικρές θήκες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζω το ζαχαρούχο γάλα με τη λιωμένη σοκολάτα και τα ανακατεύω καλά.

  2. Προσθέτω το αλάτι, τα θρυμματισμένα μπισκότα και να ενσωματώνω στο μείγμα.

  3. Σκεπάζω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.

  4. Βγάζω από το ψυγείο, με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνω μπουκίτσες βάζω από ένα αμύγδαλο και το κλείνω μέσα του, πλάθοντας το σε μπαλίτσα (αν το κάνω με τα χέρια βοηθάει να είναι λίγο βρεγμένα με νερό).

  5. Τέλος το βουτάω σε τριμμένη καρύδα να καλυφθεί όλο εξωτερικά και το βάζω σε χάρτινη θήκη.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Σιροπιαστά σεκέρ παρέ

Σιροπιαστά σεκέρ παρέ με σιμιγδάλι, το εορταστικό πολίτικο γλυκό που πρέπει να δοκιμάσεις.

Αφράτα και βουτυρένια, εύθραυστα και ξεχωριστά, σερβίρονται ιδανικά με παγωτό καϊμάκι και γλυκό βύσσινο για να απογειωθούν!

Είναι σιροπιαστά αλλά όχι υπερβολικά γλυκά γιατί το σιρόπι τους είναι ελαφρύ.

Φτιάξε τα και θα γίνεις οπαδός τους για πάντα.


ΑΤΟΜΑ:

40-42 TMX

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

60 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 150 γρ άχνη ζάχαρη

  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 480 γρ αλεύρι μαλακό

  • 150 γρ ψιλό σιμιγδάλι

  • 25 γρ μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

  • 750 ml νερό

  • 690 γρ ζάχαρη

  • χυμό ενός λεμονιού

Για γαρνίρισμα:

  • 45 ασπρισμένα αμύγδαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά με μια κουτάλα το βούτυρο να μαλακώσει.

  2. Προσθέτω την άχνη ζάχαρη και στη συνέχεια ένα- ένα τα αυγά.

  3. Αναμιγνύω το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνω στο μείγμα σε δόσεις.

  4. Γίνεται μια βουτυράτη ζύμη (σαν τους κουραμπιέδες).

  5. Μπορούμε να τα φτιάξουμε σε δύο σχέδια, το ένα στρογγυλό με ένα αμύγδαλο στη μέση και το άλλο οβάλ με σχέδιο ριγωτό πάνω του (σαν τα μελομακάρονα).

  6. Με τη ζύμη πλάθω μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις τοποθετώ με απόσταση σε ταψί με λαδόκολλα. Τα πιέζω με το δάχτυλο στη μέση να δημιουργηθεί μια λακκούβα και εκεί πιέζω από ένα αμύγδαλο σε κάθε ένα.

  7. Για το δεύτερο σχέδιο με τη ζύμη πλάθω σε οβάλ σχέδιο, τα τοποθετώ σε απόσταση σε λαδόκολλα σε ταψί και με ένα πιρούνι, πιέζω τα δόντια του πάνω στο γλυκό δημιουργώντας ανάγλυφο σκάψιμο.

  8. Προσέχω να μην τα κάνω μεγάλα γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν.

  9. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για περίπου 20 λεπτά.

  10. Όσο ψήνονται φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν για 2 λεπτά. Ρίχνω το χυμό λεμονιού και το βγάζω από τη φωτιά.

  11. Όταν ψηθούν τα σεκέρ παρέ βγάζω το ταψί από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν 5 λεπτά και τα μεταφέρω σε βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με τοιχώματα, κοντά το ένα με το άλλο αλλά χωρίς να ακουμπάνε.

  12. Ρίχνω το σιρόπι όπως είναι ζεστό πάνω από κάθε γλυκό φροντίζοντας να τα σκεπάσει περίπου μέχρι τη μέση.

  13. Το αφήνω για δυο ώρες μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.

  14. Τα αποθηκεύω σε αεροστεγές δοχείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Ταρτάκια σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Ταρτάκια σοκολάτας χωρίς ψήσιμο και βούτυρο! Γευστικά και θρεπτικά χωρίς πολύ κόπο για τις γιορτές μικρών και μεγάλων.

Με την προσθήκη των σοκολατένιων smarties τους δίνουμε μια παιχνιδιάρικη παιδική νότα με φιγούρες ζώων όπως της γαλοπούλας και φυσικά μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα σχέδια.

