ΨΑΡΙ

Μπακαλιάρος τηγανιτός για του Ευαγγελισμού

Του Ευαγγελισμού δεν γίνεται να μην φάμε τραγανό τηγανιτό μπακαλιάρο ιδανικά συνοδευόμενο από σκορδαλιά.

Δύο φαγητά που συνηθίζουμε να έχουμε αυτή τη γιορτινή μέρα, διακόπτοντας τη νηστεία με ψάρι για μια μόνο μέρα.

Ο παστός μπακαλιάρος ήταν ένα οικονομικό ψάρι που μπορούσε να έχει κάθε σπιτικό στην χώρα μας ανεξαρτήτως το που βρισκόταν.

Αν χρησιμοποιήσουμε παστό μπακαλιάρο θα χρειαστεί να τον ξαρμυρίσουμε δηλαδή 24 ώρες πριν τον φτιάξουμε τον βάζουμε σε νερό το οποίο αλλάζουμε 4-5 φορές για να φύγει το πολύ αλάτι. Υπάρχει και ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος κατεψυγμένος που επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν δεν έχουμε το χρόνο να το ξαρμυρίσουμε.


ΜΕΡΙΔΕΣ:

4 ATOMA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μπακαλιάρος παστός

  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • ½ κγ μπείκιν πάουντερ

  • 220 ml νερό

  • σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Έχω στραγγίξει τον μπακαλιάρο, ταμπονάρω με απορροφητικό χαρτί κάθε κομμάτι και αν είναι μεγάλο το κόβω.

  2. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

  3. Προσθέτω λίγο λίγο το νερό μέχρι να δημιουργήσω ένα κουρκούτι ελαφρώς κολλώδες.

  4. Βάζω σε δυνατή ένταση το τηγάνι και όταν έχει πιάσει θερμοκρασία ρίχνω ένα ένα τα κομμάτια στο κουρκούτι, τα τινάζω να φύγει η περίσσεια μείγματος και τα βάζω στο τηγάνι ανά τρία με τέσσερα κομμάτια.

  5. Αφήνω να χρυσαφίσουν πρώτα από τη μια πλευρά κι έπειτα τα γυρίζω κι από την άλλη.

  6. Όταν ετοιμαστούν τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζω με τα υπόλοιπα.

  7. Μόλις τηγανιστούν όλα και έχουν μείνει για 5 λεπτά στο χαρτί τα σερβίρω σε ένα πιάτο συνοδευόμενα ιδανικά με σκορδαλιά (ΕΔΩ μπορείς να δεις τη συνταγή).

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!


Γαριδοπίλαφο σπέσιαλ

Νοστιμότατο, εύκολο, σπέσιαλ γαριδοπίλαφο που φέρνει το καλοκαίρι πιο κοντά με τη θαλασσινή γεύση του.

Καλύπτει όλη την οικογένεια, δεν απαιτεί πολύ χρόνο, τα παιδιά το προτιμούν και είναι μια εύκολη λύση για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο.

Όλη η κουζίνα μυρίζει θάλασσα, είναι ελαφρύ, υγιεινό και ιδανικό για το καθημερινό μας γεύμα.


ΜΕΡΙΔΕΣ:

8 ATOMA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:

18 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

58 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό φρέσκιες γαρίδες

  • 3 ΚΣ ξύδι

  • 330 γρ ρύζι parboiled ή νυχάκι

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια

  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια

  • 3 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ή λιωμένη

  • 2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες

  • 30 ml ούζο ή λευκό κρασί

  • 2-3 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 3 κγ κάρυ

  • ½ κγ αλάτι

  • ¼ κγ πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα σουρωτήρι ξεπλένω με άφθονο κρύο νερό το ρύζι και το αφήνω να στραγγίσει.

  2. Σε μια κατσαρόλα βάζω τις γαρίδες, τις σκεπάζω με κρύο νερό, 3 ΚΣ ξύδι και τις βάζω στην εστία, σε δυνατή ένταση. Μόλις βράσουν τις στραγγίζω, τις σκεπάζω εκ νέου με νερό και τις βάζω να βράσουν για δεύτερη φορά για περίπου 5 – 10 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος, για μεσαίο μέγεθος θα χρειαστούν 5-7 λεπτά).

  3. Τις στραγγίζω πάλι κρατώντας το ζουμί, τις αφήνω να κρυώσουν, κρατάω κάποιες μεγάλες και τις υπόλοιπες τις καθαρίζω από τα τσόφλια τους, το κεφάλι και την ουρά.

  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρω σε αυτό το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.

  5. Προσθέτω την πράσινη και την κόκκινη πιπεριά, το μαϊντανό και το σκόρδο, τα αφήνω για 1 λεπτό και σβήνω με το αλκοόλ αφήνοντας το να εξατμιστεί.

  6. Συνεχίζω με τις ντομάτες και τα καρυκεύματα, το αλάτι, το πιπέρι και το κάρυ.

  7. Όταν βράσουν ρίχνω το ρύζι μαζί με τη διπλάσια ποσότητα (4 κούπες ή 960 ml) από το ζεστό ζουμί από τις γαρίδες που είχα κρατήσει.

  8. Χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια, μισοσκεπάζω το σκεύος και αφήνω το ρύζι να βράσει (αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με βραστό ζουμί) περίπου 18 λεπτά.

  9. Λίγο πριν ετοιμαστεί το ρύζι περίπου 3 λεπτά (να κρατάει ακόμα) προσθέτω τις καθαρισμένες γαρίδες ανακατεύοντας τις απαλά να μοιραστούν ομοιόμορφα στο ρύζι.

  10. Βγάζω από την φωτιά το φαγητό, σκεπάζω με μια πετσέτα κουζίνας και από πάνω με το καπάκι και αφήνω για 5 λεπτά να ξεκουραστεί το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά του.

  11. Σερβίρω στα πιάτα γαρνίροντας από πάνω με τις μεγαλύτερες γαρίδες που κράτησα, φέτες λεμονιού και λίγο φρέσκο μαϊντανό.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Ταραμοσαλάτα για τη σαρακοστή και όχι μόνο

Λαγάνα και ταραμοσαλάτα πάνε παρέα την καθαρά Δευτέρα και φυσικά η σαλάτα με το λευκό ταραμά μας συνοδεύσει και όλη τη σαρακοστή.

Εύκολη, γρήγορη και σπιτική ταραμοσαλάτα δεν έχει καμία σχέση με την έτοιμη και το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας μπουκιά.

