ΤΥΡΙΝΗΣ

Τυρόπιτα σφολιάτας με κρεμμύδια και μπέικον

Μια τυρόπιτα αλλά τι τυρόπιτα έχουμε σήμερα! Αφράτη σφολιάτα με κρέμα τυριών που χύνεται και από πάνω της κρατάει καραμελωμένα κρεμμύδια και τραγανό, πικάντικο μπέικον.

Τα τυριά σε συνδυασμό με τα γλυκά κρεμμύδια και το μπέικον δημιουργούν μια ξεχωριστή πίτα που μόλις την δαγκώσεις όλα μαζί λιώνουν στο στόμα.

Τα κρεμμύδια και το μπέικον μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με άλλα υλικά όπως τα μανιτάρια, τις πιπεριές ή ακόμα και ροδέλες ντομάτας, οι συνδυασμοί είναι πολλοί ο συγκεκριμένος όμως είναι ιδιαίτερος.

Τα φύλλα σφολιάτας που περισσεύουν δεν τα πετάμε καθώς μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα συνοδευτικά σνακς (δες  ΕΔΩ).


ΜΕΡΙΔΕΣ:

10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

70 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φύλλα (800 γρ) σφολιάτας

  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 80-100 γρ μπέικον, κομμένο σε καρέ

  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

Για τη γέμιση:

  • 225 ml πλήρες γάλα

  • 100 γρ έμενταλ, τριμμένο

  • 100 γρ κασέρι, τριμμένο

  • 100 γρ γκούντα, τριμμένο

  • 4 κγ κόρν φλάουρ

  • 1 πρέζα λευκό πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι βάζω το μπέικον, χωρίς καθόλου λίπος, το ανακατεύω με μια κουτάλα ανά διαστήματα μέχρι να σκουρύνει το χρώμα του και να γίνει τραγανό. Το βγάζω πίσω στο μπολ να κρυώσει.

  2. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω τα κρεμμύδια, τα αφήνω να μαλακώσουν μέχρι να καραμελώσουν παίρνοντας καφετί χρώμα. Τα βγάζω κι αυτά σε ένα πιάτο να κρυώσουν.

  3. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα μαζί με όλα τα τυριά, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα μέχρι να λιώσουν και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

  4. Σε ένα ποτηράκι με 1,5 ΚΣ νερό διαλύω το κόρν φλάουρ και το προσθέτω στην κατσαρόλα μαζί με το πιπέρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το περιεχόμενο να γίνει κρεμμώδες.

  5. Βγάζω το σκεύος από την εστία και το αδειάζω σε μια φόρμα ή κατσαρόλα ή τάπερ που έχω καλύψει με μεμβράνη και έχει διάμετρο 23 εκ περίπου. Το σκεπάζω και από πάνω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει για 1 ώρα (ή 30 λεπτά στην κατάψυξη).

  6. Πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί βάζω το ένα φύλλο σφολιάτας και με οδηγό ένα σκεύος ή πιάτο με διάμετρο 27εκ κόβω σε κύκλο. Τοποθετώ στη μέση την κρύα κρέμα τυριών αναποδογυρίζοντας την και αφαιρώντας τις μεμβράνες.

  7. Απλώνω τα κρεμμύδια να καλύψουν όλη την επιφάνεια της και πάνω τους πασπαλίζω το κομματιασμένο μπέικον.

  8. Καλύπτω από πάνω με το δεύτερο φύλλο που έχω κόψει στην ίδια διάμετρο με το πρώτο και αλείφω ένα εκατοστό περιμετρικά με ένα αυγό που έχω χτυπήσει σε ένα μπολάκι απαλά με 1 ΚΣ νερό.

  9. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας κομμένο στην ίδια διάμετρο με το πρώτο και αφού πρώτα πιέσω απαλά να βγει ο αέρας από όλη την επιφάνεια, πιέζω με τα δάχτυλά μου στις άκρες να κολλήσουν τα δύο φύλλα σφολιάτας.

  10. Για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα ανοίξουν κατά το ψήσιμο τα φύλλα είτε μπορώ με ένα πιρούνι να πιέσω καλά τριγύρω είτε με τα δάχτυλά μου να δημιουργήσω κάποιο σχέδιο.

  11. Αλείφω από πάνω όλη την πίτα με το διάλυμα του αυγού και το βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά.

  12. Εν τω μεταξύ προθερμαίνω το φούρνο, στους 220*C στις αντιστάσεις.

  13. Βγάζω το ταψί από το ψυγείο και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζω το φύλλο σε σχέδια.

  14. Επαναλαμβάνω την επάλειψη με αυγό και το βάζω στο φούρνο για 10 λεπτά έπειτα χαμηλώνω την ένταση στους 180*C και συνεχίζω για άλλα 20 λεπτά περίπου μέχρι να έχει φουσκώσει παντού η σφολιάτα.