Για πιο σοφιστικέ εμφάνιση διακοσμούμε με φρούτα ή τριμμένη σοκολάτα.

Με το σοκολατένιο ρόφημα Nesquik με Opti-Start, ενισχύσεις τον οργανισμό σου με βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και τώρα με φυσικό άρωμα που θα βρεις στις νέες συσκευασίες Nesquik , συμπληρώνει ιδανικά τα οφέλη του γάλακτος.


ΑΤΟΜΑ:

4 TMX

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για την βάση:

  • 140 γρ χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι

  • 175 γρ ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους ή ανάμεικτα)

  • 4 ½ ΚΣ στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik

  • 2 ΚΣ + 1 κγ μέλι ή σιρόπι Αγαύης

Για τη γέμιση:

  • 270 γρ αβοκάντο

  • 55 γρ στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik

  • 3 ΚΣ μέλι ή σιρόπι Αγαύης

  • 25 ml ηλιέλαιο

  • 1 πρέζα εκχύλισμα βανίλιας

  • ½ πορτοκαλιού ξύσμα

  • smarties, για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μουλιάζω για 10 λεπτά σε ζεστό νερό του χουρμάδες.

  2. Αλέθω στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς. Στραγγίζω τους χουρμάδες και τους προσθέτω σε κομμάτια μαζί με το στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik και το μέλι. Τα χτυπάω καλά να γίνουν ένα μείγμα.

  3. Καλύπτω τις μικρές ταρτιέρες με λαδόκολλα και βάζω από το μείγμα που έφτιαξα πιέζοντας να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα κάθε ταρτιέρας. Τις φυλάω στο ψυγείο.

  4. Στο μούλτι ρίχνω τα αβοκάντο, στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik, το μέλι, το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα αλέθω σταδιακά μέχρι να γίνει μια λεία σοκολατένια μους.

  5. Γεμίζω με αυτή τα ταρτάκια και ισιώνω απαλά την επιφάνεια τους.

  6. Διακοσμώ με smarties τα ταρτάκια και τα τοποθετώ στο ψυγείο να κρυώσουν για 2 τουλάχιστον ώρες ή όλη τη νύχτα.

  7. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας αφαιρώ τα γλυκά από τα καλούπια τους και τα σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με το Nesquik


Σοκολατάκια πορτοκάλι

Εύκολα σοκολατάκια πορτοκάλι για κέρασμα, με το άρωμα του εσπεριδοειδούς να αναδύεται από τη λευκή γλυκιά σοκολάτα που λιώνει στο στόμα.

Για κάθε γιορτινή περίσταση αυτά τα σοκολατάκια μας βγάζουν ασπροπρόσωπους χωρίς πολύ κόπο.


ΑΤΟΜΑ:

12 - 14 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:

4 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

4 ΩΡΕΣ & 20 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 60 γρ βούτυρο

  • 45 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 κγ λικέρ πορτοκάλι

  • 200 γρ λευκή σοκολάτα τεμαχισμένη

  • πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

  • χρωματιστή (δες ΕΔΩ πώς να τη φτιάξεις) ή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, για επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά να λιώσουν και να ενωθούν, σε χαμηλή φωτιά. Το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και τη λευκή σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά τον πάτο της κατσαρόλας.

  2. Βγάζω από τη φωτιά και μεταφέρω το μείγμα σε ένα άλλο σκεύος.

  3. Χρωματίζω πορτοκαλί το μείγμα με χρώμα ζαχαροπλαστικής, το σκεπάζω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

  4. Βγάζω το μείγμα από το ψυγείο και με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνω από αυτό και σχηματίζω μπαλίτσες (το κυλάω στα δάχτυλα κι όχι στην παλάμη για να μην λιώσουν πολύ).

  5. Τις κυλάω στην κρυσταλλική ζάχαρη και τις βάζω σε χάρτινες θήκες και πάλι στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Μιλφέιγ σοκολάτα

 

ΝΑΙ! Μιλφέιγ σοκολάτα, έγινε κι αυτό και είναι απίστευτο, εύκολο, μοναδικό.

Τραγανές στρώσεις σφολιάτας με λιωμένο κακάο, αφράτη σοκολατένια σαντιγί και ντελικάτο φιλέ αμυγδάλου, να σπάνε μαζί όλα στο στόμα σου.