Βέβαια είναι δύσκολο να κρατηθείς και το πιο πιθανό είναι να τελειώσει γρήγορα η λαγάνα που βουτάς πάνω της!


ΑΤΟΜΑ:

550 ml

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ λευκό ταραμά

  • ¼ κρεμμύδι

  • 300 γρ ψωμί μπαγιάτικο

  • 80 ml παρθένο ελαιόλαδο ή καλής ποιότητας σπορέλαιο

  • χυμό 2 ½ - 3 λεμονιών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ με νερό βουτάω μια μια τις φέτες του ψωμιού, τις στραγγίζω, αφαιρώ την κόρα και τις θρυμματίζω σε ένα μπολ ή στο μουλτι.

  2. Προσθέτω τον ταραμά με το κρεμμύδι και το χυμό 2 ½ λεμονιών και τα αλέθω καλά είτε με το ραβδομπλέντερ είτε στο μούλτι.

  3. Ρίχνω λίγο λίγο το ελαιόλαδο μέχρι το μείγμα να αποκτήσει πυκνότητα σφιχτής κρέμας και να το απορροφήσει.

  4. Δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω σταδιακά έξτρα χυμό λεμονιού.

  5. Την αποθηκεύω σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Ντομάτες γεμιστές με τόνο

 

Καλοκαιρινό, ελαφρύ φαγητό σε μια διαφορετική εκδοχή με ψάρι, ντομάτες γεμιστές με τόνο.

Από τα αγαπημένα και για τα παιδιά που δεν συμπαθούν εύκολα τα ψάρια, χωρίς κόκκαλα, με ρύζι και ζουμερές γλυκές ντομάτες στο απόγειο της νοστιμιάς και της εποχής τους.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
8 KOMMATIA

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 8 ντομάτες, ώριμες αλλά σφιχτές
  • 35 γρ ρύζι καρολίνα
  • 35 γρ ρύζι parboiled
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • ½ κόκκινη πιπεριά, σε κομματάκια
  • 100 γρ τόνο σε ελαιόλαδο
  • ½ ΚΣ κάπαρη
  • 50 γρ γιαούρτι
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 70 γρ φέτα, σε κυβάκια
  • λίγη φρυγανιά, τριμμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω, στραγγίζω τα ρύζια (μπορώ να χρησιμοποιήσω και Arborio) και τα βάζω σε ένα κατσαρολάκι με νερό και ¼ κγ αλάτι να βράσουν σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, για 6-10 λεπτά (να μην βράσουν πλήρως) και σκεπάζω με καπάκι.
  2. Όταν ετοιμαστούν τα στραγγίζω από το νερό και τα αφήνω να κρυώσουν.
  3. Πλένω τις ντομάτες, κόβω το καπάκι τους και αδειάζω με ένα κουταλάκι την ψίχα τους σε ένα σουρωτήρι. Τοποθετώ τις ντομάτες μπρούμυτα στο ταψί.
  4. Παίρνω 70 γρ από την ψίχα τους και την κόβω καρέ (σε κυβάκια).
  5. Στραγγίζω τον τόνο από το ελαιόλαδο και με ένα πιρούνι τον σπάω στο μπολ.
  6. Προσθέτω τα ρύζια, την ψίχα της ντομάτας, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμυδάκι, την κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια, την κάπαρη που έχω τεμαχίσει στα δύο, το γιαούρτι, τη φέτα, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύω πολύ καλά.
  7. Γεμίζω τις ντομάτες με το μείγμα (όχι πλήρως), σκεπάζω με το καπάκι τους, ραντίζω με ελαιόλαδο και άλλο τόσο νερό στο ταψί.
  8. Πασπαλίζω τα καπάκια από τις ντομάτες με λίγη τριμμένη φρυγανιά και βάζω το ταψί στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα στους 200*C.
  9. Όταν έχουν μαλακώσει οι ντομάτες, βγάζω το ταψί και αφήνω το φαγητό να κρυώσει για 15 λεπτά πριν σερβίρω με φρέσκο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Χταπόδι ξιδάτο

 

Το χταπόδι ξιδάτο είναι ο πιο εύκολος και νόστιμος μεζές του καλοκαιριού για να κάνει παρέα στη ρακί μας ακόμα και τις μέρες της νηστείας.

Η έντονη ξιδάτη γεύση του θαλασσινού μεζέ αποτελεί στα καφενεία συνηθισμένη συνοδεία του ποτού μας, και μπορούμε να τον απολαύσουμε και στο σπίτι όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
1 ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΖΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
24 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1300 γρ χταπόδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκους πιπεριού
  • 60 ml κρασί (ροζέ ή λευκό)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 80 ml κόκκινο ξύδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Έχω πλύνει καλά το χταπόδι, να φύγει και η άμμος που συχνά συγκρατούν οι βεντούζες και έχω καθαρίσει την κουκούλα.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι βαθύ το βάζω σε δυνατή φωτιά ολόκληρο το χταπόδι με τα φύλλα δάφνης και τα πιπέρια.
  3. Το αφήνω να κοκκινίσει, το γυρίζω και από την άλλη πλευρά, το σβήνω με το κρασί που το αφήνω να εξατμιστεί.
  4. Μειώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι και το αφήνω να βράσει με τα υγρά που θα κατεβάσει.
  5. Θα χρειαστεί 45 – 60 λεπτά, μέχρι να το τσιμπήσω και να είναι μαλακό.
  6. Όταν ετοιμαστεί, το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Αφαιρώ το στόμα και τα μάτια, κόβω την κουκούλα και τα πλοκάμια σε μέτρια κομμάτια και τα τοποθετώ μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει.
  8. Αναμιγνύω το ελαιόλαδο με το ξύδι και τα ρίχνω μέσα στο δοχείο. Το λαδόξυδο πρέπει να σκεπάζει το χταπόδι (αν χρειαστεί προσθέτω ίσες ποσότητες).
  9. Κλείνουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  10. Είναι έτοιμο, το σερβίρουμε μαζί με λίγο λαδόξυδο και φυσικά ρακί ή τσίπουρο.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Γαριδοπιτάκια

 

Γαριδοπιτάκια: Το θαλασσινό σνακ που δεν μπορείς να σταματήσεις να δαγκώνεις!

Βουτυρένιο πιτάκι που μέσα του φυλάει σαγανάκι γαρίδας με κόκκινη σάλτσα, κομματάκια γαρίδας μπλεγμένα με κυβάκια φέτας ΔΩΔΩΝΗ.

