ΚΕΙΚ

Σάμαλι: Το σιροπιαστό πολίτικο γλυκό

Σάμαλι σιροπιαστό αρωματισμένο με ροδόνερο και μαστίχα, πολύ εύκολο για αρχάριους με σίγουρη επιτυχία.

Πολίτικο γλυκό, το βρίσκουμε σε όλη την ανατολική μεσόγειο, μερακλίδικο όπως συνηθίζεται.

Μοιάζει με το ραβανί αλλά δεν έχει αυγά και βασικά συστατικά του είναι το σιμιγδάλι που του δίνει την ιδιαίτερη υφή του και το γιαούρτι που εμείς χρησιμοποιούμε το καλύτερο, γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ ΚΛΑΣΙΚΟ.


ΜΕΡΙΔΕΣ:

18-20 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

20-25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ ΚΛΑΣΙΚΟ

  • 1 κγ μαγειρική σόδα

  • 350 γρ σιμιγδάλι χοντρό

  • 250 γρ ζάχαρη

  • 150 ml νερό

  • 2-3 σβόλοι μαστίχας Χίου

  • λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

  • 440 γρ ζάχαρη

  • 500 ml νερό

  • χυμό 1/2 λεμονιού

  • 2-3 κγ ανθόνερο ή ροδόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ ΚΛΑΣΙΚΟ με τη σόδα.

  2. Χτυπάω στο γουδί 1 ΚΣ ζάχαρη μαζί με τη μαστίχα Χίου να γίνουν σκόνη.

  3. Στο μπολ με το γιαούρτι προσθέτω το σιμιγδάλι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τη μαστίχα και ανακατεύω με ένα σύρμα.

  4. Τέλος ρίχνω σε δόσεις το νερό δημιουργώντας ένα πηχτό χυλό.

  5. Βάζω το μείγμα σε ταψί διαμέτρου 28 εκ και το αφήνω για 1 ώρα να φουσκώσει το σιμιγδάλι.

  6. Με ένα μαχαίρι χαράσσω απαλά την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια οριζόντια και έπειτα πλάγια ώστε να σχηματίζουν ρόμβο. Στο κέντρο κάθε κομματιού γαρνίρω με ασπρισμένα αμύγδαλα και το ψήνω στους 180*C, στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα. Αφού περάσουν 25 λεπτά και έχει φουσκώσει το σάμαλι, το βγάζω από το φούρνο, κόβω σε κομμάτια και το βάζω πίσω στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια του.

  7. Ωστόσο φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού.

  8. Το αφήνω να βράσει για 2-3 λεπτά, το βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το ροδόνερο.

  9. Όταν ετοιμαστεί το σάμαλι το βγάζω από το φούρνο και το σιροπιάζω λίγο λίγο με μια κουτάλα.

  10. Το αφήνω να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Marble cheese κέικ με βύσσινο

Ξεχωριστό marble κέικ βανίλια-σοκολάτα με έκπληξη εσωτερικά την γέμιση κρέμας τυριού και τα γλυκόξινα βύσσινα.

Ένας συνδυασμός του κλασικού marble κέικ και του cheesecake σε ένα μόνο γλυκό!

Διαφορετικές γεύσεις και υφές μπερδεύονται μεταξύ τους, το κέικ με την κρέμα τυριού και μια αίσθηση από τα δροσερά βύσσινα ενδιάμεσα να ξαφνιάζουν.


ΑΤΟΜΑ:

16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ:

  • 200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 200 γρ ζάχαρη

  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 2 κγ μπέικιν πάουντερ

  • 4 ΚΣ κακάο σκόνη

  • 3 ΚΣ γάλα

Για τη γέμιση:

  • 150 γρ κρέμα τυρί

  • 30 γρ ζάχαρη

  • 1 αυγό θερμοκρασία δωματίου

  • ¼ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 7 γρ κόρν φλάουρ

  • 150 γρ βύσσινα από κονσέρβα + έξτρα για γαρνίρισμα

  • 60 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στραγγίζω σε ένα σουρωτήρι τα βύσσινα από το σιρόπι τους.

  2. Χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να μαλακώσουν και να αφρατέψει το μείγμα.

  3. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά και στο τέλος το εκχύλισμα βανίλιας.

  4. Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ρίχνω σταδιακά στο μπολ.

  5. Χωρίζω το μείγμα στα δύο και στο ένα προσθέτω το γάλα σε δύο δόσεις εναλλάξ με το κακάο.

  6. Για τη γέμιση σε άλλο μπολ ανακατεύω την κρέμα τυρί με τη ζάχαρη, το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και το κόρν φλάουρ μέχρι να γίνουν αλοιφή.

  7. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια φόρμα του κέικ και ρίχνω με ένα κουτάλι εναλλάξ από το μείγμα βανίλιας και κακάου. Με ένα μαχαίρι αναμιγνύω ελαφρά τα δύο μείγματα.

  8. Βάζω στη μέση τη γέμιση από την κρέμα τυριού προσέχοντας να μην πάει εξωτερικά από τη ζύμη γιατί θα καεί στο ψήσιμο. Προσθέτω διάσπαρτα τα μισά βύσσινα.

  9. Όπως στην αρχή σκεπάζω την γέμιση εναλλάξ με ζύμη βανίλιας και κακάου, αναμιγνύοντάς τα απαλά με ένα μαχαίρι. Ρίχνω τα υπόλοιπα βύσσινα και με το μαχαίρι πάλι τα πιέζω να μπουν μέσα στη ζύμη.

  10. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, στους 180*C για 45-50 λεπτά (τσεκάρω με ένα ξυλάκι στη μέση να βγει καθαρό όπως κάνω στα κέικ).

  11. Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και το αναποδογυρίζω πάνω στην πιατέλα, αφήνοντας το εκεί να κρυώσει τελείως.

  12. Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και τη βάζω σε ένα μικρό κορνέ.

  13. Ραντίζω με αυτή το κέικ από πάνω γραμμικά. Τέλος γαρνίρω με λίγα βύσσινα και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

  • Η συνταγή είναι από το emmaslieblingsstuecke.com


Σοκολατένια καρυδόπιτα

Σοκολατένια καρυδόπιτα γιατί όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα! Έτσι και η καρυδόπιτα φοράει το σοκολατένιο της φουστάνι και κάνει τσάρκα, ποιος θα την τσακίσει;

Από τα γλυκά που ζητάς απελπισμένα δεύτερο κομμάτι…

Φρόντισε να έχεις ή να περιμένεις παρέα όταν την φτιάξεις διαφορετικά θα καταλήξει όλη στο στομάχι σου χωρίς να το καταλάβεις.