Αν έχεις αντοχές μπορείς να το ξεχάσεις, διαφορετικά απόλαυσε ένα γενναίο κομμάτι.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
5  ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 – 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 750 - 800 γρ (2 φύλλα)σφολιάτας
  • 4 ΚΣ κακάο σκόνη
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • 600 γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 ΚΣ κονιάκ
  • φιλέ αμυγδάλου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε επίπεδη επιφάνεια κοσκινίζω λίγο κακάο και απλώνω πάνω το ένα φύλλο σφολιάτας.

  1. Το ραντίζω με κακάο και από πάνω και το ανοίγω, λίγο, απαλά με ένα πλάστη.
  2. Μεταφέρω στο ταψί και το τρυπάω καλά με ένα πιρούνι. Σκεπάζω με λαδόκολλα και βάζω για βάρος ένα άλλο ταψί.
  3. Ψήνω στους 220*C στις αντιστάσεις για 10 λεπτά. Αφαιρώ το ταψί από πάνω και τη λαδόκολλα και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
  4. Σε ένα μπολ ζεσταίνω 100 γρ κρέμα γάλακτος. Ρίχνω μέσα της θρυμματισμένη κουβερτούρα, αφήνω ένα λεπτό και ανακατεύω να λιώσει και να ενωθούν σε σοκολατένια γκανάζ.
  5. Χτυπάω στο μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και μόλις αφρατέψει προσθέτω το κονιάκ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
  6. Ρίχνω σε δόσεις τη σοκολατένια γκανάζ ενώνοντας απαλά τα δύο μείγματα με μια μαρίζ.
  7. Κόβω τις άκρες της σφολιάτας ισιώνοντας το κάθε φύλλο και έπειτα τα κομμάτια.
  8. Βάζω από ένα κομμάτι σε κάθε μερίδα, με κορνέ (όχι απαραίτητος) απλώνω τη σοκολατένια σαντιγί και πασπαλίζω λίγο φιλέ αμυγδάλου. Συνεχίζω όμοια με άλλη μια σφολιάτα, σαντιγί, φιλέ αμυγδάλου και σκεπάζω με το τρίτο φύλλο σφολιάτας.
  9. Γαρνίρω κοσκινίζοντας με κακάο και αφήνω για 2 – 3 ώρες στο ψυγείο να σταθεί το γλυκό.
  10. Σερβίρεται την ίδια μέρα, να είναι το φύλλο αφράτο και τραγανό.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Αμυγδαλωτά αχλαδάκια

 

Τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά αχλαδάκια, αρωματισμένα με ανθόνερο, γλυκά και ντελικάτα υπάρχουν πάντα σε γάμους και βαφτίσεις στην Κρήτη.

Μικρά αχνισμένα αμυγδαλωτά σε σχήμα αχλαδιού με το γαρύφαλλο στην κορυφή, σε χάρτινα κυπελάκια για να διατηρηθούν, κλείνονται σε σελοφάν.

Αριστοκρατικά διακοσμούν κάθε χαρούμενη στιγμή.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
27 - 28 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα

Για το σιρόπι:

  • 70 ml νερό

  • 80 γρ ζάχαρη

  • 25 ml ανθόνερο

  • 1/2 κγ εσάνς πικραμύγδαλο

Για γαρνίρισμα:

  • 100 γρ άχνη ζάχαρη

  • 25 – 29 γαρύφαλλα


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και αφήνω να βράσει για 10 λεπτά. Λίγο πριν το βγάλω ρίχνω το ανθόνερο, ανακατεύω και βγάζω από τη φωτιά. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.

  2. Στο μούλτι ρίχνω τα αμύγδαλα (σε δόσεις) και τα θρυμματίζω, χωρίς όμως να γίνουν πούδρα-σκόνη.

  3. Τα βάζω σε ένα μπολ και προσθέτω σταδιακά το σιρόπι (σε 2-3 δόσεις) ανακατεύοντας να γίνει το μείγμα υγρό κολλώδες να μπορεί να πλαστεί (ίσως περισσέψει λίγο σιρόπι).

  4. Βάζω το μπολ στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες.