Μυρίζει ακρογιαλιά, ξεγνοιασιά, αλμύρα… και φυσικά μπορείς να τα πάρεις και μαζί σου.
 

 

 

ΑΤΟΜΑ:
21 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
55 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ γαρίδες καθαρισμένες
  • 240 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ , σε κυβάκια
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ ντομάτες σε κυβάκια
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 ½  κγ πάπρικα γλυκιά
  • 4 ΚΣ μαϊντανός ψιλοκομμένος

Για το φύλλο:

  • 430 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κγ αλάτι
  • 170 γρ βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ, κρύο
  • 1 αυγό
  • 80 ml κρύο γάλα ΔΩΔΩΔΗ
  • 1 κρόκος για επάλειψη 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη γέμιση σε ένα τηγάνι με 2 ΚΣ ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια να μαραθούν. Προσθέτω τις ντομάτες, την πάπρικα και αφήνω να εξατμιστούν τα υγρά (περίπου 10 λεπτά). Βγάζω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
  2. Καθαρίζω τις γαρίδες από τα πόδια, το κέλυφος, το κεφάλι και την ουρά τους. Αν έχω μεγάλες γαρίδες αφαιρώ από τη ράχη τους το εντεράκι με τη βοήθεια του μαχαιριού και τις κόβω σε κομμάτια (τις μικρές δεν χρειάζεται να τις κόψω).
  3. Ρίχνω στη σάλτσα τις γαρίδες, τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ σε κυβάκια, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ανακατεύω όλα μαζί.
  4. Για τη ζύμη ανακατεύω το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτω το κρύο βούτυρο και ενώνω να γίνει το μείγμα θρυμματισμένο. Ρίχνω το αυγό και το γάλα σε δόσεις μέχρι να γίνει μια απαλή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει. Τη χωρίζω και ανοίγω το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα.
  5. Κόβω σε δίσκους 9 εκ, βάζω στη μέση από 1 ΚΣ γέμιση και κλείνω καλά.
  6. Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί.
  7. Χτυπάω ένα κρόκο με 1 ΚΣ νερό και τα αλείφω.
  8. Ψήνω στο φούρνο στους 200*C για 30 περίπου λεπτά.

 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Μπαρμπούνια με δεντρολίβανο

 

Μπαρμπούνι, το αρχοντικό κόκκινο ψάρι με σάλτσα δεντρολίβανου μοναδικής νοστιμιάς. Το φτιάχνουμε δίπλα στη θάλασσα, με το αεράκι και την ανεπανάληπτη θέα.

Γρήγορο στην παρασκευή του, με απλά υλικά απογειώνεται με την αρωματική σάλτσα που το λούζει.

 

 

Το ηλιοβασίλεμα στην ακρογιαλιά, η ΑΛΦΑ Weiss με την ιδιαίτερη επίγευση μαγιάς και τον πλούσιο αφρό της θα συνοδεύσει ιδανικά τα φρέσκα ψάρια μου και θα αφήσει τον ουρανίσκο μου καθαρό. Κι όποιος αναρωτιέται γιατί το κουτάκι της ΑΛΦΑ Weiss είναι ανάποδα, να τον ενημερώσω ότι είναι έτσι ώστε να το αναποδογυρίσουμε για να το ανοίξουμε, ενεργοποιώντας τη μαγιά που ήταν στον πάτο, απελευθερώνοντας με αυτό τον τρόπο όλα τα αρώματα της μπίρας.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μπαρμπούνια, καθαρισμένα
  • αλάτι
  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κλαδιά δεντρολίβανο
  • 50 ml ξύδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια.
  2. Τα ταμπονάρω καλά με απορροφητικό χαρτί.
  3. Τα ραντίζω με αλάτι και από τις δύο πλευρές και τα βάζω στο πιάτο με το αλεύρι, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Τινάζω να φύγει η περίσσεια αλευριού και συνεχίζω όμοια με τα υπόλοιπα.
  4. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά και βάζω τα ψάρια ανά δυο-τρία (όσα χωράνε).
  5. Αφήνω για 3-4 λεπτά και μόλις κοκκινίσουν τα γυρίζω προσεκτικά και από την άλλη πλευρά. Τα αφήνω να τηγανιστούν κι από αυτή την πλευρά.
  6. Τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί.
  7. Παίρνω 6 ΚΣ από το ελαιόλαδο που τα τηγάνισα, κόβω στην μέση μια σκελίδα σκόρδο και 2 κλαδιά δεντρολίβανο, σβήνω με το ξύδι και αφήνω 2 λεπτά να εξατμιστεί.
  8. Γαρνίρω τα ψάρια με το αρωματισμένο ελαιόλαδο και σερβίρω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

* Η συνταγή έγινε σε συνεργασία με την ΑΛΦΑ Weiss


Λαζάνια με μπακαλιάρο

 

Μια εναλλακτική πρόταση για του Ευαγγελισμού, συνδυάζοντας λαζάνια στο φούρνο με ζουμερή σάλτσα ντομάτας με μπακαλιάρο.

Ένα φαγητό που ξεγελάει ακόμα κι αυτούς που δεν συμπαθούν το ψάρι, αφού κρύβεται μέσα στην γλυκιά σάλτσα των ζυμαρικών. 
 


 

ΑΤΟΜΑ:
8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
20-25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 
  • 500 γρ ντομάτες σε κυβάκια
  • ½ κγ πάπρικα
  • ½ κγ πιπέρι
  • 1 κγ κύμινο
  • 200 γρ λαζάνια 
  • αλάτι
  • 4 ΚΣ μαϊντανός ψιλοκομμένος 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για ένα λεπτό.
  2. Προσθέτω το σκόρδο, τις ντομάτες, το κύμινο, την πάπρικα, το πιπέρι, 60 ml ελαιόλαδο και ανακατεύω. Τέλος ρίχνω και τον μπακαλιάρο, τον οποίο έχω ξαρμυρίσει για τουλάχιστον 24 ώρες μέσα σε νερό και έχω κόψει σε μικρά κομμάτια.
  3. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να βράσει για 15 λεπτά.
  4. Αφού έχει ετοιμαστεί η σάλτσα δοκιμάζω να δω αν χρειάζεται να προσθέσω αλάτι και ρίχνω το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  5. Στο πυρέξ, το οποίο έχω αλείψει με ελαιόλαδο στρώνω εναλλάξ τη σάλτσα με τα λαζάνια, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τη σάλτσα (σάλτσα-λαζάνια-σάλτσα-λαζάνια-σάλτσα).
  6. Το βάζω στο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 220*C για 20 – 25 λεπτά (ανάλογα πόσο ζουμερή είναι η σάλτσα, αν χρειαστεί,  βάζω αλουμινόχαρτο από πάνω προς το τέλος).
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι

 

Ζουμερό, νόστιμο και χορταστικό νηστίσιμο φαγητό το κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι ικανοποιεί ολόκληρη την οικογένεια.