Μπορεί να γίνει και χωρίς σιρόπι σε πιο απλή μορφή που μοιάζει στο κέικ με κάτι θερμίδες λιγότερες.


ΜΕΡΙΔΕΣ:

12 - 16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

70 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι (προαιρετικά):

  • 300 γρ ζάχαρη

  • 360 ml νερό

  • 1 στικ κανέλας

  • χυμό ½ φρέσκου λεμονιού

Για την καρυδόπιτα:

  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 220 γρ ζάχαρη

  • 180 ml ελαιόλαδο

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • ½ χυμό φρέσκου λεμονιού

  • ½ κγ κανέλα σκόνη

  • ¼ κγ γαρύφαλλα σκόνη

  • ¼ κγ αλάτι

  • 30 ml κονιάκ ή ρακή

  • ¼ κγ μαγειρική σόδα

  • 250 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις

  • 10 γρ (1/2 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ

  • 110 γρ χοντροκομμένα καρύδια

  • 120 γρ κουβερτούρα τριμμένη

Για γαρνίρισμα:

  • 250 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη

  • 130 γρ κρέμα γάλακτος

  • 50 γρ χοντροκομμένα καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι βάζω σε μέτρια φωτιά ένα κατσαρολάκι με τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας και το χυμό λεμονιού. Τα ανακατεύω και τα αφήνω να βράσουν για 2-3 λεπτά. Βγάζω το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει τελείως.

  2. Για το γλυκό χωρίζω τα αυγά, τους κρόκους από τα ασπράδια.

  3. Χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα ρίχνοντας σε δόσεις 100 γρ ζάχαρη.

  4. Στον μπολ του μίξερ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη να λιώσουν και να πάρουν ένα παστέλ κίτρινο χρώμα.

  5. Προσθέτω το μείγμα με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.

  6. Συνεχίζω με τα καρύδια και την κουβερτούρα που έχω τρίψει στον τρίφτη της ντομάτας.

  7. Ρίχνω τη σόδα στο κονιάκ και τα ενώνω στο μείγμα.

  8. Βγάζω το μπολ από το μίξερ και με μια μαρίζ αναμειγνύω το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι, τα προσθέτω σταδιακά στο μείγμα.

  9. Τέλος προσθέτω σε δόσεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά να μην χάσει τον όγκο του το μείγμα.

  10. Το ρίχνω σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 32x20 εκ (ή διαμέτρου 28εκ) και το ψήνω στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180*C για περίπου 30 λεπτά.

  11. Μόλις το χρώμα του γίνει χρυσαφί και η οδοντογλυφίδα που το τσιμπήσω βγει καθαρή, είναι έτοιμο, το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω για 2 – 3 λεπτά να κρυώσει.

  12. Το λούζω με το κρύο σιρόπι και το αφήνω για περίπου 1 ώρα να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει.

  13. Για τη γκανάζ βάζω σε ένα μπολ την θρυμματισμένη κουβερτούρα και αφού ζεστάνω την κρέμα γάλακτος (στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι) τη βάζω κι αυτή στο μπολ.

  14. Αφήνω για ένα λεπτό και ανακατεύω να λιώσει η σοκολάτα τελείως. Προσθέτω μαζί τα καρύδια ανακατεύω για τελευταία φορά και καλύπτω με αυτή την καρυδόπιτα.

  15. Αφήνω για 1 ώρα να κρυώσει και να πήξει πριν κόψω σε κομμάτια για να σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Μπαμπάς με ρούμι

Μπαμπάς με ρούμι, πλούσιος, σιροπιαστός με αφράτη σαντιγί και κερασάκια στην κορυφή καμαρωτά, πάντα ξεχωρίζει όπου τον προσφέρουμε.

Ο μπαμπάς είναι ένα Πολωνικό γλυκό που αργότερα οι Γάλλοι πρόσθεσαν το ρούμι και έφτιαξαν το γνωστό πια μπαμπά με ρούμι που συνηθίζουμε να βλέπουμε και σε ατομικές μερίδες σε μπαμπαδάκια.


ΑΤΟΜΑ:

14 - 16 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ αλεύρι σκληρό

  • 1 φακελάκι (8 γρ) ξηρή μαγιά

  • 100 γρ ζάχαρη

  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • ½ κγ αλάτι

  • 120 ml γάλα ζεστό

  • 60 γρ βούτυρο, λιωμένο (όχι καυτό)

Για το σιρόπι:

  • 500 ml νερό

  • 300 γρ ζάχαρη

  • 50 ml ρούμι

Για γαρνίρισμα:

  • 50 γρ μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι

  • 200 γρ κρέμα γάλακτος κρύα με 35% λιπαρά

  • 1 ΚΣ άχνη ζάχαρη

  • κερασάκια μαρασκίνο ή γλασέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το ζεστό γάλα (όχι καυτό) και μέσα του διαλύω τη μαγιά.

  2. Προσθέτω 1 ΚΣ ζάχαρη και 2 ΚΣ αλεύρι φτιάχνοντας ένα ελαφρύ κουρκούτι. Το σκεπάζω και το αφήνω σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (στην επιφάνεια του μείγματος εμφανίζονται μικρές φουσκάλες).

  3. Συνεχίζω βάζοντας την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύω με το γάντζο.

  4. Προσθέτω το αλάτι στο αλεύρι και στο ρίχνω κι αυτό στον κάδο του μίξερ. Μόλις αναμιχθεί ρίχνω το λιωμένο βούτυρο συνεχίζοντας την ανάδευση για άλλα 5 λεπτά δημιουργόντας μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

  5. Τη σκεπάζω με πετσέτα κουζίνας και την βάζω σε ζεστό σημείο (ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 30*C που τον έχω κλείσει) μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της, για περίπου 1 – 2 ώρες.

  6. Φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό αφήνοντας τα να βράσουν για 2 λεπτά και να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Την βγάζω από την εστία και προσθέτω το ρούμι, αφήνω να κρυώσει.

  7. Για τη σαντιγί χτυπάω στο μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος να αφρατέψει, προσθέτω την άχνη και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να γίνει πυκνή σαντιγί. Την μεταφέρω σε κορνέ και την διατηρώ στο ψυγείο.