  15. Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει 15 λεπτά πριν την κόψω για να σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Σάμαλι: Το σιροπιαστό πολίτικο γλυκό

Σάμαλι σιροπιαστό αρωματισμένο με ροδόνερο και μαστίχα, πολύ εύκολο για αρχάριους με σίγουρη επιτυχία.

Πολίτικο γλυκό, το βρίσκουμε σε όλη την ανατολική μεσόγειο, μερακλίδικο όπως συνηθίζεται.

Μοιάζει με το ραβανί αλλά δεν έχει αυγά και βασικά συστατικά του είναι το σιμιγδάλι που του δίνει την ιδιαίτερη υφή του και το γιαούρτι που εμείς χρησιμοποιούμε το καλύτερο, γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ ΚΛΑΣΙΚΟ.


ΜΕΡΙΔΕΣ:

18-20 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:

20-25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:

1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ ΚΛΑΣΙΚΟ

  • 1 κγ μαγειρική σόδα

  • 350 γρ σιμιγδάλι χοντρό

  • 250 γρ ζάχαρη

  • 150 ml νερό

  • 2-3 σβόλοι μαστίχας Χίου

  • λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

  • 440 γρ ζάχαρη

  • 500 ml νερό

  • χυμό 1/2 λεμονιού

  • 2-3 κγ ανθόνερο ή ροδόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ ΚΛΑΣΙΚΟ με τη σόδα.

  2. Χτυπάω στο γουδί 1 ΚΣ ζάχαρη μαζί με τη μαστίχα Χίου να γίνουν σκόνη.

  3. Στο μπολ με το γιαούρτι προσθέτω το σιμιγδάλι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τη μαστίχα και ανακατεύω με ένα σύρμα.

  4. Τέλος ρίχνω σε δόσεις το νερό δημιουργώντας ένα πηχτό χυλό.

  5. Βάζω το μείγμα σε ταψί διαμέτρου 28 εκ και το αφήνω για 1 ώρα να φουσκώσει το σιμιγδάλι.

  6. Με ένα μαχαίρι χαράσσω απαλά την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια οριζόντια και έπειτα πλάγια ώστε να σχηματίζουν ρόμβο. Στο κέντρο κάθε κομματιού γαρνίρω με ασπρισμένα αμύγδαλα και το ψήνω στους 180*C, στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα. Αφού περάσουν 25 λεπτά και έχει φουσκώσει το σάμαλι, το βγάζω από το φούρνο, κόβω σε κομμάτια και το βάζω πίσω στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια του.

  7. Ωστόσο φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού.

  8. Το αφήνω να βράσει για 2-3 λεπτά, το βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το ροδόνερο.

  9. Όταν ετοιμαστεί το σάμαλι το βγάζω από το φούρνο και το σιροπιάζω λίγο λίγο με μια κουτάλα.

  10. Το αφήνω να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Παραδοσιακή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

 

Ας παραδοθούμε την εβδομάδα που έρχεται σε μια γλυκιά γαλατόπιτα, χωρίς φύλλο, με την απαλή βουτυρένια υφή της και τα αρώματα των εσπεριδοειδών και της γλυκιάς κανέλας να λιώνουν στον ουρανίσκο μας.

Εύκολη κι απλή στην παρασκευή της και τα παιδιά την λατρεύουν.

Μυστικό της το καλό φρέσκο γάλα που αν μπορούμε να προμηθευτούμε δίνει πραγματικά άλλη γεύση στην πίτα.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
50 - 60 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ νισεστέ ή κορν φλάουρ
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ πορτοκαλιού ξύσμα
  • 50 γρ βούτυρο, κρύο σε κυβάκια

Για επικάλυψη:

  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 ΚΣ ζάχαρη
  • 2 ΚΣ νερό

Για γαρνίρισμα (προαιρετικά):

  • κανέλα
  • άχνη ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το γάλα με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Βγάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει λίγο.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτω το σιμιγδάλι, το νισεστέ, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω.
  4. Παίρνω με την κουτάλα της σούπας αρχικά μια κουταλιά από το μείγμα του γάλατος και το ρίχνω στο μπολ, ανακατεύοντας καλά (για να μην ψηθούν τα αυγά). Συνεχίζω όμοια με άλλες δύο κουταλιές (μια-μια).
  5. Μεταφέρω τώρα αντίστροφά το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα, αρχικά με μια-μια κουταλιά και έπειτα όλο μαζί, ενσωματόνοντας το με το γάλα στην κατσαρόλα.
  6. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Όταν «κάθεται» στην ράχη της ξύλινης κουτάλας η κρέμα είναι έτοιμη, την βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κρύο βούτυρο σε κυβάκια ανακατεύοντας να λιώσει.
  7. Ρίχνω το μείγμα σε ταψί 33 x 25 εκ, που έχω βουτυρώσει και ραντίσει με σιμιγδάλι.
  8. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάω ένα αυγό μαζί με λίγη ζάχαρη και νερό.
  9. Προσθέτω το μείγμα πάνω από την κρέμα στο ταψί.
  10. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις για 50 – 60 λεπτά.
  11. Μετά τα 30 λεπτά παρακολουθώ κι αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ το χρώμα της γαλατόπιτας από πάνω.
  12. Βγάζω από τον φούρνο και αφήνω να κρυώσει τελείως πριν κόψω σε κομμάτια.
  13. Σερβίρω με κοσκινισμένη άχνη και κανέλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Στριφτή τυρόπιτα Κοζάνης κιχί