Γεμάτο από τα αρώματα της θάλασσας μαζί με τα ζυμαρικά γεμίζει το τραπέζι και όσοι δεν νηστεύουν μπορούν να το απολαύσουν γαρνιρισμένο με τριμμένο τυρί.
 


 

ΑΤΟΜΑ:
6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 – 1.2 κιλό χταπόδι

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 60 ml λευκό κρασί ή ούζο

  • 4 τριμμένες ντομάτες

  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας

  • 120 ml ελαιόλαδο

  • 2 φύλλα δάφνης

  • ½ κγ κόκκους μπαχάρι

  • ¼ κγ πιπέρι

  • 500 γρ κοφτό μακαρονάκι

  • 1 κγ αλάτι (προαιρετικά)

  • λίγο μαϊντανό για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε καλά το χταπόδι με νερό επιμένοντας στα πλοκάμια με τις βεντούζες.

  2. Κόβουμε και αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα του, σχίζουμε την κουκούλα και ξεπλένουμε καλά το εσωτερικό της.

  3. Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρω το χταπόδι μέχρι να κοκκινίσει.

  4. Το βγάζω από τη φωτιά και προσεκτικά σε μια επιφάνεια κοπής το κόβω σε μικρά κομμάτια.

  5. Στο ίδιο μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω για 1 λεπτό τα κρεμμύδια.

  6. Προσθέτω το χταπόδι σε κομμάτια και τα σβήνω με κρασί.

  7. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω τις ντομάτες, τον πελτέ, 120 ml ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω την κατσαρόλα (αφήνοντας λίγο να φεύγει ο ατμός) και αφήνω για 45 – 60 λεπτά να βράσει το χταπόδι.

  8. Αφού περάσει η ώρα αφαιρώ τα φύλλα της δάφνης, δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω 1 κγ αλάτι και ρίχνω το κοφτό μακαρονάκι.

  9. Ανακατεύω, σκεπάζω με βραστό νερό και αφήνω να βράσει για 10 περίπου λεπτά (όσο γράφει η συσκευασία των ζυμαρικών). Αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με βραστό νερό.

  10. Όταν ετοιμαστεί σερβίρω αμέσως και γαρνίρω με φρέσκο μαϊντανό.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Γαρίδες σαγανάκι με φέτα

 

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι ένας από τους πιο νόστιμους Ελληνικούς μεζέδες και τώρα είναι η καλύτερη στιγμή που μπορούμε να το απολαύσουμε!

Αυτή την περίοδο που οι μικρές γαρίδες της μεσογείου βρίσκονται σε αφθονία, μπορούμε εύκολα και οικονομικά να τις προμηθευτούμε.

Για να φτιάξουμε το εξαιρετικό αυτό πιάτο θα χρησιμοποιήσουμε προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ για να το απογειώσουμε.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 ATOMA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ γαρίδες καθαρισμένες
  • 50 γρ φρέσκο βούτυρο αγελαδινό ΔΩΔΩΝΗ
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα
  • 30 ml ούζο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 2 ντομάτες σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 2 αστεροειδή γλυκάνισους
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 120 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ θρυμματισμένη
  • 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνω το βούτυρο σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι και σοτάρω τις γαρίδες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Μόλις αλλάξουν χρώμα τις βγάζω σε ένα πιάτο.
  2. Στο ίδιο βούτυρο που περίσσεψε σοτάρω το κρεμμύδι για 1 – 2 λεπτά, συνεχίζω με το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά (που τρυπάω με οδοντογλυφίδα για να την αφαιρέσω μετά) αφήνω για άλλο ένα λεπτό και σβήνω με το ούζο.
  3. Περιμένω να εξατμιστεί για να προσθέσω τις ντομάτες, τον πελτέ, τους γλυκάνισους, το γαρύφαλλο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω για 15 λεπτά να ψηθούν οι ντομάτες και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά τους.
  5. Τότε ρίχνω πάλι τις γαρίδες, ανακατεύω για 1-2 λεπτά και θρυμματίζω με τα χέρια τη φέτα διάσπαρτα μέσα στο τηγάνι.
  6. Ανακατεύω απαλά να μην λιώσει τελείως και βγάζω από τη φωτιά.
  7. Σερβίρω είτε στο τηγάνι είτε σε πιατέλα και πασπαλίζω από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο έξτρα πιπέρι.Συνοδεύω με φρέσκο ψωμί.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ


Εύκολη καβουρομακαρονάδα

 

Μια γρήγορη εκδοχή καβουρομακαρονάδας, καλοκαιρινή, νόστιμη και εύκολη, θέλουμε κάτι άλλο;

Φυσικά ως ζυμαρικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια θέλουμε ανάλογα την προτίμηση μας. Εγώ επιλέγω λιγκουίνι που είναι πιο επίπεδα από τα κλασσικά σπαγγέτι.
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ σπαγγέτι ή λιγκουίνι

Για τη σάλτσα:

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
  • 300 γρ καβουρόψιχα σε κομματάκια
  • 30 ml λευκό κρασί ή ούζο, προαιρετικά
  • 500 γρ (4 μεγάλες) ντομάτες, σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 100 – 200 ml ζωμό λαχανικών
  • 2 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ λάιμ χυμό
  • φύλλα βασιλικού, για γαρνίρισμα
  • φέτες λάιμ, για γαρνίρισμα

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζω τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
  2. Τα στραγγίζω από το νερό.
  3. Ωστόσο φτιάχνω τη σάλτσα, βάζοντας μια μεγάλη κατσαρόλα, τηγάνι ή γουόκ σε δυνατή φωτιά.
  4. Ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο αφήνω για ένα λεπτό και έπειτα την καβουρόψιχα.
  5. Σβήνω με λευκό κρασί ή ούζο αφήνοντας να εξατμιστεί.
  6.  Συνεχίζω με τις ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και το ζωμό των λαχανικών (προσθέτω και κατά την διάρκεια του βρασμού για να μείνει ζουμερή η σάλτσα).
  7. Αφού τρυπήσω τις καυτερές πιπεριές σε οδοντογλυφίδες, τις ρίχνω κι αυτές στην κατσαρόλα.
  8. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά.
  9. Αφαιρώ τις πιπεριές, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και τον μαϊντανό. 
  10. Βάζω και τα ζυμαρικά στη σάλτσα μαζί με το χυμό του λάιμ και τα ανακατεύω απαλά.
  11. Βγάζω από τη φωτιά, γαρνίρω με φύλλα βασιλικού και φέτες λάιμ.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Λαβράκι στο φούρνο

 

Λαβράκι στο φούρνο με λαχανικά και κόκκινη σάλτσα. 