  8. Αφού έχει διπλασιαστεί η ζύμη για πρώτη φορά τη μεταφέρω σε μια βουτυρωμένη φόρμα με δακτύλιο και ισιώνω με μια σπάτουλα την επιφάνεια της. Τη σκεπάζω ξανά και την βάζω όμοια σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει για 30 λεπτά.

  9. Όταν έχει διπλασιαστεί για 2η φορά την βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις και την ψήνω για περίπου 30 λεπτά (τσεκάρω όπως στο κέικ με οδοντογλυφίδα).

  10. Το βγάζω, με ένα ξυλάκι τρυπάω όλη την επιφάνεια και το αναποδογυρίζω σε ένα ταψί.

  11. Ρίχνω το σιρόπι από πάνω του και το αφήνω για 30 λεπτά να το απορροφήσει και να κρυώσει.

  12. Το μεταφέρω προσεκτικά στην πιατέλα και αφού ζεστάνω λίγο τη μαρμελάδα και την αραιώσω με 1 κγ νερό την απλώνω απαλά με ένα πινέλο πάνω της να γυαλίσει.

  13. Γαρνίρω στην κορυφή με ροζέτες σαντιγί και τέλος με λίγα κερασάκια.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!


Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με μέλι από την Πορτογαλία

video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Πανεύκολη Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με μέλι από την Πορτογαλία για όσους δεν έχουν χρόνο και θέλουν μια διαφορετική πουτίγκα που λιώνει στο στόμα γεμίζοντας το με τη χαρακτηριστική γεύση του μελιού.

Το αποτέλεσμα δεν μαρτυράει ότι χρειάζεται προετοιμασία μόλις 10 λεπτών και έπειτα ο φούρνος κάνει όλη την υπόλοιπη δουλειά.

Εντυπωσιακή σε εμφάνιση και σε γεύση, αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις!

Μην φοβηθείτε την ποσότητα των αυγών γιατί χρειάζεται μόνο ένα μικρό κομμάτι για κάθε μερίδα.


ΑΤΟΜΑ:

12-15 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

70 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 8 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

  • 500 γρ ζάχαρη

  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

  • ξύσμα ½ λεμονιού

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας (δες ΕΔΩ πως μπορείς να το φτιάξεις)

  • 100 γρ μέλι

  • 50 ml ελαιόλαδο

  • σιροπιασμένα φρούτα (φρουί γλασέ) για διακόσμηση, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάω τα αυγά καλά να αφρατέψουν.

  2. Ρίχνω σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

  3. Προσθέτω το εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.

  4. Τέλος βάζω το μέλι (μπορώ να το έχω ζεστάνει ελαφρά για να αναμειχθεί πιο εύκολα) και το ελαιόλαδο.

  5. Καλύπτω με λαδόκολλα μια ορθογώνια φόρμα 10x14 εκ. και ρίχνω μέσα το μείγμα.

  6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 180*C για περίπου 70 λεπτά (τσεκάρω με ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό όπως στο κέικ).

  7. Κλείνω το φούρνο και το αφήνω μέσα με ανοιχτή την πόρτα για 15 λεπτά.

  8. Το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει τελείως (θα ξεφουσκώσει η επιφάνεια του) πριν το ξεφορμάρω και το αναποδογυρίσω στην πιατέλα.

  9. Γαρνίρω με φραγκοστάφυλα ή με σιροπιασμένα φρούτα φρουί γλασέ.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!

  • Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από το SWEET GULA


Μηλόπιτα χωρίς βούτυρο

Εύκολη μηλόπιτα της εποχής, χωρίς βούτυρο για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας χωρίς πολλές τύψεις αλλά με την γεύση των γλυκών ψημένων μήλων.

Το σπίτι μυρίζει φθινόπωρο, οι πόρτες κλείνουν σιγά σιγά, το βραδάκι έρχεται νωρίς και η πίτα μας κρατάει συντροφιά.


ΑΤΟΜΑ:

10 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

60 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μήλο κομμένο σε κυβάκια

  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 100 γρ καστανή ζάχαρη

  • ξύσμα μισού λεμονιού

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 40 ml ελαιόλαδο

  • 80 γρ στραγγιστό γιαούρτι

  • 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 32 γρ πούδρα αμυγδάλου

  • 1 κγ γεμάτο μπέικιν πάουντερ

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 ½ μήλο κομμένο σε φέτες

  • ½ κγ κανέλα φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα

  • άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.

  2. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά μαζί με το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας να αφρατέψουν. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το γιαούρτι.

  3. Ρίχνω σε 2 – 3 δόσεις τα στερεά υλικά ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.

  4. Τέλος προσθέτω το μήλο κομμένο σε κυβάκια.

  5. Βάζω το μείγμα σε φόρμα 22-24 εκ διαμέτρου (λαδωμένη και αλευρωμένη) γαρνίροντας από πάνω με τις φέτες των μήλων σπειροειδώς τοποθετημένες.

  6. Πασπαλίζω με λίγο φιλέ αμυγδάλου, λίγη άχνη και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για 45 λεπτά.

  7. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρω.

  8. Σερβίρω αφού πρώτα ραντίσω με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα (προαιρετικά).

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Δίχρωμο γλυκό σοκολάτα & κέικ καρότο

Φθινοπώριασε αρχίσαμε να μένουμε περισσότερο στο σπίτι και να θέλουμε κάτι να μας γλυκάνει. Το δίχρωμο γλυκό σοκολάτα με κέικ καρότου, μας δίνει τη σοκολατένια νοστιμιά της πουτίγκας μαζί με ένα αέρινο στρώμα κέικ.

Ο ισορροπημένος συνδυασμός της γλυκιάς σοκολατένιας πουτίγκας με το ανάλαφρο κέικ δεν αφήνει στον ουρανίσκο περιθώριο να μην συνεχίσει στην επόμενη μπουκιά.

Όπως τα παιχνίδια του καιρού αυτή την εποχή μια ζεστό και μια κρύο, έτσι κι αυτό το γλυκό ταλαντεύεται ανάμεσα στις γλυκές γεύσεις της σοκολάτας και του καρότου.