 

Οι μέρες της Τυρινής έρχονται και η διάσημη Κοζανίτικη στριφτή τυρόπιτα Κιχί είναι ιδανική για να γευτούμε το πλεγμένο τραγανό φύλλο της γεμιστό με φέτα.

Απλά και λίγα υλικά χρειάζονται για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτή τη μοναδική πίτα.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 50 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 ml νερό ζεστό
  • ½ ΚΣ ξύδι
  • 1 κγ αλάτι
  • ½ ΚΣ ελαιόλαδο
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 40 γρ βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ φέτα θρυμματισμένη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό με το ξύδι, το αλάτι, τη ½ ΚΣ ελαιόλαδο και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας πρώτα με το σύρμα και στη συνέχεια με τα χέρια.
  2. Πλάθω τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στο μπολ.
  3. Σκεπάζω με πετσέτα κουζίνας και αφήνω να ξεκουραστεί για μια ώρα.
  4. Αφού περάσει η ώρα βγάζω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζω σε 9 μπάλες σε μέγεθος μανταρινιού.
  5. Ανοίγω την κάθε μία σε διάμετρο 15-20 εκ.
  6. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω το ελαιόλαδο με το λιωμένο βούτυρο.
  7. Τοποθετώ τις ζύμες ανά τρείς την μια πάνω από την άλλη και ενδιάμεσα αλείφω με το βουτυρόλαδο.
  8. Τις βάζω στο ταψί σε αλευρωμένη πετσέτα και τις σκεπάζω με πετσέτα για 15 λεπτά.
  9. Παίρνω τα 3 ενωμένα φύλλα και τα απλώνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζω αλεύρι πάνω τους και τα ανοίγω με λεπτό πλάστη όσο πιο λεπτά μπορώ.
  10. Κόβω το φύλλο στη μέση, το αλείφω με βουτυρόλαδο και ραντίζω με τη θρυμματισμένη φέτα.
  11. Αρχίζω να τυλίγω το φύλλο από την πιο «στραβή» πλευρά του. Αφού το κάνω σαν ροδέλα το στριφογυρίζω γύρω από τον εαυτό του και το βάζω πίσω στο ταψί σκεπασμένο. Συνεχίζω όμοια και με τα υπόλοιπα φύλλα.
  12. Προθερμαίνω το φούρνο με το ταψί στους 180*C στις αντιστάσεις.
  13. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και το αλείφω με 1 ΚΣ ελαιόλαδο.
  14. Ξεκινώντας από το κέντρο γυρίζω σαν σπιράλ το φύλλο με τη φέτα δημιουργώντας ένα κοχλία (σαλιγκάρι). Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα όχι πολύ σφιχτά για να μπορέσουν αν ψηθούν και ανάμεσα.
  15. Αλείφω με το βουτυρόλαδο και από πάνω την πίτα και ραντίζω με λίγο νερό.
  16. Επιστρέφω το ταψί στο φούρνο (στην τελευταία προς τα κάτω σχάρα) και το ψήνω μέχρι να χρυσαφίσει το φύλλο για περίπου 1 ώρα.
  17. Βγάζω και αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Αλμυρό κέικ

 

Αυτό το αλμυρό πανεύκολο κέικ με μεσογειακές γεύσεις ζαμπόν, φέτα και ελιές αποτελεί το τέλειο σνακ για όλες τις ώρες.

Μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας στο γραφείο και τα παιδιά στο σχολείο και η λιγούρα εξαφανίζεται στο λεπτό.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170 γρ στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 20 γρ (3ΚΣ) κεφαλοτύρι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ (1 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
  • 70 γρ πράσινες ελιές, κομμένες σε ροδέλες
  • 150 γρ φέτα σε κυβάκια
  • 300 γρ ζαμπόν σε κυβάκια ή τετράγωνα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάω τα αυγά με το γιαούρτι να ενωθούν.
  2. Προσθέτω το γάλα, το ελαιόλαδο και το κεφαλότυρι ανακατεύοντας.
  3. Αφού αναμείξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα.
  4. Τέλος βάζω τις ελιές, τη φέτα και το ζαμπόν και ανακατεύω.
  5. Αφού βουτυρώσω μια φόρμα 23 εκ με τρύπα στη μέση, προσθέτω το μείγμα, ισιώνοντας την επιφάνεια του.
  6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου (ελέγχω με το μαχαίρι στη μέση όπως στα κέικ να βγει καθαρό). Μετά την 1 ώρα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
  7. Βγάζω από το φούρνο και αφού κρυώσει λίγο, ξεφορμάρω σε πιατέλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Την φόρμα μπορείς να την βρεις εδώ http://amzn.to/2DsT7Uw


Απίθανες, εύκολες ζαμπονοτυρόπιτες

 

Θέλεις για το πάρτι, θέλεις απλά ένα γρήγορο σνακ για τα παιδιά ή να κεράσεις απρόσμενες επισκέψεις;

Ε, αυτές οι ζαμπονοτυρόπιτες είναι λύση για όλα τα παραπάνω!

Φτιάξε την γέμιση, κλείσε την στη σφολιάτα και ψήσε τις. Αυτό είναι, σε λίγη ώρα όλοι απολαμβάνετε ζεστές, αφράτες, βουτυρένιες με πλούσια γέμιση ζαμπονοτυρόπιτες.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
16 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 160 γρ τσένταρ ή ρεγκάτο ή μαλακό τυρί, τριμμένο
  • 160 γρ καπνιστό ζαμπόν, σε κομμάτια
  • 60 γρ φέτα θρυμματισμένη
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 3 ΚΣ μαγιονέζα
  • 800 γρ (2 φύλλα) σφολιάτας
  • 1 αυγό
  • σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη γέμιση ανακατεύω τα τριμμένα τυριά με το ζαμπόν σε κομματάκια, την θρυμματισμένη φέτα, το πιπέρι και τη μαγιονέζα.
  2. Ανοίγω κάθε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια, αλευρώνω ελαφρά και ισιώνω με τον πλάστη το φύλλο.
  3. Κόβω στη μέση την μικρότερη πλευρά και στα τέσσερα την μεγαλύτερη με ένα κοφτερό μαχαίρι δημιουργώντας 8 ορθογώνια.
  4. Με ένα πινέλο απομακρύνω το αλεύρι από την επιφάνεια του φύλλου.
  5. Βάζω από 1 ΚΣ γέμιση στο κάθε ένα και με ένα πινέλο αλείφω την περίμετρο του με αυγό χτυπημένο με 1κγ νερό.
  6. Κλείνω κάθε ένα πιέζοντας να κολλήσουν καλά οι άκρες του και ασφαλίζω περισσότερο πιέζοντας με ένα πιρουνάκι τις άκρες.
  7. Συνεχίζω όμοια και το άλλο φύλλο.
  8. Τοποθετώ τις ζαμπνοτυρόπιτες σε λαδόκολλα στο ταψί, αφήνοντας χώρο ανάμεσα τους για να φουσκώσουν.
  9. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200*C για 20 – 25 λεπτά.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!


Απίθανες τυροκροκέτες

 

Τυροκροκέτες, τραγανές από έξω, που μόλις τις δαγκώσουμε σκάει από μέσα τους το λιωμένο τυρί και κάνει βουτιά στο στόμα μας.

Από τα πιο αγαπημένα μας συνοδευτικά για μπουφέ ή για το γεύμα μας, που λατρεύουν και τα παιδιά.

Όσες και να φτιάξουμε δεν περισσεύουν ποτέ γιατί πάντα μια παραπάνω είναι έξτρα μπόνους για τον τυχερό.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
18 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 450 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 65 γρ αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 50 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 3 ΚΣ κεφαλοτύρι τριμμένο 
  • λάδι για τηγάνισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω την τριμμένη γραβιέρα με το αλεύρι και το αυγό.
  2. Παίρνω από το μείγμα δύο ΚΣ και πλάθω σε μπάλες, σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
  3. Σε ένα μεγάλο πιάτο αναμιγνύω την φρυγανιά με το κεφαλοτύρι.
  4. Βουτάω μια μια τις μπάλες, στο μείγμα της φρυγανιάς, πιέζω λίγο να κολλήσει καλά πάνω τους.
  5. Τις βάζω στην κατάψυξη για 10 λεπτά ή στο ψυγείο για 30.
  6. Ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι το λάδι στη μέγιστη ένταση και όταν πιάσει τη θερμοκρασία, χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια.
  7. Βάζω ανά 3 – 4 (ανάλογα το μέγεθος της κατσαρόλας) τις τυροκροκέτες, αφήνω για 1 – 1,5 λεπτό τις γυρίζω και από την άλλη πλευρά για άλλο 1,5 λεπτό.
  8. Τις βγάζω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  9. Σερβίρω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!