Ένα φαγητό πλήρες, με γεύση και άρωμα καλοκαιριού.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ (2) λαβράκια ή κολιούς 
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • τζίντζερ ξυσμένο 
  • ½ λεμονιού ξύσμα
  • ½  λεμονιού το χυμό
  • 2 πατάτες σε φέτες
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα οριζόντια
  • 2 καρότα, κομμένα οριζόντια

Για τη σάλτσα:

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη ή λιωμένη
  • 30 ml κρασί
  • 2 μεγάλες ντομάτες, σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • ¼ κγ αλάτι 
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ½ κγ κουρκουμά
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω, πλένω τα ψάρια. 
  2. Ανοίγω την κοιλιά τους και ρίχνω από ½ πρέζα αλάτι, ρίγανη, τζίντζερ ξυσμένο και ξύσμα λεμονιού.
  3. Τα  ραντίζω με το χυμό ½ λεμονιού, τα σκεπάζω και τα βάζω στο ψυγείο.
  4. Για τη σάλτσα σοτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι να μαραθεί για 2 λεπτά, ρίχνω το σκόρδο, τα σβήνω με κρασί και προσθέτω την ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και τον μαϊντανό.
  5. Τα αφήνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να βράζουν για 15 λεπτά.
  6. Αλείφω με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο τις ροδέλες πατάτας και ραντίζω με αλάτι. 
  7. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο το ταψί, στρώνω τις πατάτες, τα κολοκύθια και τα καρότα.
  8. Από πάνω πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 2 ΚΣ ελαιόλαδο και το 1/3 της σάλτσας.
  9. Ραντίζω με λίγο νερό και τα βάζω στο φούρνο στους 200*C για 1 ώρα και 20 – 30 λεπτά, να έχουν σχεδόν ψηθεί οι πατάτες.
  10. Βγάζω από το φούρνο, τοποθετώ πάνω τους τα ψάρια και τα σκεπάζω με την υπόλοιπη σάλτσα.
  11. Ρίχνω πάλι λίγο ελαιόλαδο, συμπληρώνω με νερό στο ταψί και τα βάζω πάλι στο φούρνο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 30 λεπτά, με αλουμινόχαρτο σκεπασμένο το ταψί.
  12. 10 λεπτά πριν ετοιμαστεί, βγάζω το αλουμινόχαρτο.
  13. Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω αμέσως.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Εξωτικό ρύζι basmati με γλυκόξινη σάλτσα Uncle Ben’s με έξτρα ανανά και γαρίδες

 

Σήμερα μπαίνουμε σε οριένταλ mood με μια πολύ γρήγορη, εύκολη και εντυπωσιακή συνταγή με ρύζι, ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο.

Ανακαλύπτουμε πόσο εύκολο είναι να απολαύσουμε έθνικ γεύσεις στο σπίτι με εξωτικό ρύζι basmati και γλυκόξινη σάλτσα uncle Ben’s με γαρίδες. 

Μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό Uncle Ben’s Ethnic Σπιτικό έως 10 Ιουλίου! www.ethnicspitiko.gr»

 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
6 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
16 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κούπα ρύζι basmati Uncle Ben’s
  • 2 κούπες νερό

Για τη σάλτσα (ατομικό):

  • 1 κγ ελαιόλαδο
  • 4-6 γαρίδες μεγάλες (καθαρισμένες, αφήνω μόνο την ουρά)
  • 1 κγ ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ¼ κγ τζίντζερ, τριμμένο
  • 25 γρ κάσιους
  • 4 ΚΣ γλυκόξινη σάλτσα με έξτρα ανανά Uncle Ben’s
  • φρέσκο κρεμμύδι, για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω δύο κούπες νερό και μόλις βράσει ρίχνω μια κούπα ρύζι basmati Uncle Ben’s. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία σε μέτρια- χαμηλή, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω για 10 λεπτά να βράσει το ρύζι και να απορροφήσει το νερό.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω 1 κγ ελαιόλαδο στο οποίο σοτάρω τις γαρίδες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις βγάζω από τη φωτιά.
  3. Στο ίδιο τηγάνι συμπληρώνω άλλο ένα κγ ελαιόλαδο και σοτάρω το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμύδι, το τζίντζερ και τα κάσιους για 1 – 1,5 λεπτό.
  4. Προσθέτω 4 ΚΣ από την γλυκόξινη σάλτσα με έξτρα ανανά Uncle Ben’s αφήνω 2 λεπτά, συμπληρώνω με το ρύζι και τις γαρίδες ανακατεύοντας να ενωθούν οι γεύσεις και τα υλικά.
  5. Σερβίρω αμέσως, γαρνίροντας με έξτρα φρέσκο κρεμμύδι.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Uncle Ben's


Σολομός με λεμόνι και σάλτσα κρασιού

 

Μια διαφορετική συνταγή του γευστικότατου σολομού με άρωμα λεμονιού και λευκού κρασιού.
Έτοιμος σε λίγα λεπτά, εντυπωσιακός και πολύ νόστιμος.