ΑΤΟΜΑ:

12 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

60 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

80 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ βούτυρο, σε κυβάκια

  • 150 γρ ζάχαρη

Για τη σοκολάτα:

  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 400 γρ (1 κουτί) ζαχαρούχο γάλα

  • 240 ml φρέσκο γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 30 γρ (5 ΚΣ) κακάο σκόνη

Για το κέικ:

  • 135 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 ½ κγ μπέικιν πάουντερ

  • 220 γρ ζάχαρη

  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 120 ml ηλιέλαιο (ή οποιοδήποτε άλλο ελαφρύ λάδι)

  • 1 καρότο, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνω στη φόρμα του κέικ (δεν χρειάζεται απαραίτητα φόρμα ανοιγόμενη, με σούστα)το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζω στο φούρνο, στους 200*C να λιώσει (περίπου 3 λεπτά).

  2. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, πασπαλίζω τη ζάχαρη και τη βάζω πίσω στο φούρνο μέχρι να λιώσει (3-5 λεπτά).

  3. Για το σοκολατένιο μείγμα, χτυπάω με το μίξερ τα τρία αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτω το ζαχαρούχο, το φρέσκο γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το κακάο, τα ανακατεύω καλά και ρίχνω το μείγμα στη φόρμα.

  4. Συνεχίζω να φτιάξω το δεύτερο μείγμα αναμειγνύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ.

  5. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα αυγά με το εκχύλισμα βανίλιας, το ηλιέλαιο και το καρότο. Το απλώνω στη φόρμα πάνω από το σοκολατένιο μείγμα.

  6. Βάζω τη φόρμα μέσα σε ταψί, ρίχνω νερό στο ταψί μέχρι τη μέση περίπου και το τοποθετώ στο φούρνο, στους 200*C για περίπου μια ώρα (τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα, να βγαίνει καθαρή στο κέντρο του γλυκού). Ανά διαστήματα τσεκάρω το νερό στο ταψί και συμπληρώνω).

  7. Βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ τη φόρμα από το ταψί και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει για 5 - 10 λεπτά.

  8. Την αναποδογυρίζω στην πιατέλα και αφήνω το γλυκό να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου για να σερβίρω.

  9. Διατηρώ το γλυκό στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Υγιεινά σοκολατένια brownies με κολοκύθια

Αυτά τα σοκολατένια μπράουνις με κολοκύθια δεν βρίσκεις λόγο να μην τα απολαμβάνεις συνέχεια!

Νόστιμα, ζουμερά χωρίς να καταλαβαίνεις τα λαχανικά μέσα τους, σε παρασύρουν και δύσκολα σταματάς στο ένα κομμάτι.

Πόσο όμορφα νιώθεις όταν και το γλυκό δεν σε γεμίζει τύψεις αλλά αντιθέτως προσθέτει στη συνολική διατροφή σου τα λαχανικά που ίσως ξέχασες.


ΑΤΟΜΑ:

16 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

35 - 40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ κολοκυθάκια, τριμμένα

  • 1 μεγάλο ή 2 μεσαία αυγά

  • 120 ml ηλιέλαιο

  • 120 ml μέλι

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 60 γρ στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik

  • 1 ½ κγ μαγειρική σόδα

  • 140 γρ αλεύρι ολικής άλεσης

  • 60 γρ σταγόνες κουβερτούρας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τρίβω τα κολοκυθάκια στο τρίφτη της ντομάτας, τα βάζω σε σουρωτήρι, αλατίζω και τα αφήνω για 30 λεπτά. Αφού περάσει αυτό το διάστημα τα στραγγίζω με τα χέρια ή μια πετσέτα αλλά όχι τελείως (να έχουν μια υγρασία).

  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το στιγμιαίο ρόφημα κακάο Nesquik.

  3. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνω το ηλιέλαιο, το μέλι, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.

  4. Προσθέτω σταδιακά τα άλευρα στα υγρά υλικά και τέλος τη μισή ποσότητα από τις σταγόνες κουβερτούρας.

  5. Ανακατεύω και βάζω το μείγμα στο ταψί (24x24 εκ)που έχω καλύψει με λαδόκολλα.

  6. Ραντίζω με τις σταγόνες κουβερτούρας και ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις, για περίπου 35-40 λεπτά (δεν πρέπει να στεγνώσει εντελώς εσωτερικά).

  7. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και βγάζω από το ταψί σε σχάρα και το αφήνω να κρυώσει.

  8. Κόβω σε κομμάτια και φυλάω σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με το Nesquik


Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ με ταχίνι

 

Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ με ταχίνι για όλους όσους νηστεύουμε αλλά θέλουμε να απολαύσουμε ένα σοκολατένιο κέικ και αυτή την περίοδο.

Εύκολο χωρίς μίξερ αυτό το κέικ μπορούμε να το φτιάξουμε παντού.

Γιατί και η νηστεία θέλει το κέικ της!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 60 γρ ταχίνι

  • 55 ml ελαιόλαδο

  • 50 γρ κακάο

  • 80 γρ κουβερτούρα, τεμαχισμένη

  • 250 ml χυμό πορτοκαλιού

  • 2 κγ μαγειρική σόδα

  • 280 γρ ζάχαρη

  • 2 ΚΣ κονιάκ

  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ταχίνι με το ελαιόλαδο, το κακάο και την τεμαχισμένη κουβερτούρα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύω και τα αφήνω να λιώσουν.

  2. Τη βγάζω από την εστία και τα αφήνω το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.

  3. Το ρίχνω σε ένα μπολ, προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού που μέσα του διαλύω πρώτα τη μαγειρική σόδα, τη ζάχαρη, το κονιάκ και τη βανίλια.

  4. Τέλος βάζω και το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.

  5. Ρίχνω το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 25 x 11 εκ (προαιρετικά μπορώ να πασπαλίσω με λίγο σουσάμι από πάνω) και ψήνω στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για περίπου 1 ώρα (τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα να βγει σχεδόν στεγνή).

  6. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει τελείως πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Κέικ με 3 υλικά! Σοκολατένιο & με φυστικοβούτυρο

 

Κέικ με 3 υλικά; Και όμως γίνεται! Αφράτα, πανεύκολα, γρήγορα κέικ για τα να φτιάχνουμε όπου κι αν βρεθούμε αυτές τις μέρες (εξοχικά, απρόσμενες επισκέψεις, κλπ) χωρίς ιδιαίτερα σκεύη και εργαλεία.

Προτιμάς σοκολατένια απόλαυση ή πιο υγιεινό χωρίς ζάχαρη με φυστικοβούτυρο (ή ταχίνι);  Όποιο κι αν επιλέξεις δεν θα πιστεύεις πως σε λίγα λεπτά έχεις έτοιμο ένα τέτοιο γλυκό.
(Η συνταγή για το κέικ με το φυστικοβούτυρο ή το ταχίνι δεν βγαίνει όπως στο βίντεο, έγινε προσαρμογή στο αλεύρι και γίνεται το ίδιο αφράτο με το σοκολατένιο κέικ).
 