  5. Το βγάζω από το ψυγείο και παίρνοντας μείγμα με ένα κουταλάκι του γλυκού πλάθω πρώτα σε κώνο και έπειτα στρογγυλεύω την περίμετρο και την κορυφή του. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

  6. Τα βάζω σε μια πιατέλα και τα αφήνω είτε σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες (αν δεν υπάρχει υγρασία στον χώρο) είτε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες.

  7. Σε ένα μπολάκι βάζω την άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη) και ένα ένα τα αχλαδάκια τα βουτάω μέσα σε αυτή να καλυφθούν εξωτερικά και η βάση τους, πιέζοντας την στην επιφάνεια για να μπορέσει να κολλήσει.

  8. Τοποθετώ από ένα γαρύφαλλο στην κορυφή και συνεχίζω με τα υπόλοιπα.

  9. Αφού τα ολοκληρώσω, τα βάζω σε χάρτινα κυπελάκια και τα φυλάω σε κλειστά αεροστεγώς κουτιά.

 

ΤΙΠ:

  • Αν θέλω να τα προσφέρω σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμο, βάφτιση) τα βάζω σε διαφανές σελοφάν και στο πάνω μέρος κλείνω με κορδέλα.

  • Διατηρούνται 2 εβδομάδες τουλάχιστον.

  • Μπορώ να μην τα αχνίσω, αν θέλω να τα προσφέρω μετά από καιρό και λίγο πριν τα χρησιμοποιήσω τότε να τα αχνίσω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Σοκολατένια μους με ζελέ φράουλα

 

Δείξε την αγάπη σου στη μητέρα την Κυριακή που γιορτάζει φτιάχνοντας της σοκολατένια μους με ζελέ φράουλας και εξέπληξε την ευχάριστα με το υγιεινό γλυκάκι χωρίς περίσσιο λίπος.

Εύκολο, εντυπωσιακό και σοκολατένιο χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή για να κρυώσει και να μπορέσεις να της το χαρίσεις.

Σίγουρα θα εκπλαγεί ευχάριστα που δεν θα χαλάσει την διατροφή της, ενώ παράλληλα θα απολαύσει το δροσερό δώρο σου με σοκολατένιο ροφήμα Nesquik με Opti-Start, με βιταμίνες, σίδηρο και ψευδάργυρο που συμπληρώνει ιδανικά τα οφέλη του γάλακτος.
 

 

 

ΑΤΟΜΑ:
6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
4 - 5 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
5 ΩΡΕΣ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για το ζελέ φράουλα:

  • 100 γρ ζελέ φράουλα
  • λίγες φράουλες σε κομματάκια

Για το μους:

  • 2 γλυκοπατάτες 
  • 2 κγ βούτυρο
  • 50 ml γάλα
  • 120 γρ (12 ΚΣ) σοκολατούχο ρόφημα Nesquik
  • λίγη τριμμένη κουβερτούρα, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • λίγες φράουλες σε κομμάτια, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ με 220 ml βραστό νερό διαλύω 100 γρ σκόνη ζελέ φράουλας. Προσθέτω 220 ml κρύο νερό, ανακατεύω καλά και ρίχνω κομματάκια φράουλας. Μοιράζω το ζελέ στα ποτήρια, τα τοποθετώ σε διαγώνια θέση (χρησιμοποιώντας cupcake θήκες σιλικόνης) και τα βάζω στο ψυγείο για 4 ώρες.
  2. Για τη μους καθαρίζω τις γλυκοπατάτες, τις κόβω σε κομμάτια και τις βάζω σε μια κατσαρόλα , να βράσουν στον ατμό για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Σε ένα μπολ με 50 ml γάλα χλιαρό διαλύω το σοκολατούχο ρόφημα Nesquik.
  4. Όπως είναι ζεστά τα κομμάτια της γλυκοπατάτας τα βάζω στο μούλτι ή στο μπλέντερ μαζί με το βούτυρο και το σοκολατένιο μείγμα. Αλέθω και η σοκολατένια μους είναι έτοιμη.
  5. Τη μοιράζω στα ποτήρια πάνω από το ζελέ φράουλας και βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
  6. Όταν θέλω να σερβίρω γαρνίρω πάνω τη μους με τριμμένη σοκολάτα και κομματάκια φράουλας.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με το Nesquik


Ατομικά τσουρεκάκια με κρέμα

 

Ατομικά αφράτα, φρεσκομυρωδάτα τσουρεκάκια με κρέμα στη μέση τους να τα ενώνει με τις φρέσκιες φράουλες και το φιλέ αμυγδάλου να τα συμπληρώνει.