Ο σολομός θέλει λίγο ψήσιμο για να γίνει τρυφερός και να μην ξεραθεί. Μέσα στην λαδόκολλα κρατάει τα υγρά του και συγκρατεί όλα τα αρώματα που του προσθέτουμε. Πλούσιος σε ω3 λιπαρά, με λίγα κόκκαλα μπορεί να συνδυαστεί με λαχανικά ή ρύζι για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φιλέτα φρέσκου σολομού
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε λεπτά στικάκια
  • 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 λεμόνι, σε ροδέλες
  • κλαδιά φρέσκου θυμαριού
  • λευκό κρασί
  • καστανή ζάχαρη

Για τη σάλτσα:

  • 3 ΚΣ βούτυρο
  • 1 ΚΣ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 120 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 60 ml κρέμα γάλακτος ( 35% λιπαρά ή light)
  • ½ λεμόνι ξύσμα και χυμό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη λαδόκολλα μέσα σε ταψί, απλώνω τα στικς κολοκυθιού και πάνω τους τις ροδέλες κρεμμυδιού. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Τοποθετώ πάνω τους τα φιλέτα του σολομού τα οποία ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι και τα σκεπάζω με τις φέτες του λεμονιού και κλαδιά φρέσκου θυμαριού.
  3. Ρίχνω λίγο λευκό κρασί και μια πρέζα καστανή ζάχαρη στο κάθε φιλέτο και τα κλείνω καλά μέσα στη λαδόκολλα.
  4. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190*C, στις αντιστάσεις για 15 λεπτά.
  5. Όσο ψήνεται το ψάρι φτιάχνω την σάλτσα. Σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι λιώνω του βούτυρο και προσθέτω το κρεμμύδι.
  6. Προσθέτω το κρασί, αφήνω να εξατμιστεί λίγο και προσθέτω την κρέμα γάλακτος.
  7. Συμπληρώνω το ξύσμα ½ λεμονιού και το χυμό του.
  8. Αφήνω τη σάλτσα για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  9. Όταν ετοιμαστεί ο σολομός τον σερβίρω μαζί με τα λαχανικά του ρίχνοντας από πάνω την σάλτσα κι αν θέλω μπορώ να συμπληρώσω μαζί ρύζι.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!

*Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από το thecookierookie


Η ψαρόσουπα της μαμάς

 

Κλασική, ζεστή πλούσια σε γεύσεις η ψαρόσουπα είναι το φαγητό του χειμώνα.

Ξεχωριστή και λεμονάτη με το αφράτο αυγολέμονο να την λούζει.

Μικροσκοπικά κομματάκια από όλα τα λαχανικά, παρέα με το ρύζι την απαρτίζουν.

Μοναδική σούπα με κυρίαρχο το ψάρι να την πλαισιώνει. 
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό ψάρια για βραστό, καθαρισμένα
  • 5 καρότα, κομμένα στη μέση
  • 6 κολοκυθάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι σέλινο
  • 6 – 7 μικρές πατάτες
  • 1 ντομάτα, χωρίς το κοτσάνι
  • 100 γρ ρύζι καρολίνα
  • 1 – 2 φύλλα δάφνης
  • 6 κόκκους πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 αυγά
  • 2 λεμονιών το χυμό
  • 100 ml ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αφού καθαρίσω καλά και πλύνω τα ψάρια, με ένα ψαλίδι κόβω όλα τα πτερύγια καθώς και την ουρά του, όπως και όλα τα αγκάθια κατά μήκος της κοιλιάς και της πλάτης του.
  2. Αν το ψάρι είναι μεγάλο το τεμαχίζω σε χοντρές φέτες.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετώ στον πάτο τα καρότα μετά τα κοτσάνια από το σέλινο και από πάνω τις φέτες ψαριού.
  4. Σκεπάζω το ψάρι συν 2 εκ με νερό, προσθέτω το ελαιόλαδο και το βάζω σε μέτρια φωτιά να βράσει με μισοσκεπασμένο το καπάκι. Αφαιρώ τον αφρό που δημιουργείται με ένα κουτάλι και το αφήνω να βράσει για 3 – 4 λεπτά.
  5. Μόλις ετοιμαστεί το ψάρι, το βγάζω σε μια πιατέλα, το αλατίζω και το σκεπάζω με άλλη μια για να κρατηθεί ζεστό.
  6. Αφαιρώ τα καρότα και τα κοτσάνια από το σέλινο και στραγγίζω το ζωμό για να απομακρυνθούν τυχών κόκκαλα από το ψάρι.
  7. Ξαναβάζω το ζωμό στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα, τα κοτσάνια από το σέλινο κι αφού αρχίσει να βράζει προσθέτω τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα φύλλα από το σέλινο, τα κολοκυθάκια, αλάτι και τα αφήνω σε μέτρια φωτιά να βράζουν.
  8. Όταν τα κολοκυθάκια έχουν μισοψηθεί περίπου μετά από 15 λεπτά ρίχνω και τις πατάτες αφήνοντας τα όλα τα μαλακώσουν.
  9. Μετά από 15 λεπτά βγάζω τα καρότα και τα κολοκυθάκια που είναι έτοιμα.
  10. Τέλος βγάζω κι όσες πατάτες θέλω να χρησιμοποιήσω σαν συνοδευτικό και αφήνω στο ζουμί μόνο όσες θα αλέσω στη σούπα.
  11. Με τη βοήθεια του μύλου των λαχανικών, αλέθω 3 – 4 κομμάτια πατάτας, 3 κολοκυθάκια, 3 καρότα, την ντομάτα και το σέλινο μαζί με όλο το ζουμί.
  12. Βάζω στις εστίες τη σούπα και μόλις βράσει, προσθέτω το ρύζι και αφήνω σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
  13. Κατεβάζω από τη φωτιά τη σούπα και την αφήνω να κρυώσει λίγο.
  14. Ωστόσο φτιάχνω το αυγολέμονο χωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια.
  15. Αρχικά χτυπάω με το σύρμα τα ασπράδια να αφρατέψουν, ρίχνω και τους κρόκους ενώ τελειώνοντας προσθέτω σταδιακά το χυμό των λεμονιών.
  16. Παίρνω κουταλιές από τη σούπα και ανακατεύοντας συνεχώς τις προσθέτω σταδιακά στο αυγολέμονο. Αφού βάλω 4 – 5 κουταλιές αντίστροφα τώρα θα πάρω μια κουταλιά από το μείγμα του αυγολέμονου και θα την ενώσω με την υπόλοιπη σούπα. Ρίχνω και το άλλο αυγολέμονο και ανακατεύω καλά τη σούπα.
  17. Δοκιμάζω αν χρειάζεται αλάτι ή λεμόνι και σερβίρω αμέσως τη σούπα με συνοδευτικά το ψάρι και τα λαχανικά.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Κεφτέδες με μπακαλιάρο

 

Πορτογαλική συνταγή για κεφτέδες μπακαλιάρου, με τραγανή κρούστα εξωτερικά και από μέσα αφράτοι σαν λουκουμάδες.