Σοκολετένιο κέικ με 3 υλικά

 

Γρήγορο και εύκολο κέικ για τους λάτρεις της πραλίνας.

 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ πραλίνα φουντουκιού
  • 140 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ σπάω τα αυγά και τα χτυπάω με το σύρμα να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτω την πραλίνα (μπορώ να την ζεστάνω ελαφρά για να είναι πιο ρευστή) και την ενσωματώνω στο μείγμα.
  3. Τέλος ρίχνω σε δόσεις το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  4. Βάζω το μείγμα σε φόρμα (διαμέτρου 23 εκ), βουτυρωμένη και αλευρωμένη και το ψήνω στη μεσαία σχάρα του φούρνου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου (τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή από το κέντρο του).
  5. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και ξεφορμάρω στην πιατέλα.
  6. Αφήνω να κρυώσει τελείως και σερβίρω.
     

Κέικ με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι με 3 υλικά

 

Υγιεινό κέικ, χωρίς ζάχαρη με 3 μόνο υλικά. Διάλεξε γεύση φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και σε λίγη ώρα θα το γεύεσαι.

 

 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
  • 90 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ σπάω τα αυγά και τα χτυπάω με το σύρμα να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτω το φυστυκοβούτυρο ή το ταχίνι (μπορώ να τα ζεστάνω ελαφρά για να είναι πιο ρευστά) και τα ενσωματώνω στο μείγμα.
  3. Τέλος ρίχνω σε δόσεις το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Ανάλογα την πυκνότητα τους, προσθέτω τόσο αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί ένα πυκνό μείγμα όχι όμως στερεό (μπορεί να χρειαστεί λιγότερο αλεύρι).
  4. Βάζω το μείγμα σε φόρμα (διαμέτρου 23 εκ), βουτυρωμένη και αλευρωμένη και το ψήνω στη μεσαία σχάρα του φούρνου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για 25 - 30 λεπτά περίπου (τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή από το κέντρο του).
  5. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και ξεφορμάρω στην πιατέλα.
  6. Αφήνω να κρυώσει τελείως και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Συνταγές εμπνευσμένες από τους SORTEDfood


Κέικ λεμονιού με φιστίκια Αιγίνης

 

Αρωματικό κέικ λεμονιού με φιστίκια Αιγίνης, φινετσάτο, χωρίς έντονη γλύκα για να συνοδεύσει τα ζεστά απογεύματα μας. 

Το δροσερό άρωμα του ταιριάζει στην εποχή με εκλεπτυσμένη εμφάνιση που μπορεί άξια να σταθεί στο τραπέζι μας.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα 2 λεμονιών
  • 1 κγ μαγειρική σόδα
  • 240 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 150 ml γάλα
  • 120 γρ φιστίκια Αιγίνης, κομμένα στα 2
  • Για το γλάσο:
  • 100 γρ άχνη ζάχαρη
  • χυμό ½ λεμονιού
  • 50 γρ φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
  3. Προσθέτω το ξύσμα των λεμονιών και αφού διαλύσω την μαγειρική σόδα μέσα στο λεμόνι, τα ρίχνω κι αυτά στο μίγμα.
  4. Ενσωματώνω το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και τα βάζω στο μπολ εναλλάξ με το γάλα σε 2-3 δόσεις.
  5. Τέλος προσθέτω τα τεμαχισμένα φιστίκια, ανακατεύοντας απαλά με μια μαριζ.
  6. Ρίχνω το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 11 x 22 εκ και ψήνω στο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για περίπου 1 ώρα (αν χρειαστεί σκεπάζω προς το τέλος με αλουμινόχαρτο).
  7. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και ξεφορμάρω το κέικ στην πιατέλα.
  8. Για το γλάσο ανακατεύω σε ένα μπολάκι την άχνη με το χυμό λεμονιού, ρίχνοντας το σταδιακά να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλω, ώστε να μην γίνει πολύ ρευστό το μείγμα.
  9. Αφού κρυώσει το κέικ, ρίχνω το γλάσο και πασπαλίζω τα φιστίκια Αιγίνης από πάνω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Κρητική γιαουρτόπιτα

 

Γιορτάζουμε την πρωτομαγιά με Κρητική γιαουρτόπιτα με παγωτό και γλυκό κουταλιού, για σουπερ απόλαυση και γεμιστή με τραγανά ασπρισμένα αμύγδαλα.

Πολύ εύκολη πίτα, με γιαούρτι που κάνει την υφή της βουτυρένια και αμύγδαλα που σπάνε στο στόμα, το ιδανικό επιδόρπιο μετά την ψησταριά που παίρνει φωτιά σήμερα.

Το απόγευμα όταν πλέον ηρεμούμε και απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα παρέα με γιαουρτόπιτα γίνεται πιο γλυκό και απολαυστικό!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 αυγά, χωριστά κρόκοι-ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 300 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 3 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 140 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα στα 4
  • παγωτό βανίλια ή καϊμάκι, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάω το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να μαλακώσουν. Προσθέτω έναν- έναν τους τέσσερις κρόκους χτυπώντας ενδιάμεσα.
  3. Αρωματίζω με το εκχύλισμα βανίλιας και ρίχνω το γιαούρτι ανακατεύοντας με το μίξερ.
  4. Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτω εναλλάξ με τη μαρέγκα στο μίγμα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  5. Τέλος προσθέτω τα αμύγδαλα, ασπρισμένα και κομμένα στα τέσσερα.
  6. Ρίχνω το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα (24 εκ) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στη μεσαία σχάρα.
  7. Μετά τα 45 λεπτά δοκιμάζω με ένα μαχαίρι, αν είναι έτοιμο (το μαχαίρι βγαίνει καθαρό), χρειάζεται ψήσιμο περίπου 1 ώρα.
  8. Αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει, αφαιρώ τη φόρμα και το αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  9. Σερβίρω με μια μπάλα παγωτό και γαρνίρω με λίγο γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Γλυκιά νηστίσιμη κολοκυθόπιτα με καρύδια και σταφίδες

 

Γλυκιά νηστίσιμη κολοκυθόπιτα με καρύδια, σταφίδες και τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου να αναδύονται.

Με σπιτικό σιροπιαστό  φύλλο, καλυμμένο με άχνη και κανέλα που όταν το δαγκώνεις ο ουρανίσκος σου πλημμυρίζει με τη γλύκα της κολοκύθας, το χοντροκομμένο καρύδι που σπάει στο δόντι και τις σταφίδες να προσθέτουν τη δική τους νότα σε αυτή τη διαφορετική πίτα. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
16 – 19 ΚΟΜΜΑΤΙΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 – 2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο:

  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 240 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 1 (1-1,2 κιλό) κίτρινη κολοκύθα 
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 4 ΚΣ σιμιγδάλι χοντρό
  • 200 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • 160 γρ σταφίδες κομμένες στη μέση
  • 2 κγ κανέλα
  • 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:

  • 200 γρ ζάχαρη
  • 240 μλ νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ½ λεμονιού χυμό
  • άχνη και κανέλα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω την κολοκύθα και αφαιρώ τα σπόρια της. Την τρίβω και την αφήνω σε σουρωτήρι για 1 ώρα και με μια γάζα (ή λεπτή πετσέτα κουζίνας) την στραγγίζω από τα υγρά της.
  2. Την βάζω σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  3. Προσθέτω το ελαιόλαδο και σοτάρω για 2 – 3  λεπτά την κολοκύθα.
  4. Βγάζω από τη φωτιά και ρίχνω τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλα και το γαρύφαλλο ανακατεύοντας καλά.
  5. Αφήνω να κρυώσει τελείως το μείγμα.
  6. Για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το νερό, το ελαιόλαδο και αφού αναμείξω το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ τα προσθέτω σταδιακά στα υγρά υλικά.
  7. Σκεπάζω και αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.
  8. Εν τω μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνω το σιρόπι.
  9. Ρίχνω το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και το χυμό του λεμονιού αφήνοντας το να βράσει για 5 λεπτά. Βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  10. Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζω τη ζύμη, τη χωρίζω και κρατάω τα 2/3 ενώ την υπόλοιπη τη βάζω πίσω στο μπολ σκεπασμένη.
  11. Ανοίγω το φύλλο σε ορθογώνιο σχήμα (ή στρογγυλό ανάλογα το σκεύος που θα χρησιμοποιήσω) και αφού αλείψω με λίγο ελαιόλαδο τη φόρμα, μεταφέρω τη ζύμη καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχία της.
  12. Με ένα πιρούνι τρυπάω τον πάτο της ζύμης και από πάνω απλώνω τη γέμιση.
  13. Σκεπάζω με το υπόλοιπο φύλλο που ανοίγω, κόβω όση ζύμη περισσεύει από τα τοιχία και κλείνω προς τα μέσα ενώνοντας τα φύλλα.
  14. Αλείφω την πίτα με λίγο ελαιόλαδο, ραντίζω με νερό και με ένα κοφτερό μαχαίρι την χαράζω σε τρία σημεία.
  15. Βάζω στο φούρνο, στην κατώτερη σχάρα, στους 200 – 220*C για 1 ώρα στις αντιστάσεις, έπειτα βάζω στον αέρα για άλλα 10 – 15 λεπτά για να πάρει χρώμα.
  16. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 2 λεπτά να κρυώσει και τη λούζω με το σιρόπι.
  17. Αφήνω 1 – 2  ώρες να το απορροφήσει όλο.
  18. Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Παραδοσιακή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

 

Ας παραδοθούμε την εβδομάδα που έρχεται σε μια γλυκιά γαλατόπιτα, χωρίς φύλλο, με την απαλή βουτυρένια υφή της και τα αρώματα των εσπεριδοειδών και της γλυκιάς κανέλας να λιώνουν στον ουρανίσκο μας.

Εύκολη κι απλή στην παρασκευή της και τα παιδιά την λατρεύουν.

Μυστικό της το καλό φρέσκο γάλα που αν μπορούμε να προμηθευτούμε δίνει πραγματικά άλλη γεύση στην πίτα.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
50 - 60 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ νισεστέ ή κορν φλάουρ
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ πορτοκαλιού ξύσμα
  • 50 γρ βούτυρο, κρύο σε κυβάκια

Για επικάλυψη:

  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 ΚΣ ζάχαρη
  • 2 ΚΣ νερό

Για γαρνίρισμα (προαιρετικά):

  • κανέλα
  • άχνη ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το γάλα με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Βγάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει λίγο.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτω το σιμιγδάλι, το νισεστέ, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω.
  4. Παίρνω με την κουτάλα της σούπας αρχικά μια κουταλιά από το μείγμα του γάλατος και το ρίχνω στο μπολ, ανακατεύοντας καλά (για να μην ψηθούν τα αυγά). Συνεχίζω όμοια με άλλες δύο κουταλιές (μια-μια).
  5. Μεταφέρω τώρα αντίστροφά το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα, αρχικά με μια-μια κουταλιά και έπειτα όλο μαζί, ενσωματόνοντας το με το γάλα στην κατσαρόλα.
  6. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Όταν «κάθεται» στην ράχη της ξύλινης κουτάλας η κρέμα είναι έτοιμη, την βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κρύο βούτυρο σε κυβάκια ανακατεύοντας να λιώσει.
  7. Ρίχνω το μείγμα σε ταψί 33 x 25 εκ, που έχω βουτυρώσει και ραντίσει με σιμιγδάλι.
  8. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάω ένα αυγό μαζί με λίγη ζάχαρη και νερό.
  9. Προσθέτω το μείγμα πάνω από την κρέμα στο ταψί.
  10. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις για 50 – 60 λεπτά.
  11. Μετά τα 30 λεπτά παρακολουθώ κι αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ το χρώμα της γαλατόπιτας από πάνω.
  12. Βγάζω από τον φούρνο και αφήνω να κρυώσει τελείως πριν κόψω σε κομμάτια.
  13. Σερβίρω με κοσκινισμένη άχνη και κανέλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Τάρτα με κρέμα πορτοκαλιού

 

Η εποχή προτρέπει για αυτή την αρωματική τάρτα με κρέμα πορτοκαλιού τώρα που τα πορτοκάλια μας δίνουν ακόμα τον γλυκό χυμό τους.

Με βουτυρένια βάση και μια διαφορετική εκδοχή κρέμας χωρίς αυγό που καλύπτεται από ένα πέπλο άχνης ζάχαρης.
 


ΑΤΟΜΑ:
12 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
3 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα:

  • 240 γρ ζάχαρη
  • 100 γρ κόρν φλάουερ
  • 500 ml (5 τμχ) χυμό πορτοκαλιού (τραγγισμένο)
  • 100 ml νερό
  • 50 γρ βούτυρο, σε κύβους

Για την βάση:

  • 100 γρ ζάχαρη
  • 170 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κγ αλάτι
  • ξύσμα ½ πορτοκαλιού
  • 100 γρ κρύο βούτυρο, σε κύβους

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για την κρέμα ανακατεύω στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το κόρν φλάουερ.
  2. Προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  3. Ανακατεύω απαλά μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. 
  4. Την βγάζω από την εστία, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με το μείγμα. Την αφήνω να κρυώσει τελείως.
  5. Για την βάζω σε ένα μπολ αναμιγνύω τη ζάχαρη με το αλεύρι, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνω το κρύο βούτυρο σε κυβάκια διάσπαρτα και με τα δάχτυλα ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί μια θρυμματισμένη ζύμη.
  6. Την απλώνω ομοιόμορφα σε πυρέξ 28 x 18 εκ, που έχω καλύψει με λαδόκολλα (για να μπορέσει έπειτα να βγει εύκολα) πιέζοντας την καλά στη βάση.
  7. Την βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά και στη συνέχεια την ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις για 25 περίπου λεπτά.
  8. Την βγάζω και την αφήνω να κρυώσει.
  9. Ανακατεύω την κρύα κρέμα για να μαλακώσει ξανά και την απλώνω ομοιόμορφα πάνω στην μπισκοτένια βάση.
  10. Βάζω το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
  11. Βγάζω, κόβω σε κομμάτια και όταν θέλω να σερβίρω γαρνίρω με άχνη ζάχαρη.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Βασιλόπιτα αμυγδάλου με αποξηραμένα φρούτα 2018

 

Το πρωτοχρονιάτικο δείπνο δεν μπορεί να κλείσει χωρίς την καθιερωμένη Βασιλόπιτα, το γλυκό που όλοι περιμένουμε να μας φέρει το τυχερό φλουρί.

Μια διαφορετική Βασιλόπιτα για το 2018, με φρουι-γλασέ, αμύγδαλα και πασπαλισμένη με άχνη θα σηματοδοτήσει την νέα χρονιά.

Το μυστικό είναι να ορίζουμε πριν κόψουμε το κομμάτι σε ποιόν ανήκει, για να έχει αληθινό νόημα το φλουρί. 

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και νοστιμιά!
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 - 16  ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
50 - 60 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130 γρ καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ πούδρα αμυγδάλου (πολύ λεπτοκομμένο, σαν αλεύρι, αμύγδαλο)
  • 10 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ σταφίδες
  • 200 γρ φρουι γλασέ
  • 50 ml κονιάκ ή ζεστό νερό

* Την φόρμα μπορείτε να την βρείτε εδώ:


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βρέχω το φρουι γλασέ με το κονιάκ και το αφήνω για 3 ώρες να το απορροφήσει (ή όλη νύχτα). Αν δεν έχω χρόνο αφήνω σε ζεστό νερό 15 – 20 λεπτά και στραγγίζω.
  2. Χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει.
  3. Προσθέτω τις ζάχαρες συνεχίζοντας το χτύπημα.
  4. Ρίχνω τα αυγά ένα- ένα.
  5. Συνεχίζω με τη βανίλια.
  6. Αφού αναμίξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και την πούδρα αμυγδάλου, τα προσθέτω σταδιακά στο μείγμα.
  7. Τέλος ρίχνω τις σταφίδες και το φρουι γλασέ και ανακατεύω με τη μαρίζ.
  8. Βάζω το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, τοποθετώ το φλουρί και ψήνω στις αντιστάσεις στους 180*C για 50 – 60 λεπτά.
  9. Τη βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά και αναποδογυρίζω στην πιατέλα.
  10. Αφήνω να κρυώσει τελείως για να πασπαλίσω από πάνω με άχνη.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Σοκολατένια τούρτα βόμβα με καραμέλα

 

Σοκολατένια τούρτα βόμβα με καραμέλα, η τούρτα της χρονιάς: Με τραγανή σοκολάτα που σπάει και ξεχύνεται η καραμελο-βυσσινο-σοκολατένια γέμιση. Κι όταν την γευτείς είναι ακόμα καλύτερη από ότι ακούγεται.

Αυτή η τούρτα μένει χαραγμένη στη μνήμη και στον ουρανίσκο σου για καιρό!
 


 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 – 40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι:

  • 127 γρ αλεύρι μαλακό
  • 70 γρ κακάο σκόνη
  • 180 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 15 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

Για την γκαναζ καραμέλας:

  • 1 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (dulce de leche)
  • 120 ml κρέμα γάλακτος

Για την σοκολατένια γκαναζ:

  • 200 γρ σοκολάτα γάλακτος
  • 120 ml κρέμα γάλακτος

Για επικάλυψη:

  • 500 γρ κουβερτούρα
  • 200 γρ σοκολάτα γάλακτος
  • 1 κονσέρβα βύσσινα (ή άλλο φρούτο όπως μπανάνες ή φράουλες)
  • άχνη ζάχαρη, για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το παντεσπάνι στο μπολ του μίξερ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη και τέλος την βανίλια.
  3. Αφού αναμίξω το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν παουντερ τα ρίχνω στο μείγμα του μίξερ. Μόλις ενωθούν τα υλικά βάζω το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 20 εκ.
  4. Ψήνω στο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για 35 – 40 λεπτά (ελέγχω με ένα μαχαίρι όταν βγει καθαρό είναι έτοιμο).
  5. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
  6. Για την γκανάζ καραμέλας σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω να ενωθούν και να λιώσουν το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα με την κρέμα γάλακτος. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει. Το χτυπάω με το μίξερ να αφρατέψει και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσω.
  7. Για την γκανάζ σοκολάτας λιώνω σε μπεν μαρί (κατσαρολάκι με 1 εκ νερό με ένα μπολ από πάνω) τη σοκολάτα γάλακτος με την κρέμα γάλακτος. Όταν λιώσουν και αναμιχθούν, βγάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει. Χτυπάω με το μίξερ να αφρατέψει το μείγμα.
  8. Για την επικάλυψη της τούρτας λιώνω τις σοκολάτες όμοια σε μπεν μαρί.
  9. Καλύπτω ένα μπολ 22x10 εκ. με μεμβράνη και περνάω ένα (χοντρό) ή δύο (λεπτές) στρώσεις από τις λιωμένες σοκολάτες (όχι τρεις όπως αναφέρεται στο βίντεο). Αφού καλυφθούν τα τοιχία το βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά να στεγνώσει.
  10. Καλύπτω μέσα από τη σοκολατένια επικάλυψη μια στρώση με γκανάζ καραμέλας.
  11. Κόβω από το παντεσπάνι μια φέτα 1 εκ και στο υπόλοιπο αδειάζω το εσωτερικό του αφήνοντας περιμετρικά και από τον πάτο 1εκ.. Βάζω το παντεσπάνι που αφαιρώ σε ένα μπολ και το θρυμματίζω με τα χέρια ή με ένα κόφτη.
  12. Τοποθετώ το παντεσπάνι πάνω στην γκανάζ καραμέλας και αφού στραγγίξω στην κονσέρβα βύσσινου τα φρούτα από το σιρόπι, με ένα κουτάλι της σούπας βρέχω με αυτό το παντεσπάνι, κουταλιά-κουταλιά τόσο την βάση όσο και τα τοιχία του.
  13. Βάζω άλλη μια στρώση γκανάζ καραμέλας στη βάση, απλώνω πάνω της τα βύσσινα και μια στρώση σοκολατένιας γκανάζ.
  14. Καλύπτω με το θρυμματισμένο παντεσπάνι, το οποίο πάλι βρέχω με σιρόπι.
  15. Συνεχίζω όμοια με άλλη μια στρώση στη σειρά με τα υλικά δηλαδή γκαναζ καραμέλας-βύσσινα-σοκολατένια γκανάζ και πάνω τοποθετώ το την φέτα από το παντεσπάνι που είχα κόψει και την σιροπιάζω.
  16. Όμοια περιμετρικά στο κενό μεταξύ των τοιχίων του μπολ και από το παντεσπάνι γεμίζω με γκανάζ καραμέλας, βύσσινα, γκανάζ σοκολάτας και κλείνω με θρυμματισμένο παντεσπάνι που βρέχω με σιρόπι.
  17. Σκεπάζω, κλείνοντας το «καλούπι» του μπολ με μια -δυο στρώσεις λιωμένης σοκολάτας.
  18. Βάζω την τούρτα στο ψυγείο για 1 ώρα.
  19. Βγάζω από το ψυγείο και την αναποδογυρίζω στην πιατέλα.
  20. Αφαιρώ το μπολ και τη μεμβράνη.
  21. Ραντίζω με άχνη ζάχαρη και σερβίρω κόβοντας σε κομμάτια.  
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Υγρό κέικ σοκολάτας

 

Υγρό κέικ σοκολάτας, το εύκολο και λαχταριστό χριστουγεννιάτικο γλυκό που πρέπει να φτιάξεις φέτος!

Δες τα 4 tips μου και με τον φούρνο της Bosch, το ψήσιμο θα γίνει όπως ακριβώς πρέπει και η επιτυχία είναι σίγουρη! 

 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 – 16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
50 – 60 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 150 ml γάλα
  • 80 γρ. κακάο
  • 150 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 245 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 180 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 βανιλίνες ή 1 ΚΣ εκχύλισμα βανίλιας

Για την γκανάζ:

  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 1 ΚΣ  σιρόπι καλαμποκιού
  • 1 ΚΣ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα. Μόλις ζεσταθεί, το αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το κακάο και την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  2. Στη συνέχεια, χτυπάω με το ραβδομπλέντερ να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά. Τέλος, προσθέτω την κρέμα γάλακτος.
  3. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι, με το αλάτι και τη σόδα.
  4. Στον κάδο της κουζινομηχανής χτυπάω το βούτυρο να αφρατέψει.
  5. Μετά προσθέτω τη ζάχαρη, τα αυγά ένα, ένα και τη βανίλια στο τέλος.
  6. Συνεχίζω με το αλεύρι εναλλάξ με το σοκολατένιο γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με το αλεύρι.
  7. Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ρίχνω το μείγμα.
  8. Ψήνω στους 180 °C για 50 - 60 λεπτά.
  9. Για την γκανάζ αναμιγνύω τη ζεστή κρέμα γάλακτος με τη κουβερτούρα, το σιρόπι και το βούτυρο.
  10. Όταν κρυώσει το κέικ το «λούζω» από πάνω με την γκανάζ, το αφήνω 30 λεπτά να σταθεροποιηθεί και σερβίρω.


TIPS:


• Σπάμε τα αυγά ξεχωριστά
• Τα προσθέτουμε ένα, ένα στο μείγμα
• Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα
• Η γκανάζ με το σιρόπι και το βούτυρο θα διατηρήσει τη γυαλάδα της

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Bosch Home


Μπισκότο με σοκολάτα και Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι στο ταψί

 

Μπισκότο με σοκολάτα και Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι στο ταψί: μια γευστική εμπειρία που δεν θες να χάσεις! Πορτοκάλι και σοκολάτα ενωμένα σε ένα κολασμένο μπισκότο! Μην χάνεις χρόνο! Μοίρασε κουτάλια και ξεκινήστε!

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
12 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 – 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 30 γρ ζάχαρη
  • 140 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κγ εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 150 γρ Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ αλεύρι, μαλακό
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κγ αλάτι
  • 90 γρ κουβερτούρα χοντροκομμένη

Για το γαρνίρισμα:

  • παγωτό
  • λιωμένη σοκολάτα
  • λιωμένο Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο να μαλακώσει.
  2. Ρίχνω τη ζάχαρη και συνεχίζω.
  3. Προσθέτω το Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας.
  4. Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  5. Τα προσθέτω σταδιακά στο μείγμα του μίξερ, μέχρι να ενωθούν.
  6. Σε ένα βουτυρωμένο σκεύος (διαμέτρου 23 – 26 εκ) απλώνω τη μισή ποσότητα από το μείγμα.
  7. Ρίχνω τα μισά κομμάτια της κουβερτούρας και σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα.
  8. Τοποθετώ από πάνω τα άλλα μισά κομμάτια σοκολάτας και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για 25 - 30 λεπτά.
  9. Όταν οι άκρες πάρουν χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμο.
  10. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω 2 – 3 λεπτά να κρυώσει.
  11. Σερβίρω με παγωτό στη μέση και γαρνίρω με λιωμένη σοκολάτα και Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι.
  12. Το μπισκότο είναι έτοιμο και μοιράζω κουτάλια!
  13. Τρώγεται από το σκεύος ή σερβίρεται σε μπολ.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με την εταιρία Αφοί Χαΐτογλου.