Ξεφεύγοντας από την κλασική γεύση του τσουρεκιού  με τη μαστίχα κι το μαχλέπι, αυτά τα τσουρεκάκια αποκτούν άλλη διάσταση με την κρέμα και τα φρούτα αποκτώντας πιο ανοιξιάτικη διάθεση. Φυσικά δεν χρειάζονται κανένα συμπλήρωμα είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε στο πρωινό μας, που θα του δώσει άλλη διάσταση!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 - 20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΩΡΕΣ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
3 ΩΡΕΣ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 240 ml ζεστό γάλα

  • 1 ¼ κγ ξηρή μαγιά

  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 75 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 100 γρ ζάχαρη

  • ½ κγ αλάτι

  • 550 γρ αλεύρι σκληρό

Για την κρέμα:

  • 2 κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 35 γρ ζάχαρη

  • 13 γρ κόρν φλάουρ

  • 170 ml γάλα

  • 10 γρ βούτυρο

Γαρνίρισμα:

  • φράουλες, κομμένες σε φέτες

  • λίγο φιλέ αμυγδάλου

  • αυγό, για επάλειψη

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη στο μπολ του μίξερ ρίχνω το ζεστό γάλα και μέσα του διαλύω 1 ΚΣ ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτω 4 ΚΣ αλεύρι, ανακατεύω και σκεπάζω το μπολ, αφήνοντας το σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

  2. Συνεχίζω με την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά και αφού αναμείξω το αλεύρι με το αλάτι τα προσθέτω σταδιακά στο μπολ ζυμώνοντας σε χαμηλή ένταση.

  3. Δυναμώνω το μίξερ για 10 λεπτά και έπειτα ρίχνω ένα - ένα τα κομμάτια του βουτύρου και αφήνω να ζυμώνει για άλλα 10 λεπτά.

  4. Βγάζω τη ζύμη και τη διπλώνω με τα χέρια 2 – 3 φορές στην επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι.

  5. Τη μεταφέρω σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζω και την αφήνω σε ζεστό σημείο για 1,5 – 2 ώρες να διπλασιάσει τον όγκο της.

  6. Ωστόσο φτιάχνω την κρέμα χτυπώντας σε ένα κατσαρολάκι τους κρόκους των αυγών με τη βανίλια και τη ζάχαρη.

  7. Προσθέτω το κορν φλάουρ και σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας.

  8. Βάζω το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακινώντας απαλά με μια κουτάλα μέχρι να πήξει σε κρέμα.

  9. Μόλις αρχίσει να «δένει» το βγάζω από την φωτιά και ρίχνω το βούτυρο, ενσωματώνοντας το στην κρέμα.

  10. Μεταφέρω την κρέμα σε ένα μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της, για να μην δημιουργηθεί κρούστα και την αφήνω να κρυώσει.

  11. Αφού έχει περάσει η ώρα, βγάζω τη ζύμη που έχει φουσκώσει, σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζω σε 12 μπάλες, τις πλάθω απαλά με τα χέρια και τις τοποθετώ σε λαδόκολλα, στο ταψί αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση για να φουσκώσουν.

  12. Με τα δάχτυλα μου δημιουργώ μια εσοχή στη μέση κάθε ζύμης, τις σκεπάζω και αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 30 – 40 λεπτά.

  13. Ξεσκεπάζω το ταψί, επαναλαμβάνω τη διαδικασία της εσοχής με τα δάχτυλα και στη μέση βάζω από 1 ΚΣ κρέμα. Γαρνίρω με 3 φέτες φράουλας, ραντίζω με λίγο φιλέ αμυγδάλου και τα αλείφω με χτυπημένο αυγό με 1 ΚΣ νερό.

  14. Ψήνω στο φούρνο στους 180*C για 15 – 20 λεπτά, μόλις ροδίσουν, τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν 5 λεπτά πριν τα σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Ρολάκια με μπανάνα και ταχίνι κακάο

 

Λιχουδιά της στιγμής τα ρολάκια με μπανάνα και ταχίνι κακάο είναι τέλεια τόσο για την περίοδο της νηστείας όσο και για οποιαδήποτε άλλη ώρα.

Γαρνίρουμε με άχνη, σπιτική πραλίνα ή παγωτό αν δεν νηστεύουμε.

Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι πολλοί όσο αναφορά τη γέμιση, εκτός από ταχίνι απλό ή με κακάο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτική πραλίνα ή φυστικοβούτυρο και αντί για μπανάνα αυτή την εποχή μπορούμε να βάλουμε φράουλες.

Όποια εκδοχή και αν διαλέξεις ένα είναι σίγουρο, δεν πρόκειται να απογοητευτείς!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 - 14 ΚΟΜΜΑΤΙΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 12 – 14 (μια συσκευασία) φύλλα κρούστας

  • λίγο ελαιόλαδο

  • 14 κγ ταχίνι κακάο ή σπιτική πραλίνα φουντουκιού ή φυστικοβούτυρο

  • μια χούφτα χοντροκομμένα καρύδια

  • 7 μικρές μπανάνες – 5 μεγάλες

  • άχνη για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανοίγω το ένα φύλλο κρούστας, αλείφω το μισό με λίγο ελαιόλαδο και το διπλώνω στα δύο.

  2. Από το υπόλοιπο αλείφω πάλι το μισό με ελαιόλαδο και το διπλώνω στα δύο.

  3. Στη μια άκρη βάζω στη μέση της (όχι από άκρη σε άκρη) από 1 κγ γεμάτο ταχίνι με κακάο και πάνω του πασπαλίζω με λίγο καρύδι χοντροκομμένο.

  4. Τοποθετώ στη μέση του ένα κομμάτι μπανάνας (σε μικρή μπανάνα το μισό, σε μεγάλη το 1/3).

  5. Λαδώνω με το πινέλο το υπόλοιπο φύλλο και αφού ρολάρω, τυλίξω από τη μια άκρη με το φύλλο τη μπανάνα, διπλώνω τις άκρες – δεξιά και αριστερά – προς τα μέσα και συνεχίζω το τύλιγμα μέχρι να τελειώσει το φύλλο.

  6. Τοποθετώ το ρολάκι πάνω σε λαδόκολλα και συνεχίζω όμοια με τα υπόλοιπα φύλλα.

  7. Τα αλείφω εξωτερικά με ελαιόλαδο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για περίπου 10 λεπτά.

  8. Μόλις το φύλλο πάρει χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμα, τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν για 10 λεπτά.

  9. Σερβίρω με άχνη ζάχαρη από πάνω, ή με μέλι ή αν δεν νηστεύουμε ταιριάζουν ιδανικά με μια μπάλα παγωτό.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Φοβερές γαλακτοφέτες

 

Αφράτες, μαλακές, σπιτικές γαλακτοφέτες για τα πάρτι, τα παιδιά, τις γιορτές, για κέρασμα και όχι μόνο!

Το παιδικό όνειρο να μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι όσες γαλακτοφέτες θέλουμε γίνεται πραγματικότητα και η γεύση τους αποζημιώνει μεγάλους και μικρούς.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
15 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
7 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
6 ΩΡΕΣ 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα:

  • 10 γρ ζελατίνη σε σκόνη
  • 50 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 180 ml γάλα εβαπορέ
  • 1 ΚΣ μέλι
  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για το παντεσπάνι:

  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 70 γρ ζάχαρη
  • 1 κγ μέλι
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 35 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ κάκαο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε 5 ΚΣ κρύο νερό ρίχνω τη ζελατίνη και την αφήνω να μαλακώσει για 10 λεπτά.
  2. Όταν περάσουν προσθέτω τα 50 γρ κρέμας γάλακτος που έχω ζεστάνει μέχρι να βράσει και ανακατεύω να διαλυθεί εντελώς.
  3. Σε μπολ αναμιγνύω το γάλα εβαπορέ, με το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνω και ενσωματώνω σε αυτό το μείγμα της ζελατίνης.
  4. Σε μεγάλο μπολ χτυπάω 300 ml κρύας κρέμας γάλακτος σε σαντιγί (για 5-7 λεπτά περίπου).
  5. Προσθέτω το μείγμα της κρέμας κουταλιές κουταλιές στη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ (σπάτουλα).
  6. Σκεπάζω την κρέμα και την βάζω στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον μια ώρα.
  7. Για το παντεσπάνι χωρίζω στα αυγά, τους κρόκους από τα ασπράδια.
  8. Αρχικά χτυπάω τους κρόκους μαζί με 20 γρ ζάχαρης. Προσθέτω 1 κγ μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και 1 ΚΣ νερό.
  9. Σε άλλο μπολ χτυπάω τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη (40γρ) ζάχαρη σε μαρέγκα.
  10. Ρίχνω τη μαρέγκα σε δόσεις στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ.
  11. Τέλος ενώνω το αλεύρι με το κακάο και τα προσθέτω κι αυτά στο μείγμα.
  12. Αδειάζω το παντεσπάνι σε λαδόκολλα στο ταψί και με τη μαρίζ το απλώνω ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
  13. Ψήνω στο φούρνο στους 230*C στις αντιστάσεις για 7 λεπτά περίπου.
  14. Το βγάζω από το φούρνο, αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και το ξεκολλάω από τη λαδόκολλα. Το αφήνω να κρυώσει τελείως.
  15.  Για να φτιάξω τις γαλακτοφέτες (με ένα χάρακα) κόβω στη μέση το παντεσπάνι (της μεγαλύτερης πλευράς).
  16. Στο μισό απλώνω την κρύα γέμιση κρέμας και σκεπάζω με το υπόλοιπο μισό παντεσπάνι.
  17. Το βάζω στο ψυγείο για 4 – 5 ώρες, να κρυώσει καλά.
  18. Κόβω κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς στα 3 και έπειτα την κάθε μια στα 5.
  19. Φυλάσσονται στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Φλωρεντίνες με σοκολάτα

 

Φλωρεντίνες με σοκολάτα, το κλασικό γλυκό με τα καραμελωμένα αμύγδαλα και βουτηγμένες στη σοκολάτα, τώρα μπορούμε να τις φτιάξουμε στο σπίτι μας.

Κλεισμένες σε νάιλον διατηρούνται φρέσκιες για αρκετό καιρό και μπορούμε να τις προσφέρουμε τόσο εκτός όσο εκτός και σπιτιού. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
15 – 18 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 40 γρ βούτυρο
  • 70 γρ ζάχαρη
  • 70 ml σιρόπι γλυκόζης
  • 120 γρ φιλέ αμυγδάλου
  • 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ κουβερτούρα, προαιρετικά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια- σιγανή φωτιά βάζω το βούτυρο, τη ζάχαρη και το σιρόπι γλυκόζης. Ανακατεύω να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη, να ενωθούν και βγάζω από τη φωτιά.
  2. Σε ένα πυρίμαχο μπολ ρίχνω το φιλέ αμυγδάλου, το αλεύρι ανακατεύω και προσθέτω το σιρόπι από το κατσαρολάκι. Αναμειγνύω γρήγορα να πάει παντού και απαλά για να μην σπάσει το φιλέ αμυγδάλου.
  3. Πάνω σε σχάρα έχω απλώσει τις χάρτινες θήκες και βάζω από μια -1 ΚΣ (λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας) από το μείγμα (μπορώ να απλώσω το μείγμα με τον ίδιο τρόπο και πάνω σε λαδόκολλα, αλλά οι θήκες βοηθούν για να βγουν όμοιο μέγεθος και στρογγυλές οι φλωρεντίνες).
  4. Αφού τις γεμίσω όλες με τη ράχη του κουταλιού πιέζω την επιφάνεια τους να γίνει επίπεδη.
  5. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στου 180*C για 8 – 12 λεπτά. Μόλις στο κάτω μέρος τους αρχίζουν να παίρνουν σκούρο χρώμα, τις βγάζω.
  6. Τις αφήνω να κρυώσουν και αφαιρώ τις χάρτινες θήκες.
  7. Τεμαχίζω την κουβερτούρα και την λιώνω είτε σε φούρνο μικροκυμάτων είτε σε μεν-μαρί (σε κατσαρολάκι με 1 εκ νερό που βράζει μέτρια, βάζω από πάνω ένα πυρίμαχο μπολ με τη σοκολάτα).
  8. Μεταφέρω την λιωμένη σοκολάτα σε σκεύος με ύψος και βουτάω τη μισή φλωρεντίνα μέσα. Τινάζω να φύγει η περίσσεια κουβερτούρας και αφήνω πάνω σε λαδόκολλα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα (για πιο γρήγορα μπορώ να τις βάζω για 10 λεπτά στο ψυγείο).
  9. Τις αποθηκεύω σε κλειστό δοχείο ή ατομικά την κάθε μια την τυλίγω με σελοφάν.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!