Η διαφορά τους είναι στην μαρέγκα που τους δίνει όγκο, τους κάνει αφράτους και λαχταριστούς.
 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
35 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ φιλέτο μπακαλιάρου
  • 160 γρ πατάτες
  • 2 αυγά, χωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη ή ψιλοκομμένη
  • ¼ ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένο
  • ½ κγ θυμάρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • ½ κγ αλάτι
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 50 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • ελαιόλαδο, για τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα φιλέτα του μπακαλιάρου, τα σκεπάζω με νερό και τα αφήνω να βράσουν για 7 – 10 λεπτά. Τα στραγγίζω καλά σε ένα σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά τους.
  2. Σε άλλο κατσαρολάκι βάζω τις καθαρισμένες πατάτες σε κομμάτια, τις σκεπάζω με νερό και τις βράζω για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
  3. Τις ρίχνω στο μούλτι και τις αλέθω.
  4. Χωρίζω τα αυγά, τους κρόκους από τα ασπράδια και τα τελευταία τα χτυπάω σε μαρέγκα με το μίξερ.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα φιλέτα του μπακαλιάρου, τον πουρέ πατάτας, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, τους κρόκους, τις 2 ΚΣ ελαιόλαδο και το αλεύρι. Ανακατεύω καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
  6. Προσθέτω σε δόσεις την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά για να μην χαθεί ο όγκος του μίγματος. Το μείγμα θα είναι σαν σφιχτός χυλός και όχι στερεό.
  7. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το βάλω στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  8. Ζεσταίνω ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια- υψηλή φωτιά και ρίχνω κουταλιές από το μείγμα σχηματίζοντας τους κεφτέδες. Αφήνω για 7 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, τους γυρίζω κι από την άλλη πλευρά για άλλα 5 λεπτά περίπου να τηγανιστούν.
  9. Τους βγάζω πάνω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  10. Σερβίρω αμέσως
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΥΣ!


Σολομός σε σφολιάτα

 

Εντυπωσιακός και πανεύκολος σολομός με ντοματίνια!

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10  ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45  ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φιλέτα σολομού (δέρμα κάτω)
  • περίπου 180 γρ έτοιμο φύλλο κρούστας (σφολιατα)

Για την πάστα ελιάς:

  • 20 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. κουκουνάρι
  • 3 κλαδάκια βασιλικού + έξτρα για σερβίρισμα
  • 1 ντοματίνι
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ μοτσαρέλα για πίτσα
  • 10 - 12 ντοματίνια στο κλαδί 
  • αλάτι
  • πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω την σφολιάτα σε δύο ίσα μέρη. Λαδώνω το ταψί και την βάζω μέσα.
  2. Τοποθετώ πάνω στο κάθε φύλλο από ένα φιλέτο σολομού σε το δέρμα προς τα κάτω.
  3. Για να φτιάξω την πάστα ελιάς βάζω στο μούλτι τις ελιές, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, το βασιλικό, το ντοματίνι και τα αλέθω να γίνουν αλοιφή.
  4. Προσθέτω 2 – 3 κ. σ. από την πάστα πάνω στον κάθε σολομό.
  5. Τοποθετώ κατά μήκος του 4 – 5 κυβάκια μοτσαρέλα και 10 – 12 ντοματίνια στο κλαδί.
  6. Πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι.
  7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 30 – 40 λεπτά.
  8. Σερβίρω γαρνίροντας με λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Πέρκα στο φούρνο

 

Ένα ελαφρύ, εύκολο και μεσογειακό φαγητό μόνο με τα απαραίτητα.

Πέρκα στο φούρνο με πατάτες και μπόλικο λεμόνι.

Ιδανικό για το καλοκαίρι που δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα και μπορεί να φτιάξει ακόμα κι ένας αρχάριος.

Αγαπητό ιδιαίτερα στα παιδιά λόγω της ελαφριάς γεύσης του και λόγω του ψαριού με τα λίγα κόκκαλα που τα παιδιά λατρεύουν.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 χοντρά φιλέτα πέρκα, περίπου 1 κιλό
  • 3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • 200 ml χυμό φρέσκου λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • 120 ml(8 κ. σ.)ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω τις πατάτες σε ροδέλες και τις βάζω στο νερό για να μην μαυρίσουν μέχρι να τις κόψω όλες.
  2. Τις βάζω στο ταψί, τις ραντίζω με 2 κ. σ. ελαιόλαδο, τις πασπαλίζω με 1 κ. γ. αλάτι, 1/4 κ. γ. πιπέρι και 1 κ. γ. ρίγανη. Ρίχνω από πάνω 100 ml ( 2 – 3 λεμόνια) χυμό λεμονιού, 100 ml νερό (περίπου να τις σκεπάσει) μαζί με 2 κ. σ. ελαιόλαδο και τις ανακατεύω.
  3. Βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220*C  στις αντιστάσεις για 40 λεπτά, μέχρι να έχουν μαλακώσει αλλά να μην είναι τελείως ψημένες ακόμα. Ανάμεσα στο ψήσιμο τις ανακατεύω μια φορά και αν χρειαστεί συμπληρώνω με νερό.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα φιλέτα και τους κάνω μασάζ με ½ κ. γ. αλάτι, 1/8 κ. γ. πιπέρι, ½ κ. γ. ρίγανη και από τις δύο πλευρές μαζί με 2 κ. σ. ελαιόλαδο και 20 ml χυμό λεμονιού.
  5. Μόλις ετοιμαστούν οι πατάτες βγάζω το ταψί από το φούρνο, τοποθετώ τα φιλέτα της πέρκας πάνω στις πατάτες και από πάνω τους ρίχνω το λαδολέμονο που έμεινε στο μπολ. Συμπληρώνω με 80 ml χυμό λεμονιού, με 2 κ. σ. ελαιόλαδο και νερό μέχρι να σκεπαστούν περίπου οι πατάτες.
  6. Χαμηλώνω το φούρνο στους 200*C και βάζω το ταψί μέσα για 30 λεπτά. 10 λεπτά πριν ετοιμαστεί βάζω τον φούρνο στον αέρα για να πάρει χρώμα το φαγητό.
  7. Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω αμέσως μαζί με φρέσκο ψωμί και φέτα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Πλούσια ισπανική παέγια

 

Από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά της Ισπανίας είναι η παέγια και δεν γίνεται κάποιος που επισκέπτεται αυτή τη χώρα να μην δοκιμάσει έστω μια φορά.

Είναι οικογενειακό φαγητό και ανάλογα την περιοχή της Μεσογειακής χώρας την φτιάχνουν με διαφορετικά υλικά κρατώντας πάντα τα σταθερά που είναι το σαφράν, το ρύζι, η πάπρικα και τα λαχανικά. Από εκεί και έπειτα την φτιάχνουν αλλού με κρέας χρησιμοποιώντας το ντόπιο πικάντικο λουκάνικο τους το chorizo μαζί με κοτόπουλο ή λαγό, αλλού με θαλασσινά όπως γαρίδες και όστρακα και αλλού με συνδυασμό και των δύο.

Πρόκειται για ένα ριζότο με πολλά υλικά κι αυτά είναι που του προσδίνουν αυτόν τον πλουραλισμό στη γεύση. Γλυκιά, έντονη, πλούσια, μεσογειακή η παέγια είναι ένα φαγητό που δεν περνάει απαρατήρητο.

 

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 - 40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 - 40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ (1 κούπα) ρύζι αρμπόριο
  • 1 μεγάλο μπούτι κοτόπουλου, καθαρισμένο και σε μικρά κομμάτια
  • 100 γρ λουκάνικο chorizo, σε κυβάκια
  • 5 – 6 μεγάλες γαρίδες
  • 10 μύδια
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 μικρή ντομάτα, ξυσμένη
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 700 ml βραστό νερό
  • 1 κύβο κοτόπουλο ή ζουμί κοτόπουλου
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • 1 κ. γ. πάπρικα καπνιστή (ή γλυκιά)
  • 80 γρ. αρακά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα
  • 1 λεμόνι κομμένο στα 8, για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω ένα μεγάλο τηγάνι στην εστία σε μέτρια - υψηλή φωτιά ρίχνω το ελαιόλαδο, μια μεγάλη πρέζα αλάτι και σοτάρω το κοτόπουλο γυρνώντας το και από τις δύο πλευρές για περίπου 5 – 7 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα εξωτερικά.
  2. Προσθέτω το chorizo αφήνοντας το για 3 λεπτά. Τα τακτοποιώ περιμετρικά και στην μέση σοτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό, και το σκόρδο για άλλο 1 λεπτό ανακατεύοντας τα όλα μαζί.
  3. Συνεχίζω με την τριμμένη ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης και αφήνω να φύγουν τα υγρά.
  4. Σβήνω με το λευκό κρασί περιμένοντας να εξατμιστεί.
  5. Ήρθε η στιγμή για το βασικό συστατικό της παέγιας, τον κρόκο Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν και την καπνιστή πάπρικα.
  6. Ρίχνω το ρύζι μαζί με τον αρακά τα ανακατεύω να σοταριστούν ελαφρά. Προσθέτω 500 ml βραστό νερό και μέσα διαλύω το κύβο από ζωμό κοτόπουλού ή φυσικό ζωμό.
  7. Αλατίζω, χαμηλώνω τη φωτιά και σκεπάζω το σκεύος είτε με καπάκι είτε με αλουμινόχαρτο.
  8. Ανά διαστήματα παρακολουθώ αν χρειαστεί να βάλω κι άλλο νερό προσθέτω άλλα 200 ml και συνολικά το αφήνω 10 λεπτά.
  9. Αφού περάσει αυτή η ώρα, συμπληρώνω με τις γαρίδες και τα μύδια, σκεπάζω πάλι με το καπάκι και αφήνω για 5 λεπτά περίπου να ψηθούν και να ανοίξουν τα όστρακα.
  10. Αν έχει ακόμα ζουμί το τηγάνι αφήνω 1 λεπτό να εξατμιστούν διαφορετικά το βγάζω από τη φωτιά.
  11. Σερβίρω αμέσως στο τηγάνι ή στην πιατέλα την παέγια γαρνίροντας περιμετρικά με τις φέτες λεμονιού και πασπαλίζοντας με λόγο μαϊντανό.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Μυρωδάτα μύδια αχνιστά
με τηγανιτές πατάτες

 

Ένα πιάτο που έχουμε παρεξηγήσει γιατί θεωρούμε ότι τα θαλασσινά είναι δύσκολα και ακριβά. Ναι, κάποια ίσως είναι. Η σημερινή συνταγή όμως δε συγκαταλέγεται σε αυτές. Είναι εύκολη, γρήγορη και σε συνδυασμό με τραγανές πατάτες τηγανιτές και λευκό κρασί απογειώνεται το γεύμα μας.

Όλοι όσοι αγαπάτε τα θαλασσινά θα το λατρέψετε! Με τέτοιες γεύσεις μακάρι να είχαμε πιο συχνά σαρακοστή.

Για κρασί εγώ χρησιμοποιώ το βιδιανό γιατί είναι από τις πιο ξεχωριστές ποικιλίες της Κρήτης , όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λευκό ξηρό κρασί θέλετε από την περιοχή σας. 

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μύδια

  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 κόκκινο τσίλι, καυτερή πιπερίτσα
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
  • 4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
  • χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • ρίγανη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κάτω από τρεχούμενο νερό καθαρίζω τα μύδια. Αφαιρώ φύκια ή πεταλίδες που είναι κολλημένα στο κέλυφος τους και τραβάω κάποια που βγαίνουν από το εσωτερικό τους τραβώντας τα προς την άκρη. Με το μαχαίρι τα ξύνω εξωτερικά ώστε να απομακρυνθούν όλα και να μείνει λείο και γυαλιστερό το όστρακο.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο για ένα λεπτό. Προσθέτω το κόκκινο τσίλι, τα στρείδια και λευκό ξηρό κρασί. Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να ψηθούν στον ατμό για 4 – 5 λεπτά ανακινώντας την κατσαρόλα ανά διαστήματα.
  3. Κατεβάζω από τη φωτιά, όσα δεν έχουν ανοίξει τα βγάζω, προσθέτω στα υπόλοιπα πιπέρι, μαϊντανό και λίγο βασιλικό, ανακινώντας να πάνε παντού.
  4. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε ροδέλες. Τις βράζω δέκα λεπτά σε βραστό νερό, τις στραγγίζω. Στη συνέχεια τις ρίχνω στο τηγάνι με ηλιέλαιο, σε μέτρια υψηλή φωτιά, για είκοσι λεπτά γυρίζοντας τες μια φορά ενδιάμεσα κι από την άλλη πλευρά.
  5. Όταν ετοιμαστούν τις βάζω πρώτα σε πιάτο με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το περίσσιο λάδι και κατόπιν σερβίρω γαρνίροντας με χοντρό αλάτι και ρίγανη.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ!